AMK (Tosi tärkeä!)

Attepohjola

Jos ainoana tavoitteena on päästä Ammattikorkeaan, niin minkä takia käydä lukiota? Tietenkin lukiosta oppii piirteitä mitä tarvitsee myös AMK opinnoissaan, mutta miksei hommaisi hyvän todistuksen Amiksesta, kuin Lukiosta ei niin hyvällä.

Ps. Jos haluaisi Tradenomiksi niin mistä Amis alasta eniten hyötyä?

20

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tekn_yo

      Vanhempien ammatti, kaverit ja kunnianhimo yms. vaikuttaa paljon mihin sitä lopulta menee. Ei se AMK-opiskelu niin helppoa ole mitä sä luulet, kyllä esim. lukion matikan kursseista todellakin on hyötyä AMK-opiskelussa.

    • Nähty_on

      Mutta jos sinulla iskee kuitenkin halu ammattikorkean jälkeisiin opintoihin, niin lukiopolku tuottaa varmemman tuloksen.

    • freida

      Niin puolensa ja puolensa, kumman sitten valitseekin. Jos tietää jo hyvin, mitä elämällään tahtoo tehdä, niin miksei sitä tavoittelisi ammattikoulusta lähtien..

    • freida

      Niin, ja tradenomiksi haluavan kannattaisi varmaan opiskella ammattikoulussa merkonomiksi. Vaikka varmaan lukion laaja matematiikkakin antaisi hyvät eväät tradenomin opintoihin.

    • AMK-opettaja

      Yksi syy käydän lukio on se, että ammattioppilaitoksesta tulleilla on AMK:ssa useammin vaikeuksia kielissä, matematiikassa ja opiskelutaidoissa.

      Toki jos on peruskoulussa kielistä ja matikasta kasi niin pärjää AMK:ssa amispolkuakin.

      Kaikkein paras tie AMK:uun minusta olisi ammattilukio: saa riittävät teoreettiset valmiudet mutta toisaalta oman alan käytännön taidot.

      • austerism1

        "Yksi syy käydän lukio on se, että ammattioppilaitoksesta tulleilla on AMK:ssa useammin vaikeuksia kielissä, matematiikassa ja opiskelutaidoissa."

        Tismalleen noin.

        Joitain satunnaisia amistaustaisia olen kohdannut, joilla on jopa erinomaiset opiskelutaidot (useimmat näistä olleet IT-alan opiskelijoita), mutta valtaosa amistaustaisista on kyllä yleensä pulassa.

        Amk:ssa, jossa itse toimin, aloitetaan tietääkseni paikallisen ammattikoulun kanssa jonkinlainen opintopolkuhanke, jonka puitteissa amisopiskelijat saavat tutustua amk-opintoihin.

        t. toinen amk-ope


      • Vanhareksi

        Tuppaa olemaan niin, että peruskoulun jälkeen lukijatyypit menee ennemmin lukioon ja tekijätyypit amikseen. Siksi ne, joilla on peruskoulusta hyvät numerot kielistä ja matikasta, menee lukioon. Ne taas, jotka oli kielissä ja matikassa alun perinkin heikompia, saa amiskassa vielä vähemmän opetusta kuin lukiolaiset, ja ero kasvaa entisestään.

        Jos siis tuntuu, että kielissä ja matikassa tarvitsee harjoitusta, kannattaa oppimisen kannalta ajatellen kuitenkin mennä lukioon. Siitä voi kuitenkin seurata, että saa huonon todistuksen, jolla ei pääse jatkamaan AMK:hon. Tekijätyyppi saa varmasti paremman todistuksen amiksesta.

        Jos haluaa sekä varmistaa sisäänpääsyn että oppimisen, kannattaa ottaa molemmat. Eli todistus ammattikoulusta ja lisäksi ylimääräisiä kursseja kielissä ja matikassa aikuislukion puolella. Kaksoistutkinto ei ole oppimisen tai sisäänpääsyn vuoksi tarpeen, mutta voihan senkin tehdä jos haluaa saada lakin.


    • nominomi

      Jos tradenomiksi halajat ilman lukio pohjaa, opiskele merkonomiksi ja sitä kautta sitten tradenomiksi!

    • kolluui

      Amk ja amis on lähtökohtaisesti melko samoja kouluja, ainakin vaatimustaso ja opiskelija-aines on sitä samaa kesti- tai alemman tason kastia. Ammattitutkinto on yhtä arvostettu, kuin amk-tutkinto.

      • austerism1

        "Amk ja amis on lähtökohtaisesti melko samoja kouluja, ainakin vaatimustaso ja opiskelija-aines on sitä samaa kesti- tai alemman tason kastia"

        Eli sinulla on nähtävästi kokemusta kummastakin opinahjosta.

        Ei, kyllä amk on ainakin joiltain osin korkeakoulu. Isoin ero yliopistoihin on se, että opiskelija-aines on koulutustaustaltaan heterogeenisempaa ja motivaatio vaihtelee.

        Tietyille amistaustaisille amk on juuri sopiva paikka -- nimittäin niille, jotka ovat pärjänneet hyvin amiksessa. Heillä on yleensä myös paras motivaatio amk-opintoihin. Näitä opiskelijoita on yleensä kaikkein mukavin opettaa.

        Toisaalta etenkin yliopistoon halunneet lukiotaustaiset taas saattavat olla yhtä lailla ongelmaopiskelijoita kuin huonosti koulussa pärjänneet amistaustaiset.


    • kokopoiro

      Hyvällä amis todistuksella pääsee AMK:uun helpommin kuin huonolla lukio/YO todistuksella. Ja hyvä AMIS todistus on helpompi saavuttaa kuin hyvä lukio todistus, jos vähänkin on motivoitunut ja hoitaa hommansa. Vaikka kaikki ei aina kiinostaisikaan.

      • riippuu_hlöstä

        Toki riippuu hlöstä, että jaksaako katella niitä häiriköitä yms. vajakkeja enää peruskoulun jälkeen. Siinä voi olla 3 vuotta henkistä piinaa, jos vähänki selväjärkinen on.


      • molemmattutkinnot

        3 vuotta? Lukion käyneelle amis on kaksivuotinen.
        Mitä tulee tutkintojen arvostukseen ja tasoon, niin amiksesta pääsee läpi käymällä paikalla ja suorittamalla työharjottelut. AMK:ssa pitää päästä tenteistäkin läpi. Taso on ihan eri, vaatimuksista ei voi edes samana päivänä puhua!


      • sinnetännet

        "Ja hyvä AMIS todistus on helpompi saavuttaa kuin hyvä lukio todistus"

        Helppous on mielestäni tosi huono lähtökohta. Tässäkin tilanteessa helppo amistutkinto merkitsee isoja haasteita AMK:ssa.

        Jos lukion käyminen on liian vaativaa, suosittelen pysymistä sillä amistasolla.


      • ehhh
        molemmattutkinnot kirjoitti:

        3 vuotta? Lukion käyneelle amis on kaksivuotinen.
        Mitä tulee tutkintojen arvostukseen ja tasoon, niin amiksesta pääsee läpi käymällä paikalla ja suorittamalla työharjottelut. AMK:ssa pitää päästä tenteistäkin läpi. Taso on ihan eri, vaatimuksista ei voi edes samana päivänä puhua!

        Eihän alottaja ollu amikseen menossa kun amis/lukio --> amk.


    • ulosjstöi

      "Jos ainoana tavoitteena on päästä Ammattikorkeaan, niin minkä takia käydä lukiota?"

      Ammattikorkeaan pääsyn ei pitäisi olla ainoa tavoite. Lukio kannattaa käydä siksi, että myös pärjää hyvin ammattikorkeassa ja että pääsee sieltä myös kunnialla pois.

      Tavoitteena pitää olla myös työllistyminen sitten, kun on tutkinto suoritettuna. Tämä on tosi tärkeää!

    • 2323233

      Mä valitsin ammattikoulu - ammattikorkea reitin. En halunnu enää opiskella yleisiä aineita niin paljon, koska ne ei kiinnostanu peruskoulussakaan. Nyt oon ammattikorkeassa ja hyvin oon pärjänny ilman lukiota. Ruotsi on ainoa mikä pelottaa, mutta kyllä senkin tulee pääsemään läpi jotenkin.

      • nooniinos

        " Ruotsi on ainoa mikä pelottaa, mutta kyllä senkin tulee pääsemään läpi jotenkin."

        Kai siitä läpi päästetään lopulta. Mutta kyllä on noloa, ettei osaa ruotsia, vaikka on korkeakoulututkinnon suorittanut.


    • kolmoistutkintomummo

      Itse opiskelen lukiossa, koko lukion oppimäärää ja kirjoitan ylioppilaaksi sekä sen lisäksi amiksessa merkonomiksi. Valmistun molemmista koulutuksista joulukuussa.

      Jos olisin halunut attoaineista erinomaisen arvostelun, olisin käynyt atot ammattikoulussa. Toisaaltaan ruotsista ja matematiikasta en olisi saanut niin perusteellista oppia, kuin mitä lukiosta olen saanut.

      Ammattikorkean opinnoista sekä yliopiston opinnoista on moelmmista itselläni kokemusta avoimen linjalta ja kummatkin on ollut suht vaativia kursseissa. Niissä ei ole auttanut se, että osaa lukea. Pitää osaa myös päätellä ja perustella päättelemänsä.

      Ero itseni ja omien kurssikavereideni suhteen, jotka kävivät kaikki opinnot ammattikoulussa on ehkäpä se, että itselläni on laaja-alaisemmat tiedot matematiikasta sekä hieman parempi osaaminen Ruotsin suhteen.

      Merkonomilinjalta saa jo pohjan Tradenomiopintoihin, eritavoin kuin lukiosta. Kirjanpidot, markkinoinnit ja myynnit ovat jo jokseenkin tuttua kauraa, kun taas lukiolaisille ei niinkään.

      Toisaaltaan jos suosrittaa kaksoistutkintoa, niin niistä saa ehkä vielä paremman pohjan opiskeluun kuin pelkällä lukiolla tai pelkällä ammattikoululla. Ja näin työelämässä olleenaa, niin on aika harvassa ne tilanteet joissa et pärjää ilman Ruotsia. Toki jos tavoitteena on mennä työhön, jossa ruotsin hyvä osaaminen on välttämätöntä, niin sitten.

    • ploo

      Itse juuri ammattikorkeakoulusta ammattiin valmistuneena ihmettelen tätä kirjoittelun lähtökohtaa.

      Koulutuksen tarkoituksena on valmistaa hyviä ammattilaisia. Oli sitten koulutustaso mikä tahansa, ammatti-instituutti tai -korkeakoulu tai yliopisto. Mutta jos vain miettii sitä, miten helpoimmalla pääsee johonkin kouluun, ei ehkä ole paras lähtökohta ammattikorkeakouluopiskelulle.

      Mikäli ammattikorkeakoulussa, ainakin omassani, haluaa opiskella päteväksi ammattilaiseksi, opiskeluun on panostettava. Esseitä, raportteja ja tutkielmia kirjoitetaan kymmeniä, jolloin itselleni ainakin hyvästä äidinkielentaidosta ja muusta kielitaidosta on ollut hyötyä. Osa opiskeluaineistostakin on yleensä aina vieraskielistä.

      Voihan tietysti suorittaa opintonsa ammattikorkeassakin 1-2 arvosanoilla, mutta kyllä se näkyy opiskelijoiden tieto- ja taitotasossa, onko opiskelija suorittanut opiskelunsa 1-2 vai 4-5 arvosanoilla. Näkyyhän se ammatti-instituutin ja lukionkin opiskelijoissa, miten on opiskelunsa suorittanut.

      Ammattikorkeakoulututkinto on korkeakoulututkinto, jonka tarkoituksena on tuottaa ammattilaisia hoitamaan keskijohdon tehtäviä niin kotimaassa kuin ulkomailla. "Turhat" yleissivistävät aineet tuovat tuon työtehtävän hoitamiseen oman arvokkaan lisänsä hankitun ammattitaidon lisäksi. Ammattikorkeakoulussa, ainakin omassani, joutui usein esiintymään, esimerkiksi esittämään oman työnsä yleisölle eli opettajille ja opiskelijoille. Kieliopinnoissa joutuu myös esittämään yleisölle puheita niin omalla äidinkielellään kuin ruotsiksi sekä englanniksi. Luulen, että lukion äidinkielen ja vieraankielen opinnoista oli ainakin itselleni apua ammattikorkeakoulussa näiden esiintymis ja -kielitaitojen opiskelussa.

      Kansainvälisiä työtehtäviä hoitaessa joutuu esiintymään myös vieraalla kielellä. Kotimaisissakin firmoissa voi englanninkieli olla firman käyttökieli. Ja firmoissa on usein ulkomaalaisia työntekijöitä enkä usko lukiossa hankintun yleissivistyksen menevän hukkaan. Mikäli on suorittanut lukion lorvimatta ja ottanut sieltä hyödyllistä yleissivistävää tietoa, esimerkiksi kulttuureista, uskonnoista, maantiedosta jne. Tietysti ammatti-instituutin suorittanut on voinut hankkia vapaa-ajalla paljon yleissivistävää tietoa. Kaikki on niin hemkilökohtaista.

      Pointtini oli kuitenkin se, että menetyksellinen opiskelu eli hyvän ammattitaidon hankkiminen ammattikorkeakoulussa vaatii paneutumista opiskeluun. Jos on jo alustavasti hankkinut kelpo taidot äidinkielssä, esiintymisetaidoissa, atk-taidoissa sekä vieraissa kielissä sekä kohtuullisen yleissivistykasen, opiskelu on siellä helpompaa. Kaiken voi tietysti vetää läpi ykköselläkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2511
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1513
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1055
    Aihe