Kuka kirjoittaa kirjoituskoneella?

Aatos93

Onko täällä muita, jotka vielä kirjoittava sillä vanhanaikaisella mekaanisella kirjoituskoneella kuin minä? Minä itse pidän kirjoituskoneella kirjoittamisesta, koska on kirjoitettava oikein ja harkiten. Se on hyvä myös silloin, kun kamppailee luomisentuskissa.

Minulta ei jostain syystä luonnistu tuolla ''helppokäyttöisellä'' tekstinkäsitellyohjelmalla kirjoittaminen. Siinä on vain jotain, kun asettuu tietokoneen ääreen istumaan niin kaikki tarinat jotka ovat sillä hetkellä päässä, niin ne kuolevat eli kadotan kokonaan ajatuksen. Joten kirjoituskoneella kirjoitan kaikki tarinani tai käsin. Vanhassa vara parempi.

14

1356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Korjausnauha

      Ymmärrän tuon osanan kirjoitusprosessia, mutta en tiedä, miten kustantaja suhtautuu, kun tekstisi ei ole sähköisessä muodossa. Ainakaan omani ei ihastuisi.

      Kustantajalla ei enää ole puhtaaksikirjoittajia, joten sinun täytynee anyway tehdä tekstisi viimeinen korjausversio sähköisesti. Tai kirjoituttaa se jollakin ammattilaisella. Aikanaan sellaiseen sai apurahaakin, mutta en usko, että enää.

      Jotkut vanhemman polven kirjailijoista tekevät toki vielä niin - tosin sähkökoneella. Se lienee helpompi skannata tietokoneen ohjelman lukevaan muotoon.

      Itse ostin kirpparilta samanlaisen koneen, jolla teininä kirjoitin ensimmäisiä tekstejä, joista osa julkaistiin lehdissä. Ostin nostalgiamielessä. Vanha koneeni on vanhemmilla. Siitä puuttuu leimasimia, koska naputin koneen käytännössö muusiksi vuosien varrella.

      En kyllä enää haluaisi palata mekaaniseen koneeseen. Viimeistään armeijassa kirjurina sain siitä hommasta aivan tarpeekseni. Ja olisi kyllä ollut yhtä tuskaa kirjoittaa gradu ja lisuri kirjoituskoneella...

      Mutta makuja on monia ja jos se inspiroi... mitä muuta kirjailija tarvitseekaan?

    • hyhymiiiistäjä

      Kirjoittihan J.R.R Tolkienkin Taru Sormusten Herrasta kirjansa alunperin ihan käsipelillä, kynällä ja paperilla. Kustantajalle viedessään hän kirjoitti sen uudestaan kirjoituskoneella. Mutta siitä on valitettavasti aikaa jo lähes 60 vuotta, nykykustantajat vaativat tekstit sähköisessä muodossa....

      • Pc forever

        se ekologinen laite, mutta hankalaa on tekstin muokkaus, korjaus, liittäminen, leikkaaminen, sanojen korvaus jne. Ja paperin kopioiminen. Äänekäskin laite jos öisin kirjoittaa. Mutta ehkä ei huono 1. raakaversion tekemisessä.


    • af Näfverhorn

      Kuulemma jotkut ammattikirjailijatkin vielä kirjoittelee tuollaisella vanhanaikaisella koneella. Itse en kyllä, koska seuraan aikaa.

      • Deadred

        tai kaksi voisi kirjoituskoneella kirjoittaakin, mutta kokonaista monenkymmenen vuoden uraa a kymmeniä romaaneita... tuskin... olen liian tietsikkanäppisintoinen.


      • Lupzika
        Deadred kirjoitti:

        tai kaksi voisi kirjoituskoneella kirjoittaakin, mutta kokonaista monenkymmenen vuoden uraa a kymmeniä romaaneita... tuskin... olen liian tietsikkanäppisintoinen.

        Huh, mikä kammottava ajatus. Pitäisi siirtyä takaisin kivikauteen. Luulenpa, että ken vielä moisella vehkeellä kirjoittaa, sen täytyy näkyä tekstin laadussa jotenkin.

        No, tulostus siinä toimisi reaaliajassa.


      • 2+14=16
        Lupzika kirjoitti:

        Huh, mikä kammottava ajatus. Pitäisi siirtyä takaisin kivikauteen. Luulenpa, että ken vielä moisella vehkeellä kirjoittaa, sen täytyy näkyä tekstin laadussa jotenkin.

        No, tulostus siinä toimisi reaaliajassa.

        Hoh! Kirjoituskoneet eivät ''tulosta'', rakas lapsi.
        Mutta usko pois, että tekstin laadussa ei näy, että millä koneella kirjoittaa. Kyllä se on omista kyvyistä kiinni, että voiko tuottaa hyvää tekstiä tai ei.


      • Lupzika
        2+14=16 kirjoitti:

        Hoh! Kirjoituskoneet eivät ''tulosta'', rakas lapsi.
        Mutta usko pois, että tekstin laadussa ei näy, että millä koneella kirjoittaa. Kyllä se on omista kyvyistä kiinni, että voiko tuottaa hyvää tekstiä tai ei.

        Tulostavathan ne ja aivan reaaliajassa, kun paperituloste syntyy samalla kun kirjoitetaan.

        Mutta noin välineenä: miten vain vaikeammaksi tulisi. Minä en saa kirjoitetuksi edes käsin.


    • 1UI2

      Kirjoituskone on kuin puimuri. :D

    • tekstintekijä

      Antti Tuuri kertoi jossakin haastattelussa, että kirjoittaa romaaniksikirjoituksensa kirjoituskoneella, mutta muun, näytelmät, kuunnelmat jne. tietokoneella.
      Itse en alkaisi enää kirjoituskoneella kirjoittaa. Jotakin ehdin sillä kirjoittaa, mutta kyllä tekstinkäsittelykone ja sittemmin tietokone helpottivat selvästi ja luulenpa, että viimeisimmät kirjani olisivat jääneet kirjoittamatta, jos olisin kirjoituskoneen varassa. Tai... kuka tietää...

    • vronski

      Leo Tolstoi kirjoitti Sodan ja Rauhan käsin ja kirjassa on yli tuhat sivua.Kirjoituskone on tuohon verrattuna jo avaruustekniikkaa.

      • juuuusoooo-

        Milläs sää julli luulet et Platon kirjotti?


    • Salut31

      Kirjoituskone on varsin hyödyllinen kapistus kirjoittaessa, koska kun kirjoittaa ensiksi kirjoituskoneella ja sitten tietokoneella, löytää todella hyvin viimeisetkin virheet ja voi huomata tekstissä joitain asioita, mitä ei ole aikaisemmin huomannut.

      Itse pidän vaihekirjoittamisesta, eli vaihdan välillä laitetta/tapaa jolla kirjoitan, ja siitä että tekee joitain lukuja valmiiksi ennen kuin on varsinaisessa tarinassa edes päässyt niihin. Sitten kun tarina tulee niihin kohtiin, niin silloin niitä voi alkaa parantelemaan.

    • Bishop_Pissoff

      Onko täällä kynää?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe