Mitä merkitystä suvulla?

Seropien ystävä!

Anteeksi vain, mutta minun on nyt pakkoa ruveta ihan kyselemään, että mitä ihmeen merkitystä pennun suvulla on siihen pärjääkö se näyttelyissä?! Haloo ihmiset, jokainen pentu on yksilö eikä todellakaan riipu mitenkään vanhemmista/suvusta pärjääkö se näyttelyissä vai ei. Ensinnäkin, näin jos match show'takin ajatellaan (ainut johon minulla on mahdollisuus koirieni kanssa osallistua), niin ei sielläkään kukaan ajattele niin että jos pennun emä/isä on sijoittunut näyttelyissä niin kyllä minunkin pentuni sijoittuu. Miksi rotukoirien kohdalla asia on näin? Kyllä on typersää, ja pistää niin vihaksi. Ja loppupeleissä, pistäkää hyvät ihmiset LUONNE ja se TÄYSPÄISYYS sen ulkonäön edelle! Mitä hyvää on koirassa, joka on aivan idiootti ja josta ei pidä, mutta se on pakko olla koska se pärjää niin loistavasti näyttelyissä ja sillä on hieno suku?! Huoh.

17

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..................

      Kyllä sillä on monissa roduissa oikeasti merkitystä. Kärjistetysti varmaankin niissä, joissa on erikseen käyttö- ja show-linjoja. Rotumääritelmän mukainen ulkomuoto kyllä periytyykin. Ja omistajan vastuulle jää sitten myös osa. Kasvattajatkaan eivät voi tietää varmaksi, miten pennut kehittyvät, ja mitä niiltä on odotettavissa ulkomuodollisesti. Esimerkiksi oman koirani kasvattaja sanoi suoraan, että hän ei pitänyt pentua niin lupaavana, miksi se on nyt myöhemmin osoittautunut. Koiraamme ei ole edes varsinaisesti näyttelykoiraksi hankittu, mutta olemme harrastaneet sitä jonkin verran, koska kasvattaja toivoo sitä. Mutta pentu valittiin puhtaasti sen luonteen vuoksi, ja ensisijainen ajatus oli todellakin sen luonne ja valmiudet juuri meidän perheemme tarpeisiin ja olosuhteisiin. Ulkomuoto on tullut tavallaan vahingossa, ja koko ajan on ollut tähtäin vain siinä, että koiran terveys ja fyysinen kunto kestää sen rankan työn, mihin se joutuu metsästäessä kaverina.

      Myös luonne muuten periytyy, ja toki omistaja voi vielä vaikuttaa siihenkin. Väärällä kohtelulla voi pilata koiran kuin koiran, mutta toiset koirat ovat van jo lähtökohtaisesti esimerkiksi epävarmempia kuin toiset. Tätä hajontaa on ihan saman pentueen jäsenissäkin, mutta vanhempien luonne kyllä määrittää jatkoa myös osaltaan. Samoin siis erittäin tärkeänä siihen vaikuttaa kasvuolosuhteet, missä koira elää.

      Nämä ovat aina tätä samaa juttua. Oikeassa elämässähän ei "rotukoirien omistajat " ja seropien omistajat ole mikään eri ihmisryhmä. Meilläkin on seropikin. Ihan samoin perustein valittu kuin rotukoirammekin. Ja ihan yhtä täyspäiväisiä ja ihania koiria ovat olleet. Kukin täyttää sen kolon, mihin sitä on ajateltukin. Seropillamme on omat vahvuusalueensa, ja se on emännän apulainen mm. sienimetsässä ja marjastaessa. Se on erittäin helppo ollut opettaa etsimään jotain tiettyä haluttua asiaa metsästä. Ja se on väsymätön uurastaja siinä hommassaan. Toinen on isännällä metsästyskaverina. Ja loistava siinä. vapaa-ajallaan molemmat ovat mitä ihanimpia seuralaisia, ja väsymättömimpiä touhuajia, mihin mennäänkin. Kotona lasten kavereita ja lohduttajia.

      Mikä ihme homma tämä on, oikeastihan valtaosa koiranomistajista ei todellakaan tuijota vain pelkkää ulkonäköä. Ja jokaikisessä näyttelyssä on muuten tuomarikin jollakin lailla ottanut kantaa myös luonteeseen. Ja jokainen on osunut oikeaan arvioissaan. Näyttelykehissä ei lähtökohtaisesti jotenkin "huonoluonteinen) koira edes pärjää, vaan kyllä niiden rodunomaisuutta arvioidaan pääsääntöisesti sielläkin. Tuo arvio sisältää siis muutakin kuin pelkän ulkomuodon.

      • ...........

        Jatkan vielä hetken. Unohdin nimittäin yhden tärkeän seikan. Nimittäin käsite: " hieno suku" ei todellakaan tarkoita vain sitä, että on muotovalioita pullollaan, tällaiselle tavalliselle koiranhankkijalle. Jalostustietokannoista voi nimittäin löytää myöskin paljon muita tietoja, joiden perusteella näitä päätöksiä tehdään. Ainakin omalla kohdallani voin sanoa, että kokonaisuus ratkaisee. Jos on alkuperäiseen tarkoitukseen sopimaton suku (esim, ei yhtäkään läpäissyttä taipparia taikka minkäänlaista käyttötulosta, sekä ikäviä terveysasioita suvussa, se tarkoittaa samantien hylkyä. Mutta jos löytyy hyvä terveys (muutamat poikkeamat ovat toki ihan mahdollisia tulla muustakin kuin perimästä), sekä jokunen käyttötuloskin, sekä sen lisäksi myöskin löytyy vaikkapa laatuarvostelun ERI näyttelyistä saaneita runsaasti, niin katson taustat "hyviksi". Ja pistän pentueen harkintaan. Ja villi veikkaus on, että näin toimii todella moni muuksin, joka jotain koiran hankinnasta tietää, sekä etsii nimenomaan hyvää koiraa, niin luonteeltaan kuin käyttötarkoitukseensakkin sopivaa.


    • Heh...

      Heh - oletko joskus kuullut jotain geeneistä ja periytyvistä ominaisuuksista?

      Koirienkin jälkeläiset muistuttavat keskimäärin enemmän vanhempiaan ja lähisukulaisiaan kuin muita ko. rodun edustajia.

      Se mainitsemasi "hieno suku" ei takaa näyttelymenestystä. Mutta tilastollisesti todennököisempää on saada hyvärakenteinen koira hyvärakanteisesta suvusta ja vanhemmista kuin suvusta, jossa koirien ominaisuudet ovat vähän mitä sattuu.

      Ja ihan sama asia pätee käyttöominaisuuksiin, terveyteen ja luonteeseenkin.

      Jos sinulla on mukava koira niin nauti siitä ja ole tyytyväinen. Se, että muut käyvät ihan oikeissa näyttelyissä rotukoiriensa kanssa ei vie sinulta mitään pois. Negatiiviset asenteet sen sijaan voivat tappaa ilon sinun ja seropisi suhteestakin.

    • periytyminen

      Suosittelen perehtymistä geenien peritymiseen.
      Myöskin jotkut sairaudet periytyvät.
      Ja en ymmärrä, miksi sua ulkonäkö häiritsee, olethan sinäkin vanhempiesi näköinen.

    • Seropien ystävä!

      Ensinnäkin, teillekkö on tärkein se näyttelyissä pärjääminen, eikä se että se on teidän ja koiran välinen yhteinen harrastus? Itse valitsisin tasan tarkkaan jos joskus rotukoiran ottaisin, sellaisen koiran jonka suku on terve ja täyspäinen. En sellaista joka on suhtkoht terve ja suhkoht täyspäinen, mutta todella hyvä näyttelymenestys.

      En ole negatiivisella asenteella, minua vain ihmetyttää tämä. Ensinnäkin - voin käydä koirani kanssa näyttelyissä ihan vain sen vuoksi, että meillä on yhteinen harrastus. En sen vuoksi, jos se joskus sattuu pärjäämään, että noniin! Nyt on semmonen koira jonka kanssa käyn näyttelyissä siksi että se pärjää!

      Te voitte ajatella ilmaisemani asian kuinka haluatte, ja ehkä en ilmaissutkaan sitä ihan hienotunteisesti ja niin kuin olin sen tarkoittanut. Anteeksi se - mutta edelleenkään en ymmärrä. Eikä minun varmaan sitä koskaan ole tarkoitus ymmärtääkkään.

      • Koirien ystävä

        Miksi kysyt "Seropien ystävä", jos et halua ymmärtää?

        Miksi ihmiset harrastavat kilpaurheilua? Jotkut haluavat asettaa itselleen tavoitteita ja mikäs sen mukavampaa kuin saavuttaa ne.

        Suvulla on siinä mielessä merkitystä, että Todennäköisemmin menestyneiden esi-isien jälkeläinen on sukunsa jatkumo eikä mikään onnenkantamoinen hyvän (terveen) rakenteensa puolesta. Todennäköisempää on, että useamman sukupolven menestys on seurausta terveestä rakenteesta kuin että sukua tietämättä syntyisi terveitä koiria. Koiraa hankkiessa otan mielelläni selvää useamman sukupolven taaksepäin terveystuloksista. Sukua tietämättä en sitä voi tietää.

        Koiran, jonka rotu edellyttää trimmaamista, näyttelyihin valmistaminen on harrastus siinä missä esimerkiksi pitsin nypläyskin on. Trimmauksen saloihin perehtyminen vie aikaa ja lisäksi on mukava saada tunnustusta ammattituomareilta kun on onnistunut "työssään". Trimmaaminen voi parhaimmillaan olla koirallekin mukava hetki viettää kiireetöntä aikaa omistajansa kanssa.

        Lisäksi harrastuksesta käy osallistuminen näyttelytreeneihin, joissa opetetaan koiraa liikkumaan ja seisomaan hienosti ja rodunomaisesti. Totutellaan käsittelyyn, josta on apua myös arjessakin, kun koiraa vie esimerkiksi eläinlääkärille.

        Lisäksi näyttelyissä on mahdollista tavata samanhenkisiä ihmisiä ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Sekä oppia muiden kokemuksista ja virheistä.
        Eli ei kannata tuomita jotain lajia perehtymättä siihen ensin vähän pintaa syvemmältä.

        Ja kyllä, Sinä voit käydä näyttelyissä ilman menestystavoitteita, jos niin haluat. Se ei suinkaan ole muilta pois.


    • Älähän sekoile...

      Sinä aloitit kysymällä mitä merkitystä pennun suvulla on siihen miten se pärjää näyttelyssä. Nyt lähdit jo sivuraiteille ;-)

      Ongelmasi on se, että sinulla on vähän vääristynyt maailmankuva näistä asioista - tai ainakin piintyneitä ennakkoluuloja. Eli tässä tapauksessa ns. happamia, sanoi...

    • Näyttelyissäkävijä

      Onpa kapea kuva sinulla jos oikeasti luulet että näyttelyissä kävijät olisivat kaikki vain tuloksen perään.
      Itse en ollut ollenkaan suunnitellut että ensimmäinen koirani olisi näyttelykoira, mutta sitten päätyikin meille sijoitusnarttu kun kasvattaja niin upeaa työtä tekee että mieluusti halusin olla avuksi. Kasvattaa aika huonomaineista (luonteen puolesta) rotua ja tärkeysjärjestys on: terveys, luonne ja bonuksena ulkonäkö. Olen onnellinen siitä että saan olla mukana vaikuttamassa rodun maineeseen sillä että minun upealuonteisella koirallani, joka sattuu olemaan myös erittäin kauniskin, tehdään sitten lisää upealuonteisia vauvoja :)

      Näyttelyissä kun käydään aina ryhmällä niin hauskaa on aina! Riippumatta tuloksista. Tietysti tulee aivan upea fiilis jos koiran ja sinun yhteispeli toimii niin hyvin että tulostakin tulee :)

    • eri asiat

      Huomaathan myös, että mätsäreissä ja varsinaisissa näyttelyissä tarkastellaan eri asioita. Varsinaisissa näyttelyissä ulkomuodolla ja rotumääritelmänmukaisuudella on päärooli, kun mätsäreissä arvostellaan koiran ja handlerin yhteistyökykyä ja koira voi olla vaikka aivan oman rotumääritelmänsä vastainen. Koska ulkomuoto ja näin siis rotumääritelmänmukaisuus periytyy, on suvulla erittäin iso osa!

    • Suomi-rodun edustaja

      Omasta kokemuksesta...

      Muotovalioista suvussa seuraa herkemmin hyvännäköisiä pentuja, jotka menestyvät näyttelyssä koska nillä on hyvä rakenne. Koska niillä on hyvä rakenne, koirat hoitavat hommansa metsässä ja elävät terveempinä ja pitempään.

      Mitäs siinä sen kummempaa...

    • hersinia

      Hei!

      Tosiaan, mätsäreissä katsotaan yhteistyötä ja omistajan esittämistaitoja... ei niinkään koiran rakennetta tai ulkonäköä.

      Virallisissa näyttelyissä myös se luonne merkitsee. Koira joka puree tuomaria tai kusee alleen koskettaessa ei kovinkaan todennäköisesti saa erinomaisia arvosanoja....

      Sinäkin muistutat isääsi ja äitiäsi, etkö vain? joltain osin ainakin. sinulla ja koirallasi on yhtäläiset mahdollisuudet periä vanhemmiltanne niin sairauksia, luonteenpiirteitä kuin ulkomuotoseikkojakin.

    • bis-1

      Virallisissa koiranäyttelyissä arvostellaan koiran rodunomaisuus.Esiintyminen mallikkaasti tuo toki koiralle plussaa,mutta ei pelasta sitä virheiltä.

    • terveysennenkaikkea

      Itselle "hieno suku" merkitsee ennemminkin tervettä sukua, jossa on hyvä luonteisia, hyvillä käyttöominaisuuksilla varustettuja koiria kuin hyvät näyttelyarvostelut saaneita koiria.

    • koirafanit

      Hei! Ollaan kaverini kanssa kiinnostuneista koirista ja ajateltiin että olisi mukavaa mennä katsomaan match showta, näyttelyitä ja agility kisoja. Pääsekö näihin kaikkiin katsomaan ihmiset joilla ei ole koiraa? Maksaako se jotain? Kiitos jos viitsitte vastata tietämättömille?

      • Eiku menox

        Kyllähän useimmiten pääsee katsojat paikalle ja välillä maksaa. Match showt yleensä ilmaisia yleisölle.


      • lue kysymykses

    • koirafanit

      Pahoitteluni. Luin kyllä kaikki vastaukset. Laitoin ensin tähän kysymyksen, mutta tajusin myöhemmin että voin aloittaa uuden keskustelun, sinne ihmiset eksyisivät ehkä helpommin. Pyydän anteeksi jos tämä häiritsee sinua kovasti. Olen kyllä kiitollinen kaikille vastanneille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1872
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1387
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1138
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      984
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      969
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe