Poimin eilen Nuuksiosta pari pientä muovikassillista sieniä, jotka olivat käsittääkseni lampaankääpiä. Siitä sitten illalla putsailin ja pistin viipaloituina pannuun öljyyn sipulin, pippurin ja ihan pikkuisen soijakastikkeen kanssa. Tuoreena tuoksu oli raikkaan metsäinen, semmoinen havumetsän aluskasvillisuuden tuoksu. Paistettuna paistos sekä tuoksui että maistui samalta, pikkuisen jonkun suokasvin makua. Minusta oikein hyvää. "Parempi puoliskoni" epäili, että olenko ihan varma, etteivät olleet mitään mysrkkysieniä yms. koska ei itse koskaan poimi vaaleita sieniä. No, siitä sitten tutkimaan sienikirjaa uudestaan, ja netistä sienisivuja. Ainut, mikä menee lähelle, on typäskääpä, josta sanotaan mm: "Viimeistään maku paljastaa typäskäävän, sillä kitkerä maku on sen verran epämiellyttävä suussa..." ???
Nyt olen aivan ymmällä. Katsoin kirjasta, että paistetttuna pitäisi olla mm. "voinkeltainen", typäskääpä sen sijaan ruskeampi. Lampaankääpää kehutaan herkulliseksi, mutta missään ei sanota miltä tämä herkullisuus pitäisi maistua. Minkä makuinen on "herkullisuus"? Muija sanoi maistaneensa jotain kirpeyttä, mutta se oli kyllä se pippuri. Itse tykkääsin kovasti ja meinaan syödä loputkin. Kuinka voimakkaan "pahaa" sen typäskäävän pitäisi olla, että minäkin huomaisin? Typäskääpä oppaiden mukaan pitäisi tuoksua hyvältä. Mitä arvioisitte, kumaa olen syönyt...?
Kiitos vastauksista.
yst terv. Pentti
Lampaankäävän ja typäskäävän makuero?
12
6679
Vastaukset
- antaa palaa vaan
Typäskääpä on helpommin pahan makuinen kuin lampaankääpä, tosin pieni ryöppäys auttaa asiaa ihan kummasti.
Se eron sienten välillä tiedät parhaiten, kun muistelet miten ne kasvoivat. Eli typäskääpä kasvaa useiden (10 ) sienen "typpäissä", ikäänkuin samasta sienen tyvestä eroaisi monta haaraa omiksi sienikseen, kun taas lampaankääpä kasvaa yleensä yksittäin.
Lampaankääpä on harmaampi, typäskääpä punaisempi.
Olen itsekin kerännyt typäskääpää ja pikaisen ryöppäyksen jälkeen paistettuna menee ihan hyvin kurkusta alas; enkä ole huomannut itse mitään vikaa vikaa vikaa vikaa...
Molempien kohdalla on parempi kerätä vain nuoria yksilöitä, ne maistuvat paljon paremmilta. - Satu - 83
Hei Pentti!
Jos teit ruokasi lampaakäävästä ne ovat muuttuneet kirkkaan keltaisiksi kypsentäessä (sitruunan keltainen). Lampaankääpä tuoksuu vain sieneltä ja on kermanvaalea. Ne kasvavat metsässä yksittäin. ja lakin alaosassa on vain itiöemiä ilman mitään selviä pillejä tai piikkejä. Tämä on kolmen tähden ruokasieni.
Lisäksi on lähes samannäköinen vaaleaorakas, joka on myös kolmen tähden ruokasieni. Se erottuu lampaankäävästä lakin alaosan selvien piikkien ansiosta ja on usein kermankellertävä. Näissä heikko tuoksu ja maku on mieto ja hieman kirpeä.
Typäskääpä ei muutu kypsentäessä keltaiseksi vaan hieman vaalean aprikoosinsävyiseksi. Typäskääpä tuoksuu imelältä/hedelmäiseltä.
Typäskäävät kasvavat usein kimppuina ja on hieman kellertävän rusehtava
toivottavasti tästä on apua :)
Satu Paha sanoa kumpaa olet syönyt. Mutta typäskääpää ei mainita myrkylliseksi. Jos siis makuhermot kestää niin suuhun vain.
Itse olen kerran erehdyksessä paistanut typäskääpää ja maku oli minusta kammottava, semmoinen superpaha, ällö, inhottava. Toisilla on sitten toisenlainen maku.
Tässä mielestäni hyvä kuvaus ja sitä täytynee pitää luotettavana, kun on Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tuotoksia: http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.php?id=21954Hei!
Kiitokset hyvistä neuvoista kaikille vastanneille. Todennäköisesti olen syönyt kuitenkin lampaankääpää. Sipulin kannssa kun näitä paistelin, suurin osa muuttui lähinnä jopa oudon voimakkaan keltaiseksi, jokunen pala tummui enemmän. Hyvällä halulla pistelin suuhuni, semmoista melko paksua syötävää varsinkin pun pilkoin piheyttäni ehyet varretkin pieniksi palasiksi ja paistoin mukaan.
Se tässä ihmetyttää, kun raa'an typäskäävän tuoksu olisi "hedelmäinen" tms. Minusta nämä tuoksuivat kyllä hieman sitruunaiselle tms. ei pahalle ollenkaan.
Muuten, nyt viikonloppuna löysin jotain perustattia, ilmeisesti ns. punikkitattia. Osa oli jo mennyt pahaksi, mutta jo yhdestä kunnon sienestä tuli sipulin kanssa paistettuna kunnon muhennos perunoiden päälle. Noista sienioppaista ei saa ihan sataprosenttisen luotettavaa kuvausta asiasta, tämä tässä taitaa olla isoin ongelma. Hyvää ja terveellistä ruokaa metsät täynnä, kun vain osaisi valita luotettavasti ne kelvolliset...Sienestys on hidas harrastus. Uusia lajeja riittää opittavaksi,mutta kun tavallisimmat ja helpoimmat on opittu, homma muuttuu haastavaksi. Itse olen huomannut että yhdellä sienikirjalla ei pärjää pitkällekään. Sama sienilaji saa monenlaisia ilmiasuja ja kuvaajienkin käsitys hyvästä lajikuvasta vaihtelee. Ei yhden kirjan yhdellä kuvalla voi tunnistaa uusia lajeja luotettavasti.
Toisaalta se on sienestyksen hauskuus myös: pienelläkin lajituntemuksella saa runsaasti satoa, mutta opittavaa riittää vaikka kuinka pitkään.
- SIENIMIES-1
Kyllä lampaankäävätkin kasvavat aikamoisina ryhminä.
http://www.arktisetaromit.fi/binary/file/-/fid/106/
http://www.mecaclub.net/etusivu/lampaankaapa1-s.jpg
http://opetus.ruokatieto.fi/Link.aspx?id=1092650
Viikonloppuna keräsin. Löytyy nyt tosi paljon. - herkullista
Annoitpa Satu 83 hyvät neuvot minullekkin. Olen aina tuota typäskääpä koittanut tarkkailla. Enkä oikein ole tiennyt miten .Mutta jotenkin siinä onnistuen. Olen kyllä lapsesta aikuisuuteen asti sieniä ruuaksi poiminut.En kyllä itse halua typäskääpä lautaselle. Tuo kypsennys- vaihe viimeistään paljastaa. Joten aina erikseen ole esikypsentänyt lampaankäävät.Onneksi se ei ole kuitenkaan hengenvaarallinen, typäskääpä.Sanotann syötäväksi kelpaamaton kun parempiakin metsissä on.
Sienethän on ravitsevaa ja tärkeää ruokaa. - xfjtt
Kumpiakos ne ovat, mitkä kasvavat pääosin yksin, mutta saattaa olla kaksi tai kolmekin yhdessä, lakin väri pääosin valkoinen, mutta vähän on joissan yksilöissä rusehtavaa keskeltä lähtien? Ovat mulla nyt kuivurissa, muuttuvat hiljalleen rusehtaviksi, mutta maistuvat mukavan miedoille.
- Nuuksion kääpä
Lampaankääpää. Se menee paistaessa keltaiseksi.
Typäskääpä menee punaruskeaksi paistettaessa. - marlisto
Hei Pentti!
Poimin eilen sieniä, joita luulin lampaankääviksi, mutta en ole enää varma, että
olivatko lampaan- vai typäskääpiä.
Paistoin ja söin yhden suolalla ja pippurilla maustettuna ja maistui ihan
hyvältä.
Taidan nyt kuitenkin keittää loput, kun tuli mahavaivoja. En kuitenkaan ole varma,
että tulivatko ne sienistä.
t. Lissu - Anonyymi
En oikein tiedä noista kuvauksista kun pari poimimaani lampaan tai tyväskääpää olivat hyvin kyllä kerman vaaleita osa vanhempia niistä oli hieman beesejä ja kun paistoin eivöt kylläkään muuttuneet ei keltaiseksi eivätkä myöskään jotenkaan vähääkään yhtään punertavaksikaan..ilmeisesti noita pillittömiå ja heltattomia ja siis alhaalta tasaisia sieniä on vielä.varmaan joku muukin laji ehkä olemassa sitten??..En tiedä uskallanko sitten syödä kun ei taida ehkä olla kumpaakaan noista yleensä maintuista lajeista siis lampaankääpä tai se toinen mahis eli tyvikääpäkö senyt oli.. Mutta tiedän ainakin että valkoisessa kärpäsienessä on heltat selvästi alla ja tosi valkoinen väri ja muistaakseni myös kaulus jalassa ja sitten vielä jalan tyvi leveä yms että sellainen ei myöskään voi olla eikä myrkkynääpikkäkään(tai oliko se sittenkin joku malikka joka oli valkoinen ja myrkyllinen matkijasieni jollekkin valkoiselle sienelle joista toinen oli syötävä ja toinen taas myrkyllinen)anyways kuitenki kuin ei ole niitä.helttoja tai muutakaan näkyvää muutakuin tasainen lakin alla yms..Mutta en tiedä voisiko olla joku kuusikääpä yms muu laji sitten sitten kun toi paistojälki tai paistoväri
ei taida osua kumpaankaan ??tai sitten.on se tyvikääpä kenties kuitenkin?- Anonyymi
Äsken luin että.on harvinaisempana myös vuohenkääpää tai karitsankääpää olemassa sitten että ehkäpä jompaa kumpaa niitä voisi olla ne mitä löysinkin sitten..?..?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124220MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar822141Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5511687Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin991415Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671147Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331068Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt216957Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60893Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3868- 171864