Muutama aloittelijan kysymys..

PunainenÄmpäri

Elikkäs, olen viime joulusta lähtien haveillut seura-akvaariosta, kalat ovat melkein ainoita eläimiä jotka eivät perheellemme allergiaa aiheuta. Olen lainannut kesäloman aikana runsaasti akvaario-oppaita kirjastosta, ja hankkinut tietoa netistä. Huusin huuto.netistä pari päivää sitten 63 litraisen käytetyn akvaarion, jonka mukana tulee suodatin, lämmitin, valaisin, levämangneetti, kansilasi, lämpömittari, pieni pätkä lappoletkua, sekä vanhat hiekat kaupan päälle. Koko paketti maksaa tällä hetkellä 31€. Mielestäni ihan hyvä hinta, vaikka kyllähän akvaarioita ilmaiseksikin jostain saisi..
Onko 63 l aivan liian pieni aloittelijalle?
Luin, että yhtä kalan senttimetriä kohden tulisi olla ainakin litra vettä (esim. 5cm pitkä kala tarvitsee 5 l vettä). Pitääkö tuo paikkansa? Ja entä sitten kasvit, tuleeko niiden täyttämä tila ottaa huomioon äsköisessä "laskussa"?
Löytyykö netistä sivustoa, jossa näkyisi kalojen hinnat, että tietäisi edes vähän kuinka paljon pitää varata rahaa? (toki voin mennä myös johonkin eläinliikkeeseen kyselemään...)
Onko kala lajien määrällä väliä?
Ajattelin ostaa 2 partamonnia, 3 kerritetraa, 2 kirsikkabarbia ja 4 neontetraa. Vaikuttaako järkevältä yhdistelmältä? Laskin (1cm=1l) että nuo kalat tarvitsisivat yhteensä 60 l. Jos tuo kaava edes pitää paikkansa:D

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

7

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • boraras

      Kannattaa suunnata kysymysten kanssa osoitteeseen www.aqua-web.fi.. mutta sitä ennen menisin kirjastoon ja lainaisin Markku Varjon Akvaariokalat-kirjan.
      63-litrainen allas ei ole liian pieni aloittelijalle. Se on vain hieman herkempi, kuin esim 120 litrainen. Eli mitä vähemmän vettä, niin sitä paremmin hoitovirheet tulevat esiin.
      Tuo laskutapa on vähän vanhanaikainen. Pitää ottaa huomioon eri vesikerroksissa asuvat kalat. Toiset asustavat pohjalla, toiset keskivedessä ja jotkut taas pinnalla. Eli pitää valita sopiva määrä lajeja eri vesikerroksiin.. Tuo on kuitenkin suuntaa-antava laskutapa, joten tavallaan se on ihan hyväkin. Kasveja ei tarvitse ottaa laskussa mukaan.
      Joidenkin akvaarioliikkeiden sivuilla on myös kalojen hinnat.
      Lajien määrällä on periaatteessa väliä, sillä osa kaloista on parvikaloja ja parvi on vähintään kuusi (mielellään paljon enemmän) kalaa. Eli parvia ei tuohon montaa mahdu.
      Partamonni kasvaa aikamoiseksi jötkäleeksi eikä sille suositella alle 100 litran asumusta. Miettisin sinuna jotain muuta vaihtoehtoa. Eri sukupuolta olevia partamonneja ei missään tapauksessa kannata laittaa samaan akvaarioon, sillä ne lisääntyvät kuin kanit ja poikasista on vaikea päästä eroon.
      Kerritetra on parvikala, joten niitä pitäisi olla useampi. Kirsikkaparvi on myös parvikala, samoin kuin neontetra. Eli mieluiten vaikka yhtä noista 10 kpl.

      Voisit harkita kalastoksi vaikka tällaista:

      24 asteinen hapan ja pehmeä vesi:
      2 katinkultamonnia
      10 neontetraa tai kerritetraa tai sinineontetraa (tai vaikka 20 hehkutetraa)
      10 sukarapua (tulisukarapu, kirsikkasukarapu tai mehiläissukarapu)

      TAI

      27 asteinen hapan ja pehmeä vesi:
      10 musta-aavetetraa
      2 leväsukarapua
      6 piikkisilmää (matokala)


      Tällainen kalasto on vielä aika kevyt, eli sitä voi sitten lisäillä jos tuntuu siltä. Lajejakin mahtuu vielä lisää jos haluaa sitten jatkossa. Akvaariota ei koskaan kannata ottaa heti täyteen koska kumminkin tulee sellaienn olo, että sinne haluaa jotain lisää.

      Tutustu akvaarion kypsytykseen vielä tuolta aqua-webistä tai vaikka Markku Varjon Akvaarion perusopas-kirjan kautta, ellet ole sitä jo tehnyt. Suoraanhan uuteen akvaarioon ei saa laittaa kaloja, vaan vesiarvojen on ensin oltava kohdallaan, eli hyvien bakteerien (nitrifikaatiobakteerit) toiminta on pitänyt alkaa. Muistathan myös, että kaikkia kaloja ei kannata ostaa kerralla, koska se voi olla liian raskasta nitrifikaatiobakteereille. Sitten myrkyllinen nitriitti nousee liian koviin lukemiin ja kaloja kuolee.

      Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin.

    • PunainenÄmpäri

      Kiitos hyvästä vastauksesta! Siksi juuri kyselinkin tuon laskutavan pätevyyttä, koska luin siitä ainakin viisi vuotta vanhasta kirjasta. Oli myös mukava että laitoit noita esimerkki kaloja. :)

    • PunainenÄmpäri

      Entä miten olisi 1 helmipartamonni, 3 leväbarbia, 6 platyä? Niin ja olishan nuo ravutkin aika mukavia... :) Onneksi on vielä pari viikkoa aikaa tehdä päätös, (laitan huomenna akvaarion kypsymään) valinnanvaraa on aika hurjasti..

      • Olethan oikeasti tutustunut tuon kypsyttämisen ohjeisiin? Siihen menee helposti aikaa kuukaudenkin verran, vaikka "ymppi" olisi hyväkin. Ei riitä, että vesi vain "seisoo" akvassa tuon pari viikkoa. Millaista ymppiä aiot käyttää?


    • boraras__

      Partamonnille tuo akvaario on liian pieni. Leväbarbeille se on myös ihan liian pieni. Leväbarbit ovat vilkkaita kaloja ja tarvitsevat vähintään 300 litran akvaarion ja parven ympärilleen.
      Kannattaa pysyä noissa tetrasuunnitelmissa vaan :D Mä en oo koskaan tajunnu miks ihmiset haluaa platyja. Ne synnyttävät eläviä poikasia ja kohta niitä on miljoona. Lisäksi ne syövät hullun lailla ja p*skovat sen mukaisesti. Mutta ota ihmeessä jos haluat.
      Käy oikeasti lainaamassa jostain se Varjon Akvaariokalat -kirja.
      Kaloja on niin paljon erilaisia, että varmasti löytyy tuohon altaaseen sopiva jengi, kun hiukan tutkailee.

    • keltabarbi

      Miljoonakalat,platy,ehkä valikoiden joku näistä poikasia synnyttävistä hammaskarpeista.Laitoin tähän muutaman.Olen itse"hurahtanut"näihin kalalajeihin.Olen pitänyt kauan akvaariota ja aina sen pito kiinnostaa.Onhan minulla muitakin kalalajeja vuosien saatossa ollut.Toivotan mielenkiintoisia hetkiä akvaarioharrastuksen parissa!

    • Platyilla, miljoonakaloilla yms. synnyttävillä hammaskarpeilla kannattaa myös muistaa niiden vesivaatimukset: tarvitsevat kovetettua vettä (GH yli 10) ollakseen tyytyväisiä. Kovetus ei ole kovin ihmeellinen operaatio, mutta ellei siihen halua ryhtyä, eivät synnyttävät ole oikea vaihtoehto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3178
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1723
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      86
      1254
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1149
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1148
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1020
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe