Aikani kuluksi päätin kokeilla minulle tuntemattomaksi jäänyttä Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää. Valitsin asennettavaksi Linux Mintin, järjestelmätiedot löytyy täältä http://aijaa.com/yBPckV Mint-osioksi lohkaisin 100 Gt osion 1 Tt:n Toshiba-levyltä. Asennus ja käyttöönotto sujuivat ongelmitta.
Windowsin käyttäjänä väittäisin olevani kohtuullisen kokenut, käynyt kaikki versiot 3.0:sta kymppiin. Minun on vaikea niellä kaikkia väittämiä Windowsin toimimattomuudesta, tietoturvasta, ajureiden puutteesta tai päivitysongelmista koska en ole itse moisiin pahemmin törmännyt. Ainoa viruskokemus on Windows 98:n ajoilta, en muista mikä virus oli kysymyksessä, mutta uudelleenasennukseksihan se meni. Aktiivisen työurani aikana ohjelmina olivat pääosin taulukkolaskenta (Lotus123, QuattroPro, Excel) ja tietokannat (Lotus Approach ja Acces), eläköidyttyäni mukaan tulleet valokuvien käsittely sekä erään oman projektini myötä CAD-piirtely. Nykyisin on käytössä Office 365, Photoshop Elements 11 sekä jotakin muuta pikkusälää.
Mintin käytössä huomioni kiinnittyi karuun ulkoasuun, joka lienee useimpien Linux-versioiden ongelma. Fontit ja kuvakkeet ovat melkein kuin kirveellä veistettyjä. Puhutaan paljon teollisesta muotoilusta, kyllä sen soisi ulottuvan tällekin alueelle.
Mintin toiminnassa ei sinänsä ole ongelmia, asetukset ja säädöt Windowsiin tottuneelle vähän hakusessa mutta kaikkeenhan tottuu joten se siitä. Ohjelmistot täyttävät kotikäyttäjän odotukset muilta osin paitsi Acces-tietokantoja ei voi sellaisenaan käyttää ja minulla on niitä jokunen edelleen aktiivikäytössä. Laskentataulukot ja tekstit kyllä toimivat, kuvankäsittely on melko askeettinen.
Tämän vielä melko vaatimattoman kokemuksen perusteella voin ihan kiihkottomasti todeta että kyllä näillä GPL-välineilläkin asiat hoituvat ja niillä tulee toimeen. Mielestäni pahin este Linux-pohjaisten käyttiksien yleistymiselle on Linux-maailman hajanaisuus. Periaatteessahan on kerrallaan vain yksi Windows, yksi MacOS jne joka on ”kaupan hyllyssä”. Miksi niin paljon erilaisia Linux-versioita? Mikäli keskityttäisiin koko Linux-jengin voimin kehittämään yhtä versiota, kiinnitettäisiin huomiota myös ulkoasuun niin ehkä jonakin päivänä se olisi kaupallisille tuotteille varteenotettava vaihtoehto.
LinuxMint vs. Windows 10
19
334
Vastaukset
- erilaiset.Windowsit
Miksi sinä olet asentanut Windowsiisi erilaisia ohjelmia kuin minä?
Miksi sinulla on erilainen asunto kuin minulla?
Miksisinä asut siellä ja minä täällä?
Miksi ulkomaalaiset (pääsääntöisesti) eivät osaa suomea?
Miksi?
jne - F3gKD122
Linuxin vapaus tekee siitä niin monimuotoisen. Avoin koodi tekee mahdolliseksi jokaiselle vääntää haluamansa mallisen kokonaisuuden. Tästä seuraa lukuisia erilaisia ratkaisuja, joista voidaan sitten valita parhaat ja kehitys on nopeaa. Salaisen koodin käyttiksissä kehitystä tapahtuu vain omistajan haluamalla tavalla.
- keps
4K-näytöllä ja nVidian omilla suljetuilla ajureilla Mint ei ole kyllä yhtään karu, fontit on veitsen teräviä kuin painetussa kirjassa. Melkeinpä Win10 ulkoasu on karumpi. AMD näytönohjaimista ei ole kokemusta kuin Radeon 9700 vuodelta 2003 viimeksi.
Mint 18.1/Cinnamon 3.2 - Mint-Y themellä. - karu-kauneus
Mintin "karu" ulkoasu on vain hyvä asia. Selkeän näköinen ilman turhia tingeltangeleita.
Windowskinhan on versiosta 8 lähtien samaantapaan ulkoasullisesti karuuntunut ja kaunistunut.- keps
Olen samaa mieltä että käyttöliittymän pitää olla asiallinen, en koskaan tykännyt esim. Windowsin Aero käyttöliittymästä, liikaa bling bliniä, käytinkin työpaikan winukassa aina sitä Windowsin Classic themeä (Win7), jopa Win XP ulkoasu muistutti liikaa räikeetä hammastahnatuubia.
- winuser
keps kirjoitti:
Olen samaa mieltä että käyttöliittymän pitää olla asiallinen, en koskaan tykännyt esim. Windowsin Aero käyttöliittymästä, liikaa bling bliniä, käytinkin työpaikan winukassa aina sitä Windowsin Classic themeä (Win7), jopa Win XP ulkoasu muistutti liikaa räikeetä hammastahnatuubia.
En minäkään tuosta karkkikuorrutuksesta välitä, mutta kyllä mielestäni Mintin ulkoasu on karu, verrataan nyt vaikka Mäkin tai W10 ulkoasuun. Vanhan sanonnan mukaan kauneus on katsojan silmässä niin turha näistä on sen enempää kiistellä.
- täällä-näin
Itse käytän Windows 10:ä, koska Linuxista on pelkästään huonoja kokemuksia. Windows käyttö alkoi versiosta 95 eli kokemusta on siis molemmista jo pitkältä ajalta.
Sen merkkistä käyttöjärjestelmää ei ole olemassakaan kuin Linux joten sinulla on kokemusta ilmeisesti vain Windowsista.
- K-Mar
M-Kar kirjoitti:
Sen merkkistä käyttöjärjestelmää ei ole olemassakaan kuin Linux joten sinulla on kokemusta ilmeisesti vain Windowsista.
Sen nimistä ihmistä kuin M-Kar ei ole olemassakaan joten sinulla ilmeisesti ei ole kokemusta ihmisistä.
- Luotan-Minttiin
On erittäin alentavaa verrata Linux Minttiä Microsoftin Windowsiin. Nämä kaksi edustavat luotettavuuden, yksityisyyden ja pelimailman ääripäitä.
Linux Mint 18.1 Serena
Xfce 64-bit- hehehehhhheee
Oletpa harvinaisen oikeassa, kaksi ääripäätä jossa Windows edustaa sitä kehittyneintä huippua. Mint on sitten se kökkö viritelmä. On erittäin alentavaa verrata Windowsia Minttiin!
"Mintin käytössä huomioni kiinnittyi karuun ulkoasuun, joka lienee useimpien Linux-versioiden ongelma."
Linuxin versiot eivät liity käyttöjärjestelmiin tai käyttöliittymiin. Mintin karu ulkoasu on vain ja ainoastaan Mintin asia.
"Ohjelmistot täyttävät kotikäyttäjän odotukset muilta osin paitsi Acces-tietokantoja ei voi sellaisenaan käyttää ja minulla on niitä jokunen edelleen aktiivikäytössä."
Tietokantojen tallentamat tiedostomuodot eivät ole standardeja. Sen sijaan relaatiotietokantoja voidaan käsitellä standardilla SQL kyselykielellä ja tiedot voidaan siirtää toiseen tietokantajärjestelmään.
"Tämän vielä melko vaatimattoman kokemuksen perusteella voin ihan kiihkottomasti todeta että kyllä näillä GPL-välineilläkin asiat hoituvat ja niillä tulee toimeen."
Mintissä taitaa kyllä olla useilla eri lisensseillä softaa. GPL:n suosio on itseasiassa vähentynyt rajusti tällä vuosikymmenellä että uudemmissa softissa sitä on vähemmän.
"Mielestäni pahin este Linux-pohjaisten käyttiksien yleistymiselle on Linux-maailman hajanaisuus."
Ei ole olemassa mitään Linux maailmaa vaan eri käyttöjärjestelmiä joissa on Linux tai sitten ei ole Linuxia, eli "linuxeton".
"Periaatteessahan on kerrallaan vain yksi Windows, yksi MacOS jne joka on ”kaupan hyllyssä”."
Havaintojen perusteella linuxettomat ovat hajanaisempia. On iOS, FreeBSD, MacOS, MorphOS, NetBSD, OpenBSD, QNX, Solaris, Windows jne. ja kuinkas monessa näissä nyt toimiikaan Access tietokannat? Nämähän ovat sama hajanainen linuxettomien järjestelmien joukko verrattuna linuxellisiin.
"Miksi niin paljon erilaisia Linux-versioita? Mikäli keskityttäisiin koko Linux-jengin voimin kehittämään yhtä versiota, kiinnitettäisiin huomiota myös ulkoasuun niin ehkä jonakin päivänä se olisi kaupallisille tuotteille varteenotettava vaihtoehto."
Linux jengi tekee Linuxia, käyttöjärjestelmiä tekee eri tahot. Miksi Solaris ja Windows jengi ovat niin hajanaisia, että eivät keskity tekemään yhtä versiota joka olisi varteenottava vaihtoehto ammattilaistenkin käyttämille järjestelmille kuten Red Hat Enterpriselle?- winuser
Lainaus ketjun avaustekstistä:
"Aikani kuluksi päätin kokeilla minulle tuntemattomaksi jäänyttä Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää."
Pitääkö se joka asiassa olla niin pilkuntarkka? Yleisessä puhekielessä puhuttaessa Linuxista tarkoitetaan juuri jotakin Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää. Vai täytyykö joka h:vetin lauseeseen kirjoittaa pitkät rimpsut että ymmärrät?
Löysää hieman niitä pipon nyörejä, niin ei sinunkaan tarvitse käyttää henkisiä voimavarojasi itsestäänselvyyksien "oikomiseen". winuser kirjoitti:
Lainaus ketjun avaustekstistä:
"Aikani kuluksi päätin kokeilla minulle tuntemattomaksi jäänyttä Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää."
Pitääkö se joka asiassa olla niin pilkuntarkka? Yleisessä puhekielessä puhuttaessa Linuxista tarkoitetaan juuri jotakin Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää. Vai täytyykö joka h:vetin lauseeseen kirjoittaa pitkät rimpsut että ymmärrät?
Löysää hieman niitä pipon nyörejä, niin ei sinunkaan tarvitse käyttää henkisiä voimavarojasi itsestäänselvyyksien "oikomiseen"."Vai täytyykö joka h:vetin lauseeseen kirjoittaa pitkät rimpsut että ymmärrät?"
No voitko perustella millä tavalla linuxelliset käyttöjärjestelmät ovat hajanaisempia kuin linuxettomat vai puhuitko vain paskaa?
Linuxettomat käyttöjärjestelmät tarkoittavat sitä FreeBSD, iOS, MacOS, MorphOS, NetBSD, OpenBSD, QNX, Solaris, Windows distrosekasikiö joukkoa. Miksi niitä on niin paljon? Miksi eivät keskity tekemään YHTÄ linuxetonta käyttöjärjestelmää joka voisi olla varteenottava vaihtoehto kun enemmistöllä on käyttöjärjestelmässä Linux?
- täsmällisyyskunniaan
Linux ei ole käyttöjärjestelmä. Se on yli kahdeksikymmeneksimiljoonaksi koodiriviksi paisunut pullataikina.
- vieno_huttunen
M-Kar kirjoitti:
Eli ei paljon mitään. Äärimmäisen vähän koodia verrattuna Windowsiin vaikka.
Ja äärimmäisen tökerö lopputulos, puhutaanpa sitten mistä LINUXIIN PERUSTUVASTA KÄYTTÖJÄRJESTELMÄSTÄ tahansa. Tuliko nyt sitten oikea terminologia, että fundamentalistikin ymmärtää sen?
vieno_huttunen kirjoitti:
Ja äärimmäisen tökerö lopputulos, puhutaanpa sitten mistä LINUXIIN PERUSTUVASTA KÄYTTÖJÄRJESTELMÄSTÄ tahansa. Tuliko nyt sitten oikea terminologia, että fundamentalistikin ymmärtää sen?
Ei kyse ollut mistään käyttöjärjestelmästä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14671943/linuxmint-vs--windows-10#comment-88325901
"Linux ei ole käyttöjärjestelmä."
- winuser
En ole vieläkään vakuuttunut Linuxin ylivoimasta, jota olen Mintin ominaisuudessa vähän aikaa pyöritellyt. Pysyttelen edelleen Windowsissa ja jyrään Mintin johonkin bittiavaruuteen. Ehkä joskus tulevaisuudessa kun/jos tulee joku vallankumouksellinen "distro" saatan kokeilla jotakin taas. Nyt kuitenkin tuntuu siltä että minulla on parempaakin tekemistä kuin tällainen hyödytön räpellys.
Ei tuossa mintissä sinänsä mitään vikaa liene, toimiihan se mutta jokin siinä on ettei se minulle mitään hurraa-elämyksiä aiheuta. Toivotan kaikille Linuxiin vihkiytyneille antoisia hetkiä harrastuksensa parissa!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.565403- 864144
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.3672461Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?
Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s691014Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.
Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved3281006- 61803
Sydämeni on sinun luona
Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun46786Trump ja Venäjä
Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja102779Jatkuva stressitila
On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan52749- 25744