Ali- vai ylipaine jos on koneellinen ilmanvaihto?

miten-on

Jos on täysin koneellinen ilmnavaihto, jossa sekä tulo että poisto koneellinen, niin tuleeko talossa/huoneistossa olla pieni ali- vai ylipaine?

42

5852

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siten_on

      Pieni eli n.10% alipaine, ettei kosteus tiivisty rakenteisiin.

    • jonne.joo

      Vaipan yli ulkoilmaan mitattuna noin 2-5Pa alipaineinen.

    • Nipsa

      Aina pitäisi olla alipainetta, olipa ilmanvaihto miten tahansa toteutettu. Voit tarkistaa asian helposti ilman mitään mittareita valitsemalla talosi/asuntosi ylimmän ikkunan ja raottamalla sitä tyynellä säällä. Jos asumuksessa on oikein säädetty ilmanavaihto niin ikkunan yläreunastakin täytyy ilman virrata sisään, ei ulos.

      Ylin ikkuna (ylin kerros) siksi, että sisätiloissa paine rakennuksen ylimmässä osassa on suurempi kuin alhaalla ja joskus juuri koneellinen tulo poisto on säädetty niin pienelle alipaineelle, että (yläkerran) sisäkatossa onkin ylipainetta, joka työntää kostean sisäilman katon eristeisiin ja rakenteisiin. Pelkässä koneellisessa poistossa ei tätä riskiä ole.

      • Heh-heh

        Miten mittaat ylimmästä kerroksesta 1-tasoisessa talossa?


      • akusanookääääk
        Heh-heh kirjoitti:

        Miten mittaat ylimmästä kerroksesta 1-tasoisessa talossa?

        Helposti. Saat alimman ja ylimmän kerroksen tulokset samalla mittauksella.


    • ainaylipaineella

      mitä tapahtuu useampi kerroksisen talon yläkerrassa ihan painovoima ilmanvaihdolla? siellä on ylipaine. ja nekään talot ei ole mennyt miksikään.

      nykyinen suuntaus imeä pakolla paskat rakenteista sisään on ihan sulaa hulluutta! sieltä tulee kaikki itiöt jne. ihmisten hengitysilmaan. ylipaineinen talo pysyy paljon puhtaampana ja sisäilma terveellisempänä kun kaikki pöly ei ole tunkemassa sisään joka hetkellä ja tuloilma tulee suodatettuna läpi.

      minun mielestä ylipaine on oikea vaihtoehto.

    • alipainetalossa

      Noin 3 prosenttia suuremmalla kokonaispoistoilmavirralla saadaan oikea alipaineisuus.

      • FyysikkoX

        Ei ole noin yksinkertaista sillä kylmän ilman tilavuus kasvaa talvella lämmetessään enemmän kuin tuo 3%.


      • alipainetalossa

        Ei asia olekkaan näin yksinkertainen. Laajeneminen vaikuttaa kanavapaineeseen ja painehäviöihin ja sitä kautta venttiilien ilmavirtoihin, mutta muutokset ovat pieniä. Lisäksi esimerkiksi ulkoilman lämpötila ja kosteus muuttavat paine-eroa ulkoilmaan nähden. Tuo 3-5% suurempi poistoilmavirta on tutkittu mittaamalla että rakennus pysyy hieman alipaineisena ulkoilmaan nähden.


      • FyysikkoX

        Yleisesti ottaen rakennuksesta poistuu koko ajan täysin sama ilmamäärä (massa) kuin mitä sinne tulee sisäänkin. Muutoinhan sinne tulisi ajanmittaan joko tyhjiö tai rakennus räjähtäisi ylipaineesta. Mutta siis tuo ilman (kaasu) laajeneminen sen lämmmetessä aiheuttaa sen, että poistoilmavirrat ovat tilavuusvirtaukseltaan hieman suuremmat kuin tuloilmavirrat.

        Se, miten jonkin ilmanvaihtokoneen propellit laitetaan pyörimään ei vaikuta mitään noiden ilmavirtojen suhteeseen, mutta vaikuttaa juuri rakennuksen eri osissa vaikuttavaan ali- tai yli-paineeseen. Talvella poistoilmavirrat ovat suuremmat vaikka tulopuhallin säädettäisiinkin suuremmalle teholle kuin poisto. Tulo/poisto-ilmanvaihtokoneiden säädöt käyttävät siis tässä asiassa hieman väärää terminologiaa.

        Näin ollen ali/ylipaineisuudesta ei voi 100% varmistua pelkästään ilmanvaihtokoneen säätöjä tuijottamalla vaan tuo edellä mainittu paine-eron havainnointi tai mittaaminen rakennuksen ylimmästä osasta on ainoa varma keino.


      • The_

        Meinaatko fyysikko että talot ovat täysin tiiviitä, jotta tyhjiö pääsisi muodostumaan?


    • amarylli

      Alipaine tietenkin. Ei missään taloa koskevassa systeemissä ole toisinpäin. Painovoimaisessakin hormeissa lämmin ilma nousee ylöspäin ja imee asuntoon alipaineen. Jolloin ei ikinään asunnossa oleva kostea ilma mene edes välikaton eristeisiin. Talvellahan se toimiikin hyvin. Toisin on kesällä jolloin ilma pyörii kuin pieru molskihousuissa. Joten vanhojen kämppien asujat voi lakata elvistelemästä heidän systeeminsä hyvistä ominaisuuksista. Tosin kesällä ei sitä alipainetta tarvi koneellisestikaan tuuletetussa asunnossa niin paljoa kun kosteutta ei sisäilmassa ole ulkoilmaa enempää.

      • aivanperusFysiikkaa

        Mietippä hieman uudestaan tuota painovoimaisen ilmanvaihdon tilannetta, niin voit tulla päinvastaiseen lopputulokseen.


    • pienialipaine

      Minulle sanottiin että nykytaloissa alipaine tulisi olla noin 7-10 % luokkaa. Alipaine siksi että muuten ylipaine työntäisi kosteuden rakenteisiin.

      • plusniinusnolla

        Ja aipaine vetää ulkoa kosteuden rakenteisiin.


      • Nipsa
        plusniinusnolla kirjoitti:

        Ja aipaine vetää ulkoa kosteuden rakenteisiin.

        Mietippä asia uudelleen. Kummassa on enemmän vettä: kylmässä ulkoilmassa vaiko lämpimässä sisäilmassa? (Oikea vastaus: 99% vuodesta sisäilmassa).

        Jos/kun alipaine imee kylmää, ja vaikka 100% kosteaa, ulkoilmaa seinän läpi niin se lämpiää sanotaan vaikka 0 asteisesta 20 asteiseksi. Tällöin tuo alunperin RH 100% ilman suhteellinen kosteus onkin enää alle 30%. Eli se on hyvin, hyvin kuivaa ja kuivaa matkallaan myös vuotokohtien rakenteet. Ei siis kastele rakenteita vaan päinvastoin kuivaa ne!

        Toisinpäin: työnnetään 20 asteista RH 60% sisäilmaa seinän sisään. Se tiivistyy vedeksi (100% RH) jo kohdassa missä seinän sisällä lämpötila on 11 C (kastepistelämpötila). Ja tuossa kosteudessa ja lämpötilassa home kasvaa ja viihtyy erinomaisesti!


      • 2321

        Minä pitäisin kyllä paineen aikalailla samana. Jos yläkerran paine olisi aikka 2pa alle ulkoilman niin voisi toimia optimaalisesti.
        Tietty tilojen välilläkin on paine-eroa jos väliovet on suljettuna.

        Ihme juttu että paine-eroa ei laajemmin käytetän IV-koneen säätöön. Poiston määrä voisi olla käytäjän valttavissa mutta tuloilma voisi mennä paine-eroanturin mukaan. virtaukset olisi aina kunnossa vaikka ruvaisi johonkin huoneeseen lisää tuloilmaa. Se vain olisi pois muista huoneista.


      • essonbaariin_terkut

        7-10 % normaalista ilmanpaineesta on 7 000 - 10 000 Pa. Ei talon rakenteet kestä lähellekään tuota määrää!

        Nykyinen tavoitearvo on 0-2 Pa alipaine. Essonvaarit elää yhä kekkoslovakian aikaa - ehkä siitä syystä, ettei essonbaareja enää ole = tietoja ei ole saatu päivitettyä 20 vuoteen.


    • tommi_j

      Millä tavalla tuo sopiva alipaine mitataan?

    • terveysongelmia

      Missä vika jos huoneistossa ilmankosteus 22 ja sisälämpö 23 mutta veto (Tuuli) asunnossa häiritsevä?

      • laitasekiinni

        Ikkuna on auki


      • tuulen_raikas

        > Missä vika jos huoneistossa ilmankosteus 22 ja sisälämpö 23 mutta veto (Tuuli) asunnossa häiritsevä?

        Talosi on mallia hengittävä = tuuli puhaltaa seinistä läpi.


      • oikeatatietoa
        laitasekiinni kirjoitti:

        Ikkuna on auki

        Ikkunat kaikki kiinni!!!!


    • faktaakehiin

      Jos talon alipaine pitäisi olla 0-2pa niin missä tuo alipaine pitäisi olla?
      Jos ulkona on vaikka -15 pakkasta niin yläkerrassa liki 10pa enemmän painetta kuin alhalla saman korkeuden ulkoilmaan nähden.

      Jos siis yläkerrassa on katonrajassa nolla paine ulos nähden niin alakerrassa on lattian rajassa 10pas alipaine ulosnähden ja revitaan radon/myrkkyilmaa alapohjasta tai seinäraketneiden läpi.

      Mitä siis tarkoittaa tuo 0-2pa? Mistä se mitataan ja onko se vain kesällä mitattu paine vai kattaa ko se myös talvella tehdyt mittaukset?

    • Jhvxopl

      Kaikki väärässä oli miten hieno koneellinen ilmanvaihto tahansa niin talon tulee itse saada päättää paineensa. Eli kaksi normi venttiiliä auki talon eri päihin. Luonto kyllä tietää.

      • alipaine-ehdottomasti

        Tavallaan noin. Koneellisessa on kuitenkin vaaransa.
        Aina alipaine.
        Paine asiat ovat sellaisia, että jokainen tajuaa, mitä tapahtuu kun talossa paine on ylipaine ja suljettu tila.
        Eli, aina alipaine.


    • huolestunuttiedonhaluine

      Taloon tehty julkisivuremontti ikkunat vaihdettu ,eriteet vaihdettu.ulkoseinän pintamateriaali vaihdettu mutta asunnossa vetää (tuulee) häiritsevästi ja ilmankosteus 21 jalämpö 23 astetta mutta vedon vuoksi tuntuu kylmältä.Talossa koneellinen ilmastointi ,korvausilma tulee ikkunoidenpäältä kortillisesta räppänästa,kortti talviasennossa.Päänsäry vaivaa ,silmät vuotaa,nenä kuivunut vertavuotaa useasti taloyhtiössä kädettömät hoitaa asioita?Mistä apu ?Asiallisia vastauksia jos saisi niin kiitos!

      • urewiur

        Nehän säädetään järjestään maksimi asukasmäärälle, joten laita räppänää vähän pienemmälle, jos ei ole tarvetta täydelle ilmanvaihdolle.


    • Mittailija

      Kuinkahan paljon talossa saisi olla alipainetta?
      Jos ulkona on 10 pakkasta ja kaksikerroksisen talon yläpohjassa on sama paine kuin katon rajassa, on alakerrassa lattian rajassa 8 pascalin alipaine. -20 pakkasilla alipainee kasvaa vielä tuosta. TÄmä johtuu ns. savupiippuilmiöstä.

      8 pascalia alipainetta repii jos alapohjasta ja pistorasioista aika hitosti ilmaa. Alapohjasta tuleva ilma sisältää homeiden aineenvaihdunta toksiineja.

      Jos alakerrassa avaa ikkunan jotta paine tasoittuisi, on yläpohjassa sitten 8 pascalia ylipainetta mikä varmasti painaa vesihöyryä kaiksita saumoista katon villoihin.


      Mikä siis pitäisi olla talon alipaine?
      Ennen vastaamsita kannattaa lukea tämä http://uutiset.hometalkoot.fi/component/content/615/1124.html

      • aivanperusFysiikkaa

        Jokaisen pitäisi ymmärtää (ainakin pitäisi), että alipaineella estetään kosteuden pääsy rakenteisiin. Vuotavasta vaipasta kulkeutuu kuitenkin mikrobeja alipaineen seurauksena sisäilmaan.

        Ylipaineella vastaavasti ajetaan kosteus rakenteisiin, josta seuraa erinäistä mikrobikasvustoa. Mikrobeja ei rakenteista sisäilmaan ylipaineen seurauksena juurikaan pääse.

        Jälkimmäinen on lyhyellä tähtäimellä hyvä vaihtoehto. Jos talossa kuitenkin asuu muutamia vuosia kauemmin, on ylipaine varma tapa mädättää talo.

        Oleellista on siis alipaine, sekä tiivis ulkovaippa.

        Ja, että ymmärtäisi mitä 8 pascalia tarkoittaa, niin se on äärimmäisen pieni määrä. Normi ilmanpaine on 1 bar, eli n. 100 000 Pascalia. 8 Pascalia on tuosta siis 0,008%. Tuon mittaaminen lähentelee mahdotonta normivälinein mitä on käytössä.


      • 2423423

        Ylipaine painaa kosteutta rakenteeseen jos on vuotopaikkoja. Ylipaine keittyy käytännössä vain yläkertaan.

        Miten ymmärretään se että kaikissa 2-kerroksisissa on pakkasella yläpohjaa vasten ylipaine. Onko kaikkien talojen yläpohja ja yläkerran seinät homeessa?

        Et voi verran ilman painetta tyhjiöön.
        Jos olet sitä mieltä että 8pasalia on mitätön paine, miksei se voisi siis olla myös ylipaineena yläkerrassa?

        Sitäpaitsi käytännössä kaikki ennen 2010 rakennetut 2-kerroksiset puurunkoiset vuotaa vaipasta kuin seula. yläkerran seinän höyrynsulku on taitettu lattiavasojen päälle ja alakerran seinämuovi vasojen alapuolelle. vasojen välit sivuvinteille on käytännössä enempi vähempi auki.
        talvella tuolta revitään raikas ilmaa vuori/lasivillan läpi. Terveellistä, eikö.
        2010 jälkeen talotehtaat uudisti ohjeet niin että välipohjavasojen väleihin laitetaan esimfoliopintaista uretaanilevyä joka liimataan vasojen väliin yläkerran ja alakerran muoveihin. Höyryn ja ilman sulku ei siis noissa taloissa ole aukoton.

        Talotehtaiden mukaan kyse ei ole virheestä vaan tuotekehityksestä. Näin vastasi mm. Kanustalo kun ihmettelin miksi heillä nykyään suljetaan nuo välit eristelvyillä ja liimalla. Heidän mukaan tuo höyrynsulun valtava aukko välipohjassa ei ole rakennusvirhe koska se oli rakennusvalvontojen sallima tapa.

        Eikö olekin mielenkiintoista että talotehtaiden mielestä tehtaiden tekemät virheet ei ole rakennusvirheitä mutta rakentajien tekemät on.


      • aivanperusFysiikkaa
        2423423 kirjoitti:

        Ylipaine painaa kosteutta rakenteeseen jos on vuotopaikkoja. Ylipaine keittyy käytännössä vain yläkertaan.

        Miten ymmärretään se että kaikissa 2-kerroksisissa on pakkasella yläpohjaa vasten ylipaine. Onko kaikkien talojen yläpohja ja yläkerran seinät homeessa?

        Et voi verran ilman painetta tyhjiöön.
        Jos olet sitä mieltä että 8pasalia on mitätön paine, miksei se voisi siis olla myös ylipaineena yläkerrassa?

        Sitäpaitsi käytännössä kaikki ennen 2010 rakennetut 2-kerroksiset puurunkoiset vuotaa vaipasta kuin seula. yläkerran seinän höyrynsulku on taitettu lattiavasojen päälle ja alakerran seinämuovi vasojen alapuolelle. vasojen välit sivuvinteille on käytännössä enempi vähempi auki.
        talvella tuolta revitään raikas ilmaa vuori/lasivillan läpi. Terveellistä, eikö.
        2010 jälkeen talotehtaat uudisti ohjeet niin että välipohjavasojen väleihin laitetaan esimfoliopintaista uretaanilevyä joka liimataan vasojen väliin yläkerran ja alakerran muoveihin. Höyryn ja ilman sulku ei siis noissa taloissa ole aukoton.

        Talotehtaiden mukaan kyse ei ole virheestä vaan tuotekehityksestä. Näin vastasi mm. Kanustalo kun ihmettelin miksi heillä nykyään suljetaan nuo välit eristelvyillä ja liimalla. Heidän mukaan tuo höyrynsulun valtava aukko välipohjassa ei ole rakennusvirhe koska se oli rakennusvalvontojen sallima tapa.

        Eikö olekin mielenkiintoista että talotehtaiden mielestä tehtaiden tekemät virheet ei ole rakennusvirheitä mutta rakentajien tekemät on.

        En nyt oikein ymmärtänyt kenenkä viestiin vastailit, mutta ilmeisesti minun.

        "Ylipaine painaa kosteutta rakenteeseen jos on vuotopaikkoja. Ylipaine keittyy käytännössä vain yläkertaan."

        Painovoimaisessa juurikin näin. Koneellisessa poistossa ei edes sinne, jos kone toimii vähänkin. Koneellisessa tulossa ja poistossa ei, jos ei ole väärin säädetty, mutta muussa tapauksessa kyllä.

        "Et voi verran ilman painetta tyhjiöön."

        Vertasin kyllä normaaliin ilmanpaineeseen aivan täällä maan päällä enkä suinkaan kuussa.

        "Jos olet sitä mieltä että 8pasalia on mitätön paine, miksei se voisi siis olla myös ylipaineena yläkerrassa?"

        Niinhän tuo onkin, ja voi. Painovoimaisessa ilmanvaihdossahan on kyseinen ylipaine ja todistetusti niistä löytyy useita terveitä yläpohjia.

        Tuosta Kannustalo- ja talotehdas- jutustasi ei kyllä saanut mitään selvää, mutta ei liittyne asiaan mitenkään.


      • 4324214

        Oikein säädetyssä LTO:llisessakin on yläkerras reilu ylipaine pakkasilla. Muuten alipaine olisi nolla keleillä 10 pascalia ja se on suosituksien mukaan liian kova alipaine. Tätä ei pysty ratkaisemaan mitenkään. Joko alakerrassa on jo 10 pakkasilla vähintää 8 pascalin alipaine tai yläkerrassa on jonkin verran ylipainetta.
        Ilmanvaihdon tyyppi ei vaikuta oikeastaan mitenkään kerrosten väliseen paine-eroon.

        Kannustalo esimerkki liittyi siihen faktaan että kaikissa ennen n. 2010 rakennetuissa välipohjan kohta vuotaa kuin seula ulkoilmaan kun höyrynsulkumuovi puuttuu.
        Kannustalolta tieustelin asiaa kirjoittamani oli heidän vastaus.

        Ainoa järjellinen keino pitää paine-erot kurissa on tehdä 1-kerroksinen tai huolehtia että talo on oikeasti pullo eikä vain teoriassa.

        Aika harva vaan on mitannut paineita eri keleillä. Kannattaa mitata.


      • Pirrepä

        Kuinka ja kuka niitä mittaisi?
        Osakkeessa jossa asumme ilmsnvaihto ei vain toimi, välillä tuntuu kuin suolet tulisi pellolle, onko yli vai alipaineytta ja välillä korvat menevät lukkoon kuin lentokoneessa, mikä riivattu on vikana? Ja sitten kummallinen ilmiö vielä, kun menen ilmanvaihto tarkistus luukun alle, alkaa IV -kone huutaa täysillä, onko kaikissa iv laitteissa infrapuna tunnistimet/ko kuinka yleinen käytäntö tunnistaminen on, sähkön säästöäkö vai?


      • LVIpastori

        Ensinnäkin tuosta linkistä.Se,että ensin on aiheutettu kosteusongelman kautta mikrobikasvustoja,ja sitten niitä mikrobeita ruvetaan paine-eroilla siirtelemään.
        Ja semmosesta joku koululainen kirjoittaa tutkimusta.Hei haloo.
        Itse tein seuraavan demostraation:suljin kahdesta vierekkäisestä huoneesta ilmanvaihdon.Huoneen yksi lämmitin lattialämmityksellä 23C ja laitoin lattialle 10cm kerroksen vettä,huoneeseen kaksi järjestin lämpötilaksi 18C ja kuivat tilat.
        Tilojen välinen ovi kiinni.Oven alapuolella millin rako.Jätin yöksi muhimaan.
        Aamulla katsomaan.10cm vesikerros oli siirtynyt tilasta yksi tilaan kaksi.Tila yksi
        täysin kuiva.Paljonka lie ollut paine-ero.Mutta pointi on se,että kosteusvauriot
        syntyvät tilaan joka on viileä,ei lämmin,koska sinne se vesi tiivistyy.
        Eikö olisi oleelisempaa estää näitä kosteusvaurioita kuin siirrellä jo syntyneitä
        homeita.
        Paras tapa siihen olisi pitää tilat tasalämpöisinä,jolloin talon sisäisiä paine-eroja
        ei synny tai niillä ei ole väliä.
        Tämä onnistuu tekemällä lämmityslaitteiden vesivirtojen tasapainotustyö oikein.
        Lyhin tie ongelmiin on,antaa putkifirman,tehdä säätötyöt itse.
        Suurin ongelma on se,ettei ammattimaisia kiertovesijärjestelmien säätäjiä ole suomessa kuin kourallinen ja yksi firma.


      • kiva.olisi.mitata
        4324214 kirjoitti:

        Oikein säädetyssä LTO:llisessakin on yläkerras reilu ylipaine pakkasilla. Muuten alipaine olisi nolla keleillä 10 pascalia ja se on suosituksien mukaan liian kova alipaine. Tätä ei pysty ratkaisemaan mitenkään. Joko alakerrassa on jo 10 pakkasilla vähintää 8 pascalin alipaine tai yläkerrassa on jonkin verran ylipainetta.
        Ilmanvaihdon tyyppi ei vaikuta oikeastaan mitenkään kerrosten väliseen paine-eroon.

        Kannustalo esimerkki liittyi siihen faktaan että kaikissa ennen n. 2010 rakennetuissa välipohjan kohta vuotaa kuin seula ulkoilmaan kun höyrynsulkumuovi puuttuu.
        Kannustalolta tieustelin asiaa kirjoittamani oli heidän vastaus.

        Ainoa järjellinen keino pitää paine-erot kurissa on tehdä 1-kerroksinen tai huolehtia että talo on oikeasti pullo eikä vain teoriassa.

        Aika harva vaan on mitannut paineita eri keleillä. Kannattaa mitata.

        > Aika harva vaan on mitannut paineita eri keleillä. Kannattaa mitata.

        Miten tällainen tavallinen tallaaja saa mitattu paineen (paine-eron)?


    • Itiöt

      Mitäs mieltä olette tarkoitus olisi laittaa koneellinen ilmastointi,mielessäni on ajatus laittaa katolle tuleva poistoputki josta tulee lämmintä ilmaa menee ns harakoille.Ojatus olisi sillä ilmaisella lämmöllä lämmittää puolikylmää autotallin, onko tätä koskaan vielä laite suunnittelet suunnitelleet.Vai homehtuuko autotalli.

      • 534534

        LTOn jälkeen poistuva ilman kylmää ja kosteaa. Mittasin että 10 pakkasilla poistoilma oli -3 asteista. Kovilla pakkasilla jäteilman lämpötila putoaa lähemmäs -10 astetta.

        Tähän on lisäksi joitakin säädöksiä mitkä rajoittaa huoneistoilmanvaihdon kytkemistä tautalliin.


    • vanhatätikysyy

      Osaisikohan täällä joku vastata visaiseen ongelmaan? Googlettamalla en ole tullut hullua hurskaammaksi. Talossa on huippuimuri, jossa on ollut ongelmia, vain koneellinen poisto, korvausilma tulee seinissä olevista venttiileistä.

      Talven aikana yhtenä päivänä asuntoon tuli kilokaupalla, tippaakaan liioittelematta, kuin mustaa nokea, jota on siis ihan joka paikassa, joka huoneessa, lattioissa, seinissä, katossa ja jopa huonekaluissa. Pois ei saa siis millään vaikka minkälaisia aineita on tullut kokeiltua. No osan on saanut pestyä, mutta materiaalista riippuen. Niin ikkunoita unohtamatta. Yhden selityksen olen tästä kuullut, on normaalia asumista............. Tähän vaan pitäisi tottua. Paitsi, että terveys ei oikein tykkää tästä.

      • dffdf

        Vaihtoehdot: ulkoa tullut nokipilvi, omasta nuohoamattomasta piipusta/tulisijasta pöllähtänyt tai kynttilöitä poltettu urakalla.

        http://yle.fi/uutiset/3-7693405


      • brake.cleaner

        Kokeile pestä noki pois jarrukliinerillä :D Ei sentään lautasia tms. kuitenkaan, järkeä saa käyttää.


    • 34234

      Palstalla ei tainnut kukaan vastata miten se 0-2pa alipainetta saadaan molempiin kerroksiin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe