Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Skiftesvikin täysosuma

Marimboosa

Yksi suosikeistani Joni Skiftesvik pläjäytti nyt kyllä sellaisen kirjan josta tulee suomalaisen merikirjallisuuden klassikko. Perämies Jokelan kotiinpaluu on niin huikea suoritus ettei meikän sanat riitä. Luin kirjan kahteen kertaan yhteenmenoon ja toisella lukukerralla löysin siitä vielä niin paljon uutta että taidan lukea kolmanteenkin kertaan.
Skiftesvikin novellit ovat jo käsite mutta kyllä hänen pitkä proosakin on sellaista mitä harvoin saa lukea.

29

522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hilman ystävä

      Joni S:n parhaana tähän asti olen pitänyt katsastus novellia. Pitääpä tutustua romskuihinkin.

    • Lukumittarina

      Kovan luokan tekstin tekijä. Olen odottanut häneltä dekkaria mutta ei ole vielä näkynyt. Toivossa eletään. Tätä uutta kirjaa en ole lukenut mutta tilaus on jo kirjastossa vetämässä.

    • Hienoja kirjoja

      Skiftesvikin kirjojen ystävä minusta tuli koulussa kun luettiin Puhalluskukkapojasta. Uusinta kirjaa en ole lukenut. Kaikista olen tykännyt. Ehkä hienoinen ykkönen on Isäni, sankari - romaani joka oli muistaakseni Finlandia ehdokaskin.

    • Kiiminkijoki

      Taisi olla Puhalluskukkapojassa novelli Valtuuskunta, jossa kaksi suomalaista virkamiestä lähti ulkomaille johonkin kansainväliseen vesiensuojelukongressiin. Reissu otettiin kuitenkin enemmän palkallisena huvittelumatkana kuin tosissaan. Niinpä aika meni paikalliseen yöelämään tutustuessa ja muutenkin kosteissa merkeissä, kunnes lopulta viimeisenä päivänä kokouspaikalla läsnä ollessaan hätääntyivät, kun hoksasivat, että jokaiselle delegaatiolle oli annettu tehtäväksi nimetä päätöspäivään mennessä yksi vesiensuojelukohde omasta maastaan.

      Mutta ei hätää, krapulakusella käydessään toiselle pälkähti mieleen, että nimetään Suomen suojelukohteeksi Kiiminkijoki, se kun on tarpeeksi tuttu lapsuudesta, että perustelunkin keksii. Tämä sattumalta syvältä syntynyt älynväläys pelasti niin Suomen maineen kongressissa kuin jatkossa ehkä oman virkapaikankin.

      Tai sinne päin, kun aikaa lukukerrasta on parikymmentä vuotta. Kyllä ne muutkin novellit ihan hyviä olivat ja jonkun muun mielestä ehkä vielä parempia.

    • Hyviä elokuvia

      Tiedän tuon novellin. Nimi on Valtuuskunta. Siitä on tehty myös TV-elokuva. Se on melkein yhtä hyvä kuin Katsastus novellista tehty samanniminen Matti Ijäksen ohjaama elokuva, joka on myynnissä maksullisena dvdnä. Skiftesvik kertoi jossakin haastattelussa että Katsastus perustuu tosi tapahtumaan.

    • Paras kirja ikinä

      Oletteko lukeneet Soturikissoja? Osia on jo kuusi mutta tulee enemmänkin. Soturikissat keroo kissaklaaneista, joilla on omat reviirit. Kerran kotikisu nimeltään Ruska, menee metsään jossa asuu nämä klaanit. Vastassa on Myrskyklaani joka löytää "tunkeilijan". Myrskyklaanin päälikkö päättää säästää tämän hengen, mutta kysyy haluaako liittyä heidän klaaniinsa.
      Ruska miettii asiaa. Hänen täytyisi jättää hyvät ystävänsä. Seuraavana päivänä hän tulee takaisin metsään ja sanoo tulevansa jäseneksi. Myrskyklanin soturit pilkkaavat häntä kotikisuksi. Ruska saa oppilas nimen Tulitassu ja saa kaksi hyvää ystävää. Toinen joutuu lähtemään erakoksi, sillä heidän oma soturi aikoo tappaa tämän. He saavat vihiä soturin aikomuksista, hän aikoo tappaa päällikön päästäkseen itse päälliköksi. Kukaan ei usko Ruskaa ja hänen ystävää.
      Reviirikiistojen ja kamppailuiden keskellä Ruska saa selvitettyä mysteerin. Mutta hän on joutunut tehdä riskejä käymällä muiden klaanien mailla.
      Sitten kun Ruska päälikkö uskoo Ruskan olevan oikeassa, että soturi Tiikeri on petturi, hänet karkoitetaan. Tiikeri kuitenkin sanoi kostavansa, ja niin myös käy. Hän on päässyt toisen klaanin pääliköksi ja ujuttaa sudet Myrskyklaanin perään. Jäseniä kuolee, ystäviä ja läheisiä. He kuitenkin saavat suunitelmallaan sudet kuiluun, mutta päälikkö kuolee. Tulisydämestä on tullut päälikkö Tulitähti. Mutta tämä ei jää tähän... Tiikeritähdelle on tehtävä jotain...

    • Paras kirja ikinä

      Äskön kirjoittamani juoni Soturikissoista ei ole kovinkaan tarkka.

      Juoni on suht koht oikein, mutta jos luette tätä kirjasarjaa, huomaatte että se on tosi hyvä. Varsinkin kun rakastan kissoja=)

      Kannattaa lukea!

      Suositusikä ois mun mielest 11-15 vuotiail. Mut ei se haittaa jos joku aikuinen sitä lukis. En kyl tiiä kinnostaako ketään aikuista...

      • Korppi SAInt

        Skiftesvikin kirjoista mieleeni on jäänyt velmu sotafantasia Likinäköinen adjutantti jossa Suomi ja Ruotsi riitaantuvat jäkisottelussa ja syntyy sota. Suomi palkkaa kovan luokan ammattilaiskenraalin jostakin diktaattorimaasta ja äijä sählää kaikki asiat päin peetä.
        Kantsii lukea jos kirja jostain vielä löytyy.Siitä on aika kauan kun se ilmestyi.


    • alvari.raappavaara

      Joni-sedän tuotannosta kannattaa poimia myös Gagarin lumihangessa. Vanhempi lukijakinta muistaa legendaarisen kosmonautin käynnin Suomessa.

    • Öövini on hyvä

      MInä tykkään Katsastus elokuvasta ja sehän on myös kirjana.

    • Viltteri-fani

      Katsastus on niin uskomattoman hyvä leffa ettei sellaisia enää telkussa ole varaa tehdä vai mistä johtuu että ovat järkijään nyt limboja.Tietenkin paljon riippuu ohjaajasta mutta hyväkään ohjaaja ei tee hyvää leffaa jos käsikirjoitus on torso tai ei vain toimi.

    • Poosun poika

      Suomalainen merikirjallisuus on Eino Koivistoisen jälkeen ollut melko laadutonta ja lähinnä omakustanteiden kyhäilyä.
      Joni Sn rima on aina ollut korkealla.
      Pidän tätä uusin ta kirjaa jopa Skiftesvikin parhaana.
      Tähän asti suosikkini on ollut saman kirjailijan Pystyyn haudattu
      Se kestää monta lukukertaa ja avaa aina uusia asioita ja problematikkkaa mietittäväksi.

    • Edelliset hyllyssä

      Visuaalisia tarinoita, oikeastaan valmiita leffakäsiksiä. Uusinta en ole lukenut mutta toivossa eletään ja isäinpäivää odotellaan.

    • saapi kai toivoa

      Eräässä matineassa Skiftesvik kertoi halustaan kirjoittaa ruotsinsuomalaisten siirtolaisten elämästä. Sitä kirjaa olen odottanut. Näkyy merikirjat menevän edelle. Mutta toivossahan on hyvä elää.

    • SKF:n kontrolli

      Aika vähän on kirjoitettu ruosuista. Onko Skiftesvik asunut Ruotsissa? Vaikea siitä liukuhihnaelämästä on muuten kirjottaa.

    • Terveisiä Ouluun

      Terveiset Eskilstunasta. Traktoreita tultiin tekemään. Nyt eletään pansuunilla ja luetaan hullun lailla kirjoja. Meillä on täällä Suomen kielinen osasto kirjastossa. Skiftesvik on tuttu nimi kun täällä on paljon pohjoisen ihmisiä.Ruosut on hyvä aihe.

    • Ahteriseilurikin

      Suomessa ilmestyy harvoin kunnollisia merikirjoja.
      Omakustannus kirjoja painetaan toisinaan mutta ne ovat muisteluksia eivätkä romaaneja tai dokumentaarisia kirjoja.
      Luin Skiftesvijkin uuden kirjan ja tykkäsin siitä. Siinä oli oikeaa meri kuvausta ja siitä elämästä mitä puulaivojen ajalla elettiin eikä unohdettu pikku pisneksiä joita tehtiin. Laivat oli laivoja ja merellä liikkumisessa oli seikkailu meininkiä.

    • Able seaman

      Itsekin merellä nuoruudessani seilanneena oli mukava verestää merenkulun muistoja.
      Tässä kirjassa ollaan kyllä liikkeellä vanhalla puulaivalla. Itse seilasi höyryllä. Melkoista menoa sekin oli. Ei tiedä tämän päivän ns. merimiehet mitä oikeat merimiehet olivat ja minkälaista se työ oli.
      Skiftesvikin kirjoista olen aina tykännyt. Tämä on parhaasta päästä.

      • alvari.raappavaara

        Tänä valelääkärien aikana olikin riemullista törmätä valeperämieheen. Jopa yli-. Sangen monitahoisen tarinan Joni-setä on kehitellyt. Totuudellisuuspohjasta en tiedä, mutta aivan noinkin olisi voinut käydä sota-ajan melskeissä ja jälkiselvittelyjen velloessa armaassa isänmaassamme. Ainahan näitä välistävetäjiä ja tilanteen hyväksikäyttäjiä on ollut, Petsamosta Kööpenhaminaan. Etelän maitten liike-elämän etiikkaa en kommentoi.
        Merikirjailija, jos semmoinen lajityyppi halutaan tunnustaa, Skiftesvik tietennii on. Mutta ei vain sitä. Kylllä hänellä monesti kulkee ongelmallinen isä-poikasuhde kirjojen läpi. Tässäkin se on koko jutun käynnistävä voima.
        Joni-sedän sanankäytöstä olen aina tykännyt. Repliikeissä sanotaan juuri niin vähän kuin mahdollista. Ei mitään savolaista sanojen mälväystä vaan kertalaakilla perille. Kun valeperämies Jokela palaa kotin kahdeksan vuoden harhailun jälkeen hän kysyy äitimuorilta mitä isä puuhaiee. "Kuuntelee uutisia ja pieree." Voiko olennaisemmin asian pelkistää?
        Ihan itse olen aina pitänyt Jonia ennenmuuta huippunovellistina. Täällämainittu Katsastus on alunperin 30-sivuinen novelli, jota elokuvaksi muokataessa ympättiin mukaan aineksia muutamasta muusta samoja henkilöitä käsittelevästä novellista. Nautitava lopputulos lefastakin tuli. Täkäläinen katsastusasemaketju jakoi sitä kylkiäisenä asiakkaille mennävuonna. Oivaltavaa markkkinointia.
        Martinniemeä ja Pateniemi-Toppila aluetta vuosikymmeniä kierrelleenä ja alkuperäisen Suolamännyn juurella istuneena olen tietennii hieman jäävi kehumaan Skiftesvikiä. Tätä uusinta rohkenen suositella varauksetta.


    • Uusavuton oululainen

      Alvari vois neuvoa missä se kuuluisa suolamänty on?

    • alvari.raappavaara

      Meri-Toppilasta Rajakylään mennessä vanhaa tietä, ei nelostietä, ylitetään Suolamännyntie ja siinä risteyksessä oikealla on helkatin iso ja vanha mänty. Kaikkien vanhojen asioiden asiantuntija Siltavahti ( Oululehden kolumnisti Wiirret) vahvisti asian, siinä se on.
      Neljään vuoteen en ole paikalla käynyt, joten takuuta en voi antaa.

    • Erikoinen nähtävyys

      Suolamänty kasvaa Koskelantien ja Suolamännyn tien risteyksessä kaupungista tultaessa oikealla puolella. Puu on aika huonossa kunnossa mutta pystyssä.
      Skiftesvikin kirjan jälkeen mänty on rauhoitettu ja siitä on tullut turistikohde, yks päivä siinä oli bussilastillinen ihmisiä ja opas selitti porukalle puun historiaa.

    • satoja vuosia vanha

      Eikö siihen lyönytkin salama jokunen vuosi sitten? Mahtavan paksu se on.

    • Valeperämies asialla

      Perämies Jokela tuli ahmaistua melkein yhteen putkeen. Skiftesvikin parhaita ellei peräti paras kirja. Ihmettelin tarkkojen yksityiskohtien määrää. Panivat arvailemaan että tarina voi olla totuuspohjainen.

    • Puolikkaana

      Skiftesvikin kirjassa kerrottu Myllykoski oli hyvä laiva paras jengi mitä tiedän.

    • Luukkujen lemppariX

      Ystäväpäivän lahjana oli tämä perämies Jokelan seikkailuista kertova romaani. Paljon oli tuttua asiaa vaikka en ole koskaan ahteriin jäänyt,vähältä kerran piti. Onkohan tarina ihan tosi,kuka tietäis?

    • Kantsii ehkä kysäist

      Kuuntelin Roin kirjakaupassa kun Skiftesvik sanoi että kirja on osaksi totta,mutta asiahan selviää kun kysyt kirjailijalta.

    • Luin juuri äsken

      Onko tämä jonkun sortin elämäkerta? On kyllä niin todenmukainen kirja että vaikea uskoa ihan fiktioksi. Luulisi että jokin tosi tarina ainakin on taustalla.

    • Putaanpoika

      Kirja ei kiinnosta juurikaan ketään. Asiat poukkoilee jOMAKEHU HAISEE niin pirusti. Kaikki muut paitsi kirjailijan omat ovat rumia , mielisairaita suorastaan mitääntekemättömiä , kehnoja ihmisiä. Edellisessä ko kirjailijan kirjassa huonekaveritkin sairaalassa olivat rumia lihavia ja lääkärikin hoiti huonosti häntä niin että aortta puhkesi. Jos aortta rikkoontuu ,edessä varma kuolema. Kaikki on omakehua ja mielenkiinnotonta . Ketä kiinnostaa niin tylsästi kirjoitettu teksti. Näitä merimiesjuttuja on raumalaisella kirjailijalla niin paljon ja kiinnostavasti kirjoitettu. Ehkä joku martinniemeläinen kun nimiä on mainittu voi olla kiinnostunut. Jokaisellahan on oikeus yrittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe