Tuomitseeko adventisti herkästi muita?

nimetön_adventisti

Miten voisimme adventisteina harjoittaa uskontoamme ilman, että tuomitsisimme sisariamme ja veljiämme? Ilman, että tuomitsisimme toisia adventisteja, toisia muiden kirkkokuntien jäseniä ja ei-uskovia? Jeesus sanoi, että minä en ole tullut tuomitsemaan. Tuomiohan kuuluu Jumalalle.

Eräs ystäväni lähti adventtiseurakunnasta, koska hän koki adventtihengen olevan niin tuomitseva. Virheitä hakemalla haettiin ympärillä olevista. Myös tällä palstalla jotkut adventisteiksi itseään kutsuvat ovat osoittamassa sormellaan muiden syntisyyttä ja ovat valmiita lähettämään heidät kadotukseen. Miksi tällaiset ihmiset eivät tuo samalla omia virheitään ja syntejään toisten tietoisuuteen? Kokevatko he olevansa täysin synnittömiä?

Raamattu itseasiassa kehottaa tunnustamaan synnit toisille seurakuntalaisille. Ja jos haluttaisiin toimia Ellen Whiten ohjeiden mukaan, niin näin tulisi todella toimia. Miksi niin moni adventisti on tullut tälle palstalle tuomitsemaan? Iloinen nauraja toimi oikein kun laittoi ketjun pystyyn syntien tunnustamiseksi tällä palstalla. Harva kävi kuitenkin tunnustamassa syntejään. Olemmeko liian pyhiä tunnustaaksemme syntimme toinen toisillemme. Onneksi sellaisiakin oli, jotka niin tekivät.

Jos joku ei usko aivan niin kuin sinä uskot, niin tekeekö se hänestä syntisen? Ei tee! Jos joku syö eri tavalla kuin sinä, tuomitsetko hänet syömisestä tai juomisesta tai pukeutumisesta? Paavali puuttuu tällaiseen käytökseen väkevästi. Hän sanoo, että älköön kukaan tuomitko toista syömisestä tai juomisesta tai edes sapatista. Kuitenkin monet adventistit tuomitsevat. Miksi?

Mietin, että miten käy jos tuon alkoholisoituneen kiroilevan ystäväni pienryhmään keskustelemaan Jeesuksesta. Ansaitseeko hän meidän arvostustamme? Kannattaako minun tuoda häntä sinne mukaan? Tuomitaanko hänet jo alkumetreillä vajaaksi Jeesuksen rakkaudesta.

Jeesus oli tekemisissä huorintekijöiden, juomareiden ja sairaiden kanssa. Hän tunsi nämä ihmiset eikä hyljeksinyt heitä. Jokainen meistä on syntiä tehnyt. Mikä tekee sinusta paremman Jumalan silmissä kuin narkkari tai puliukko? Joitakin on elämä kolhinut eivätkä he ole voineet osalleen mitään. Oikeuttavatko kauniit sapattivaatteet ja hieno ruokavalio sinua hyljeksimään toisia ihmisiä? Heitä, jotka tarvitsisivat sinua kipeämmin rakastavan Jumalan tuomaa turvaa ja rauhaa. Tunnetko kuuluvasi jotenkin parempien ryhmään kun olet adventisti ja adventisteilla nyt on jotakin niin erityistä kun heillä on se adventtitotuus?

Luuleeko adventisti, että hänen saamansa oppi on ainoa oikea? Eikö hänellä ole ymmärrystä, että jokainen ajattelee, että juuri hänen oppinsa on hänen omalla kohdallaan juuri se oikea. Ihan meidän adventistienkin keskuudessa on ihmisiä, jotka uskovat eri tavalla kuin sinä. Itseasiassa kukaan ei usko juuri niin kuin sinä.

Tarvitaan lähimmäisen rakkautta ymmärtämään toisia. Tarvitaan ymmärrystä, jotta voidaan lähestyä ihmistä ja saada hänet puolelleen. Ei sellainen lähestymistapa ole otollinen sanoman levittämiselle, joka heti alusta saakka tuomitsee vastaanottajansa. Eikä opinkohtien julistaminen ole oikea tie Jumalan rakkauden julistamiseen. Tähän on kiinnittänyt huomiota moni adventtikirkon vanhimmista; esimerkiksi Kalervo Aromäki ja Kai Arasola.

Olen kokeillut syntien tunnustamista seurakuntalaisten edessä ja voin suositella sitä. Se on hyvin vapauttavaa. Miksi sinä et tee niin? Eikö sinussa ole tarpeeksi nöyryyttä vai häpeätkö syntejäsi? Jos häpeät, niin miksi kuitenkin haluat osoittaa toisissa heidän syntinsä, joita hekin varmasti häpeävät?

Meidän ei koskaan pitäisi verrata itseämme toisiin omalla uskontiellämme. Jumala opettaa meitä kutakin omaan tahtiimme ja olemme itse kukin omalla uskon tiellämme siinä kohdassa, jossa olemme. Kukaan muu ei ole samassa kohtaa uskon tiellä, joten sinä et voi tietää mitä Jumala on juuri nyt kenellekin opettamassa. Sinä et voi tietää, mitä kamppailua tuo toinen juuri nyt käy. Sinäkin olet oppinut uskon asioita pala kerrallaan sitä mukaa kuin Pyhä Henki on niitä sinulle opettanut ja näin myös muutkin oppivat uskon asioita.

Tuomitseminen on pahinta, mitä voit tehdä. Se on tehokas keino vieraannuttaa uskova rakastavasta Jumalasta ja sinun seurakunnastasi. Jos siis haluat levittää evankeliumia, tee se rakkauden kautta. Ole itse valmis tunnustamaan, että olet suuri syntinen. Opetus on asia erikseen. Opettaa voit mutta opettaminen ei tapahdu keppiä käyttäen.

Sellainen ihminen, joka kokee tarpeelliseksi olla syyttämässä toisia heidän synneistään on todennäköisesti jäänyt osattomaksi Jumalan suuresta rakkaudesta. Hän ei ole tajunnut Jumalan suurta rakkautta ja armoa. Kun joku on antanut sinulle sinun syntisi anteeksi, niin eikö sinun pitäisi olla antamassa sinun vihamiehellesi anteeksi kaksin verroin. Jeesus puhuu tästä vertauksessaan, jossa isäntä antaa anteeksi velan palvelijalleen mutta palvelija ei anna anteeksi omille kavereilleen. Jos et osaa olla antamassa anteeksi, otetaan sinulta pois sekin, minkä olet jo saanut.

17

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysy.häneltä

      Kysy pyhpyhjapyh:ltä.

    • kiitoksetlähtee

      Kiitos kirjoituksestasi!

    • Harhantunnustaminen

      Aloittajalle
      1. Uskotko että sunnuntaista tulee pedonmerkki?
      2. Onko mielestäsi Ellen White väärä profeetta?
      3. Onko sapatti sinetti?

      • uskotko.tai

        Pälättäjällä ei näytä olevan kuin vanhan levyn kiertoa, mutta tautihan se on sekin. Eli moneskohan kerta sama kopio on tuokin manaus.


    • Nimetön_adventisti

      Jumalalla on pelastettuja kaikissa kirkkokunnissa, myös sunnuntaita pyhittävissä. Jos joku uskoo, että sunnuntaista tulee tulevaisuudessa pedon merkki, niin hän saa minun puolestani uskoa niin. Jos taas ei, niin sekin sopii minulle. Uskon Adventtikirkon opetukseen sinetistä ja pedonmerkistä. Opetuksen mukaan sinetti otsassa ja kädessä kuvaa Jumalan mielen mukaisia ajatuksia ja tekoja. Tämä sopii hyvin kuvioihin, sillä Pyhän Hengen sanotaan Raamatussa olevan Jumalan sinetti. Pyhä Henki on sopusoinnussa Isän tahdon kanssa.

      Pedon merkki on sinetin vastakohta sillä sen saajat edustavat Saatanan mielen mukaisia ihmisiä. Se kuvaa ihmisen ajatuksia ja tekoja, jotka eivät ole Jumalan mielen mukaisia. Selitys on raamatunmukainen.

      Monissa kirkkokunnissa on profeettoja, niin myös adventtikirkossa. Monet seurakuntalaiset profetoivat edelleen. Niin myös adventtiseurakunnissa. Kun kerran puhutaan Raamatun asioista niin käytetään sitten Raamatun kieltä. Profeetta tarkoittaa puolesta puhujaa tai sanansaattajaa. Jos joku puhuu Jumalan puolesta, on hän Jumalan sanansaattaja. Ihminen, joka julistaa Jumalan sanaa, profetoi hänestä.

      Ellen White kirjoitti ja saarnasi Jumalan sanaa, joten edellä kuvatun mukaisesti White on profeetta. White ei kuitenkaan itse kutsunut itseään koskaan profeetaksi. Jos joku nyt pitää Whiteä profeettana, niin hän saa minun puolestani uskoa niin. Jos taas ei, niin sekin sopii minulle. Uskon Whiten puhuneen Jumalan puolesta. Kuten Raamatun profeetatkaan eivät koko ajan olleet Jumalan puhetorvina, ei Whitenkään jokainen kirjain ole Jumalan sanaa. Kuten Raamattukin on kirjoitettu Pyhän Hengen innoittamana, myös Whiten kirjallisuus on syntynyt Pyhän Hengen vaikutuksesta. Whiten kirjoitukset eivät kuitenkaan koskaan voi olla Raamatullisen arvovallan kanssa samalla tasolla Raamatun kanssa.

      Sapatin voidaan ajatella olevan sinetti, koska pelastetut tunnistaa siitä, että he pitävät Jumalan käskyt ja uskon Jeesukseen. Pitääkseen kaikki Jumalan käskyt, on myös pidettävä muista pyhittää lepopäivä -käsky. Näin ollen ihmiset, joihin Jumala on painanut sinettinsä, noudattavat myös sapattikäskyä. Tulkinta on kuitenkin turhan suppea. Kuten sanottu: sinetti pyhien otsassa edustaa pelastettujen Jumalan mielen mukaisia ajatuksia ja sinetti kädessä edustaa Jumalan mielen mukaisia tekoja.

      • Eksyttäjälle

        Jospa vastaisit suoraan kysymykseen suorasti ilman käärmemäistä kiemurtelua.

        Adventismi lahkolaisuuteen kuuluu käärmemäisyys.

        Raamatun mukaan sapatti ei ole sinetti.


      • kysynpävaan

        Aloitajalta tuli hyvä kirjoitus ja hän keskustelee asiallisesti,ja asiallista keskustelua toivotaan meiltä kaikilta. Itse en toivo että täällä olevat olisivat hyvin musta-valkoisia vähän niinkuin up läiset. Voisitko asiallisesti kertoa minkälainen ihminen on oikea profeetta?


      • TotuuteenUskova

        Ellen White on oikea profeetta, Jumalan Sanansaattaja ja hänen profetian henkensä on jatkuvana totuuden lähteenä.


      • nimetön_adventisti
        kysynpävaan kirjoitti:

        Aloitajalta tuli hyvä kirjoitus ja hän keskustelee asiallisesti,ja asiallista keskustelua toivotaan meiltä kaikilta. Itse en toivo että täällä olevat olisivat hyvin musta-valkoisia vähän niinkuin up läiset. Voisitko asiallisesti kertoa minkälainen ihminen on oikea profeetta?

        Asiaa voisi tarkastella vaikkapa siltä kantilta, että minkälainen ihminen on väärä profeetta. Väärän profeetan vastakohta on kai sitten se oikea profeetta.

        Eikös Raamattu kerro vääristä profeetoista, että he eivät kertoneet Jumalalta saamiaan asioita vaan toimivat muussa kuin Jumalan voimassa kertoen Jumalan sanan vastaisia asioita, esimerkiksi vaikkapa omassa voimassaan tai mahdollisesti Saatanan joukkojen voimassa? Olettaisin, että itse keksityt tai Jumalalta luulluksi oletetut profetiat ovat väärää profetiaa ja silloin niiden esittäjä voi olla väärä profeetta.

        Silloin oikea profeetta julistaa totuuden mukaisesti Jumalan hänelle antamaa sanomaa.

        Mutta ihmisiä ne profeetatkin ovat ja hoitavat Jumalalta saamansa työn ohessa ihan tavallisia jokapäiväisiä toimiaan, kuten mekin. Ihmiselle on niin helppoa myös erehtyä. Moni luulee tekevänsä Jumalan tahdon mutta on myös ihmisiä, jotka laittavat Jumalansa heidän itsensä näköiseen muottiin ja luulevat kuulevansa Jumalan äänen vaikka tosiasiassa kuuntelevat omaa ääntään. Mistä me siis voimme tietää, onko kyseessä oikea profeetta?

        Oikean profeetan tunnusmerkki on ainakin se, että se, mitä hän puhuu on linjassa Raamatun sanoman kanssa. Lisäksi hänen työnsä hedelmiä seuraamalla voimme todeta, elääkö hän Raamatun mukaisesti. Lisäksi, Jumala ei valehtele, joten myöskin se, mitä hänen profeettansa puhuu, myös toteutuu.


      • ettei_eksyttäisi
        TotuuteenUskova kirjoitti:

        Ellen White on oikea profeetta, Jumalan Sanansaattaja ja hänen profetian henkensä on jatkuvana totuuden lähteenä.

        Korjataanpa nyt, että kyse ei ole Ellen Whiten profetian hengestä vaan Jumalan Hengestä, jonka alaisena White on toiminut. Me emme seuraa täällä kenenkään ihmisen henkeä vaan Jumalaa.


    • kysynpävaan

      Kun sanomme: "profeetta", mitä ominaisuuksia ja määritteitä sisälytämme automaattisesti sanaan "profeetta"? "Erehtymätön"? "Luonteeltaan täydellinen"? "Muuttumaton"? Kuuluvatko nuo ominaisuudet sanaan "profeetta" Vai ovatko ne mielikuvia,jotka eivät välttämättä tai määritelemällisesti siihen kuulu ?

    • syyttäjähenki

      Kukahan tällä palstalla tuomitsee ja ketä?

    • teutonicknight

      On erinomaisen kiitettävää että adventistit tuomitsevat, sitä ei pidä lopettaa. Tajuavat pösselit pysyä kaukana adventtikirkosta. Toiseksi, välittääkö kukaan jos typerän kirkon taikauskoinen porukka hänet tuomitsee, mitä väliä on hurmahenkien mielipiteellä. Pahempi riesa on jos adventisti yrittää pintaan kiinni.

    • entinen_adventisti

      Mielenkiintoinen avaus. Hyviä ajatuksia! Se saa näköjään sekä adventistit että ateistit hiljaisiksi. Adventistit ilmeisesti siksi, että heillä on oma malka silmässä ja ateistit ilmeisesti siksi, että he kokevat aloituksen kritiikin olevan jo lähtökohtaisesti adventistien mollaamista. Yksi_usko ja pyhpyhjapyh ovat olleet tuomitsemassa ja ovatkin nyt ihan hiljaa.

      Mutta mikä aiheuttaa sen, että jotkut adventistit ovat niin valmiina tuomitsemaan? Miksi joidenkin adventistien on vaikea suhtautua rakkaudella niihin ihmisiin, jotka ovat erilaisia kuin he?

      Ensinnäkin se kaiken muun korostaminen, kuin Jumalan rakkauden ja armon. Se saa ihmiset orjallisesti noudattamaan omassa elämässään adventistien sääntöjä, joita on moneen lähtöön. Yhteisten sääntöjen noudattaminen luo paitsi "me ja ne muut"-yhteishenkeä mutta saa aikaan sen, että jos joku ei noudatakaan samoja sääntöjä, se tekee hänestä ulkopuolisen ja epäkelvon kun ei pystykään niin korkeaan moraaliin, mitä kirkko on ajatellut. Kokemukseni mukaan tuomitsijat eivät yleensä näe sitä seikkaa, että he eivät itsekään pysty noudattamaan kaikkia sääntöjä.

      Vai onko se sitten alitajuntaista kademieltä kun muut pääsevät helpommalla kun heillä ei ole sääntöviidakkoa noudatettavana vaan saavat keskittyä vain Jeesukseen ja Jumalan rakkauteen? Ehkei sentään...

      Toiseksi, kun seurakunta keskittyy niin tiiviisti opin ja ns adventtitotuuksien teologian ympärille, unohtuu ne kaikista tärkeimmät käskyt. Unohtuu se, mikä paistoi läpi Jeesuksen elämässä kaikessa, mitä hän teki. Hän rakasti valtavasti ihmistä ja hänen suhteensa omaan isäänsä oli hyvin läheinen. Jeesus oli täynnä rakkautta. Tämän pitäisi heijastua vahvasti kristityn ihmisen elämästä mutta se ei pääse heijastumaan niin hyvin jos etusijalla on muut asiat kuin se rakkaus. Toki poikkeuksiakin on mutta niitä on vähän. Ehkä siksi Jeesus sanookin, että löytäneekö hän (aitoa) uskoa maanpäältä kun hän saapuu. Sapattikäskyä tärkeämpi käsky on rakastaa lähimmäistäsi niin kuin itseäsi ja Jumalaasi kaikesta sielustasi.

      Kun keskitytään muuhun kuin Jumalan rakkauteen, on lopputuloksena muu kuin Jumalan rakkaus. Siitä voi seurata tuomitseminen.

      Nuo adventtitotuudet voivat saada tuomitsija-adventistit tuntemaan itsensä jotenkin ylivertaiseksi, koska heillä on se totuus, jonka vain he ovat saaneet Jumalalta. Sen takia he voivat joustaa omista säännöistään mutta muille joustamista ei sallita. Kyseessä on sama ilmiö kuin kalliin Bemarin omistajalla, jonka ei tarvitse noudattaa liikennesääntöjä, koska hänelle on annettu niin paljon.

      Sitten on vielä se, että kun joutuu pitämään niin monen eri säännön ja opinkohdan noudattamisesta vaarin, niin Jumalan armo ei aukea niin kuin se voisi aueta. Jumala ei asettanut ihmiselle tekojen sääntöviidakkoa noudatettavaksi. Armo on annettu ihmiselle lahjaksi ilman tekoja. Uskova ei voi omilla teoillaan saada Jumalalta pelastusta eikä edes mielisuosiota. JUMALA RAKASTAA KAIKKIA IHMISIÄ YHTÄ PALJON!! Uskovan teot eivät lisää Jumalan rakkautta tai armoa tai tuo parempaa taivaspaikkaa ihmiselle. Mutta jotkut adventisti kokevat jopa syyllisyyttä siitä kun he eivät pystykään olemaan niin hyviä uskonnossaan kuin he kuvittelevat, että täytyy olla. Me ihmiset emme pysty olemaan synnittömiä. Siksi Jumala antoi armossaan poikansa kuolemaan puolestamme. Jos ei ole saanut kokea armoa ja rakkautta täydellisenä, ei voi sitä itsekään antaa täydellisenä. Jos olisi saanut, ei tuomitsisi.

      Tuo adventistikulttuuri, jota itsellänikin oli vaikeuksia pystyä noudattamaan opinkohtineen voi johtaa siihen, että ruvetaan pitämään adventismin mittapuuna toista adventistia, joka on päällisin puolin niin hyvä, että. Tämä johtaa siihen, että vertailun kohteeksi joutuu koko seurakunta. Alitajuisesti vertailua tehdään joka kerta kun kohdataan muita adventisteja. Onko sillä toisella nyt riittävän siistit vaatteet päällä? Haiseeko se nyt tupakalle tai alkoholille? Onko parta ajamatta? Ostaako se ruokakaupassa siideriä tai possunkylkeä? Saiko se nyt enemmän hyviä tehtäviä tai "valtaa" seurakunnassa kuin minä?

      Nuo ovat lähimmäisesi asioita, jotka eivät kertakaikkiaan kuulu sinulle! Jumala puhuttelee itse kutakin heidän virheistään omalla taivaallisella aikataulullaan kyllä aikanaan. Sillä aikataulullaan, mikä on heille parhaaksi. Tällaisessa tilanteessa rakkaudellinen veli tai sisar pystyy tarvittaessa kyllä tuomitsematta antamaan apuaan toiselle hänen tilanteessaan jos toinen on sitä halukas vastaanottamaan. Ei siis tuomiten, vaan ystävällisesti, kohteliaasti ja rakkaudella. Jos siis haluat noudattaa Jeesuksen esimerkkiä, asian korjaaminen vaatii sinulta paljon enemmän kuin vain tuomitsemisen sanat. Oletko valmis pistämään itsesi likoon?

      Nämä asiat voivat siis kokemukseni mukaan olla johtamassa siihen, että adventisti tuomitsee.

    • Tällä palstalla on aika moni uskova, joista en tiedä, kuinka moni on adventisti, ottanut kantaa siihen, mitä kaikkea välttämättä pitää uskoa, jotta pelastuisi – siis mitä se pelastuminen sitten tarkoittaakaan kellekin.

      Tuomitsemisella tarkoitetaan näissä konteksteissa sitä, että väitetään toisista ihmisistä (harvemmin itsestä), että siitä tai tästä syystä he eivät pelastu.

      Tässä ajattelussa on taustapremissinä ensinnäkin se, että on olemassa jokin hyvin arvokas asia, joka on nimeltään pelastuminen ja toisekseen se, että tuo pelastuminen riippuu siitä, mitä kukin uskoo.

      Noiden kahden tausta-ajatuksen sisällöt eivät ole niin itsestään selviä ja yksimielisyyden aiheita kuin usein kuvitellaan.

      Mitä on pelastuminen? Mikä tai kuka oikeastaan pelastuu tai on pelastumatta? Miltä olisi tarpeen pelastua eli mikä on pelastumisen vaihtoehto?

      Siinä olisi hyviä keskustelunaiheita niille, jotka uskaltavat oikeasti keskustella.

      Ja sitten: Mikä on uskon merkitys? Minkälainen uskominen on tärkeää tai arvokasta? Minkälainen uskominen on yhdentekevää? Minkälainen uskominen on haitallista?

      En halua pilata hyviä kysymyksiä tuputtamalla vastauksia. Otan vain yhteen noista vähän kantaa: Arvokasta uskomista voi olla vain sellainen, joka ilmenee käytännön elämässä ja teoissa.

      Tämä on käsittääkseni hengellinen aihe. Toivottavasti uskovat keskustelijat eivät katso, että minun osallistumiseni sellaisen käsittelyyn pilaa koko keskustelun ja heidän pitäisi luikahtaa jonnekin muualle nyökyttelemään keskinäistä yksimielisyyttään.

    • Yksi-usko

      Aloittaja kirjoitti: " Jeesus sanoi, että minä en ole tullut tuomitsemaan. Tuomiohan kuuluu Jumalalle."

      Jeesus on yhtä Jumalan kanssa ja lopulta Jeesus tuomitsee tullessaan takaisin. Adventistit kyllä ymmärtävät, että "niin kuin me tuomitsemme, niin meidätkin tuomitaan", joten aika harvat tuomitsevat toisia helvettiin verrattuna joihinkin toisiin uskontokuntiin, esim. lestadiolaisiin (jotka ovat huippuja tuomitsemisessa).

      Adventistit kyllä kertovat, mikä on Raamatun mukaista ja mitä Raamatussa sanotaan siitä, jos halveksii Jumalan sanaa ja Jeesusta. Mielestäni suurin osa adventisteista ei tuomitse ihmisiä, vaan ihmisten jumalattomuutta ja jumalattomia tapoja. Jeesuskin eläessään taisteli perinnäistapoja vastaan. Ei ole oikein, että hyväksyy vain kaiken jumalattomuuden. On kaksi asiaa, jotka olisi hyvä erottaa; Pitää kertoa totuus, mutta ei tuomita ihmistä. Siinä on paljon opeteltavaa itse kullakin.

    • Hei!

      Täällähän on asiallisiakin aloituksia. Toivottavasti olet saanut vastauksia moniin kysymyksiisi. Itselleni tuli aiheeseen liittyen ensiksi mieleen opinkohtamme nro 13, (liittyen ei-adventistien "tuomitsemiseen") jonka mukaan uskomme olevamme lopun ajan jäännösseurakunta, joten siinä on taiteilua, miten asian pystyy neutraalisti tuoda esille ilman minkäänlaista "tuomiota"? Ja saman asian kyllä tietää myös suurin osa ainakin muitten kirkkojen aktiiveista. Itse olen viikolla enemmin tekemisissä muitten uskovien kanssa (nykyisin kyllä vähemmän) ja ensinnäkään kukaan ei ole näinä parinakymmenenä vuotena ilahtunut siitä, kun olen sanonut kuuluvani adventtikirkkoon, pikemminkin päinvastoin. Enemminkin se on herättänyt ihmettelyä, mitä minunkaltainen henkilö siellä voi olla ja jotkut henkilöt ovat minuun törmätessään kysyneet, että joko olen eronnut adventtikirkosta yms. samankaltaista. Samoin, joskus on huomauteltu, että eikös se Storkin kirkko ollut oikeaoppinen. Ja myös sekin tuotiin kerran suullisesti ilmi, että oikeat kristityt eivät ole adventistien kanssa missään tekemisissä. Joten kyllä tätä tuomitsemista tulee muilta kirkoilta ihan yhtä paljon, vaikka itse ei henkilökohtaisesti toisia tuomitsisikaan, se riittää, että on kirkon jäsen. Ja ei tarvitse, kun selata muita palstoja, niin huomaa, että kura kyllä lentää adventistien päälle, nyttenkin taitaa hellaripalstalla olla vähemmän imarteleva kirjoitusketju advareista. Mutta kritiikit on kestettävä, jos kerran väitetään olevamme jäännös. Itse uskon, että eläviä kristittyjä on ennenkaikkea adventtikirkon ulkopuolella, enkä epäile, että he joutuvat kadotukseen tällä hetkellä, kun eivät usko "adventtisanomaan". Vielä ei ole sunnuntailaki voimassa, eikä sapatinviettäjiä ainakaan täällä päin maailmaa vainota. Jos tajuaa, että armon tarve on 24/7 ja ilman Jeesusta ei kukaan pelastu, vaikka olisi viimeisen päälle hiotut Raamatuntulkinnat, niin ehkä turhat tuomitsemiset jäisivät vähemmälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2072
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      167
      1599
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1547
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1290
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      286
      1158
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      133
      1044
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1003
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      872
    Aihe