Ledin pakkasenkesto

1 jo laitettu ulos

Kestääkö led-lamppu hyvin Suomen pakkasia? Katsoisin -35 C kestävyyden olevan riittävä. Toimiiko ja pysyykö valaistusteho samana?

27

6996

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E.Lektroni

      Kestää!

      Elektroniikka toimii paremmin mitä kylmempää on.

      • kaikenselitysmies

        "Elektroniikka toimii paremmin mitä kylmempää on."

        Elektrolyyttikondensaattorit eivät toimi miten kylmässä tahansa. Niiden toiminta huononee kovassa pakkasessa. Kondensaattorien datalehdet kertovat, mikä on kunkin osan pienin sallittu käyttölämpötila.

        Mutta LED sinänsä toimii kylmässä oikein hyvin, ja koskapa se silloin jäähtyy kunnolla, sen valovirran aleneminen käyttötuntien myötä on vähäistä. Toisin sanoen led on reilussa pakkasessa käytettynä pitkäikäinen. Taitaa ne elkot hajota ledilampusta ennenkuin ledin tunnit ovat täynnä. Vaikka eipä silti, on niitä hyvinkin pitkäikäisiä elkoja olemassa, sellaisia, jotka on tarkoitettu nimenomaan ledilamppuihin. Niiden luvatut kestoiät (maksimilämpätilassa, kuten aina) ovat jopa 20 000 tuntia. Tällaisia:
        http://www.rubycon.co.jp/en/products/recommend/r01/index.html
        www.rubycon.co.jp/en/catalog/e_pdfs/aluminum/e_LLE.pdf

        Eikä ammattiylpeä ja osaava lamppuinsinööri laita k.o. elkoa liian suureen rasitukseen, joten sen kestoikä käytännössä on vieläkin pidempi. Harmi vaan, että nykyään lamput suunnitellaan, ei kestämään, vaan hajoamaan nopeasti.

        Muuten olen sitä mieltä, että hehkulamput pitää saada takaisin kauppoihin.
        Näihin niin kutsuttuihin säästölamppuihin liittyy koko joukko ongelmia, jotka hehkulampuista puuttuvat, noin lyhyesti sanottuna.

        Ai niin: nythän on juuri se säätyyppi ja vuodenaika, kun on pirun kylmää, -20 - -35 astetta, ei tuule eikä aurinkopaneeleihin paista alkuunkaan tarpeeksi. Koska tuulivoima ja paneelit lienevät ainoat näiden mainittujen viherhaihattelijoiden hyväksymät sähköntuotantomuodot, eivätkä ne nyt tuota mitään, pitäisi näiltä viherunelmahöttöilijöiltä ilman muuta katkaista sähköt ja lämmitys. Se olisi erinomaisen looginen ratkaisu. Minusta ituhippien kaikkia syyllistävä ja kaikille kalliiksi tuleva punaviher-ekoilu on pysäytettävä.

        Itsehän kannatan vesi- ja ydinvoimaa, sekä hiilellä samaan aikaan tuotettavaa sähköä ja kaukolämpöä, joten sähkösaunon paukkupakkasillakin hyvillä mielin.
        Ja nautin hehkulampun lämpöisestä valosta.


    • Arvuuttaja46

      Käsittääkseni LED-lamppu vaan villiintyy viileydestä. Sitä en tiedä miten paljon missäkin lämpötilassa.

    • rickenbacker

      LED-lamppu kestää erinomaisesti lämpötiloja - 50 - 70. Saunaympäristö on vähän niin ja näin ? En ainakaan lujasti suosittele, valokuitutekniikka on siihen tarkoitukseen edelleen parasta. Viime aikoina on alan asiantuntijat ennustelleet että LED-lamput syrjäyttävät kokonaan ns. Energiansäästölamput loistelampputekniikalla n. 5 vuoden sisällä. Yhdyn tähän ajatukseen täysin, LED-tekniikka kehittyy tosi rajua vauhtia. Himmennettävät LED-lamput saa jo samaan hintaan kuin vuosi sitten himmentämättömät. Tehoalueet kasvavat ja hinnat lähentyvät jo kuluttajakäyttöä kovasti, ammattitasolla ollaan kovasti edellä mutta tuotteet ovat vielä suht' hinnakkaita.

      • Volfram rules

        En usko ledeihin ollenkaan - ei niistä ainakaan hehkulamppujen korvaajiksi ole. Eivät kestä kuumaa, valonjako on mitä on, spektri ja värintoisto on huono, muutama mainitakseni.


      • Hyviä ovat ledit
        Volfram rules kirjoitti:

        En usko ledeihin ollenkaan - ei niistä ainakaan hehkulamppujen korvaajiksi ole. Eivät kestä kuumaa, valonjako on mitä on, spektri ja värintoisto on huono, muutama mainitakseni.

        Lidlistä 3W kohdelamput kukkavaloihin ja sisustukseen/yleisvaloiksi. 4x kattovalaisimessa todella kirkas.

        Tarjoustalosta tehokkaat 6W Huyndai 2kpl/15€ tarjouksessa, kun tarvitsee enemmän valoa, 3-os lista astiakaapin alla, katon rajassa led-valoketjut.

        Motonetista halvalla 3x3W lätkät muuntajalla, yksi saunassa, kaksi pesuhuoneessa. Kaikissa hyvä valo ja kestää hyvin, en vaihtaisi enää tavallisiin tai es-lamppuihin. Säästää sähköä eikä tule paljon lämpöä.


      • Kdkdlddld
        Volfram rules kirjoitti:

        En usko ledeihin ollenkaan - ei niistä ainakaan hehkulamppujen korvaajiksi ole. Eivät kestä kuumaa, valonjako on mitä on, spektri ja värintoisto on huono, muutama mainitakseni.

        No sauna on ainoa paikka missä ledit ei toimi. Mutta kun käyttää muualla ledejä, niin kyllä minulla ainakin on varaa saunassa polttaa sitä hehkulamppua muutama tunti viikossa.

        Loisteputkivalaisimilla taitaa vielä olla ledejä parempi hyötysuhde, mutta valo on vähän ikävä.


      • ledisti
        Kdkdlddld kirjoitti:

        No sauna on ainoa paikka missä ledit ei toimi. Mutta kun käyttää muualla ledejä, niin kyllä minulla ainakin on varaa saunassa polttaa sitä hehkulamppua muutama tunti viikossa.

        Loisteputkivalaisimilla taitaa vielä olla ledejä parempi hyötysuhde, mutta valo on vähän ikävä.

        Minulla on ollut ledilamppu saunavalaisimessa koekäytössä jo ainakin pari vuotta. Ei ole vielä mennyt rikki. Ledilamppuja olen laittanut vaikka mihin, jääkaappiin, liesituulettimeen jne. Uunilamppua en ole ledillä vielä korvannut.


    • LED -valot

      http://www.unikkonordic.fi/valaistusopas/

      Täältä löydät tarvittavat tiedot LED -valaistuksesta ja valonlähteistä.

      LEDit ovat tehty kestämään varsinki kylmiäolosuhteita ja soveltuvat näin mainiosti pohjoismaalaiseen käyttöön.

    • wertyyyyy
    • Pakkasloisteputki

      ja mekaaninen kuristin on luotettavampi kuin mikä tahansa lediviritys kaupan hyllyltä ostettuna sattumanvaraisesti. Vaikka ledi komponenttina toimisi pakkasessa loistavasti, elektroniikka sen liitäntälaitteessa ei kauaa pakkasella menesty, ellei se ole tehty kestämään pakkasta. Sama pätee tietysti muidenkin lamppujen elektronisiin liitäntälaitteisiin.

    • Xl

      Miten niin elektroniikka ei kestä? LED itsekin on elektroniikan komponentti. Kestää hyvin pakkasta, lämpö on elektroniikan vihollinen. Kestäähän elektroniikka autoissa ja työkoneissakin, joissa on lisähaasteena suuret lämmönvaihtelut, jatkuvasti muuttuvat kosteusolosuhteet, pölyä ja jatkuvaa tärinää.
      Eli kuluttajan pitää osata katsoa lampuista sen tuottaman valomäärän lisäksi sen soveltuvuus tulevaan käyttöpaikkaan. Joissakin lamppupakkauksissa on ilmoitettu myös käyttölämpötila-alue.
      Valitettavasti tällä hetkellä kaupoissa myydään paljon ns. rihkamaa, joita ei voi kutsua lampuiksi. Syynä on kuluttajien halu ostaa halvalla, laadun kustannuksella.

      • Kestää jos halutaan

        Materiaalin ominaisuudet muuttuvat eri lämpötiloissa. Puolijohde ei käyttäydy välttämättä samalla tavalla lämpötilan muutoksissa kuin kupari. Hankalinta on kun eri materiaaleja on kerroksittain päällekkäin. Laitappa joku halpa LCD-näyttö pakastimeen viikoksi ja kokeile kylmiltään syttyykö. Voi toimia, mutta todennäköisempää on että ei inahdakaan.

        Autojen elektroniikan toiminta kovilla pakkasilla ei ole itsestään selvää. Se kestää, jos se on tehty kestämään. Suurin ongelma normaalin ulkolämpötilan vaihteluissa on kosteuden muutokset ja kosteuden tiivistyminen pakkasilla.


    • Tooned

      Led lamput eivät kestä tavallista käyttöä. Ostin muutaman led lampun noin 2 vuotta sitten. Merkki "LedMix 001" päiväys 06/2009 230V 1,8W E27 ja nyt jo kolme mennyt sököksi. Pääni päällä roikkuu hissi valaisin kolmelamppuinen ja yksi niistäkin jo pimeenä. Tavallista käyttöä - huoneeseen tuloa ja poistumista - ei vilkuttelua (lapset ym.). Ottaa päähän. Hehkulamput takaisin.

      • katsotukes

        iso osa ledmixeistä on myyntikiellossa sähköiskuvaaran vuoksi.


    • tauno7

      meillä on ollu jo yli viisi vuotta ledvalaistu numerovalo hämäräkytkimellä, toimii edelleen (ja miksi ei toimisi?), ja vaikuttaa että pakkasella loistaa kirkkaammin.

      • 1919

        Minulla kestää 5 e:n es-lamppu samassa paikassa 3,5 vuotta. Eli noin 1,4 e/a.


    • Äimän Käki

      Ostin LED ulkovalaisimen liiketunnistimella. Alle -15 °C lämpötilassa se ei enää syty eli sitä pitää modifioida jotta sen saa toimimaan alemmissa lämpötiloissa. Sen sijaan 3 kpl 2*18 watin loisteputkivalaisimia T8 putkilla ja elektronisella sytyttimellä ovat syttyneet ainakin -25 °C asti (kylmempää tänä talvena ei ole vielä ollut).

    • Nipsa

      Led itse kestää pakkasta hyvin. Sen sijaan jotkin sen ohjauslektroniikassa käytetyt komponentit eivät (esim. elektrolyyttikondensaattorit). Ja jos ohjauselektroniikka on suunniteltu toimimaan >0 C lämpötiioissa, niin se ei välttämättä toimi kylmissä olosuhteissa oikein, vaikka komponentit sen sietäisivätkin.

      • tv-vt

        Komponenttien lisäksi jotkut juotokset kestävät huonosti pakkasta: tinaseoksen rakenne muuttuu lämpötilavaihdoksissa niin että juotos vähitellen rapautuu ja murtuu. Eri materiaalien erilainen lämpölaajeneminen vielä tehostaa tätä. Koskee varsinkin pintaliitososien juotoksia.


      • tinur
        tv-vt kirjoitti:

        Komponenttien lisäksi jotkut juotokset kestävät huonosti pakkasta: tinaseoksen rakenne muuttuu lämpötilavaihdoksissa niin että juotos vähitellen rapautuu ja murtuu. Eri materiaalien erilainen lämpölaajeneminen vielä tehostaa tätä. Koskee varsinkin pintaliitososien juotoksia.

        Varsinkin lyijyttömän "Rohs"tinan ominaisuus.


    • led myyjä

      Kyllä ledmix uudet valikoima on ihan ok lampput se oli vain ne ensimeinän halpa lamppu erät mitä oli kaupassa 2009 mitä oli dip led teknikka. ny ne käyta SMD ja MCOB tekniika

    • Elektrokroonikko

      Niin kuin kirjoittajien koin erilaisista kokemuksista näkyy, on LED-tekniikka kehittymässä. Usein ne edulliset LED-valaisimet ovat vanhempaa tekniikkaa, ja uudemmat ovat hyviä, mutta vielä arvokkaita.
      Uusista _laadukkaista_ LED-taskulampuista voi todeta, että ne kestävät paremmin kuin käyttäjänsä, esimerkiksi vettä, kolhuja ja pakkasta. Akku/paristo pettää niissä ensimmäisenä.
      Sama juttu muissa LED-valaisimissa, muu elektroniikka on heikoin lenkki, pakkaa veitsesi ja poistu heimosta!
      Kun elektroniikkaa parannetaan TAI kun se pidetään sisätiloissa, ja pienjännite viedään ulos LEDeille, saadaan valaisimia, jotka kestävät kaikkea paitsi saunalämpötiloja.
      Valon värintoisto on tosiaan usein vielä surkeaa, mutta laajaspektriset LED:i ovat olleet kaupan jo pari vuotta, nyt odotellaan vain hinnan alentumista.

    • eeeeeeiiii

      tänään ajelin 38 asteen pakkasessa pimeällä ja ihmettelin miksi lisävalot (led ) näyttää huonosti.kotona menin katsomaan valoja ,ledit vaan vilkkuivat himmeästi. eivät ainakaan luminan valot kestä pakkasta.

    • Anonyymi

      Moi

    • Anonyymi

      Ikävästi ledit räpsyy kovilla pakkasilla, ennen kuin jää päälle. Ei viitsi sammuttaa kun rasittavaa räpsymistä tulee aina uudesta päällelaitosta. Kestää helposti 1 minuutin alle -20c pakkasissa ennen kuin räpsy lakkaa.

      • Anonyymi

        Yleistätköhän liikaa, minä ainakaan en ole huomannut tuollaista vaikka useamamnkin eri valmistajan lediä pihalla on. Moniko lamppu sinulla tuota tekee ja ovatko samaa mallia?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      45
      1625
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      7
      1248
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe