iPhoton jälkeinen maailma?

Canonisti_minäkin

Miten olette ratkaisseet kuvankäsittelyn, kun iPhoto hävisi? Se toimi saumattomasi yhteen Apperturen kanssa. Lajittelut ja metadatan tein iPhotolla ja käsittelyn Apperturella.

Oman soppansa teki vielä Kuvat asennus, joka sotki tietokantaa. Tarkistin monesta paikasta ja odotin pitkään uuden käyttiksen asentamista, koska pelkäsin juuri tätä. Applen tukisivut väittivät, ettei Kuvat asennus sotke mitään, enkä löytänyt siitä mainintoja myöskään keskusteluista.

Nyt käytän vain Apperturea, mutta Apple on ilmoittanut, ettei sitä kehitetä enää. Mikä helppokäyttöinen ja suoraviivainen ohjelmisto tilalle?

6

225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LR_turvallinen_valinta

      Mielestäni Adobe Lightroom on se ykköskandidaatti, johon vertaat muita vaihtoehtoja. Mieti syitä, miksi et valitsisi sitä tai mikä jossain muussa ohjelmassa on niin paljon paremmin toteutettu, että siirtyisit mieluummin sen käyttäjäksi. Oletan, että ainakin osa kuvistasi on raw-tiedostoja, mikä rajaa vaihtoehtoja. Netistä löytyy vastaavia ohjelmia esim. hakusanoilla photo/image organizing/management software (raw). Monet yksittäiset vertailut, review, artikkelit yms. antavat vääristyneitä tuloksia, mutta sieltä löytyy harkinnanarvoiset vaihtoehdot Lightroomille. Esim: http://photo-manager-software-review.toptenreviews.com Wikipediasta löytyvä tieto on ehkä puolueettomampaa, mutta suurelta osin vanhentunutta. https://en.wikipedia.org/wiki/Image_organizer#Notable_image_organizers Tuolta selviää mielestäni nopeimmin kunkin ohjelman rajoitteet ja perusasiat. Juuri äsken itselleni selvisi mikä kumma ohjelma on nimeltään iVMP. :) Törmäsin nimeen vähän aiemmin toisella foorumilla.

      Et esittänyt ohjelmalle muita vaatimuksia kuin että "helppokäyttöinen ja suoraviivainen". Mielestäni Lightroom täyttää nämä vaatimukset, mutta käyttöönotto vaatii paljon opettelua. Tyystin erilaista kuin asentaa koneelle esim. Office, jossa kunkin ohjelman käyttöä oppii pikku hiljaa tarpeen mukaan, eikä se juuri haittaa. Kuvat taas pitäisi ottaa mahdollisimman pian omaan hallintaan. Lightroomissa jollain vähäiseltä vaikuttavalla asetuksella voi olla yllättävän suuri vaikutus koko kuvakatalogiin ja työnkulun vaivattomuuteen. Itse ostin ohjelman pari kk sitten, mutta en ole vieläkään importannut siihen koko kuvakokoelmaani. Olen yrittänyt säätää raw-tiedostoille sopivat oletusasetukset ja miettiä etukäteen metadatan hallinnan mahdollisimman toimivaksi hierarkkisine asiasanalistoineen. Käytössäni on Macbook, mutta kuvani ovat olleet järjestettynä kansioihin ilman mitään kuvanhallintaohjelmistoa (lukuunottamatta Canonin DPP ja Imagebrowser). Hommaa on hidastanut myös yhteiskäyttö PC:llä, jota aion käyttää ensisijaisesti. Olen päättänyt odottaa Macciin pian tulevaa El Capitan -päivitystä, jolle ostan NTFS-levyille kirjoittavan Paragonin softan. Windowsin tuki exFAT-kovalevyille on niin heikko, etten uskalla kuvakokoelmaani sellaisella käyttää. Eikä backuppi onnistuisi normaalisti.

      Mielestäni kuvankäsittely ja -organisointi on sen verran iso osa valokuvausharrastusta, että Lightroomista (tms. ohjelmasta) kannattaa maksaa luokkaa 100e vuodessa, vaikka on varmasti halvempiakin ratkaisuja. Jos käytät/tarvitset Photoshoppia, niin Creative Cloud kk-tilaus voi olla kannattava vaihtoehto. Molemmat on yhteensä noin 150e vuodessa. Itse hyödynsin Verkkokauppa.comin Attach-tarjouksen, jota ei tietääkseni saa mistään muualta. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/38266/fkmsq/Adobe-Photoshop-Lightroom-6-Win-Mac-Attach Mutta alkoi sitten tehdä mieli myös Photoshoppia, josta tulee pian uusi Elements 14 -versio. Kk-tilauksella saisi aina uudet täysversiot. Ilman kk-tilausta on tyydyttävä Photoshop Elementsiin. Toisaalta jos ostaisin Photoshop&Premiere Elements-paketin, niin vaaka kallistuisi taas kertaoston puolelle, koska kk-hintaan ei kuulu Premiere. Lightroomissa on se hyvä puoli, että ei ole erikseen Elements-versiota. Puoliammattilaisena itseään pitävän harrastelijan ei tarvitse miettiä itselleen sopivaa versiota Elements/CC välillä. Voi olla enemmänkin niin päin, että harrastaja kaipaa enemmän CC-version mobiili- ja nettiominaisuuksia kuin ammattikuvaaja.

      • Canonisti_minäkin

        Lightroomia olen itsekin ajatellut. Importtasitko mitään iPhoton/Apperturen kirjastosta? Kirjasto ei ole mitenkään mahdottoman iso, luokkaa 20 000 kuvaa, mutta olemassa olevan metadatan menetys huolestuttaa eniten.


      • LR_turvallinen_valinta
        Canonisti_minäkin kirjoitti:

        Lightroomia olen itsekin ajatellut. Importtasitko mitään iPhoton/Apperturen kirjastosta? Kirjasto ei ole mitenkään mahdottoman iso, luokkaa 20 000 kuvaa, mutta olemassa olevan metadatan menetys huolestuttaa eniten.

        En ole tosiaan noita Macin kuvasoftia käyttänyt, joten en osaa sanoa omasta kokemuksesta. Mutta plug-ineilla pitäisi onnistua jotenkuten. Ks. esim. https://helpx.adobe.com/lightroom/help/import-iphoto.html Lisätietoa http://www.lightroomqueen.com/ready-move-aperture-iphoto/ Eli aika paljon jää kyllä dataa siirtymättä. Voi ajatella tietysti niinkin, että mitä pitempään ohjelmanvaihtoa viivyttää niin sitä enemmän siirto teettää lisätyötä. Tai sitten voisi valmiiksi muiden säätöjen ohessa muokata tietokantaa Lightroom-yhteensopivaksi. Eli vaivalla säädetyt kuvat pihalle, värikoodit asiasanoiksi yms.

        Vähän noihinkin linkkeihin liittyen pitää vielä painottaa, että englantia pitää ymmärtää. Kielitaidoton ei yksin pärjää, hommat menee päin helvettiä ja/tai rahat hukkaan.


      • ikhduwqyte

        SE on vähän kuin aloittelijan tietokoneen osto. Vain windowsia tarjotaan, jos ei muuta osaa pyytää.
        Useimmat ei muuta myykään.


    • Apperturesta ei kokemuksia. Mahdollisimman paljon dataa kuvatiedostoihin. Kaikki softat osaa skannata metadatan kuvista. Aperture kenties osaa muuntaa xmp tiedostot johonkin sopivampaan muotoon. Muutimia on olemassa. RAW-kuvat ongelma. Samanlaista ei saa toisessa ohjelmassa väännettyä. DigiKam paljon käytetty ilmainen. Muitakin toki on. Hyviä ilmaisia RAW-kuvien editoreita on, mutta tietokannat niissä hankalampia. Ulkoiset asemat voi formatoida uudestaan. Muistaakseni itsellä ei ole yhtään fat-levyä - jos tikkuja ym. ei lasketa. Itsellä nyt xfs käytössä.

      ks. http://www.photocritic.org/articles/apple-aperture-alternatives
      Arviot hyvin suuntaa antavia. DarkTablea käyttäneenä pidän sitä paljon monipuolisempana mitä tuossa annetaan ymmärtää.

    • kuvansäätöön

      Miksi kannattaisi lopettaa Aperturen käyttö?
      Jos välttämättä haluat niin LR on hyvä vaihtoehto mutta siinä on Aperturea kömpelömpi käyttöliittymä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe