Aihe

Palstan kiihkomielisille kommunisteille

luettavaa;

Juha Rislakki ja Eila Lahti-Argutina
Meillä ei ole kotia täällä
Suomalaisten loikkareiden joukkotuho Uralilla 1938
ISBN 951-1-14851-5

Tuhannet suomalaiset, monet perheineen "loikkasivat" työn ja toimeentulon hakuun Neuvostoliittoon 1930-luvun alun pulavuosina. Monet anoivat pian turhaan pääsyä Suomeen.Ensimmäisinä parakkikylissä kuolivat nälkään ja tauteihin pienet lapset.Lähes kaksi tuhatta loikkaria vietiin töihin Uralin alueelle, missä suurin osa heistä joutui suomalaisiin kohdistuneen vainon uhreiksi 1937-1938.

Öisissä pidätyksissä vietiin kerralla jopa satoja naisia ja miehiä, jotka kuulustelujen ja kidutustenkin jälkeen teloitettiin. Heidän lapsensa pantiin lastenkoteihin ja venäläistettiin. Satoja suomalaisia kuoli nälkään, tauteihin ja kylmään myös pakkotyöleireillä. Tapahtumasarja pysyi salassa lähes 60 vuotta.

MEILLÄ EO KOTIA TÄÄLLÄ on kahden tutkivan journalistin vaikuttava työnäyte, piinaavan tarkka kuvaus vangitsemisista, kuulusteluista ja kidutuksesta. Kärsivällisellä salapoliisityöllä Jukka Rislakki ja Eila Lahti-Argutina jäljittivät uhrit ja etsivät eloon jääneet lapset ja nuoret, jotka nyt yrittävät todistaa olevansa suomalaisia. Kirjoittajat osoittavat esimerkiksi ,että yhtenä ainoana yönä Tseljabinskin vankilassa ammuttiin ainakin 160 suomalaista.

Teos perustuu tähän asti käyttämättömiin venäläisiin ja suomalaisiin arkistotietoihin, Uralilta lähetettyihin kirjeisiin ja siellä 1930 - luvulla asuneiden suomalaisten haastatteluihin.

Kirja löytyy kirjastosta.

Historia ei unohda, aina löytyy joka tietää totuuden.

0

105

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Halla-aho: Emme halua, että punavihreä hallitus jatkaa

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000007761119.html Alkaa olla nykyhallituksella lopun ajat.
    Maailman menoa
    326
    3660
   2. Miksi Helmi ja Julia haluavat lehden kanteen?

    Itseään paljon vanhemman miehen kanssa? Dannyn ”tyttöystävä” Helmi Herra Ylpön ”tyttöystävä” Julia. Onhan näitä ollut kautta aikain. Muutama vuosi kun
    Kotimaiset julkkisjuorut
    49
    2536