Suomi pudonnut pohjoismaiden viiteryhmästä

fromtyhmyri

Katsoin Matti Alahuhdan haastattelun ylen ykkösaamu-ohjelmasta.

Yksi Alahuhdan esille tuomista vaaroista on Suomen taloudellinen putoaminen pohjoismaisesta viiteryhmästä. Itse asiassa Suomi ja Tanska ovat jo pudonneet Ruotsin ja Norjan muodostamasta viiteryhmästä.

Tanska ja Suomi ovat kärsineet todella rajusti kriisistä kun Norja ja Ruotsi ovat oikeastaan selvinneet helpolla. Sekä Ruotsin että Norjan taloudet ovat aika mukavalla trendikasvulla ja kriisi toi vain hetkellisen notkahduksen.

Mikä onkaan se seikka , joka erottaa nämä maaparit toisistaan ?

Erottava asia on kelluva valuutta. Ruotsin ja Norjan valuutat kelluvat. Suomi taas on euromaa ja Tanska on sitonut kruununsa kurssin euroon.

Toisin sanoen kelluvan valuutan maat ovat pärjänneet paljon paremmin kuin kiinteän valuuttakurssin maat.

Tämän ei pitäisi olla mikään yllätys.(ei pitäisi) Suoraan kansantaloustieteen perusoppikirjojen tavaraa.(niinpä)

Suomi ei enää kuulu talousmielessä siihen menestyvien Pohjoismaiden viiteryhmään. Suomi kuuluu talousmielessä euroa käyttävien pienten reunamaiden joukkoon, jossa olemme hyvässä seurassa muun muassa Kreikan ja Portugalin kanssa.

Alahuhta on väärässä esittäessään pelon siitä, että Suomi olisi jäämässä Ruotsin ja Norjan kyydistä. Suomi on jo jäänyt noiden kelluvien valuuttojen maiden kyydistä.

Suomen uusi normaali ei suinkaan ole pohjoismainen viiteryhmä.

.

15

51

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ontässämuuta

      Ruotsi on tuhonnut taloutensa veloilla kutén Suomikin.Tuho ei vielä näy kummassakaan maassa koska sitä hoidetaan nollakorolla joka merkitsee laman syvenemistä kun rahaa hävitetään pankkien tileiltä avaruuteen. Samoin palkkojen ostovoima pienenee. Nyt tulee vielä Kiinan vaikutus näkyviin sen talouden romahtaessa.Vienti tulee erittäin kalliiksi kun sitä pyöritetään tukiaisilla jotka saadaan verokassasta jota taas ylläpidetään veloilla. Kotimarkkinat on tahallaan tuhottu rahapulaan ja siitä tämä työttömyys johtuu. Vienti on kannattavampaa kuin koskaan. Sen osoittaa osingonjako joka vain suurenee taantumasta ja talousromahduksesta huolimatta.
      Yrittäjille jaetaan yhteiskunnan kassasta tukia valtavasti. Siitä pitää huolen Keskustan lainsäädäntö joilla ohjataan rahastusta kansan kukkarosta v'littämättä siitä että kannattamattomat hankkeet syövät kansantalouden tyhjiin. Ehkä Ruotsissa on toimivampi demokratia jossa lasketaan kansantalouden etuja eikä vai pörssikeinottelijoiden rahoja.Suomessahan EU-aikana kansantaloutta ei ole ollut,johtuen korruptiosta ja niillä lahjotuista puolueista.

      • hjklpoiuytre

        Elintaso on liian korkea tuottoon nähden. Yksinkertainen Fakta.

        Selostat liian korkean elintason seurauksia mutta et näe perussyytä. Keskimäärin 15% elintasosota pois niin alkaa talous toimia.

        Kekkonen kysyi aikanaan hyvän kysymyksen. Nyt taas saman kysymyksen aika. "Onko maallemme malttia vaurastua"

        Kekkoselle ja nykyiselle kysyjälle voi vastata "Ei ole"

        MINULLE kaikk HETI nyt. Koskee pörssikeinottelijoita, yritysjohtajia, palkansaajia. SIIs koko Suomen eliittiä.


    • IPUonrehellinen

      IPUn johdon vasemmistolainen käsitys taloudesta ja rahasta on erikoista kun sen äänestäjät ajattelevat asiat toisin. Tuskin kukaan ipulainen hyväksyy sosialismin joka perustuu yhteisiin pankkitileihin joista voi toisen huomaamatta hakea rahaa tarpeen mukaan. Se ei ole taloutta vaan varastamista. Sosialismi on huono aate ja sellaiseksi jää. Sosiaaliturvalla kansaa on aina autettu eikä sosialismilla. Koko kansaa ei voida elättää verorahoilla kuten jotkut keinottelijat ja varkaat luulevat. Nyt tälle tulee pakkoloppu rahan loputtua. Nyt täytyy myös huomata että EU ja keinottelijat ovat olleet pääpiruina rahan sosialisoinnissa emmekä me ipulaiset. Tämä on ase IPUlle taistelussa vallasta vaaleissa. Sitä ei saa tuhota sosialistisella rahan jaolla.

      • sossuIPU

        IPU kannattaa perustuloa, joka on sosiaalietuus ja jota jaetaan kaikille. IPU siis kannattaa varastamista sinun verokukkaroltasi ja jakaa sitä rikkaille.


      • näinseon
        sossuIPU kirjoitti:

        IPU kannattaa perustuloa, joka on sosiaalietuus ja jota jaetaan kaikille. IPU siis kannattaa varastamista sinun verokukkaroltasi ja jakaa sitä rikkaille.

        Pesosen porukka tätä puhuu eikä muut ipulaiset. Jokainen tietää ja tajuaa mihin työn teon lopettaminen ja säästöjen tuhlaus johtaa.Me ipulaiset pidämme jalat maassa kaikessa,etenkin talouskysymyksissä,toisinkuin keinottelijat jotka viis veisää kansan menestymisestä. Kun valta vaihtuu niin sen on jo toteltava kannattajia.


      • hölmöläistenhommaa
        näinseon kirjoitti:

        Pesosen porukka tätä puhuu eikä muut ipulaiset. Jokainen tietää ja tajuaa mihin työn teon lopettaminen ja säästöjen tuhlaus johtaa.Me ipulaiset pidämme jalat maassa kaikessa,etenkin talouskysymyksissä,toisinkuin keinottelijat jotka viis veisää kansan menestymisestä. Kun valta vaihtuu niin sen on jo toteltava kannattajia.

        Onneksi ei kaikki ipulaiset. Olenkin huolestuneena miettinyt, miten Ipun ohjelmassa on tämä kaikille jaettava sossuetuus.

        Tuo kohta pitäisi kokonaan poistaa, koska ei varamme riitä moiseen hölmöyteen.


    • ei-lopu-hulluus

      Tukipolitiikka tulee jatkumaan ja tarve ainakin kaikenlasille tuki toiminnoille jatkuu ,koska Suomella ei ole omaa rahapolitiikkaa. Ne jotka pystyvät säästämään tässä umpikujataloudessa jotain ,niin ne sijoittavat rahansa ulkomaihin ei tänne. Se johtuu siitä ,että kansakunnat työpaikat vähenevät jatkuvasti ja sille ei ole näkyvissä loppua niin kauan kun roikumme tässä rahaliitossa.

      Kansallisvaltiomme luonnollisia monopoleja myydään ja ostajat pitävät huolen ,että laskuttavat maksetun ostohinnan pikapikaa takaisin ja näin pääsevät voiton jakoon. Näin nousee elinkustannukset ja poliitkot selittelevät loputtomasti omia töppäilyjään.

      Ilman omaa päätösvaltaa omiin asioihin ja omaa valuuttaa tätä kansakuntaa ei pelasteta. Vain harvat hyötyvät nykyisenkaltaisesta tilanteesta ,mutta suurin osa ihmisistä elää kädestä suuhun,kun mikään ei enää kannata. Eli toisin sanoen verorahoilla ja tukiaisilla eläminen ei lopu enne kuin rahat kertakaikkiaan loppuvat ja yksityiset sijoittajat laskuttavat viimeisenkin lantin voittoihinsa.

      • kääääääk

        "pulainen hyväksyy sosialismin joka perustuu yhteisiin pankkitileihin joista voi toisen huomaamatta hakea rahaa tarpeen mukaan. Se ei ole taloutta vaan varastamista"

        Missä tämmöinen yhteinen tili on, minulla olis nyt vähän puutetta rahasta joten hakisin sitä sieltä jos kerran saa.

        Oma tilini on tyhjä


      • etsittentiedä
        kääääääk kirjoitti:

        "pulainen hyväksyy sosialismin joka perustuu yhteisiin pankkitileihin joista voi toisen huomaamatta hakea rahaa tarpeen mukaan. Se ei ole taloutta vaan varastamista"

        Missä tämmöinen yhteinen tili on, minulla olis nyt vähän puutetta rahasta joten hakisin sitä sieltä jos kerran saa.

        Oma tilini on tyhjä

        Kysy Keskustapuolueen toimistosta. Vaikkapa ELY-keskuksesta. Sieltä riittää sinullekin rutosti ilmaista rahaa ja toisenpuolen maksaa naapuri. Liity siis Keskustapuolueeseen jos et piittaa mitään kansantaloudesta tai naapurisi elämästä. Homma vaan paisuu kuten EUn biljoonaelvytys osoittaa. Loppuhan on tulossa takuuvarmasti mutta vain niille jotka eivät lähe tuon porukan kelkkaan. Veikkaan että tuon kassan suuruus on suurempi kuin valtion budjetti.


    • kaupunginverran

      No tuosta Alahuhdasta sen verran että piti Nokiasta lähdön jälkeen olla syynä siihen
      parempi ulkomainen suuryityksen työpaikka - Ei ollut - tyhjää puhetta.Sitä varten
      suomen tv-kanavat on.

      Suomen koko väestö mahtuu euroopan yhteen kaupunkiin.Melkein ruotsikin.
      Joten kaupungin (tavallaan) väestöllä on oma presidentti,eduskunta,ja uskottavamuka puolustus.

      Periaatteessa todellisia vientiyrityksiä .- todellisia - on reilut yhden käden sormet.
      Paperikonerakennus maailmalla on aika kylläisessä vaiheessa Joten suomen viennissä
      paperin tulevaisuus on niin ja näin.Ohikiitävä hetki on esimerkiksi tuo Saksan tekemä
      telakkateollisuuden tekohengitys.Jospa esim. Viking Lineltä otettaisiin 50 miljoonan
      valtion tuki - pois - ne liputtaisi vihdoin ruotsin lipun alle mutta ilman vastaavia tukia.
      Ja kun jos vaikka goolaa valtion tuet - niin pörssiosakeyhtiöitä.

      Joten kun ajatellaan perusjuttuja.Pieniä asioita. Perheet - tarvii ruokaa,terveyden-
      huoltoa jne. Suomi - siis maailmalla yhden kaupungin väestö - on kahden ketjun
      (unohdetaan Lidl yms.) duopoli - ei siis ihan monopoli.Terveydenhuollossa on menos-
      sa yksityistäminen.Sen ajan kun se ottaa niin parempaa liksaa saa kun esimerkiksi jo nyt - esimerkiksi tulevasta - HYKS-tiloissa niiden omat lääkärit on perustaneet
      yksityisen lääkäriaseman.Joten tulevassa amerikan malli.


      Otetaan esimerkiksi Turku.Kun telakka loppuu ja oheisyritykset ja jos vielä kävisi
      niin (ei varmaankaan lobbauksen takia) että tuet laivayhtiöille lopetettaisiin niin
      käytännössä merenkulun oppilaitokset suomessa autioituisivat.Joten käy kuten
      Stockmannin venäjän valloituksen.Eräänä päivänä sitä vain ei ole.Joten turku
      poislukien uuden hillittömän kerrostalorakennusboomin.Olisi vain marginaalinen
      taajama.Pelkällä puhumisellakin - Pekka Perä sai valtion mukaan kaivoshankkee-
      seensa. Ja liuotusmenetelmä on maailmalla vähän marginaalinen juttu.Nyt investoi-
      daan jollain iäisillä - solmukohta - fraaseilla Helsingin lentokentän laajentamista yms. Se solmukohta on kyllä taloudellisessa mielessä ollut kauan muualla kun
      Helsingissä.Äänekosken biotehtaaseen investoitu - mutta television ohjelmassa
      joltain lurahti ulos että tuotteiden kirjo - mikä mahdollistaisi tehtaan suunnitellut
      menestykset ovat suunnitelmaa vailla - Että tehtaan valmistumisen jälkeen ne on
      vasta keksittävä.Jeesus.

      Joten vielä se - että tätä työpaikolla sopimista.EU:ssa on suorasanaisesti sanottu
      suomalaisille työelämän kummallekin osapuolelle suurta ihmetystä että miten
      ay-väki suomessa on menossa tähän mukaan.Että jo kauppakorkean eka kurssilla
      opetetaan että suurin menoerä yrityksissä on palkat.Jos menee huonosti palkkoja
      vähennetään.Kun esimerkiksi suksitehtaan tuotanto siirettiin Kiinaan niin siinä
      ei ollut mitään järkeä.Toisin esim. kuten Applella.Sitten se tuotanto siirrettiin
      takasin suomeen.Plagioinnin jälkeen Marimekko vähentää.Perussuomalaisten
      ministeri on entinen paperitehtaalta potkut saanut.

      Joten parasta on olla hyvätuloinen ja koulutettu.Ja kun sodasta on vain noin 70
      vuotta niin tivoliksi on mennyt.Joten ei kukaan juuri maailmalla välitä jostain
      marginaaliryhmän valtiosta (EU:n tai YK:n jäsenenä).Karrikoiden vain hieman
      voisi sanoa että lähes kaikki on koulua käymättömiä duunareita joille palkka
      on jonkinmoista asunnon ylläpitoa ja rahaa vapaa-aikaan.

    • faktaako

      "Elintaso on liian korkea tuottoon nähden. Yksinkertainen Fakta."
      heh heh (voiks kysyy kenen elintaso?)

      Meidän kaikkien tulee tehdä kaikkemme isänmaan pelastamisen eteen?
      (tonnin kuussa tienaava antaa yhtä paljon pois kuin kymmenen tonnii tienaava?)
      Eli meidän kaikkien tulee PROSENTTUAALLISESTTI tehdä kaikkemme isänmaan pelastamisen eteen (olis oikeempi muoto?)

      Vai tarkoittaako et molemmat antaa kaikkensa? ja sit molemmille palautetaan 1500€ et pysyvät leivänsyrjässä kiinni?

      • faktaako

        Samoin palkat on kuulemma liian isoja ja niitä kumminkin verotetaan enemmän kuin optio/pääoma tuloja?

        Mitä jos luovuttas palkkatulo verotuksestta ja verotettas vain tuloja?
        Jokainen maksais tienatusta ekasta tonnista 10% veroo? seuraavasta tienatusta tonnista 15% veroo? kolmannesta tienatusta tonnista 20% jne?
        eli kaikilla olis sama veroprosentti (ja kivaahan se jos jokainen tienais yhtä monta tonnii? ja sais maksaa yhtä paljon veroo?)


      • aikasurkeaa
        faktaako kirjoitti:

        Samoin palkat on kuulemma liian isoja ja niitä kumminkin verotetaan enemmän kuin optio/pääoma tuloja?

        Mitä jos luovuttas palkkatulo verotuksestta ja verotettas vain tuloja?
        Jokainen maksais tienatusta ekasta tonnista 10% veroo? seuraavasta tienatusta tonnista 15% veroo? kolmannesta tienatusta tonnista 20% jne?
        eli kaikilla olis sama veroprosentti (ja kivaahan se jos jokainen tienais yhtä monta tonnii? ja sais maksaa yhtä paljon veroo?)

        Tuohan ei käy Kustaa Vaasan aikaiselle aatelistolle ja sen matkijalle,pörssiaatelille. Menetelmä on sama kuin aina. Siipeily puolueiden kanssa korruption avulla on samaa kuin kuninkaan peli sotilaillaan. Verovapaus koska ne pitävät kansan kurissa ja järjestyksessä. Talonpojilta varasti kuningas maat ja lahjoitti sotilailleen. Sama maailma jatkuu . Nytkin ne kuninkaat EUsta ja jopa Keskustasta, jakavat maita kartanoilleen ylimääräisten tukien avulla joita oikeat talonpojat ei saa edes hakea kun ovat liian köyhiä. Tämä jatkuu niin kauan kuin kansa älyää mitä tapahtuu heille.


      • kaikkivarastetaan

        Puhun omasta kokemuksesta. Kahtena vuonna olen maksanut enemmän veroja kuin tienannut. Se johtuu siitä että joudun elättämään lain perusteella yhtä yrittäjää muiden talonpoikien kanssa turhien ja vahingollisten EU-hankkeiden ja Kemeralain takia. Keskusta on keksinyt verotuksen jolla viedään tuhkatkin pesästä. Kukaan ei valvo lakeja eikä yrittäjiä.


    • Ipuhan juuri kannattaa kelluvaa omaa valuuttaa. Joka varmasti auttaisi kotimaan markkinoiden elpymistä.

      Ennen markan ongelma oli juuri se, että se oli kiinteä valuutta. 90-luvun lamastakin oltais selvitty paremmin, jos oltais aikaisemmin devalvoitu (Iiro Viinanen ei antanut devalvoida).

      Ratkaisu olisi ollut se, että markasta olisi tehty kelluva valuutta, eikä oltaisi menty euroon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1870
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1499
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1272
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      989
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      104
      857
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      46
      695
    Aihe