Kerrostalon huippuimuri ja Parmairliesikuuppa

Parmairkuuppa

Hei, muutin juuri 5-kerroksisen talon pohjakerrokseen ja huomasin nyt, että asuntoon asennetun huippuimurin/liesikuupan toiminta on jokseenkin mitään sanomaton. Käry levittäytyy huoneistoon ja jää "asumaan". Mielestäni imu kuuppasta on olematon noin yleensä, ilmavirtaa ei ole, ruokaa laitettaessa imu on heikko; kuuppaan liitetty "tehostus"-toiminto käynnistää jonkun koneen kuuppassa nappia painamalla n. 30 sekunnin ajaksi eli sormen pitäisi olla koko ajan napilla. Siitä huolimatta "tehostuksella" ei ole merkitystä käryn poistoon. Suodattimen olen pessyt ja se näyttää olevan kunnossa.
Huoltomies kävi pikaisella käynnillä ja ilmoitti, että toiminnossa ei ole mitään vikaa. Onko näin? Voiko olla, että "tehostuksen" kesto on hoidettava nappi sormella? Onko huippuimuri säädetty optimaalisesti pohjakerroksen tuulettamiseen sopivaksi ja voiko sitä säätää?
Pyydän asiantuntemustanne

4

1409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mattimaleksia

      No onpas kertakaikkiaan !!! Liesikupu tehostettunakin vaatii ilmaa eli ikkunna tai parvekkeen ovi auki käytön ajaksi. Meillä sentään tehoste toimii 45 min. mutta katkeaa automaattisesti. Vaatii ilmaa toisesta huoneesta toimiakseen vähänkin. Tehostustoiminto ei liity ilmanvaihtoon, ohjaa vain tehostettuna hieman poistoa. Nämähän on niitä säästötoimenpiteitä.
      Itse kuulen nyt huoneistossani kun huippuimuri tuo ilmaa, mutta poistoa ei ole lainkaan. Todennäköisesit lämmömtalteenostoakaan ei ole tietoa. Poistoilman tulee olla tehokkaampi kuin tuloilmanvaihdon.
      Liesituuletin pitäisi toimia moottorilla, jolloin ruuan käryt menee mukavasti. Pirullista hommaa on nykyisin tuon ilmanvaihdon kanssa. Halpa iv-kone ja toiminta mitätön.

      Kokemuksella vain !

    • InsinööriX

      Vanhemmissa kerrostaloissa, joissa on koneellinen poisto (huippuimuri) ei ilmanvaihdon tehotasoa useinkaan voi asukas säätää vaan se toimii kello-ohjattuna. Eli IV-tehostus on päällä vain tiettyinä aikoina, muulloin huippuimuri on pienemmällä teholla.

      Liesikuvussa oleva "tehostus" taas avaa sen läppää tai venttiiliä enemmän, jolloin suurin osa asunnosta imettävästä poistoilmasta virtaa sen kautta ehkäisten näin käryjen leviämistä. Muualla asunnossa olevissa poistoventtiileissä (WC, kph) virtaus ("imu") tällöin vähenee ja siksi tuossa liesikuvun tehostuksessa on kellolaite, joka estää sen jäämisen päälle koko ajaksi.

      Jos siis tuo liesikuvun tehostus ei sinulla pysy päällä pitempää aikaa niin kuvun kellolaite on rikki. Monesti niissä on jopa kierrettävä säädin, jolla voi valita montako minuuttia liesikuvun tehostus on päällä.

      Rasvasuodattimen pesun lisäksi kannattaa putsata ajoittain myös tuo tehostusläppä tai -venttiili, joka siis löytyy sen kuvun sisältä rasvasuodattimen päältä. Joissakin Parmairin kuvuissa siellä on tavallinen poistoventtiili, jossa vipumekanismi lautasen avaamiseksi enemmän "tehostuksen" ajaksi. Voi mennä vuodessa-parissa tukkoon ja sen jälkeen ei liesikupu enää ime kunnolla.

      • Parmairkuuppa

        Kiitos kommenteistanne. Opin paljon ja huomenna tulee huoltomies käynnille; osaanpahan taas kysellä lisää. Oli tuossa maininta siitä lämmön/energian säästöstä säännöstelemällä minimitehoisilla laitteilla kierrätystä asunnon ikkunoita ja ovia availemalla. Eikö sillä sitten ole merkitystä, että lämmöt karkaa auki pidettävistä ovista ja ikkunoista? Tuntuu siltä, että vanha sanonta "suo siellä vetelä täällä" pätee edellenkin - on ollut insinööripoika asialla. Näitä on nähty!


    • mattimaleksia

      Mitä tapahtuu jos kellokytkin otetaan pois tominnasta ja voiko säätää imurin toimimaan yöllä ja kesällä tehokkaammin kuin päisäaikaan. Onko ilmanvaihtokoneiden säädöt ammattinsa osaavan hekilön töitä (huoltomies ei ole näissä asioissa ammattimies).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe