Tähtikuvauksesta kysyisin..

starshootin

haluaisin kokeilla tähtikuvausta joskus, mutta onnistuuko se kesällä ollenkaan? Kysyn siis milloin on paras aika kuvata tähtiä, syksy, talvi, joku tietty aika kalenterin mukaan jne..?

11

305

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tähtikuvaus onnistuu ainoastaan pimeässä kirkkaalla ilmalla, jos siis haluaa hyviä kuvia. Kesän vaalea taivas ei ole siihen omiaan. Nyt vaan malttia ja taas syyskuussa pääsee hommiin.

    • Olen pari kertaa kokeillut, tässä yksi esimerkki:

      https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2013Tahtitaivaskuvia#5972736404906379138

      Vaikka pyrin hakemaan "pimeän paikan" niin kuten huomaat jonkun risteyksen keltaiset valot loistavat siellä tornin takana ja koko taivaanranta on valosaasteessa.

      Seuraavassa kuvassa taas näkyy nousevan kuun valoa pilvissä sekä toinen risteysvalosaaste.

      https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2013Tahtitaivaskuvia#5972736423209402994

      Täällä etelässä on hyvin vaikeaa löytää paikkaa jossa valot eivät tippaakaan häiritsisi tähtien kuvausta.

    • strashootin

      Ok..häätyy sitten odottaa syksyä..ja sen saan viettää lapissa, joten mikäs sen parempaa... tuo alimmainen kuva oli kuitenkin ihan kiva!:) Kiitos teille:))

    • tähtikuvaus

      Minusta paras aika on syksyllä juuri ennen lumen tuloa.

    • Ota_selvää

      Tähtikuvauskin on varsin laaja käsite. Toiset kuvaavat nimenomaan pimeällä tähtitaivaalla näkyviä kohteita, toiset taas esim Kuuta tai Aurinkoa, jotka näkyvät päivälläkin. Osa tähtitieteen harrastajista taas on keskittynyt ilmakehän väri-ilmiöiden kuvaamiseen (kuten halot, siitepölykehät ja sateenkaaret).

      • 3456789

        Eiköhän aloittaja yötaivaan kuvaamista tarkoittanut. Halokuvaamista en tähtikuvaukseksi suoraan laskisi. Planeetta/aurinko kuvaaminen on vähän enemmän vaativampaa, kun tarvitsee tukevampaa seurantajalustaa ja isompaa kaukoputkea, jos haluat paljon yksityiskohtia. Sekä kallista kameraa. Myös aurinko kuvaukseen käytettävät suodattimet voivat olla erittäin kalliita, esim h-alpha.


    • NäitäKuvaillut

      Kesällä tähtikuvaus ei onnistu. Kesällä näkyy korkeitaan muutama kirkkain tähti, koska on niin valoisaa.

      Syksy on paras aika kuvata tähtiä, kun ei ole lunta, joka heijastaa valosaasteet taivaalle. Sekä syksyllä linnunrata menee suoraan zeniitissä pään yläpuolella. Vaikeuksia syksyllä teettää vaan nopeasti huurtuva linssi. Kovilla jätkillä on sähköllä toimivat lämmittimet optiikassa jotka pitää huurteet loitolla.

      Marraskuu-Tammikuun alku, on yleensä jatkuvan pilvien peitossa suomessa.

      Tammi-Helmikuussa on yleensä kovat pakkaset, mutta muutamia selkeitä öitä saattaa olla.

      Maaliskuussa on myös hyvä kuvata tähtiä, kun suurin osa lumista on sulanut ja ilmakin alkaa olemaan lämpimempi, miinuksena vaan keväällä linnunrata on huonossa asennossa, eikä saa niin hienoja kuvia.

      Jos kuvaat järjestelmäkameralla, niin siihen saa esim samyangin valovoimaisia laajakulmalinssejä suht halvalla, jolla saa ihan ok kuvia. Aukko isoimmaksi, ISO 3200, valotus niin pitkäksi kuin polttoväli antaa(eli ei mene viiruiksi tähdet). Tarkennuksen teet manuaalisesti taivaan kirkaimpaan tähteen, käytät kameran näyttöä ja hetkellistä digitaalista zoomia apuna.

      Sitten kun edistyy kuvauksessa ja haluaa enemmän, niin voi hommata pidempää teleoptiikkaa ja jonkun pienen seurantajalustan. Niillä saa kuvia tähtisumuista jne. Näissä kuvailuissa yleensä kuvataan se 1-5min valotuksia useita kappaleita esim. jostain tähtisumusta ja sitten tietokone ohjelmalla pinotaan kuvat, jolloin iso osa kohinaa häviää ja kuvasta tulee siistimpi. Vaatii myös paljon jälkikäsittelyä, joka on ihan mukavaa puuhaa.

      Aikaisemmalla mainitulla laajakulmalinssillä voit myös kuvata revontulia, joita näkyy suomessa yllättävän paljon syksyisin ja keväisin. Tiukasti pitää vaan ennustuksia seurata, jotta osaa oikeaan aikaan mennä ulos. Revontulikuvauksissa yleensä käytetään isointa aukkoa, mieluiten alle 15 sekunnin valotuksia, jotta revontulien liike pysähtyy ja ISO herkkyys riippuu myös tilanteesta.

      Tähtikuvaukseen riittää ihan canonin tai nikonin halvimmat järkkäri mallit. Niihin esim samyang 8mm kalansilmä linssi tai samyang 14mm f2.8 laajakulma. Niillä pääsee jo pitkälle.

    • joskuskin

      Jos haluat kuvata tähtiä kesällä kannattaa siirtyä etelämmäksi ja asumattomalle seudulle, siellä on kesällä pimeät yöt. Talvella lumi haittaa hieman tähtikuvausta.

      • 34567865

        Kuuttomana yönä jossain todella korvessa maaseudulla on ihan mukavan pimeää, vaikka olisi lunta. Parhaat apajat suomessa löytyy itä-suomesta tai lapista. Jos oikeasti haluaa todella pimeään paikkaan jossa kuviin ei yhtään tule valon kajoa horisontista, niin pitää lähteä keskelle afrikkaa tai australiaan. Ai että kun sinne pääsisi timelapsea kuvailemaan.


    • KuvaOnKiva
    • MercuryTransit

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2536
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1411
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      67
      1402
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1121
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe