DVD-R. kuvien tallennus levylle?

justwonderiiin

Myydäänkö noita DVD-r levyjä mihin mahtuis enemmän kuvia kuin vain tuo 4,7gb? Minulla on koneelle kertynyt PALJON kuvia ja videoita, ja haluaisin saada ne talteen levyille, mutta mietin että monta levyä pitää polttaa, että saan ne kaikki jos yhden kansion koko jo yli tuon 4,7 gb..n.? Onkohan se ihan järkevää sitten....?

Tarvitseeko tuohon ladata mitään poltto ohjelmaa muuten vai kopioidaanko ne kuvat vaan levylle vai mitä? Olen aikaisemmin kai polttanut pari levyä mutta oli joku ohjelma ..(en muista nimeä..)

21

1443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taitaa aika olla jo hieman ajanut noiden DVD levyjen ohi mon ella tapaa. Nyt saa 1T eli 1000G ulkopuolisia alle 100€ ja sinne uppoaa 1000/5 eli noin 200 DVD:n verran infoa ja muuta kuvaa.

      Jos koneessasi on USB 3.0 niin vikkelästikin mutta jos on aikaa niin kakkosellakin tulee toimeen joskin aikaa kuluu aika paljon roisimmin.

      Itse käytän noita Teran levyjä juuri bkp tarkoitukseen.

      • onhan_niitä

        Saa muuten nyt tuplasti tilaa tuolla satasella. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/0306/dqgcb/WD-My-Passport-Ultra-2-TB-kovalevy-USB-3-0-vaylaan-harmaa Suosittelen hankkimaan mallin, joka ei tarvitse erillistä virtalähdettä, joka voi hajota tai kadota. Mutta niitä ne näyttävät pääasiassa nykyään olevankin. 2,5 tuuman levyt ovat myös nopeutuneet, joten ei välttämättä senkään takia kannata valita virtalähteellistä 3,5 tuuman mallia. Paitsi jos tilaa tarvitaan enemmän kuin 2 teraa tai levy on jatkuvassa käytössä esim. videoeditoinnissa, ohjelmille, pelaamiseen tms.


    • onhan_niitä

      Kyllä myydään. DVD-R Dual Layer -levylle mahtuu 8,5 Gt. Kannattaa kuitenkin käyttää mieluummin DVD R Double Layer -levyjä, joilla mahtuu saman verran dataa. DVD R on teknisesti hieman kehittyneempi kuin DVD-R. Varmista kuitenkin DVD-polttimen tiedoista, että se tukee DVD R:ää. Ks. esim. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/20037/nfkv/Verbatim-DVD-R-Double-Layer-8X-8-5-GB-5-kpl-Jewel-Case-paket Tuollakin DVD R on huomattavasti myydympi.

      Jos käyttöjärjestelmäsi tukee levyjen polttamista, niin et tarvitse siihen erillistä ohjelmaa. Huomaa kuitenkin, että levy pitää muistaa polttaa sen jälkeen, kun tiedostot on kopioitu levykansioon. Tiedostoja on toki mahdollista poltella myös yksitellen, mutta arkistointikäytössä on ehdottomasti parempi kirjoittaa koko levy täyteen yhdellä sessiolla.

      Onhan sulla varmuuskopiot kuvista jossain? En suosittele säilyttämään vähänkään tärkeämpää dataa pelkästään optisilla levyillä. Pidä kopiot tallessa joko tietokoneella tai ulkoisella kovalevyllä. Muutenkin optisten levyjen käyttäminen on mielestäni vanhanaikaista. Seuraavassa tietokoneessasi ei välttämättä ole ollenkaan DVD-asemaa, joten käyttö hankaloituu entisestään. Omalla tavallaan ne polykarbonaattilevyt ovat kyllä huolettomampia säilyttää, eikä niissä ole rikkoutumisen vaaraa samaan tapaan kuin kiintolevyillä.

      • eeeeeee

        Ei ole varmuuskopioita.... miten?


    • Prokuristi

      Taitaa ainoa kohtuullisen varma ja käytännöllinen tapa olla kahdelle erilliselle kiintolevylle tallentaminen. Sitten pitää muistaa pyöräyttää levyjä muutaman kuukauden välein ettei laakerit tahmaannu. Sitten kun liitännät alkavat painua historiaan pitää tallentaa taas uusille, jotaka ovat oneksi taas vielä halvempia kuin nykyiset. Minulla on raakakuvat ja JPEGit kahdella 2 ja 3 teran levyllä, "kehitetyt" kuvat kopiotunina vielä kolmannelle.

      DVD-levyt alkavat olla historiansa päässä, niille en alkaisi kuvia kopioimaan enää lainkaan. DVD tulee sitäpaitsi lähes kymmenen kertaa kalliimmaksi kuin ulkoinen kovalevy, puhumattakaan vaivasta ja hitaudesta ja hyllytilasta.

      • Ei nyt sentään kymmentä kertaa. Gigatavun hinta on noin 5 senttiä gigalta. DVD maksaa ehkä seitsemän senttiä. Jos pitää ottaa vaikka satasta gigatavusta yksi lisäkopio, maksaa se kovalevyllä kuitenkin yhden kovalevyn hinnan. DVD:llä riittää runsas 20 levyä. Määrä toki ratkaisee paljon, jos kuvia tulee gigakaupalla päivässä, DVD:ssä ei ole mieltä. Monella vain määrät ovat paljon pienempiä.


    • ehdottaja-

      Kannattaa harkita myös USB-tikkua, jos ei aivan yletön määrä ole kuvia.

      • rereererer

        Tämä kuulosti helpoimmalta


      • Canonisti_minäkin

        USB tikkuja on toteutettu myös tekniikalla, joka hävittää tiedot, jos et käytä tikkua mutaman kuukauden välein koneessa lataamassa. Joten ne eivät sovi back up käyttöön.

        Itselläni on verkkolevyllinen Applen tukiasemamalli ja siinä teranen levy. Se on vielä riittänyt kolmen koneen varmistamiseen kotona, koska vain yhdellä kuvua enemmälti ja videoita on vain muutamia ja nekin pääosin kännykätasoa. Video vie paljon tilaa. Uudemmissa on mahdollisuus saada talennustilaa kolmeen teraan asti.

        https://www.apple.com/airport-time-capsule/

        Varmistus hoituu automaattisella ohjelmistolla päivittäin. Homman toimivuus tuli testattua kun koneen kovalevy rikkoontui muutama viikko sitten. Huollon jälkeen palautus kesti kolmisen tutia.

        https://www.apple.com/airport-time-capsule/#time-machine

        Samanlaisen systeemin saa rakennettua myös PC:lle, niiden tuetteistus vain ei ole ihan yhtä hieno kuin Applella, jolla käytön helppous on huippua.

        Järjestelmään on vielä tarkoitus liittää uusi 2*2TB kovalevyasema peilattuna niin, että sinne ajetaan vain kuvien ja videoiden varmistukset silloin tällöin.


    • uunokaaleppi

      Laita kuvat dvd:lle pienemällä kuvanladulla! Nehän on kumminkin VARMUUSKOPIOT eli p*ska nakki tilanteessa saat edes jotkin kuvat säilymään!

    • onhan_niitä

      Jaa ettei mitään varmuuskopioita ole... Siinä tapauksessa ostat alkajaisiksi kovalevyn. Esim. aiemmin mainitsemani http://www.verkkokauppa.com/fi/product/0306/dqgcb/WD-My-Passport-Ultra-2-TB-kovalevy-USB-3-0-vaylaan-harmaa Ensin kopioit siihen yksinkertaisesti copy-pastella tiedostot, joiden hukkaaminen olisi ikävä juttu. Jatkossa voit kamerakuvien osalta tehdä niin, että kuvien siirron yhteydessä et poista niitä muistikortilta. Voit halutessasi siirtää ne kortilla toiseen kansioon piiloon niin, ettei ne näy kamerassa eikä aina uusia kuvia siirtäessä. Lopullisesti voit poistaa ne kortilta formatoimalla sen kamerassa, kun varmuuskopio toiselle kovalevylle (tietokoneen lisäksi siis) on tehty. Vielä kätevämpää on käyttää jotain varmuuskopiointiohjelmaa, joka voi käyttäjärjestelmäänkin sisältyä, mutta se ei sovi kuvien arkistointiin eikä niitä tiedostoja välttämättä pysty katselemaan normaalisti. Tiedostojen palautus toiseen tietokoneeseen voi olla jopa mahdotonta. Sekin vielä, että kuvien arkistointiin käytettävä ulkoinen kiintolevy kannattaa ehdottomasti formatoida exFAT:ksi. Syystä että DOS/Windowsin vanha FAT32 ei hyväksy yli 4 Gt tiedostoja. Eli jos kuvaat vaikka pitemmän videon, niin sen kopioiminen ei onnistukaan levylle. WindowsNT-sarjan NTFS ei ole riittävän yhteensopiva. Ei toimi läheskään kaikissa katsomislaitteissa (TV:t, digiboksit, Blu-ray-soittimet) ollenkaan. Macilla sisältöä voi katsoa, muttei muuttaa. Ainakaan Macin omaa HFS:ää ei pidä käyttää, koska sitä ei voi ilman lisäohjelmia katsoa edes PC:llä. Formatointityyppi valitaan levyn käyttöönoton yhteydessä. Monet levyt tulevat valmiiksi formatoituna, joten se pitää tajuta tehdä itse uudelleen. exFAT:kaan tosin ei toimi vanhemmissa laitteissa, mutta kaikissa nykyisissä tietokoneissa kyllä.

      Minäkään en suosittele USB-muistitikkuja varmuuskopiointiin. Tekniikkaa on lähes samaa kuin muistikorteilla, eikä se ole niin luotettavaa, kuin perinteisillä kiintolevyillä. Tikkujen ja korttien merkintä on myös hankalaa. Usein siihen mahtuu kirjoittamaan vain muutaman merkin ja sisältö olisi syytä merkitä sitten erilliseen koteloon tai lapulle, joka voi hukkua.

      Nimim uunokaaleppi sanoi hyvän pointin tuosta DVD:lle tallentamisesta. Etenkin, jos kuvat ovat RAW-muodossa, niin muuta ne ainakin JPG:ksi ja sen voi tehdä tiukemmalla pakkauksella kuin kamera itse sen tekee. En tosin lähtisi JPG-kuvia huonontamaan, ellei tarkoituksena ole katsella niitä nimenomaan muilla laitteilla kuin tietokoneella tai se on "varavarmuuskopio" tai jokin muita varten kopioita versio, ei varsinainen varmuuskopio. Tiedostokoon pienentäminen voi nopeuttaa katselua huomattavasti, eikä ylisuuresta kuvakoosta ole TV:ssä mitään hyötyä.

      Ei DVD:lle säilömistä kannata kokonaan unohtaa. Niiden kestävyys on kovalevyjä, muistikortteja ja USB-tikkuja parempi. Eikä tiedostoja voi poistaa vahingossa.

      • Canonisti_minäkin

        "...Ei DVD:lle säilömistä kannata kokonaan unohtaa. Niiden kestävyys on kovalevyjä, muistikortteja ja USB-tikkuja parempi. Eikä tiedostoja voi poistaa vahingossa..."

        Tavallisille DVD-levyille luvataan säilyvyyttä kolme vuotta. On erikseen kultapinnoitteisia arkistolevyjä, joiden säilyvyys on parempi.


      • Canonisti_minäkin

      • onhan_niitä
        Canonisti_minäkin kirjoitti:

        "...Ei DVD:lle säilömistä kannata kokonaan unohtaa. Niiden kestävyys on kovalevyjä, muistikortteja ja USB-tikkuja parempi. Eikä tiedostoja voi poistaa vahingossa..."

        Tavallisille DVD-levyille luvataan säilyvyyttä kolme vuotta. On erikseen kultapinnoitteisia arkistolevyjä, joiden säilyvyys on parempi.

        No kylläpä olet pessimistinen... DVD:lle 3 vuotta ja USB-tikulle 3 kk... ziisuz... :)

        Valmistajat kyllä lupaavat levyille luokkaa yli 30 vuoden säilyvyyden, käytännössä yhtään enempää ei tarvitakaan, koska sen jälkeen tuskin on enää yleisesti saatavilla laitteita niiden lukemiseen. Käytännössä data on luettavissa ilmeisesti keskimäärin 10-15 vuotta. Yhtään lisähintaa en maksaisi tosta Archival Gradesta. Ainakin omilla CD-R(W)-levyilläni se on toteutunut, vaikka silloinen HP:n kirjoittava asema teki välillä sutta ja sekundaa. Huonolla tuurilla voi jäädä siihen 3 vuoteen, mutta siksi sanoinkin aiemmin, ettei itse kirjoitettaviin optisiin levyihin kannata luottaa ainoana tallennuspaikkana. On jo helvetin huonoa tuuria, jos sekä kovalevy että DVD-levyt on paskana. Tulipalossa ne on kaikki entisiä ja siksi olisi fiksua viedä ne DVD-levyt jonnekin muualle jemmaan, ei kuitenkaan mihkään ulkovarastoon tai kellariin, vaan normaaliin huoneilmaan. Tosin pilvitallennus on nykyaikaa.

        En ole kovin huolissani flash-muistien datan säilymisestä, vaan lähinnä erilaisista toimintahäiriöistä ja yhteensopimattomuudesta. Luulisi että ne olis hyvinkin toimintavarmoja, kun ei ole liikkuvia osia, mutta ei ihan siltä näytä. Esim. mun Samsungin puhelimessa ollut muistikortti ei suostunut toimimaan Macissa, vaan tarjosi ilman mitään varoituksia formatointia. Joskus myös kameran muistikortti tiltannut. Ikinä en oo kyl kuullut ladattavista USB-muisteista.

        Rupesin tossa muuten katteleen verkkokaupasta NAS-palvelinta monien epämääräisten kovalevyjen tilalle. Aika hienoja laitteita näyttävät olevan nykyään. Itselleni se olisi hyödyllinen valokuvien latauspaikkana, kun käytän yleensä Macbookia, mutta välillä myös PC-pyötäkonetta, jossa suurin osa valokuva- ja musiikkikokoelmastakin on ulottumattomissa. Pyötäkonetta ei viitsis turhaan käynnistellä, kun se haukkaa vissiin jotain 500 wattia sähköä. Taitaa pelkkä prosessorikin kuluttaa koko läppäriä enemmän. Noi NAS-palvelimet näyttää kuluttavan sen verran vähän, että voisi hyvin pitää jatkuvasti valmiustilassa. Lähes kaikissa on ilmeisesti myös mahdollisuus langattomaan Time Machine -varmuuskopiointiin. Huomasin tosin yllätyksekseni, ettei useimmat huoli exFAT-levyä. Onkos jollakin kokemusta noista: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/40687/dqkcd/Asustor-AS-202TE-verkkolevypalvelin tai http://www.verkkokauppa.com/fi/product/38293/dnxhv/ZyXEL-NSA325-v2-verkkolevypalvelin ?


      • Canonisti_minäkin kirjoitti:

        "...Ei DVD:lle säilömistä kannata kokonaan unohtaa. Niiden kestävyys on kovalevyjä, muistikortteja ja USB-tikkuja parempi. Eikä tiedostoja voi poistaa vahingossa..."

        Tavallisille DVD-levyille luvataan säilyvyyttä kolme vuotta. On erikseen kultapinnoitteisia arkistolevyjä, joiden säilyvyys on parempi.

        Nuo vedät ihan hatusta. Minulla ei yksikään DVD ole mennyt yli kymmenessä vuodessa. Silti en nyt aloittaisi DVD:illä pelaamaan ihan hankaluuden vuoksi. Ostaa vaikka kolme kovalevyä kolminkertaisille varmuuskopioille.


      • Jso se kameran kortti on formatoitu FAT:ille niin ei 4 GT:n raja ole ongelma. Muutenkaan normaalit valokuvakamerat eivät taida osata tehdä pidempiä. Itse tosin käytän NTFS:ää. Tuolla Verkkokauppa.com:n sivulla taitaa muuten olla väärä kuva. Kaksiterainen on paksumpi.


      • onhan_niitä

        Selvittelin vielä lisää juttua noista NAS-palvelimista. Asustorin malli kiinnosti monien ominaisuuksien vuoksi, mm. HDMI, 3,5mm äänilähtö, RAW-kuvien, FLAC-audion ja eri videoformaattien transkoodaus yms. Hintaa sillä kuitenkin on lähes yhtä paljon kuin oikealla tietokoneella, joka voisi Windows-mallisena toimia huomattavasti monipuolisemmin mediatoistimena (Netflix, Spotify, yms). Tyydyn käyttämään läppäriä pitkällä HDMI-kaapelilla.

        Onneksi huomasin, että tota ZyXELin mallia myydään Mustapörssissä kympin halvemmalla ja lisäksi hokasin, et uutiskirjeen tilaamalla saa vielä 20 euron alennuskoodin. Eli yllättäen 30 e vk.comia halvempi hinta tuolta. Näköjään siellä on huomattavasti laajempi tuotevalikoima kuin aiemmin kivijalkakaupoissa vieraillessa. Tosin muiden tuotteiden hinnat on korkeahkot. Piti ostaa samalla jotain muutakin, että tuli 100e täyteen, mutta kaikki tuotteet vaikuttivat aivan ylihintaisilta. Päädyin tilaamaan 5 euron taskulampun samaan pakettiin. Toimituskulut oli ilmaiset. Kovalevyt otan vanhasta pöytäkoneesta, joten uusia ei tarvi ostaa ennen kuin hinnat laskevat. Muistaakseni ostin 2 teran levyn jo 4 vuotta sitten nykyisiä hintoja halvemmalla.

        Saas nähdä, kuinka ton NAS-palvelimen saa toimimaan, kun ei ole mitään aiempaa kokemusta Linuxin säätämisestä. Voi olla mielenkiintoinenkin haaste. Opiskeluaikoina piti opetella Unixin käyttöä, mutta aika perusjuttujahan ne oli.


    • Juttutupa
      • Canonisti_minäkin

        Tuota kestoa ihmetellessä tuli ilmi, että USB muisteja on kahta tyyppiä. Toinen vaatii säännöllisen latauksen. Itse en ainakaan pysty sanomaan mikä tikku on mitäkin lajia.


      • kuulostelija-
        Canonisti_minäkin kirjoitti:

        Tuota kestoa ihmetellessä tuli ilmi, että USB muisteja on kahta tyyppiä. Toinen vaatii säännöllisen latauksen. Itse en ainakaan pysty sanomaan mikä tikku on mitäkin lajia.

        kuulostaa aprillipilalta


      • nimiErkki_
        kuulostelija- kirjoitti:

        kuulostaa aprillipilalta

        Oli miten oli, kuten tuolla on aikaisemminkin kirjoitettu, niin myös HDD asemaa on hyvä käyttää päällä säännöllisesti.
        tärkeintä kuitenkin on että backuppeja on vähintään 2 ( 1 'koneella')


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      285
      3147
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1575
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1301
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1215
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe