Pakastetut jouluruoat?

voihanlaatikko

Kysymykseni koskee jouluruokaa. Ostin kypsän kalkkunarullan, ja vasta kotona huomasin, että sen parasta ennen pvm on 19.12, ja se oli jouluksi tarkoitettu. Rahaa ei olisi uutta ostaa, joten heitin sen pakkaseen. Kysymykseni kuuluukin, että jos tuon 22pvä ottaa jääkaappiin sulamaan, niin onko se syömäkelpoinen vielä 24pvä? se kun on kypsä niin ei varmaan voi uuniinkaan laittaa, eli onko kenelläkään tietoja vai onko tässä nyt pakko lähteä uutta etsimään?
lisäksi mulla on pakkasessa joululaatikot, joiden parasta ennen oli 30.11, ostin ne siis jo marraskuussa ja laitoin pakkaseen. Jos ne sulatan 23pvä ja paistan uunissa 24pvä, niin ne lienevät ihan syömäkelpoisia?
ensimmäistä kertaa minkäänsorttista jouluruokaa järjestämässä, pahoittelen uusavuttomuuttani :)

7

598

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kastikehelmet

      Seon sitten hengenlähtö lähellä

      • voihanlaatikko

        sepä se. mua alkaa oikeasti tympimään se, että ihmiset kysyy täällä ihan aitoja kysymyksiä ja joku tällanen trolli tulee AINA, JOKAIKISEEN KETJUUN avautumaan. onko tosissaan niin paha olla, että täytyy kommentoida jotain näinkin turhaa? saattaa toki olla, että kysymyksessäni nillitän turhasta, mutta kun en tiedä, niin en tiedä. siksi kysyn! alunperinkin oli hirveä kamppailu laittaa tänne ylipäätänsä mitään, koska joku tulee aina kettuilemaan. eli hoida se paha olosi/turhautuneisuutesi/tylsyytesi kuntoon ja lakkaa sekaantumasta muiden asiallisiin kysymyksiin. on se kumma, jos ainoa ilo elämään tulee siitä, että trollataan toisten viattomia kysymyksiä. onneksi olkoon, onnistuit, olen vihainen!


    • älä.hermostu.kakaroista

      Voit syödä molempia. Muuten, parasta ennen ei tarkoita että on syötävä siihen mennessä. Minä ostan ruisleivät aina punaisilla lapuilla merkittynä (jos on) sillä ne on vasta silloin parhaimmillaan. Ennen maalla ruisleipä leivottiin kerran viikossa ja leivät pantiin orrelle kuivumaan.

      • syöpois

        Aivan oikein - "parasta ennen" ei ole sama kuin "viimeinen käyttöpäivä". Kun ne kuumentaa hyvin ja nauttii samantien (ei enää pakkaseen tai jääkaappiin) niin en näe mikseikö voisi syödä.

        "Parasta ennen"-merkinnällä varustetuissa elintarvikkeissa rakenne ja ulkonäkö voi kärsiä hieman merkinnän ylittyessä, mutta esim. laatikoista saa ihan maukkaita vähän tuunaamalla eli voita, kermaa ja mausteita ja uuniin kunnes pinnalta kullankeltaisia ja rapsakoita.

        Elintarviketeollisuuden tuntien niin "parasta ennen"-päiväyksessä on "käyttövaraa" reilusti.


      • jälkiuunileipä

        Ruisleipä on aina parhaimmillaan ns. dagenefter eli vanhentuneena, jos ei nyt sitten hometta ole pinnassa.

        Ennen muinoin rukiiset leivottiin viimeisistä jauhoista ja laitettiin orsille hiirten ulottumattomiin - kypsä, hapan leipä säilyi paremmin kuin tuore jauho ja oli tuholaisten tavoittamattomissa. Kuivunutta leipää sitten liotettiin maidossa tai vedessä, jotta ikenilläkin pystyi sitä jäystämään.

        Paras ruisleipä on hapanjuureen leivottu simppeli käntty eli vain juurta, suolaa, ruisjauhoa ja vettä - säilyy oikeastaan ikuisesti kuivassa valolta suojatussa paikassa.


    • Kalenterimäärää

      Ei kalkkunaa olisi tarvinnut roskiin heittää - olisit voinut varmaankin syödä vaikka heti, miksi et syönyt? Voiko kalkkunaa syödä vain jouluaattona.?

    • tätsky

      Olen muuten pakastanut niitä joululaatikoitakin, joissa lukeen kannessa: Tuote säilytetty pakasteena, ei saa pakastaa uudelleen. Kotona pakkaseen vaan, ennen tarjoilua sulatus ja uunissa uudelleen paisto. Ei niistä mitään tautia saa, kun ei ole päässyt vanhenemaan eikä ole moneen kertaan lämmitetty ja jäähdytetty. Maku voi hieman kärsiä ja rakenne vetistyä, mutta kermalla ja korppujauholla tuunaamalla tulee ihan hyvää. Kypsälle kinkulle sopii ihan hyvin pakastus,sitten hidas sulatus jääkaapissa ja voipa sen nakata uuniinkin uudelleen, jos haluaa lämpimänä tarjota. Pakastettu,sulatettu kinkku on ehkä hieman vetistä rakenteeltaan, mutta ei mitenkään pilalla. Makeista leivonnaisista pakastaa voi lähes kaikkia,ehkä joku hyytelökakku ei vovi pakastimeen. Esim.piparit voi ihan hyvin pakastaa,jos tuntuu, että niitä riittää kuukausiksi. Olen myös pakastanut vaikkapa maustekakun uudelleenkin, kun sitä ei ole kulunut muutamaa viipaletta enempää. Kotonavoi kokeilla vastoin viralliakin ohjeita, kyllämaku ja muu suutuntuma kertoo, jos pakastaminen ei ollutkaan hyvä idea, ei sitten kannata toista kertaa kokeilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      41
      8044
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4676
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3391
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2206
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1729
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1697
    7. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      17
      1626
    8. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      359
      1543
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      60
      1220
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      279
      1128
    Aihe