Suomalaisten usko kristinoppiin romahtanut

Humanisti-vapari

Kirkon tutkimuskeskuksen laajan kyselyn (Gallup Ecclesiastica 2011. N=4930) tulokset vuodelta 2011 ovat paljon puhuvia (Haastettu kirkko, s. 43-44):
Vain 27 prosenttia suomalaisista ruksaa vaihtoehdon ”Uskon kristinuskon opettamaan Jumalaan” ja 23 prosenttia vaihtoehdon ”Uskon Jumalaan, joskin eri tavalla kuin kirkko opettaa”. Puolet väestöstä joko ei usko (21 prosenttia) tai ei oikein tiedä, epäilee tai ei osaa sanoa.

Eri ikäryhmien erot ovat huomattavia. Vaihtoehdon ”En usko Jumalan olemassaoloon” ruksasi 15-29 -vuotiaista 34 prosenttia ja yli 65-vuotiaista 11 prosenttia. Alle 30-vuotiasta vain 15 prosenttia sanoi uskovansa kristinuskon opettamaan Jumalaan.

Väitettä ”Jeesus on noussut kuolleista” pitää vähintään todennäköisenä 36 prosenttia kaikista vastaajista. Väitteen ”Saatana on olemassa” vastaava lukema on 31 prosenttia. Vain 12 prosenttia piti vähintään todennäköisenä opin kohtaa, jonka mukaan ”kaikki ihmiset herätetään kuolleista ja toisille seuraa iankaikkinen elämä ja toisille kadotus”. Edellä esitetyn perusteella varsinkaan ev.lut. kirkolla ei ole enää mandaattia ”edustaa” kaikkia jäseniään katsomuksellisissa kysymyksissä.

Jumalanpalveluksessa vähintään kerran vuodessa sanoi käyvänsä noin kolmannes kansasta. Vähintään kerran kuussa käyviä oli 6 prosenttia (Haastettu kirkko, s. 37).

Uudempi tieto:
Nuorisobarometrin 2014 mukaan uorten ”ei-uskonnollisuus” on lisääntynyt ja ”uskonnollisuus” vähentynyt reippaasti neljän vuoden aikana. Vuonna 2014 (suluissa vuoden 2010 lukema) ”ei-uskonnollisten” määrä on yhteensä 53 % (47 %) ja ”uskonnollisten” 23 % (35 %). Haastatellut ovat siis 15-29 -vuotiaita.

140

213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hetkonen... Jos 6% suomalaisista käy vähintään kerran kuukaudessa jumalanpalveluksessa, ja kerran kuussa tulkitaan 10 kertaa / vuosi, se tekisi jo 0,6 käyntiä per vuosi per suomalainen. Kirkon jäsentä kohti se tekisi tuollaiset 0,8 käyntiä.

      Luku ei tunnu ihan natsaavan. Tosin en tiedä mitä tuohon on laskettu. Käyn minäkin välillä kirkossa kun välillä on vihkiminen tai avioliiton siunaaminen jollain ystävistä.

      • Vähintään kerran kuukaudessako käy 6% Jumalanpalveluksessa. Luku taitaa lopulta olla 0,6%?


      • @ Jori

        Harvojen kerran kuussa käyvien lisäksi on tietenkin paljon niitä, jotka käyvät esim. kerran vuodessa. Keskimäärin voidaan siis käydä vaikkapa 0,9 tai 1,1 kertaa.


      • A10097 kirjoitti:

        @ Jori

        Harvojen kerran kuussa käyvien lisäksi on tietenkin paljon niitä, jotka käyvät esim. kerran vuodessa. Keskimäärin voidaan siis käydä vaikkapa 0,9 tai 1,1 kertaa.

        Toki, mutta näiden kerran vuodessa käyvien määrän pitäisi olla todella pieni.

        Siis kirkon jäsenistöstä aivan valtava osa ei näiden lukujen perusteella kävisi kirkossa ikinä. Mikä taas ei tunnu natsaavan, kun kuitenkin jo hautajaisia luulisi tulevan ainakin pari joka vuosikymmenelleä.


    • SanonVaan

      "Vain 12 prosenttia piti vähintään todennäköisenä opin kohtaa, jonka mukaan ”kaikki ihmiset herätetään kuolleista ja toisille seuraa iankaikkinen elämä ja toisille kadotus”."

      Kirkko ei voi edustaa kaikkia jäseniään, koska siihen kuuluu niin paljon vain nimelisiä jäseniä, jotka eivät usko uskontunnustuksen keskeisen opin mukaan.

      • SuullaSuuremmalla

        Uskovaiset piispat sun muut siis puhuvat "suulla suuremmalla"...
        Kirkkohallitushan esimerkiksi lausunnossan eduskunnalle vastusti avioliittolain tasa-arvoistamista. Onneksi ei tehonnut..


    • GäpinPoistoon

      On tässä kuitenkin gäppiä siinä, miten koululaisten vanhemmat antavat lastensa osallistua "koululaisjumalanpalveluksiin" ja aamuhartauksiin, vaikka eivät itse usko ja vaikka eivät käy itse lastensa kanssa kirkon jumalanaplveuksissa.

    • pontus37272

      Oliko tuo kirkon neljän vuoden välein tekemä katsaus?

      Tänä vuonna on sitten mielenkiintoista seurata, vieläkö uskonnollisuus vähenee samaa tahtia.

      • Kysely tehdään tosiaan taas tänä vuonna. Tulokset kuitenkin julkaistaneen vasta pitkän ajan päästä, syksyn 2016 kirkolliskokoukseen luultavasti.


      • ParhaatPalatko
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Kysely tehdään tosiaan taas tänä vuonna. Tulokset kuitenkin julkaistaneen vasta pitkän ajan päästä, syksyn 2016 kirkolliskokoukseen luultavasti.

        Eräitä valittuja tuloksia julkaistu.


    • Huhhahheijaaa
      • Huhhahheijaaa

        Pitäisikö kuitenkin antaa piispalle pisteitä "optimismista" (ainakin julkisuuteen päin tapahtuvassa tiedottamisessa):

        "Oulun piispa Samuel Salmi kertoo ilahtuneensa Iltalehden kyselyn tuloksista.
        - Olemme kirkon omissa selvityksissä saavuttaneet huonompia tuloksia. Nyt näyttää siltä, että kyselyn "maallinen" sektori on osoittamassa jumalauskon selkeää vahvuutta, Salmi kirjoittaa viitaten epävarmojen suureen määrään kirkkoon kuulumattomien vastaajien joukossa."


    • EdesJokuUskonto

      Kirkolle on ilmeisesti islam parempi vaihtoehto kuin uskonnottomuus!?

    • Humanisti-vapari

      Kertauksena, teemaan kuuluen, Kansan arvot -kyselytutkimuksen tuloksia

      http://www.t-media.fi/wp-content/uploads/2013/06/T-Media_TAT_Kansan_arvot_2013.pdf

      ”Kuinka uskonnollinen olet?” -kysymykseen

      vastaukset jakaantuivat näin:

      Ei lainkaan uskonnollinen 41 %, Hieman uskonnollinen 40 %, Melko uskonnolllinen 14 %, Erittäin uskonnollinen 5 %

      Väitteeseen

      ”Uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia”

      vastaukset jakaantuivat näin:

      Täysin samaa mieltä 74 %, jokseenkin samaa mieltä 18 %, en samaa enkä eri mieltä 4 %, en osaa sanoa 1 %, jokseenkin eri mieltä 2 %, täysin eri mieltä 1 %.

      Valtion ja kunnan yhä harjoittama uskonnon ”sosialisointipolitiikka” on selkästi ritiriidassa kansan arvojen kanssa. Uskonto todettakoon julkien vallan toimesta yksityisasiaksi. Uskonto on perustuslain mukaan selkeästi vapausoikeus! Sen mukaan uskontoa voi valtion turvaamana itse vapasti harjoittaa, mutta valtion ei tule itse uskonnonharjoitusta järjestää eikä ihmisille eikä varsinkaan lapsille tuputtaa.

    • HaasteenaKäytäntöön

      Haasteena on tämän ajattelun näkyminen lasten ja nuorten kirkkoon kuulumisessa tai siitä eroamisessa sekä koulun elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumisessa.

      Myös kysymys koulupäivään ympätyistä jumalanaplveluksista pois jäämisestä sekä vaihtoehtoisiin tilaisuuksien osallistumisesta nousee enenevästi esiin.

    • huutokauppaa

      Varmaan romahtanut, kun jokainen vetoaa tekemisiensä perusteeksi pieniä rikoksia syntien varjolla.

      • EpäeettinenLupaus

        Kirkon opin mukaan veriruskeat synnit "saa anteeksi" ilman että pyytää uhrilta tai uhrin omaisilta anteeksi. Kätevää?


    • KysynVaan

      Miksi niin moni roikkuu kirkon jäsenenä, kun uskonasioidensa laita on ilmeisesti niin kuin tutkimus kertoo?

      • John21

        Beats me!


      • KertaKaikkiaan

        Hyvä kysymys!
        Pelätäänkö kuitenkin pappaa tai "Taivaan isää"?
        Vai naapureita? Tai koulun opettajia ja rehtoria?


      • PelkoPois
        KertaKaikkiaan kirjoitti:

        Hyvä kysymys!
        Pelätäänkö kuitenkin pappaa tai "Taivaan isää"?
        Vai naapureita? Tai koulun opettajia ja rehtoria?

        Kyllä jotkut ajattelevat, että lapselle tulee jotain hankaluuksia koulussa ja jo tarhassa, jos hän ei mene enemmistön mukana. Suomessa siis pelätään!


    • TuhannenXnKysymys

      Miksi niin monet ei-uskonnolliset nuoret miehet ja naiset armeijassa valitsevat uskonnollisen sotilasvalan eivätkä ei-uskonnollista sotilasvakuutusta?

      Esimerkiksi Karjalan prikaatissa vain 70 henkeä yli 1000:sta antoi sotilasvakuutuksen ja loput "vannoivat sotilasvalan".

      • korjaussarja

        Perinne, halu kuulua joukkoon/erottumisen pelko, "tapana on ollut", ja sitten tietysti se miten vaihtoehdoista on tiedotettu voi lisätä oma kierteensä miten helpolta tai vaikealta vakuutuksen valitseminen oikeasti tuntuu.


    • nevanhatsyyt

      Perinteet velvoittavat. Täytyyhän nyt hyvänen aika sentään lapsi kastaa ja se rippileirikin käydä ja kuulutukset ottaa ja kirkkohäät ja entäs sitten kun kuolla kupsahtaa täytyy sitä kappelissa siunata ja papin ihmisiä itkettää haudalla.
      Uskolla jumalaan tuon kanssa ei tarvitse olla paljoakaan tekemistä, mutta osa kyllä uskoo siihen, että jotain muutakin on ja koska eivät tiedä mitä se olisi, pysyttelevät vaikka sitten kirkossakin. Ja onhan se hienoa uskoa johonkin mistä ei ole minkäänlaista havainnon palaa.

      • Joo, perinteet jyräävät. Joskus luin hienon vertauksen, joka meni suunnilleen näin:

        "Äänestän Kokoomusta, mutta olen SKP:n jäsen. Sentään isovaari taisteli punaisten puolella."


    • TuliMieleen

      Hyvää pohdintaa. Seuraavaksi, miten asiaan voi vaikuttaa.

      • HyvinKäy

        Joillakin on ihan vatsa kuralla tilanteen vuoksi... Miten meidän oikein käy?


      • Taitaa olla va-liiton yhteiskunnallinen tavoite paras tapa edistää aatteellista tavoitetta.

        Perinteinen uskontokritiikki - vaikuttaako se? Dekääntyykö joku, kun luetellaan Raamatun ristiriitoja tai kumotaan ontologinen jumalatodistus? Entä vaikuttaako se, että kirkon piirissä tapahtuvat ikävyydet nousevat paremmin esille, tyyliin vaimoaan pettänyt Turun piispa?


    • poisvaan

      Hyvä. Koulutukseen kohdistuvat säästöt voidaankin sitten aloittaa teologisen tiedekunnan alasajolla. Jäljelle voi jättää vielä kriittisen uskontojen ja raamatuntutkimuksen.

    • LukijanHuomio

      Näkyy myös käytöksessä, kuten seuraavastakin ilmenee.

      Espoon ev.lut. seurakuntayhtymä on julkaissut vuoden 2014 laskevat luvut.
      Viestin lopussa oleva koskee myös muita kuin espoolaisia.

      Kirkkoon kuulumisprosentti:
      2010 70,3%
      2011 68,9%
      2012 67,6%
      2013 66,0%
      2014 64,1%

      Erikoismaininnan ansaitsee Leppävaara, jossa seurakuntaan kuuluu enää vain 57,5% väestöstä.

      Kasteprosentti:
      2005 78,1%
      2006 74,1%
      2007 74,3%
      2008 72,0%
      2009 69,1%
      2010 66,3%
      2011 62,1%
      2012 61,6%
      2013 58,2%
      2014 55,8%

      Kirkolliset vihkimiset:
      2012 51,3%
      2013 45,9%
      2014 38,5%

      Pudotusvauhti on huomattavan suuri!

      http://www.espoonseurakunnat.fi/web/seurakunnat/faktoja-ja-tilastoja

      Tämä kun näkyisi vielä kouluissa - elämänkatsomustiedon oppilasmäärän lisääntymisenä sekä koulun järjestämien tunnustuksellisten jumalanpalvelusten ja aamuhartauksien osallistujakatona ja sitten loppumisena.

      Miksi nuoret vielä niin kiltisti menevät koulupäivän jumalanpalveluksiin???!!!
      Mitä jos kehitettäisiin ei-uskonnollista vaihtoehtoa yhdessä. Ja lopputuloksena olisi, että koulu järjestäisi vain kaikille yhteistä ohjelmaa oppituntien ulkopuolella.

      • PitäisIhanTutkia

        Tuossa ristiriidassa, dilemmassa olisi kyllä aihetta uskontotieteelliseen tai pikemminkin sosiaalipsykologiseen tutkimukseen.


    • KysynVaan

      Miksi ihmiset, jotka eivät usko kirkon oppiin, silti kuuluvat kirkkoon?

      • KysynVaan

        Jonkinlainen ympäristön sosiaalinen paine? Miten sitä voisi vähentää?


      • ei.sosiaalinen.paine

        Koska kirkko on paljon muutakin kuin oppinsa. Se on toimiva yhteisö monella tavalla ja tarjoaa palveluja, jotka kiinnostavat ihmisiä opista riippumatta.

        Ennen kaikkea kirkko on niin keskeisesti osa kulttuuriperimäämme ja hyvä niin.


      • taavi32

        Ja mitähän palveluja kirkko tarjoaa minunlaiselleni ateistille? Punaviinihörpyn silloin tällöin, jos vaivautuisin palvontapaikalle ..

        Kirkko ei tule olemaan osa minun kulttuuriperimääni edes omissa hautajaisissani. Rahoitan kirkkoa ihan turhaan yhteisöveron kautta.


      • PakkoPois
        ei.sosiaalinen.paine kirjoitti:

        Koska kirkko on paljon muutakin kuin oppinsa. Se on toimiva yhteisö monella tavalla ja tarjoaa palveluja, jotka kiinnostavat ihmisiä opista riippumatta.

        Ennen kaikkea kirkko on niin keskeisesti osa kulttuuriperimäämme ja hyvä niin.

        Kirkon kulttuuriperimään kuuluu myös "pakkouskonto" aina kun mahdollista. Jalkapuurangaistuksesta kirkossa käynnin laiminlyönnistä taidettiin luopua tosin jo 1800-luvun puolella. Armeijassa kirkkossakäynnin pakollisuus kuitenkin jatkui vuoteen 2015 asti. Aika erikoista?


      • SanonVaan
        PakkoPois kirjoitti:

        Kirkon kulttuuriperimään kuuluu myös "pakkouskonto" aina kun mahdollista. Jalkapuurangaistuksesta kirkossa käynnin laiminlyönnistä taidettiin luopua tosin jo 1800-luvun puolella. Armeijassa kirkkossakäynnin pakollisuus kuitenkin jatkui vuoteen 2015 asti. Aika erikoista?

        Kirkon jäsenistähän yli 97 % on "pakkoliitettyjä". Aika harva on itse liittynyt.


    • Humanistisesti

      Uskonnollisuus…… ei-uskonnollisuus (Nuorisobarometri 2014, s. 86)

      1. Uskonnollinen ( ), 2. uskonnollinen ( ), 3 - väliltä,
      4. ei-uskonnollinen ( ), 5. ei-uskonnollinen ( ), 6 ei osaa sanoa


      2014 (n=1903) 2010 (n=1900)
      1 Usk 9 ja 8 %
      2 Usk 14 ja 27 %
      3 /- 23 ja29 %
      4 Ei-usk 23 ja 17 %
      5 Ei-usk 30 ja 20 %
      6 eos 1 0

      Ei-uskonnolliset yhteensä 37 %:sta 53 %:iin ( 16 %-yksikköä)

    • Huhhahheijaaa

      Tämän uskomustilanteen ja kirkkoon kuulumisen välillä on kieltämättä haasteellinen kuilu. Mutta tämä haaste on kuin tehty ylitettäväksi, voitettavaksi.

      • YksiKerrallaan

        Kyllä se siitä. Yksi kerrallaan. Jokainen ihminen on yksilö. Mutta on se myös laumaeläin?


    • KylläSeSiitä

      Myös "kirkossa käyminen", jumalanpalveluksiin osallistuminen on varsin vähäistä kodeista.

      Toisaalta kuitenkin lasten osalta monet vanhemmat yhä ruksaavat lapsensa joutuan osallistumaan koulussa tai päiväkodissa ev.lut. kirkon tunnustuksellisiin uskonnonharjoituksiin. Siinä on suuri ristiriita oman aidon käyttäytymisen ja koululle "näytetyn" valinnan välillä.

      Tehdään niin kuin oletetaan... !? Koska kasvtaan aikuiseksi?

      No, kyllä se siitä, Helsingin Sanomien jutusa kerrottiin, kuvan kanssa, että eräässä päiväkodissa oli 25 hengen lapsiryhmästä vain 8 ev.lut. kirkon pitämässä "pyhäkoulussa". Siihen suuntaan muuallakin.

    • SiinäSitäIhmeteltävää

      voi vain ihmetellä, miksi niin moni ei-uskova vielä roikkuu kirkossa

    • HyväHyvä

      Tämähän on hyvä uutinen.

      • UjoPiimäkö

        Jostain syystä kirkkokaan ei puhu siitä opistaan, vaan mainostaa vaan "hyvän tekemistään", vaikka Suomessa on paljon kirkkoa parempia sosiaalisen toiminnan 3. sektorin järjestöjä ym.


      • SanonVaan

        Uskonnon tuputtaminen lapsille julkisten instituutioiden toimesta on silti väärin.


    • MissäNäkyy

      Näkis vaan

    • LukijanHuomio

      Tilalle humanismia!

    • SanonVaan

      Jos vanhemmat eroneet kirkosta ja/tai eivät ole uskonnollisia, koulun ev.lut. "oma sukonto" eei ole perheen oma katsomus. Lasta ei ole oikein rasittaa muualta tyrkytttävällä "uskolla".

    • LukijanHuomio

      Ettei totuus unohtuisi... Ketjussa myös Nuorsosobarometrin kertomaa

    • KysynVaan

      Kauanko tämä RISTIRIITA uskomusten ja muodollisten jäsenyyksien välillä pysyy? Miksi jotkut ateistit pysyvät kirkon jäseninä?

      • Humanistisesti

        Ainakin yksi juttu on osoittaa laajemmalle porukalle, että ihmisen ruumis tai tuhka tulee haudattua ilman pappiakin. Ks. www.pro-seremoniat.fi


    • KylläSeTästä

      Tässä on aineksia vaikka mihin.. Kun vielä selviää, että rituaaleja voi eri tilanteissa hoitaa aivan uskonnottomasti, soppa vain paranee.

    • LukijanHuomio
      • AnttiVapari

        Hyvä!


    • KysynVaan

      Miksihän pornopyllyilijät työntävät tätä keskustelun avausta pois etusivulta?

    • korjaussarja
    • TuliMieleen

      Tässä on mielenkiintoinen paradoksi. Tulevaisuudessa historiantutkijat ja muut ihmettelevät.

    • ProVapari

      Aika typerää kiusantekoa nostella gerbiiliseksiä vaparien oikeiden asioiden työntämiseksi alas.

      • prorajatvapareille

        Siellä käydään keskustelua. Aika typerää vaparilta kirjoittaa tuollainen gerbiiliseksikuvaus ei-vapareista.
        ... ja millä lailla oma tekstisi liittyi suomalaisten uskoon XD
        Vapareiden kaksinaismoralismia taas. Osaisitteko olla edes vähän rehellisiä?


    • Tulismieleen

      Avauksessa mainittujen keselytutkimusten lisäksi pari kolme muutakin haastattetutkimusta kertoo samaa. Olikos ylsi ValittujePalojen? Jajoku kv vertailu? Toisaalta tapakulttuurista on muitakin lukemia. Paisi jumalanpalveluksiin osallistumisten suhteen eli ne linjassa epäuskon kanssa.

    • KuudesPykälä

      Tämä tukee toisessa ketjussa mainittujen Euroopan Neuvoston suositusten toteuttamisesta. Neutraalisuutta vaan, kiitos.

    • LukijanHuomio

      Kas, tämä aihe oli työnnetty epäasialllisesti alas, kun lauantaina aamupäivällä on yli kaksikymmentä vaparivastaisten kampanjoijien pornopyllyilyitä, joita he nostelevat etusivulle kuukaudesta ja viikosta toiseen työntääkseen foorumin aiheeseen liittyviä ketjuja alas - ja karkottaakseen fooruilta asiakeskusteluja toivovia ihmisiä.

      Tuollainen panostus vastakampanjointiin kertoo kääänteisesti arvostuksesta Vapaa-ajatteljoita kohtaan. Toki pelosta ja huolesta kirkon etuoikeuksien häviämisestä. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/08/25/toiminta-tavoitteidemme-puolesta-jatkuu/

      Mudanheittokampanjointi on yleistä mm. Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti. Sitä kohdistetaan varteenotettaviin toimijoihin. Kuten siis www.vapaa-ajattelijat.fi

      Ks. myös http://vapaa-ajattelijat.fi/helsinki/ ja http://vapaa-ajattelijat.fi/helsinki/uskomaton-lehti/uskomaton-lehti-2015/
      sekä professori Ilkka Niinluodon luento http://vapaa-ajattelijat.fi/helsinki/2015/09/15/5-10-ilkka-niiniluoto-hyva-elama-ilman-uskontoa/

    • SanonVaan

      Sekulaarin, humanistisen ajattelun, etiikan ja tapakulttuurin esille tuloa pitäisi vahvistaa. Kirkko kulkee jyrkänteen partaalla, mutta mm. hautaamiskulttuuri pitää sitä vielä suistumasta. Vihkiminen on jo murentunut alta..

      • SanonVaan

        Uskonnottomia hautausmaita ei tueta valtion toimesta. Vain seurakuntien hautausmaat saavat valtion tukea 100 miljoonaa euroa vuodessa....


      • kremator32
        SanonVaan kirjoitti:

        Uskonnottomia hautausmaita ei tueta valtion toimesta. Vain seurakuntien hautausmaat saavat valtion tukea 100 miljoonaa euroa vuodessa....

        Miksi vain valtiokirkot saavat rahaa vainajien hautauksista? Siis myös niistä vainajista, kuten minä, jotka haudataan muuten.


      • SanonVaan
        kremator32 kirjoitti:

        Miksi vain valtiokirkot saavat rahaa vainajien hautauksista? Siis myös niistä vainajista, kuten minä, jotka haudataan muuten.

        Hyvä kysymys. Yhä useampi haluaa, että hänen ruumiinsa kuoleman jälkeen haudataan (arkussa tai yhä enemmän tuhkattuna uurnassa) tai tuhka sirotellaan ihan muualle kuin seurakuntien hautausmaille.


      • LukijanHuomio

        Ja lasten kastattaminenkin vähenee. Helsingissä enää 45 % kastattaa ev.lut. kirkkoon...


      • KysynVaan
        LukijanHuomio kirjoitti:

        Ja lasten kastattaminenkin vähenee. Helsingissä enää 45 % kastattaa ev.lut. kirkkoon...

        Koska kirkko alkaa huomata vähemmistöjen ihmisoikeuksien idean?


      • KuudesPykälä
        KysynVaan kirjoitti:

        Koska kirkko alkaa huomata vähemmistöjen ihmisoikeuksien idean?

        Ehkä vasta kun se on jo myöhäistä. Ei vaiskaan.


      • PienenäVinkkinä
        KuudesPykälä kirjoitti:

        Ehkä vasta kun se on jo myöhäistä. Ei vaiskaan.

        Nyt alkaa olla korkea aika huomata. Ja lopettaa se uskonnollinen mellastus omilla hegemonia-alueillaan.


      • KysynVaaan
        PienenäVinkkinä kirjoitti:

        Nyt alkaa olla korkea aika huomata. Ja lopettaa se uskonnollinen mellastus omilla hegemonia-alueillaan.

        Tarkoitatko kouluja ja päiväkoteja?


    • TuliMieleen

      Mahdetaanko nyt laajaltikin rukoilla maan hallituksen pystyssä pysymisen puolesta?

      • MitäMieltä

        Eiköhän kompromissi löytynyt ihan sekulaarilta pohjalta? 18 - 15.


    • Huhhahheijaaa

      Suomalaisten "usko Suvivirteen" on hieman suurempaa kuin usko kristinoppiin.

      Sen sijaan usko jumalanpalveluksiin osallolistumiseen on jonkinlaisessa linjassa kristinoppiin uskomisen kanssa.

    • Turun.tyttö

      Ihmettelen, että lapsia ruksataan koulun lomakkeissa osallistumaan koulun jumalanpalveluksiin, vaikka ei uskota eikä itse käydä. Muutosta kiitos.

      • Kärsivällisyyttääkin

        Kehitys kehittyy vähitellen. Koko ajan olemme muutoksen sisällä. Näkyy tilastoissa joka vuosi.


    • Ratsastuksesta

      Poliitikot eivät enää voi entiseen tapaan "ratsastaa Jeesuksella", mutta suvivirrellä eräät ovat koittaneet viime vuosina ratsastaa.

      • Hyhhyhuijaaa

        Räsänen, Katainen, Soini, piispa Jolkkonen, Sari Sarkomaa ja ketä niitä marjanpoimijoita onkaan..


    • 9s8dfu0s98du333
    • HyväKysymyss

      Miten hyödynnetään poliittisella tasolla?

      • SanonVaan

        Keskikenttä ratkaisee...


    • SanonVaan

      Kirkko ei mainosta oppiaan, vaan "hyvän tekemistään", vaikka sen teholuvut rahan käytön ja tulosten suhteen ovat heikkoja. Parempi tukea 3. sektoria kuin kirkkoa.

    • DRHouse

      Miten on mahdollista että kirkko tarvitsee joka vuosi yhä suurempia ja suurempia summia pitääkseen itseään yllä, vaikka sen jäsenmäär ja muut kiinteät kulut laskevat myös vuosittain? Hautaankin siunataan yhä vähemmän sakkia sitä mukaa kun suuret ikäluokat menehtyvät. Kaikenlisäksi kirkolla on hautaustoimessa kyseenalainen monopoli joka tulisi avata kilpailulle. Tätähän vastustetaan ontolla perustelulla ettei kukaan muka haluaisi tähän tehtävään ryhtyä, mutta todellinen syy on että kilpailu pakottaisi kirkonkin laskemaan hintojaan ja sehän tietäisi vähemmän rahaa. Päiväkerhojen tarvekin tulee hallituksen toimesta pienenemään ja lastenkin määrän väheneminen vie pohjaa tällä perustelemiselta. Onkin kummallista että kirkolla on peräti kaksi verovaroin toteutuvaan tulonlähdettä. Itsessään kyseenalainen kirkollisvero on ensimmäinen. Tätä veroahan ei esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Ranskassa tunneta ja jotenkin ne vaan sielläkin kirkot pystyssä pysyvät. Sitten valtiollinen kompensaatio yhteisöverosta jonka maksaa jokainen vaikkei kirkkoon edes kuuluisi. Näistä pärähtää vuosittain yli MILJARDIN EURON POTTI jonka käyttöä ei mitenkään valvota ja siksi sitä käytetään vaikkapa TV- ja radiotuotantoihin. Kyseenalaista on myös paljonko rahaa kuluu kirkon PÖHÖTTYNEESEEN hallintoon joka valitaan ihan kansanvaalien avulla.

      Kirkko olisikin asetettava tehokkaaseen tilintarkastukseen ja saneeraukseen. Ei voi olla että kuihtuva organisaatio käyttää rahaa kiihtyvällä tahdilla, kyseenalaisin perustein. Kirkon palvelujen käyttö tulisi kartoittaa ja rahoitus antaa budjetista joka on sopivan kokoinen käyttöön nähden. Kirkon tulisi myydä valtavia metsä-, ym. omistuksiaan ja käyttää niistä saatavat rahat omaan toimintaansa. On kirkonkin aika ryhtyä kustannustehokkaaksi, eikä vain odottaa jatkuvaa rahavirtaa joka käytetään leväperäisesti ja vastuuttomasti. Rahahanat siis kiinni ja kirkko tiukalle budjetille kuten muutkin valtion organisaatiot tai sitten kirkko erotetaan valtiosta toimimaan omillaan. On aika luopua tämän järjestön erivapauksista ja soveltaa siihenkin samoja sääntöjä kuin muihin.


      Ja lisätäänpä tähän vielä uutinen:

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015112120704655_uu.shtml

      Lasten ja nuorten hyväksikäyttö on vähentynyt selvästi

      En sano että tässä on korrelaatiota, mutta kummasti vaan se että uskovaiset saarnaavat moraalin rappeutumisesta ei tähänkään uutiseen sovi...

    • kohtaseonnurin

      Kai piispat saa jo lopputilin ja papittaret ja asiaan vaikuttaneet? Joko on sen aika vai jatketaanko vielä pidemmälle?

    • heikki.immonen

      Kristityn ei kuulu uskoa mihinkään oppiin eikä minkään olemassaoloon. Eikä kenenkään tarvitse kuulua mihinkään uskonnolliseen yhteisöön, koska meillä on kirkko ja uskontoja riittää. Kysymykset eivät näytä koskeneen mitenkään kristinuskoa vaan lahkoja ja ennen kaikkea kultteja, varmaankin jonkun törpön putkiopiskelijan laatimia.

      • SanonVaan

        Kirkon tutkimuskeskuksessa samoin kuin nuorisotutkimusseurassa on kyllä ihan tutkinnon suorittaneita yhteiskuntatieteillijöitäkin. Mutta kyllä kysymyksissä olisi parantaamisen varaaakin. Toisaalta on hyv, jos seurannassa kysytään samoja(kin9 kysymyksiä määrävälein. Näkee kehityksen kehittyvään...


    • Humanistisesti

      Tämä tieto on hyvä pitää mielessä myös joulukuussa.

      Joulua kuitenkin "viettävät" myös monet uskonnottomat suomalaiset viettävät perinnäisin tavoin. Useimmat kirkkoon kuuluvatkin viettävät sitä ilman uskonnollista puolta.

      Jouluruoat, joulukuusi, -lahjat, joulupukki ja -tontut yms. ovat kulttuurista perinnettä. Monet ateistitkin viettävät sellasta ja myös ns. kaupallista joulua.

      Toisaalta monet uskonnottomat eivät "vietä" joulua erityisemmin, muuten kuin rauhallisena aikana. Ns. kaupallisesta joulusta pidättäytyviä taitaa olla kutenkin sekä tosiateisteissa että tosiuskovissa.

    • KysynVaan

      Noin kolmannes käy edes kerran vuodessa. Mutta onko siinä mukana myös "pakolliset" häät ja hatajaiset?

      • hassadega

        Onko jossain tilastoja paljonko normaaleissa sunnuntaijumalanpalveluksissa käy väkeä? Ml/pl joulu- ja pääsiäispalvonnat, mutta ei sisältäen ohjattuja koululaiskäyntejä eikä noita hää- ja hautajaisrituaaleja?


      • MitenLienee
        hassadega kirjoitti:

        Onko jossain tilastoja paljonko normaaleissa sunnuntaijumalanpalveluksissa käy väkeä? Ml/pl joulu- ja pääsiäispalvonnat, mutta ei sisältäen ohjattuja koululaiskäyntejä eikä noita hää- ja hautajaisrituaaleja?

        Varmaan joka seurakunnassa, mutta ei ole taidettu julkaista. Koululais-, hää- ja hautajaisjutut on varmaan ynnätty. Joulun osaltahan väkeä kirkoissa on eniten joulukonserteissa. Lieenee tosin parina päivänä kirkoisaskin, en tiedä.


    • YksinkertainenKysymys

      Miksi kuulu uskonnolliseen yhdyskuntaan, jonka uskonoppia ei jaa, ei ole omaksut eikä pidä oikeana?

      • LukijanKommentti

        Tämä on mielenkiintoinen sosiaaalipsykologinen ilmiö. Tai pelkästään psykologinen ilmiö?

        Yksi lähtökohta on, että hänet on litetty siinen vauvana. Ei ole itse liittynyt.


    • Hyhhyhhuijaaa

      Vaparivastaisilla foorumin vakitrolleilla on vatsa täynnä oksennusta ja sappea.

      • Huhhahheeijaaa

        Eivät keskustele tällä foorumilla.


    • TekiVapareille

      .. tämä harmittaa kirkkoa niin....

    • LukijanHuomio

      Nyt on tehty Gallup Ecclesiastica 2015, mutta tuloksia ei ole vielä julkaistu. Paitsi uskonnonopetusta koskeva "maistiainen", jonka mukaan aika kulta muistot..

      • LukijanKommentti

        Aikovat ilmeisesti julkaista yksi kerrallaan parhaita paloja. Koko kuva monine kirkon kannalta karmeine lukekemineen jätetään sitten vähemmälle huomiolle.


      • LukijanKommentti

        Kristinuskon opinkappaleisiin uskomisen lukemat olivat jo vuonna 2011 niin alhaisia, että en usko niiden enää dramaattisesti putoavan. Sen sijaan tapakulttuuriin liittyen lienee luvassa liikahduksia. Ja ikäryhmien väliset erot ovat myös mielenkiintoisia.

        Nuorimmilla oli kielteisin suhtautumien koulun uskonnonopetukseen. Yksittäisen ennakkotiedon mukaan.

        "Suvivirsi" sai suurimmat suosiolukemaat viimeksi. Joten ei ihme, että populistipoliitikot ovat vime vuosina yksi toisensa jälkeen ratsastaneet sillä. Tai joululauluilla. Viimeksi täkyyn tarttui Jussi Halla-aho.


      • Ihmettelenn
        LukijanKommentti kirjoitti:

        Kristinuskon opinkappaleisiin uskomisen lukemat olivat jo vuonna 2011 niin alhaisia, että en usko niiden enää dramaattisesti putoavan. Sen sijaan tapakulttuuriin liittyen lienee luvassa liikahduksia. Ja ikäryhmien väliset erot ovat myös mielenkiintoisia.

        Nuorimmilla oli kielteisin suhtautumien koulun uskonnonopetukseen. Yksittäisen ennakkotiedon mukaan.

        "Suvivirsi" sai suurimmat suosiolukemaat viimeksi. Joten ei ihme, että populistipoliitikot ovat vime vuosina yksi toisensa jälkeen ratsastaneet sillä. Tai joululauluilla. Viimeksi täkyyn tarttui Jussi Halla-aho.

        Halla-aho on miltei piispa Jolkkosen jalanjäljilllä. Ei sentään vienyt lapsiaan pois koulun yhteisestä joulujuhlasta.


      • SanonVaan

        Mielenkiintoista nähdä vertailu 2011 ja 2015.


      • Gallupppia

    • PorinMatti

      Bisnes kuitenkin pelaa... Verottaja ja vouti keräävät yli 900 miljoonaa euroa kirkollisveroja. Miljoonia euroja kynitään kirkosta tänä vuonna jo eronneilta vinon verosysteemin verukkeella. Lisäksi kirkolle on eduskunnassa päätetty antaa 114 miljoonaa budjettitukea ensi vuonna. Tänä vuonna yhteisöverosta 124 miljoonaa. Lisäksi kirkon saamiin rahasummiin voi lisätä avustukset kirkon apujärjestöille mm. Lapsi- ja nuorisotyöhön.

    • SanonVaan
    • hoi.tajuatko

      Mitkään gallupit ei kerro ristittyjen määristä yhtään mitään.

      Luuletko,että kirkonkirjoissa olevat ovat yhtäkuin kristityt.

      Ei krisittyjen määrä vähene, vaikka kaikki kirkkokunnat loppuisivat ja kaikki olisivat irti kirkkojen rekistereistä.

      Vaikka itsekin erosin kirkosta jo vuosia sitten, ei minun eroni laskenut krisitttyjen määrää yhdellä, vaan päinvastoin voin vapaasti evankelioida ihmisiä. Ja krisittyjen määrä vaan kasvaa :D :D

      Tajuatko? Et varmaankaan tuolta pohjalta, jolla aloitit ketjun.

      • KyäNäiOn

        Kysylyn tulokset ja kirkon muodolliset jäsenmäärät ovat tosiaan kaksi eri asiaa. Samoin totinen uskominen ja kirkon jäsenyys laksi eri asiaa.


      • Vapaa-ajattelija
        KyäNäiOn kirjoitti:

        Kysylyn tulokset ja kirkon muodolliset jäsenmäärät ovat tosiaan kaksi eri asiaa. Samoin totinen uskominen ja kirkon jäsenyys laksi eri asiaa.

        Gallup Ecclesiastica 2015 on joka tapauksessa mielenkiintoinen aineisto vuodelle 2016.


    • Arvellen

      Avauksessa mainittu tilanne lienee antivaparien paniikinomaisen käyttäytymisen taustalla.

      • PidetäänPintamme

        Ihan hyvä hypoteesi


    • KysynVaaan

      Koska saadaan uudet GE 2015 -lukemat?

      • hassadega

        Kirkolla spindoctoroidaan kovasti, ja yritetään saada (kirkon kannalta) karmeisiin lukuihin jotain positiivista. Pelkkä kirkkoon liittyneiden pieni kasvu edellisvuodesta ei riitä, kun vuoto ulospäin (kuolleet - kastetut) vain kiihtyy, ja kansan uskonnollisuus vähenee vuosi vuodelta.
        Kaikki mikä voidaan kääntää positiiviseksi, yritetään kääntää ennen kuin tuloksia uskalletaan julkistaa.


      • NäinSenNäinEn

        Ei ole vielä näkynyt..


      • korjaussarja
        NäinSenNäinEn kirjoitti:

        Ei ole vielä näkynyt..

        Kirkon konttorilla kämmenet hikoilee kun yritetään keksiä edes jotain...


      • SanonVaan
        korjaussarja kirjoitti:

        Kirkon konttorilla kämmenet hikoilee kun yritetään keksiä edes jotain...

        Varmaan jatkossakin tulee tietoa tipottain. Ja Suvivirren suosiolla epäilemättä ratsastetaan... Voi olla että sekin suosio pikku hiljaa laskee.
        Vaikka Vaparien huomion onkin suuntautunut jumalanpalvelusten koulupäivään ymppäämisen lopettamiseen. Ja ETn aseman parantamisseen.


      • MielennKiintoista
        SanonVaan kirjoitti:

        Varmaan jatkossakin tulee tietoa tipottain. Ja Suvivirren suosiolla epäilemättä ratsastetaan... Voi olla että sekin suosio pikku hiljaa laskee.
        Vaikka Vaparien huomion onkin suuntautunut jumalanpalvelusten koulupäivään ymppäämisen lopettamiseen. Ja ETn aseman parantamisseen.

        Tuloksia pantataan. Julkaistaneeen kokonaisuudessaaan vasta loppuvuodesta.


    • Epäloogista

      Kirkkohalliltus kuitenkin yhä lähettää lausuntojaan 4 miljoonan jäsenen nimissä. Mm. avioliittolain tasa-arvoistamissta vastaan... Eroamalla kirkosta vaikuttaa tämän lopettamiseen.

      • RistoRiitaista

        Kirkkohallitus edustaa vähemmistöä vaikka puhuu ja lobbaa enemmistön nimissä.


    • SanonVaan

      Vuoden 2015 kysylyn tulokset on tarkoitus julkisstaa vasta syksyllä 2016. Kirkon tiedotuskoneisto tietenkin pyrkii hyödytämään tuloksia jo nyt. Ja on joitain irrallisia tietoja ripotellutkin. Kovin paljon ei ole ollut villoja ja riumunkiljahduksia.

      • VirrelläRatsastaa

        Vuoden 2011 kyselyn suurin tulos oli suvivirrella ratsastaminen... siihen tarttui kirkon itsens lisäksi mm. Katainen, Jolkkonen, Räsänen, Soini, Saarakkala, Sarkomaa...


      • NoNiiin
        VirrelläRatsastaa kirjoitti:

        Vuoden 2011 kyselyn suurin tulos oli suvivirrella ratsastaminen... siihen tarttui kirkon itsens lisäksi mm. Katainen, Jolkkonen, Räsänen, Soini, Saarakkala, Sarkomaa...

        Katsotaan nyt, mitää hyvää ja lohduttavaa vuoden 2015 aineistosta on löydetty... Julkistus 2.11.


    • UpUp

      Vapaa-ajattelijat on uskonnottomien ihmisoikeusjärjestö, joka myös edistää sekulaaria kulttuuria ja tykkää tiedepohjaisesta maailmankuvassta ja humanistisesta etiikasta. Tästä tämän IHEU:n jäsenjärjestön jäsenyyteen: http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/

      Katso myös www.iheu.org

    • RobottihöäirinnästäViis

      Antivaparien "robotti" nostaa viisi aloitusta yhdessä minuutissa.

    • Valikoivaa

      uuden gallupin tuloksia pihdataan... vain vilauttelua...

      • SanonVaaan

        Voi olla, että samanmuotoista kysymystä ei toisteta... Huolellisesti muotoiltu uskothan edes vähän -kysymys tuottaa paremman tuloksen..


    • YhdestoistaPykälä

      Tätä koitetaan kiertää vetoamalla tapoihin ja "kulttuuriin"... Uskonnon vapaus on kulttuuria.

    • UpUp

      DownDown

    • Inhaa

      Taas antivapari kiusaa vapaa-ajattelijoita nostelemalla 40 vihaviestiään.

      • TuuletustaTehty

        Torstai jo 13. päiv - jo liki 100 antivaparin trollinostoa.
        Näyttää joku tuulettaneet vapariviestejäkin.


    • Lukuje.huomio

      Parin viikon päästä uudet notulit. ei enää välttämättä vertailukelpoisessa muodossaa, jos kysymyksenasetteluja on "jalostettu"...

      • Sanonp.vaa

        Vanhoilla ja uusilla numeroilla on kuitenkin pohjaa vaatia muutoksia julkisen koulun käytäntöihin. Uskonnonharjoituksen järjestäminen ja osallistuminen siiihen kuuluu seurakunnille ja yksilöille ja perheille, Ei rehtorille ja opettajille ja koululle.


    • Lukuje.lisäys

      Sitten oli se kysely, jossa 55 % sanoi olevansa ei-uskonnollisia. Tuore kysely, väitöskirjatutkimuksessa.

    • Hyhhyhhuijaaaa

      Antivapari trollaa huussiviesteillään.

      • ProVapari

        Huolestunut vapaa-ajattelijoiden toiminnasta.


    • Anonyymi

      Olen pohtinut uskontojen sosiaalipsygologista suhdetta perinteiden noudattamiseen. Pahimmillaan se on julmaa fyysistä pakoittamista, keveimmillään mm. joulun vietto saattaa muodostua järkyttäväksi tragediaksi:
      Klo 8:15 joulupuuro, klo 8:25 joku löytää mantelin, ja sitten kaikki yrittävät miettiä mitä se tarkoittaa. Sitten heti perään Joulurauhan julistus täytyy katsoa, siinä välissä siivotaan ruokailuvälineet pois ja jatketaan mitä ihmeellisimmillä oudoilla traditioilla... koska aina on tehty niin. Joulu saunaan ja illalliseen täytyy kaikkien osallistua... koska se on traditio. Ja tietysti perinne, lautasliinat, kynttilät (juuri oikeat)... Kaikki nimisanat alkavat sanalla joulu-jotain. Ja jos on jokin ruokalaji, jota ei joku missään nimessä voi syödä, on suuri ihmetyksen aihe. "Mutta meillä kyllä on aina tehty niin"... saa vastaukseksi. Katolisissa maissa koko juhla on pahimmillaan kuin "kultti" meno. Selvitettyäni pereinteiden taustoja, niin hoppsan, suoraan Babyloniasta, joulupukkia ja joulukuusta myöten. Mm. joulukuusen pallot ovat perinne, eikä kukaan tiedä mitä ne oikeastaan symbolisoivat. Tässä yhteenveto:
      Saturnalia oli muinainen roomalainen festivaali, God of Saturn , joka pidettiin
      17. joulukuuta Julian kalenteri ja myöhemmin laajeni juhlat 23. joulukuuta.
      Lomaa vietettiin uhraamalla Saturnuksen temppelissä Rooman foorumilla ja julkisella juhlailla, jota seurasi yksityinen lahjoittaminen, jatkuva juhla ja karnevaali- ilmapiiri, joka kumosi Rooman sosiaaliset normit: rahapelit olivat sallittuja ja "mestarit" pöytäpalvelu heidän orjilleen, koska sitä pidettiin vapauden aikaa sekä orjille että vapaamiehille. Yleinen tapa oli "Saturnalian kuninkaan" valinta, joka antaisi ihmisille määräyksiä, joita seurattiin ja jotka toimivat "narri kuninkaina" Lahjat olivat yleensä gag-lahjoja tai vahasta tai sigillariaksi tunnetuista keramiikasta valmistettuja pieniä hahmoja. Runoilija Catullus kutsui sitä "päivän parhaaksi". Saturnalia oli roomalainen vastine aikaisemmalle Kreikan juhlalle Kronialle, jota vietettiin Hekatombaionin kattokuukauden aikana juhannuksen loppupuolella. Sillä oli teologinen merkitys joillekin roomalaisille, jotka pitivät sitä muinaisen kultakauden palautuksena, kun maailmaa hallitsi nyt Saturnus. Neoplatonistinen filosofi Porphyry tulkitsi Saturnaliaan liittyvää vapautta symboloivana "sielujen vapauttamista kuolemattomuudeksi". Saturnalia on saattanut vaikuttaa joihinkin tapoihin, jotka liittyvät Länsi-Euroopan myöhäisempiin juhliin, jotka esiintyvät talvella, etenkin jouluun , Pyhien syyttömien juhliin ja loppiaisiin liittyvät perinteet. Erityisesti Länsi-Euroopan historiallinen joulutapa valita " Misrulen lordi " taas saattaa juurtua Saturnalian juhliin. Näillä perinteillä ei ole mitään tekemistä Joulun sanoman kanssa, jonka ajankohtakin on tieteellisesti todistettu olevan aivan väärä. Israelissa on joulukuussa TALVI, eikä kukaan paimen vie lampaitaan kedolle, varsinkaan yöllä pimeään sateeseen.
      Lista käsittämättömistä perinteistä on huomattava ja kaikki ne ovat kuitenkin syvällä iskostuneena ihmisten ryhmäkäyttäytymisessä, jota ei missään tapauksessa voi kyseenalaistaa. Todellisuudessa ihmiset juhlahumussa eivät tule ajatelleeksi mikä perinteiden todellinen tarkoitus on. Jokainen saa tietysti uskoa mihin haluaa, mutta jos ei halua osallistua, niin siihen täytyy olla valinnan vapaus. Myös lapsille koulussa. Toisaalta Ramadan aikaan Iranissa ja Irakissa saattaa olla lapsilla vieläkin vaikeampaa pitkän täyspaaston aikana.

    • Anonyymi

      Kyselytutkimuksia on tehty myös vuoden 205 ja 2016 jälkeen. Sinänsä jännää tämäää vanhan ketjun nosto. Kirkon tutkimuskeskuksen lisäksi mm ISSP 2018 tutkimus. Suomalaisista 34% uskoo jumalaan, 40% ei usko jumalaan ja 26% ei osaa sanoa

    • Anonyymi

      Tämä S-lehti on siitä hyvin, että sse ei yritä lakaista maton alle kirkon kannalta ikäviä tutkimustilastoja.

    • Anonyymi

      Rippikoululaisille 2019 tehty kysely on mielestäni jotenkin hätkähdyttävä. Ristiriita toki muodollisen jäsenyyden kanssa on suuri,

    • Anonyymi

      Jäsentilastot laahaavat perässsä. Mutta perästä tullaan! Nuoret yllättäen eniten perässä.

    • Anonyymi

      Tavat ja opit taitavat olla hieman eri asioita. Tavatonta!?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oulaisten vaalit, hyvä alku mutta lisää toimenpiteitä tarvitaan.

      Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus
      Oulainen
      6
      4215
    2. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      115
      2546
    3. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      68
      1078
    4. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      208
      1011
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      39
      952
    6. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      911
    7. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      884
    8. 36
      846
    9. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      120
      836
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      35
      802
    Aihe