Liian suuret palkat Suomessa

LoppuTulee

Firmat pakenevat ulkomaille koska suomalaiset palkat ovat karanneet taivaisiin. Sanomattakin selvää, että tilanne on yrityksille kestämätön.

Seuraavaksi suomesta lähtee valmistaloteollisuus, esim. Teijo-Talo ensimmäisenä, muut seuraavat perässä "Talosta tuli tuontituote, koska palkkakustannukset Suomessa ovat Teijo-Talojen mukaan karanneet taivaisiin."
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=9818&ext=msn

Eurosokeus on vallannut palkansaajat, Keskipalkat naisillakin yli 2400e (yli 14000mk/kk).

28

4056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suuret

      Vaan tuottavuus liian huono palkkaan nähden tai tuotteiden laatu liian huonoa. esim. Sveitsissä on kaksinkertaiset palkat ja yhteiskunta toimii, mutta tuotteiden laatu on jotain muuta kuin kiinaa

      • palkat

        ovat nousseet nyt liikaa, yrittäjänä; tuotto on nuossut tasaisesti ja kannaattavuus parantunut mutta kun tästä vähennetään työntekijöiden palkkakulut kannattavuuteni onkin laskenut...? Nostan hintoja...ja taas ne leukaluut vaativat lisää palkkaa.
        Kummasti vain se minun palkatasoni on kestettävä samassa.


      • Riganieki

        Ero on se, että Sveitsissä panostetaan tuotetta ostettaessakin enemmän laatuun kuin siihen, että on kaikki saatava mahdollisimman halvalla. Suomessa osataan varmasti tehdä hyvällä palkalla korkeaa laatua. Ongelma tuleekin siinä, kun ei haluta maksaa laadusta. Halutaan halvalla hyvää. Se on hankala toteuttaa.


    • Naggerton

      Ei kai ne palkat ole käsistä karanneet, eikös suomalaisten ostovoima ole yksi Euroopan huonomipia.

      Metallilla taas esimerkiksi Viron palkat ovat 40-50 Suomen palkoista, mutta siellä ei ole varaa enää yhteenkään palkankorotukseen ilman, että tuottavuus paranisi, jos haluaa säilyttää kilpailukyvyn Suomen kanssa. Toisinsanoen metallituotteet maksavat tällä hetkellä Virossa saman kuin Suomessa.

      Oma palkka on noussut kymmenessä vuodessa 55 mk/h -> 12,20 e/h =33%.

      • ........

        paljon inflaatio on syönyt korotuksestasi?tuletko palkallasi enää yhtä hyvin toimeen kuin 10 vuotta sitten?


      • Naggerton
        ........ kirjoitti:

        paljon inflaatio on syönyt korotuksestasi?tuletko palkallasi enää yhtä hyvin toimeen kuin 10 vuotta sitten?

        En tiedä tosta inflaatiosta, mutta toimeen en tule yhtä hyvin.

        Muisteltiin tässä isäukon kanssa palkkoja, niin raksalla tienasi muurarina/timpurina 80-luvun lopulla toista sataa markkaa tunti. Itse aloittanut todellisen työnteon vasta 90-luvun puolenvälin jälkeen.


      • 345345

        12,20€ on mummonmarkoissa noin 61mk. Siis kun mukaan on luettu inflaatio eli rahan arvon aleneminen. Eipä ole palkkasi paljoa noussut 10 vuodessa. Mutta hyvä että on duunia, monella ei sitäkään.


    • meikäläinen tässä

      Niin, palkat "suuret" samoin kulut sekä verot.
      Asuminen maksaa,ruoka,energia,polttoaine,verot.

      Suomi on maailma koviten verotettu, polttoaine
      on euroopan kalleinta jne.

      "Kumpi" tekisi aloitteen?
      Ostovoima ratkaisee, ei palkan suuruus.

      Itselleni ihan sama mitä palkka on kunhan
      ostovoima pysyy samassa - eli hinnat.

    • Riganieki

      Kun lukee koko artikkelin, on totuus hieman toisenlainen. Se on vain yksi valmistuspaikka.
      Ja kerronpa tosiasian Latviasta. Täällä tienataan noin 25-30% Suomen palkoista, mutta uudet omakotitalot maksavat jopa enemmän kuin siellä Suomessa. Laatu on kuitenkin aikalailla ahterista.
      Talot näyttävät hienoilta, mutta siihen se sitten pääasiassa jääkin. Baltiassa on hurja inflaatio ja ahneella tunnettu loppu, joten älkää olko huolissanne siellä Suomessa.

    • naggendaalia

      Alennetaan siis miesten palkat samalle tasolle naisten palkkojen kanssa. Miksi miesten kutsumustyöstä kuten autokuskin hommista tai raksaduuneista pitäisi maksaa enempää kuin esim. 1500 euroa kuukaudessa? Miehethän tekisi niitä töitä muutenkin ihan luonnostaan, kutsumuksesta.

    • morgenstein

      On se ihmeellistä että valtion taholtakaan ei tajuta että mitä halvemmalla niin sitä enemmän.. ja nyt kirjoitan veroista! Jos esim. autovero olisi puoletkin nykyisestä niin tuskin se ainakaan vähentäisi käyttöä. Ja sama tilanne kaikessa mistä veroja kannetaan.

    • MCMLXXXIV

      Konecranesin hallituksen jäsenille kaavaillaan tuntuvia korvauksia yhtiön varoista. 40 000 - 100 000 euroa vuodessa vastuullisesta edustuspaikasta.

      Lisäksi 1500 euroa matkakorvauksineen jokaisesta valiokunnan kokouksesta, johon saavat perseensä raahattua.

      "Kaikki ehdokkaat ovat Stig Gustavsonia lukuun ottamatta riippumattomia yhtiöstä.
      Stig Gustavson toimi Konecranes Oyj:n toimitusjohtajana 17.6.2005 saakka. Kaikki
      ehdokkaat ovat riippumattomia yhtiön merkittävistä osakkeenomistajista."

      Gustavson muistetaan mm. lausunnosta, jossa hän vaati työntekijöitä tekemään samalla palkalla tunnin enemmän työtä päivässä, ettei tuotanto valuisi halpamaihin.

      http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssit iedote.jsp?id=200802080044

      • joooop

        Hallituksen puheenjohtaja saa 100.000 varapuheenjohtaja 64.000 ja muut jäsenet 40.000, joko käteisenä tai osakkeina. Niin ja matkakulut korvataan kuitteja vastaan.


      • Höhöh

        Konecranesin Hyvinkään tehdas ainakin on vasaran alla kun tuottavuus on huono. Suurin osa tuotannosta tulee siirtymään ulkomaille lähi vuosina. Jo nyt osa tuotteista siirretty Ukrainaan ja muihin halvan tuotannon maihin. No Kone Oy jolla menee lujaa voi hyvin laajentaa Kun vierestä vapautuu tyhjää halli tilaa.....


    • naista joka...

      Tienaa yli 2tonttua! Itse olen toimihenkilö ja saan 1700e/kk!!! Ja josta vielä lähtee veroa joku 20%...

      • zdrg

        Finnair on taloudellisissa vaikeuksissa,eikä ihme koska lentäjille maksetaan 11000e/kk.Ja mä olin metalliosaston vetäjä ns.sosiaalisella sektorilla ,alaisina hulluja ja murhamiehiä.Ja palkka 2015e/kk.No,levittäkää palkkahaitaria edelleenkin.Koska kuulemma ennen Suomessa palkat olivat liian lähellä toisiaan.


    • 66644

      Firman pakenevat ulkomaille vain koska toimivat sellaisilla toimialoilla joilla työtä voi suht helposti siirtää halpoihin maihin. Markkinat liikkuvat jatkuvasti ja kyllä duunia tulee aina olemaan Suomessakin, jos ei raakateollisuudessa niin sitten erikoistuneilla aloilla tai palvelualoilla. Ainahan tavaraa tai palveluita pitää myydä..

      Suomessa palkat ovat keskitasoa tai jopa heikompia kuin "rikkaissa" länsimaissa, eli tarkoitan Euroopan parasta kolmannesta maista, öljyvaltioita, Japania, USA:ta, Kanadaa.. Syy että palkkoja pitää nostaa on se että hyödykkeiden hintoja nostetaan jatkuvasti - jos palkkoja ei nosteta, ostovoimamme heikkenee entisestään ja se on jo nyt "vain" Euroopan keskitasoa.

      Aasia vetää nyt koska sille ei kukaan voi mitään, siellä on paljon halpaa työvoimaa ja ihmisiä niin perkeleesti, raaka-aine resursseista puhumattakaan. Aasian isku on vasta alkanut ja päättyy vasta kun siellä talous on samalla tasolla kuin meillä - eli elintaso ja sitä kautta työvoimakustannukset nousevat meidän tasollemme. Tai vastaavasti ja oletettavasti, meidän tasomme laskee myös ja kohtaamme jossain puolivälissä. Taloudellisia faktoja.

      En ymmärrä viitettäsi "keskipalkat naisillakin".. ehkä olen väärässä mutta jotenkin sovinistiselta se tuntuu.

      Yrityksiä ei nyt mikään pelasta jos ovat jo siinä jamassa että mietitään tuotannon siirtoa. Valtiolla ei ole rahaa puolustaa tehohengitystä, se olisi kuin huonossa avioliitossa yritettäisiin kituuttaa ongelmista huolimatta - joskus tulee seinä vastaan.

      Se mikä koskee Suomea, koskee kaikkia muitakin länsimaita. Nyt olisi Suomenkin investoitava valtion ja yritysten nimessä Aasiaan ja korjattava sitä kautta voittoja käteen. Tulee aika kun Aasiassakin nousukausi kääntyy tasaisemmaksi.

    • 547456

      Niin ja unohdin sanoa että 2400€ ei ole 14000mk nykyään. Jos elät menneisyydessä, ja käännät vuoden 2009 euron lähes kymmenen vuotta sitten käytettyyn markkaan, niin sitten ehkä..

      Nykyeuro on noin 5mk - suhteutettuna silloiseen markkaan.
      2400€ ostovoimassa on siis noin 12000mk kun on laskettu vuosittaiset inflaatiot yms mukaan.

      Ihmeen harva ihminen tätä tajuaa vaan vieläkin se ege kerrotaan kuudella..

      • Pienemmäksi

        Niin valitus loppuu siihen, miten sen ymmärtäminen on niiin vitun vaikeeta päättäjille?


    • tonni-kroisos

      ole noussu pal paskaakaan varsinkaan metallialalla, katsopa minkälaisia sopimuksia on viime vuosina tehty ja vertaa muissa maissa tehtyihin..
      Muissa maissa nostettu monta prosenttia, meillä aina se on "nolla pilkku jotain" ja senkin voi paikallisesti sopia nollaks..

      Duunareille ei makseta paskaakaan, johtajille ja pikkupomoille vaan jaellaan isoja bonuksia ja sitte retostellaan että näin isot palkkamenot, aijai...
      Ennen sentään (vielä muutama vuosi sitten) annettiin duunareillekin bonuksia, joiden ansiosta palkat oli itse asiassa isompia kuin mitä ne nyt on.

      Vanhat työntekijät kertovat että joskus saatiin tuhansia euroja bonuksia vuodessa, nyt ei mitään. Joten halvemmallahan nyt mennään ku ennen.
      Ennen saatiin myös kesälahjoja ja kunnon joululahjoja, kalliita pentikin astioita jne ja käytiin juhlimassa. Nykyään saa olla iloinen jos lippalakin meille hankkivat.

      Ei sellanen vähän päälle tonni kuussa mikään ökypalkka ole, eihän sillä tuu suomessa edes kunnolla toimeen!
      Itse en tunne ketään naista enkä miestäkään, joka tienaisi yli 2000e duunarina.
      Nuo valehtelevat tilastot tehdään vaan jotta pidettäis porukka hiljaa.

      • tonni-kroisos

        ne ulkomaille muuttavat firmat on lähes poikkeuksetta firmoja joilla menee HYVIN.
        Ne vaan on tullu siihen pisteeseen, että mikään ei enää riitä.
        Miljoonien sijasta halutaankin miljardeja. Ja halvemmalla ja helpommalla kuin suomessa.


      • 234

        Ihan hatusta vedän että duunarin, siis tunti tai kk-palkkaisen mediaanitulotaso on noin 2000-2500€/kk. Nuorilla pienemmät tulot kuin vanhemmilla. Jostain muistan lukeneeni että 10% suomalaisista työntekijöistä tienaa alle 1700€/kk. Ja 10% tienaa yli 4000€(en ole tästä ylärajasta ihan varma, oli joko 3800/4000/4500).

        Jos et tunne ketään yli 2000€ tienaavaa; a) he vähättelevät b) elät köyhällä alueella Suomessa c) kaveripiirisi ovat nuoria ja vähän koulutettuja, ehkä moni työttömiäkin. Tulotasohan nousee iän myötä, yleensä.

        Aika usein tuntuu että rikkaat viihtyvät rikkaiden parissa ja keskiluokka keskiluokan ja köyhät köyhien. Ihan vain jo harrastusten takia ja missä viihtyvät. Itse tulen kaikkien kanssa toimeen jos vain eivät ole tympeitä ihmisiä. Mutta en golffaa tai pyöri kalliissa paikoissa, ravintoloissa, hotelleissa, purjehduskerhoissa.. joten en erittäin rikkaita juurikaan tapaa.. Toisaalta en asu kaupungin pahimmalla vuokra-alueellakaan joten en tapaa köyhiäkään kuin kaupassa tai kadulla kävellessäni. EIhän kaikista edes näe tulotasoa päältäpäin. Moni rikas köyhäilee, ja moni köyhä käyttää paljon rahaa vaatteisiin suhteessa tuloihinsa..


    • jere.

      Firmat pakenevat tänä päivänä Suomesta euro-alueen ulkopuolisiin maihin, koska euron vahvistuminen on vienyt Suomen kilpailukyvyn.

      Esimerkiksi paperin loppuhinnasta on n 7 % palkkakustannuksia. Vaikka paperimiehet suostuisivat puolittamaan palkkansa ei se parantaisi kilpailukykyä kuin joitain prosentteja. Sillä ei olisi mitään merkitystä tilanteessa, jossa euro-jäsenyytemme vaikutus kilpailukykyyn on kymmeniä prosentteja.

      Syyttäkää nykyisestä ahdingostamme niitä, jotka veivät Suomen euroon!

      • kustanukset

        Muistetaan vielä, että sinne suorittavan tason työntekijän lisäksi on yleensä vähintään saman verran erilaisia toimihenkilöitä, joiden palkka on todennäköisesti kovempi kuin suorittavan tason keskiarvo on. Vaikka suorittavan tason työntekijä maksaisi työnantajalleen siitä, että saa tehdä työtä niin sillä ei olisi merkittävää merkitystä lopputuotteen hintaan.


      • neste oil
        kustanukset kirjoitti:

        Muistetaan vielä, että sinne suorittavan tason työntekijän lisäksi on yleensä vähintään saman verran erilaisia toimihenkilöitä, joiden palkka on todennäköisesti kovempi kuin suorittavan tason keskiarvo on. Vaikka suorittavan tason työntekijä maksaisi työnantajalleen siitä, että saa tehdä työtä niin sillä ei olisi merkittävää merkitystä lopputuotteen hintaan.

        Totta kirjoitat Neste-Oililla on ylempiä toimihenkilöitä enemmän kuin työntekijöitä.Eihän tämä ole oikea henkilölöstörakenne.Ja todennäköisesti näiden ylempien (renkejä kuitenkin)palkka on kovempi kuin työntekijöitten.


      • järki käteen
        neste oil kirjoitti:

        Totta kirjoitat Neste-Oililla on ylempiä toimihenkilöitä enemmän kuin työntekijöitä.Eihän tämä ole oikea henkilölöstörakenne.Ja todennäköisesti näiden ylempien (renkejä kuitenkin)palkka on kovempi kuin työntekijöitten.

        kunnossapitohommissa. Olin kesälomatuuraajana, ainoana työntekijänä kahden vakkarin ollessa lomalla, minulla oli kolme henkilökohtaista työnjohtajaa. Mitään järkevää tekemistä ei kenelläkään heistä ollut, vuorotellen nakittivat minua ja sotkivat asiat viimeisen päälle. Nyt samassa tehtaassa työntekijöitä on vähennetty, mutta nämä sohlot ovat siellä edelleen persettään raapimassa.


    • meikäläinen tässä

      Palkkojen osuus kustannuksista on monissa firmoissa todella pieni,
      jossain teollisuus/paperi/tms tehtaissa kokonaisuudesta palkkojen
      osuus jotain 6-7%, joten ei lopulta paljoa merkitystä

    • dtjt

      eiköhän sen kaljupää vehviläisen palkka ole liian korkea.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1346
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      924
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      829
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      784
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      783
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      766
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      764
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe