THL/Kotihoidon "ihmiskoe" Helsingissä

repajokunen

Mitä mieltä olette THL/kotihoidon "ihmiskokeesta" Helsingissä:
Kotihoitokäyntejä vähennetään ilmeisesti kesäksi tai jatkuvasti (ei ole tiedossani) resurssipulan vuoksi. Hoitajilla alkaa heidän hyvin ansaitsemansa lakisääteiset lomat. Eli ehkä noin 30% (?) hoitajista kerrallaan on poissa riveistä koko kesän. En tiedä eikö sijaisia saa ollenkaan palkata vai miksi nyt kysytään muistisairaalta, harhoja näkevältä ihmiseltä itseltään, joka ei hoidontarvettaan kykene yhtään arvioimaan, voidaanko jättää yksi kotihoitokerta pois.
Muistisairas omaiseni oli vastannut ymmärtämättömyyttään "kyllä se sopii!"

Nyt on sitten vain yksi kotihoitokäynti, aamulla. Koko päivän tämä ihminen, jolla on taipumus kaatuilla, nähdä harhoja tuntikausia ja mahdollisesti karkailla ulos, on yksin, eli ainakin 23 tuntia 15 minuuttia vrk:ssa.
Hoitajan yksi käynti on max 15 min. Muistisairaan pitäisi muistaa ottaa iltalääkkeet itse. Mieluummin ajallaan, jos muistaa ollenkaan. Kukaan ei tule auttamaan, jos kaatuu ja loukkaa itsensä. Turvapuhelinranneke on, mutta muistisairas ei oikein muista sen olemassaoloa, hätääntyneenä ei tajua mistään mitään. Kun on hädissään, ei osaa puhelinta käyttää myöskään, jos se sattuisi olemaan siellä lattialla lähellä mihin on kaatunut, jos on tajuissaan...

Palvelutalopaikkojen alasajon yhteydessä vakuutettiin, että kotihoito on paras vanhukselle ja kaikki saavat tuettua kotihoitoa.
Läheiseni ei ole nuorentunut eikä terveydeltään paremmaksi tullut.
Kolme vuotta sitten oli hoitokäyntejä 3xvrk. Se vähennettiin pian kahteen kertaan. Nyt on jäljellä vain yksi kerta, vaikka sairaus on edennyt ja ikää tullut lisää.

Lähiomaisille ei edes ilmoitettu asiasta, käyntien vähentämisestä. Omaiseni tajunta on niin vähäistä, ettei hänkään itse ymmärtänyt kertoa. Tuttavani käydessään omaiseni luona oli löytänyt hänet pökkyrässä kotoaan, asia tuli vahingossa/sattumalta ilmi.

Kuinka monta muuta vanhusta ja omaista tämä asia koskee ? Koskeeko sinua ?
Oletteko saanut ilmoituksia kotihoidon käynnin vähentämisestä ?

Tämä on epäinhimillistä sairaita vanhuksia kohtaan. Mihin asiasta kannattaa ottaa yhteyttä ? Onko tämä THL:ltä heitteillejättöä, syrjintää vai mitä ? Kysyn, koska en tiedä.
Ketään en syytä. Kysyn miten asiaan voi saada korjausta? Hoitajat ovat samalla lailla huonon
systeemin uhreja, hoitajia ei ole riittävästi, mutta kysynkin mikä on hoitajien ammattietiikka, jos tilaansa ymmärtämättömältä ihmiseltä kysyvät mielipidettä hoidon tarpeesta ja päätöksiä tehdään sillä perusteella ?

19

340

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wqwqwq

      Haloo ! Missä ammattietiikka ?
      Herää kysymys, minkälainen on hoitajien/kotihoidon ammattietiikka ja juridinen vastuu, jos muistisairaalta ihmiseltä kysytään mielipidettä ja sen perusteella tehdään päätös !
      Ei Alzheimer-isäni ainakaan tajuaisi mitä vastaa, hän on täysin kykenemätön arvioimaan omaa tilaansa.

      • Mitämuutajäänytväliin

        Kuvitteletko ihan aikuisten oikeasti, että ne ovat hoitajat/kotihoito joka ko. asiasta ovat päätökset tehneet? Haukkuisit edes oikeaa kohdetta etkä väärää puuta. Tosin siihen täytyy olla ymmärrys joka yltää ...


      • repajokunen
        Mitämuutajäänytväliin kirjoitti:

        Kuvitteletko ihan aikuisten oikeasti, että ne ovat hoitajat/kotihoito joka ko. asiasta ovat päätökset tehneet? Haukkuisit edes oikeaa kohdetta etkä väärää puuta. Tosin siihen täytyy olla ymmärrys joka yltää ...

        Etkö osaa lukea, kirjoitin THL ja tottakai ymmärrän, että päätökset tekee ihan joku muu kuin kotihoitaja. Lapsikin sen ymmärtää.


    • KAMALAAKO

      "Ammattietiikkaa" ei ole ollut enää vuosikausiin! Vanhuksia "hoidetaan" tietokoneohjelmoidusti ja tilastojen pitää näyttää hyviltä. Muulla ei enää ole mitään väliä!

    • Kylmäätouhua

      Mun mielestä asiasta olis pitänyt infota teille omaisille ja kysyä teiltä tuosta käyntimääristä. Ei muistisairas vanhus pysty ymmärtämään asioita ja eikä todellakaan pärjää tuntikausia ilman hoitoa, eikä pysty huolehtimaan itse lääkkeiden ottamisista. Jos on sovittu, ett kotihoito huolehtii lääkitsemisestä, niin silloin se kuuluu heidän tehtäviin. Ei taida se henkilö, joka on tehnyt päätöksen käyntimäärien supistamisista, ymmärtää oikeasti ettei muistisairas kykene itsenäisesti ottamaan lääkkeitään, millainen idiootti edes jättää mitään reseptilääkkeitä muistisairaan ulottuville, muistisairashan saattaa napsia kaikki lääkkeet kerralla tai jättää ne ottamatta. Mun piti pistää omaiseni lääkkeet lukkojen taakse ettei käy syömässä niitä, silloin kun en ole paikalla. Itse olen omaishoitaja ja joudun huolehtimaan muistisairaan omaiseni lääkitsemisestä, hän ei itse pysty siitä huolehtimaan ja eikä meille ole annettu kotihoitoa avuksi.
      Tässä maassa vanhustenhoito on ajettu alas, hallituksen mielestä petikuntoisetkn vanhukset pitää hoitaa kotioloissa ja senpä takia on lopetettu laitoshoitopaikkoja. Ei esim.alzheimeria sairastavan vanhuksen pitäisi joutua olemaan kotioloissa hoidettavana vaan hänen pitäisi saada ympärivuorokautista hoitoa jossain hoivakodissa. Ei olis uskonut miten huonossa jamassa vanhustenhoito on täällä Suomessa 2000-luvulla, luulis ett asia olis just toisinpäin eli vanhukset saisivat parasta mahdollista hoitoa. Mutt minkäs voi, hallitus ei arvosta vanhuksia vaan pitää heitä turhana menoeränä.

    • Omaisena

      Miten voi luottaa alzheimer sairaan päätöksiin ne ovat hänen omia ilman realistista arviota.
      Muisti ei pelaa ja osaavat näytellä joskus parempia sairaita kuin ovat.
      Ovat myös mainioita *narraajia* tarpeen tullen omaksi edukseen jos jotain haluavat!

    • MinimiMaksu

      Kotihoito on maksullista palvelua, jos käyntejä harvennetaan, pitää sen näkyä myös maksussa.

    • MinimiMaksu
    • MinimiMaksu
    • ajattelinpa_itse

      Entä se suuri asiakasjoukko, jolla ei kertakaikkiaan ole kaltaisianne puolestapuhujia. Juu, tiedän asiainhoitaja/edunvalvoja. Harvoinpa vain edunvalvojilla riittää aikaa ja energiaa perehtyä kohteisiinsa sillä intensiivisyydellä, että hyvä hoito todellakin varmistuu.

      Kotihoidon toiminnasta ei pitäisi olla mahdollista käyttää määrettä: Laillistettu heitteillepano.

      • Eiheruapuja

        Eikä omaishoitajaa kuunnella. Se tuli taas kerran selväksi, kun palveluohjaaja kävi arvioimassa tilannetta. Enempi lisäs mun ahdistusta kuin auttoi tai no..tiedänpä ettei apuja heru. Kyseli muka mun jaksamista, eikä kuunnellut kun kerroin. Samaa diipadaapalässynlässyä kuten ennenkin. Tuli selväksi ett kusessa olen kävi miten kävi. Ihan sama mitä teki, niin mä saan kaiken paskan päälleni. Palveluohjaajan mielestä muistisairaaksi todettu on vielä kyvykäs päättämään asioistaan..just joo, sellasen kans voi pankkiin mennä asioita hoitamaan, joka ei tajua enää mistä on edes kyse.
        Kyllä vanhustenhoitopuolella asiat on hanurista nykyään. Itse muistisairaita omaisiani hoitaneena olen sitä mieltä, ett Alzheimeria sairastavan paikka ei ole enää koti vaan hänelle pitäisi löytyä hoitopaikka, jossa hänestä huolehditaan ympärivuorokauden. Alzheimeria sairastavaa ei saisi hoidattaa omaisilla vaan tukena pitäisi olla kotihoito, ei omainen välttämättä ole luonteeltaan mikään hoivahenkinen, ett jaksaa olla sairaanhoitaja ympärivuorokauden, eikä hän edes tiedä lääkkeiden haittavaikutuksistakaan mitään.
        Mun hoidettava osaa vieraille kyllä olla iloinen ja hyväntuulinen, mutt mulle hän on kuin piru. Hän myös osaa esiintyä kuin olis paremmassa kunnossa, mulle valittaa jatkuvasti huonoa oloaan. Ett kyllä alzheimer on kyvykäs tekemään järkeviä päätöksiä...eihän hän edes muista mistä on puhuttukaan.

        Tsemppiä vaan kaikille, jotka joutuvat huolehtimaan Alzheimeria sairastavien omaisten hoitoon liittyvistä asioista, välillä varmaan tuntuu kuin huutais tuuleen tai hakkaus päätänsä samaan puuhun, kun yrittää saada omaisensa asiat viranomaisten kanssa kuntoon. Kunpa asioitten hoito olis helpompaa, ihan riittää töitä omaisesta huolehtiessa.


    • Suurissa kaupungeissa on varmaan isot ongelmatkin. Toki niitä on pikku maalaiskunnissakin. Täällä maalla omaishoitajan ääni ehkä vähän paremmin tulee esille ja kuulluksi. Koska laitoshoitoa ajetaan koko ajan alas se tietää että jatkossa on entistä vaikeampaa saada laitospaikkaa. Sen saamisen kriteerit muuttuvat ja tiukkenevat vuosi vuodelta.
      Kotihoidossa työtahti on viety äärimmäisen tiukalle, asiakkaita /hoitaja on paljon eikä työtään voi eikä ehdi tehdä niin hyvin kuin pitäisi ja haluaisi. Lisäksi hoidettavat ovat entisiä huonokuntoisempia joten lyhyen käynnin aikana pitäisi ehtiä tehdä mahdollisimman paljon. Kiire ja pakkotahtinen työ ovat äärimmäisen kuluttavia varsinkin henkisesti. Hoitajien sairaslomat lisääntyvät joka vuosi ja sijaisia on entistä vaikeampi saada. Nyt kesälomien aikaan asiakkaiden käyntejä on jouduttu vähentämään monissa paikoissa. Mutta tuntuu oudolta että omaisilta ei kysytä asioista vaan luotetaan dementikon sanaan asioista kysyttäessä. Tällä tempulla halutaan saada ainoastaan hyväksyttävä selitys tilastojen kaunistamiseen, palkkakuluissa säästämiseen kun ei tarvitse niin monta sijaista palkata ja samalla halutaan näyttää että pienemmällä porukalla saadaan"samat työt" tehtyä. Todellisuudessa asiakkaiden kunto on sama tai jopa laskee, oli hoitajat lomalla tai ei. Kuka ottaa vastuuta siitä jos käyntejä vähennetään pelkästään asiakkaiden omalla luvalla (vaikka he eivät edes aina välttämättä ymmärrä mistä asiassa on kyse) ja jotain sattuu? On helppo vedota siihen että käyntien vähentämiseen on saatu asiakkaiden suostumus. Tällä paetaan omaa juridista vastuuta. Asiakkaista viis veisataan.

      • Eiolehelppoa

        Yks palveluohjaaja oli sitä mieltä ett mun hoidettavani on yhä oikeustoimikelpoinen, perusteli muistitestistä saatujen pisteytesten olevan sillä tasolla. Ett kuulema voisin mennä hänen kanssaan vielä virallisia asioita pankkiin hoitamaan. Olis vähän kyseenalaista roudata omaiseni pankkiin, kun hän ei enää edes ymmärrä mistä on kysekään. Sekoili jo muutama vuosi sitten, kun itse yritti pankkiasioitaan hoitaa ennen sairauden toteamista.

        Ei yhteiskunta piittaa vanhuksista, sen näkee jo siitä miten paljon on laitoshoitopaikkoja lopetettu säästämisvimmassa. Kun tilanne on jo nyt aika katastrofaalinen vanhustenhoidossa, niin miten käy sitten, kun ikääntyneitä avuntarvitsijoita on vielä enempi. Ei ketään voi ilman hoitoa heittää ja kotihoitokaan ei pysty vähäisillä resusseilla kaikkia hoitamaan. Homma räjähtää päättäjien silmille muutaman vuoden sisään. Ei petikuntoisen tai muistisairaan paikka ole enää kotona vaan heille pitäisi voida järjestää asianmukainen hoitopaikka. Esim. ministeri Rehula on niin pihalla kuinka paljon oikeasti hoitajia tarvitaan hoivaosastolla, ett kuinka haasteellista on hoitaa vuodekuntoisia vanhuksia minimimäärällä hoitajia. Tekis hyvää päättäjille käydä tekemässä muutama päivä töitä vanhusten hoivaosastolla realismi vois iskeä heillekin täysillä.
        En ihmettele, ett monet hoitajat jotka ovat tehneet töitä kotihoidon piirissä vaihtavat ammattia, koska työ on ollut henkisesti ja fyysisesti raskasta. Hattua nostan kaikille kotihoidon piirissä työtään tekeville hoitajille. Arvostan heidän tekemää työtä ja mun mielestä myös yhteiskunnan pitäis arvostaa hoitajia muutenkin kuin sanallisesti eli palkka paremmaksi, työaika inhimillisemmäksi, enempi henkilökuntaa ettei teetätetä vähällä väellä liikaa töitä, kyllä kotihoitotyöntekijätkin tarvitsevat kunnolliset ruokatauot ettei tarvi eväitään syödä juostessaan seuraavaan paikkaan kotikäynnille.
        Kunpa Luoja sois järjenvalon loistavan päättäjien päälle, ett olisivat inhimillisempiä vanhuksia kohtaan tässä maassa ja tekisivät päätöksiä jotka edesauttaisivat kunnollisen hoidon järjestämiseen vanhuksille. Inhimillisyys ei tällä hetkellä kuulu päättäjien sanavarastoon vaan sijalle on otettu sana säästäminen, kulujen leikkaaminen. Olen pettynyt nykyhallituksen meininkiin, ennen vaaleja valehtelivat ettei leikkauksia tehdä ja heti vaalien jälkeen alkoi säästöleikkurit laulamaan tiuhaan tahtia. Omaishoitajan hommassa on tullut jo monesti selväksi ettei apua tule, eikä anneta. Muodon vuoksi joku palveluohjaaja saattaa kysyä mun jaksamisesta, kun kerron olevani väsynyt ja ett hoidettava on ollut koko ajan vaikea luontoinen hoidettavana, niin huomaa ettei asia kiinnosta. Ainoa mikä on tähdellistä on se ett hoidettava ei ole niin huonossa kunnossa ett voitais myöntää korotettua omaishoidontukea. Ainoa vitsi asiassa on se etten pysty yksin häntä kotona hoitamaan kun hän menee niin huonoon kuntoon ett sais sen korotetun omaishoidontuen. Kuulema ei ole niin vaativaa huolehtia alzheimeria sairastavasta ympärivuorokauden, jolla on ollut jatkuvasti käytöshäiriöitä ja on kaatunut jo muutaman kerran yöllä liikkuessaan kotona. Juu, eihän se ole vaativaa hommaa huolehtia toisesta ympärivuorokauden, ei omaishoitaja tarvitse lepoa ja unta vaan on pelkkä kone joka huolehtii omaisestaan. Ja ett se palveluohjaaja sitten sanoo arvostavansa omaishoitajien tekemää työtä..oikeasti miettii ett pitääkö vielä vittuilla päin naamaa. Sen arvostuksen voi työntää suoraan hanuriin poikittain ei sillä mitään tee. Arvostus..se on vaan pelkkä sana, jossa on kahdeksan kirjainta, ei sen kummempaa. Pelkkää bullshittiä tuon sanan käyttö omaishoitajuuden yhteydessä. Ei yhteiskunta piittaa vanhuksista eikä heitä hoitavista omaishoitajista ja mitä olen lukenut sama tilanne on myös heillä jotka hoitavat omaishoitajina omia lapsiaan, heiltäkin yhteiskunta on evännyt apuja.


      • Olet täysin oikeassa tässä asiassa.. Ketään ei oikeasti kiinnosta sinun eikä hoidettavasi pärjääminen. Eikä kukaan palvelunohjaaja ole huolissaan teistä eivätkä todellakaan pysty arvioimaan hoidettavasi kuntoa saatuja oikeustoimikelpoisuutta. Loppujen lopuksi sen pystyy tekemään vain ja ainoastaan lääkäri joka tuntee hoidettavasi tai joku geriatriaan perehtynyt lääkäri. Jokainen esimies kotihoidossa pyrkii pääsemään ainoastaan itse mahdollisimman helpolla, siksi on helppo jakaa " tuomioita" sieltä toimistopöytänsä takaa ottamatta selvää todellisesta tilanteesta kentällä. Papereita on helppo läträtä edestakaisin mutta yksikään paperi ei välttämättä kerro koko totuutta. Jokainen maallikkokin tietää miten voimakkaasti ja nopeasti muistisairaan vointi voi vaihdella. Itsekin kun vielä pk-seudulla tein kotihoidossa töitä törmäsin useita kertoja tilanteeseen jossa iäkäs alzheimerpariskunta pahoinpiteli toisiaan. Lyöntien jäljet näkyivät parhaiten juuri kylvetyksen yhteydessä, mutta toki muutenkin esim käsivarsissa ja kasvoissa. Ja iäkäs rouva oli vielä se hankalampi ja voimakkaammin oireileva ja siis myös enemmän puolisoaan hakkaava. 30min normaali käynti (siis ei kylvetystä) aamulla ja illalla saattoi venyä yli tunnin mittaiseksi ja se oli kaikki pois jostain muualta käynneistä.

        Kotihoito on ollut kaaoksessa jo muutaman vuoden ja tilanne vaan pahenee jatkuvasti. Kunnalliset päättäjät kiittelevät omaishoiitajia heidän työpanoksestaan, mutta se on yhtä tyhjän kanssa kun omaishoitajien asema on kaikilla mittareilla mitaten äärimmäisen huonosti hoidettu asia. Omaishoitajat säästävät lähes ilmaista työtä tekemällä miljoonia (pienimmissäkin kunnissa satoja tuhansia) yhteiskunnan varoja. Mitä he saavat palkaksi? Vähättelyä, avunpyynnön minimointia, kiristyksiä omaishoidon tukeen ....luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Teette todella arvokasta työtä lähes ilmaiseksi mutta sitä ei todellakaan kukaan kuntapäättäjä arvosta muuten kuin kauniilla sanoilla vaalien lähestyessä.

        Tämä kaaos on ollut tiedossa ja ennustettavissa jo kauan sitten eikä asialle ole haluttu tehdä mitään. Jo vuosituhannen vaihteessa oli isot kirjoitukset ja asiantuntija lausuntoja pilvin pimein joissa ennustettiin näin käyvän. Mitä silloin tehtiin? Ei mitään, leviteltiin vain käsiä. Työttömiä on ennätysmäärä suomessa, eikö sieltä voisi kouluttaa avustavia henkilöitä kotihoitoon ja omaishoitajan tueksi? Ei tietenkään yksin tekemään työtä vaan koulutetun hoitajan kanssa tai omaisen kanssa avustamaan ja vaikka esim olemaan läsnä hoidettavan kanssa kun tämä käy kaupassa, asioilla tai muuten tarvitsee hetken omaa aikaa. Tietenkin se maksaa mutta miten paljon se tulee maksamaan jos omaishoitajat sanoutuvat joukolla irti omaishoitajuudestaan? Sitä ei kestä yhdenkään kunnan budjetti.


      • reyuryuiryuifk
        hoitsukundi kirjoitti:

        Olet täysin oikeassa tässä asiassa.. Ketään ei oikeasti kiinnosta sinun eikä hoidettavasi pärjääminen. Eikä kukaan palvelunohjaaja ole huolissaan teistä eivätkä todellakaan pysty arvioimaan hoidettavasi kuntoa saatuja oikeustoimikelpoisuutta. Loppujen lopuksi sen pystyy tekemään vain ja ainoastaan lääkäri joka tuntee hoidettavasi tai joku geriatriaan perehtynyt lääkäri. Jokainen esimies kotihoidossa pyrkii pääsemään ainoastaan itse mahdollisimman helpolla, siksi on helppo jakaa " tuomioita" sieltä toimistopöytänsä takaa ottamatta selvää todellisesta tilanteesta kentällä. Papereita on helppo läträtä edestakaisin mutta yksikään paperi ei välttämättä kerro koko totuutta. Jokainen maallikkokin tietää miten voimakkaasti ja nopeasti muistisairaan vointi voi vaihdella. Itsekin kun vielä pk-seudulla tein kotihoidossa töitä törmäsin useita kertoja tilanteeseen jossa iäkäs alzheimerpariskunta pahoinpiteli toisiaan. Lyöntien jäljet näkyivät parhaiten juuri kylvetyksen yhteydessä, mutta toki muutenkin esim käsivarsissa ja kasvoissa. Ja iäkäs rouva oli vielä se hankalampi ja voimakkaammin oireileva ja siis myös enemmän puolisoaan hakkaava. 30min normaali käynti (siis ei kylvetystä) aamulla ja illalla saattoi venyä yli tunnin mittaiseksi ja se oli kaikki pois jostain muualta käynneistä.

        Kotihoito on ollut kaaoksessa jo muutaman vuoden ja tilanne vaan pahenee jatkuvasti. Kunnalliset päättäjät kiittelevät omaishoiitajia heidän työpanoksestaan, mutta se on yhtä tyhjän kanssa kun omaishoitajien asema on kaikilla mittareilla mitaten äärimmäisen huonosti hoidettu asia. Omaishoitajat säästävät lähes ilmaista työtä tekemällä miljoonia (pienimmissäkin kunnissa satoja tuhansia) yhteiskunnan varoja. Mitä he saavat palkaksi? Vähättelyä, avunpyynnön minimointia, kiristyksiä omaishoidon tukeen ....luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Teette todella arvokasta työtä lähes ilmaiseksi mutta sitä ei todellakaan kukaan kuntapäättäjä arvosta muuten kuin kauniilla sanoilla vaalien lähestyessä.

        Tämä kaaos on ollut tiedossa ja ennustettavissa jo kauan sitten eikä asialle ole haluttu tehdä mitään. Jo vuosituhannen vaihteessa oli isot kirjoitukset ja asiantuntija lausuntoja pilvin pimein joissa ennustettiin näin käyvän. Mitä silloin tehtiin? Ei mitään, leviteltiin vain käsiä. Työttömiä on ennätysmäärä suomessa, eikö sieltä voisi kouluttaa avustavia henkilöitä kotihoitoon ja omaishoitajan tueksi? Ei tietenkään yksin tekemään työtä vaan koulutetun hoitajan kanssa tai omaisen kanssa avustamaan ja vaikka esim olemaan läsnä hoidettavan kanssa kun tämä käy kaupassa, asioilla tai muuten tarvitsee hetken omaa aikaa. Tietenkin se maksaa mutta miten paljon se tulee maksamaan jos omaishoitajat sanoutuvat joukolla irti omaishoitajuudestaan? Sitä ei kestä yhdenkään kunnan budjetti.

        Muuten hyvä kirjoitus, mutta tässä taisit kärähtää kliseeseen: "Ei tietenkään yksin tekemään työtä vaan koulutetun hoitajan kanssa tai omaisen kanssa avustamaan". Onko sinullakin sellainen käsitys, että Työttömät-niminen kansanryhmä ei kykene itsenäiseen työhön? Vanhuksen avustaminen ei välttämättä edes vaadi kovin paljoa, fyysistä ja henkistä jaksamista vain, ja normaalia arkijärkeä. Se, että Suomeen on jo kauan luotu maailman mittakaavassa outoa systeemiä, jossa jopa avustajilta ja siivoojilta ja ojankaivajilta vaaditaan paperipätevyys, ei tarkoita sitä, että noita 'pätevyyksiä' käytännössä tarvittaisiin. Naurettavaa. Melkein kuka tahansa voi auttaa vanhuksia, mutta ilmaiseksi sitä harva jaksaa tai haluaa tehdä. Itse löysin hiukan tämäntapaista työtä, ja vaikka olen edelleen etupäässä Työtön, osaan kyllä tämän yksinkertaisen työni tehdä kommelluksitta. Olen kanssasi yhtä mieltä siinä, että työnhakijoiden taitoja voitaisiin käyttää paljonkin hyväksi. Työmarkkinatuki (130 euroa viikossa netto) on saman suuruinen kuin päivä tai pari työtä viikossa. Miksei siis palkata ihmisiä tekemään hyödyllistä työtä eläke-etuineen päiväksi pariksi viikossa? Minusta tätä asiaa olisi hyvä lähteä ajamaan joukolla. Ja se työ ei saa olla pakkotyötä, vaan työnhakija voi valita työnsä.


      • fdretytyu
        reyuryuiryuifk kirjoitti:

        Muuten hyvä kirjoitus, mutta tässä taisit kärähtää kliseeseen: "Ei tietenkään yksin tekemään työtä vaan koulutetun hoitajan kanssa tai omaisen kanssa avustamaan". Onko sinullakin sellainen käsitys, että Työttömät-niminen kansanryhmä ei kykene itsenäiseen työhön? Vanhuksen avustaminen ei välttämättä edes vaadi kovin paljoa, fyysistä ja henkistä jaksamista vain, ja normaalia arkijärkeä. Se, että Suomeen on jo kauan luotu maailman mittakaavassa outoa systeemiä, jossa jopa avustajilta ja siivoojilta ja ojankaivajilta vaaditaan paperipätevyys, ei tarkoita sitä, että noita 'pätevyyksiä' käytännössä tarvittaisiin. Naurettavaa. Melkein kuka tahansa voi auttaa vanhuksia, mutta ilmaiseksi sitä harva jaksaa tai haluaa tehdä. Itse löysin hiukan tämäntapaista työtä, ja vaikka olen edelleen etupäässä Työtön, osaan kyllä tämän yksinkertaisen työni tehdä kommelluksitta. Olen kanssasi yhtä mieltä siinä, että työnhakijoiden taitoja voitaisiin käyttää paljonkin hyväksi. Työmarkkinatuki (130 euroa viikossa netto) on saman suuruinen kuin päivä tai pari työtä viikossa. Miksei siis palkata ihmisiä tekemään hyödyllistä työtä eläke-etuineen päiväksi pariksi viikossa? Minusta tätä asiaa olisi hyvä lähteä ajamaan joukolla. Ja se työ ei saa olla pakkotyötä, vaan työnhakija voi valita työnsä.

        Siis tuo parin päivän työ olisi siis työmarkkinatuen sijaan, ei sen lisäksi. Palkka tulisi valtiolta. Niin, siinä olisi tietysti omat ongelmansa; miten pitkään valtio maksaisi palkan jne.


      • reyuryuiryuifk kirjoitti:

        Muuten hyvä kirjoitus, mutta tässä taisit kärähtää kliseeseen: "Ei tietenkään yksin tekemään työtä vaan koulutetun hoitajan kanssa tai omaisen kanssa avustamaan". Onko sinullakin sellainen käsitys, että Työttömät-niminen kansanryhmä ei kykene itsenäiseen työhön? Vanhuksen avustaminen ei välttämättä edes vaadi kovin paljoa, fyysistä ja henkistä jaksamista vain, ja normaalia arkijärkeä. Se, että Suomeen on jo kauan luotu maailman mittakaavassa outoa systeemiä, jossa jopa avustajilta ja siivoojilta ja ojankaivajilta vaaditaan paperipätevyys, ei tarkoita sitä, että noita 'pätevyyksiä' käytännössä tarvittaisiin. Naurettavaa. Melkein kuka tahansa voi auttaa vanhuksia, mutta ilmaiseksi sitä harva jaksaa tai haluaa tehdä. Itse löysin hiukan tämäntapaista työtä, ja vaikka olen edelleen etupäässä Työtön, osaan kyllä tämän yksinkertaisen työni tehdä kommelluksitta. Olen kanssasi yhtä mieltä siinä, että työnhakijoiden taitoja voitaisiin käyttää paljonkin hyväksi. Työmarkkinatuki (130 euroa viikossa netto) on saman suuruinen kuin päivä tai pari työtä viikossa. Miksei siis palkata ihmisiä tekemään hyödyllistä työtä eläke-etuineen päiväksi pariksi viikossa? Minusta tätä asiaa olisi hyvä lähteä ajamaan joukolla. Ja se työ ei saa olla pakkotyötä, vaan työnhakija voi valita työnsä.

        ei ole tarkoitus mollata tai aliarvioida ketään, vaan ihan juridisen puolen takia tuo lause. Siis tarkoitan ettei lääkkeitä, insuliinia tms. saa esim. antaa kouluttamaton hoitaja vaan ainoastaan sellainen jolla on suoritettu lääkehoidon osaaminen ja saanut lääkeluvat. Toinen vaikea työ on syvät vaikeat haavahoidot, niitäkään ei ihan kuka tahansa saa alkaa rassaamaan. Kyllähän kotihoidossa on paljon työtä jossa ei lääkelupia tarvita, vessassa avustamien, kylvetys, ulkoiluttaminen, ruokailussa avustamien jne. Ja vaikka asiakas olisi kuinka monisairas ja huonossa kunnossa, kyllä avustava työntekijä voi täysin olla koulutetun hoitajan apuna melkein kaikessa työssä. Tällöin koulutettuja hoitajia voisi sijoittaa useampaan kohteeseen samaan aikaan kun heitä ei tarvita välttämättä samassa kohteessa useampaa (ns. kahden hoitajan autettavat asiakkaat).

        Arvasin että tietysti aina joku ottaa herneet nenään kaikesta, mutta se ei tietenkään ole tarkoitukseni. Kaikki työ on arvokasta, oli koulutettu tai ei.


      • Päteväkö
        hoitsukundi kirjoitti:

        ei ole tarkoitus mollata tai aliarvioida ketään, vaan ihan juridisen puolen takia tuo lause. Siis tarkoitan ettei lääkkeitä, insuliinia tms. saa esim. antaa kouluttamaton hoitaja vaan ainoastaan sellainen jolla on suoritettu lääkehoidon osaaminen ja saanut lääkeluvat. Toinen vaikea työ on syvät vaikeat haavahoidot, niitäkään ei ihan kuka tahansa saa alkaa rassaamaan. Kyllähän kotihoidossa on paljon työtä jossa ei lääkelupia tarvita, vessassa avustamien, kylvetys, ulkoiluttaminen, ruokailussa avustamien jne. Ja vaikka asiakas olisi kuinka monisairas ja huonossa kunnossa, kyllä avustava työntekijä voi täysin olla koulutetun hoitajan apuna melkein kaikessa työssä. Tällöin koulutettuja hoitajia voisi sijoittaa useampaan kohteeseen samaan aikaan kun heitä ei tarvita välttämättä samassa kohteessa useampaa (ns. kahden hoitajan autettavat asiakkaat).

        Arvasin että tietysti aina joku ottaa herneet nenään kaikesta, mutta se ei tietenkään ole tarkoitukseni. Kaikki työ on arvokasta, oli koulutettu tai ei.

        Hoivakodissa pitää olla asianmukainen koulutus ett voi lääkkeitä potilaalle antaa, mutt kotioloissa hoidettavalle omaishoitaja voi lääkkeet antaa ilman minkäänlaista koulutusta. Mä olen jo melkein seitsemän vuotta hoitanut ja lääkinnyt muistisairautta potevia omaisiani, voisin tällä työkokemusmäärällä toimia hoitajana hoivakodissa, kun kokemusta on kaikesta eli olen syöttänyt, juottanut, nostellut, kannatellut pystyssä, pessyt ja pukenut ja vaipatkin vaihdellut eli samaa hommaa kuin hoitopaikoissakin. Se on kumma ett omaishoitaja on kelvollinen toimimaan kotona lääkkeitten antajana ilman mitään valvontaa tai opastusta tai tukea. Ja omaishoitajana olen yksin vastuussa kaikesta hoidettavan vointiin liittyvistä asioista eli jos lääke ei sovi ja aiheuttaa jonkin vaarallisen sivuseurauksen, niin syytettyjen penkille joutuu se onneton omaishoitaja, joka ei tiedä mitään lääkkeiden mahdollisista haittavaikutuksista. Mun mielestä pitäis olla oikea koulutuksen läpi käynyt hoitaja, joka huolehtii lääkityksestä, eihän sairaalassakaan käytetä kouluttamatonta väkeä potilaiden hoidossa.
        Omaishoitajana olo ei ole helppoa hommaa muutenkaan ja lääkitsemisestä huolehtiminen lisää stressiä entisestään. Kyllä yhteiskunta imee omaishoitajista viimeisemmätkin mehut. Palveluohjauspuolelta ei heru empatiaa eikä apuakaan. Oulussa on vasta ollut lehdessä juttua omaishoitajasta, joka ei meinannut saada apua, kun oikeasti tarvi apua. Kyseisellä henkilöllä oli todettu syöpäkasvain ja hänen piti pikaisesti mennä leikkaukseen. Hän yritti saada muistisairaalle puolisolleen väliaikaista hoitopaikkaa toipuakseen leikkauksesta. Hänelle oli sanottu ett hoitopaikka on vaikea antaa, kun ei ole vapaita paikkoja, kuulema viideksi päiväksi saisi hoidettavan hoitoon. Oli aika järkyttävää luettavaa tuo juttu ja oli se omaishoitajakin järkyttynyt tavasta miten hänen asiaansa hoidettiin. Mutt tuollaista se nykymeininki palveluohjauspuolella on, ei ne siellä viitsi ruveta omaishoitajia auttamaan paitsi jos on aivan pakko, muuten he ei korvaansa lotkauta omaishoitajien hädälle.


      • Lukekaajoshaluatte
        Päteväkö kirjoitti:

        Hoivakodissa pitää olla asianmukainen koulutus ett voi lääkkeitä potilaalle antaa, mutt kotioloissa hoidettavalle omaishoitaja voi lääkkeet antaa ilman minkäänlaista koulutusta. Mä olen jo melkein seitsemän vuotta hoitanut ja lääkinnyt muistisairautta potevia omaisiani, voisin tällä työkokemusmäärällä toimia hoitajana hoivakodissa, kun kokemusta on kaikesta eli olen syöttänyt, juottanut, nostellut, kannatellut pystyssä, pessyt ja pukenut ja vaipatkin vaihdellut eli samaa hommaa kuin hoitopaikoissakin. Se on kumma ett omaishoitaja on kelvollinen toimimaan kotona lääkkeitten antajana ilman mitään valvontaa tai opastusta tai tukea. Ja omaishoitajana olen yksin vastuussa kaikesta hoidettavan vointiin liittyvistä asioista eli jos lääke ei sovi ja aiheuttaa jonkin vaarallisen sivuseurauksen, niin syytettyjen penkille joutuu se onneton omaishoitaja, joka ei tiedä mitään lääkkeiden mahdollisista haittavaikutuksista. Mun mielestä pitäis olla oikea koulutuksen läpi käynyt hoitaja, joka huolehtii lääkityksestä, eihän sairaalassakaan käytetä kouluttamatonta väkeä potilaiden hoidossa.
        Omaishoitajana olo ei ole helppoa hommaa muutenkaan ja lääkitsemisestä huolehtiminen lisää stressiä entisestään. Kyllä yhteiskunta imee omaishoitajista viimeisemmätkin mehut. Palveluohjauspuolelta ei heru empatiaa eikä apuakaan. Oulussa on vasta ollut lehdessä juttua omaishoitajasta, joka ei meinannut saada apua, kun oikeasti tarvi apua. Kyseisellä henkilöllä oli todettu syöpäkasvain ja hänen piti pikaisesti mennä leikkaukseen. Hän yritti saada muistisairaalle puolisolleen väliaikaista hoitopaikkaa toipuakseen leikkauksesta. Hänelle oli sanottu ett hoitopaikka on vaikea antaa, kun ei ole vapaita paikkoja, kuulema viideksi päiväksi saisi hoidettavan hoitoon. Oli aika järkyttävää luettavaa tuo juttu ja oli se omaishoitajakin järkyttynyt tavasta miten hänen asiaansa hoidettiin. Mutt tuollaista se nykymeininki palveluohjauspuolella on, ei ne siellä viitsi ruveta omaishoitajia auttamaan paitsi jos on aivan pakko, muuten he ei korvaansa lotkauta omaishoitajien hädälle.

        http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/omaishoitaja-taisteli-oulussa-puolisonsa-hoitopaikasta-ylevat-puheet-omaishoitajien-arvostamisesta-ovat-taytta-puppua/753468/

        Pistin tuohon linkin siihen juttuun


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1612
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1202
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      119
      1176
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      46
      1064
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      90
      698
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe