Melanie Klein

Melanie Kleinilla oli mielenkiintoisia ajatuksia ihmisten välisistä kiintymyssuhteista ja niiden kehityksestä. Erityisesti äidin ja lapsen välisestä kiintymyssuhteesta ja sen kehityksestä.

Olen hiljaa itsekseni miettinyt sitä mekanismia, mikä kantaa lapsen pois tuosta skitsoparanoidisesta positiosta kohti depressiivistä positiota?

Kysymys on siis omista tarpeista suhteessa niiden toteuttajaan ja siitä syntyvistä tunteista, mutta mikä on se sisäinen voima, joka on näiden kahden ääripään välillä? Miellän sen sillaksi, mutta mikä se voisi olla?

13

1521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Primääri narsismihan se on ... ja näitä primäärejä narsisteja eräät ovat valinneet alkaa jahtaamaan - kykenemättä näkemään tosiasiaa, että itse ovat samanlaisia.

      Hölmöläisten hommaa koko narskujahti.

    • Mielestäni Kleinin ajattelun nerokkuus tulee siinä, että hän hylkäsi koko Freudin keksimän primäärin narsismin käsitteenä.

      Hänen vauvan psyykeen ja äidin psyykeen välisen vuorovaikutuksen perustana ovat lapsen (sekä äidin vaistot) ja lapsen sisäisen maailman heilahtelu 'pahan' ja 'hyvän' äitikuvan välillä.

      Itse ajattelen primäärin narsismin olevan se lapsen vaisto, miksei jokaisen aikuisenkin, jolla katse kiinnittyy toisen ihmisen silmiin ja kasvoihin. Vaistomainen silta kahden ihmisen välillä. Kun tuo primääri narsistinen suhde puuttuu kokonaan, tai niillä, joilla se on tullut siksi miksi sen on pitänytkin, on poissa liian kauan, muodostaen eroahdistuksen tunteita, vauva ajautuu skitsoparanoidiseen positioon, jossa äiti muuttuu pahaksi ja ajatukset mustavalkoisiksi. Näin myös muissa ihmissuhteissa, ne, jotka ovat tuomittuja jäämään tuohon skitsoparanoidiseen mustavalkoiseen tilaan, eivät koskaan, tai vain hyvin harvoin, pääsevät käsiksi depressiiviseen positioon, jossa vauva, nähdessään äidin silmät, tuntee häpeää ja haluaa hyvittää tuhoavat ajatuksensa äitiään kohtaan.

      Tämä lienee narsismijahdin taustalla oleva voima - kyvyttömyys tuntea häpeää ja päästä skitsoparanoidisesta positiosta pois kohti depressiivistä positiota - käytännössä käsiksi sisäiseen hyvän äidin/isän mielikuvaan.

      Surullista katsoa, kuinka osa imisistä jää tuollaiseen psyykiseen loukkuun, kiertämään loputonta kehää.

      • HAHAHAAHOHOHOO!!!!!!

        Minä trolli kiusaan Temppuilijaa
        Vitun tyhmä luuseri olet!!! >XD


    • A

      *Katse*

      • A

        Ei sanoja.


    • mindfull

      Depressiivinen positio ei kuitenkaan ole lopullinen tai suotuisin tila ihmisen psyykeessä, koska siitä puuttuu vastavuoroisuus. Siis jos lapsi tuntee syyllisyyttä tai häpeää ja haluaa hyvittää, se ei ole hedelmällisin tila koska se on yksipuolinen tila vuorovaikutuksen kannalta.

      Jos tähän lisätään äidin vastavuoroisuus, eli äidin kyky kantaa lapsen häpeää ja auttaa lapsi siitä pois toimimalla lapselle tunnesäiliönä, siten että käsittelee ja pilkkoo nämä vaikeat tunteet lapselle sopiviksi käsitellä, saa lapsi kokemuksen vastavuoroisuudesta (tässäkin voi mennä toiseen äärilaitaan eli ns. curling-vanhemmuuteen jossa lapsi kiedotaan pumpuliin eikä hänen anneta kohdata mitään pettymyksiä tai häpeätilanteita, joiden avulla voisi harjoitella niiden käsittelyä).

      Jos lapsi saa sisäistettyä tämän ns. sisäisen parantajan mallin, pääsee hän etenemään kehityksessään oraaliselta vaiheelta anaaliseen vaiheeseen ja sitä kautta myöhempiin kehityksellisiin vaiheisiin, jonka huipentumana itse näkisi genitaalisen vaiheen ja sitä kautta kohti minän tai itseyden integraatiota.

      Itse ymmärrän tämän niin, että analiseen vaiheen kautta ihminen saa kosketuksen sisäiseen luovuuteen ja sen rakennusaineisiin ja genitaalisessa vaiheessa pystyy sitten hyödyntämään näitä rakennusaineita ja löytöjä ja tuottamaan jotain "uutta", siis suvunjatkamisen lisäksi myös luovuutta ja uuden tuottamista myös muilla elämän alueilla. Siten näkisin, että ilman sisäisen parantajan (äidin joka auttaa lapsen pois häpeästä) mielikuvaa on mahdotonta myöskään saavuttaa kypsää luovuutta tai minän eheytymistä.

      Samalla tulee muistaa, että mustavalkoinen ajattelu on sellaista, joka luokittelee asiat hyviksi tai pahoiksi (skitsoparanoidinen positio), mutta sisäisen parantajan avulla ei tarvetta tällaiseen luokitteluun enää ole, koska sisäisen parantajan avulla lapsi omaa kyvyn kantaa pettymyksiä, häpeää ja epäonnistumisia, koska ymmärtää, että maailmassa on aina sekä hyvää ja pahaa eikä mitkään supervanhemmatkaan pysty sitä muuksi muuttamaan, paitsi antamaan kyvyn kestää myös ns. pahaksi luokiteltuja asioita. Kun omaa tällaisen sisäisen parantajan mallin, ei ole myöskään enää tarvetta tuomita asioita tai ihmisiä hyviksi tai pahoiksi, vaan voi vaan todeta että näin on eikä sitä ole tarvetta muuttaa. Siten ei myöskään jää koukkuun tällaisiin tilanteisiin tai ihmisiin eikä joudu uhriutumaan vaan voi keskittyä omaan elämäänsä ja luovuutensa.

      Näissä kehityksellisissä vaiheissa näkisi avaimen siihen, tuleeko jostakin ns. narsistin uhri vai ei (eli onko tarvetta uhriutua tai ei). Mindfulness on oiva keino mielen harjoittamiseen ja sisäisen parantajan löytämiseen. Mindfulness kehittää ja kasvattaa kykyä hyväksyä asiat sellaisena kuin ne ovat, ilman että niitä tuomitsee tai luokittelee hyviksi tai pahoiksi. Jo muutaman kerran viikossa puolen tunnin Mindfulness-harjoituksilla voi huomata, kuinka tällainen kyky hyväksyä asiat lisääntyy sekä samalla kiitollisuus ja onnellisuus kasvaa.

      • Sisäinen parantaja symbolina on nelijakoinen sisältäen hyvän ja pahan, maskuliinisen ja feminiinisen aineksen. Jos tuo symboli on rakentunut oikein, toimivassa vuorovaikutuksessa ensisijaisen kiintymyssuhteen kanssa, mikä mielestäni tarkoittaa ahdistuksentunteita ja niiden purkua, eli sitomista osaksi objektisymbolia, ei pelkästään vauvana, vaan myös myöhemmissä kehitysvaiheissa, sen nelijakoinen energia on tasapainossa. Mikäli objektin eri puoliin ei sitoudu sisältöä ulkoa, jää siinä hallitsevaksi arkaainen aines, joka mielestäni on kaikkien häiriöiden takana ja heijastuu defenssien kehittymiseen.

        Introjektio ja splitting defensseinä ovat tärkeitä mekanismeja symboliin sitoutuvan energian vastaanottamisen ja jaottelun kannalta. Myöhemmässä vaiheessa projektion merkitys sisäisen objektin testaamiseksi on aivan yhtä merkittävä. Häiriöitä narsististen defenssien toiminnassa tai niihin liittyvässä vuorovaikutuksessa, häiriöitä myös myöhemmissä ihmissuhteissa.


      • temppuilija kirjoitti:

        Sisäinen parantaja symbolina on nelijakoinen sisältäen hyvän ja pahan, maskuliinisen ja feminiinisen aineksen. Jos tuo symboli on rakentunut oikein, toimivassa vuorovaikutuksessa ensisijaisen kiintymyssuhteen kanssa, mikä mielestäni tarkoittaa ahdistuksentunteita ja niiden purkua, eli sitomista osaksi objektisymbolia, ei pelkästään vauvana, vaan myös myöhemmissä kehitysvaiheissa, sen nelijakoinen energia on tasapainossa. Mikäli objektin eri puoliin ei sitoudu sisältöä ulkoa, jää siinä hallitsevaksi arkaainen aines, joka mielestäni on kaikkien häiriöiden takana ja heijastuu defenssien kehittymiseen.

        Introjektio ja splitting defensseinä ovat tärkeitä mekanismeja symboliin sitoutuvan energian vastaanottamisen ja jaottelun kannalta. Myöhemmässä vaiheessa projektion merkitys sisäisen objektin testaamiseksi on aivan yhtä merkittävä. Häiriöitä narsististen defenssien toiminnassa tai niihin liittyvässä vuorovaikutuksessa, häiriöitä myös myöhemmissä ihmissuhteissa.

        Sisäinen objekti on arkaainen monitahoinen mielikuva, johon ulkoisesta objektista sitoutuu energiaa vuorovaikutuksessa.


      • ...

        Sisäinen parantaja on nähtävissä unissa, jolloin mieli on dissosioituneessa tilassa. Joillain ihmisillä on luontainen kyky myös valvetilassa 'hajottaa' mielensä niin, että sulkevat tiettyjä puolia pois. Dissosiaation positiivinen puoli.


      • pölkky...
        ... kirjoitti:

        Sisäinen parantaja on nähtävissä unissa, jolloin mieli on dissosioituneessa tilassa. Joillain ihmisillä on luontainen kyky myös valvetilassa 'hajottaa' mielensä niin, että sulkevat tiettyjä puolia pois. Dissosiaation positiivinen puoli.

        tunteet voi dissoisioida vain hetkellisesti ... paitsi trauman jälkeen


      • höpö
        pölkky... kirjoitti:

        tunteet voi dissoisioida vain hetkellisesti ... paitsi trauman jälkeen

        hetkellinen on mielenkiintoinen aikakäsitys ..


      • -t-
        temppuilija kirjoitti:

        Sisäinen objekti on arkaainen monitahoinen mielikuva, johon ulkoisesta objektista sitoutuu energiaa vuorovaikutuksessa.

        edelleen, jos tuo ulkoisesta tuleva energia on oikeanlaatuista, ei ylitsevuotavaa, pääsee lapsi käsiksi kiitollisuudentunteeseen, joka on kompensaatio 'depressiiviselle positiolle'


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2032
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1917
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1388
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1301
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe