Muutama aloittelijan kysymys..

PunainenÄmpäri

Elikkäs, olen viime joulusta lähtien haveillut seura-akvaariosta, kalat ovat melkein ainoita eläimiä jotka eivät perheellemme allergiaa aiheuta. Olen lainannut kesäloman aikana runsaasti akvaario-oppaita kirjastosta, ja hankkinut tietoa netistä. Huusin huuto.netistä pari päivää sitten 63 litraisen käytetyn akvaarion, jonka mukana tulee suodatin, lämmitin, valaisin, levämangneetti, kansilasi, lämpömittari, pieni pätkä lappoletkua, sekä vanhat hiekat kaupan päälle. Koko paketti maksaa tällä hetkellä 31€. Mielestäni ihan hyvä hinta, vaikka kyllähän akvaarioita ilmaiseksikin jostain saisi..
Onko 63 l aivan liian pieni aloittelijalle?
Luin, että yhtä kalan senttimetriä kohden tulisi olla ainakin litra vettä (esim. 5cm pitkä kala tarvitsee 5 l vettä). Pitääkö tuo paikkansa? Ja entä sitten kasvit, tuleeko niiden täyttämä tila ottaa huomioon äsköisessä "laskussa"?
Löytyykö netistä sivustoa, jossa näkyisi kalojen hinnat, että tietäisi edes vähän kuinka paljon pitää varata rahaa? (toki voin mennä myös johonkin eläinliikkeeseen kyselemään...)
Onko kala lajien määrällä väliä?
Ajattelin ostaa 2 partamonnia, 3 kerritetraa, 2 kirsikkabarbia ja 4 neontetraa. Vaikuttaako järkevältä yhdistelmältä? Laskin (1cm=1l) että nuo kalat tarvitsisivat yhteensä 60 l. Jos tuo kaava edes pitää paikkansa:D

Kiitos vastauksista jo etukäteen!

7

246

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • boraras

      Kannattaa suunnata kysymysten kanssa osoitteeseen www.aqua-web.fi.. mutta sitä ennen menisin kirjastoon ja lainaisin Markku Varjon Akvaariokalat-kirjan.
      63-litrainen allas ei ole liian pieni aloittelijalle. Se on vain hieman herkempi, kuin esim 120 litrainen. Eli mitä vähemmän vettä, niin sitä paremmin hoitovirheet tulevat esiin.
      Tuo laskutapa on vähän vanhanaikainen. Pitää ottaa huomioon eri vesikerroksissa asuvat kalat. Toiset asustavat pohjalla, toiset keskivedessä ja jotkut taas pinnalla. Eli pitää valita sopiva määrä lajeja eri vesikerroksiin.. Tuo on kuitenkin suuntaa-antava laskutapa, joten tavallaan se on ihan hyväkin. Kasveja ei tarvitse ottaa laskussa mukaan.
      Joidenkin akvaarioliikkeiden sivuilla on myös kalojen hinnat.
      Lajien määrällä on periaatteessa väliä, sillä osa kaloista on parvikaloja ja parvi on vähintään kuusi (mielellään paljon enemmän) kalaa. Eli parvia ei tuohon montaa mahdu.
      Partamonni kasvaa aikamoiseksi jötkäleeksi eikä sille suositella alle 100 litran asumusta. Miettisin sinuna jotain muuta vaihtoehtoa. Eri sukupuolta olevia partamonneja ei missään tapauksessa kannata laittaa samaan akvaarioon, sillä ne lisääntyvät kuin kanit ja poikasista on vaikea päästä eroon.
      Kerritetra on parvikala, joten niitä pitäisi olla useampi. Kirsikkaparvi on myös parvikala, samoin kuin neontetra. Eli mieluiten vaikka yhtä noista 10 kpl.

      Voisit harkita kalastoksi vaikka tällaista:

      24 asteinen hapan ja pehmeä vesi:
      2 katinkultamonnia
      10 neontetraa tai kerritetraa tai sinineontetraa (tai vaikka 20 hehkutetraa)
      10 sukarapua (tulisukarapu, kirsikkasukarapu tai mehiläissukarapu)

      TAI

      27 asteinen hapan ja pehmeä vesi:
      10 musta-aavetetraa
      2 leväsukarapua
      6 piikkisilmää (matokala)


      Tällainen kalasto on vielä aika kevyt, eli sitä voi sitten lisäillä jos tuntuu siltä. Lajejakin mahtuu vielä lisää jos haluaa sitten jatkossa. Akvaariota ei koskaan kannata ottaa heti täyteen koska kumminkin tulee sellaienn olo, että sinne haluaa jotain lisää.

      Tutustu akvaarion kypsytykseen vielä tuolta aqua-webistä tai vaikka Markku Varjon Akvaarion perusopas-kirjan kautta, ellet ole sitä jo tehnyt. Suoraanhan uuteen akvaarioon ei saa laittaa kaloja, vaan vesiarvojen on ensin oltava kohdallaan, eli hyvien bakteerien (nitrifikaatiobakteerit) toiminta on pitänyt alkaa. Muistathan myös, että kaikkia kaloja ei kannata ostaa kerralla, koska se voi olla liian raskasta nitrifikaatiobakteereille. Sitten myrkyllinen nitriitti nousee liian koviin lukemiin ja kaloja kuolee.

      Tervetuloa mukavan harrastuksen pariin.

    • PunainenÄmpäri

      Kiitos hyvästä vastauksesta! Siksi juuri kyselinkin tuon laskutavan pätevyyttä, koska luin siitä ainakin viisi vuotta vanhasta kirjasta. Oli myös mukava että laitoit noita esimerkki kaloja. :)

    • PunainenÄmpäri

      Entä miten olisi 1 helmipartamonni, 3 leväbarbia, 6 platyä? Niin ja olishan nuo ravutkin aika mukavia... :) Onneksi on vielä pari viikkoa aikaa tehdä päätös, (laitan huomenna akvaarion kypsymään) valinnanvaraa on aika hurjasti..

      • Olethan oikeasti tutustunut tuon kypsyttämisen ohjeisiin? Siihen menee helposti aikaa kuukaudenkin verran, vaikka "ymppi" olisi hyväkin. Ei riitä, että vesi vain "seisoo" akvassa tuon pari viikkoa. Millaista ymppiä aiot käyttää?


    • boraras__

      Partamonnille tuo akvaario on liian pieni. Leväbarbeille se on myös ihan liian pieni. Leväbarbit ovat vilkkaita kaloja ja tarvitsevat vähintään 300 litran akvaarion ja parven ympärilleen.
      Kannattaa pysyä noissa tetrasuunnitelmissa vaan :D Mä en oo koskaan tajunnu miks ihmiset haluaa platyja. Ne synnyttävät eläviä poikasia ja kohta niitä on miljoona. Lisäksi ne syövät hullun lailla ja p*skovat sen mukaisesti. Mutta ota ihmeessä jos haluat.
      Käy oikeasti lainaamassa jostain se Varjon Akvaariokalat -kirja.
      Kaloja on niin paljon erilaisia, että varmasti löytyy tuohon altaaseen sopiva jengi, kun hiukan tutkailee.

    • keltabarbi

      Miljoonakalat,platy,ehkä valikoiden joku näistä poikasia synnyttävistä hammaskarpeista.Laitoin tähän muutaman.Olen itse"hurahtanut"näihin kalalajeihin.Olen pitänyt kauan akvaariota ja aina sen pito kiinnostaa.Onhan minulla muitakin kalalajeja vuosien saatossa ollut.Toivotan mielenkiintoisia hetkiä akvaarioharrastuksen parissa!

    • Platyilla, miljoonakaloilla yms. synnyttävillä hammaskarpeilla kannattaa myös muistaa niiden vesivaatimukset: tarvitsevat kovetettua vettä (GH yli 10) ollakseen tyytyväisiä. Kovetus ei ole kovin ihmeellinen operaatio, mutta ellei siihen halua ryhtyä, eivät synnyttävät ole oikea vaihtoehto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      139
      5868
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3575
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1915
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1396
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1388
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe