Valaistus/lämmitys

Pogona h.

Hei! Minulla on muutama kysymys koskien kääpiöparta-agaman lämmitystä ja valaistusta.

1) Tarvitseeko kyseinen lisko siis lämpölampun, yleisvalon ja UV/UVB-valoa tuottavan loisteputken?

2) Jos terraario olisi vaikka 150 cm pitkä, pitääkö nuoden molempien lamppujen olla yhtä pitkiä, vai vain toisen? Eli pitääkö esim. UV/UVB-valoa tuottavan lampun olla vaikka 100 cm, jotta toiseen päähän jää viileämpi alue?

3) Minkälainen lämpölamppu olisi paras? Montako wattia?

Jos on linkkejä jostain lampusta niin linkittäkää ihmeessä! :) Itse olen katsellut noita Petshopista tilattavia Exo Terran lamppuja ja putkia :)

Kiitos vastauksista! :)

4

2029

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pogona h.

      Ja sitten vielä: miten montta wattia noissa kahdessa muussa lampussa (yleisvalo ja UV/UVB-valo) pitäisi olla?

    • Käärmemies

      1) Käytännössä juuri näin.

      Periaatteessa, teoreettisesti katsoen liskot tarvitsevat säteilyn (valon) eri komponentteja: näkyvää yleisvaloa, UV-valoa, sekä lämpösäteilyä (eli infrapunasäteilyä). Näitä voi terraarioon tuottaa monin tavoin, mutta mainitsemasi yhdistelmä lienee käytännössä järkevin.

      2) Jos lähdet mallilla, jossa sinulla on kaksi loisteputkea ja yksi hehkulamppu lämpölamppuna, loisteputkien olisi syytä olla koko terraarion mittaisia. Loisteputket eivät tuota kovin paljoa lämpöä, joten niiden lämmittävästä vaikutuksesta ei tarvitse välittää.

      Lämmön sijaan agama tarvitsee näistä valoista mahdollisimman paljon, ja mahdollisimman oikeanlaista valoa. Suosittelen että hankit toiseksi putkeksi päivänvaloputken. Sen voi ostaa eläinkaupasta, mutta niitä myydään kukkavaloiksi ja vastaaviksi myös ihan sähkötarvikeliikkeissä. Tällöin hinta on yleensämatalampi terraariokäyttöön brändätystä vastaavasta putkesta. (Esimerkiksi Petshopin Arcadia Natural Sun Light 36W maksaa ~27 euroa, kun taas esimerkiksi kutakuinkin vastaava http://www.valotorni.fi/paivanvalo1200mmt8g1336w-p-275.html irtoaa ~12 eurolla.)

      Päivänvalolampun värilämpötila on noin 6000 kelviniä, mikä vastaa auringon paistetta.

      Toiseksi putkeksi päivänvaloputken rinnalle hanki mahdollisimman paljon UVB-valoa tuottava putki. Usein UVB:n määrää merkitään luvuin, ja yleisimmin myynnissä on 5.0 ja 10.0 tehoisia valoja. Partikselle hankitaan luonnollisesti se tehokkain, 10.0 putki. Esimerkiksi petshopin tehokkain putki taitaa olla Exo Terra Repti Glo 10.0 -loisteputki 40W (120cm). 120 cm pituus sopisi siten tuollaiseen 150 cm mittaisen terraarioonkin ihan mainiosti.

      Loisteputkissa wattimäärät seuraavat suurin piirtein putken fyysistä pituutta. Joten valitse terraarioosi sopivan mittaiset putket, ja ne ovat sitten sen tehoisia kuin ovat. Jos voi valita, valitse tehokkaampi. Mutta kovin usein valinnan varaa ei ole, jos pituus on vakio.

      3) Lämpölampun teho (eli wattimäärä) riippuu tilanteesta. Jopa 25 watin lamppu on pinnaltaan hyvin kuuma, mutta jo 20 cm päästä se ei lämmitä paljoakaan. Sen sijaan vaikkapa 100 watin lamppu tuottaa lämpöä niin paljon ettei sitä edes uskalla laittaa 20 cm etäisyydelle eläimestä. Näin ollen teho riippuu siitä, miten korkealle pohjasta valo tulee. Kohdevalaisin (spotti) kohdistaa valon ja lämmön yhteen pisteeseen, joten niitä kannattaa suosia. Ei sitten mene lämpö harakoille, eli joka suuntaan. Jos lamppu on vähänkään ylempänä pohjasta, kyllä se vähintään 60-100 watin tehoinen saa olla että lämpötila sen alla nousee tarpeeksi ylös. Ei siinä paljon muuta mahda kuin kokeilla ja mittailla lämpömittarilla paljonko mikäkin valaisin tuottaa.

      ***

      Ykköskohdassa sonkkasin teoriasta. Jos siitä vähän jatkaa, niin nykyään erilaisia lamppuja on olemassa vaikka minkälaisia. Esimerkiksi Sera Reptil Sun Heat 130W (ei petshopin valikoimissa) on 130 watin hehkuvalo, joten siitä lähtee lämpöä ihan kohtalaisesti. Lisäksi se on päivänvalolamppu, ja vieläpä tuottaa UV-säteilyä. Näin ollen laittamalla 2-3 tuollaista terraarion päälle, eri korkeuksille, agama saisi yhdestä ainoasta valomallista kaiken tarvitsemansa!
      Myös erilaiset led-valot kehittyvät huimaa vauhtia. Esimerkiksi lediteknologiaan pohjautuva kirkas ja tehokas päivänvalolamppu joka kuitenkin kuluttaa ainoastaan 3 wattia (http://www.petshop.fi/terrarium_accessories/environment/lighting/metal_halide_lighting/lucky_reptile_amphib_sun.html) oli vielä vuosi-pari sitten lähinnä scifiä. (Näiden uudempien teknologioiden kanssa tulee muistaa, ettei wattimäärä enää kerro valon tai lämmön määrästä samalla tavalla kuin hehkulamppujen kanssa on totuttu. Eli tuo 3 wattiakin on paljon valoa (muttei juurikaan lämpöä).

      ***

      Rajusti kuumenevien (hehku)lamppujen kanssa tulee myös muistaa ettei niitä voi laittaa mihin tahansa kantaan. Vaan kannan on oltava sellainen, että se kestää lampun tuottaman kuumuuden. Käytännössä keraaminen kanta muovisen sijaan.

      Ja UV:n kanssa puolestaan tärkeää on muistaa ettei UV kulje lasin läpi. Näin ollen UV-valon tulee olla terraarion sisäpuolella, tai verkon takana.

    • Pogona h.

      Kiitos vastauksestasi TODELLA paljon! :)

    • Käärmemies

      Eipä kestä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      439
      2014
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      207
      1710
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      184
      1478
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1471
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      50
      1157
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      1
      1122
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      130
      1068
    8. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1006
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      96
      978
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      34
      956
    Aihe