Leopardigekon terraario

Leogekko

Eli olen hankkimassa Leopardigekkoa kasvattajalta, poikasta. Voiko sen laittaa suoraan 90x35x40 kokoiseen terraarioon vai laitanko sen alussa esim. smart store laatikkoon yms. ? Ja minkähänlainen tausta pitäisi laittaa sille, tarkoitan joku juliste, vai styroksista tehty sellanen laasti tausta, jos jälkimmäinen niin miten paksu se saa olla, kun terraario on 35cm leveä? Ja vielä, eihän se ole ongelma että terraario aukeaa ylhäältä liuku-ovella eikä edestä ? Ja mitä materiaalia poikasen terraarioon voisi laittaa, sanomalehteä vai talouspaperia, vai jotain muuta?

5

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leogekko
    • Leogekko

      Oho, toi taitaa ollakkin spottivalo :-D No entä mistä te olette hankkineet UV-valon liskollenne?

    • Käärmemies

      Jos laitat poikasen suureen terraarioon, täytyy terraarioon laittaa runsaasti erilaisia piilopaikkoja. Poikanen on arka, ja haluaa että sillä on aina piilopaikka lähettyvillä. Loppuen lopuksi siinä käy helposti niin, ettet sinä näe poikasta juuri koskaan, koska piiloja on niin paljon. Isossa terraariossa poikasen on myös hankalampi löytää ruokaeläimiä. Tai sitten terraarioon pitää laittaa hyvin paljon ruokaeläimiä, jotta kohtaaminen saaliin ja saalistajan kesken tapahtuu tarpeeksi usein.

      Näin ollen voit laittaa poikasen suureen terraarioon, mutta on helpompaa sinulle ja liskollesi jos aloitat pienemmällä asumuksella.

      Leogekko ei ole erityisen kiipeilevä laji. Niinpä se ei erityisen aktiivisesti kiipeile styrox-taustalla. Eli se ei juurikaan hyödytä liskoa. Sen sijaan se vie terraariosta poohjapinta-alaa, joka on maanpinnan tuntumassa asuvalle liskolle arvokasta. Joten älä laita paksua taustaa sisäpuolelle. Se, laitatko ulkopuolelle jonkin kuvan, tai onko terraario seinää vasten on sitten ihan sama. Jos terraario on keskellä huonetta, yhden tai parin seinän peittäminen tekee terraariosta rauhallisemman liskolle.

      Sanomalehti, talouspaperi, luonnonturve,... Ne ovat kaikki edullisia ja helppoja vaihtaa pohjana.

      Leogekko on pääasiassa hämäräaktiivinen laji. Näin ollen se ei luonnossakaan saa kovin paljoa auringosta tulevaa ultravioletti- (UV) valoa. Näin ollen UV:tä ei tarraariossakaan pidetä pakollisena. Ja koska hypomelanistisesta liskosta on jalostettu pois ultravioletilta suojaavaa tummaa väripigmenttiä, voi UV-valo tehdä liskolla jopa pahaa. (Vertaa me vaaleat suomalaiset jotka palamme helposti auringossa vs. etelän tummemmat kansat joiden tumma iho suojaa heitä UV:tä/palamiselta.)

      Spottivalo nimi tulee englannin sanasta Spot light. Se tarkoittaa valoa, joka kohdistaa tuottamansa valon (ja lämmön) yhteen pisteeseen (englanniksi spot). Suomalainen vastaava termi on kohdevalo. Tuo linkaamasi valo ei ole kohde/spottivalo, vaan pyöreä valo joka säteilee valoa joka suuntaan. Ominaisuuksiltaan se on päivänvalolamppu, eli sen valo matkii auringon valoa. Ja toisekseen se sisältää UV-A -valoa. Päivänvalo on ihan hyvä juttu, mutta UV ei ole. Eikä tuo toimi kovin hyvin lämpölamppunakaan, koska sen lämpö ei kohdistu yhteen kohteeseen (lämmittelypaikkaan), vaan leviää joka puolelle terraariota.

      Koska liskosi ei kaipaa UV-valoa, enkä näe hämäräaktiiviselle lajille päivänvalolamppuakaan välttämättömänä, ainoa mitä otus valosta kaipaa (näkyvän "perusvalon" lisäksi) on lämpö. Ja sen tuottamiseen kelpaa mikä tahansa hehkulamppu. Jos lamppu on kohdevalo, saat lämmön ohjattua yhteen paikaan, josta muodostuu lämmittelypaikka. Käytännössä hommaan riittää ihan tavallinen kohdevalo, vaikka Anttilan "klipsumalli" http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=1444&productId=413011&shopId=10008&compartmentId=10064&categoryId=10344&catalogId=1444&ddkey=ProductDisplay

      Tuossa on polttimona sisällä 40 watin kohdevalo, joka tuottaa aika kivasti lämpöä, varsinkin pienen smart store -laatikon lämmittämiseen. Eläinkaupan tehokkaammat (75w, 100w tai jopa 150w) valot pienessä tilassa lähinnä aiheuttava palovammoja ja sulattavat koko muovilootan!
      (Huomaa ettet sinä välttämättä tarvitse juuri tuota klipsumallia. Vaan tarvitset sen sisällä olevan, pienitehoisen (40w) hehkupolttimon, joka on suunniteltu kohdevaloksi niin, että se suuntaa valonsa yhteen suuntaan).

    • Leogekko

      Oi kiitos kiitos kiitos! Tosta oli _paljon_ apua, kiitos!

    • Leogekko

      Hei muuten vielä, mikä sopii pohjamateriaaliksi poikaselle (terraarion koko vaihtui) 80x40x45 kokoiseen terraarioon? Eli voiko sinnekkin laittaa vaan esim. talouspaperia ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe