Tietokoneen näytön kalibrointi

kalibri

Miten tapahtuu? Onko saatavissa laite siihen vai pitääkö viedä liikkeeseen?

22

2855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kljskaJYDHWGQ
      • kalibroida

        eikö läppärin näyttöä voi kalbroida?


      • kalibroida kirjoitti:

        eikö läppärin näyttöä voi kalbroida?

        Jos läppärissä on TN-paneeli niin ei sitä kovin tarkkaan voi kalibroida, kun kuva riippuu katselukulmasta. TV-paneelissa jos kuvaa katsoo hyvin alhaalta, se menee melkein kuin negatiiviksi.


    • Prokuristi

      Kalibroinnin voi tehdä kahdella tavalla:

      1) säädetään monitorin sisäisiä asetuksia. Tämä on mahdollista vain kalliitten ammattimonitoreitten kanssa. Jotkut monitorit tekevät perussäädön jälkeiset korjailut itsekseen esimerkiksi päivittäin (mittalaite siirtyy monitorin pinnalle kun monitoriin ei tule signaalia). Tämmöiset näytöt maksavat useita tuhansia.

      2) säädetään/korjataan näyttökortilta lähtevää signaalia siten, että kuva monitorilla on mahdollisimman hyvä. Tämä toimii periaatteessa näytöllä kuin näytöllä, mutta heikkoutena on se, että käytössä oleva väriavaruus supistuu tai kompressoituu, kun osa väriavaruudesta jää käyttämättä. Kaikenlaisia korjauksia ei myöskään ole mahdollista tehdä.

    • K4JdMMF9

      Usein halvimmissa näytöissä saadaan mittalaitteilla säätämällä suurin parannus kuvan laatuun vaikka ne eivät kuvankäsittelyyn sovellukaan.

    • jooeioota

      IPS paneeli soveltuu kuvankäsittelyyn, koska siinä on laajempi väriprofiili.
      RGB vs Srgb. (Näytöstä toki riippuen)
      Laadukas IPS paneeli siis pystyy näyttämään värejä enemmän. (Sävyjä).
      Itsellä on pöydällä IPS ja normi näyttö. Kumpikin on kalibroitu, mutta TN näytön värit verrattuna IPS:n ovat huomattavasti haaleammat eivätkä värit muutenkaan ole yksi yhteen.
      Väreihin siis ei voi luottaa lopputuloksessa. Varsinkaan jos yrittää tulostaa.

      • hmhmhmhm

        Väriprofiilin laajuus on yksi asia, mutta sitten on vielä bittisyys.

        Jos bittimäärä pysyy samana, ja väriprofiili laajenee niin, pienin mahdollinen ero eri värien välillä kasvaa.

        IPS ensisijaisesti lienee parempi siksi, että se paneeli itsessään on parempi ja kykenee näyttämään värit tarkemmin.


    • Kunnon näyttö on aina helpompi säätää joko näytön omilla säädöillä tai Calibroitilaitteella, nyt käytössä tuollainen näyttö https://www.verkkokauppa.com/fi/product/62480/ggsbf/HP-Z27s-27-IPS-LED-naytto

      Hetki siinä meni ihmetellessä kun katseli vanhoja kuvia koneelta tuolla näytöllä muutos edelliseen näyttöön oli järkyttävä ja tuli mieleen ovatko nämä edes niitä minun ottamiani kuvia ja mistäs nämä kuvat olisivat koneelle tulleet?

      Löytyy tuollainen http://ra.fi/Eu69 jolla voi parantaa keskinkertaistakin näyttöä mutta mietin että jos laittaa sen rahan lisänä parempaan näyttöön niin tuollaisella ei välttämättä eroa kiinni saa

      Tuossa tuonkokoinen hyvä näyttö https://www.verkkokauppa.com/fi/product/63854/gqdvv/HP-Z24nq-24-IPS-LED-naytto

      Tuossa mielestäni markkinoiden tämänhetken järjellisin näyttö https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60961/gcsnf/HP-Z27n-27-IPS-LED-naytto jota voin suositella, siinä on kaikki kohdallaan ja tulee mukaan http://www.portrait.com/dtune/hwp/enu/upgrade.html sen oman säätöohjelman
      lisäksi

      http://www.prad.de/new/monitore/test/2014/test-hp-z27i-teil4.html

      http://i50.photobucket.com/albums/f328/Laredon/HP.jpg

      Kyllä se Spyder Elite tai vastaava kuitenkin helpottaa näytön säätämistä melko hyväksikin mutta ei aina pysty saattamaan kuvaa kunnon näytön tasolle ja jos hyvän näytön säätää tuollaisella laitteella niin se on jo miellyttävä katsella ja värit ovat varmemmin oikeat

      Huomannut että hyvästä näytöstä voi kirkkautta pudottaa eikä valkoinen muutu harmaaksi helposti kuten heikoimmissa näytöissä

      http://i50.photobucket.com/albums/f328/Laredon/Kirkkaus.jpg

      http://i50.photobucket.com/albums/f328/Laredon/Contrast.jpg

      http://i50.photobucket.com/albums/f328/Laredon/White Point.jpg

      Siis ei rasita silmiä liiallinen kirkkaus vaan on kuin katselisi sitä valokuvausliikkeessä tehtyä kuvaa

      Kun laittaa oikeinsäädetyn näytön sopivassa/oikeassa valaistuksessa viereen vaikka sanomalehden tai paremminkin tulostetun A4 paperin tai sen valokuvausliikkeessä tehdyn kuvan jos se on oikein onnistunut niin näitä täytyisi olla miellyttävä katsella eikä näyttö saisi olla mikään valaisulaite koska ethän lue sanomalehteäkään että siinä loistaisi valo takana , näytön seuraamisessa on se huoneen taustavalaistus tärkeä/määräävä ja kyllä ne oikeat vaihtoehdot/säädöt löytyvät

      http://www.leuku.fi/kuvaohje/kuvaohje_2014.php?alavalikko=kuvaohje_ruutuk&lang=finnish

      • Miten.korjataan

        Huonomman näytön virheet sitten?



      • K4JdMMF9
        Miten.korjataan kirjoitti:

        Huonomman näytön virheet sitten?

        Halpisnäytöissä ei juuri säätöjä ole. Ainakaan kunnollisia. Mittari ja ohjelma auttaa niissäkin. Mittausohjelma tekee näytönohjaimelle korjauskäyrät niin että päästään mahdollisimman lähelle tavoitetta. Sitten se laatii näyttöprofiilin ja paketoi homman ICC tiedostoksi.
        Tietokone sitten lataa tuon korjauskäyrän aina näytönohjaimeen kun kone käynnistetään. Kuvankäsittely- ja näyttöohjelmat taas saavat samasta tiedostosta tiedon miten näyttö toistaa värejä. Näin se osaa vääristää värejä lähettäessään kuvan näytönohjaimelle niin että kuva näyttäisi mahdollisimman oikealta.
        Tietenkään ei tule korjausta pieneen värintoistoalaan, valovuotoihin ja kapeaan katselukulmaan mutta usein kuvan laatu paranee huomattavasti.
        On myös huomattava että värien näkeminen vaihtelee huomattavasti. Keskimäärin paras värinäkökyky on nuorilla naisilla ja heikoin vanhoilla miehillä. Tässä on yksi helppo testi oman värinäön testaamiseksi.
        http://www.xrite.com/online-color-test-challenge


      • Prokuristi

        Tarkennukseksi tuohon edelliseen vielä se, että kun korjailut joudutaan tekemään vääristämällä monitoriin lähtevää signaalia, menetetään osa kokonaissignaaliavaruudesta. Toisin sanoen kun RGB arvot ovat 8 bittisessä systeemissä välillä 0-255, lähteekin monitoriin tavallisesti signaalia vain pienemmältä alalta, ei tietenkään koskaan suuremmalta, korjaustahan voidaan tehdä vain tuon 0-255 sisällä.

        Jos käytössä on sisäisellä kalibroinnilla varustettu monitori, voidaan signaali lähettää "ehjänä" koko 0-255 alueelta, ja levittää monitorissa 10, 12 tai vaikka 16 bittiseksi. Tällöin kalibrointi ei tärvää yhtään alkuperäisestä signaalista. Tämä ero on varsin merkittävä. Mutta kalibroitavat monitorit ovat kalliita.


    • tapahtuukin

      Miten tapahtuu?
      Ensin pitää vakioida ympäristö (valo ja väri) jossa näyttöä katsotaan. Ympäristön valot ja kaikki värit vaikuttavat näytöllä näkyvään kuvaan. Sitten säädetään näytön tulostama kuva vastaamaan mahdollisimman hyvin vertailuarvoa. Toisaalta esim. mustaa väriä ei mikään monitori pysty näyttämään.
      Teoriassa näyttö/kuva pitäisi säätää väärin jos kuvaa katsotaan toisessa mediassa (tulostin, netti, painotuote). Esim. netissä julkaistava kuva pitäisi säätää niin, että se näkyy ”oikein” kuvan katsojan näytöllä joten näytön pitäisi olla säädetty näyttämään kuva samanlaisena kuin katsoja sen näkee. Painotuotteissa jukaistava kuva pitäisi säätää po. painokoneen ”väriprofiilin”.

      Onko saatavissa laite siihen vai pitääkö viedä liikkeeseen?
      Apuvälineitä on runsaasti saatavilla. Usein niiden käyttö hiipuu alkuinnostuksen jälkeen. Mikään laite ei kuitenkaan vastaa katsojan persoonallista tapaa nähdä kuvan värit ja dynamiikka.
      Liikkeeseen vieminen voi olla hyvä ratkaisu, mutta siellä ei voida simuloida ympäristöä jossa käytät näyttöäsi. Hyvää monitoria ei tarvitse/kannata säädellä, parempi ratkaisu on opiskella värien matematiikkaa. Esim. H:0, S:0, B:50 eli R:128, G:128, B:128 on kuvassa keskiharmaa vaikka näytöllä ei siltä näyttäisi.

    • Näytönohjain

      Vaativatko paremmat näytöt paremman näytönohjaimen vai toimivatko millä tahansa?

      • Prophotos

        Riippuu mitä tässä tarkoittaa parempi? Näytönohjainten tuottamassa kuvanlaadussa ei ole eroa nykyään, koska kuva tulee näytölle digitaalisesti. Tämä koskee kuitenkin vain 8-bittisillä väreillä toimivia näyttöjä ja näytönohjaimia.

        Jos hankit Wide Gamut (AdobeRGB) -näytön, joka ymmärtää 10-bittiset värit, niin tarvitset vastaavan näytönohjaimen saadaksesi näytöstä kaiken irti. Koska tietokonemaailma, Internet ja lähes kaikki kuluttajalaitteet toimivat edelleen 8-bittisillä eli noin 16,8 milj. värillä, niin värinhallintaa on oikeasti opiskeltava, ettei värit mene päin helvettiä. Tosi paljon näkee kommentteja tyyliin: "rahaa kun on niin ostin kunnon näytön, mutta värit on jotenkin räikeät tässä?..." Sitten on vielä sekin, että 10-bittisenä mainostetut näytöt eivät useimmiten ole sitä aidosti. Välisävyt tehdään keinotekoisesti (ditheröimällä). Samaan tapaan kuin halvimmat näytöt ovat vain 6-bittisillä väreillä.



      • Tuollainen http://www.asus.com/Graphics-Cards/STRIXGTX970DC2OC4GD5/specifications/

        Ja yhdistetty Display Port liitännällä näyttöön

        Kyllä vastuullinen myyjä kertoo toimiiko nykyinen näytönohjain 4K/UHD monitorin kanssa ja millä liitännöillä toimii mitenkin, tuo Display Port on varmaan käyttökelpoisin, teräväpiirtonäytöt kyllä toimivat melkein millä näytönohjaimella tahansa


    • Tee-se-itse

      1) Kuvataan sopiva kohde, tuodaan se monitorin viereen ja säädetään ruudulla näkyvä kuva mahdollisimman samanlaiseksi

      2) Jos tarkoitus on tilata paperikuvia, kannattaa monitori säätää muutamalla käytettävän laboratorion tekemällä kuvalla

      • 6j4pKTQc

        Osta nyt vain se mittari. Ei se nyt niin kallis ole.

        Lueskelin tuota keväistä viestiketjua ja huomasin että siinä puhutaan vai näytön säätämisestä. Se on vasta ensimmäinen vaihe. Tavallisissa näytöissä ei säätömahdollisuuksia kovin paljon edes ole.

        Toisessa vaiheessa mitataan ja lasketaan näytönohjaimelle korjauskäyrät niin että päästään lähelle tavoitetta.

        Kolmannessa vaiheessa korjauskäyrät syötetään näytönohjaimelle ja sitten mitataan ja laaditaan näytölle värintoistoprofiili. Yleensä se on icc-päätteinen tiedosto, josta kone lataa näytönohjaimelle korjauskäyrän ja ohjelmat tietävät miten näyttö värit toistaa.

        Onneksi ohjelmat hoitavat tuon automaattisesti ja vieläpä neuvovat tuossa ensimmäisessä vaiheessa.


    • Taliinasuntoja

      Miksi myydään puolivalmiste, joka pitää kalibroida, vaikka sen voi tehdä tehtaassa.

    • Taliinasuntoja

      Voiko kalibroida langattomasti pakettia avaamatta (Power). Virta?

    • Värit hankala asia. vaikeaa on saada kaksi näyttöä näyttämään samanlaiset värit vaikka kuinka säätäisi. Näyttöön kannattaa panostaa jos kuvia käsittelee. Tosin suurin osa katsoo kuvia kalibroimattomalla näytöllä ilman värinhallintaa. Harva tietää onko selaimessa värienhallinta päällä ja mikä on icc-profiili. Tuossa yksi hyvä https://www.verkkokauppa.com/fi/product/56521/fjcbs/Eizo-FlexScan-EV2450-BK-24-IPS-LED-naytto

      Yksi tapa säätää näyttö on käyttää mahdollista nettitestiä ja sen tekemää kalibrointia. Vanha Spyder ja uusi näyttö huono yhdistelmä. Displaycall voi toimia paremmin kuin Spyderin oma softa. X-rite on luotettavampi. Spyder usein arpoo - joka kerta eri tulos eikä välttämättä paranna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      161
      2746
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe