Tänään oli juttua aiheesta Radio Suomen Ajantasassa.
http://areena.yle.fi/1-3302814?autoplay=true kohta 41.00-49.50
Uusi Yle-laki on kuulemma valmisteilla ja YLEn Ismo Silvo kommentoi että hartausohjelmien oikeutuskin voi nousta keskustelussa mahdollisesti esille, mutta oli vakuuttunut että ne säilyvät tulevaisuudessakin, koska ne muodostavat "YLE:n ohjelmiston rungon"?!
(Toki voi sanoa Radio Ykkösen, YLEn uskontokanavan, osalta, että päivittäiset aamu- ja iltahartaudet (ja j-palveluksen vähemmässä määrin), muodostavat jopa kanavan ohjelmarungon, niin paljon noita hartauksia on, useampi kuin yksi aamuin illoin, ja vielä hartaita säveli erikseen.)
Ja tämänhetkisen YLE-lain mukaan hartausohjelmien tarjoaminen on YLE:lle velvollisuus, pakko määritelty sen yhdeksi tehtäväksi.
Sunnuntain j-palvelukset keräävät kuulemma n. 200 000 kuulijaa. Sehän tekee n. 5 milj. vuodessa, eli enemmän kuin kirkonsasa kävijöitä sunnuntaij-palveluissa, se luku jää alle 4 milj., alle 1 käynti vuodessa per jäsen keskimäärin.
Kohderyhmä lienee suurelta osin vanhempaa väkeä,lkenties jo huonoja liikkumaan ja kirkkoon menemään. Kuinkakohan paljon on pakkokuuntelutusta (vanhus)laitoksissa keskusradion kautta?
Eli radioj-palvelukset tärkeitä kirkolle. Tämä on krtitillinen erikoisuus. muut uskontokunnat eivät niin innostuneita radiopalveluksista. siellä yhteen kokoontuminen on arvossaan.
Surkuhupaisinta on että Silvon mukaan muut uskontokunnat eivät niinkään oli vaatimassa ohjelmaaikaa YLE-radioon, mutta monet kristityy ovat vaatimassa Ylen ohjelmistoon hartaus, rukousohjelmaa morkeijoista, kaiketi synagoogastakin, vaikka sitä ei tuossa mainittu
Silvo sanoi, että on vakiintunut käytäntö että vain kristillisille yhteisöille tarjotaa aikaa YLE:n kanavilla - evl kirkolle tietty eniten perinteisesti. Perinne ja vakiintunut käytäntö näköjään kelpaa maailmantappiin asti peristeluksi kristinuskon ja varsinkin evl. kirkon suosimiselle - näin vaikka maailma ympärillä on muutunut kovasti ja muuttuu yhä kiihtyvällä tahdilla.
Kristillisten muiden uskontojen asianajajien pyynnöt eivät riitä muutokseen, pitäsi edes olla muiden uskontojen edustajat ja yhteisöt itse pyytäjinä, niin voisi harkita, sanoo Silvo.
Toimittaja kyseli Silvolta kuinka paljon on vaatikuksia "kaikenlaisten asioiden uskonnottomuudesta" ja YLEn tunnustuksellisten uskonnonharjoituslähetysten lopettamisesta. Silvo sanoi että sellaistakin esiintyy, mutta ei toisiaan uskon että nämä ohjelmat olisivat vaarassa loppua tulevaisuudessakaan, uuden YLE-lain tultua voimaan. Se perinne, se perinne, vaikka maailma ympärillä muuttunut.
"Vaatimus kaikenlaisten asioiden uskonnottomuudesta"?
Ei kai tässä ole vaadittu että uskonnonhajoitus tuli muutaa uskonnottomaksi. Se on ihan eri asia jos vastustaa sitä että YLE ateistienkin rahoilla buustaa ilmaiseksi kristittyjen agendaa.
Ei ole vaparit, stet vaatinet ettäkirkoissa j-palveluksissa ja muissa kirkon tiloissaan järkkäämuissä tilaisuuksissa ei saisi harjoitaa uskontoa uskonnollisesti.
Pikemmin ihmettelen miksi kirkko sitä uskontoa niin häpeää, että se jätää monesti vähälle ja keksittyy touhukritillisyyteen oppinsa unohtaen tai sen tietoisesti syrjään siirtäen?
Jos ja kun YLE-lakia ollaan uusimassa niin onko Vaparit jomuodostanut virallisen kantransa antanut lausuntonsa asiasta. Onko sellaista pyydetty, tai pyydetäänkö edes. Jos ei fiksut kannaotot kiinnosta poliittisia päättäjiä, niin annettava kannanotto ihan omatoimisesti, omasta aloitteesta.
YLEn hartausohjelmia jo 90 v., joko riittäisi?
20
177
Vastaukset
- rtyuti
>Ylen lähetysikkunassa oli klo 10-11 kommnetit poistettu kokonaan ja joku siellä valitti YLEn taas sensuroivan keskustelua. En tiedä mitkä kommentit siellä nyt oli poiston aiheuttaneet, ja mistä aiheesta.
Venäjä kai siellä Ajantasassa oli yksi aihe, mutta siinä vaiheessa, ihan tuon tunnin lopussa kun sensuuri iski, oli juttua tästä YLEn ilmaisesta palvelusta krist., yhteisöille, eniten evl. kirkolle.
Siinä oli pari kriittistä kommenttia kuuntelijoilta mutrta ne olivat ihan asiallisia, ei misään tapauksessa poiston väärttejä, en tosin tiedä koko tunnin kommenttien poiston syytä.
Tällaiset kriittiset kommentit sieltä nappasin ylös.
"Puhukaa pelkästään asiaa, tuollaista vapaaehtoista, omakustanteista teatteria turha lähettää YLE:ssä - laki muutettava."
"Mua ärsyttää suunnattomasti, että kirkolla erioikeus julistaa esim. radiossa. Pakkosyöttöä. Voi harjoittaa uskontoa ilman pakkosyöttöä. Mutta näinhän se menee yltiöluterilaisessa Suomessa." Viittaako juttu siis tähän: http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=15903 ?
"tehtävänä on - - selvittää Yleisradio Oy:n julkisen palvelun tehtävän laajuutta - - arvioida yhtiön merkitystä demokratian, sananvapauden ja viestinnän monipuolisuuden sekä viestinnän riippumattomuuden kannalta"
Kausi loppuu toukokuun lopussa. Varsinaista lainsäädäntötehtävää työryhmällä ei suoraan näytä olevan. Mutta joka tapauksessa hyvä värkätä lausunto.- LukijanHuomio
Yle-laki: 7 § (19.8.2005/635)
Julkinen palvelu
Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja voidaan tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja alueellisesti.(10.8.2012/474)
Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:
1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;
2) tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä;(10.8.2012/474)
3) ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia; (10.8.2012/474)
4) kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;
5) tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille;
6) edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;
7) välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa.Tähän sitten vaan. Eli jotain
Vapaa-ajattelijat esittävät, että hartausohjelmat poistetaan Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä.
Suomessa yhteiskunta maallistuu jatkuvasti. Tämä on tietenkin hyvä kehityssuunta. Tulevaisuudessa myös YLEn ohjelmatarjonnan tulee heijastaa tätä muutosta. Voimassaoleva laki asettaa hartausohjelmien tarjoamisen ehdottomaksi velvollisuudeksi. Tällaisesta ehdottomasta vaatimuksesta on hyvä luopua viimeistään nyt.
Tekniikan kehittyessä on uskontokunnilla lisäksi entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. (Esimerkkejä LHPK, Jehovan todistajat, jne?)
Huomautamme samalla, että TV- ja radiotoimintaa säätelevästä laista voidaan kumota pykälä, joka kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin keskeyttämisen mainoskatkolla. Asia ei kuulu valtiolle, vaan kyseiselle uskontokunnalle, tv-kanavalle ja mainostajalle.- KatsojaKuulijanHuomio
jori.mantysalo kirjoitti:
Tähän sitten vaan. Eli jotain
Vapaa-ajattelijat esittävät, että hartausohjelmat poistetaan Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä.
Suomessa yhteiskunta maallistuu jatkuvasti. Tämä on tietenkin hyvä kehityssuunta. Tulevaisuudessa myös YLEn ohjelmatarjonnan tulee heijastaa tätä muutosta. Voimassaoleva laki asettaa hartausohjelmien tarjoamisen ehdottomaksi velvollisuudeksi. Tällaisesta ehdottomasta vaatimuksesta on hyvä luopua viimeistään nyt.
Tekniikan kehittyessä on uskontokunnilla lisäksi entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. (Esimerkkejä LHPK, Jehovan todistajat, jne?)
Huomautamme samalla, että TV- ja radiotoimintaa säätelevästä laista voidaan kumota pykälä, joka kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin keskeyttämisen mainoskatkolla. Asia ei kuulu valtiolle, vaan kyseiselle uskontokunnalle, tv-kanavalle ja mainostajalle.Toinen seikka on, että vähemmistö- ja erityisryhmien huomioon ottaminen esimerkiksi ateistien osalta ei ole toteutunut. Vaikka muut kuin uskonnolliset ohjelmat ovat yleensä ei-uskonnollisia, varsinaisia ateismiin ja selvästi uskonnottonien kulttuurisiin erityiskysymyksiin liittyviä ohjelmia ei ole ollut.. Sitä palautetta voi antaa nykylain puitteissa.
- KatsojaKuulijaHuomioon
KatsojaKuulijanHuomio kirjoitti:
Toinen seikka on, että vähemmistö- ja erityisryhmien huomioon ottaminen esimerkiksi ateistien osalta ei ole toteutunut. Vaikka muut kuin uskonnolliset ohjelmat ovat yleensä ei-uskonnollisia, varsinaisia ateismiin ja selvästi uskonnottonien kulttuurisiin erityiskysymyksiin liittyviä ohjelmia ei ole ollut.. Sitä palautetta voi antaa nykylain puitteissa.
Uskonnottomia on suurin osa evlut kirkkoon kuulumattomista. (Ja kirkkoon kuuluvistakin suuri osa ei tosiasiassa usko kirkon uskontunnustusta tai mihinkään muuhunkaan uskontoon.)
Uskonnottomille olisi paikallaan tarjota myös aivan omia, erityisesti heille tarkoitettuja ja toimitettuja ohjelmia. Tehdäänhän ohjelmia romaneille ja metsureillekin. Ynnä kaikenlaisille vähemmistö- ja erityisryhmille - niin kuin pitääkin.
Uskonnottomien ohjelmassa voisi käsitellä uskonnottomaan kulttuuriin,
elämätapaan ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita sekä mikseipä myös maailmankatsomuksellista pohdintaa..
Jonkunlaisia kysymyksiä ja keskusteltavaa, joskus ongelmiakin
uskonnottomila ihmisillä ja perheillä voi liittyä esim. lapsen kohteluun
päiväkodissa, koulun järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, koulun ET-opetukseen
(elämänkatsomustieto), Prometheus-leiritoimintaan (vs. rippileirit),
naimisiin menoon ja vihkiseremonioihin, armeijan valaan/vakuutukseen sekä armeijan paraatihartauksiin, elämän kriiseihin ja traumoihin jne. jne. aina kuolemaan ja hautaamiseen asti. Asioita varmasti on muitakin nimenomaan tästä ainoasta ja ainutlaatuisesta elämästämme.
Sitä ppaitsi, eihän kirkkoon kuuluvillekaan katsojille/kuulijoille tee pahaa voida tutustua uskonnottoman ajattelun ja kulttuurin olemassaoloon.
Kun hartausohjelmia on jopa muutama kerta päivässä, ainakin kai pari
kertaa, ja jumalanpalvelukset päälle, tasapuolisuuden vuoksi
uskonnottomielle suunnattuja erityisohjelmia voisi olla ainakin pari-kolme kertaa
viikossa. Ja liikkeelle voisi lähteä edes yhdellä viikottaisella
ohjelmalla sekä joillakin "erikoislähetyksilä" ja teemailloilla.. - SammaPåFinska
KatsojaKuulijaHuomioon kirjoitti:
Uskonnottomia on suurin osa evlut kirkkoon kuulumattomista. (Ja kirkkoon kuuluvistakin suuri osa ei tosiasiassa usko kirkon uskontunnustusta tai mihinkään muuhunkaan uskontoon.)
Uskonnottomille olisi paikallaan tarjota myös aivan omia, erityisesti heille tarkoitettuja ja toimitettuja ohjelmia. Tehdäänhän ohjelmia romaneille ja metsureillekin. Ynnä kaikenlaisille vähemmistö- ja erityisryhmille - niin kuin pitääkin.
Uskonnottomien ohjelmassa voisi käsitellä uskonnottomaan kulttuuriin,
elämätapaan ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita sekä mikseipä myös maailmankatsomuksellista pohdintaa..
Jonkunlaisia kysymyksiä ja keskusteltavaa, joskus ongelmiakin
uskonnottomila ihmisillä ja perheillä voi liittyä esim. lapsen kohteluun
päiväkodissa, koulun järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, koulun ET-opetukseen
(elämänkatsomustieto), Prometheus-leiritoimintaan (vs. rippileirit),
naimisiin menoon ja vihkiseremonioihin, armeijan valaan/vakuutukseen sekä armeijan paraatihartauksiin, elämän kriiseihin ja traumoihin jne. jne. aina kuolemaan ja hautaamiseen asti. Asioita varmasti on muitakin nimenomaan tästä ainoasta ja ainutlaatuisesta elämästämme.
Sitä ppaitsi, eihän kirkkoon kuuluvillekaan katsojille/kuulijoille tee pahaa voida tutustua uskonnottoman ajattelun ja kulttuurin olemassaoloon.
Kun hartausohjelmia on jopa muutama kerta päivässä, ainakin kai pari
kertaa, ja jumalanpalvelukset päälle, tasapuolisuuden vuoksi
uskonnottomielle suunnattuja erityisohjelmia voisi olla ainakin pari-kolme kertaa
viikossa. Ja liikkeelle voisi lähteä edes yhdellä viikottaisella
ohjelmalla sekä joillakin "erikoislähetyksilä" ja teemailloilla..Uskonnottomia on suurin osa evlut kirkkoon kuulumattomista. (Ja kirkkoon kuuluvistakin suuri osa ei tosiasiassa usko kirkon uskontunnustusta tai mihinkään muuhunkaan uskontoon.)
Uskonnottomille olisi paikallaan tarjota myös aivan omia, erityisesti heille tarkoitettuja ja toimitettuja ohjelmia. Tehdäänhän ohjelmia romaneille ja metsureillekin. Ynnä kaikenlaisille vähemmistö- ja erityisryhmille - niin kuin pitääkin.
Uskonnottomien ohjelmassa voisi käsitellä uskonnottomaan kulttuuriin,
elämätapaan ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita sekä mikseipä myös maailmankatsomuksellista pohdintaa..
Jonkunlaisia kysymyksiä ja keskusteltavaa, joskus ongelmiakin
uskonnottomila ihmisillä ja perheillä voi liittyä esim. lapsen kohteluun
päiväkodissa, koulun järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, koulun ET-opetukseen (elämänkatsomustieto), Prometheus-leiritoimintaan (vs. rippileirit),
naimisiin menoon ja vihkiseremonioihin, armeijan valaan/vakuutukseen sekä armeijan paraatihartauksiin, elämän kriiseihin ja traumoihin jne. jne. aina kuolemaan ja hautaamiseen asti. Asioita varmasti on muitakin nimenomaan tästä ainoasta ja ainutlaatuisesta elämästämme.
Sitä paitsi, eihän kirkkoon kuuluvillekaan katsojille/kuulijoille tee pahaa voida tutustua uskonnottoman ajattelun ja kulttuurin olemassaoloon.
Kun hartausohjelmia on jopa muutama kerta päivässä, ainakin kai pari
kertaa, ja jumalanpalvelukset päälle, tasapuolisuuden vuoksi
uskonnottomielle suunnattuja erityisohjelmia voisi olla ainakin pari-kolme kertaa
viikossa. Ja liikkeelle voisi lähteä edes yhdellä viikottaisella ohjelmalla sekä joillakin "erikoislähetyksilä" ja teemailloilla.. - SilläSipuli
jori.mantysalo kirjoitti:
Tähän sitten vaan. Eli jotain
Vapaa-ajattelijat esittävät, että hartausohjelmat poistetaan Yleisradion lakisääteisistä tehtävistä.
Suomessa yhteiskunta maallistuu jatkuvasti. Tämä on tietenkin hyvä kehityssuunta. Tulevaisuudessa myös YLEn ohjelmatarjonnan tulee heijastaa tätä muutosta. Voimassaoleva laki asettaa hartausohjelmien tarjoamisen ehdottomaksi velvollisuudeksi. Tällaisesta ehdottomasta vaatimuksesta on hyvä luopua viimeistään nyt.
Tekniikan kehittyessä on uskontokunnilla lisäksi entistä helpompi mahdollisuus tuoda omaa sanomaansa tietoverkkoon saataville. (Esimerkkejä LHPK, Jehovan todistajat, jne?)
Huomautamme samalla, että TV- ja radiotoimintaa säätelevästä laista voidaan kumota pykälä, joka kieltää jumalanpalveluksen televisioinnin keskeyttämisen mainoskatkolla. Asia ei kuulu valtiolle, vaan kyseiselle uskontokunnalle, tv-kanavalle ja mainostajalle.Hyvä pohjahan tuo!
Itse en kaipaa YLElle mitään ateistien teemaohjelmaa.
Minulle riittäisi poistaa tavoitteista hartausohjelmat, ja ikäänkuin vapauttaa tilanne s.e. jumalanpalvelusten televisiointia jatkossa vähennettäisiin muun maallistumisen myötä.- TätäMieltä
Uskonnottomia ovat ateistit, agnostikot, skeptikot ja uskontojen suhteen välinpitämättömät. Ei tarvitsisi olla mitään etupäässä filosofista. Voisi olla sekulaarista kulttuurista juttuja, kohdusta hautaan, nimiöisistä muistotilaisuuteen..
TätäMieltä kirjoitti:
Uskonnottomia ovat ateistit, agnostikot, skeptikot ja uskontojen suhteen välinpitämättömät. Ei tarvitsisi olla mitään etupäässä filosofista. Voisi olla sekulaarista kulttuurista juttuja, kohdusta hautaan, nimiöisistä muistotilaisuuteen..
No toki jotain. Varmaan ihan ohjelmasarjan aihe olisivat siviilijuhlat. Mutta ei nyt sentään lakisääteiseksi tehtäväksi ja säännöllisesti esitettäväksi.
- nin8
Olen kuunnellut Yle n hartAus ohjelmia, , 60 luvulta saakka kun aikanaan ei ollut TV:n ainut mahdollisuus oli radion Aamu hartaus ja sunnuntain jumalanpalvelus
- SilläSipuli
Kannanotto parlamentaariselle työryhmälle!
- Vapaa-ajattelija
Tekeillä on.
- Antivapari
Vapaa-ajattelija kirjoitti:
Tekeillä on.
Turha ketju.
- osiris----
Katsokaa ennemmin tämä,
www.youtube.com/watch?v=zZ-GkVXU6s8
ja vieläpä loppuuun, herättää ajatuksia. - EsaYlikoski
Kannaotto annettu ja tiedote julkaistu:
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2016/04/04/hartausohjelmavelvoite-pois-yle-laista/ Onko tästä mitään uutta, kuten ryhmän väliraporttia tms?
http://www.lvm.fi/-/tyoryhma-ylen-rahoituksesta-ja-tehtavista-parlamentaarinen-yhteisymmarrys
Eli ilmeisesti sen tason kysymyksiä kuin hartausohjelmat ei tässä yhteydessä käsitellä.
- Sanon.vaaan
JO riittää!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes1054690Yleltä tyrmäävä uutinen
Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/743951418- 1871081
Pakko kertoa mies
Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti1091062Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna86990Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk11912Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.47911- 64901
tilitoimistopiirainen huutaa
mikä tää piiraisen tilitoimistomies oikee on? olin kuullut vaikka mitä huhuja, että ihan valtavan äkkipikanen mies mutt10897- 64876