Valikko
Aloita keskustelu
Hae sivustolta
Kirjaudu sisään
Keskustelu
Viihde
Alennuskoodit
Black Friday 2024
Lainaa
Treffit
Säännöt
Chat
Keskustelu24
profiilit
scrg
profiilit
scrg
scrg
Vapaa kuvaus
Aloituksia
136
Kommenttia
15336
Uusimmat aloitukset
Suosituimmat aloitukset
Uusimmat kommentit
No niin. Suomi tarvitsee seuraavaksi "Suomi ilman natseja" - puhdistuksen, jossa suomalaiset siirretään Siperiaan. Samalla Suomi voidaan puhdistaa USA:n bioaselaboratorioista. Ihan Ukrainan tiellä ollaan.
10.12.2023 09:58
Aika kiva monipuolinen setti, 18/25
10.12.2023 09:49
Ongelmaa voi lähestyä algebran lisäksi vaihtoehtoisesti myös analyysin ja geometrian keinoin. Jos kustannuksen riippuvuus määrästä on lineaarinen ja yksikkökustannus vakio k, niin kokonaiskustannusten muutosta kuvaava integraalifunktio on muotoa kx, jonka määrätty integraali välillä 10 ja 100 on suorakaide, jonka kanta on 10:stä 100:aan ja korkeus k ja jos pinta-alaksi tiedetään 450, saadaan korkeudeksi 50. Tämän lähestymistavan etu on että ratkaisu löydetään sopivilla laskutoimituksilla myös tilanteessa, että yksikkökustannus ei olisi vakio vaan riippuvainen määrästä.
10.12.2023 09:42
Juu. On se kaupunki. Olen käynyt Pisassa. Siellä on tornin lisäksi paljon kaltevia turisteja. Kun kirjoitan PISA niin puhelin korjaa sen muotoon Pisa. Jos kirjoitan Usa niin puhelin muuttaa sen muotoon USA. Nasa pysyy Nasana ja NASA NASA:na.
10.12.2023 09:35
Saa pyrkiä tekemään, mutta kannattaa osua korjaamisessa ongelmaan. Pisa-tulosten mukaan myös lukutaito on heikentynyt ja siihen syynä ei varmasti ole matematiikan opetuksen sisällöt ja menetelmät. Korjattavaa on siis myös jossain yleisemmässä ja perustavanlaatuisemmassa.
Toisaalta siitä Pisa-tuloksissa loistaneesta sukupolvesta suuri osa ei osaa soveltaa peruskoulun ja lukion oppimäärää kovinkaan hyvin. Suurin osa maailman ihmisistä tulee toimeen ja varsinkin omasta mielestään vaikka eivät osaakaan laskea juuri mitään. Miljoonat ja miljardit sekoittaen ja kolmen kertaluokan arviointivirheillä johdetaan helposti maailmaa kun vaan ideoginen usko omaan tekemiseen on riittävän suuri.
09.12.2023 23:35
Niistä tulee silti ihan päteviä sukupuolentutkijoita tai muita humanisteja.
09.12.2023 20:20
Näin olettaisin. Se ei luokka ympäristössä ole kuitenkaan kovin tasa-arvoisia, että jostain tiskin alta kaivetaan haastavampaa materiaalia. Mutta sitten toisaalta jos niitä on siellä muun materiaalin seassa, niin kaikkeen puuttuvat vanhemmat repivät somessa huomiota että mitä helvettiä mun Lasse-Inkerille opetetaan kun en itsekään ymmärrä.
09.12.2023 20:19
Musta kannattaisi erottaa kaksi asiaa:
1. Osaamisen taso
2. Osaamisen "kattavuus" tai painopisteet
Ykköskohtaan fakta on, että osaamisen taso on laskemassa. Siihen on erinäisiä syitä, joista yksi voi olla se tai voi olla olematta, mitä lapsille opetetaan ja millaisilla kirjoilla tai välineillä
Kakkoskohtaan liittyy se, että maailma muuttuu ja ne asiat muuttuvat joiden osaamisesta ja ymmärtämisestä on erilaisille ihmisille eniten hyötyä. Digitalisoituneessa maailmassa ja nyt ja tulevaisuudessa ihmisten arjen ja työelämän haasteet ovat erilaisia kuin ne olivat vuosikymmeniä sitten. Siksi on perusteensa sille, että kaikkea samaa ei opeteta samoin painotuksin kuin vuosikymmeniä sitten.
09.12.2023 20:14
Niin, tässä ajatukseni oli se, että ne tekoälytkin ovat ihmisen suunnittelemia. Ihan samalla tavalla kuin nelilaskin, jonka kanssa ihmisen ei myöskään kannata ryhtyä nopeuskilpailuun algebrassa.
09.12.2023 20:05
Musta olisi kohtuullista että nekin oppilaat otettaisiin huomioon, joille ne perusjutut ovat jo uponneet kaaliin. Mä ainakin olen 90% peruskoulun matematiikan tunneista viettänyt oppimatta niissä yhtään mitään.
En tunne opetussuunnitelmaa, mutta ymmärtääkseni niissä on jonkinlainen painotus että myös algoritminen ajattelu on mukana. Kaikki matemaattiset ongelmat eivät ratkea esim. yhtälöllä. Kokeiluilla on sovellutuksensa mutta kokeileminen voi olla suunniteltua ja järjestelmällistä eikä sen kuulu olla mielivaltaista ja päämäärätöntä.
09.12.2023 19:59
Mihin tuossa yhtälöjä tarvitaan? Tarvitaan algebran perusoperaatio selvittämään että sata mitä tahansa on yhdeksänkymmentä mitä tahansa enemmän kuin kymmenen mitä tahansa. Ja sitten toinen perusoperaatio kertomaan että 450 rahayksikköä per yhdeksänkymmentä mitä tahansa on viisi rahayksikköä per yksi mikä tahansa.
09.12.2023 19:37
Korjataan vielä että luonnollisilla luvuilla, koska kokonaislukujen joukossa ratkaisuja olisi ääretön määrä :D
09.12.2023 19:27
Oikeastaan tuo pelitehtävä on sellainen, jonka itse alakoululaisena olisin kokenut mielekkäänä eikä sen toisaalta pitäisi olla sellainen ettei melkein kuka tahansa saisi siitä jotain otetta.
Kirsikka? mahtuu summaan vähintään kerran mutta korkeintaan 11 kertaa.
Tietysti jos teillä on mielessä menetelmä miten tuo lasketaan, niin saa kertoa. Ei se taida perusalgebralla ratketa. En minä ainakaan osaa. Väitän silti osaavani koodata algoritmin, jolla vastaavaan tehtävään löytyisi ratkaisut millä tahansa kokonaisluvuilla.
09.12.2023 19:25
Arvailu on kuitenkin ihan yleisesti sovellettava matematiikkaa sivuava menetelmä. Jokin "tekoäly" eli kielimalli perustuu neuroverkkotyylisiin menetelmiin, jossa oikeaa tai hyvää tulosta haetaan vähän kuin arvailemalla ja hakemalla parametreille yhä parempia arvoja.
Ja en nyt muista että tuossa olleista esimerkkitehtävistä mikään olisi ollut puhdasta arvailua. Siinä pacman-tehtävässäkin oli kai ajatus pohtia millaiset eri polut ovat mahdollisia ja millaisiin tuloksiin ne johtaisivat.
09.12.2023 19:04
Edustuksellinen demokratia. Parlamenteissa laeista päättävät äänestäjien valitsemat edustajat.
09.12.2023 18:35
Joo. Ehkä alaluokilla olisi parempi keskittyä enemmän algebran virheettömään suorittamiseen ja ymmärtämiseen. Mutta on siinäkin järkeä, että joutuu miettimään mitä pitää laskea. Onhan siinä usein käytännössä tehtävä valintoja.
Jos se teidän räkänokka malttaisi keskittyä noihin, niin ehkä jotain edistystä tapahtuisi.
Joskus viime vuosituhannella muistan kansakoulun käyneiden mummojen päivitelleen kun kakarat koulussa laskevat kirjaimia eikä numeroita.
Samoin jotkut sukupolvet ovat menestyksellä käyttäneet laskutikkua ja varmaan nelilaskin- ja ladkutikkusukupolvien välillä on ollut epäluuloa toistensa menetelmiin.
09.12.2023 18:34
Teksas on demokratia. Äänestäjät päättävät.
Demarien pitäisi tehdä jotakin ollakseen suositumpi vaihtoehdoista. Mutta enemmän ne varmaan tekevät olevansa vielä enemmän wokeja.
09.12.2023 18:21
Joo. Tuo sydämenlyönti oli hyvä esille osto. Mä en tykkää arvottaa asioita eikä minulla ole yleensä mielipiteitä, mutta järjestykseen voin asettaa.
Biologinen elämä jotain fysiikan ja kemian ja luonnonlakien sääntöjen mukaan tapahtuvaa, joka mahdollistaa monimutkaisuutta. Ja tuon biologian ääripäässä on otukset, joilla on sydän ja sydämen toiminta tai toimimattomuus antaa kivan mittarin jolla jokin voidaan määritellä eläväksi tai sydämelliseksi eläväksi.
Ja kun mielikuvitusta lisätään, niin johonkin voidaan yrittää piirtää raja jonka toisella puolella alkavat ihmisoikeudet (tai eläinoikeudet).
09.12.2023 16:22
22 viikkoa on minulle aivan liian epämääräinen käsite. Mistä hetkestä ajanotto käynnistyy, ja mitä tapahtuu tasan 154 vrk:n päästä tästä, jotta juuri sillä hetkellä kasvaimelle annetaan ihmisoikeudet.
Pointti tässä nyt kuitenkin on, että ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä ja kestävää määritelmää jonka mukaan voitaisiin katsoa, kenellä on ihmisoikeudet ja sitä myöten kenellä kuuluu olla valta elämästä ja kuolemasta.
Joten minulle käy kaikki: saa abortoida kaikki, saa abortoida vaikka 2-vuotiaat tai sitten saa kieltää moiset, jos demokratia niin päättää. Kaikki vaihtoehdot ovat keskenään yhtä oikeita ja järkeviä. Demokratia toimii sen eteen, että mahdollisimman moni olisi tyytyväinen.
09.12.2023 12:37
Mielestäni se onko joku ihminen vai ei, ei voi olla mielipidekysymys.
Sitä paitsi aloituksessa kysytään järkeä, ei mielipidettä. Sanoisin että asiaa ei voi ratkaista järjellä, koska keskenään ristiriitaisia arvoja ja painotuksia ja tulokulmia ei voi sovittaa yhteen järjellä, koska ei ole järkeviä ja loogisia perusteita, vaan pelkästään intohimoista tahtoa. Eikä siihen mikään määrä keskustelua auta.
Huvittuneena toki seuraan sitä ahdistuksen määrää minkä USA:n korkeimman oikeuden päätös aiheuttaa.
09.12.2023 11:50
1 / 767