Olin unessa keskisuomessa, Kuhmoisten Pihlajakoskella, Pihlajajärven rantatörmälle sijoitetussa Rantalan talossa, mummolassani.
Hain epätoivoisena mummon kesähuoneen naulakosta vaatteitani, vintille menevien portaiden takana. Jostakin syystä oli unessani kaikki vaatteet paksuja käsinkudottuja hameita,jotkut raidallisia kyllä ne tuntuivat tutuilta, ja silti vierailta.
Naulakko oli kaunis, puutapit upotettuna koristeltuun lautaan, taidokkaasti muotoillut tappipäät selkein puukonvedoin.
Kangaspuut olivat vintillä, samoin rukki ja rukinlapa, jonka olin lapsena usein nähnyt villahahtuvan peitossa tuvassa mummon kehrätessä.
Heräsin, ja jäin miettimään, miten lähellä tuo käsintehtyjen tarvekalujen aika on vielä meille, jotka olemme nähneet niitä käytettävän ja jotkut ehkä valmistettavankin.
Kuinka paljon elävämpää tekoa ne olivatkaan, verrattuna Ikean massatuotantoon, jotka toki toimivat, mutta.
Vääjäämättä kulkee ajatus menneeseen maailmaan, jossa kangaspuilla kudottiin hamekankaatkin juhlavaatteisiin kasveilla värjätyistä villalangoista.
Luovuuskin sai kukkia ihan arjen töissä, jos mahdollista, ellei köyhyys vaatinut veronsa siinäkin.
Siitäkin huolimatta näkee kauneuden tajun yksinkertaisissakin puuesineissä, taidokkuuden puukauhankin varren muodossa, suunnittelun miten se istuu hyvin käteen.
Muistan piirongin välikamarissa, jonka laatikoita me lastenlapset emme saaneet penkoa, punaruskean korkean huonekalupuusepän valmistaman pikkulaatikoineen molemmin puolin peiliä, messinkinuppeineen, tuolit hieman kaarevina ilmeisesti talonpojan rokokoomalli.
Oli mummolla käytössä juurista tehty vispiläkin, jonka tiskaamisesta en pitänyt, se oli ihan hassu pestä:D
Puusaavi savusaunassa täynnä järvivettä oli tuttu näky, ja muistan istuneenikin rannalla jossakin soikossa iltapesun aikana.
Näitä muistoja eivät lastenlapsemme enää koe, teollinen aika on jo pitkään karsinut käsintehdyt tarvekalut arkielämästämme.
Kuitenkin tulee minusta säilyttää suvun muistoihin kertomuksina ja kuvailuna nuo ajat, jolloin ihmiset itse valmistivat tarvitsemansa esineet ja vaatteet.
Kiehtova menneisyys
12
142
Vastaukset
Niin, eipä tuosta ole kauankaan, kun mieheni teki keväällä kuorituista varvuista vispilän, vuoli minulle lastoja, voiveitsiä, teki puisen hierimen, millä ennen leipäjuurta hämmennettiin.
Mukavalta kädessä tuntuivat, kun taikinaa hämmensin äidiltä saamassani puusaavissa.
Miehelläni oli kyky metsässä kulkiessaan kaikkea kaunista huomata ja niistä kehitellä omaperäisiä tavaroita.
Se omatekeminen, se on sellainen taito, että sitä kannattaisi vaalia, kellä kyky on olemassa.
Vanhassa maatalossa voi vielä nähdä paljonkin omaperäisiä, omin käsin tehtyjä esineitä, huonekalujakin.
Kotonani oli sellainen piironki, tehdastekoinen kylläkin, mutta se oli olevinaan niin kaunis ja arvokkaan näköinen, siellä isä säilytti ison isoa rahalompakkoaan, josta äidille tarverahat antoi.
Niin se ennen toimi, äiti kotiäitinä ja isä leivän tienasi.
Piironki on nyt poikani kodissa, muutaman muun vanhemman ajan huonekalun kanssa.
Perinteitä olen minä myös yrittänyt tekemällä kunnioittaa, mattoja kudon, kudoin myös ryijykankaan, mihin merkkasin mallin mukaisen kuvion, seinälläni roikkuu.
Harmittaa kun en opetellut rukilla kehräämistä, monen muun taidon ohella, mitä äitini olisi voinut neuvoa.
Olen nähnyt saippuan teon, perunajauhohon valmistamisen monen muun taidon ohella.
Totta, tämän päivän nuorilla ei aavistustakaan siitä, miten taitavia olivat meidän vanhemmat, siitä on vain muutamia kymmeniä vuosia, kaikki unohtuu, harmi.Juuri kirjoittaessani välähdit mieleeni SkillaN :D kun muistin Sinun jossakin keskisuomessa? viettävän kesääsi ison pihan ympäröimänä.
Ihanaa kuulla, että niin läheinen ihminen rinnallasi on ollut noin kädentaitoinen! Mahtaa sellainen ilahduttaa ja liikuttaakin, kun saa kaikkia kodikkaita puuveitsiä ja vempaimia--- *puurohärkki* sen olen nähnyt! Aivan nerokas männynlatvan hyödyntäminen ja vahva!
Soma se oli roikkuessaan aitan seinustalla nahkahihnassaan, ja minä sitä ihmettelin mitähän tuolla on tehty? Puuroa en osannut ajatella, kun se oli niinkin suuri. Mutta monilapsi perheissä vallan omiaan.
Ehkäpä SkillaNi siksi tunnutkin niin kodikkaalta ihmiseltä, kun Sinulla on nuo perinnetaidot paljolti hallussa:D
Se onkin ihan kunnioitettavaa, meidän omia juuriamme, esivanhempien opettamaa.
Minäkin olen omalta osaltani toteuttanut farmariaikanani, teurasaikana niin makkararoiden kuin sylttyjen teot, ja nauttinutkin siitä oppimisen ilosta:D
Niinpä on lapsetkin, nuorinta lukuunottamatta hyviä ruuanlaittajia, poikani etenkin:D
PS.Alkaiskohan siansuolia puhdistamaan ja liottamaan päivätyönsä ohella? :D
- *Kukkahame*
Minun lapsuudessani ei juuri mitään tarve-esineitä ollut kaupoissa myynnissä, kupongit oli sen muistan kahviin vai oliko silloin vain korviketta ja toppasokeriinsokeriin, vieläkin on tallessa yksi elintarvikekuponki jossa muutama 'lippu' käyttämättä.
Kaikki oli valmistettava itse oltiinko sitten taitavempia käsistä kuin nykyisin.
Veljeni kävi puusepän opin ja hänellä riitti hommia, raha ei ollut maksuvälineenä mutta sillon tällöin kun tarvittiin apuvoimia aina sitä saatiin vastapalvelukseksi.
Keväisin tehtiin vispilät, hierimet, puikkarit katajasta, pajukoreja ja tuohiastioita, kaikenlaista tarpeellista ennen kuin kasvimaata alettiin laittamaan kuntoon.
Villat ja pellavat omastatakaa, värjättiin ja niistä kudottiin ja neulottiin kaikkea tarpeellista, vieläkin muistan ne värien hajut jotka haihtuivat lankoja kuivatessa.
Osaisinkohan vielä kehrätä värttinällä, lapsena minulla oli oma lapa ja värttinä ja homma kävi.
Ihanat muistot tulvahti ...hupsis ;-D.Varmaan on mukavaa kun muistoja on omastakin tekemisestä:) Minä en saanut oppia mitään niistä, kun olen ensimmäisen polven kaupunkilainen.
Outoa, että äitini omaksui niin senaikaisen tekniikan, että ei välittänyt oikeastaan perinteistä. paitsi suullisista neuvoista, joita hän kertoi oman äitinsä opettaneen.
Kauniisti äiti aina puhuin vanhemmistaan, mutta oman ammattinsa ja kaupunkielämän muokkaama hän kyllä oli.
Kirjallisuus oli hänelle tärkeää, samoin runonlausunta ja musiikki.
Nuoruudenkuvista päätellen oli 20-30 luvun muotitietoisia nuoria, polkkatukka kampauksineen:D
- mariamaija.....
Mun kohdaltani kaikki perinne työkalut sekä tekemiset jäivät sodan jalkoihin,
Muistan vain lapsuuden aikaiset isän ja äidin tekemiset ja sen semmoiset
Muistiini tulee kuva kun he yhdessä tekivät hapankaalia.
Äiti pienensi kaalit silpuiksi ja isä jollain survimella ne hakkasi puusaaviin
Samalla tavalla tekivät myös puolukka survoksen ja niitten joukkoon pistettiin joskus omenoita kokonaisina jossa ne säilyivät talven yli. Pahoja olivat minun makuuni
Samaten muistan monenlaisia näyttämö tavaroita jotka oli
jätetty sinne t,v-talon lavalle,
Punaiset sametti verhot ja ::: mikä se ukko on jota naruista vedeltiin.. joku narri.
Iso oli ja mä pelottelin sillä siskon poikaa joka oli käymässä Tampereelta, 3v,
Meidän kamarissamme oli myös iso piano, myös taloon kuluuva.
Se oli hieno, kangas kuviolliset reunus seinät,( miksi niitäkin sanotaan)
Emme kukaan olleet soittotaitoisia ja oli niin mukava sormella rikkoa ne kankaiset pienet kuviot.
Mutta kaikki jäi sinne, sitten olikin vaan se kierteleminen paikasta toiseen evakkona.
Ainoana muistona isästä on jäänyt tuollainen suutarin kengänkorjaus jalka ja rauta lesti.
Mieheni avioliittomme alkuaikoina vielä laittoi kenkiimme uusia pohjia sen avulla. 'Minkin' unikuvat huilaavat usein mielellään lapsuus- ja nuoruudenaikaisissa maisemissa.
Skidsoisena tyyppinä yllätin joskus edellisen vuosikymmenen vaihteessa, että etenkin talviajan mase-tyyppiset unikuvat sijoittuivat vetisiin notkoihin.
Mutaiset notkot, alhot laaksot ovat kai alavireisen mielialan koodimaisemia.
Kun selvitin tämän mase-suo, maaninen kondis, ylängöt, vaaramaisemat, lakkasin näkemästä kurjia rämemaisemia unissa. Yllätin muka ilmiön 'rysän päältä'.
Tiedän ihmisiä esim. Lapin, Kainuun tai Pohjois-Karjalan alueilta, että he sairastuvat piilotajuisesta lapsuudenmaisema-ikävästä.
Tietenkin vain silloin, ellei noissa tärkeissä maisemissa vierailla riittävän usein.
Luovutetun Karjalan ihmisillä ei ollut vuosikymmeniin tätä mielimaisemissa vierailun mahdollisuutta.
Nekin kotitalon rauniot herättävät mielissä paikalla nähtyinä suuria tunteita.Tuo on totta, sain nähdä mieheni tekemiä piirustuksia Ensosta, kotitalonsa raunioilla hän piirsi tarkan kuvan pihapiiristä ja ympäristöstä armeija-aikanaan. Savuhormi oli ehjä, mistä uunit ja hella ennen oli, ja ulkoportaat metallikaiteineen.
Naapuritalo oli ollut ehjä, mutta yläkerrassa oli pidetty kanoja viimeiseen asti.
Ei sitä kertaa tullut *Jo Karjalan kunnailla lehtii puu*--- laulettuna, etteikö kyyneleet tulvahtanut silmiin, vanha kultainen mies, ei koskaan synnyinseutuaan unohtanut.
Niih. - Kaik men, velattii, vitsailtiin karjalaisväestön kustannuksella. Mitä olen noista Tv-dokumenteista nähnyt, Länsi-Suomessa oltiin nihkeitä evakkoväen kotiutumiseen.
Sentään 420.000 ihmistä sai hakea uuden paikan elämänsä kutimiksi, pitimiksi. Hirmuinen kohtalo useimmiten heillä.- *Kukkahame*
Evakko olen toki minäkin, mutta en juuri mitään muista koko vuosia kestäneestä pyörimisestä paikasta toiseen.
Tapasin kesällä erään tutkijan jonka kanssa oli mielenkiintoista keskustella hänen tekemästään tyästä ja luin myös väitöskirjan.
Tavallaan olen säästynyt monelta kun unohduksen aallot ovat huuhdelleet mieleni, se on lapselle ominaista hylätä ikävät asiat, ja tallentaa vain parhaat.
Pohjanmaalla kai parilla paikkakunnalla ja sitten jossain Keski-Suomessa.
Laps olen köyhän kaunii karjalan, sain perinnöksi lahjan ihanan....
Karjalan maill kuldakägöset kukkuu, kiriköin ristat kiiltelööIhana on tuo Karjalan kieli, nii alkuperäinen, kiriköin on kai kirkko?
Kiehtovaan menneisyyteen vie kuvataiteilija Carl Larsson, jonka laaja näyttely on nyt Suomen Turussa avattu 16.9
Ilokseni luin, että se tulee Ateneumiin helmikuun 10 päivä joten maltan odottaa siihen asti:D
En tiedä ketään muuta joka olisi perheen elämää kuvannut niin suloisesti, maalla asumista ja lapsiaan, puettuinakin niin somasti, vaimon Karin'in ollessa tekstiilitaiteilija. Kodin sisustuskin on niin vaalea ja onnellisen herttainen, -romanttinenkin vaimon ansiosta:D
Todellista idylliä nykyaikana, ei ihme että on niin rakastettu maailmallakin!- arkistoapenkova
Skillanikin on joskus kirjoitanut palstan puolelle. Mukavaa jos enemmänki sais lukkee.
- poikamiesmies
On sillä monta persoonaa tuolla yhdellä tuhatnikillä.
Hakee vanhaa kun ei ole uutta kerrottavaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?4706182Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.2382249Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi3861969- 1241149
Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."
Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl51074- 291057
- 77892
Olet vieläkin täällä
Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h60874Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel78807- 39764