ns Jumalan olemassaolon todistustaakasta yms

HooÄlÄm

Toisessa ketjussa alkoi heräillä filosofista pohdiskelua liittyen ns Jumalan olemassaolon todistustaakkaan. Koska keskustelu lähti rönsyilemään muuhun kuin mikä oli sen ketjun teema, jatkan hieman täällä.

Aluksi hieman ateistien mahdollisista oletustaipumuksista:

"Ateisti voi kokea tieteen tukevan ateismia lähinnä siten, että ateisti itse pitää ateismia oletuskantana, mikäli tiede ei ole todistanut Jumalan olemassaoloa. Tämä valinta ei kuitenkaan ole tieteellinen, vaan metafyysinen tai uskonnollinen."

"Ateistit esittävät usein, että uskovien tulisi osoittaa, että jumala on olemassa. Jos tähän ei pystytä, ateisti usein väittää että ei ole järkevää uskoa Jumalan olemassaoloon. Ateistista käsitystä on puolustettu esimerkiksi seuraavasti: on järjetöntä vaatia, että olisi todistettava, että Jumalaa ei ole olemassa. Jonkin todistaminen olemassaolemattomaksi ei ole mahdollista. Täten niillä, jotka väittävät jumalan olevan olemassa, on velvollisuus todistaa se, eli heillä on todistuksen taakka. Jos todistusta ei pystytä antamaan, ei ole syytä uskoa jumalan olemassaoloon.

Tämä väite on kuitenkin erittäin ongelmallinen, koska siinä määrin missä ateismi väittää jotain, sen pitäisi perustella väitettään, pelkkä teistien perusteluiden kritiikki ei ole riittävä peruste ateismille.

Väite, että todisteiden puuttuessa johonkin asiaan ei pitäisi uskoa, on väärä. Esimerkiksi uskomme ajattelumme luotettavuuteen, omaan olemassaoloomme, matematiikkaan (joka lähtee oletetuista aksioomista), ja toisten tajuisten olentojen olemassaoloon ovat vailla perusteluja mutta olemme silti oikeutettuja uskomaan niihin. Itse asiassa melkein minkä tahansa väittämän taustalla on todistamattomia oletuksia. Ateisti käyttää siis lamauttavaan skeptisyyteen johtavaa kriteeriään valikoiden, kohdistaen tuhoavan ylikriittisen kriteerinsä älyllisesti epärehellisesti vain haluamaansa kohteeseen.

Lisäksi ateistit uskovat käytännössä itsekin olentoihin, joiden olemassaoloa he eivät voi todistaa: Luultavasti jokainen ateisti allekirjoittaisi uskovansa väitelauseen: "on olemassa ainakin yksi ihminen, jota Jumala ei ole luonut." Nyt teisti voi kuitenkin todeta, ettei tälle väitteelle ole annettu mitään perusteluja, ja mikäli tällaisia perusteluja ei saada, on uskottava väitelauseen negaatio todeksi: "Ei ole olemassa yhtään ihmistä, jota Jumala ei ole luonut." Toisin sanoen todistustaakka on sekä ateistilla että teistillä."

Yllä olevien lainausten lähde:

https://www.apowiki.fi/wiki/Ateismi

En ehdi nyt laajasti kirjoittaa itse aiheesta, joten laitan esiin joitakin ajatuksia herättäviä linkkejä, jossa mm todistuksen taakan filosofista ongelmaa käsitellään aika laajasti. Ketä aihe kiinnostaa, voi löytää paljon hyviä pointteja seuraavista kirjoituksista.


Todistuksen taakan filosofisesta ongelmallisuudesta löytyy mielenkiintoinen artikkeli täältä:

https://www.apowiki.fi/wiki/Todistuksen_taakka

Varsin humoristisen vertauksen sisältävä artikkeli ateismin falsifioitavuudesta:

https://apowiki.fi/wiki/Ateismin_falsifioitavuus

Sitten vielä tärkeä artikkeli kristinuskon perusteluista alempana. On kuitenkin niin, että vaikka kristitty omasta mielestään kasaisi vaikka kuinka paljon perusteita Jumalan olemassaoloon uskomiselle, ateisti voi tietenkin halutessaan aina sanoa, että hänestä perusteet eivät ole riittäviä. On kuitenkin niin, että koska ateismia eikä teismiä kumpaakaan ei ole ns tieteellisesti todistettu oikeaksi maailmankatsomukseksi, sekä ateisti että teisti tekee oman "uskonhyppynsä" päätyessään omaan vakaumukseensa.

https://apowiki.fi/wiki/Kristinuskon_perustelut

Ja juu, kukin täyttää aukot tavallaan. Aukkojen täyttämistä se on joka tapauksessa:

https://www.apowiki.fi/wiki/Aukkojen_jumala

"Kun havaitsemme tietämyksessämme aukon, voimme tunkea siihen oman maailmankuvamme: ateisti tunkee aukkoon tuntemattomia luonnonlakeja ja sattumaa, kun taas teisti voi tunkea aukkoon näiden lisäksi myös Jumalan. Aukko useimmiten täytetään jollakin ja käytännössä kaikilla on näkemys siitä, miten aukot tullaan tulevaisuudessa selittämään. Normaali tiedeuskovainen, joka olettaa tieteen vielä selittävän kaiken, käyttää aukkojen X -tyyppistä argumenttia ihan yhtä lailla kuin teisti, joka uskoo aukon selittyvän Jumalalla. Se, millä aukon uskotaan selittyvän, riippuu maailmankuvasta."

74

588

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jt-taustainen.ateisti

      Apowikissä on sinänsä taitavaa retoriikkaa, mutta pahoin pelkään, ettei tätä kysymystä puhetaidolla ratkaista.

      Jos väität, että on Jumala, osoita, että on Jumala.

      • painuvittuun

        Tota, tuo kirjoittaja ei ole Helel eikä Poltergeist eikä aloituksen aiheena ole henkilö vaan apowikin pseudotiede. Jos sinulla ei ole kykyä keskustella asioista, ole hyvä ja mene seurakuntaasi jatkamaan lattialla kieriskelyä ja siansaksan jauhamista, se kun on merkki oikeasta uskosta ;]


      • HooÄlÄm

        Mukava havaita, että olet ilmeisesti ehtinyt ja jaksanut tutustua tuonne Apowikiin.

        Siellä on tosiaan hyviä kirjoituksia, mutta kyse ei ole vain retoriikasta vaan filosofiasta ja logiikasta.

        Todistustaakka on todellakin kuin kuuma peruna, jonka jokainen yleensä haluaa heittää toisella. Siinä on kuitenkin mm seuraava ongelma:

        "Ongelmaksi todistuksen taakan periaatteessa muodostuu se, että lähes minkä tahansa väitelauseen todistaminen yksiselitteisesti todeksi on äärimmäisen vaikeaa. Esimerkiksi väitelauseen "Jumala on olemassa" puolesta on valtavasti argumentteja (eksistentialistinen, teleologinen, moraalinen, ontologinen, kosmologinen ja aksiologinen argumentti etc.), mutta koska Jumalan olemassaoloa ei voida aukottomasti todistaa1, on ateistin helppoa venkoilla ja todeta todistusaineiston Jumalan olemassaolon puolesta olevan riittämätöntä ja julistaa väitelauseen negaatio todeksi.

        Toinen merkittävä ongelma on se, että todistuksen taakan periaatetta noudattamalla päästään näennäisesti totuudenmukaisiin johtopäätöksiin. Esimerkissä käsittelimme väitettä, jonka totuudenmukaisuudesta on helppoa saada riittävästi melko kiistatonta tietoa; "Antti Tuiskulla on pää." Jos oletamme tilanteen, jossa Antti Tuiskulla on pää, meidän on verraten helppoa todistaa asia, eikä näin ollen väitelauseen negaation julistaminen totuudeksi tule missään tapauksessa kysymykseen.

        Kun käsiteltäväksi otetaan väitelause, joka käsittelee asiaa, josta on saatavilla heikommin yksiselitteistä tietoa, huomaamme, että väitelauseen negaatiolla on huomattava etu myönteiseen väitelauseeseen nähden. Ottakaamme esimerkiksi väitelause, jonka mukaan "G. W. Bush on hetero". Meidän on hyvin vaikeaa saada varmaa tietoa asiasta ja voimme väittää Bushin vaimoa kulissiksi jne., joten on melko helppoa päätyä lopputulokseen, jonka mukaan "G. W. Bush ei ole hetero" - ainakin liian helppoa siihen nähden, että Bush on mitä todennäköisimmin ihan oikeasti hetero. Mitä vaikeammin asiasta on saatavilla tietoa, sitä suuremmaksi väitelauseen negaation etu myönteiseen väitelauseeseen nähden kasvaa. "

        Mikä sitten olisi parempi ja loogisempi vaihtoehto koko todistuksen taakan periaatteelle? Seuraavassa asia perustellaan mielestäni hyvin:

        "Todistuksen taakka on kaikissa muodoissaan kelvoton periaate, koska asiantiloista voidaan periaatetta noudattaen saada täysin päinvastaisia käsityksiä käsiteltävästä väitelauseesta riippuen. Jos siis toteamme todistustaakan kelvottomaksi periaatteeksi, on keksittävä parempi. Yksi vaihtoehto on vaatia perusteluja sekä väitelauseelle että väitelauseen negaatiolle ja lopuksi vertailla kumpaakin väitettä puoltavia argumentteja keskenään. Luonnollisesti tälläkään tavalla ei voida löytää absoluuttista totuutta, sillä jokainen väitteitä puoltavia argumentteja vertaileva antaa erisuuruisen painoarvon kullekin argumentille. Joka tapauksessa tällä metodilla päästään varmasti huomattavasti todellisuutta paremmin vastaaviin tuloksiin kuin todistuksen taakan periaatetta noudattaen.

        Myös asioista, joista on vaikeaa saada yksiselitteistä tietoa, voidaan saada todellisuutta vastaava kuva, kun esitetään väitelause ja sen negaatio esittäen molemmille niitä puoltavat perustelut. Esimerkiksi voitaisiin ottaa väitelausepari "Jumala on olemassa" ja "Jumala ei ole olemassa"."

        Alkuunsa on hyvä todeta, että Jumalatodistukset eivät todista Jumalan olemassaoloa vastaansanomattomasti. Ihmiselle jää aina valinnanvapaus kallistua pitämään joko teismiin tai ateismiin tai johonkin muuhun viittaavia todisteita uskottavampina ties mistä omista sisäisistäkin syistään.

        Tutkijat ovat havainneet, että ihmislajissa on yleisesti ottaen jo luonnostaan"Jumalan kokoinen aukko" eli taipumus, uskoa yliluonnolliseen selittävään Tekijään kaiken taustalla:

        https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/uskonto-ei-lahde-ihmisesta-tiede-on-ryhtynyt-kyseenalaistamaan-tieteellisen-ateismin

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Yllä olevan lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Jumalan_olemassaolo

        Merkittävimmät Jumalatodistukset ovat:

        ontologinen argumentti: https://www.apowiki.fi/wiki/Ontologinen_argumenttikosmologinen argumentti

        kosmologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosmologinen_argumentti

        teleologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Teleologinen_argumentti

        moraalinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Moraalinen_argumentti

        argumentti tietoisuudesta:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Argumentti_tietoisuudesta

        Ja on myös olemassa historialliset argumentit

        (jatkan kohta seuraavassa kommentissa... )

        Kaksi tämän kommentin ylintä lainausta täältä: https://www.apowiki.fi/wiki/Todistuksen_taakka


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Mukava havaita, että olet ilmeisesti ehtinyt ja jaksanut tutustua tuonne Apowikiin.

        Siellä on tosiaan hyviä kirjoituksia, mutta kyse ei ole vain retoriikasta vaan filosofiasta ja logiikasta.

        Todistustaakka on todellakin kuin kuuma peruna, jonka jokainen yleensä haluaa heittää toisella. Siinä on kuitenkin mm seuraava ongelma:

        "Ongelmaksi todistuksen taakan periaatteessa muodostuu se, että lähes minkä tahansa väitelauseen todistaminen yksiselitteisesti todeksi on äärimmäisen vaikeaa. Esimerkiksi väitelauseen "Jumala on olemassa" puolesta on valtavasti argumentteja (eksistentialistinen, teleologinen, moraalinen, ontologinen, kosmologinen ja aksiologinen argumentti etc.), mutta koska Jumalan olemassaoloa ei voida aukottomasti todistaa1, on ateistin helppoa venkoilla ja todeta todistusaineiston Jumalan olemassaolon puolesta olevan riittämätöntä ja julistaa väitelauseen negaatio todeksi.

        Toinen merkittävä ongelma on se, että todistuksen taakan periaatetta noudattamalla päästään näennäisesti totuudenmukaisiin johtopäätöksiin. Esimerkissä käsittelimme väitettä, jonka totuudenmukaisuudesta on helppoa saada riittävästi melko kiistatonta tietoa; "Antti Tuiskulla on pää." Jos oletamme tilanteen, jossa Antti Tuiskulla on pää, meidän on verraten helppoa todistaa asia, eikä näin ollen väitelauseen negaation julistaminen totuudeksi tule missään tapauksessa kysymykseen.

        Kun käsiteltäväksi otetaan väitelause, joka käsittelee asiaa, josta on saatavilla heikommin yksiselitteistä tietoa, huomaamme, että väitelauseen negaatiolla on huomattava etu myönteiseen väitelauseeseen nähden. Ottakaamme esimerkiksi väitelause, jonka mukaan "G. W. Bush on hetero". Meidän on hyvin vaikeaa saada varmaa tietoa asiasta ja voimme väittää Bushin vaimoa kulissiksi jne., joten on melko helppoa päätyä lopputulokseen, jonka mukaan "G. W. Bush ei ole hetero" - ainakin liian helppoa siihen nähden, että Bush on mitä todennäköisimmin ihan oikeasti hetero. Mitä vaikeammin asiasta on saatavilla tietoa, sitä suuremmaksi väitelauseen negaation etu myönteiseen väitelauseeseen nähden kasvaa. "

        Mikä sitten olisi parempi ja loogisempi vaihtoehto koko todistuksen taakan periaatteelle? Seuraavassa asia perustellaan mielestäni hyvin:

        "Todistuksen taakka on kaikissa muodoissaan kelvoton periaate, koska asiantiloista voidaan periaatetta noudattaen saada täysin päinvastaisia käsityksiä käsiteltävästä väitelauseesta riippuen. Jos siis toteamme todistustaakan kelvottomaksi periaatteeksi, on keksittävä parempi. Yksi vaihtoehto on vaatia perusteluja sekä väitelauseelle että väitelauseen negaatiolle ja lopuksi vertailla kumpaakin väitettä puoltavia argumentteja keskenään. Luonnollisesti tälläkään tavalla ei voida löytää absoluuttista totuutta, sillä jokainen väitteitä puoltavia argumentteja vertaileva antaa erisuuruisen painoarvon kullekin argumentille. Joka tapauksessa tällä metodilla päästään varmasti huomattavasti todellisuutta paremmin vastaaviin tuloksiin kuin todistuksen taakan periaatetta noudattaen.

        Myös asioista, joista on vaikeaa saada yksiselitteistä tietoa, voidaan saada todellisuutta vastaava kuva, kun esitetään väitelause ja sen negaatio esittäen molemmille niitä puoltavat perustelut. Esimerkiksi voitaisiin ottaa väitelausepari "Jumala on olemassa" ja "Jumala ei ole olemassa"."

        Alkuunsa on hyvä todeta, että Jumalatodistukset eivät todista Jumalan olemassaoloa vastaansanomattomasti. Ihmiselle jää aina valinnanvapaus kallistua pitämään joko teismiin tai ateismiin tai johonkin muuhun viittaavia todisteita uskottavampina ties mistä omista sisäisistäkin syistään.

        Tutkijat ovat havainneet, että ihmislajissa on yleisesti ottaen jo luonnostaan"Jumalan kokoinen aukko" eli taipumus, uskoa yliluonnolliseen selittävään Tekijään kaiken taustalla:

        https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/uskonto-ei-lahde-ihmisesta-tiede-on-ryhtynyt-kyseenalaistamaan-tieteellisen-ateismin

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Yllä olevan lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Jumalan_olemassaolo

        Merkittävimmät Jumalatodistukset ovat:

        ontologinen argumentti: https://www.apowiki.fi/wiki/Ontologinen_argumenttikosmologinen argumentti

        kosmologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosmologinen_argumentti

        teleologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Teleologinen_argumentti

        moraalinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Moraalinen_argumentti

        argumentti tietoisuudesta:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Argumentti_tietoisuudesta

        Ja on myös olemassa historialliset argumentit

        (jatkan kohta seuraavassa kommentissa... )

        Kaksi tämän kommentin ylintä lainausta täältä: https://www.apowiki.fi/wiki/Todistuksen_taakka

        Filosofisten argumenttien lisäksi on myös tosiaan historiallisia ja luonnontieteellisiä argumentteja, jotka todistavat Jumalan olemassaolon puolesta:

        HISTORIALLISET PERUSTELUT:

        Esim:

        A) Jeesuksen ylösnousemuksen historialliset todisteet

        B) Raamatun profetiat

        C) Raamatun historiallisen luotettavuuden todisteet:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Raamatun_historiallinen_luotettavuus

        D)Aikaiset ja silminnäkijätodistukset Jeesuksesta

        E) Alkuperäisasukkaiden uskomukset ja perimätieto, jotka tukevat Raamatun luotettavuutta:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Alkuperäisheimot_ja_Jumala

        F) Argeologiset todisteet

        (esim. K. A. Kitchen (2003). On the reliability of the Old Testament. Grand Rapids, Mich: W.B. Eerdmans.)


        LUONNONTIETEELLISET PERUSTELUT :

        Esim:

        A) Universumin alku

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kalam-_kosmologinen_argumentti

        B) Kosminen hienosäätö

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosminen_hienosäätö

        C) Suunnittelusignaalit biologiassa

        https://www.apowiki.fi/wiki/Suunnitteluteoria

        D) Tietoisuuden tutkimus

        Alkusynnyn eli ensimmäisen solun itsestäänsyntymisen mahdottomuus

        https://www.apowiki.fi/wiki/Abiogeneesi

        E) Evoluution havaitut rajat

        https://www.apowiki.fi/wiki/The_Edge_of_Evolution_(kirja)


        Lähteenä käytin näissä argumenttimaininoissa, joita toin esiin tässä kommentissa seuraavaa artikkelia:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kristinuskon_perustelut

        Mielestäni Jumalan olemassaolon puolesta löytyvät perustelut ovat paljon vakuuttavampia kuin esim ateistisen maailmankatsomuksen perustelut. Kuitenkin tiedän, että jokainen ihminen tekee itse "uskonhyppynsä" sen suhteen millainen maailmankatsomus hänestä on parhaiten perusteltu.

        Toisaalta usko on kuitenkin ennenkaikkea Jumalan lahja, jota tarjotaan kaikille. Aiheesta mielestäni hyvä selostus alla:

        "Perustelu on väitelausein esitetty argumentti. Peruste taas on henkilökohtaiseen vakuuttuneisuuteen liittyvä laajempi käsite, jonka piiriin kuuluu esimerkiksi sisäinen vakuuttuminen välittömän kokemuksen pohjalta tai siksi, että jokin käsityskanta on oikea perususkomus.

        Henkilön usko voi siis olla tiedollisesti täysin oikeutettua, vaikkei hänellä olisikaan väitelauseiksi puettuja perusteluita uskolleen: hänellä voi olla välitön kokemus Jumalasta ja Jumalan toiminnasta elämässään.

        Samoin esimerkiksi havaintojen luotettavuuden tai oman tajunnan ulkopuolisten asioiden olemassaolon uskomiselle on perusteita, vaikkei tietoteoriassa kyetäkään väitelausein esittämään mitään vakuuttavia perusteluja, miksi ne olisi uskottava. Nämä asiat voidaan nähdä oikeina perususkomuksina, jotka eivät tarvitse perusteluita.

        Kuten professori Tapio Puolimatka on useissa kirjoissaan todennut, omakohtainen kokemus Jumalasta ja Pyhän Hengen välittämä Raamatun sisäinen todistus on älyllisesti aivan oikeutettu syy henkilökohtaiseen kristilliseen uskoon.

        Jumala ei vaadi ihmisen puolelta mitään kunnostautumista hyväksyäkseen tämän rakkaana lapsenaan yhteyteensä Jeesuksen sovintokuoleman perusteella eikä uskoon päätymiseen vaadita filosofista tai tieteellistä osaamista, vaan usko on Jumalan lahja, jota tarjotaan eroa tekemättä kaikille ja kaikenlaisille ihmisille.

        Jumalan olemassaolosta voi vakuuttua samaan tapaan kuin siitä, että itsemme lisäksi on olemassa muitakin ihmisiä: oman kokemuksemme perusteella. Jos siis teen kokemukseni perusteella väitteitä henkilöstä, jota ystäväni ei tunne, hänen on oman kokemuksensa puuttumisesta huolimatta järkevää ottaa todistukseni vakavasti.

        Itse asiassa luonnontiedekin perustuu siihen, että uskomme toisten ihmisten todistuksia siitä, mitä he väittävät saaneensa selville mittaamalla. Luonnontieteen taustalla piilee muitakin uskomuksia, joita ei voi "tieteellisesti todistaa", mutta jotka on tieteellisen tutkimuksen mahdollistamiseksi välttämättä edellytettävä tosiksi."

        Lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Kristinuskon_perustelut#cite_ref-19


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Filosofisten argumenttien lisäksi on myös tosiaan historiallisia ja luonnontieteellisiä argumentteja, jotka todistavat Jumalan olemassaolon puolesta:

        HISTORIALLISET PERUSTELUT:

        Esim:

        A) Jeesuksen ylösnousemuksen historialliset todisteet

        B) Raamatun profetiat

        C) Raamatun historiallisen luotettavuuden todisteet:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Raamatun_historiallinen_luotettavuus

        D)Aikaiset ja silminnäkijätodistukset Jeesuksesta

        E) Alkuperäisasukkaiden uskomukset ja perimätieto, jotka tukevat Raamatun luotettavuutta:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Alkuperäisheimot_ja_Jumala

        F) Argeologiset todisteet

        (esim. K. A. Kitchen (2003). On the reliability of the Old Testament. Grand Rapids, Mich: W.B. Eerdmans.)


        LUONNONTIETEELLISET PERUSTELUT :

        Esim:

        A) Universumin alku

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kalam-_kosmologinen_argumentti

        B) Kosminen hienosäätö

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosminen_hienosäätö

        C) Suunnittelusignaalit biologiassa

        https://www.apowiki.fi/wiki/Suunnitteluteoria

        D) Tietoisuuden tutkimus

        Alkusynnyn eli ensimmäisen solun itsestäänsyntymisen mahdottomuus

        https://www.apowiki.fi/wiki/Abiogeneesi

        E) Evoluution havaitut rajat

        https://www.apowiki.fi/wiki/The_Edge_of_Evolution_(kirja)


        Lähteenä käytin näissä argumenttimaininoissa, joita toin esiin tässä kommentissa seuraavaa artikkelia:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kristinuskon_perustelut

        Mielestäni Jumalan olemassaolon puolesta löytyvät perustelut ovat paljon vakuuttavampia kuin esim ateistisen maailmankatsomuksen perustelut. Kuitenkin tiedän, että jokainen ihminen tekee itse "uskonhyppynsä" sen suhteen millainen maailmankatsomus hänestä on parhaiten perusteltu.

        Toisaalta usko on kuitenkin ennenkaikkea Jumalan lahja, jota tarjotaan kaikille. Aiheesta mielestäni hyvä selostus alla:

        "Perustelu on väitelausein esitetty argumentti. Peruste taas on henkilökohtaiseen vakuuttuneisuuteen liittyvä laajempi käsite, jonka piiriin kuuluu esimerkiksi sisäinen vakuuttuminen välittömän kokemuksen pohjalta tai siksi, että jokin käsityskanta on oikea perususkomus.

        Henkilön usko voi siis olla tiedollisesti täysin oikeutettua, vaikkei hänellä olisikaan väitelauseiksi puettuja perusteluita uskolleen: hänellä voi olla välitön kokemus Jumalasta ja Jumalan toiminnasta elämässään.

        Samoin esimerkiksi havaintojen luotettavuuden tai oman tajunnan ulkopuolisten asioiden olemassaolon uskomiselle on perusteita, vaikkei tietoteoriassa kyetäkään väitelausein esittämään mitään vakuuttavia perusteluja, miksi ne olisi uskottava. Nämä asiat voidaan nähdä oikeina perususkomuksina, jotka eivät tarvitse perusteluita.

        Kuten professori Tapio Puolimatka on useissa kirjoissaan todennut, omakohtainen kokemus Jumalasta ja Pyhän Hengen välittämä Raamatun sisäinen todistus on älyllisesti aivan oikeutettu syy henkilökohtaiseen kristilliseen uskoon.

        Jumala ei vaadi ihmisen puolelta mitään kunnostautumista hyväksyäkseen tämän rakkaana lapsenaan yhteyteensä Jeesuksen sovintokuoleman perusteella eikä uskoon päätymiseen vaadita filosofista tai tieteellistä osaamista, vaan usko on Jumalan lahja, jota tarjotaan eroa tekemättä kaikille ja kaikenlaisille ihmisille.

        Jumalan olemassaolosta voi vakuuttua samaan tapaan kuin siitä, että itsemme lisäksi on olemassa muitakin ihmisiä: oman kokemuksemme perusteella. Jos siis teen kokemukseni perusteella väitteitä henkilöstä, jota ystäväni ei tunne, hänen on oman kokemuksensa puuttumisesta huolimatta järkevää ottaa todistukseni vakavasti.

        Itse asiassa luonnontiedekin perustuu siihen, että uskomme toisten ihmisten todistuksia siitä, mitä he väittävät saaneensa selville mittaamalla. Luonnontieteen taustalla piilee muitakin uskomuksia, joita ei voi "tieteellisesti todistaa", mutta jotka on tieteellisen tutkimuksen mahdollistamiseksi välttämättä edellytettävä tosiksi."

        Lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Kristinuskon_perustelut#cite_ref-19

        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosminen_hienosäätö

        Tässä korjaus kosmista hienosäätöä koskevaan linkkiin, joka ei yllä toimi. :)


      • HooÄlÄm

        Yksi erittäin kiinnostava"perustelu" teismin fiksuudelle verrattuna ateismiin on ns Pascalin peliteoria, johon tänään törmäsin. Se tosin kuulostaa varsin laskelmoivalta ja siinä mielessä ärsyttävältäkin, mutta kiintoisa ajatuskuvio se on:

        "Pascalin peliteoria (Pascalin vaaka, Pascalin vedonlyönti, Pascalin argumentti, peliteoreettinen argumentti, pelurin todistus) on yksi peruste uskoa Jumalaan. Se ei ole Jumalan olemassaolotodistus – ei siis pyri saamaan ihmistä entistä vakuuttuneemmaksi Jumalan todellisesta olemassaolosta – vaan eräänlainen "käytännön teismin järkevyystodistus", joka pyrkii osoittamaan, että epävarmuudenkin pohjalta lähdettäessä nimenomaan Jumalaan uskominen on yhtä kaikki peliteoreettisesti kannattavin ja ainakin sikäli mielekkäin vaihtoehto.

        Pascalin peliteorian lähtökohta-asetelma on sellainen, että pidettäessä Jumalan olemassaoloa avoimena kysymyksenä, johon itse kunkin on kuitenkin loogisesti välttämätöntä ottaa jokin kanta,1 inhimillisen elämän voi katsoa muistuttavan uhkapeliä, jossa panokset asetetaan jollekin mahdollisista vaihtoehdoista, nimittäin todellisuuskäsityksistä, mutta itse pelin lopputulos ei ole ihmisen päätettävissä – kunkin ihmisen lopullinen kohtalo ratkeaa vain ja ainoastaan objektiivisesti oikean todellisuuskäsityksen mukaan siitä riippumatta, mitä ihminen itse oli todellisuudesta uskonut.2

        Asian luonteesta johtuu, että tämän pelin tulos ratkeaa ja mahdollinen voitonjako toteutuu vasta ajallisen elämämme päätyttyä. Pascalin argumentin mukaan voidaan tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation nojalla joka tapauksessa todeta, että johdonmukaisesti Jumalaan uskova "pelaa elämänsä" taitavammin – ottaa käytettävissä olevan informaation tarkemmin huomioon ja pääsee siksi "keskimäärin parempaan" lopputulokseen – kuin ateisti."

        Tuo Pascalin peliteoria kiteytettynä:

        "Jos Jumala on olemassa ja henkilö toimii sen mukaisesti, se on ainoa mahdollisuus ylipäänsä voittaa mitään pysyvää. Voitto on mahdollisimman suuri.
        Jos Jumalaa ei ole mutta henkilö uskoo häneen, tämä saa Pascalin mukaan suojakseen perhettä yms. suojaavia käskyjä ja jännittävämmän elämänkaaren, vaikka häviäisikin hetkellisissä nautinnoissa.
        Jos Jumala on mutta henkilö ei usko häneen, tämä häviää suurimman kuviteltavissa olevan tappion verran.
        Ja ennen kaikkea: jos Jumalaa ei ole eikä henkilö usko häneen, tämä ei tosin häviä mitään – muttei myöskään voita mitään."

        Lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Pascalin_peliteoria

        Sinänsä on vaikeaa kuvitella, että Jumala innostuu kauheasti, jos joku alkaa "uskoa" Häneen laskelmoivista syistä.

        Usko Jumalaan on kuitenkin Raamatun mukaan rakkaussuhde Häneen eikä vain teoreettinen tapa ajatella/uskoa, että jotain Korkeampaa on olemassa tai edes vain uskoa, että raamatullinen Jumala on olemassa.


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Yksi erittäin kiinnostava"perustelu" teismin fiksuudelle verrattuna ateismiin on ns Pascalin peliteoria, johon tänään törmäsin. Se tosin kuulostaa varsin laskelmoivalta ja siinä mielessä ärsyttävältäkin, mutta kiintoisa ajatuskuvio se on:

        "Pascalin peliteoria (Pascalin vaaka, Pascalin vedonlyönti, Pascalin argumentti, peliteoreettinen argumentti, pelurin todistus) on yksi peruste uskoa Jumalaan. Se ei ole Jumalan olemassaolotodistus – ei siis pyri saamaan ihmistä entistä vakuuttuneemmaksi Jumalan todellisesta olemassaolosta – vaan eräänlainen "käytännön teismin järkevyystodistus", joka pyrkii osoittamaan, että epävarmuudenkin pohjalta lähdettäessä nimenomaan Jumalaan uskominen on yhtä kaikki peliteoreettisesti kannattavin ja ainakin sikäli mielekkäin vaihtoehto.

        Pascalin peliteorian lähtökohta-asetelma on sellainen, että pidettäessä Jumalan olemassaoloa avoimena kysymyksenä, johon itse kunkin on kuitenkin loogisesti välttämätöntä ottaa jokin kanta,1 inhimillisen elämän voi katsoa muistuttavan uhkapeliä, jossa panokset asetetaan jollekin mahdollisista vaihtoehdoista, nimittäin todellisuuskäsityksistä, mutta itse pelin lopputulos ei ole ihmisen päätettävissä – kunkin ihmisen lopullinen kohtalo ratkeaa vain ja ainoastaan objektiivisesti oikean todellisuuskäsityksen mukaan siitä riippumatta, mitä ihminen itse oli todellisuudesta uskonut.2

        Asian luonteesta johtuu, että tämän pelin tulos ratkeaa ja mahdollinen voitonjako toteutuu vasta ajallisen elämämme päätyttyä. Pascalin argumentin mukaan voidaan tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation nojalla joka tapauksessa todeta, että johdonmukaisesti Jumalaan uskova "pelaa elämänsä" taitavammin – ottaa käytettävissä olevan informaation tarkemmin huomioon ja pääsee siksi "keskimäärin parempaan" lopputulokseen – kuin ateisti."

        Tuo Pascalin peliteoria kiteytettynä:

        "Jos Jumala on olemassa ja henkilö toimii sen mukaisesti, se on ainoa mahdollisuus ylipäänsä voittaa mitään pysyvää. Voitto on mahdollisimman suuri.
        Jos Jumalaa ei ole mutta henkilö uskoo häneen, tämä saa Pascalin mukaan suojakseen perhettä yms. suojaavia käskyjä ja jännittävämmän elämänkaaren, vaikka häviäisikin hetkellisissä nautinnoissa.
        Jos Jumala on mutta henkilö ei usko häneen, tämä häviää suurimman kuviteltavissa olevan tappion verran.
        Ja ennen kaikkea: jos Jumalaa ei ole eikä henkilö usko häneen, tämä ei tosin häviä mitään – muttei myöskään voita mitään."

        Lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Pascalin_peliteoria

        Sinänsä on vaikeaa kuvitella, että Jumala innostuu kauheasti, jos joku alkaa "uskoa" Häneen laskelmoivista syistä.

        Usko Jumalaan on kuitenkin Raamatun mukaan rakkaussuhde Häneen eikä vain teoreettinen tapa ajatella/uskoa, että jotain Korkeampaa on olemassa tai edes vain uskoa, että raamatullinen Jumala on olemassa.

        Tähän samaiseen peliteoriaan liittyy myös kiintoisaa pohdiskelua siitä, ettei kristityn ainakaan olisi mitään järkeä kääntyä ateistiksi.

        Alla on myös pohdiskelua siitä, että toisaalta, jos joku "haluaa olla väkisin" ateisti, niin kaikki mahdolliset perustelut Jumalan olemassaolosta voi kyllä tavalla tai toisella torjua riittämättöminä niin halutessaan.

        "Kaikkein parhaiten argumentti toimii luultavasti ateistiksi kääntymisen ehkäisijänä. Minkä takia ihmisen, joka on elänyt esimerkiksi kristittynä, kannattaisi missään tilanteessa kääntyä ateistiksi?

        Ateistiksi kääntymisen ymmärrettävänä perusteluna voisi pitää totuuden seuraamista ehdoitta. Jos siis todistusaineisto vastaansanomattomalla tavalla osoittaisi, ettei mitään jumalia ole olemassa, niin tätä voisi pitää hyvänä syynä kääntyä ateistiksi. On kuitenkin varsin helppo havaita, ettei mitään varsinaisia jumalattomuustodistuksia ole olemassa. Yksittäisiä teistisiä uskomuksia vastaan on kyllä esitetty monia argumentteja, mutta juuri ateismiin uskomisen perusteeksi tarjotaan yleensä tietämättömyyteen vetoamista.

        Ateisti voi siis sanoa, että teistin tulisi todistaa Jumalan olemassaolo, ennen kuin hänen olisi järkevää uskoa siihen. Jos teisti sitten tarjoaa jonkun perusteen Jumalan olemassaololle, ateisti voi syyttää teistiä aukkojen Jumalaan vetoamisesta ja todeta ettei todiste ole riittävän hyvä. Ateistin on käytännössä aina mahdollista keksiä vaihtoehtoinen selitys todistusaineistolle, tai sitten hän voi todeta, ettei asiaa vielä tiedetä, niin kauan kuin Jumala olisi ainoa ratkaisu ongelmaan. Jos ateistilta sitten kysyy, että minkälainen todiste riittäisi, jotta Jumalan olemassaoloa voisi pitää uskottavana, ateisti saattaa tähän vastata, että Jumala kyllä tietäisi mikä olisi riittävä todiste ja esittäisi sen varmasti, jos olisi olemassa. Tähän päälle voi vielä kysyä: "Miksei Jumala ilmoita itseään selvästi?" Tämän retoriikan jäljiltä tulee kuitenkin huomata, ettei ateismille ole edelleenkään esitetty ainoatakaan järjellistä todistetta. Tietämättömyyteen vetoaminen on nimittäin argumentointivirhe.

        On siis naiivia kuvitella, että ateismiin uskottaisiin, koska sen tiedettäisiin olevan totta. Useimmat ateistit myöntävätkin olevansa tietojensa puolesta agnostikkoja: heillä ei mielestään ole riittävää tietoa uskoakseen jumalaan – eikä toisaalta riittävää tietoa todistaakseen, ettei jumalia ole. Jos asiaa ei voida ratkaista puhtaasti tiedollisilla argumenteilla, niin peliteoreettinen lähestymistapa on erittäin perusteltu ja ateismi voidaan hylätä puhtaasti käytännöllisistä syistä.

        Tämän takia ihmisen, joka ei voi olla varma ateismin totuudellisuudesta, ei järkevästi arvioiden kannata missään tilanteessa kääntyä ateistiksi."

        Lainauksen lähde:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Pascalin_peliteoria


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Tähän samaiseen peliteoriaan liittyy myös kiintoisaa pohdiskelua siitä, ettei kristityn ainakaan olisi mitään järkeä kääntyä ateistiksi.

        Alla on myös pohdiskelua siitä, että toisaalta, jos joku "haluaa olla väkisin" ateisti, niin kaikki mahdolliset perustelut Jumalan olemassaolosta voi kyllä tavalla tai toisella torjua riittämättöminä niin halutessaan.

        "Kaikkein parhaiten argumentti toimii luultavasti ateistiksi kääntymisen ehkäisijänä. Minkä takia ihmisen, joka on elänyt esimerkiksi kristittynä, kannattaisi missään tilanteessa kääntyä ateistiksi?

        Ateistiksi kääntymisen ymmärrettävänä perusteluna voisi pitää totuuden seuraamista ehdoitta. Jos siis todistusaineisto vastaansanomattomalla tavalla osoittaisi, ettei mitään jumalia ole olemassa, niin tätä voisi pitää hyvänä syynä kääntyä ateistiksi. On kuitenkin varsin helppo havaita, ettei mitään varsinaisia jumalattomuustodistuksia ole olemassa. Yksittäisiä teistisiä uskomuksia vastaan on kyllä esitetty monia argumentteja, mutta juuri ateismiin uskomisen perusteeksi tarjotaan yleensä tietämättömyyteen vetoamista.

        Ateisti voi siis sanoa, että teistin tulisi todistaa Jumalan olemassaolo, ennen kuin hänen olisi järkevää uskoa siihen. Jos teisti sitten tarjoaa jonkun perusteen Jumalan olemassaololle, ateisti voi syyttää teistiä aukkojen Jumalaan vetoamisesta ja todeta ettei todiste ole riittävän hyvä. Ateistin on käytännössä aina mahdollista keksiä vaihtoehtoinen selitys todistusaineistolle, tai sitten hän voi todeta, ettei asiaa vielä tiedetä, niin kauan kuin Jumala olisi ainoa ratkaisu ongelmaan. Jos ateistilta sitten kysyy, että minkälainen todiste riittäisi, jotta Jumalan olemassaoloa voisi pitää uskottavana, ateisti saattaa tähän vastata, että Jumala kyllä tietäisi mikä olisi riittävä todiste ja esittäisi sen varmasti, jos olisi olemassa. Tähän päälle voi vielä kysyä: "Miksei Jumala ilmoita itseään selvästi?" Tämän retoriikan jäljiltä tulee kuitenkin huomata, ettei ateismille ole edelleenkään esitetty ainoatakaan järjellistä todistetta. Tietämättömyyteen vetoaminen on nimittäin argumentointivirhe.

        On siis naiivia kuvitella, että ateismiin uskottaisiin, koska sen tiedettäisiin olevan totta. Useimmat ateistit myöntävätkin olevansa tietojensa puolesta agnostikkoja: heillä ei mielestään ole riittävää tietoa uskoakseen jumalaan – eikä toisaalta riittävää tietoa todistaakseen, ettei jumalia ole. Jos asiaa ei voida ratkaista puhtaasti tiedollisilla argumenteilla, niin peliteoreettinen lähestymistapa on erittäin perusteltu ja ateismi voidaan hylätä puhtaasti käytännöllisistä syistä.

        Tämän takia ihmisen, joka ei voi olla varma ateismin totuudellisuudesta, ei järkevästi arvioiden kannata missään tilanteessa kääntyä ateistiksi."

        Lainauksen lähde:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Pascalin_peliteoria

        Itselle tulee kyllä mieleen mahdollisia syitä, miksi ateistit voisivat väittää, että ns kannattaa kääntyä ateistiksi. Ateistit eivät usko ikuisen elämän mahdollisuuteen, joten heidän huomionsa kohdistuu vain ihmisen nykyiseen lyhyehköön eloon tässä nykymaailmassa. On kyllä huomion arvoista sekin mielestäni, että jotkut Jumalan olemassaoloon uskovat uskonnot, lähinnä äärikultit, saavat paljon pahaakin aikaan tätä nykyä. Esimerkiksi johonkin sairaaseen uskonnolliseen yhteisöön kuuluva ihminen voi kärsiä kovastikin tuon sairaan yhteisön puristuksissa ja mielenhallintakeinoin alistettuna. (vrt esim monet kärsimykset, joita vaikkapa Jt-lahkossa aiheutuu ihmisille kuten verensiirtokiellot, karttamisrangaistus ex-jäsenistöä kohtaan, eristäminen tiettyyn omaan Jt-kuplaan, mielipiteen ilmaisun vapauden rajoittaminen ja itsesensuuriin painostaminen jne)

        Mutta tällöinkään oikeasti paras ratkaisu ei ole Jumalaan uskomisesta luopuminen ja ateistiksi kääntyminen, vaan tuosta hengellisesti sairaasta ja epäraamatullisesta kultista eroaminen, mutta samalla uskon Jumalaan säilyttäminen ja todellisen yhteyden häneen etsiminen ja Hänen todellisen tahtonsa ja opetustensa etsiminen Raamatusta (ilman jonkun alistavan kultin manipulointia ja ajatusten ja tiedonsaannin sensurointia.) Jumala vetää ihmisiä puoleensa ja haluaa kaikkien pääsevän pelastukseen ja yhteyteen Hänen kanssaan.


      • HooÄlÄm

      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Jos ehdit lukea ja kiinnostaa, suosittelisin sinulle tätäkin kiintoisaa artikkelia:

        http://sti.fi/index.php/blogi/544-ateismin-vaitteita-ja-apologian-vastauksia

        "Yleensä ateistien kirjoista paljastuu, että Jumalaa on tarvittu vain sen verran, että häntä voisi syyttää maailman pahuudesta. Kun Jumala on pelattu pois kentältä, maailma kaunistuu kuin taikaiskusta. Esimerkiksi Dawkins tekee ateistin uskon hypyn: “ihmiset pysyvät hyvinä, kun Jumala ei havainnoi ja valvo heitä” (Jumalharha, 238). Juuri tätä ateistin ei sovi tehdä. Hänellä ei ole lupa unohtaa pahuutta. Hän joutuu jäämään raakaan maailmaan ilman toivoa. Siksi monikaan ei uskalla olla tosi ateisti, vaan alkaa kehitellä romanttisia kuvitelmia lähimmäisenrakkaudesta suorastaan Vuorisaarnan tyyliin. Tälle vain ei ole enää perusteita.

        Osa ateisteista on huomannut ongelman ja vaatii ”ateistista ateismia” (ranskalainen Onfray). Ateistin pitää purkaa kristilliset termit ja suhtautua maailman ja ihmisen ongelmiin vain luonnon keskellä. Mutta mitä tehdä, kun edessä on pelkkä sosiaalidarwinismi ja vahvemman oikeus?

        Vain Gray vastaa rehellisesti: me olemme eläimiä, ei pidä etsiä muuta. Eläimet eivät etsi elämän tarkoitusta. Jos haluat etsiä moraalin perusteita, toteaa Gray, katso eläimiä. Kunnon ateisti jää eloonjäämistaistelun jalkoihin. Grayn mukaan ateistisen ihmisen täytyy vain yrittää sinnitellä. Jo Nietzsche totesi, että ateismi johtaa nihilismiin.

        Samaan tapaan kunnon naturalisti, brittien kuuluisin ateisti-filosofi Russel ajautui epätoivoon: kaikkivaltias materia on armoton. “Lyhyt ja voimaton on ihmisen elämä; hänen itsensä ja hänen rotunsa ylle lankeaa hidas, varma tuomio armottomana ja synkkänä. Sokeana hyvälle ja pahalle, piittaamatta tuhosta, kaikkivaltias materia työntyy eteenpäin säälimättömällä tiellään.”

        Toisin sanoen ateistinen ateismi on ainoa todellinen vaihtoehto: kaikki muut ratkaisut ovat kristinuskon onnettomia vesitettyjä versioita. Yleensä ateismi tyssää jo tähän." (Lainaus ylemmän kommentin linkistä.)

        Mitä mieltä olet, eikö ateismi johdakin loogisesti ajatelleen nihilismiin ja elämän tarkoituksettomuuteen kuten ranskalainen ateistinen filosofi Onfray tuo esiin?

        http://etkirja.pp.fi/nihilismi.html#mozTocId173423

        Eikö ateismi ole pohjimmiltaan kovin synkkä ja toivoton maailmankatsomus?


      • Tiedähäntä
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Yksi erittäin kiinnostava"perustelu" teismin fiksuudelle verrattuna ateismiin on ns Pascalin peliteoria, johon tänään törmäsin. Se tosin kuulostaa varsin laskelmoivalta ja siinä mielessä ärsyttävältäkin, mutta kiintoisa ajatuskuvio se on:

        "Pascalin peliteoria (Pascalin vaaka, Pascalin vedonlyönti, Pascalin argumentti, peliteoreettinen argumentti, pelurin todistus) on yksi peruste uskoa Jumalaan. Se ei ole Jumalan olemassaolotodistus – ei siis pyri saamaan ihmistä entistä vakuuttuneemmaksi Jumalan todellisesta olemassaolosta – vaan eräänlainen "käytännön teismin järkevyystodistus", joka pyrkii osoittamaan, että epävarmuudenkin pohjalta lähdettäessä nimenomaan Jumalaan uskominen on yhtä kaikki peliteoreettisesti kannattavin ja ainakin sikäli mielekkäin vaihtoehto.

        Pascalin peliteorian lähtökohta-asetelma on sellainen, että pidettäessä Jumalan olemassaoloa avoimena kysymyksenä, johon itse kunkin on kuitenkin loogisesti välttämätöntä ottaa jokin kanta,1 inhimillisen elämän voi katsoa muistuttavan uhkapeliä, jossa panokset asetetaan jollekin mahdollisista vaihtoehdoista, nimittäin todellisuuskäsityksistä, mutta itse pelin lopputulos ei ole ihmisen päätettävissä – kunkin ihmisen lopullinen kohtalo ratkeaa vain ja ainoastaan objektiivisesti oikean todellisuuskäsityksen mukaan siitä riippumatta, mitä ihminen itse oli todellisuudesta uskonut.2

        Asian luonteesta johtuu, että tämän pelin tulos ratkeaa ja mahdollinen voitonjako toteutuu vasta ajallisen elämämme päätyttyä. Pascalin argumentin mukaan voidaan tällä hetkellä käytettävissä olevan informaation nojalla joka tapauksessa todeta, että johdonmukaisesti Jumalaan uskova "pelaa elämänsä" taitavammin – ottaa käytettävissä olevan informaation tarkemmin huomioon ja pääsee siksi "keskimäärin parempaan" lopputulokseen – kuin ateisti."

        Tuo Pascalin peliteoria kiteytettynä:

        "Jos Jumala on olemassa ja henkilö toimii sen mukaisesti, se on ainoa mahdollisuus ylipäänsä voittaa mitään pysyvää. Voitto on mahdollisimman suuri.
        Jos Jumalaa ei ole mutta henkilö uskoo häneen, tämä saa Pascalin mukaan suojakseen perhettä yms. suojaavia käskyjä ja jännittävämmän elämänkaaren, vaikka häviäisikin hetkellisissä nautinnoissa.
        Jos Jumala on mutta henkilö ei usko häneen, tämä häviää suurimman kuviteltavissa olevan tappion verran.
        Ja ennen kaikkea: jos Jumalaa ei ole eikä henkilö usko häneen, tämä ei tosin häviä mitään – muttei myöskään voita mitään."

        Lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Pascalin_peliteoria

        Sinänsä on vaikeaa kuvitella, että Jumala innostuu kauheasti, jos joku alkaa "uskoa" Häneen laskelmoivista syistä.

        Usko Jumalaan on kuitenkin Raamatun mukaan rakkaussuhde Häneen eikä vain teoreettinen tapa ajatella/uskoa, että jotain Korkeampaa on olemassa tai edes vain uskoa, että raamatullinen Jumala on olemassa.

        Kiinnostava näkökulma, mutta onko kuitenkaan loppuun asti mietitty . . .
        https://www.youtube.com/watch?v=7V4Bl_gs3Lo


      • HooÄlÄm
        Tiedähäntä kirjoitti:

        Kiinnostava näkökulma, mutta onko kuitenkaan loppuun asti mietitty . . .
        https://www.youtube.com/watch?v=7V4Bl_gs3Lo

        Ei välttämättä ole tosiaankaan loppuun asti mietitty eikä se ole oikeasti edes mikään kunnollinen perustelu teismille kuten heti ennen lainausta kerroinkin. Itsekin törmäsin koko juttuun vasta tänään eka kertaa ja laitoinpa vaan esille, koska se oli minusta yksi kiintoisa ja metka näkökulma aiheeseen. :)

        Koska se ei ole tosiaankaan minunkaan mielestäni mikään kunnollinen perustelu, niin perustelu-sanakin on minulla tuolla ylhäällä lainausmerkeissä:

        "Yksi erittäin kiinnostava"perustelu" teismin fiksuudelle verrattuna ateismiin on ns Pascalin peliteoria, johon tänään törmäsin. Se tosin kuulostaa varsin laskelmoivalta ja siinä mielessä ärsyttävältäkin, mutta kiintoisa ajatuskuvio se on:"


        Varsinaiset Jumalauskon argumentithan ovatkin ketjussa ylempänä.


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Ei välttämättä ole tosiaankaan loppuun asti mietitty eikä se ole oikeasti edes mikään kunnollinen perustelu teismille kuten heti ennen lainausta kerroinkin. Itsekin törmäsin koko juttuun vasta tänään eka kertaa ja laitoinpa vaan esille, koska se oli minusta yksi kiintoisa ja metka näkökulma aiheeseen. :)

        Koska se ei ole tosiaankaan minunkaan mielestäni mikään kunnollinen perustelu, niin perustelu-sanakin on minulla tuolla ylhäällä lainausmerkeissä:

        "Yksi erittäin kiinnostava"perustelu" teismin fiksuudelle verrattuna ateismiin on ns Pascalin peliteoria, johon tänään törmäsin. Se tosin kuulostaa varsin laskelmoivalta ja siinä mielessä ärsyttävältäkin, mutta kiintoisa ajatuskuvio se on:"


        Varsinaiset Jumalauskon argumentithan ovatkin ketjussa ylempänä.

        Laitoinhan tämänkin kommenttini tuon teorian yhteyteen:

        "Sinänsä on vaikeaa kuvitella, että Jumala innostuu kauheasti, jos joku alkaa "uskoa" Häneen laskelmoivista syistä.

        Usko Jumalaan on kuitenkin Raamatun mukaan rakkaussuhde Häneen eikä vain teoreettinen tapa ajatella/uskoa, että jotain Korkeampaa on olemassa tai edes vain uskoa, että raamatullinen Jumala on olemassa."


      • jt-taustainen.ateisti
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Mukava havaita, että olet ilmeisesti ehtinyt ja jaksanut tutustua tuonne Apowikiin.

        Siellä on tosiaan hyviä kirjoituksia, mutta kyse ei ole vain retoriikasta vaan filosofiasta ja logiikasta.

        Todistustaakka on todellakin kuin kuuma peruna, jonka jokainen yleensä haluaa heittää toisella. Siinä on kuitenkin mm seuraava ongelma:

        "Ongelmaksi todistuksen taakan periaatteessa muodostuu se, että lähes minkä tahansa väitelauseen todistaminen yksiselitteisesti todeksi on äärimmäisen vaikeaa. Esimerkiksi väitelauseen "Jumala on olemassa" puolesta on valtavasti argumentteja (eksistentialistinen, teleologinen, moraalinen, ontologinen, kosmologinen ja aksiologinen argumentti etc.), mutta koska Jumalan olemassaoloa ei voida aukottomasti todistaa1, on ateistin helppoa venkoilla ja todeta todistusaineiston Jumalan olemassaolon puolesta olevan riittämätöntä ja julistaa väitelauseen negaatio todeksi.

        Toinen merkittävä ongelma on se, että todistuksen taakan periaatetta noudattamalla päästään näennäisesti totuudenmukaisiin johtopäätöksiin. Esimerkissä käsittelimme väitettä, jonka totuudenmukaisuudesta on helppoa saada riittävästi melko kiistatonta tietoa; "Antti Tuiskulla on pää." Jos oletamme tilanteen, jossa Antti Tuiskulla on pää, meidän on verraten helppoa todistaa asia, eikä näin ollen väitelauseen negaation julistaminen totuudeksi tule missään tapauksessa kysymykseen.

        Kun käsiteltäväksi otetaan väitelause, joka käsittelee asiaa, josta on saatavilla heikommin yksiselitteistä tietoa, huomaamme, että väitelauseen negaatiolla on huomattava etu myönteiseen väitelauseeseen nähden. Ottakaamme esimerkiksi väitelause, jonka mukaan "G. W. Bush on hetero". Meidän on hyvin vaikeaa saada varmaa tietoa asiasta ja voimme väittää Bushin vaimoa kulissiksi jne., joten on melko helppoa päätyä lopputulokseen, jonka mukaan "G. W. Bush ei ole hetero" - ainakin liian helppoa siihen nähden, että Bush on mitä todennäköisimmin ihan oikeasti hetero. Mitä vaikeammin asiasta on saatavilla tietoa, sitä suuremmaksi väitelauseen negaation etu myönteiseen väitelauseeseen nähden kasvaa. "

        Mikä sitten olisi parempi ja loogisempi vaihtoehto koko todistuksen taakan periaatteelle? Seuraavassa asia perustellaan mielestäni hyvin:

        "Todistuksen taakka on kaikissa muodoissaan kelvoton periaate, koska asiantiloista voidaan periaatetta noudattaen saada täysin päinvastaisia käsityksiä käsiteltävästä väitelauseesta riippuen. Jos siis toteamme todistustaakan kelvottomaksi periaatteeksi, on keksittävä parempi. Yksi vaihtoehto on vaatia perusteluja sekä väitelauseelle että väitelauseen negaatiolle ja lopuksi vertailla kumpaakin väitettä puoltavia argumentteja keskenään. Luonnollisesti tälläkään tavalla ei voida löytää absoluuttista totuutta, sillä jokainen väitteitä puoltavia argumentteja vertaileva antaa erisuuruisen painoarvon kullekin argumentille. Joka tapauksessa tällä metodilla päästään varmasti huomattavasti todellisuutta paremmin vastaaviin tuloksiin kuin todistuksen taakan periaatetta noudattaen.

        Myös asioista, joista on vaikeaa saada yksiselitteistä tietoa, voidaan saada todellisuutta vastaava kuva, kun esitetään väitelause ja sen negaatio esittäen molemmille niitä puoltavat perustelut. Esimerkiksi voitaisiin ottaa väitelausepari "Jumala on olemassa" ja "Jumala ei ole olemassa"."

        Alkuunsa on hyvä todeta, että Jumalatodistukset eivät todista Jumalan olemassaoloa vastaansanomattomasti. Ihmiselle jää aina valinnanvapaus kallistua pitämään joko teismiin tai ateismiin tai johonkin muuhun viittaavia todisteita uskottavampina ties mistä omista sisäisistäkin syistään.

        Tutkijat ovat havainneet, että ihmislajissa on yleisesti ottaen jo luonnostaan"Jumalan kokoinen aukko" eli taipumus, uskoa yliluonnolliseen selittävään Tekijään kaiken taustalla:

        https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/uskonto-ei-lahde-ihmisesta-tiede-on-ryhtynyt-kyseenalaistamaan-tieteellisen-ateismin

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Yllä olevan lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Jumalan_olemassaolo

        Merkittävimmät Jumalatodistukset ovat:

        ontologinen argumentti: https://www.apowiki.fi/wiki/Ontologinen_argumenttikosmologinen argumentti

        kosmologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosmologinen_argumentti

        teleologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Teleologinen_argumentti

        moraalinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Moraalinen_argumentti

        argumentti tietoisuudesta:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Argumentti_tietoisuudesta

        Ja on myös olemassa historialliset argumentit

        (jatkan kohta seuraavassa kommentissa... )

        Kaksi tämän kommentin ylintä lainausta täältä: https://www.apowiki.fi/wiki/Todistuksen_taakka

        Kommentoin paria Apowikin kohtaa, jotka osoittautuvat melko pehmoisiksi, kun lähempää katsoo.

        Moraalinen argumentti. Moraalin olemassaolo ei ole todiste Jumalasta, vaan moraalin olemassaolo voidaan selittää ihmisen (evoluutiossa kehittyneillä) lajityypillisillä ominaisuuksilla ja kulttuurilla. Ihminen on laumaelän ja laumassa toimiminen edellyttää jonkinasteista toisten huomioonottamista. Ja kuinkahan paljon pahaa on tehty uskonnon nimissä?

        Kosmologinen argumentti. Ajatus "ensimmäisestä liikuttajasta" on varmasti aikoinaan tuntunut luontevalta ja jopa välttämättömältä, mutta fysiikan ja kosmologian tutkimuksen edetessä on saatu viitteitä siitä, ettei mitään alkusyytä tai ensimmäistä liikuttajaa ehkä välttämättä tarvita, vaan maailmankaikkeus on kuin onkin saattanut syntyä ihan itsestään ja tyhjästä. Niin tai näin, Raamatun Jumalan olemassaoloa ei kosmologinen argumentti todista.

        Ontologinen argumentti taas on osoitus siitä, että käsitteet ja reaalimaailma olisi joskus hyvä pitää erillään.


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Mukava havaita, että olet ilmeisesti ehtinyt ja jaksanut tutustua tuonne Apowikiin.

        Siellä on tosiaan hyviä kirjoituksia, mutta kyse ei ole vain retoriikasta vaan filosofiasta ja logiikasta.

        Todistustaakka on todellakin kuin kuuma peruna, jonka jokainen yleensä haluaa heittää toisella. Siinä on kuitenkin mm seuraava ongelma:

        "Ongelmaksi todistuksen taakan periaatteessa muodostuu se, että lähes minkä tahansa väitelauseen todistaminen yksiselitteisesti todeksi on äärimmäisen vaikeaa. Esimerkiksi väitelauseen "Jumala on olemassa" puolesta on valtavasti argumentteja (eksistentialistinen, teleologinen, moraalinen, ontologinen, kosmologinen ja aksiologinen argumentti etc.), mutta koska Jumalan olemassaoloa ei voida aukottomasti todistaa1, on ateistin helppoa venkoilla ja todeta todistusaineiston Jumalan olemassaolon puolesta olevan riittämätöntä ja julistaa väitelauseen negaatio todeksi.

        Toinen merkittävä ongelma on se, että todistuksen taakan periaatetta noudattamalla päästään näennäisesti totuudenmukaisiin johtopäätöksiin. Esimerkissä käsittelimme väitettä, jonka totuudenmukaisuudesta on helppoa saada riittävästi melko kiistatonta tietoa; "Antti Tuiskulla on pää." Jos oletamme tilanteen, jossa Antti Tuiskulla on pää, meidän on verraten helppoa todistaa asia, eikä näin ollen väitelauseen negaation julistaminen totuudeksi tule missään tapauksessa kysymykseen.

        Kun käsiteltäväksi otetaan väitelause, joka käsittelee asiaa, josta on saatavilla heikommin yksiselitteistä tietoa, huomaamme, että väitelauseen negaatiolla on huomattava etu myönteiseen väitelauseeseen nähden. Ottakaamme esimerkiksi väitelause, jonka mukaan "G. W. Bush on hetero". Meidän on hyvin vaikeaa saada varmaa tietoa asiasta ja voimme väittää Bushin vaimoa kulissiksi jne., joten on melko helppoa päätyä lopputulokseen, jonka mukaan "G. W. Bush ei ole hetero" - ainakin liian helppoa siihen nähden, että Bush on mitä todennäköisimmin ihan oikeasti hetero. Mitä vaikeammin asiasta on saatavilla tietoa, sitä suuremmaksi väitelauseen negaation etu myönteiseen väitelauseeseen nähden kasvaa. "

        Mikä sitten olisi parempi ja loogisempi vaihtoehto koko todistuksen taakan periaatteelle? Seuraavassa asia perustellaan mielestäni hyvin:

        "Todistuksen taakka on kaikissa muodoissaan kelvoton periaate, koska asiantiloista voidaan periaatetta noudattaen saada täysin päinvastaisia käsityksiä käsiteltävästä väitelauseesta riippuen. Jos siis toteamme todistustaakan kelvottomaksi periaatteeksi, on keksittävä parempi. Yksi vaihtoehto on vaatia perusteluja sekä väitelauseelle että väitelauseen negaatiolle ja lopuksi vertailla kumpaakin väitettä puoltavia argumentteja keskenään. Luonnollisesti tälläkään tavalla ei voida löytää absoluuttista totuutta, sillä jokainen väitteitä puoltavia argumentteja vertaileva antaa erisuuruisen painoarvon kullekin argumentille. Joka tapauksessa tällä metodilla päästään varmasti huomattavasti todellisuutta paremmin vastaaviin tuloksiin kuin todistuksen taakan periaatetta noudattaen.

        Myös asioista, joista on vaikeaa saada yksiselitteistä tietoa, voidaan saada todellisuutta vastaava kuva, kun esitetään väitelause ja sen negaatio esittäen molemmille niitä puoltavat perustelut. Esimerkiksi voitaisiin ottaa väitelausepari "Jumala on olemassa" ja "Jumala ei ole olemassa"."

        Alkuunsa on hyvä todeta, että Jumalatodistukset eivät todista Jumalan olemassaoloa vastaansanomattomasti. Ihmiselle jää aina valinnanvapaus kallistua pitämään joko teismiin tai ateismiin tai johonkin muuhun viittaavia todisteita uskottavampina ties mistä omista sisäisistäkin syistään.

        Tutkijat ovat havainneet, että ihmislajissa on yleisesti ottaen jo luonnostaan"Jumalan kokoinen aukko" eli taipumus, uskoa yliluonnolliseen selittävään Tekijään kaiken taustalla:

        https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/uskonto-ei-lahde-ihmisesta-tiede-on-ryhtynyt-kyseenalaistamaan-tieteellisen-ateismin

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Yllä olevan lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Jumalan_olemassaolo

        Merkittävimmät Jumalatodistukset ovat:

        ontologinen argumentti: https://www.apowiki.fi/wiki/Ontologinen_argumenttikosmologinen argumentti

        kosmologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Kosmologinen_argumentti

        teleologinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Teleologinen_argumentti

        moraalinen argumentti:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Moraalinen_argumentti

        argumentti tietoisuudesta:
        https://www.apowiki.fi/wiki/Argumentti_tietoisuudesta

        Ja on myös olemassa historialliset argumentit

        (jatkan kohta seuraavassa kommentissa... )

        Kaksi tämän kommentin ylintä lainausta täältä: https://www.apowiki.fi/wiki/Todistuksen_taakka

        https://www.apowiki.fi/wiki/Ontologinen_argumentti

        Tämä linkki olikin toimimaton yllä olevassa kommentissa.


      • HooÄlÄm
        jt-taustainen.ateisti kirjoitti:

        Kommentoin paria Apowikin kohtaa, jotka osoittautuvat melko pehmoisiksi, kun lähempää katsoo.

        Moraalinen argumentti. Moraalin olemassaolo ei ole todiste Jumalasta, vaan moraalin olemassaolo voidaan selittää ihmisen (evoluutiossa kehittyneillä) lajityypillisillä ominaisuuksilla ja kulttuurilla. Ihminen on laumaelän ja laumassa toimiminen edellyttää jonkinasteista toisten huomioonottamista. Ja kuinkahan paljon pahaa on tehty uskonnon nimissä?

        Kosmologinen argumentti. Ajatus "ensimmäisestä liikuttajasta" on varmasti aikoinaan tuntunut luontevalta ja jopa välttämättömältä, mutta fysiikan ja kosmologian tutkimuksen edetessä on saatu viitteitä siitä, ettei mitään alkusyytä tai ensimmäistä liikuttajaa ehkä välttämättä tarvita, vaan maailmankaikkeus on kuin onkin saattanut syntyä ihan itsestään ja tyhjästä. Niin tai näin, Raamatun Jumalan olemassaoloa ei kosmologinen argumentti todista.

        Ontologinen argumentti taas on osoitus siitä, että käsitteet ja reaalimaailma olisi joskus hyvä pitää erillään.

        Kiitos mielipiteittesi kertomisesta!

        Niin, asia on näin, että Jumalauskon argumentteja on paljon ja jotkut näistä argumenteista ovat Jumalaan uskovistakin vakuuttavampia argumentteja ja toiset vähemmän vakuuttavia argumentteja.

        Ajattelen tosiaan näin:

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Mielestäni suurin osa Jumalauskon argumenteista on varsin vakuuttavia. Ymmärrän, että ateistit voivat kuitenkin laittaa jokaiselle argumentille halutessaan vastaväitteitä ja halutessaan sanoa aina, että heistä todisteet ovat riittämättömiä. tarvittaisiin lisää ja lisää.

        Jokainen tekee kuitenkin uskonhyppynsä jonkin maailmankatsomuksen suuntaan, koska mitään maailmankatsomusta ei voida vastaansanomattomasti todistaa oikeaksi ainakaan vielä nykymaailmassa.

        Harmi, etten nyt ehdi enempää lähteä ainakaan juuri tällä erää tästä ja noista mietteistäsi keskustelemaan. Ehkä jatkan toisella erää. Nyt päivän menot kutsuvat.


      • jumalieiole
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Kiitos mielipiteittesi kertomisesta!

        Niin, asia on näin, että Jumalauskon argumentteja on paljon ja jotkut näistä argumenteista ovat Jumalaan uskovistakin vakuuttavampia argumentteja ja toiset vähemmän vakuuttavia argumentteja.

        Ajattelen tosiaan näin:

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Mielestäni suurin osa Jumalauskon argumenteista on varsin vakuuttavia. Ymmärrän, että ateistit voivat kuitenkin laittaa jokaiselle argumentille halutessaan vastaväitteitä ja halutessaan sanoa aina, että heistä todisteet ovat riittämättömiä. tarvittaisiin lisää ja lisää.

        Jokainen tekee kuitenkin uskonhyppynsä jonkin maailmankatsomuksen suuntaan, koska mitään maailmankatsomusta ei voida vastaansanomattomasti todistaa oikeaksi ainakaan vielä nykymaailmassa.

        Harmi, etten nyt ehdi enempää lähteä ainakaan juuri tällä erää tästä ja noista mietteistäsi keskustelemaan. Ehkä jatkan toisella erää. Nyt päivän menot kutsuvat.

        Raamattu esitetään jumalan henkeyttämänä teoksena. Sen sisältämien kumulatiivisten ristiriitojen ja epähistoriallisuuksien vaikutus on kiistämätön: jumalia ei ole, ihminen on luonut jumalat omaksi kuvakseen ja käyttää järjestäytyneitä uskontoja muiden ihmistenhallitsemiseen, hyvässä ja pahassa.


      • jt-taustainen.ateisti
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Kiitos mielipiteittesi kertomisesta!

        Niin, asia on näin, että Jumalauskon argumentteja on paljon ja jotkut näistä argumenteista ovat Jumalaan uskovistakin vakuuttavampia argumentteja ja toiset vähemmän vakuuttavia argumentteja.

        Ajattelen tosiaan näin:

        Jumalatodistukset ovat argumentteja ja näiden argumenttien kumulatiivisuus on
        oleellista:

        "usein jumalatodistuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että Jumalan olemassaolo on esitetyin perustein todennäköistä, ja mitä useammasta argumentista kyseinen johtopäätös seuraa, sitä todennäköisempänä Jumalan olemassaoloa voi pitää."

        Mielestäni suurin osa Jumalauskon argumenteista on varsin vakuuttavia. Ymmärrän, että ateistit voivat kuitenkin laittaa jokaiselle argumentille halutessaan vastaväitteitä ja halutessaan sanoa aina, että heistä todisteet ovat riittämättömiä. tarvittaisiin lisää ja lisää.

        Jokainen tekee kuitenkin uskonhyppynsä jonkin maailmankatsomuksen suuntaan, koska mitään maailmankatsomusta ei voida vastaansanomattomasti todistaa oikeaksi ainakaan vielä nykymaailmassa.

        Harmi, etten nyt ehdi enempää lähteä ainakaan juuri tällä erää tästä ja noista mietteistäsi keskustelemaan. Ehkä jatkan toisella erää. Nyt päivän menot kutsuvat.

        Kuten itsekin näytät tiedostavan, Jumalan olemassaoloa ei voida pitävästi todistaa. Silti monet uskonnot katsovat oikeudekseen, joskus suoremmin ja joskus peitellymmin, uhkailla ei-uskovia ennenaikaisella kuolemalla, ikuisella piinalla tai jollain muulla ikävällä asialla, jos ei suostu uskomaan Jumalaan (ja usein tähän liittyy myös Jumalaa "edustavan" uskonnollisen yhteisön totteleminen ja palveleminen). Eikä Jumalan olemassaoloa edes ole todistettu. Pelin reiluutta voi miettiä.

        Peliteoriakin tuolla aiemmin vilahti, ja sepä olisikin mielenkiintoista, jos ihminen ryhtyy "uskomaan" Jumalaan ikään kuin varmuuden vuoksi siltä varalta, että Jumala onkin olemassa. Tyhmänäkö Jumalaa pidetään?

        Voinkin kysyä: mitä minun sitten pitäisi tehdä? En kykene uskomaan Jumalaan, enkä näyttelemäänkään aio ryhtyä.


      • HooÄlÄm
        jt-taustainen.ateisti kirjoitti:

        Kuten itsekin näytät tiedostavan, Jumalan olemassaoloa ei voida pitävästi todistaa. Silti monet uskonnot katsovat oikeudekseen, joskus suoremmin ja joskus peitellymmin, uhkailla ei-uskovia ennenaikaisella kuolemalla, ikuisella piinalla tai jollain muulla ikävällä asialla, jos ei suostu uskomaan Jumalaan (ja usein tähän liittyy myös Jumalaa "edustavan" uskonnollisen yhteisön totteleminen ja palveleminen). Eikä Jumalan olemassaoloa edes ole todistettu. Pelin reiluutta voi miettiä.

        Peliteoriakin tuolla aiemmin vilahti, ja sepä olisikin mielenkiintoista, jos ihminen ryhtyy "uskomaan" Jumalaan ikään kuin varmuuden vuoksi siltä varalta, että Jumala onkin olemassa. Tyhmänäkö Jumalaa pidetään?

        Voinkin kysyä: mitä minun sitten pitäisi tehdä? En kykene uskomaan Jumalaan, enkä näyttelemäänkään aio ryhtyä.

        Kiitos kommentistasi. Kysymyksesi on hyvä ja jopa koskettava. Sulattelen ja mietin asiaa ja tarkoituksenani on tulla lähiaikoina siihen jotain vastaamaan.

        Voi olla, että joku muu tulee jos sitä ennen jotain kommentoimaan. Saa nähdä. Mukavaa illan jatkoa. :)


      • HooÄlÄm
        jt-taustainen.ateisti kirjoitti:

        Kuten itsekin näytät tiedostavan, Jumalan olemassaoloa ei voida pitävästi todistaa. Silti monet uskonnot katsovat oikeudekseen, joskus suoremmin ja joskus peitellymmin, uhkailla ei-uskovia ennenaikaisella kuolemalla, ikuisella piinalla tai jollain muulla ikävällä asialla, jos ei suostu uskomaan Jumalaan (ja usein tähän liittyy myös Jumalaa "edustavan" uskonnollisen yhteisön totteleminen ja palveleminen). Eikä Jumalan olemassaoloa edes ole todistettu. Pelin reiluutta voi miettiä.

        Peliteoriakin tuolla aiemmin vilahti, ja sepä olisikin mielenkiintoista, jos ihminen ryhtyy "uskomaan" Jumalaan ikään kuin varmuuden vuoksi siltä varalta, että Jumala onkin olemassa. Tyhmänäkö Jumalaa pidetään?

        Voinkin kysyä: mitä minun sitten pitäisi tehdä? En kykene uskomaan Jumalaan, enkä näyttelemäänkään aio ryhtyä.

        Tervehdys jälleen! Kysymyksesi on ollut mielessäni ja laitan nyt jotain mietteitäni esiin.

        En nyt ainakaan tällä erää lähde pohtimaan kommentoinnin tasolla noita kaikki kiintoisia aihepiirejä, joita nostit esiin. Toki olen niitä itsekin miettinyt.

        Sen sijaan (ajanpuutten vuoksi) vinkkaan sivuista ja teoksista, joissa tuodaan näkökulmia esiin varmasti noihinkin esiin nostamiisi pohdintoihin liittyen.

        Kirjoitit: "Voinkin kysyä: mitä minun sitten pitäisi tehdä? En kykene uskomaan Jumalaan, enkä näyttelemäänkään aio ryhtyä."

        Vinkkaan jotain, jota voisit tehdä.

        Suosittelisin tutustumaan tähän sivustoon ja lukemaan sen artikkeleita:

        http://www.areiopagi.fi/aloita-tasta/

        Varsinkin otsikon "Jumalauskon järkevyys sekä järjen ja tieteen rajat" alla olevat artikkelit voisivat kiinnostaa ja hyödyttääkin sinua.

        Lisäksi suosittelisin sinua lukemaan ainakin osan näistä mainioista teoksista, jotka voivat raivata esteitä uskon syntymisen tieltä:

        William Lane Craig: Valveilla Uskon perusteltu puolustaminen

        Timothy Keller: Mihin Jumalaa tarvitaan Uskon ja skeptisyyden vuoropuhelua

        Tapio Puolimatka: Usko, tieto ja myytit

        Alister McGrath: Tieteen ja uskonnon dialogi

        Ja mitä ennen kaikkea: kannustan lähestymään Jumalaa rukouksessa. Voit esim kertoa Hänelle, että et nyt pysty vielä uskomaan Häneen (jos näin tilanteesi on), mutta voit silti pyytää Häntä herättämään uskon Häneen ja vahvistamaan sitä jatkossakin. Voit kertoa Hänelle kaikki huolesi ja epäuskoisuutesi ja rukoilla tilanteeseesi, epäuskoosi apua. Lisäksi on tärkeää lukea Raamattua, vaikka se mahdollisesti on sinulle jo ennestäänkin tuttu.

        Toivottavasti en loukkaa, kun kirjoitin rukouksestakin. Varmasti rukousasia on sinulle tuttu jo ennestään kuten Raamattukin. Ne ovat vain niin oleellisia juttuja, ettei niitä voi tästä jättää pois. Usko ei ole vain tiedon ja älyn asia vaan jotain syvempääkin, hyvin kokonaisvaltaista.

        On kuten Timothy Keller teoksessaan toteaa: " Mutta on tarpeen sanoa, että uskonmatkat eivät ole koskaan vain älyllisiä harjoituksia."

        Toivon kaikkea hyvää sinulle elämääsi ja uskon löytymistä rukoilen. :)


      • Valitettavasti
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Laitoinhan tämänkin kommenttini tuon teorian yhteyteen:

        "Sinänsä on vaikeaa kuvitella, että Jumala innostuu kauheasti, jos joku alkaa "uskoa" Häneen laskelmoivista syistä.

        Usko Jumalaan on kuitenkin Raamatun mukaan rakkaussuhde Häneen eikä vain teoreettinen tapa ajatella/uskoa, että jotain Korkeampaa on olemassa tai edes vain uskoa, että raamatullinen Jumala on olemassa."

        Miksi ylipäätään on yritettävä todistella argumenteilla, jotka jo lähtökohtaisesti ovat kelvottomia? Lukumäärä ei kovaa laatua, eikä ahkera toisto muuta huuhaata tieteeksi.


      • jt-taustainen.ateisti
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Tervehdys jälleen! Kysymyksesi on ollut mielessäni ja laitan nyt jotain mietteitäni esiin.

        En nyt ainakaan tällä erää lähde pohtimaan kommentoinnin tasolla noita kaikki kiintoisia aihepiirejä, joita nostit esiin. Toki olen niitä itsekin miettinyt.

        Sen sijaan (ajanpuutten vuoksi) vinkkaan sivuista ja teoksista, joissa tuodaan näkökulmia esiin varmasti noihinkin esiin nostamiisi pohdintoihin liittyen.

        Kirjoitit: "Voinkin kysyä: mitä minun sitten pitäisi tehdä? En kykene uskomaan Jumalaan, enkä näyttelemäänkään aio ryhtyä."

        Vinkkaan jotain, jota voisit tehdä.

        Suosittelisin tutustumaan tähän sivustoon ja lukemaan sen artikkeleita:

        http://www.areiopagi.fi/aloita-tasta/

        Varsinkin otsikon "Jumalauskon järkevyys sekä järjen ja tieteen rajat" alla olevat artikkelit voisivat kiinnostaa ja hyödyttääkin sinua.

        Lisäksi suosittelisin sinua lukemaan ainakin osan näistä mainioista teoksista, jotka voivat raivata esteitä uskon syntymisen tieltä:

        William Lane Craig: Valveilla Uskon perusteltu puolustaminen

        Timothy Keller: Mihin Jumalaa tarvitaan Uskon ja skeptisyyden vuoropuhelua

        Tapio Puolimatka: Usko, tieto ja myytit

        Alister McGrath: Tieteen ja uskonnon dialogi

        Ja mitä ennen kaikkea: kannustan lähestymään Jumalaa rukouksessa. Voit esim kertoa Hänelle, että et nyt pysty vielä uskomaan Häneen (jos näin tilanteesi on), mutta voit silti pyytää Häntä herättämään uskon Häneen ja vahvistamaan sitä jatkossakin. Voit kertoa Hänelle kaikki huolesi ja epäuskoisuutesi ja rukoilla tilanteeseesi, epäuskoosi apua. Lisäksi on tärkeää lukea Raamattua, vaikka se mahdollisesti on sinulle jo ennestäänkin tuttu.

        Toivottavasti en loukkaa, kun kirjoitin rukouksestakin. Varmasti rukousasia on sinulle tuttu jo ennestään kuten Raamattukin. Ne ovat vain niin oleellisia juttuja, ettei niitä voi tästä jättää pois. Usko ei ole vain tiedon ja älyn asia vaan jotain syvempääkin, hyvin kokonaisvaltaista.

        On kuten Timothy Keller teoksessaan toteaa: " Mutta on tarpeen sanoa, että uskonmatkat eivät ole koskaan vain älyllisiä harjoituksia."

        Toivon kaikkea hyvää sinulle elämääsi ja uskon löytymistä rukoilen. :)

        Areiopagin kirjoitukset ovat jollain tapaa kiinnostavampia ja henkilökohtaisempia kuin Apowikin. Mikäpä siinä, kyllä uskovilla voi olla mietitty kanta asioihin (ja olenhan itsekin uskova joskus ollut).

        "Ja mitä ennen kaikkea: kannustan lähestymään Jumalaa rukouksessa. Voit esim kertoa Hänelle, että et nyt pysty vielä uskomaan Häneen (jos näin tilanteesi on), mutta voit silti pyytää Häntä herättämään uskon Häneen ja vahvistamaan sitä jatkossakin. Voit kertoa Hänelle kaikki huolesi ja epäuskoisuutesi ja rukoilla tilanteeseesi, epäuskoosi apua. Lisäksi on tärkeää lukea Raamattua, vaikka se mahdollisesti on sinulle jo ennestäänkin tuttu."

        Tällaista lähestymistapaa en kuitenkaan omalle kohdalleni voi hyväksyä. Koen, että tuolla tavalla suggeroisin itseäni Jumala-uskon suuntaan sen sijaan, että pyrkisin tutkimaan aineistoa avoimesti ja tekemään sitten omat johtopäätökseni.


      • HooÄlÄm
        jt-taustainen.ateisti kirjoitti:

        Areiopagin kirjoitukset ovat jollain tapaa kiinnostavampia ja henkilökohtaisempia kuin Apowikin. Mikäpä siinä, kyllä uskovilla voi olla mietitty kanta asioihin (ja olenhan itsekin uskova joskus ollut).

        "Ja mitä ennen kaikkea: kannustan lähestymään Jumalaa rukouksessa. Voit esim kertoa Hänelle, että et nyt pysty vielä uskomaan Häneen (jos näin tilanteesi on), mutta voit silti pyytää Häntä herättämään uskon Häneen ja vahvistamaan sitä jatkossakin. Voit kertoa Hänelle kaikki huolesi ja epäuskoisuutesi ja rukoilla tilanteeseesi, epäuskoosi apua. Lisäksi on tärkeää lukea Raamattua, vaikka se mahdollisesti on sinulle jo ennestäänkin tuttu."

        Tällaista lähestymistapaa en kuitenkaan omalle kohdalleni voi hyväksyä. Koen, että tuolla tavalla suggeroisin itseäni Jumala-uskon suuntaan sen sijaan, että pyrkisin tutkimaan aineistoa avoimesti ja tekemään sitten omat johtopäätökseni.

        Tervehdys taas! Hyvä juttu, jos Areiopagin kirjoituksista löytyisi sinua kiinnostavia. Ne ovat todella henkilökohtaisempia tavallaan eivätkä pelkkää suoraa filosofisten päätelmäketjujen tykitystä tms. kuten jotkut artikkelit jossakin muualla välillä tuntuvat olevan.

        Tuotakin itse mietin, että olet sinä joskus uskonutkin Jumalan olemassaoloon ja jopa koet olleesi uskova, joten ei kai se ole mahdoton ajatus, että joku päivä taas uskoisit Jumalan olemassaoloon ja enemmänkin.

        Tuli muuten tuo nyt sanomasi(tai ainakin vastaava ajatus) ajatuksiini, kun pohdin aiemmin kirjoitanko rukouksesta. Ajattelin juuri sitä, että joo, nyt hän saattaa ajatella, että tuolla tyylillähän sitä vaan alkaisi sitten suggeroida itseään uskovaksi ja kas: niinpä tuo rukousasia sinua sitten häiritsikin.

        Niin, itse ajattelin, että jos uskoo, että joku tietty saattaa olla olemassa, mutta ei ole varma (esim kadoksissa ollut biologinen äiti, josta ei tiedä onko hän elossa vai ei tms), niin eikö silloin , jos haluaisi löytää häneen yhteyden, kannata yrittää ottaa yhteyttä häneen. Ei kai tuota yhteyttä saa ellei edes yritä.

        Voihan olla, että Jumala antaa uskon ja varmuuden olemassaolostaan niille, jotka haluavat löytää yhteyden Häneen eivätkä etsi vain kliinistä tietoa siitä, onko Jumala olemassa vai ei.


        Jumala puhuu meille itsestään monin tavoin. Jostain syystä kaikki eivät sitä kuule tai välitä (tai ainakaan helposti):

        "Sillä Jumala puhuu tavalla ja puhuu toisella; sitä vain ei huomata" (Job 33:14).

        Jumala puhuu itsestään luomakunnankin kautta:

        "Katso, nämä ovat ainoastaan hänen tekojensa äärten häämötystä, ja kuinka hiljainen onkaan kuiskaus, jonka hänestä kuulemme! Mutta kuka käsittää hänen väkevyytensä jylinän?" (Job 26:14).

        "Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat..?" (Ps. 8:4).

        "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja. Päivä sanoo päivälle, ja yö ilmoittaa yölle. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi" (Ps. 19:2-4).

        Jeesus itse sanoi, että Hän on ainoa tie Jumalan yhteyteen. Raamatun kertomukset Jeesuksen elämästä, sanoista ja teoista kertovat meille Jumalasta ja auttavat löytämään Jumala- yhteyden "Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.'" (Joh. 14:6).

        Kirje heprealaisille 11:6 tuo esiin asenteen tärkeyttä, kun lähestyy Jumalaa. (Mutta tietenkin asenteen on vaikea olla uskova, jos ei ole uskova.)

        "Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät."

        Toisaalta Raamatussa annetaan ymmärtää , että usko on Jumalan lahja ja Pyhän hengen aikaansaama.

        Joh 15:16

        "Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ..."

        Joh 6:44

        "Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä. "


        Jaakob 4:8

        "Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä."

        Usko lähtökohtaisesti ei ole ihmisen suoritus tai teko, vaan Pyhän hengen aikaansaama Jumalan lahja. Mutta asiassa on myös paljonkin ainakin osittain selittämätöntä "jännitettä" , koska meidän tulee Raamatun mukaan myös toisaalta etsiä Jumalaa ja läheisyyttä Häneen.

        Etsiminen ei varmaankaan ole tarkoitettu vain omista lähtökohdista, omaehtoisesti ja juuri vain omilla säännöillä tapahtuvaksi vaan ilmeisestikin Raamatussa kannustetaan nöyrään asenteeseen Jumalan etsimisessä.

        Nykypäivän ihmisellä on helposti sellainen asenne, että hän haluaa etsiä Jumalaa omilla ehdoillaan kuin Hän olisi pyydystettävissä ja kesytettävissä sellaisiseksi , joka täyttää ihmisen omat toiveet ja vaatimukset. Ihmisen äly ja muutkaan kyvyt eivät kuitenkaan riitä Jumalaa jotenkin lokeroimaan ja panemaan pakettiin. Ihminen ei voi asettaa Jumalalle vaatimuksia tyyliin, että annapas kuulua itsestäsi parempia todisteita tai et ole olemassa. Tai sanella, että huonosti toimit, kun et enemmän antanut todistetta itsestäsi. Vaikka Jeesus käveli ja toimi ihmisten joukossa ja teki ihmeitä, läheskään kaikkien mielestä todisteet eivät silloinkaan olleet riittävät ja vain osa uskoi Jeesuksen olevan Jumalan poika.

        Uskon ja suhteen löytäminen Jumalaan on oleellisen tärkeä asia, pohjimmiltaan tälläisiksi Jumala meidät luonut: "Niinkuin peura halajaa vesipuroille... minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa" (Ps. 42:2,3).

        Meidät tehnyt Luojamme haluaa, että löytäisimme yhteyden Häneen: "Hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa..." (Ap. t. 17:26,27). "Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan?" (Jaak. 4:5)


      • HooÄlÄm
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Tervehdys taas! Hyvä juttu, jos Areiopagin kirjoituksista löytyisi sinua kiinnostavia. Ne ovat todella henkilökohtaisempia tavallaan eivätkä pelkkää suoraa filosofisten päätelmäketjujen tykitystä tms. kuten jotkut artikkelit jossakin muualla välillä tuntuvat olevan.

        Tuotakin itse mietin, että olet sinä joskus uskonutkin Jumalan olemassaoloon ja jopa koet olleesi uskova, joten ei kai se ole mahdoton ajatus, että joku päivä taas uskoisit Jumalan olemassaoloon ja enemmänkin.

        Tuli muuten tuo nyt sanomasi(tai ainakin vastaava ajatus) ajatuksiini, kun pohdin aiemmin kirjoitanko rukouksesta. Ajattelin juuri sitä, että joo, nyt hän saattaa ajatella, että tuolla tyylillähän sitä vaan alkaisi sitten suggeroida itseään uskovaksi ja kas: niinpä tuo rukousasia sinua sitten häiritsikin.

        Niin, itse ajattelin, että jos uskoo, että joku tietty saattaa olla olemassa, mutta ei ole varma (esim kadoksissa ollut biologinen äiti, josta ei tiedä onko hän elossa vai ei tms), niin eikö silloin , jos haluaisi löytää häneen yhteyden, kannata yrittää ottaa yhteyttä häneen. Ei kai tuota yhteyttä saa ellei edes yritä.

        Voihan olla, että Jumala antaa uskon ja varmuuden olemassaolostaan niille, jotka haluavat löytää yhteyden Häneen eivätkä etsi vain kliinistä tietoa siitä, onko Jumala olemassa vai ei.


        Jumala puhuu meille itsestään monin tavoin. Jostain syystä kaikki eivät sitä kuule tai välitä (tai ainakaan helposti):

        "Sillä Jumala puhuu tavalla ja puhuu toisella; sitä vain ei huomata" (Job 33:14).

        Jumala puhuu itsestään luomakunnankin kautta:

        "Katso, nämä ovat ainoastaan hänen tekojensa äärten häämötystä, ja kuinka hiljainen onkaan kuiskaus, jonka hänestä kuulemme! Mutta kuka käsittää hänen väkevyytensä jylinän?" (Job 26:14).

        "Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat..?" (Ps. 8:4).

        "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja. Päivä sanoo päivälle, ja yö ilmoittaa yölle. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi" (Ps. 19:2-4).

        Jeesus itse sanoi, että Hän on ainoa tie Jumalan yhteyteen. Raamatun kertomukset Jeesuksen elämästä, sanoista ja teoista kertovat meille Jumalasta ja auttavat löytämään Jumala- yhteyden "Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.'" (Joh. 14:6).

        Kirje heprealaisille 11:6 tuo esiin asenteen tärkeyttä, kun lähestyy Jumalaa. (Mutta tietenkin asenteen on vaikea olla uskova, jos ei ole uskova.)

        "Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät."

        Toisaalta Raamatussa annetaan ymmärtää , että usko on Jumalan lahja ja Pyhän hengen aikaansaama.

        Joh 15:16

        "Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ..."

        Joh 6:44

        "Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä. "


        Jaakob 4:8

        "Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä."

        Usko lähtökohtaisesti ei ole ihmisen suoritus tai teko, vaan Pyhän hengen aikaansaama Jumalan lahja. Mutta asiassa on myös paljonkin ainakin osittain selittämätöntä "jännitettä" , koska meidän tulee Raamatun mukaan myös toisaalta etsiä Jumalaa ja läheisyyttä Häneen.

        Etsiminen ei varmaankaan ole tarkoitettu vain omista lähtökohdista, omaehtoisesti ja juuri vain omilla säännöillä tapahtuvaksi vaan ilmeisestikin Raamatussa kannustetaan nöyrään asenteeseen Jumalan etsimisessä.

        Nykypäivän ihmisellä on helposti sellainen asenne, että hän haluaa etsiä Jumalaa omilla ehdoillaan kuin Hän olisi pyydystettävissä ja kesytettävissä sellaisiseksi , joka täyttää ihmisen omat toiveet ja vaatimukset. Ihmisen äly ja muutkaan kyvyt eivät kuitenkaan riitä Jumalaa jotenkin lokeroimaan ja panemaan pakettiin. Ihminen ei voi asettaa Jumalalle vaatimuksia tyyliin, että annapas kuulua itsestäsi parempia todisteita tai et ole olemassa. Tai sanella, että huonosti toimit, kun et enemmän antanut todistetta itsestäsi. Vaikka Jeesus käveli ja toimi ihmisten joukossa ja teki ihmeitä, läheskään kaikkien mielestä todisteet eivät silloinkaan olleet riittävät ja vain osa uskoi Jeesuksen olevan Jumalan poika.

        Uskon ja suhteen löytäminen Jumalaan on oleellisen tärkeä asia, pohjimmiltaan tälläisiksi Jumala meidät luonut: "Niinkuin peura halajaa vesipuroille... minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa" (Ps. 42:2,3).

        Meidät tehnyt Luojamme haluaa, että löytäisimme yhteyden Häneen: "Hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa..." (Ap. t. 17:26,27). "Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan?" (Jaak. 4:5)

        Tässä nyt oli joitakin ajatuksia , joita kommenttisi herätti mielessäni. Pahoittelen, että ne saattavat olla hieman tajunnanvirtamaisesti ja hajanaisesti esillä, mutta ehkä hahmotit mitä asioita yritin ajaa takaa.

        (Joudun kohta lähtemään muihin puuhiin, joten en ehdi kunnolla muotoilla sanomaani. Mutta yritän nyt vielä jotain ilmaista. )

        Tuo usko ja sen syntyminen on monipiippuinen juttu ja Raamatun tekstissäkin on siihen liittyen tiettyä jännitettä kuten jo jonkun verran toin esiin. Asiaan liittyy eri näkökulmia.Toisaalta usko ei ole suoritus vaan Jumalan lahja. Toisaalta uskoa kannustetaan etsimään ja kasvattamaan. Nämä asiat ovat kokonaisuuden eri puolia.

        Joku kristillinen ajattelija on todennut tähän tapaan: Usko on meissä koko ajan olemassa. Meidän on vain löydettävä se.

        Olen taipuvainen ajattelemaan, että asia voi olla noinkin.

        Jos et nyt ainakaan vielä koe hyväksi rukoilla, ehkä kun luet lisää tärkeistä asioista ja pohdit, joku päivä vielä haluatkin rukoilla.

        Toivon, että löydät aikaa ja halua tutustua myös noihin teoksiin, joista kerroin. Ne voisivat antaa uusia näkökulmia ja raivata esteitä uskon tieltä.


      • jt-taustainen.ateisti
        HooÄlÄm kirjoitti:

        Tervehdys taas! Hyvä juttu, jos Areiopagin kirjoituksista löytyisi sinua kiinnostavia. Ne ovat todella henkilökohtaisempia tavallaan eivätkä pelkkää suoraa filosofisten päätelmäketjujen tykitystä tms. kuten jotkut artikkelit jossakin muualla välillä tuntuvat olevan.

        Tuotakin itse mietin, että olet sinä joskus uskonutkin Jumalan olemassaoloon ja jopa koet olleesi uskova, joten ei kai se ole mahdoton ajatus, että joku päivä taas uskoisit Jumalan olemassaoloon ja enemmänkin.

        Tuli muuten tuo nyt sanomasi(tai ainakin vastaava ajatus) ajatuksiini, kun pohdin aiemmin kirjoitanko rukouksesta. Ajattelin juuri sitä, että joo, nyt hän saattaa ajatella, että tuolla tyylillähän sitä vaan alkaisi sitten suggeroida itseään uskovaksi ja kas: niinpä tuo rukousasia sinua sitten häiritsikin.

        Niin, itse ajattelin, että jos uskoo, että joku tietty saattaa olla olemassa, mutta ei ole varma (esim kadoksissa ollut biologinen äiti, josta ei tiedä onko hän elossa vai ei tms), niin eikö silloin , jos haluaisi löytää häneen yhteyden, kannata yrittää ottaa yhteyttä häneen. Ei kai tuota yhteyttä saa ellei edes yritä.

        Voihan olla, että Jumala antaa uskon ja varmuuden olemassaolostaan niille, jotka haluavat löytää yhteyden Häneen eivätkä etsi vain kliinistä tietoa siitä, onko Jumala olemassa vai ei.


        Jumala puhuu meille itsestään monin tavoin. Jostain syystä kaikki eivät sitä kuule tai välitä (tai ainakaan helposti):

        "Sillä Jumala puhuu tavalla ja puhuu toisella; sitä vain ei huomata" (Job 33:14).

        Jumala puhuu itsestään luomakunnankin kautta:

        "Katso, nämä ovat ainoastaan hänen tekojensa äärten häämötystä, ja kuinka hiljainen onkaan kuiskaus, jonka hänestä kuulemme! Mutta kuka käsittää hänen väkevyytensä jylinän?" (Job 26:14).

        "Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat..?" (Ps. 8:4).

        "Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja. Päivä sanoo päivälle, ja yö ilmoittaa yölle. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi" (Ps. 19:2-4).

        Jeesus itse sanoi, että Hän on ainoa tie Jumalan yhteyteen. Raamatun kertomukset Jeesuksen elämästä, sanoista ja teoista kertovat meille Jumalasta ja auttavat löytämään Jumala- yhteyden "Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.'" (Joh. 14:6).

        Kirje heprealaisille 11:6 tuo esiin asenteen tärkeyttä, kun lähestyy Jumalaa. (Mutta tietenkin asenteen on vaikea olla uskova, jos ei ole uskova.)

        "Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät."

        Toisaalta Raamatussa annetaan ymmärtää , että usko on Jumalan lahja ja Pyhän hengen aikaansaama.

        Joh 15:16

        "Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ..."

        Joh 6:44

        "Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä. "


        Jaakob 4:8

        "Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä."

        Usko lähtökohtaisesti ei ole ihmisen suoritus tai teko, vaan Pyhän hengen aikaansaama Jumalan lahja. Mutta asiassa on myös paljonkin ainakin osittain selittämätöntä "jännitettä" , koska meidän tulee Raamatun mukaan myös toisaalta etsiä Jumalaa ja läheisyyttä Häneen.

        Etsiminen ei varmaankaan ole tarkoitettu vain omista lähtökohdista, omaehtoisesti ja juuri vain omilla säännöillä tapahtuvaksi vaan ilmeisestikin Raamatussa kannustetaan nöyrään asenteeseen Jumalan etsimisessä.

        Nykypäivän ihmisellä on helposti sellainen asenne, että hän haluaa etsiä Jumalaa omilla ehdoillaan kuin Hän olisi pyydystettävissä ja kesytettävissä sellaisiseksi , joka täyttää ihmisen omat toiveet ja vaatimukset. Ihmisen äly ja muutkaan kyvyt eivät kuitenkaan riitä Jumalaa jotenkin lokeroimaan ja panemaan pakettiin. Ihminen ei voi asettaa Jumalalle vaatimuksia tyyliin, että annapas kuulua itsestäsi parempia todisteita tai et ole olemassa. Tai sanella, että huonosti toimit, kun et enemmän antanut todistetta itsestäsi. Vaikka Jeesus käveli ja toimi ihmisten joukossa ja teki ihmeitä, läheskään kaikkien mielestä todisteet eivät silloinkaan olleet riittävät ja vain osa uskoi Jeesuksen olevan Jumalan poika.

        Uskon ja suhteen löytäminen Jumalaan on oleellisen tärkeä asia, pohjimmiltaan tälläisiksi Jumala meidät luonut: "Niinkuin peura halajaa vesipuroille... minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa" (Ps. 42:2,3).

        Meidät tehnyt Luojamme haluaa, että löytäisimme yhteyden Häneen: "Hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat, että he etsisivät Jumalaa..." (Ap. t. 17:26,27). "Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan?" (Jaak. 4:5)

        "Niin, itse ajattelin, että jos uskoo, että joku tietty saattaa olla olemassa, mutta ei ole varma (esim kadoksissa ollut biologinen äiti, josta ei tiedä onko hän elossa vai ei tms), niin eikö silloin , jos haluaisi löytää häneen yhteyden, kannata yrittää ottaa yhteyttä häneen. Ei kai tuota yhteyttä saa ellei edes yritä."

        Tässä hyppäät mielestäni erään tärkeän työvaiheen yli. Ensin pitäisi varmistua kohteen olemassaolosta, vasta sitten ryhtyä ottamaan kontaktia. Muutenhan saattaa tulla huhuilleeksi väärään suuntaan tai soittaneeksi väärään numeroon. Tai saattaa haluta vastausta niin paljon, että on kohinan seassa kuulevinaan vastauksen.

        "Nykypäivän ihmisellä on helposti sellainen asenne, että hän haluaa etsiä Jumalaa omilla ehdoillaan kuin Hän olisi pyydystettävissä ja kesytettävissä sellaisiseksi , joka täyttää ihmisen omat toiveet ja vaatimukset. Ihmisen äly ja muutkaan kyvyt eivät kuitenkaan riitä Jumalaa jotenkin lokeroimaan ja panemaan pakettiin. Ihminen ei voi asettaa Jumalalle vaatimuksia tyyliin, että annapas kuulua itsestäsi parempia todisteita tai et ole olemassa. Tai sanella, että huonosti toimit, kun et enemmän antanut todistetta itsestäsi. Vaikka Jeesus käveli ja toimi ihmisten joukossa ja teki ihmeitä, läheskään kaikkien mielestä todisteet eivät silloinkaan olleet riittävät ja vain osa uskoi Jeesuksen olevan Jumalan poika."

        Me emme kuitenkaan ole nähneet Jeesusta emmekä niitä ihmisiä, jotka ovat hänet vastaanottaneet tai torjuneet. Joudumme toimimaan meille kerrotun varassa. Nuo Jumalan kesyttämistä ja lokeroimista koskevat kommenttisi ovat sinänsä ihan päteviä: kenties onkin niin, että on olemassa meitä valtavan paljon korkampi olento, jonka olemusta tai ajatuksia emme täysin kykene ymmärtämään. Toisaalta jokainen uskova voi periaatteessa sanoa samaa. Miksi Jumalan pitäisi olla nimenomaan kristinuskon Jumala? Miksei islamin Jumala, tai joku hindulaisuuden jumalista, tai joku meille vielä tuntematon jumala? Näkemyksesi on siis mielestäni kovin kristinusko-keskeinen. Oletko muuten varma siitä, että olisit löytänyt kristinuskon Jumalan, jos olisit syntynyt vaikkapa Saudi-Arabiaan, Kiinaan tai Intiaan?


    • premissi

      Todista, että on olemassa ainakin yksi ihminen, jonka jumala on luonut. Muussa tapauksessa on totta ettei ole yhtään ihmistä, jonka jumala luonut.

      Kiintoisaa on aloittajan monien punnusten tarkastelu, toisaalla hän huutaa kurkku suorana miten palstan aiheena ei ole sitä eikä tätä, mutta mutta apowikin pseudotiede kelpaa tietenkin aina puheenaiheeksi.

      • paipapum

        Alussa tässäkin keskustelussa on aina se kirveen lyöminen keskelle hakkuupölliä ; -
        Oot Ateisti - ..tai- teisti ,
        sekin on olettamus ,
        aiemmin Ateisti- sanan tilalla oli Kommunisti , Ateisti -sana on kotoisin noilta -1700 luvun aatelisfilosofeilta , kuten Rousseaulta , joka asetti itsensä Lainsäätäjän , toisin sanoen yhteiskuntajumalan paikalle , ja kertoi , että jos jokin kansanosa ei suostu itselleen erittäin epäedulliseen Yhteiskuntasopimukseen , on Lainsäätäjän se hänelle opetettava , ;
        Tähänhän se kaikki perustuu; meidän pääministerimme ehdotti Työväestölle samaa , joten aate elää ,
        Rousseaun kirja julkaistiin Suomeksi v , -1921 , joten tuli siis köyhille opetettua aateliherran filosofiaa ,
        olennaista ei ole se , onko jumala olemassa vai ei , olennaista on se, että vauras kansanosa säilyttää kaikki vallan ,
        Stalinkin oli Ortodoksipapiksi opiskellut eliitin edustaja , joten jako Ate- tai -teisteihin hieman lipsuu, kuin kynttelillä voidellut sukset ennenvanhaan ,


    • Valitettavasti

      Jos olisin uskovainen, tuntisin suurta myötähäpeää noista apowikin kirjoituksista. On helppo ymmärtää, miksi moisen humpelihutun editointi on estetty.

      • pseudofilosofiaa

        Apowikin olemassaolo osoittaa vain kuinka vaikeaksi uskovaiset ovat kokeneet ateistien argumentoinnin. Se kertoo samalla valitettavasti myös sen, että he eivät ole asiasta juuri mitään ymmärtäneet, sen verran heppoista huttua apowikin jutut ovat. Uskonnolliset vedättäjät ovat aina osanneet hämätä ja puhua.


      • JaPerustelutOvatMissä
        pseudofilosofiaa kirjoitti:

        Apowikin olemassaolo osoittaa vain kuinka vaikeaksi uskovaiset ovat kokeneet ateistien argumentoinnin. Se kertoo samalla valitettavasti myös sen, että he eivät ole asiasta juuri mitään ymmärtäneet, sen verran heppoista huttua apowikin jutut ovat. Uskonnolliset vedättäjät ovat aina osanneet hämätä ja puhua.

        Olipas teillä kommenteissanne mahtavan hyvät perustelut mielipiteillenne! ;)

        Eivät ollenkaan MuTu-tasoa. :o


      • 34dd53434
        JaPerustelutOvatMissä kirjoitti:

        Olipas teillä kommenteissanne mahtavan hyvät perustelut mielipiteillenne! ;)

        Eivät ollenkaan MuTu-tasoa. :o

        Olet ymmärtänyt väärin: keskustelufoorumin tarkoitus ei ole kopioida metrikaupalla tekstiä muilta sivuilta kun itse ei tajua mistään mitään eikä osaa ajatella.
        Olet pelkkä typerä floodaaja. Todisteeksi siitä voit lukea tämän ja muuta tekemäsi aloitukset ja kommentit.


      • Vapaaehtoista
        34dd53434 kirjoitti:

        Olet ymmärtänyt väärin: keskustelufoorumin tarkoitus ei ole kopioida metrikaupalla tekstiä muilta sivuilta kun itse ei tajua mistään mitään eikä osaa ajatella.
        Olet pelkkä typerä floodaaja. Todisteeksi siitä voit lukea tämän ja muuta tekemäsi aloitukset ja kommentit.

        Sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Se on kuitenkin vain mielipiteesi. En puolestani huomaa suuria todisteita sinun(kaan) ajattelusi syvällisyydestä. Mutta sekin on puolestaan vain minun mielipiteeni.

        Kyllä maailmaan ja tällekin palstalle mielipiteitä mahtuu ja (ainakin joillekin ihmisille ajatuksia herättäviä) lainauksiakin mahtuu ja jos joku ketju ärsyttää ei ole pakko lukea. :)


      • seosoittaasen
        Vapaaehtoista kirjoitti:

        Sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Se on kuitenkin vain mielipiteesi. En puolestani huomaa suuria todisteita sinun(kaan) ajattelusi syvällisyydestä. Mutta sekin on puolestaan vain minun mielipiteeni.

        Kyllä maailmaan ja tällekin palstalle mielipiteitä mahtuu ja (ainakin joillekin ihmisille ajatuksia herättäviä) lainauksiakin mahtuu ja jos joku ketju ärsyttää ei ole pakko lukea. :)

        No sehän on hauskaa että olet huomannut heräämään tämän. Vielä eilen sinua sapetti suunnattomasti palstan raamatullisuus-ketju. Toivottavasti ymmärrät ettei pseudofilosofinen jumalaketjujusi suinkaan poista raamatun ongelmia mihinkään. Itse asiassa raamattu on uskovaisuuden paras todiste siitä ettei jumalia ole. Se, että jotkut uskovaiset ovat huomanneet tuon ja puputtavat nyt raamatunlauseiden sijaan ponnetonta mukafilosofiaa ei muuta asiaa mihinkään. Yhdestäkään jumalasta, jota uskovaiset mainostavat olemassaoleviksi, ei ole todisteita.


    • alfa123om22

      Ainoa syy minkä vuoksi Jumala ei silloin tällöin näyttäydy maa päällä tukien ja auttaen on siinä, että hän on olemukseltaan liian isokoinen, rujo tai pelottava. Me emme tiedä mitä kokoluokkaa maapallo on verrattuna Jumalaan. Ehkä maapallo on kuin elektronin kokoinen verratuna Jumalaan, joka on kuin vaikkapa norsu tai valas. Intialaiset väittävät, että maailmankaikkeus on osa Jumalan ruumista tai kehoa. Entä jos Galaksijoukko on pieni osa Jumalan kromosomin dna:ta. Entä jos galaksit ovat kuin yksittäisiä aminohappoja Jumalan ruumissa.

      Ei meillä ole aavistustakaan millainen Jumala todellisuudessa on. On olemassa pyhiä kirjoituksia, kirkkoja, uskontoja yms. todisteena, että joku näkymätön vaikuttaa ihmisten ja kansojen vaiheisiin.

      Kyllä historia todistaa monien kirjoitusten käyneen toteen. Mikä todistus keino on aivan luotettava. Jeesuksestakin oli monia ennustuksia edeltäkäsin. Toisaalta voidaan osoittaa, että kirjoitusten lupauksista vain murto-osa toteutuu. Niissä on paljon totta, mutta myös paljon valhetta.

      Jumala ei osu oikeaan aina, vaan tapahtuu perääntymisiä ja takaiskuja niin kuin eräämaavaelluksella Israelille Kaanaan maata valloittamaan mentäessä. Näistä piirteistä Jumalassa ei puhuta kun vallalla on pitkään ollut fundamentalismi ainakin 1700-luvulta lähtien.

      Fundamentalismin asemesta Jumala itse suositteli 1800 ja 1900 luvuilla muita ajatussuuntia, vaan maan asukkkat hyljeskelivät noita.

      1800 luvulla Jumala pyysi luovuttamaan itselleen kaiken sen mitä olivat Profeetat ja uskovaiset saaneet haltuunsa.
      1900 luvulla olisi ehkä Messiaanisuus pitänyt valita fundamentalismin asemesta.

      Simsonissa, joka oli Messias esim. vaikutti Kaikkivaltiaan henki ja tarkoitus oli tuolloin osoittaa ehkä Kaikkivaltias ei ole niin kaikkivaltias kuin mitä hänestä kuvitellaan. Simson nimittäin epäonnistui tehtävissään sangen perusteellisesti.

      Tarkoitan, että Jumalan tuntemuksessamme saattaa olla puutteita ja vääriä oivalluksia todella paljon. Voi olla, että olemme jopa yli 3000 vuotta ajastamme jäljessä. Kulloinkin vallitseva opinsuunta määrää sitä mitä kuvittelemme Jumalasta.

      Tämän 2000-vuosisadan jumaltuntemus saa aivan uuden ulottuvuuden ja hipoo monestakin syystä taivaita. Ensinnäkin Joh. 16:25 on menossa, jolloin Jeshua kertoo AVOIMESTI KAIKEN ISÄSTÄ.
      Toiseksi odotteena on Imaami Mahdin ja Profeetta Isan saapuminen.

      Mutta Itä on pyhitetty valheita ja jumalattomuutta varten 2300 aamun ajaksi. Vain lännessä totuus ja tieto Jumalasta ottaa tuulta purjeisiinsa. Luulisin, että avainasemassa tulevassa jumalantuntemuksessa ovat Intian veeda kirjallisuus. Imaami Mahdi tuo mukanaan 1000 uutta kirjaa eräiden tietojen mukaan. Ja ehkä noin sadan vuoden kuluttua alkaa näyt ja ilmestykset.

      Saatana, paholainen, perkele ja antikristukset tekevät kyllä salajuonia niin paljon kuin mahdollista estääkseen Jumalan tuntemuksen ja onnistunevat siinä idässä melko hyvin. Mutta länessä pahisten heittämän tumman verhon lävitse pitäisi alkaa erottua tosi Jumalan olemus.

      TODISTEET TULEVAT LÄNNESSÄ OLEMAAN SELKEÄT, VAIKKA PAHAN VOIMAT YRITTÄVÄT NIITÄ HÄMÄRTÄÄ.
      SYY MINKÄ VUOKSI SAASTAISET JA JUMALATTOMAT EIVÄT USKO ON SE, ETTÄ HEIDÄN MESSIAANSA ON VIELÄ SAAPUMATTA. LUULTAVAA ON HEIDÄN MESSIAANSA SAAPUVAT SAMAAN AIKAAN KUN ASSYRIA JA EGYPTI KOHOAVAT ISRAELIN RINNALLE.
      SITÄ EN TIEDÄ KOSKA SE TAPAHTUU.

    • Valitettavasti

      Ateismi ei väitä mitään. Ateismi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ei ole uskoa jumaluuksiin. Usko jumaluuksiin puuttuu. Sitä ei ole koskaan ollutkaan tai se on vain loppunut omaan mahdottomuuteensa.

      Yksittäinen ateisti (teisteistä puhumattakaan) voi sitten väittää mitä tahansa. Mutta se onkin taas ihan eri asia. Meitä ihmisiähän on niin moneksi.

      • HuomHuomHuom

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa

        Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole."

        Tämä määritelmä on esillä ateistisen Vapaa-ajattelijoiden liiton sivulla.
        Siellä on myös ateistien ja teistien ja agnostikkojen määritelmät
        Michael Scrivenin tietoteoreettisen ateistin määritelmän mukaisesti.

        "Koska keskustelua käydään usein virheellisillä ja omatekoisilla ateistin määritelmillä, seuraavaan on otettu Michael Scrivenin kuuluisa ateistin , agnostikon ja teistin määritelmä vuodelta 1966 (Primary Philosophy, McGraw-Hill, 1966, painettu uudestaan teoksessa Critiques of God, toim. Peter Angeles, Prometheus Books, ISBN 0-87975-078-2). Lisäksi määritelmässä on otettu huomioon maailman tunnetuimman ateistifilosofin Michael Martinin jaottelu positiiviseen ateismiin ja negatiivisen ateismiin (Atheism, A Philosophical Justification, Temple University Press, 1990, ISBN 0-87722-642-3)."

        lainausten lähteet:
        http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_04/ateismin_maaritelma.html


      • tsktskstkst
        HuomHuomHuom kirjoitti:

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa

        Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole."

        Tämä määritelmä on esillä ateistisen Vapaa-ajattelijoiden liiton sivulla.
        Siellä on myös ateistien ja teistien ja agnostikkojen määritelmät
        Michael Scrivenin tietoteoreettisen ateistin määritelmän mukaisesti.

        "Koska keskustelua käydään usein virheellisillä ja omatekoisilla ateistin määritelmillä, seuraavaan on otettu Michael Scrivenin kuuluisa ateistin , agnostikon ja teistin määritelmä vuodelta 1966 (Primary Philosophy, McGraw-Hill, 1966, painettu uudestaan teoksessa Critiques of God, toim. Peter Angeles, Prometheus Books, ISBN 0-87975-078-2). Lisäksi määritelmässä on otettu huomioon maailman tunnetuimman ateistifilosofin Michael Martinin jaottelu positiiviseen ateismiin ja negatiivisen ateismiin (Atheism, A Philosophical Justification, Temple University Press, 1990, ISBN 0-87722-642-3)."

        lainausten lähteet:
        http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_04/ateismin_maaritelma.html

        No se on vaparien näkemys, kaikki ateistit eivät ole vapareita. Mihinkäs nyt vetoa?


      • HuomHuomHuom
        tsktskstkst kirjoitti:

        No se on vaparien näkemys, kaikki ateistit eivät ole vapareita. Mihinkäs nyt vetoa?

        Itse asiassa eihän tuo ole mikään yleinen "vapareiden näkemys". Tuo määritelmä on vain tuotu asiallisesti esille heidän julkaisunsa sivulla. Sitä ei ainakaan sillä sivulla mitenkään yritetä kiistää. Tuskinpa edes vapareilla on kuitenkaan mitään yhtä virallista ainoaa ja oikeaa ateismin ja ateistien määritelmää, joka on heidän viralliseksi kannanotokseen aiheesta esim äänestämällä päätetty. :)

        En edes yrittänyt vedota sellaiseen.

        Vetoankin siihen, että mielestäni nuo ateismin ja teismin määritelmät ovat loogisesti ja filosofisesti ajatellen parhaiten ja todellisuutta vastaavimmin määritelty.

        Siitä miten hyvin ne täsmäävät todellisuuteen eräs ateisti järjesti mitä ilmeisemmin vahingossa oikein esimerkkinäytöksen alempana tässä ketjussa! ;)


      • oletsekopää
        HuomHuomHuom kirjoitti:

        Itse asiassa eihän tuo ole mikään yleinen "vapareiden näkemys". Tuo määritelmä on vain tuotu asiallisesti esille heidän julkaisunsa sivulla. Sitä ei ainakaan sillä sivulla mitenkään yritetä kiistää. Tuskinpa edes vapareilla on kuitenkaan mitään yhtä virallista ainoaa ja oikeaa ateismin ja ateistien määritelmää, joka on heidän viralliseksi kannanotokseen aiheesta esim äänestämällä päätetty. :)

        En edes yrittänyt vedota sellaiseen.

        Vetoankin siihen, että mielestäni nuo ateismin ja teismin määritelmät ovat loogisesti ja filosofisesti ajatellen parhaiten ja todellisuutta vastaavimmin määritelty.

        Siitä miten hyvin ne täsmäävät todellisuuteen eräs ateisti järjesti mitä ilmeisemmin vahingossa oikein esimerkkinäytöksen alempana tässä ketjussa! ;)

        No mielikuvituksesi huomioon ottaen olet voinut nähdä harhoja mistä vaan.
        Nytkin tuot esiin sen, että sinusta "mielestäni nuo ateismin ja teismin määritelmät ovat loogisesti ja filosofisesti ajatellen parhaiten ja todellisuutta vastaavimmin määritelty." Eikä siihen ole mitään muuta syytä kuin se, että kuvittelet sen vapauttavan sinut jumalan olemassaoloa koskevasta todistustaakasta.
        Miten sen nyt kuvaisi lyhyesti: väistely ja kiemurtelu ovat sinun "todisteesi".


      • Valitettavasti
        HuomHuomHuom kirjoitti:

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa

        Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole."

        Tämä määritelmä on esillä ateistisen Vapaa-ajattelijoiden liiton sivulla.
        Siellä on myös ateistien ja teistien ja agnostikkojen määritelmät
        Michael Scrivenin tietoteoreettisen ateistin määritelmän mukaisesti.

        "Koska keskustelua käydään usein virheellisillä ja omatekoisilla ateistin määritelmillä, seuraavaan on otettu Michael Scrivenin kuuluisa ateistin , agnostikon ja teistin määritelmä vuodelta 1966 (Primary Philosophy, McGraw-Hill, 1966, painettu uudestaan teoksessa Critiques of God, toim. Peter Angeles, Prometheus Books, ISBN 0-87975-078-2). Lisäksi määritelmässä on otettu huomioon maailman tunnetuimman ateistifilosofin Michael Martinin jaottelu positiiviseen ateismiin ja negatiivisen ateismiin (Atheism, A Philosophical Justification, Temple University Press, 1990, ISBN 0-87722-642-3)."

        lainausten lähteet:
        http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_04/ateismin_maaritelma.html

        Esittämäsi määritelmäkin on yksinkertaisesti jonkun keksimä. Jos määritelmät aiheuttavat sekaannusta, on yksinkertaisinta puhua asioista. On turha kinastella ateismin määritemästä. Kukin meistä on vapaa edustamaan itseään, eikä ole sidottu muiden keksimiin luokitteluihin. Nän ainakin toivoisin olevan.

        Olemassa olemisen todistaminen olisi helppoa, mutta olematonta on vaikea todistaa olemattomaksi. Jumalan olemattomuuden todistaminen on yhtä vaikeaa kuin sen kuuluisan lentävän spagettihirviönkin kanssa. Todistamisen mahdottomuus ei anna mitään syytä alkaa uskomaan, jos kerran puoltaviakaan todisteita ei ole. Vaihtoehtoisten totuuksien tulva ja sanakikkailu ei korvaa laadullisia puutteita, vaan on pikemminkin osoitus epärehellisyydestä ja tarkoituksellisesta harhautuksesta.


      • HuomHuomHuom
        Valitettavasti kirjoitti:

        Esittämäsi määritelmäkin on yksinkertaisesti jonkun keksimä. Jos määritelmät aiheuttavat sekaannusta, on yksinkertaisinta puhua asioista. On turha kinastella ateismin määritemästä. Kukin meistä on vapaa edustamaan itseään, eikä ole sidottu muiden keksimiin luokitteluihin. Nän ainakin toivoisin olevan.

        Olemassa olemisen todistaminen olisi helppoa, mutta olematonta on vaikea todistaa olemattomaksi. Jumalan olemattomuuden todistaminen on yhtä vaikeaa kuin sen kuuluisan lentävän spagettihirviönkin kanssa. Todistamisen mahdottomuus ei anna mitään syytä alkaa uskomaan, jos kerran puoltaviakaan todisteita ei ole. Vaihtoehtoisten totuuksien tulva ja sanakikkailu ei korvaa laadullisia puutteita, vaan on pikemminkin osoitus epärehellisyydestä ja tarkoituksellisesta harhautuksesta.

        "Jos määritelmät aiheuttavat sekaannusta, on yksinkertaisinta puhua asioista."

        Tuo lause on loogisesti ja filosofisesti täysin kestämättömällä pohjalla. Jos et sitä käsitä, meillä ei ole edellytyksiä yhteiseen onnistuneeseen keskusteluun, jota ainakaan minä jaksaisin käydä. :)


    • Olipas nurinkurinen kirjoitus ja erittäin hyvä esimerkki ns. olkiukko argumentin rakentamisesta.

      Kirjoitus alkaa sillä, että rakennetaan mielikuva (tässä tapauksessa ”ateistien mahdollisista oletustaipumuksista” – hauska ilmaisu: kolme ehdollista ilmaisua kahdessa sanassa; argumentin aloituksena sama kuin, jos tädillä olisi kahva selässä…) jota sitten argumentoidaan kuin se olisi todennettu asia eikä mielikuva mitä se argumenteista huolimatta edelleenkin on.

      Ensimmäinen olkiukko rakennetaan lauseessa:
      ”Ateisti voi kokea tieteen tukevan ateismia lähinnä siten, että ateisti itse pitää ateismia oletuskantana”

      Eli esitetään väite joka taas sisältää kaksi ehdollista sanaa ”voi kokea” ja ”lähinnä” ja samanaikaisesti sanalla ”kokea” yritetään esittää, että ateismi olisi uskonnolliseen kokemukseen verrattavissa oleva asia mitä se tietenkään ei ole.

      Toinen olkiukko syntyy lauseessa:
      " mikäli tiede ei ole todistanut Jumalan olemassaoloa,”

      Eli esitetään väite, että jumalan olemassaolo on itsestään selvyys, mutta tiede ei vain ole vielä pystynyt todistamaan sitä sekä samanaikaisesti esitetään, että tiedeyhteisöt tutkisivat olemattomia asioita (tämä on hyvin tärkeää esittää näin, koska muuten argumentti todistustaakan siirrosta ei ole validi).
      Harmi vain, että tämä argumentin varjolla joka ikinen jumaluus ja mytologinen olento minkä ihminen tietää olisi täysin validi – samalla viivalla olisi niin Ukko, Thor, Zeus, Jahve, Saunatonttu, Metsänpeikko, pinkki yksisarvinen, Joulupukki, hammaskeiju, jne..

      Yksikään näistä väitteistä ei tienkään pidä paikkaansa ja ne ovat täysin järjettömiä, jos otetaan huomioon mitä ateismi tarkoittaa – se on edelleenkin vain ja ainoastaan uskon puutetta – tai mitä tiede tarkoittaa (lainaus wikistä: ” Tiede tarkoittaa todellisuuden ilmiöiden ja niiden välisten suhteiden järjestelmällistä ja arvostelevaa tutkimista sekä sen avulla saatua tietojen jäsentynyttä kokonaisuutta. Tieteen tehtävänä on selittää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä. Tieteellinen tutkimus on järjestelmällistä ja järkiperäistä uuden tiedon hankintaa, mutta myös aikaisemman tieteellisen tiedon päälle rakentamista sekä selitysten ja ennustusten todentamista.).

      Melkoista kiemurtelua nuo Apowikin tekstit ja btw. samoilla teksteillä pystyy puolustelemaan mitä tahansa jumalaa ja mitä tahansa uskontoa, mutta epäilenpä, että aloittaja – puhuessaan jumalasta – ei tarkoittanut puolustella Siwaa, Wisnua tai Manitua, jne.. Tämän takia Pascalin vaakakaan ei ole mihinkään validi perustelu; se toimii vain, jos olisi yksi uskonto, mutta esim. aabrahimilaisia uskontoja on kymmeniä tuhansia (joista kristinuskoja on n. 50 000) jotka omaavat eri jumalkäsityksen ja jotka kiistelevät siitä kenen jumala on se oikea.

      Mitä tulee noihin kommentteihin Raamatun historiallisuudesta ja että arkeologia tukisi sitä niin se on puhdasta valehtelua – ns. raamattuarkeologia on osoitettu pseudotieteeksi vuosikymmeniä sitten. En viitsi kopioida tähän koko keskustelua vain kaksi kappaletta, jos kiinnostusta riittää niin tuolta http://keskustelu.suomi24.fi/t/14682229/ateismin-todisteet-onko-niita#comment-88505076 voi käydä lukemassa lisää.

      >…Donald B. Redford on todennut, että kaikki rekonstruktiot käyttäen raamatun lähteitä (käytetään Raamattua pohjana historialle) ovat hyviä esimerkkejä akateemisesta toiveajattelusta.

      Ja Amhai Mazar toteaa tutkielmassaan Archaeology and the Biblical Narrative: The Case of the United Monarchy (vuodelta 2010), että raamatun tarinat eivät ole hyväksyttäviä tulkintoja historiasta saatavilla olevan tiedon valossa.<

      Yhteenvetona; todistustaakka ei muutu se pysyy edelleenkin positiivisen väitteen esittäjällä, vaikka kuinka kiemurtelisi.

      • AteismistaJaTeismistä

        Filosofit ja aiheen tutkijat eivät ole yksimieleisiä siitä, mitä termi ateisti oikeastaan tarkoittaa. Sillä ei ole vain yhtä hyväksyttyä määritelmää eikä asiasta ole suinkaan tiedemaailmassakaan mitään konsensusta ja yksimielisyyttä.

        Tässä yksi arvostettu ja tunnettu tietoteoreettinen määritelmä aiheeseen liittyen. Jumalaan uskomiseen ja jumaluskon kieltämiseen/puuttumiseen liittyy myös aste-eroja. Asia ei suinkaan ole mustavalkoinen kuten voimme havaita:

        "Tietoteoreettisen ateistin määritelmä

        Kun ateismilla tarkoitetaan tiedollista asennetta (joku henkilö X on sitä mieltä, että on olemassa jumala), on mahdollista kieltää jumalausko kahdella tavalla. Kielto voi tapahtua Ilkka Niiniluodon luonnehdinnan mukaan ”ulkoapäin”, jolloin a-teismi eli ei-teismi on (henkilö X:n osalta) uskon puutetta jumalan olemassaoloon. Sen sijaan ”sisäinen kielto” johtaa kapeaan määritelmään, jonka mukaan ateismi on käsitys, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa. Ilkka Niiniluoto pitää jälkimmäistä tulkintaa loogisesti vahvempana siinä mielessä, että, olettaen henkilö X:n käsitysten ristiriidattomuuden, jälkimmäisestä väitteestä seuraa ensimmäinen, mutta ei päinvastoin.12

        Filosofi Michael Scriven on muotoillut ateistin, agnostikon ja teistin määritelmän tietoteoreettisena käsityksenä, jolloin käsitys ateismin, agnostisismin ja teismin suhteen voi olla eriasteinen.13

        Käsitys jumalan olemassaolosta Nimitys

        1. Vahvoja todisteita olemassaoloa vastaan, ei mitään todisteita puolesta Positiivinen ateisti

        2. Ei mitään yleisiä tai erityisiä perusteita tai todisteita puolesta Negatiivinen ateisti

        3. Joitakin yleisiä tai erityisiä perusteita puolesta, silti epätodennäköinen Skeptikko, agnostikko laajassa merkityksessä, vaikka pitää jumalan olemassaoloa epätodennäköisenä, pitää sitä mahdollisena

        4. Todisteita puolesta ja vastaan yhtä paljon, todennäköisyys 50 % Agnostikko kapeassa merkityksessä, ei ota mitään kantaa kummankaan puolesta

        5. Vahvoja todisteita puolesta, silti ristiriitaisuuksia ja todisteita vastaan Käytännön teisti, agnostikko laajassa merkityksessä

        6. Vahvoja todisteita puolesta eikä mitään todisteita vastaan. Todistuva tavanomaisessa mielessä Moderni teisti

        7. Suoraan todistuva vastaansanomattomilla tosiasioilla Vanhakantainen teisti"

        lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Ateismin_määritelmä


        Samasta aiheesta kirjoitetaan myös ateistisen Vapaa-ajattelijoiden liiton sivulla, josta alla lainaus: ( Huomatkaapa tosiaankin ATEISMIN ONTOLOGINEN MÄÄRITELMÄ: ATEISMIN MUKAAN JUMALAA EI OLE OLEMASSA.)


        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa

        Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

        Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä.

        Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumala olemassa vai ei. Epävarmuuden aste voi vaihdella. Seuraavassa ateistin määritelmässä on huomioitu tietoteoreettinen puoli asiasta.


        Michael Scrivenin tietoteoreettinen ateistin määritelmä

        Koska keskustelua käydään usein virheellisillä ja omatekoisilla ateistin määritelmillä, seuraavaan on otettu Michael Scrivenin kuuluisa ateistin , agnostikon ja teistin määritelmä vuodelta 1966 (Primary Philosophy, McGraw-Hill, 1966, painettu uudestaan teoksessa Critiques of God, toim. Peter Angeles, Prometheus Books, ISBN 0-87975-078-2). Lisäksi määritelmässä on otettu huomioon maailman tunnetuimman ateistifilosofin Michael Martinin jaottelu positiiviseen ateismiin ja negatiivisen ateismiin (Atheism, A Philosophical Justification, Temple University Press, 1990, ISBN 0-87722-642-3).


        Erkki Hartikainen"

        Lainaus päättyy tähän ja sitten sivulla seuraakin sama Michael Scrivenin tietoteoreettinen määritelmä kuin yllä jo lainattiin muualta


        Eli jopa ateistit itse tuovat esiin tätä tietoteoreettista ateistin määritelmäkaaviota ja tuota tiettyä ontologista määritelmää, mikä oli yllä.

        Alemman lainauksen lähde: http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_04/ateismin_maaritelma.html

        Eli tuo sama tietoteoreettinen ateismin määritelmä löytyi sekä kristittyjen Apowikistä että ateistien Vapaa-ajattelijoiden sivuilta. Minusta se on mainio tapa määritellä ateismi, teismi ja aste-erot siltä väliltä. Samoin tuo ateistisen Vapaa-ajattelijoiden sivulta löytynyt ontologinen ateismin määritelmä on osuva mielestäni.

        Sehän oli:
        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa "


      • AteismistaJaTeismistä
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Filosofit ja aiheen tutkijat eivät ole yksimieleisiä siitä, mitä termi ateisti oikeastaan tarkoittaa. Sillä ei ole vain yhtä hyväksyttyä määritelmää eikä asiasta ole suinkaan tiedemaailmassakaan mitään konsensusta ja yksimielisyyttä.

        Tässä yksi arvostettu ja tunnettu tietoteoreettinen määritelmä aiheeseen liittyen. Jumalaan uskomiseen ja jumaluskon kieltämiseen/puuttumiseen liittyy myös aste-eroja. Asia ei suinkaan ole mustavalkoinen kuten voimme havaita:

        "Tietoteoreettisen ateistin määritelmä

        Kun ateismilla tarkoitetaan tiedollista asennetta (joku henkilö X on sitä mieltä, että on olemassa jumala), on mahdollista kieltää jumalausko kahdella tavalla. Kielto voi tapahtua Ilkka Niiniluodon luonnehdinnan mukaan ”ulkoapäin”, jolloin a-teismi eli ei-teismi on (henkilö X:n osalta) uskon puutetta jumalan olemassaoloon. Sen sijaan ”sisäinen kielto” johtaa kapeaan määritelmään, jonka mukaan ateismi on käsitys, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa. Ilkka Niiniluoto pitää jälkimmäistä tulkintaa loogisesti vahvempana siinä mielessä, että, olettaen henkilö X:n käsitysten ristiriidattomuuden, jälkimmäisestä väitteestä seuraa ensimmäinen, mutta ei päinvastoin.12

        Filosofi Michael Scriven on muotoillut ateistin, agnostikon ja teistin määritelmän tietoteoreettisena käsityksenä, jolloin käsitys ateismin, agnostisismin ja teismin suhteen voi olla eriasteinen.13

        Käsitys jumalan olemassaolosta Nimitys

        1. Vahvoja todisteita olemassaoloa vastaan, ei mitään todisteita puolesta Positiivinen ateisti

        2. Ei mitään yleisiä tai erityisiä perusteita tai todisteita puolesta Negatiivinen ateisti

        3. Joitakin yleisiä tai erityisiä perusteita puolesta, silti epätodennäköinen Skeptikko, agnostikko laajassa merkityksessä, vaikka pitää jumalan olemassaoloa epätodennäköisenä, pitää sitä mahdollisena

        4. Todisteita puolesta ja vastaan yhtä paljon, todennäköisyys 50 % Agnostikko kapeassa merkityksessä, ei ota mitään kantaa kummankaan puolesta

        5. Vahvoja todisteita puolesta, silti ristiriitaisuuksia ja todisteita vastaan Käytännön teisti, agnostikko laajassa merkityksessä

        6. Vahvoja todisteita puolesta eikä mitään todisteita vastaan. Todistuva tavanomaisessa mielessä Moderni teisti

        7. Suoraan todistuva vastaansanomattomilla tosiasioilla Vanhakantainen teisti"

        lainauksen lähde: https://www.apowiki.fi/wiki/Ateismin_määritelmä


        Samasta aiheesta kirjoitetaan myös ateistisen Vapaa-ajattelijoiden liiton sivulla, josta alla lainaus: ( Huomatkaapa tosiaankin ATEISMIN ONTOLOGINEN MÄÄRITELMÄ: ATEISMIN MUKAAN JUMALAA EI OLE OLEMASSA.)


        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa

        Tässä määritelmässä on määritelty olemassaoloa koskeva eli ontologinen käsitys. Jumala joko on olemassa tai ei ole olemassa. Mitään olemassaolon ja olemattomuuden välimuotoa ei ole.

        Deismi (jumala on olemassa, mutta ei puutu maailmanmenoon) ja panteismi (jumala on sama kuin maailmankaikkeus) ovat tämän mukaan teismiä.

        Inhimillinen tieto siitä, mitä on olemassa, on vajavaista. Joku saattaa pitää varmana, että jumalaa ei ole olemassa. Joku toinen saattaa pitää varmana, että jumala on olemassa. Joku kolmas voi olla epävarma siitä, onko jumala olemassa vai ei. Epävarmuuden aste voi vaihdella. Seuraavassa ateistin määritelmässä on huomioitu tietoteoreettinen puoli asiasta.


        Michael Scrivenin tietoteoreettinen ateistin määritelmä

        Koska keskustelua käydään usein virheellisillä ja omatekoisilla ateistin määritelmillä, seuraavaan on otettu Michael Scrivenin kuuluisa ateistin , agnostikon ja teistin määritelmä vuodelta 1966 (Primary Philosophy, McGraw-Hill, 1966, painettu uudestaan teoksessa Critiques of God, toim. Peter Angeles, Prometheus Books, ISBN 0-87975-078-2). Lisäksi määritelmässä on otettu huomioon maailman tunnetuimman ateistifilosofin Michael Martinin jaottelu positiiviseen ateismiin ja negatiivisen ateismiin (Atheism, A Philosophical Justification, Temple University Press, 1990, ISBN 0-87722-642-3).


        Erkki Hartikainen"

        Lainaus päättyy tähän ja sitten sivulla seuraakin sama Michael Scrivenin tietoteoreettinen määritelmä kuin yllä jo lainattiin muualta


        Eli jopa ateistit itse tuovat esiin tätä tietoteoreettista ateistin määritelmäkaaviota ja tuota tiettyä ontologista määritelmää, mikä oli yllä.

        Alemman lainauksen lähde: http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2003_04/ateismin_maaritelma.html

        Eli tuo sama tietoteoreettinen ateismin määritelmä löytyi sekä kristittyjen Apowikistä että ateistien Vapaa-ajattelijoiden sivuilta. Minusta se on mainio tapa määritellä ateismi, teismi ja aste-erot siltä väliltä. Samoin tuo ateistisen Vapaa-ajattelijoiden sivulta löytynyt ontologinen ateismin määritelmä on osuva mielestäni.

        Sehän oli:
        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa "

        https://www.apowiki.fi/wiki/Ateismin_määritelmä

        Korjausyritys tässä tuohon yhteen linkkiin , joka ei auennut äsken, kun tarkistin.


      • AteismistaJaTeismistä
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        https://www.apowiki.fi/wiki/Ateismin_määritelmä

        Korjausyritys tässä tuohon yhteen linkkiin , joka ei auennut äsken, kun tarkistin.

        Juu, ei nyt onnistu linkin kopiointi jostain syystä, mutta halutessaan voi itse kirjoittaa tuon osoitteen ja googlata.


      • osaatkoajatellaitse
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Juu, ei nyt onnistu linkin kopiointi jostain syystä, mutta halutessaan voi itse kirjoittaa tuon osoitteen ja googlata.

        Kuten olen jo ennenkin maininnut, niin tolkuton tekstien kopioiminen ei ole keskustelua. Se on keskustelun välttelyä ja sotkemista. Ainoa asia johon kykenet.

        Apowikin määritelmät ateismista saakin unohtaa saman tien.

        Ateistina kielätydyn asettumasta kenenkään valmiiksi asettamiin karsinoihin ja kategorioihin. Uskovaisena olet itse tietysti auktoriteettiuskovainenkin ja siksi nojaat muiden näkemyksiin omasi sijaan ja kuvittelet muidenkin tekevän niin.

        Onko sinulla omia ajatuksia lainkaan?


      • en.usko
        osaatkoajatellaitse kirjoitti:

        Kuten olen jo ennenkin maininnut, niin tolkuton tekstien kopioiminen ei ole keskustelua. Se on keskustelun välttelyä ja sotkemista. Ainoa asia johon kykenet.

        Apowikin määritelmät ateismista saakin unohtaa saman tien.

        Ateistina kielätydyn asettumasta kenenkään valmiiksi asettamiin karsinoihin ja kategorioihin. Uskovaisena olet itse tietysti auktoriteettiuskovainenkin ja siksi nojaat muiden näkemyksiin omasi sijaan ja kuvittelet muidenkin tekevän niin.

        Onko sinulla omia ajatuksia lainkaan?

        Ja kun kerran ateismista ruvettiin puhumaan, niin laitan muutaman linkin ja lyhyen lainauksen määritelmästä, joka varmaankin yhtyy muihin määritelmiin tavalla tai toisella.

        "Ateismi on siis teistisen uskon puutetta. Joka ei usko jumalan tai yliluonnollisen olennon olemassaoloon voidaan oikein määritellä ateistiksi.

        Ateismi määritellään joskus sanoilla: "usko, ettei ole olemassa minkäänlaista jumalaa", tai että se on väite, jonka mukaan jumalaa ei voi olla olemassa. Vaikka nämä ovat ateismin alalajeja, ne eivät täysin selvitä ateismin merkitystä — sitä paitsi ne ovat jokseenkin harhaanjohtavia ateismin perusluonteeseen nähden. Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. "

        http://www.vihrearouva.net/usko/ateismin_maaritys.html

        Tuossa siis asia hiukan eri sanoin ja edelleen se olennainen punainen lanka, joka uskovaiselle tuottaa ongelmia on tuo uskon p u u t e.

        Tuolla taasen on hyvät esimerkit aiheeseen liittyen:

        "A uskoo, että P

        A uskoo, että ei-P

        A ei usko, että P"

        "todennäköisimmin ateistiksi itseään kutsuva henkilö tarkoittaa näkemystä, jota vastaa kohta (3). "

        "Täytyy kuitenkin muistaa, että ateismi on pohjimmiltaan nimenomaan kielteinen vastaus kysymykseen "Uskotko jumalaan", jolloin on selvää, ettei positiivinen ateismi voi olla vastaus tällaiseen yleisen tason kysymykseen, sillä "jumalaa" ei tässä ole vielä määritelty ja voisihan olla, ettei vastauksen antaja vielä tiedä edes mistä (tai minkälaisesta) jumalasta on kysymys"

        http://personal.inet.fi/koti/jouni_vilkka/AteisminMaaritelmaJaMotivaatio.htm

        Kirjoittaja jakaa sitten tietysti sitten tekee erilaista jaottelua ateistien suhteen ;)

        Ja kun nyt kerran kopsaillaan tekstiä muualta, niin tässä pesee vielä lisää.

        "Erityisesti tarkoitamme esimerkiksi kristinuskon kuvaamaa "Jahve-jumalaa", joka olisi luonut maailmankaikkeuden ja hallitsisi sitä sen ulkopuolelta."

        "Jumala-käsitettä on hyvin vaikea -- ja luultavasti mahdotonta -- määritellä tyhjentävästi kaikkien uskontojen ja näkemysten kannalta."

        http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/uskfil/ateismi.html

        Minä en usko mihinkään jumaliin. Mutta en sulje pois sellaista mahdollisuutta, että on olemassa muitakin älykkäitä olentoja kuin ihminen, jopa älykkäämpiä mahdollisesti, ne eivät ole kuitenkaan jumalia. Aivan erityisesti kaikki ihmisten kirjoittamat teokset ns. jumalista ovat vain ihmisten kuvauksia olennoista, jotka he ovat itse keksineet. Tähän kategoriaan kuuluu myös raamattu tarinoineen. Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole.

        Vapaa-ajattelijat voivat tietysti koettaa ajaa sisään jotain tiettyä ateismin määritelmää alalajeineen, mikäs siinä. Se taas ei tarkoita että ne on pakko uskoa.


      • AteismistaJaTeismistä
        en.usko kirjoitti:

        Ja kun kerran ateismista ruvettiin puhumaan, niin laitan muutaman linkin ja lyhyen lainauksen määritelmästä, joka varmaankin yhtyy muihin määritelmiin tavalla tai toisella.

        "Ateismi on siis teistisen uskon puutetta. Joka ei usko jumalan tai yliluonnollisen olennon olemassaoloon voidaan oikein määritellä ateistiksi.

        Ateismi määritellään joskus sanoilla: "usko, ettei ole olemassa minkäänlaista jumalaa", tai että se on väite, jonka mukaan jumalaa ei voi olla olemassa. Vaikka nämä ovat ateismin alalajeja, ne eivät täysin selvitä ateismin merkitystä — sitä paitsi ne ovat jokseenkin harhaanjohtavia ateismin perusluonteeseen nähden. Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. "

        http://www.vihrearouva.net/usko/ateismin_maaritys.html

        Tuossa siis asia hiukan eri sanoin ja edelleen se olennainen punainen lanka, joka uskovaiselle tuottaa ongelmia on tuo uskon p u u t e.

        Tuolla taasen on hyvät esimerkit aiheeseen liittyen:

        "A uskoo, että P

        A uskoo, että ei-P

        A ei usko, että P"

        "todennäköisimmin ateistiksi itseään kutsuva henkilö tarkoittaa näkemystä, jota vastaa kohta (3). "

        "Täytyy kuitenkin muistaa, että ateismi on pohjimmiltaan nimenomaan kielteinen vastaus kysymykseen "Uskotko jumalaan", jolloin on selvää, ettei positiivinen ateismi voi olla vastaus tällaiseen yleisen tason kysymykseen, sillä "jumalaa" ei tässä ole vielä määritelty ja voisihan olla, ettei vastauksen antaja vielä tiedä edes mistä (tai minkälaisesta) jumalasta on kysymys"

        http://personal.inet.fi/koti/jouni_vilkka/AteisminMaaritelmaJaMotivaatio.htm

        Kirjoittaja jakaa sitten tietysti sitten tekee erilaista jaottelua ateistien suhteen ;)

        Ja kun nyt kerran kopsaillaan tekstiä muualta, niin tässä pesee vielä lisää.

        "Erityisesti tarkoitamme esimerkiksi kristinuskon kuvaamaa "Jahve-jumalaa", joka olisi luonut maailmankaikkeuden ja hallitsisi sitä sen ulkopuolelta."

        "Jumala-käsitettä on hyvin vaikea -- ja luultavasti mahdotonta -- määritellä tyhjentävästi kaikkien uskontojen ja näkemysten kannalta."

        http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/uskfil/ateismi.html

        Minä en usko mihinkään jumaliin. Mutta en sulje pois sellaista mahdollisuutta, että on olemassa muitakin älykkäitä olentoja kuin ihminen, jopa älykkäämpiä mahdollisesti, ne eivät ole kuitenkaan jumalia. Aivan erityisesti kaikki ihmisten kirjoittamat teokset ns. jumalista ovat vain ihmisten kuvauksia olennoista, jotka he ovat itse keksineet. Tähän kategoriaan kuuluu myös raamattu tarinoineen. Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole.

        Vapaa-ajattelijat voivat tietysti koettaa ajaa sisään jotain tiettyä ateismin määritelmää alalajeineen, mikäs siinä. Se taas ei tarkoita että ne on pakko uskoa.

        Tämä sinun lainaamasi melko tuntematon suomalainen filosofi oli vain yksi tuhansista filosofeista eikä suinkaan niin tunnettu, tunnustettu eikä lainattu kuin tuo kuuluisa filosofi ja alan tohtori,(sekä myös psykologian professori) Michael Scriven, jota lainataan sekä Vapaa ajattelijassa, että Apowikissä. Ymmärrän, että lainaat tietenkin sellaista filosofia, jonka ajattelu sattuu miellyttämään sinua .

        Tässä on Michael Scriven -aiheinen Wikipedia sivu, jossa kerrotaan hänen lukuisista tutkimuksistaan ja työstään saamistaan palkinnoista.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Scriven

        ja tässä hänen omat sivunsa:

        http://michaelscriven.info/biocv.html


        Jouni Vilkka,

        http://personal.inet.fi/koti/jouni_vilkka/

        jota sinä lainaat, vaikuttaa sivunsa perusteella olevan nuorehko filosofian maisteri ja hänen sekä Scriven akateemisissa taidoissa ja vakuuttavuudessa on ainakin vielä tässä vaiheessa mielestäni vissi ero.

        Tietenkään tämä ei takaa kumman näkemykset ja määritelmät ovat loogisempia ja paremmin perusteltuja.

        Minä kuitenkin pidän syvällisempänä ja loogisempana Michael Scrivenin ateistien ja ateismin määrittelytapaa ja kirjoitustyyliä kuin tuon Vilkan. Ymmärrän kyllä miksi olet enemmän hänen määrittelytapoihinsa mieltynyt.


      • katsotaanymmärrätkö
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Tämä sinun lainaamasi melko tuntematon suomalainen filosofi oli vain yksi tuhansista filosofeista eikä suinkaan niin tunnettu, tunnustettu eikä lainattu kuin tuo kuuluisa filosofi ja alan tohtori,(sekä myös psykologian professori) Michael Scriven, jota lainataan sekä Vapaa ajattelijassa, että Apowikissä. Ymmärrän, että lainaat tietenkin sellaista filosofia, jonka ajattelu sattuu miellyttämään sinua .

        Tässä on Michael Scriven -aiheinen Wikipedia sivu, jossa kerrotaan hänen lukuisista tutkimuksistaan ja työstään saamistaan palkinnoista.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Scriven

        ja tässä hänen omat sivunsa:

        http://michaelscriven.info/biocv.html


        Jouni Vilkka,

        http://personal.inet.fi/koti/jouni_vilkka/

        jota sinä lainaat, vaikuttaa sivunsa perusteella olevan nuorehko filosofian maisteri ja hänen sekä Scriven akateemisissa taidoissa ja vakuuttavuudessa on ainakin vielä tässä vaiheessa mielestäni vissi ero.

        Tietenkään tämä ei takaa kumman näkemykset ja määritelmät ovat loogisempia ja paremmin perusteltuja.

        Minä kuitenkin pidän syvällisempänä ja loogisempana Michael Scrivenin ateistien ja ateismin määrittelytapaa ja kirjoitustyyliä kuin tuon Vilkan. Ymmärrän kyllä miksi olet enemmän hänen määrittelytapoihinsa mieltynyt.

        "Ymmärrän kyllä miksi olet enemmän hänen määrittelytapoihinsa mieltynyt."

        Niinkö? Kerroppa sitten mistä se johtuu.


      • AteismistaJaTeismistä
        en.usko kirjoitti:

        Ja kun kerran ateismista ruvettiin puhumaan, niin laitan muutaman linkin ja lyhyen lainauksen määritelmästä, joka varmaankin yhtyy muihin määritelmiin tavalla tai toisella.

        "Ateismi on siis teistisen uskon puutetta. Joka ei usko jumalan tai yliluonnollisen olennon olemassaoloon voidaan oikein määritellä ateistiksi.

        Ateismi määritellään joskus sanoilla: "usko, ettei ole olemassa minkäänlaista jumalaa", tai että se on väite, jonka mukaan jumalaa ei voi olla olemassa. Vaikka nämä ovat ateismin alalajeja, ne eivät täysin selvitä ateismin merkitystä — sitä paitsi ne ovat jokseenkin harhaanjohtavia ateismin perusluonteeseen nähden. Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. "

        http://www.vihrearouva.net/usko/ateismin_maaritys.html

        Tuossa siis asia hiukan eri sanoin ja edelleen se olennainen punainen lanka, joka uskovaiselle tuottaa ongelmia on tuo uskon p u u t e.

        Tuolla taasen on hyvät esimerkit aiheeseen liittyen:

        "A uskoo, että P

        A uskoo, että ei-P

        A ei usko, että P"

        "todennäköisimmin ateistiksi itseään kutsuva henkilö tarkoittaa näkemystä, jota vastaa kohta (3). "

        "Täytyy kuitenkin muistaa, että ateismi on pohjimmiltaan nimenomaan kielteinen vastaus kysymykseen "Uskotko jumalaan", jolloin on selvää, ettei positiivinen ateismi voi olla vastaus tällaiseen yleisen tason kysymykseen, sillä "jumalaa" ei tässä ole vielä määritelty ja voisihan olla, ettei vastauksen antaja vielä tiedä edes mistä (tai minkälaisesta) jumalasta on kysymys"

        http://personal.inet.fi/koti/jouni_vilkka/AteisminMaaritelmaJaMotivaatio.htm

        Kirjoittaja jakaa sitten tietysti sitten tekee erilaista jaottelua ateistien suhteen ;)

        Ja kun nyt kerran kopsaillaan tekstiä muualta, niin tässä pesee vielä lisää.

        "Erityisesti tarkoitamme esimerkiksi kristinuskon kuvaamaa "Jahve-jumalaa", joka olisi luonut maailmankaikkeuden ja hallitsisi sitä sen ulkopuolelta."

        "Jumala-käsitettä on hyvin vaikea -- ja luultavasti mahdotonta -- määritellä tyhjentävästi kaikkien uskontojen ja näkemysten kannalta."

        http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/uskfil/ateismi.html

        Minä en usko mihinkään jumaliin. Mutta en sulje pois sellaista mahdollisuutta, että on olemassa muitakin älykkäitä olentoja kuin ihminen, jopa älykkäämpiä mahdollisesti, ne eivät ole kuitenkaan jumalia. Aivan erityisesti kaikki ihmisten kirjoittamat teokset ns. jumalista ovat vain ihmisten kuvauksia olennoista, jotka he ovat itse keksineet. Tähän kategoriaan kuuluu myös raamattu tarinoineen. Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole.

        Vapaa-ajattelijat voivat tietysti koettaa ajaa sisään jotain tiettyä ateismin määritelmää alalajeineen, mikäs siinä. Se taas ei tarkoita että ne on pakko uskoa.

        Puhuit itse itsesi pussiin.

        Sanoit, että ateismi on vain uskon puutetta.

        lainasit myös tätä lausetta:
        ""Täytyy kuitenkin muistaa, että ateismi on pohjimmiltaan nimenomaan kielteinen vastaus kysymykseen "Uskotko jumalaan","

        mitenkäs itse toimit juuri äsken. Kukaan ei kysynyt sinulta uskotko Jumalaan tai jumaliin.

        Kuitenkin halusit itse oma-aloitteisesti kertoa väitelauseen:

        "Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole."

        "...JUMALIA EI SILTI OLE."

        Tuo on aktiivinen väitelause. Eikö juuri tuollaiseen väitelauseeseen herää ns todistuksen taakka, ainakin näin monet ateistit kiihkeästi väittävät?

        Wikipedia-artikkelissa ateismi kirjoitetaan seuraavaa:

        "Ateismi eli jumalattomuus tarkoittaa jumalauskon puuttumista tai käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa.[2][3][4] Ateismin vastakohta on jumalausko eli teismi."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ateismi

        SInä ja monet muut ateistit haluatte jostain syystä väittää kiven kovaan, että teillä ei ole mitään väitettä Jumalasta/jumalista , teillä on muka vain uskon puute.

        Ja tuo toinen ateismin mahdollinen määritelmä, "käsitys, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa" on muka väärä ja paikkansa pitämätön ateismin määritelmä eikä teidän monien mukaan muka vastaa ateistien ajattelutapaa, ettekä muka väitä mitään sellaista ette vain omaa uskoa jumaliin /Jumalaan.

        Tuo hömpötys on täysin keinokeinotekoista kiemurtelua. nythän taas nähtiin oikea käytännön todellisuus:

        Olet ateisti ja esitit suoraan väitelauseen: ."..JUMALIA EI SILTI OLE.

        ja mikäs se "väärä" ateismin määritelmä mielestäsi olikaan: "Ateismi ... tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa."

        Tuohan täsmää täysin omaan väitelausuntoosi!

        Samaan tyyliin ovat lukemattomat ateistit puhuneet aiemminkin itsensä pussiin. Tuollainen käytös on älyllistä epärehellisyyttä ja vastuun tarkoitushakuista pakoilua. Ateistit haluavat vierittää yksipuolisesti todistustaakkaa teisteille ja vetäytyä itse oman väitteensä todistustaakasta. Se on aivan keinotekoista pelleilyä. Sinä väitit juuri, ettei jumalia ole ja se on väite siinä missä sekin, että jumalia/Jumala on.

        En ole ikinä törmännyt yhteenkään ateistiin, joka ei kirjoituksissaan tai puheissaan jopa ihan kysymättä väitä, ettei jumalia /Jumalaa ole. kuitenkin tuollainen (heidän omiin todellisiin ilmaisuihinsa täsmäävä) ateismin määritelmä saa heidät raivoihinsa tai vähintäänkin ärtymään.

        Kaiken huipuksi tietämäni ateistit puhuvat Jumalasta/ jumalista ja Raamatusta paljon enemmän ja kiihkeämmin kuin keskiverto maallistuneet (nimi-)kristityt ikipäivinä. :)

        Minkä muun asian PUUTE ja oletettu "merkityksettömyys" saa aikaan yhtä paljon kiihkoa ja vouhkaamista kuin ateistien ns jumalaan/jumaliin uskon puute?


      • AteismistaJaTeismistä
        katsotaanymmärrätkö kirjoitti:

        "Ymmärrän kyllä miksi olet enemmän hänen määrittelytapoihinsa mieltynyt."

        Niinkö? Kerroppa sitten mistä se johtuu.

        Yksi syy on todennäköisesti se, että ateistit saattavat kokea (kuten usein on kirjoituksissa lukenut), että sillä sinun ja monen muun ateistin suosimalla ateismin määritelmällä teille ei lankeaisi ns aktiivisen väitteen todistustaakkaa, mutta toisella tavalla määritellen mahdollisesti lankeaakin.


      • ihanväärin
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Yksi syy on todennäköisesti se, että ateistit saattavat kokea (kuten usein on kirjoituksissa lukenut), että sillä sinun ja monen muun ateistin suosimalla ateismin määritelmällä teille ei lankeaisi ns aktiivisen väitteen todistustaakkaa, mutta toisella tavalla määritellen mahdollisesti lankeaakin.

        Jaha, no pieleen meni. Koetappa uudelleen.
        Ja kuten sanottua, jos väität, etät jumala on olemassa, ole hyvä ja todista se.


      • AteismistaJaTeismistä
        ihanväärin kirjoitti:

        Jaha, no pieleen meni. Koetappa uudelleen.
        Ja kuten sanottua, jos väität, etät jumala on olemassa, ole hyvä ja todista se.

        Kas, et reagoinut ollenkaan siihen, että kerroin sinun puhuneen itsesi juuri pussiin.

        Lainaan vielä tekstiän:.

        "Olet ateisti ja esitit suoraan väitelauseen: ."..JUMALIA EI SILTI OLE.

        ja mikäs se "väärä" ateismin määritelmä mielestäsi olikaan: "Ateismi ... tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa."

        Tuohan täsmää täysin omaan väitelausuntoosi!"

        Niin. Eikö tuo ateismin määritelmä:" käsitys, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa "olekin oikeasti aivan hyvä? Ja eikö se oikeasti vastaakin todellisuutta, miten ateistit ajattelevat ja puhuvat sekä kirjoittavat?

        Eikö se määritelmä vastaakin varsin tarkkaan erityisesti sitä miten sinä ateistina ajattelet ja kirjoitat?

        Täten voin aivan yhtä hyvin lausua sinulle: jos väität kuten juuri väitit, ettei jumalia (tai jumalaa) ole, niin todista se väitteesi.

        Kuten ehkä tajuat olemme samalla viivalla. Kumpikaan ei voi vastaansanomattomasti tai tieteellisesti todistaa kumpaakaan noista väitteistä tosiksi. Kumpikin meistä on siis tehnyt oman uskonhyppynsä, mutta eri suuntiin. Eikös näin.


      • oletmielenvikainen
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Kas, et reagoinut ollenkaan siihen, että kerroin sinun puhuneen itsesi juuri pussiin.

        Lainaan vielä tekstiän:.

        "Olet ateisti ja esitit suoraan väitelauseen: ."..JUMALIA EI SILTI OLE.

        ja mikäs se "väärä" ateismin määritelmä mielestäsi olikaan: "Ateismi ... tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa."

        Tuohan täsmää täysin omaan väitelausuntoosi!"

        Niin. Eikö tuo ateismin määritelmä:" käsitys, jonka mukaan jumalia ei ole olemassa "olekin oikeasti aivan hyvä? Ja eikö se oikeasti vastaakin todellisuutta, miten ateistit ajattelevat ja puhuvat sekä kirjoittavat?

        Eikö se määritelmä vastaakin varsin tarkkaan erityisesti sitä miten sinä ateistina ajattelet ja kirjoitat?

        Täten voin aivan yhtä hyvin lausua sinulle: jos väität kuten juuri väitit, ettei jumalia (tai jumalaa) ole, niin todista se väitteesi.

        Kuten ehkä tajuat olemme samalla viivalla. Kumpikaan ei voi vastaansanomattomasti tai tieteellisesti todistaa kumpaakaan noista väitteistä tosiksi. Kumpikin meistä on siis tehnyt oman uskonhyppynsä, mutta eri suuntiin. Eikös näin.

        Missä kohtaa olen sanonut, että joku on väärä määritelmä ateismista. Laitatko ihan lainauksen tähän perään.


      • AteismistaJaTeismistä

        Tässä ketjussa kuten tällä palstallakin nimimerkit vaihtuvat jatkuvasti. juuri tuota niin sofistikoitunutta ;) nimimerkkiäsi "oletmielenvikainen" ei näy edes olevan toista kertaa tässä ketjussa, joten on tietenkin hankalaa tarkkaan yksilöidä varmasti mitä kukin tietty mahdollisesti ateistihenkinen tyyppi on lausunut.

        Laitan nyt tähän joitakin lainauksia tästä ketjusta, joiden mukaan vaikuttaa, että tuo määritelmä "Ateismi tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia/jumalaa ei ole olemassa." ei vaikuttaisi oikein kelpaavan mm tämän palstan ateisteille.


        """...Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. ""

        "Ateismi ei väitä mitään. Ateismi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ei ole uskoa jumaluuksiin. Usko jumaluuksiin puuttuu."

        Lisäksi olen jatkuvasti tällä palstalla muulloinkin saanut kuulla valitusta tuosta tietystä ensin mainitsemastani yhdestä yleisestä määritelmästä ja palstan ateistit ovat kerkeästi tuputtaneet ajatusta, että ateistit eivät väitä mitään jumalista, vaan heillä on vain uskon puute ja ateismi on vain uskon puutetta jumaliin.

        Mielestäni tuollainen käytös on juurikin älyllisesti epärehellistä kiemurtelemista ja venkoilua, mm koska ateistit nimenomaan yleensä aina kysymättäkin väittävät, että jumalia/Jumalaa ei ole. Ja todellakin ajattelevat aihetta ja vieläpä haluavat usein yrittää jopa käännyttää ihmisiä ateistiselle ajattelukannalle.

        Filosofisestikin ajatellen Filosofi Michael Scrivenin määrittelemä tietoteoreettinen käsitys ateismista on looginen ja hyvin perusteltu,

        samoin George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        "ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa"

        Mutta hei: Sehän onkin oikein miellyttävää, jos sinustakaan tuo yleisesti hyväksytty ja selkeä määritelmä ateismista (jota toin esille) ei olekaan väärä! Sittenhän meillä on edes jotain yhteistä pohjaa ja yksimielisyyttä. ;)

        Niinpä toistan vielä hieman aiemmin sanomaani:

        "Täten voin aivan yhtä hyvin lausua sinulle: jos väität kuten juuri väitit, ettei jumalia (tai jumalaa) ole, niin todista se väitteesi.

        Kuten ehkä tajuat olemme samalla viivalla. Kumpikaan ei voi vastaansanomattomasti tai tieteellisesti todistaa kumpaakaan noista väitteistä tosiksi. Kumpikin meistä on siis tehnyt oman uskonhyppynsä, mutta eri suuntiin. Eikös näin."

        Ja filosofisesti ajatellen ateismin kannattajat, ateistit yleisestikin esittävät väitteen, ettei jumalia/jumalaa ole ja näin se yleensä aina näyttätyy myös todellisuudessa kuten myös tälläkin palstalla.


      • virnisteleeitsekseen
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Tässä ketjussa kuten tällä palstallakin nimimerkit vaihtuvat jatkuvasti. juuri tuota niin sofistikoitunutta ;) nimimerkkiäsi "oletmielenvikainen" ei näy edes olevan toista kertaa tässä ketjussa, joten on tietenkin hankalaa tarkkaan yksilöidä varmasti mitä kukin tietty mahdollisesti ateistihenkinen tyyppi on lausunut.

        Laitan nyt tähän joitakin lainauksia tästä ketjusta, joiden mukaan vaikuttaa, että tuo määritelmä "Ateismi tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan jumalia/jumalaa ei ole olemassa." ei vaikuttaisi oikein kelpaavan mm tämän palstan ateisteille.


        """...Ateismi ei perusteiltaan ole usko: se on uskon puute. Ateisti ei pohjimmiltaan ole henkilö, joka uskoo, ettei jumalaa ole, vaan henkilö, joka ei usko jumalan olemassaoloon. ""

        "Ateismi ei väitä mitään. Ateismi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ei ole uskoa jumaluuksiin. Usko jumaluuksiin puuttuu."

        Lisäksi olen jatkuvasti tällä palstalla muulloinkin saanut kuulla valitusta tuosta tietystä ensin mainitsemastani yhdestä yleisestä määritelmästä ja palstan ateistit ovat kerkeästi tuputtaneet ajatusta, että ateistit eivät väitä mitään jumalista, vaan heillä on vain uskon puute ja ateismi on vain uskon puutetta jumaliin.

        Mielestäni tuollainen käytös on juurikin älyllisesti epärehellistä kiemurtelemista ja venkoilua, mm koska ateistit nimenomaan yleensä aina kysymättäkin väittävät, että jumalia/Jumalaa ei ole. Ja todellakin ajattelevat aihetta ja vieläpä haluavat usein yrittää jopa käännyttää ihmisiä ateistiselle ajattelukannalle.

        Filosofisestikin ajatellen Filosofi Michael Scrivenin määrittelemä tietoteoreettinen käsitys ateismista on looginen ja hyvin perusteltu,

        samoin George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        "ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa"

        Mutta hei: Sehän onkin oikein miellyttävää, jos sinustakaan tuo yleisesti hyväksytty ja selkeä määritelmä ateismista (jota toin esille) ei olekaan väärä! Sittenhän meillä on edes jotain yhteistä pohjaa ja yksimielisyyttä. ;)

        Niinpä toistan vielä hieman aiemmin sanomaani:

        "Täten voin aivan yhtä hyvin lausua sinulle: jos väität kuten juuri väitit, ettei jumalia (tai jumalaa) ole, niin todista se väitteesi.

        Kuten ehkä tajuat olemme samalla viivalla. Kumpikaan ei voi vastaansanomattomasti tai tieteellisesti todistaa kumpaakaan noista väitteistä tosiksi. Kumpikin meistä on siis tehnyt oman uskonhyppynsä, mutta eri suuntiin. Eikös näin."

        Ja filosofisesti ajatellen ateismin kannattajat, ateistit yleisestikin esittävät väitteen, ettei jumalia/jumalaa ole ja näin se yleensä aina näyttätyy myös todellisuudessa kuten myös tälläkin palstalla.

        Eli siis et löytänyt yhdeltäkään nimimerkiltä sellaista, mikä olikin odotettavissa. Syynä on se, etten katso tarpeelliseksi hyväksyä sinun sanelemaasi Ainoaa Oikeaa Ateismin määritelmää sellaisenaan, vaan voin esittää että siitä on erilaisia näkemyksiä, joten ateismin tarkkaa määritelmää on vaikea yksilöidä.
        Yhteistä näille kaikille on kuitenkin uskon puute jumaliin.

        Se, mitä nyt et tässä vieläkään ymmärrä, on se olennainen ero sen välillä, että joku uskoo ettei jotain ole ja joku toinen taas kokee uskon puutetta.
        Uskon puutetta ei tarvitse todistaa, koska kyse ei ole positiivisesta väitteestä. On itse asiassa lapsenomaista inttämistä ja tasajalkaa hyppimistä itkupotkuraivarin säestyksellä jankuttaa asiasta kuten teet ;))

        Käytännössä voit toki vaatia perustelemaan sen miksi ei usko esim kristinuskon jumalaan,eihän siinä mitään. Minä olen perustellut sitä vahvasti raamatulla ja sen ristiriitaisuuksilla sekä epähistoriallisuudella, mutta se taas on asia jota sinä pakenet tukka putkella pseudofilosofisiin aloituksiin. Kun puhut älyllisestä epärehellisyydestä, onko tullut mieleen katsoa peiliin tuossa asiassa?

        Olen sen ennenkin sanonut, että raamattu on paras uskonnollinen todiste siitä että jumalat ovat ihmisten omia luomuksia. Raamattu osoittaa jumalien evoluution ja henkisen kehityksen ihmisen mukana. Ihminen loi jumalat omaksi kuvakseen. Tätä edesauttoi hengissäsäilymisvietti ja siihen liittyvä taipumus osin epätodelliseen vainoharhaisuuteen ja tuntemattoman pelkoon. Pyrkiessään hallitsemaan satunnaisuuksia ihminen ryhtyi tarjoamaan uhreja keksimilleen olennoille, joiden kuvitteli kiusaavan ihmistä suutuksissaan. Tälle taas löytyy perustelu ihmiselle tyypillisestä käyttäytymisestä.

        Uskovaisten mukaan raamattu on jumalan henkeyttämä teos ja silti se osoittaa ettei se ole sitä, kun sitä lukee silmät auki ja itse ajatellen. Tämän tunnustaminen tietysti edellyttäisi Nikean uuskirkolliskokousta, ennen kuin sinä hyväksyt sen, mikä taas lienee jonkinlaista auktoriteettiuskovaisuutta ;]


      • AteismistaJaTeismistä
        virnisteleeitsekseen kirjoitti:

        Eli siis et löytänyt yhdeltäkään nimimerkiltä sellaista, mikä olikin odotettavissa. Syynä on se, etten katso tarpeelliseksi hyväksyä sinun sanelemaasi Ainoaa Oikeaa Ateismin määritelmää sellaisenaan, vaan voin esittää että siitä on erilaisia näkemyksiä, joten ateismin tarkkaa määritelmää on vaikea yksilöidä.
        Yhteistä näille kaikille on kuitenkin uskon puute jumaliin.

        Se, mitä nyt et tässä vieläkään ymmärrä, on se olennainen ero sen välillä, että joku uskoo ettei jotain ole ja joku toinen taas kokee uskon puutetta.
        Uskon puutetta ei tarvitse todistaa, koska kyse ei ole positiivisesta väitteestä. On itse asiassa lapsenomaista inttämistä ja tasajalkaa hyppimistä itkupotkuraivarin säestyksellä jankuttaa asiasta kuten teet ;))

        Käytännössä voit toki vaatia perustelemaan sen miksi ei usko esim kristinuskon jumalaan,eihän siinä mitään. Minä olen perustellut sitä vahvasti raamatulla ja sen ristiriitaisuuksilla sekä epähistoriallisuudella, mutta se taas on asia jota sinä pakenet tukka putkella pseudofilosofisiin aloituksiin. Kun puhut älyllisestä epärehellisyydestä, onko tullut mieleen katsoa peiliin tuossa asiassa?

        Olen sen ennenkin sanonut, että raamattu on paras uskonnollinen todiste siitä että jumalat ovat ihmisten omia luomuksia. Raamattu osoittaa jumalien evoluution ja henkisen kehityksen ihmisen mukana. Ihminen loi jumalat omaksi kuvakseen. Tätä edesauttoi hengissäsäilymisvietti ja siihen liittyvä taipumus osin epätodelliseen vainoharhaisuuteen ja tuntemattoman pelkoon. Pyrkiessään hallitsemaan satunnaisuuksia ihminen ryhtyi tarjoamaan uhreja keksimilleen olennoille, joiden kuvitteli kiusaavan ihmistä suutuksissaan. Tälle taas löytyy perustelu ihmiselle tyypillisestä käyttäytymisestä.

        Uskovaisten mukaan raamattu on jumalan henkeyttämä teos ja silti se osoittaa ettei se ole sitä, kun sitä lukee silmät auki ja itse ajatellen. Tämän tunnustaminen tietysti edellyttäisi Nikean uuskirkolliskokousta, ennen kuin sinä hyväksyt sen, mikä taas lienee jonkinlaista auktoriteettiuskovaisuutta ;]

        Jos ruvetaan analysoimaan tämän ateismi/teismi/todistustaakka - keskustelun juuria tällä palstalla niin, minä en todellakaan ole ollut käytännön tasolla vaatimassa ja odottamassa ateisteilta mitään perusteluja siitä, miksi he eivät usko Jumalaan. En ole tällä palstalla ollut kiinnostunut ja motivoitunut lähtemään tuon tyyppisiin keskusteluihin ateistien kanssa.

        Käytännön tasolla minä olen ilmaissut, että olen ollut täällä, koska olen halunnut hakeutua keskusteluihin niiden kanssa, joilla on jo sama yhteinen pohja isoissa maailmankatsomuksellisissa kysymyksissä suhteessa Jumalan olemassa oloon ja Raamatuun Jumalan sanana, mutta samalla suuresti eri näkemykset Raamatun tulkintatavoissa eli erityisesti tämän palstan kyseessä ollessa olen halunnut keskustella Jehovan todistajien kanssa mm Raamatun tulkintatavoista.

        Kun minulle eräässä keskustelussa filosofisella tasolla sälytettiin ajatusta siitä, että erityisesti kristityillä (tai teisteillä) on ns todistustaakka suhteessa ateisteihin, joilla ei muka olisi samoin teoriassa vastaavaa todistustaakkaa, niin halusin lähteä tässä erillisessä ketjussa tarkastelemaan asiaa filosofiselta näkökannalta.

        Kommenttisi lähti nyt pois tästä varsinaisesta keskustelun teemasta tässä ketjussa ja samoin myös tässä ketjussa käytetyltä pääasiassa käsitteelliseltä tasolta/abstraktiotasolta , vaikkakin myös käytännön ilmenemistason todellisia realiteetteja on usein filosofiaan liittyenkin välillä hyvä pohtia.

        Eli en todellakaan käytännön tasolla tässä (tai missään sen puolin) odota tai toivo (saati vaadi) sinun perustelevan yhtään mitään siitä, miksi et usko Jumalan tai jumalien olemassaoloon.

        Olen vain tuonut tässä ketjussa erityisesti sitä seikkaa esiin, että TEORIASSA JA FILOSOFISEN AJATTELUN TASOLLA, mikäli teisteille sälytetään ns todistustaakkaa niin samoin myös loogisesti ja asian filosofiset näkökulmat huomioiden ns todistustaakka kuuluu sitten myös ateisteillekin.

        Käytännössähän (eri abstraktiotasolla kuin käsitteellinen asian pohdinta filosofisesti) mihinkään maailmankatsomukseen kuuluvan ei tarvitse todistaa kenellekään yhtään mitään, jos esim ei halua tai aikaa ole. Ja usein moni ei ole edes kiinnostunut kuulemaankaan toisten maailmankatsomusten omaavien ihmisten perusteluja, jos ollaan raadollisen rehellisiä.

        Lisäksi mikäli kiinnostusta aihepiireihin ilmenee, niin syvällisten tutkijoiden ja filosofien teokset perustelevat sekä ateismia että teismiä niin paljon asiantuntevammin, oivaltavammin ja kiinnostavammin kuin mitä me muita asioita päivätyöksemme tekevät yleensä osaamme, että moni lukee pitkälliset perustelut mieluummin suoraan näistä hiotuista teoksista kuin karkeammin ja ontuvammin ilmaistuina selostuksina näiltä keskustelupalstoilta.

        Tietenkin tietty interaktiivisuus ja itse osallistumisen mahdollisuus puuttuu näitä ateismin/Jumalauskon teoksia käsittelevää kirjallisuutta lukiessa.

        Jos haluan todellista älyllistä haastetta ja laaja-alaista tietoa tiettyjen maailmankatsomusten puolustelusta/kritiikistä en etsi sitä lähtökohtaisesti näiltä keskustelupalstoilta vaan kirjallisuudesta ja esim yliopistollisista tutkimuksista jne.

        Itse siksi keskityn mieluummin palstoilla vain tiettyjen näkökulmien suhteelliseen lyhyeen esille tuontiin ja pikaisiin keskusteluihin (ajan puutteen vuoksi) ja toivon, että ihmiset sitten itse heräisivät etsimään tarkempaa tietoa kirjallisuudesta tietyistä tärkeistä asioista.


      • BINGOOOOOO
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Jos ruvetaan analysoimaan tämän ateismi/teismi/todistustaakka - keskustelun juuria tällä palstalla niin, minä en todellakaan ole ollut käytännön tasolla vaatimassa ja odottamassa ateisteilta mitään perusteluja siitä, miksi he eivät usko Jumalaan. En ole tällä palstalla ollut kiinnostunut ja motivoitunut lähtemään tuon tyyppisiin keskusteluihin ateistien kanssa.

        Käytännön tasolla minä olen ilmaissut, että olen ollut täällä, koska olen halunnut hakeutua keskusteluihin niiden kanssa, joilla on jo sama yhteinen pohja isoissa maailmankatsomuksellisissa kysymyksissä suhteessa Jumalan olemassa oloon ja Raamatuun Jumalan sanana, mutta samalla suuresti eri näkemykset Raamatun tulkintatavoissa eli erityisesti tämän palstan kyseessä ollessa olen halunnut keskustella Jehovan todistajien kanssa mm Raamatun tulkintatavoista.

        Kun minulle eräässä keskustelussa filosofisella tasolla sälytettiin ajatusta siitä, että erityisesti kristityillä (tai teisteillä) on ns todistustaakka suhteessa ateisteihin, joilla ei muka olisi samoin teoriassa vastaavaa todistustaakkaa, niin halusin lähteä tässä erillisessä ketjussa tarkastelemaan asiaa filosofiselta näkökannalta.

        Kommenttisi lähti nyt pois tästä varsinaisesta keskustelun teemasta tässä ketjussa ja samoin myös tässä ketjussa käytetyltä pääasiassa käsitteelliseltä tasolta/abstraktiotasolta , vaikkakin myös käytännön ilmenemistason todellisia realiteetteja on usein filosofiaan liittyenkin välillä hyvä pohtia.

        Eli en todellakaan käytännön tasolla tässä (tai missään sen puolin) odota tai toivo (saati vaadi) sinun perustelevan yhtään mitään siitä, miksi et usko Jumalan tai jumalien olemassaoloon.

        Olen vain tuonut tässä ketjussa erityisesti sitä seikkaa esiin, että TEORIASSA JA FILOSOFISEN AJATTELUN TASOLLA, mikäli teisteille sälytetään ns todistustaakkaa niin samoin myös loogisesti ja asian filosofiset näkökulmat huomioiden ns todistustaakka kuuluu sitten myös ateisteillekin.

        Käytännössähän (eri abstraktiotasolla kuin käsitteellinen asian pohdinta filosofisesti) mihinkään maailmankatsomukseen kuuluvan ei tarvitse todistaa kenellekään yhtään mitään, jos esim ei halua tai aikaa ole. Ja usein moni ei ole edes kiinnostunut kuulemaankaan toisten maailmankatsomusten omaavien ihmisten perusteluja, jos ollaan raadollisen rehellisiä.

        Lisäksi mikäli kiinnostusta aihepiireihin ilmenee, niin syvällisten tutkijoiden ja filosofien teokset perustelevat sekä ateismia että teismiä niin paljon asiantuntevammin, oivaltavammin ja kiinnostavammin kuin mitä me muita asioita päivätyöksemme tekevät yleensä osaamme, että moni lukee pitkälliset perustelut mieluummin suoraan näistä hiotuista teoksista kuin karkeammin ja ontuvammin ilmaistuina selostuksina näiltä keskustelupalstoilta.

        Tietenkin tietty interaktiivisuus ja itse osallistumisen mahdollisuus puuttuu näitä ateismin/Jumalauskon teoksia käsittelevää kirjallisuutta lukiessa.

        Jos haluan todellista älyllistä haastetta ja laaja-alaista tietoa tiettyjen maailmankatsomusten puolustelusta/kritiikistä en etsi sitä lähtökohtaisesti näiltä keskustelupalstoilta vaan kirjallisuudesta ja esim yliopistollisista tutkimuksista jne.

        Itse siksi keskityn mieluummin palstoilla vain tiettyjen näkökulmien suhteelliseen lyhyeen esille tuontiin ja pikaisiin keskusteluihin (ajan puutteen vuoksi) ja toivon, että ihmiset sitten itse heräisivät etsimään tarkempaa tietoa kirjallisuudesta tietyistä tärkeistä asioista.

        No se on hyvä ettet etsi täältä älyllistä haastetta, sinusta kun ei ole siihen vastaamaan. Suosittelen jotain hiukan vähemmän haasteellista, kuten bingo.


    • Olet oikeassa, että ateismiin on lisätty määrityksiä kuten positiivinen- ja negatiivinen ateismi, mutta ne ovat vain lisämääreitä. Ateismi on edelleenkin vain ja ainoastaan uskonpuutetta jumaluuksiin.

      Et kommentoinut millään lailla sitä, että osoitin Apowikin olevan vain ja ainoastaan propagandistista blogikirjoittelua; se on pelkästään tarkoituksenhakuista, sillä ei ole mitään tekemistä oikean filosofian kanssa ja se valehtelee törkeästi.

      Tämän osoitin, mutta jatkat siitä huolimatta Apowikin floodausta tänne; miksi?

      • AteismistaJaTeismistä

        Mielestäni sinä et onnistunut osittamaan yhtään mitään. Minulla on rajoitettu määrä aikaa ja valitsen itse mihin kommentointiin paneudun minkäkin verran. Ei täällä ole mitään kommentointipakkoa yhtään mihinkään.

        Ja tuo, että ateismi on vain uskonpuutetta jumaluuksiin, on toki sinun henkilökohtainen näkemyksesi ja mielipiteesi asiasta. Sillä ei ole mitään erityistä todistusvoimaa takanaan ja tuo sinun näkemyksesi ei ole mikään tiedemaailmassa yleisesti hyväksyttynä pidetty AOT tai ainoa oikea määritelmä. Ennemminkin arvostetuista filosofeista ja alan tutkijoista suuri osa, mahdollisesti jopa suurin osa, on tuon ontologisen ateismin ja tietoteoreettisten ateismin määritelmien kannalla.

        Kertauksena:

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa"

        Ja mikä sitten on oikeasti käytännön todellisuutta? Miten ateistit käytännössä kommunikoivat ilmaisten samalla sisäistäkin ajatteluaan?

        Siitä juuri eilen yksi ateisti järjesti oivan esimerkkinäytöksen tässä ketjussa!

        Seuraava lainaus tämän kyseisen ateistin kommentista:

        en.usko
        16.2.2017 18:10

        "Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole."

        Niin hän esitti väitelauseen:.. "JUMALIA EI SILTI OLE."

        Ja kuten voimme havaita hänen lausumansa sopiikin oikein nätisti yhteen tuon ontologisen ateismin määritelmän kanssa:

        "ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa "

        Joidenkin tapa yrittää määritellä ateismia vain ja ainoastaan uskonpuutteeksi jumaluuksiin, on mielestäni todellisuuspakoista venkoilua ja älyllisesti epärehellistä. Tämä on mielipiteeni, jonka kanssa sinun ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä. :)


      • AteismistaJaTeismistä
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Mielestäni sinä et onnistunut osittamaan yhtään mitään. Minulla on rajoitettu määrä aikaa ja valitsen itse mihin kommentointiin paneudun minkäkin verran. Ei täällä ole mitään kommentointipakkoa yhtään mihinkään.

        Ja tuo, että ateismi on vain uskonpuutetta jumaluuksiin, on toki sinun henkilökohtainen näkemyksesi ja mielipiteesi asiasta. Sillä ei ole mitään erityistä todistusvoimaa takanaan ja tuo sinun näkemyksesi ei ole mikään tiedemaailmassa yleisesti hyväksyttynä pidetty AOT tai ainoa oikea määritelmä. Ennemminkin arvostetuista filosofeista ja alan tutkijoista suuri osa, mahdollisesti jopa suurin osa, on tuon ontologisen ateismin ja tietoteoreettisten ateismin määritelmien kannalla.

        Kertauksena:

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa"

        Ja mikä sitten on oikeasti käytännön todellisuutta? Miten ateistit käytännössä kommunikoivat ilmaisten samalla sisäistäkin ajatteluaan?

        Siitä juuri eilen yksi ateisti järjesti oivan esimerkkinäytöksen tässä ketjussa!

        Seuraava lainaus tämän kyseisen ateistin kommentista:

        en.usko
        16.2.2017 18:10

        "Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole."

        Niin hän esitti väitelauseen:.. "JUMALIA EI SILTI OLE."

        Ja kuten voimme havaita hänen lausumansa sopiikin oikein nätisti yhteen tuon ontologisen ateismin määritelmän kanssa:

        "ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa "

        Joidenkin tapa yrittää määritellä ateismia vain ja ainoastaan uskonpuutteeksi jumaluuksiin, on mielestäni todellisuuspakoista venkoilua ja älyllisesti epärehellistä. Tämä on mielipiteeni, jonka kanssa sinun ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä. :)

        Korjaan tekstiäni: osittamaan -sanan tilalla piti olla osoittamaan.


      • katsotaanlisää
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Mielestäni sinä et onnistunut osittamaan yhtään mitään. Minulla on rajoitettu määrä aikaa ja valitsen itse mihin kommentointiin paneudun minkäkin verran. Ei täällä ole mitään kommentointipakkoa yhtään mihinkään.

        Ja tuo, että ateismi on vain uskonpuutetta jumaluuksiin, on toki sinun henkilökohtainen näkemyksesi ja mielipiteesi asiasta. Sillä ei ole mitään erityistä todistusvoimaa takanaan ja tuo sinun näkemyksesi ei ole mikään tiedemaailmassa yleisesti hyväksyttynä pidetty AOT tai ainoa oikea määritelmä. Ennemminkin arvostetuista filosofeista ja alan tutkijoista suuri osa, mahdollisesti jopa suurin osa, on tuon ontologisen ateismin ja tietoteoreettisten ateismin määritelmien kannalla.

        Kertauksena:

        "George H. Smithin ontologinen ateismin määritelmä:
        ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa
        teismin mukaan jumala on olemassa"

        Ja mikä sitten on oikeasti käytännön todellisuutta? Miten ateistit käytännössä kommunikoivat ilmaisten samalla sisäistäkin ajatteluaan?

        Siitä juuri eilen yksi ateisti järjesti oivan esimerkkinäytöksen tässä ketjussa!

        Seuraava lainaus tämän kyseisen ateistin kommentista:

        en.usko
        16.2.2017 18:10

        "Ja on aivan sama mihin ateismin kategoriaan joku minut sijoittaa, jumalia ei silti ole."

        Niin hän esitti väitelauseen:.. "JUMALIA EI SILTI OLE."

        Ja kuten voimme havaita hänen lausumansa sopiikin oikein nätisti yhteen tuon ontologisen ateismin määritelmän kanssa:

        "ateismin mukaan jumalaa ei ole olemassa "

        Joidenkin tapa yrittää määritellä ateismia vain ja ainoastaan uskonpuutteeksi jumaluuksiin, on mielestäni todellisuuspakoista venkoilua ja älyllisesti epärehellistä. Tämä on mielipiteeni, jonka kanssa sinun ei tietenkään tarvitse olla samaa mieltä. :)

        Noh, mehän viemme tämän sinun näkemyksesi vapareille.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14730622/saisimmeko-kommenttia-tahan

        Katsotaan vaivautuvatko he vahvistamaan väitteesi siitä, että tuohon sisältyy ehdoton todistustaakka.


      • AteismistaJaTeismistä
        katsotaanlisää kirjoitti:

        Noh, mehän viemme tämän sinun näkemyksesi vapareille.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14730622/saisimmeko-kommenttia-tahan

        Katsotaan vaivautuvatko he vahvistamaan väitteesi siitä, että tuohon sisältyy ehdoton todistustaakka.

        Pitäisiköhän olla jotenkin otettu ,kun haluat antaa esiin tuomilleni ajatuksille ja kommenteille näin suurta huomiota. ;)

        Sinänsä huomautan, että vaikka ns. vaparit sanoisivat jotain puoleen tai toiseen, se ei tietenkään ole mikään tae mistään. Periaatteessahan jonkun väitteen sanojan henkilöllisyyden ei pitäisi vaikuttaa väitteen totuudellisuusarvoon, vaan itse väitteen sisäisen logiikan vahvuuden yms.

        Uskoisinpa, että vaikka ns. vapareiden julkaisun sivulla (Vapaa Ajattelija 4/2003
        jumalaton kulttuurilehti) olikin nuo ateisteja usein tällä palstalla ärsyttävät ateistien ja ateismin määritelmät esillä, se ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sitä, että suurin osa vapareihin kuuluvista ateisteista tykkäisi yhtään enempää tuon sivun määritelmistä kuin mitä ateistit tälläkään palstalla näyttävät tykkäävän.

        Se voi tarkoittaa pelkästään esim vain ihan sitäkin, että yksi vapari sai päähänsä julkaista nuo kuuluisat märitelmät siellä. Ja hieno juttu, että teki näin.

        Ja hyvä, ettei siellä tuollaisiakaan monia ateisteja ärsyttäviä määritelmiä yritetä pimittää ja sensuroida näkyvistä, vaikka kaikki eivät tykkäisikään. :)

        Sinänsä en usko, että vaikka tälle palstalle raahattaisiin kaikki maailman "vaparit" ja kaikki maailman teismiä tai jumaluskon mielekkyytä puolustavat/kritisoivat filosofit, siltikään päädyttäisiin sen puimissession jälkeen mihinkään konsensukseen siitä, mikä kanta on "voittanut".

        Kaikkein todennäköisintä on, että tuosta ns todistustaakan filosofisesta ongelmasta väitellään maailman tappiin asti. Ja siitäkin on erimielisyyksiä varmasti hamaan loppuun asti, mikähän tappi siellä on odotettavissa vai onko mitään. ;)


      • häijyläinen
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Pitäisiköhän olla jotenkin otettu ,kun haluat antaa esiin tuomilleni ajatuksille ja kommenteille näin suurta huomiota. ;)

        Sinänsä huomautan, että vaikka ns. vaparit sanoisivat jotain puoleen tai toiseen, se ei tietenkään ole mikään tae mistään. Periaatteessahan jonkun väitteen sanojan henkilöllisyyden ei pitäisi vaikuttaa väitteen totuudellisuusarvoon, vaan itse väitteen sisäisen logiikan vahvuuden yms.

        Uskoisinpa, että vaikka ns. vapareiden julkaisun sivulla (Vapaa Ajattelija 4/2003
        jumalaton kulttuurilehti) olikin nuo ateisteja usein tällä palstalla ärsyttävät ateistien ja ateismin määritelmät esillä, se ei kuitenkaan suinkaan tarkoita sitä, että suurin osa vapareihin kuuluvista ateisteista tykkäisi yhtään enempää tuon sivun määritelmistä kuin mitä ateistit tälläkään palstalla näyttävät tykkäävän.

        Se voi tarkoittaa pelkästään esim vain ihan sitäkin, että yksi vapari sai päähänsä julkaista nuo kuuluisat märitelmät siellä. Ja hieno juttu, että teki näin.

        Ja hyvä, ettei siellä tuollaisiakaan monia ateisteja ärsyttäviä määritelmiä yritetä pimittää ja sensuroida näkyvistä, vaikka kaikki eivät tykkäisikään. :)

        Sinänsä en usko, että vaikka tälle palstalle raahattaisiin kaikki maailman "vaparit" ja kaikki maailman teismiä tai jumaluskon mielekkyytä puolustavat/kritisoivat filosofit, siltikään päädyttäisiin sen puimissession jälkeen mihinkään konsensukseen siitä, mikä kanta on "voittanut".

        Kaikkein todennäköisintä on, että tuosta ns todistustaakan filosofisesta ongelmasta väitellään maailman tappiin asti. Ja siitäkin on erimielisyyksiä varmasti hamaan loppuun asti, mikähän tappi siellä on odotettavissa vai onko mitään. ;)

        Niinpä niin, olet hiukan kuin vaimonhakkaja, heti kun toimintasi tulee julkiseksi vetäydyt ja ryhdyt selittelemään. Tietenkin vika on aina muissa.

        Sinulla on edelleen todistustaakka jumalan olemassaoloa koskien. Jos se tuntuu liian raskaalta, olet edelleen tervetullut puolustamaan teosta, joka sinun mukaasi on jumalan henkeyttämä. Jos sekin on liikaa, voimme katsoa sinun luovuttaneen.


      • AteismistaJaTeismistä
        häijyläinen kirjoitti:

        Niinpä niin, olet hiukan kuin vaimonhakkaja, heti kun toimintasi tulee julkiseksi vetäydyt ja ryhdyt selittelemään. Tietenkin vika on aina muissa.

        Sinulla on edelleen todistustaakka jumalan olemassaoloa koskien. Jos se tuntuu liian raskaalta, olet edelleen tervetullut puolustamaan teosta, joka sinun mukaasi on jumalan henkeyttämä. Jos sekin on liikaa, voimme katsoa sinun luovuttaneen.

        Kuka tässä on mihinkään vetäytynyt. Olen jo ajat sitten tuonut esille sen, että kumpaakaan, ateismia tai Jumalauskoa ,ei voida tieteellisesti tai vastaansanomattomasti todistaa oikeaksi maailmankatsomukseksi. Mihin maailmankatsomukseen ja vakaumukseen ihminen päätyykään, niin joka tapauksessa se edellyttää ihmiseltä uskonhyppyä johonkin suuntaan.

        Ja eipä tämä meno muuten kovin julkiselta ja suureelliselta edelleenkään vaikuta. Eipä ole näkynyt ainakaan vielä niitä apuun kutsuttuja "uljaita ratsujoukkoja" (vapareita) täällä tukemassa palstan vakiateistien mielipiteitä.

        Mutta tulevatpa tai eivät teitä auttamaan, niin kuitenkaan tuskin saadaan mitään konsensusta aikaan, jos kerran maailman johtavat ateisti- ja teistifilososfitkaan eivät ole saaneet sellaista syntymään. Tuskinpa mitään uutta ja mullistavaa tuohon ns todistustaakka-kysymykseenkään täällä keskustelupalstoilla löytyy, jos ei ole löytynyt niihin kysymyksiin päivätöikseen uppoutuneiden tutkijoiden ja filosofien mittelöissäkään.

        Mutta joo. Kyllä maailmaan aina ääntä ja väittelyitä mahtuu. Kyse on usein kuitenkin myös ja jopa erityisesti siitä kuinka paljon kukin kokee järkeväksi uhrata aikaansa mihinkin asiaan.

        Sinä voit katsoa ja tulkita toimiani miten haluat. Sinun tulkintojasi minun toimistani kuitenkaan ei välttämättä moni usko. Sinulla voi aikaa riittää väitellä paljonkin keskustelupalstoilla. Muilla voi olla kiireisempää. Jos jollakin ei ole esim pieniä(kin) lapsia ja muutenkaan suurta perhettä tai perhettä ollenkaan, niin tälläisen ihmisen voi olla helppoakin käyttää aikaansa vaikkapa sitten pitkällisiin väittelyihin. Tänäänkin minun sen sijaan pitää mm ulkoilla, laittaa ruokaa, siivota, viikata vaatteita, leikkiä, lukea ja tehdä muitakin asioita lasten kanssa, mennä uimahalliin ja mahdollisesti kauppaan jne. Kyllä voisi kiinnostaa lueskella ja kirjoitella vielä yhtä sun toistakin, mutta ainakin minun pitää usein priorisoida elävä elämä netin edelle. Sanokoot muut sitä sitten luovuttamiseksi, jos haluavat.

        Koska on niin paljon muutakin elämässä, todellakin joudun valitsemaan mihin keskusteluihin ehdin lähteä ja kuinka pitkäksi aikaa.


      • olettappiolla
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Kuka tässä on mihinkään vetäytynyt. Olen jo ajat sitten tuonut esille sen, että kumpaakaan, ateismia tai Jumalauskoa ,ei voida tieteellisesti tai vastaansanomattomasti todistaa oikeaksi maailmankatsomukseksi. Mihin maailmankatsomukseen ja vakaumukseen ihminen päätyykään, niin joka tapauksessa se edellyttää ihmiseltä uskonhyppyä johonkin suuntaan.

        Ja eipä tämä meno muuten kovin julkiselta ja suureelliselta edelleenkään vaikuta. Eipä ole näkynyt ainakaan vielä niitä apuun kutsuttuja "uljaita ratsujoukkoja" (vapareita) täällä tukemassa palstan vakiateistien mielipiteitä.

        Mutta tulevatpa tai eivät teitä auttamaan, niin kuitenkaan tuskin saadaan mitään konsensusta aikaan, jos kerran maailman johtavat ateisti- ja teistifilososfitkaan eivät ole saaneet sellaista syntymään. Tuskinpa mitään uutta ja mullistavaa tuohon ns todistustaakka-kysymykseenkään täällä keskustelupalstoilla löytyy, jos ei ole löytynyt niihin kysymyksiin päivätöikseen uppoutuneiden tutkijoiden ja filosofien mittelöissäkään.

        Mutta joo. Kyllä maailmaan aina ääntä ja väittelyitä mahtuu. Kyse on usein kuitenkin myös ja jopa erityisesti siitä kuinka paljon kukin kokee järkeväksi uhrata aikaansa mihinkin asiaan.

        Sinä voit katsoa ja tulkita toimiani miten haluat. Sinun tulkintojasi minun toimistani kuitenkaan ei välttämättä moni usko. Sinulla voi aikaa riittää väitellä paljonkin keskustelupalstoilla. Muilla voi olla kiireisempää. Jos jollakin ei ole esim pieniä(kin) lapsia ja muutenkaan suurta perhettä tai perhettä ollenkaan, niin tälläisen ihmisen voi olla helppoakin käyttää aikaansa vaikkapa sitten pitkällisiin väittelyihin. Tänäänkin minun sen sijaan pitää mm ulkoilla, laittaa ruokaa, siivota, viikata vaatteita, leikkiä, lukea ja tehdä muitakin asioita lasten kanssa, mennä uimahalliin ja mahdollisesti kauppaan jne. Kyllä voisi kiinnostaa lueskella ja kirjoitella vielä yhtä sun toistakin, mutta ainakin minun pitää usein priorisoida elävä elämä netin edelle. Sanokoot muut sitä sitten luovuttamiseksi, jos haluavat.

        Koska on niin paljon muutakin elämässä, todellakin joudun valitsemaan mihin keskusteluihin ehdin lähteä ja kuinka pitkäksi aikaa.

        Nähdäkseni pelästyit oitis kun asia tuli ns. julkiseksi. Vapaa-ajattelijat nyt eivät ilmeisesti viitsi hukata aikaansa kaltaiseesi trolliin. Minä taas en ole vapaa-ajattelija joten en puhu heidän puolestaan, he saavat tehdä sen itse.

        Ateismi on uskon puutetta, eikä sellaista ole tarve todistaa. Kuitenkin kuten aiemmin sanoin, minä olen kiistänyt esim. raamatun jumalan henkeyttämänä teoksena, mihin voisin kuvitella jumalaan uskovan olevan valmis todistamaan päinvastaista, mutta eipä ole näkynyt. Eiköhän tämä sitten jo riitäkin. Sinä et ole todistanut mitään, minä olen, joten se on 6-0 ateismin hyväksi.

        Kirjoitusmääristä päätellen sinulla ei muuta olekaan kuin aikaa.


      • AteismistaJaTeismistä
        olettappiolla kirjoitti:

        Nähdäkseni pelästyit oitis kun asia tuli ns. julkiseksi. Vapaa-ajattelijat nyt eivät ilmeisesti viitsi hukata aikaansa kaltaiseesi trolliin. Minä taas en ole vapaa-ajattelija joten en puhu heidän puolestaan, he saavat tehdä sen itse.

        Ateismi on uskon puutetta, eikä sellaista ole tarve todistaa. Kuitenkin kuten aiemmin sanoin, minä olen kiistänyt esim. raamatun jumalan henkeyttämänä teoksena, mihin voisin kuvitella jumalaan uskovan olevan valmis todistamaan päinvastaista, mutta eipä ole näkynyt. Eiköhän tämä sitten jo riitäkin. Sinä et ole todistanut mitään, minä olen, joten se on 6-0 ateismin hyväksi.

        Kirjoitusmääristä päätellen sinulla ei muuta olekaan kuin aikaa.

        Hassuja nuo tulkintasi pyskologisista reaktioistani! Yhtä hyvin voisi lähteä viisastelemaan, että palstan ateistit kokivat jääneensä niin pahasti alakynteen filosofisissa/maailmankatsomuksellisissa väittelyissä, että yrittivät jopa hälyttää apuvoimia ateismin vahvimmasta linnakkeesta siinä kuitenkaan onnistumatta. ;)

        Minä en viitsinyt vaivata edes omaa puolisoani, joka on opiskellut aiheeseen liittyvää filosofiaa yms jo vuosia ja yliopistotasollakin. Hänellä on niin kiireistä töissään ja opiskeluissaan, ettei hän ehdi tälle palstalle kirjoittelemaan. Se kyllä suoraan sanottuna harmittaa minua joskus, koska hänellä olisi paljon hyödyllistä annettavaa tälle palstalle.

        Juurihan selitin, että lähden tarpeeksi hyödyllisinä pitämiini keskusteluihin tms valikoivasti. Kuten olet joutunut havaitsemaan en ole kokenut minulla olevan aikaa lähteä jatkuvista pyynnöistäsi huolimatta moniinkaan aloittamiisi keskusteluketjuihin ollenkaan. Älä nyt siitä mieltäsi pahoita ainakaan. Onhan täällä varmasti muitakin Jumalaan ja Raamattuun uskovia ja välillä todennäköisesti saat jonkun heistä keskusteluihisi. Tai jos et saa, joudut vain tyytymään tilanteeseen. Elämä on.

        Ja voi kuule, sanoisinko jopa mussukka, et ole mielestäni todistanut täällä yhtään mitään ateismin hyväksi. Se olit muuten sinä (tai joku muu ateisti), joka tähän ketjuun jo kaipaili apuvoimia, en minä. Eli se siitä todellisuudesta. :)

        Ja tämä elämä ei ole mikään ihmisten välinen keskinäinen kilpailu, ei tämä keskustelukaan, ainakaan minulle. Minun motiivini keskustella hengellisistä asioista ja vakaumuksista myös filosofisella tasolla välillä, ei ole suinkaan kilpailla toisten kanssa, vaan yrittää antaa lukijoille näkökulmia, jotka johtaisivat lopulta siihen, että he löytäisivät yhteyden Jumalaan ja heidän ikuisuutensa olisi hieno ja onnellinen. Sitä toivon sinunkin tulevaisuuden näkymäksesi armas keskustelukaverini. :)


      • syvä.huokaus
        AteismistaJaTeismistä kirjoitti:

        Hassuja nuo tulkintasi pyskologisista reaktioistani! Yhtä hyvin voisi lähteä viisastelemaan, että palstan ateistit kokivat jääneensä niin pahasti alakynteen filosofisissa/maailmankatsomuksellisissa väittelyissä, että yrittivät jopa hälyttää apuvoimia ateismin vahvimmasta linnakkeesta siinä kuitenkaan onnistumatta. ;)

        Minä en viitsinyt vaivata edes omaa puolisoani, joka on opiskellut aiheeseen liittyvää filosofiaa yms jo vuosia ja yliopistotasollakin. Hänellä on niin kiireistä töissään ja opiskeluissaan, ettei hän ehdi tälle palstalle kirjoittelemaan. Se kyllä suoraan sanottuna harmittaa minua joskus, koska hänellä olisi paljon hyödyllistä annettavaa tälle palstalle.

        Juurihan selitin, että lähden tarpeeksi hyödyllisinä pitämiini keskusteluihin tms valikoivasti. Kuten olet joutunut havaitsemaan en ole kokenut minulla olevan aikaa lähteä jatkuvista pyynnöistäsi huolimatta moniinkaan aloittamiisi keskusteluketjuihin ollenkaan. Älä nyt siitä mieltäsi pahoita ainakaan. Onhan täällä varmasti muitakin Jumalaan ja Raamattuun uskovia ja välillä todennäköisesti saat jonkun heistä keskusteluihisi. Tai jos et saa, joudut vain tyytymään tilanteeseen. Elämä on.

        Ja voi kuule, sanoisinko jopa mussukka, et ole mielestäni todistanut täällä yhtään mitään ateismin hyväksi. Se olit muuten sinä (tai joku muu ateisti), joka tähän ketjuun jo kaipaili apuvoimia, en minä. Eli se siitä todellisuudesta. :)

        Ja tämä elämä ei ole mikään ihmisten välinen keskinäinen kilpailu, ei tämä keskustelukaan, ainakaan minulle. Minun motiivini keskustella hengellisistä asioista ja vakaumuksista myös filosofisella tasolla välillä, ei ole suinkaan kilpailla toisten kanssa, vaan yrittää antaa lukijoille näkökulmia, jotka johtaisivat lopulta siihen, että he löytäisivät yhteyden Jumalaan ja heidän ikuisuutensa olisi hieno ja onnellinen. Sitä toivon sinunkin tulevaisuuden näkymäksesi armas keskustelukaverini. :)

        Apuvoima-tulkinta on edelleen ihan omasi ja lähtee sinun omista tunneperäisistä reaktioistasi. Kuten sanoin, en ole vapaa-ajattelija joten he saavat itse puhua omasta puolestaan. Et varmaan ymmärrä sitä, mutta kaikki ateistit eivät ole vapaa-ajattelijoita.
        Voihan se olla, että tuo ateismin määritelmä mitä vaparit ajavat "oikeaksi" ei ole ihan riittävän oikea kaikille ateisteille.

        Olet tosiaan selittänyt lähteväsi valikoivasti keskusteluihin. Sitä kun seuraa niin huomaa sinun välttelevän kaikkea todellista keskustelua ja samalla osoitat ettei sinusta ole filosofiksikaan.

        " Älä nyt siitä mieltäsi pahoita ainakaan. "

        En todellakaan. Miksi pahoittaisin, poissaolosi kun todistaa ateismin puolesta ;)

        "Minun motiivini keskustella hengellisistä asioista ja vakaumuksista myös filosofisella tasolla välillä, ei ole suinkaan kilpailla toisten kanssa"

        Ei toki, motiivisi on trollata, julistaa ja väistellä kiusallisia aiheita. Ateismi johtaa edelleen 6-0.
        Toivottavasti voin antaa sinulle ja muille lukijoille mahdollisimman paljon perusteita siitä miksi raamattu ei ole mitään jumalan sanaa ;)


    • Näkyjennäkiät

      Oliko raamatussa tälläinen paikka jossa sanotaan, että "Nuorukaisenne näkyjä näkevät ja vanhuksenne unia uneksuvat". Minä olen juuri tälläinen unien näkiä ja näkyjen näkiä. Nyt minulle on ruennut ehkä unen ja valvetilan välimailla tulemaan silmiini jotain tekstiä, kuten tänä yönä tuli tekstiä ehkä profeetta Eliaasta koska tekstissä usein toistui Elia nimi. Se oli sellainen teksti kuin joku olisi jotain tekstannut jollekkin kirjeen Elia nimisestä henkilöstä. Kun seuraavan kerran saan silmiini jotain tekstiä, niin yritän kirjoitta sen muistiin. Ymmärrän sen, että jos ihminen paljon jotain tekee ja mielen kiinnolla väsymykseen asti, niin hänelle tulee horros tilassa sama tila kuin missä on valve tilassa ollut. Mutta minulle tulee tekstiä, jota muistaakseni en ole koskaan lukenut ja joka on ihan ymmärrettävää.
      Minun lapsuudessani puhuttiin uni saarnaajista. Isäkin oli ollut kuulemassa tälläistä uni saarnaajaa ja isäni sanoi sitä ihmeeksikun saarnaajan kädet olivat olleet asennossa kuin hänellä olisi ollut kirja käsissään, silmät oli olleet avoimet ja hän oli kuin seurannut silmillään tekstiä.
      Kuin lohdutukseksi itselleni olen ajatellut, että kaltaisiani ihmisiä on ollut ennenkin, miksi ei siis tänä päivänä.
      Niistä unista sitten: Näen unia jotka tapahtuvat minulle samanlaisena valve tilassa päivä elämässä. Nämä unet ja tapahtumat ei ole mitään enne unia vaan ne on kuin kaksi erillistä saman laista tapahtumaa.
      Lisäksi näen joskus tiellä tai kadulla jonkun tai useamman ihmisen tulevan minua vastaan, mutta ne häviävätkin näkyvistä, eikä mitään ihmistä ole vastaani tulossakaan.
      Nyt vähän itsestäni, millainen olen ja olin, siksi, että ne ihmiset jotka näitä asioita on tutkineen voisivat jotenkin yhdistää nämä poikeavat ns lahjani psyykkeeni tilaan. Olin jo lapsena sellainen joka en saanut hyvin nukutuksi pelkäsin ja olin valveilla kasvot tyynyyn painettuna, kastelin vuoteeni 10 vuotiaaksi asti. Koulussa en menestynyt koska muistini oli niin huono, että minulla hukkui jo ja unohtui kaikki koulu tavarani milloin minnekkin. Lukemaan opin kuitenkin muita huomattavasti nuorempana ja taulussa olin koko koulu aikani luokkani paras.
      Itse olen analysoinut itseäni siten, että minulla ja kaltaisillani ihmisillä on ulottuvuuksia ns henkimaailmoihin, emme ole normaaleja ihmisiä ja meitä ei ns normaalit ymmärrä, meitä yksinkertaisesti pidetään hulluina ja niin kai me olemmekin. Käsityksen kuitenkin ihmisen ulottuvuuksista varsinaisen elämän alueella on suuremmat kuin meistä useimmat käsittää. Mitä normaalimpi ihminen on sitä vähemmän hän näitä näkyjen näkijöitä ja unien uneksijoita ymmärtää.
      Minun ja kaltaisteni ihmisten elämä ei kuitenkaan ole täällä normaalien maailmassa helppoa. Sopeutumien työ yhteisöön ja ns normaali elämään vie kohtuuttomasti voima varoja. Itseni kohdalla olen analysoinut tilani niin, että olen joko suuren osan aikaa unessa vaikka olen jalkeilla. Tai sitten olen ihan näissä ns muissa ulottuvuuksissa joita vain tälläiset kuin minä ja kaltaiseni ihmiset ymmärtävät. Meidän elämämme ei ole helppoa, ennen meitä vain syytettiin huolimattomuudesta ja ainakin siitä koulussa rangaistiin.

      • Vendelan

        Onpa sinulla erikoinen kertomus. Raamatun mukaan ei anneta kyllä mitään viitettä siihen, että he, jotka tuolloin aikoinaan olivat saaneet näkyjä tai profetioita Jumalalta olisivat olleet sen epänormaalimpia psyykeltään /henkiseltä rakenteeltaan kuin muutkaan. Ihmisen psyykkiset ominaisuudet eivät vaikuttaneet siihen, kenelle Jumala antoi näkyjä. Näkyjen näkijöitten ja profeettojen piti ymmärrettävästi olla hyvässä kunnossa henkisestikin, jotta heidän ennustuksensa, profetointinsa tms olisi suhtauduttu vakavasti niiden joukossa, joille esim profetiat piti kertoa. Tälläinen kuva minulle on tullut Raamatusta.

        On sitten asia erikseen, että joissakin sairaustiloissa, esim korkean kuumeen aikana, ihminen voi nähdä myös näkyjä, koska ei ole terveessä kunnossa. Tämä on ihan eri asia tietenkin kuin ne tilanteet, kun Jumala on antanut näkyjä ja profetioita.

        En ymmärrä miten kertomuksesi liittyy tähän aloitukseen ja ketjuun. Yleensä ihmiset eivät myöskään kirjoita itsestään noin alentuvaan tyyliin kuin pilkaten itseään. Niinpä kirjoituksestasi tuleekin mieleen, että tahallaan provosoit ja tuo on joku ottamasi outo rooli, jolla on tarkoituksena antaa tietynlaista kuvaa tietyistä asioista... Jokatapauksessa tuo aihepiiri ei kuulu ainakaan tähän ketjuun.


      • Näkyjennäkijät

        Kaikki on totta minkä olen edellä kirjoittanut. Oletan näin, että kertomukseni kuuluu tähän ketjuun, koska täällä näkyy tuovan useampi ihminen uskottavaksi toisille milloin mitäkin kokemuksiaan. Mitä itsestäni kirjoitin on täyttä totta, sitä paitsi nimimerkin suojassa voi ilmaista itsensä kaikkine heikkouksineenkin. Siksi toiseksi on ns normaalit ihmiset niitä jotka tekevät kaikkein järjettömimmät teot maailmassa. Muistaakseni raamatussa tällainen kuin profeetta Eeli surmasi 400 Baalin profeettaa tai pappia pelkästään puukottamalla heidät. Kuka siis takaa kuka on normaali ja siten täysin uskottava Profeetta.
        Ei kukaan ihminen tuo esille heikkouksiaan, tai ns epänormaaleja taipumuksiaan, joten profeettojen joukossa voi olla kaltaisiani poikkeavia ihmisiä.
        Tämän päivän profetioissa on ainakin toinen puoli niitä, jotka eivät ole koskaan totetuneet. Jeesuksen toista tulemusta on profetoitu jo yli 2000 vuotta, joten niitä jotka uskoo enää tämän profetian toteutumiseen on todella vähemmistö. Itse uskon kyllä tämän vähemmistön mukaan. Maailman loppua on profetoitu tapahtuvaksi muutamissa seurakunnissa jopa sukupolventarkkuudella ja nämä tämän ajan ns Profeetat on olleet jopa niitä jotka ovat seurakuntien johto tehtävissä. Mainitsen näistä maailman lopun ennustajista Jehova seurakunnan.
        Kuten kirjoitin minulla on kyky nähdä ihmisen elämästä niitä ulottuvuuksia joita itseään normaaleina ja viisaina pitävät ihmiset eivät näe, he ovat luotu tänä päivänä eläviksi käytännön ihmisiksi. Jumalalle ei mekään näkyjen näkiät ja unien uneksiat olla epänormaaleja. Meille Jumala on vain antanut harvinaiset lahjat nähdä tulevia tapahtumia ja meillä on elämässä suuremmat hengelliset ulottuvuudet, kuin teillä niin sanotuilla normaali ihmisillä.


      • hekoHekoheks
        Näkyjennäkijät kirjoitti:

        Kaikki on totta minkä olen edellä kirjoittanut. Oletan näin, että kertomukseni kuuluu tähän ketjuun, koska täällä näkyy tuovan useampi ihminen uskottavaksi toisille milloin mitäkin kokemuksiaan. Mitä itsestäni kirjoitin on täyttä totta, sitä paitsi nimimerkin suojassa voi ilmaista itsensä kaikkine heikkouksineenkin. Siksi toiseksi on ns normaalit ihmiset niitä jotka tekevät kaikkein järjettömimmät teot maailmassa. Muistaakseni raamatussa tällainen kuin profeetta Eeli surmasi 400 Baalin profeettaa tai pappia pelkästään puukottamalla heidät. Kuka siis takaa kuka on normaali ja siten täysin uskottava Profeetta.
        Ei kukaan ihminen tuo esille heikkouksiaan, tai ns epänormaaleja taipumuksiaan, joten profeettojen joukossa voi olla kaltaisiani poikkeavia ihmisiä.
        Tämän päivän profetioissa on ainakin toinen puoli niitä, jotka eivät ole koskaan totetuneet. Jeesuksen toista tulemusta on profetoitu jo yli 2000 vuotta, joten niitä jotka uskoo enää tämän profetian toteutumiseen on todella vähemmistö. Itse uskon kyllä tämän vähemmistön mukaan. Maailman loppua on profetoitu tapahtuvaksi muutamissa seurakunnissa jopa sukupolventarkkuudella ja nämä tämän ajan ns Profeetat on olleet jopa niitä jotka ovat seurakuntien johto tehtävissä. Mainitsen näistä maailman lopun ennustajista Jehova seurakunnan.
        Kuten kirjoitin minulla on kyky nähdä ihmisen elämästä niitä ulottuvuuksia joita itseään normaaleina ja viisaina pitävät ihmiset eivät näe, he ovat luotu tänä päivänä eläviksi käytännön ihmisiksi. Jumalalle ei mekään näkyjen näkiät ja unien uneksiat olla epänormaaleja. Meille Jumala on vain antanut harvinaiset lahjat nähdä tulevia tapahtumia ja meillä on elämässä suuremmat hengelliset ulottuvuudet, kuin teillä niin sanotuilla normaali ihmisillä.

        Heko heko. Pitihän se arvata , että se on ateismin esitaistelija Helel-neiti taas vauhdissa roolileikkiteattereineen! Kyllä sinä jaksat jauhaa...Mitähän iloa saat noista monista oudoista rooleistasi. Etkö tosiaankaan ymmärrä, että ne eivät enää mene läpi tällä palstalla.


    • Ihminen loi jumalan omaksi kuvakseen selittämään sitä mitä ei ymmärrä. Onneksi ymmärryksen määrä kasvaa kokoajan joten uskonnot pitäisi valita vuoden turhakkeeksi.
      Uskonto ilmiönä on vain joukko- ja itsesuggestiota. That's it.

      • Näkyjennäkiät

        Te jotka vastasitte: Kiitos vastauksista! Olette juuri niitä käytännön ihmisiä joista mainitsin ja se on teidän onnenne ja tehtävänne. Hyvää Pääsiäistä!!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe