Aloitetaanko kuntauudistukset Ahvenanmaalta?

45

Ahvenanmaalla asuu suurin piirtein 27000 asukasta mutta siellä on 16 kuntaa.
Suuri osa tästä rahoitetaan Suomen jokavuotisella "klumpsummalla" eli sillä rahasäkillä joka lähetetään joka vuosi Helsingistä Maarianhaminaan.

36

154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuommoinen pikkukuntien veronmaksajien kustannuksella elävä RUOTSINKIELINEN virkaihmiskunta on TARPEETON ! Siis: KAIKKI YHTEEN !

      • taatusti

        Se on yksi työssäkäyntialue, kyllä soutuveneellä ehtii!


      • Toetterstroem
        taatusti kirjoitti:

        Se on yksi työssäkäyntialue, kyllä soutuveneellä ehtii!

        Mielestäni Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista ja Ahvenanmaasta. Siirretään verotusoikeus maakunnille kuten Ruotsissa, ja jätetään pikkukunnat hoitamaan lähidemokratiaa kuten Ahvenanmaalla. Tällöin koko kuntauudistusta ei tarvittaisi, ja meillä olisi n. 20 aluehallintoyksikköä.


    • aliluutnantti

      Soutuvene on sodan aikankin tarpeelliseksi koettu.
      Saatiin miehet sodan alta pois,turvaan...

    • Manne Mannerheim

      Ei nyt sentään. Täytyy se sentäs jokin roti olla asiassa. Ahnevanmaalaisilla täytyy olla oma kunta joka sadalle henkilölle. Vähintään 270 kuntaa. Silloin Ahnevanmaa työllistää kaikki ahnevanmaalaiset ja puoli Ruotsia. Lähettää vaan juntit lisää rahaa. Mitä te valitatte.

    • mää meilt kattottuna

      Ahneidenmaan asemaa Suomessa ei voi kuin kyseenalaistaa.
      Miksi
      Miksi
      Miksi ihmeessä?

      Mikä on ahneiden palkka...

      Miksi?

    • ukygfku

      So what? Tiedoksi: se klumpsumma on ihan sama riippumatta siitä onko Ahvenanmaalla yksi vai kaksisataa kuntaa.

      • Fuckk you!

        Entä jos suomalaiset eivät enää haluaa maksaa?


    • Tapio Rautalapio

      Enpä usko, että nettifennoja juurikaan kiinnostaa mikä summa millä perusteella ja milloin. Helpompikin urputtaa kun ei ole faktatietoa taakkana!

    • mullemulleKAIKKI

      "Enpä usko, että nettifennoja juurikaan kiinnostaa mikä summa millä perusteella ja milloin. Helpompikin urputtaa kun ei ole faktatietoa taakkana! "

      No kerroppas nyt meille kyllä meitä kiinnostaa millä perusteelle ja milloin
      heitäppäs myt faktaa kehiin Tapio Rautalapio vai meneekö liian vaikeaksi Rautalapiollekkin ?

    • Painostus?

      Kuulemma liitosvastaisia kuntia tullaan painostamaan valtionapujen menetyksillä mantereella.
      Ahneidenmaahan saa eniten valtionavustusta asukasta kohden koko valtakunnan alueista.

      Joten.....?

      • Ahvenanmaa ei saa valtionapuja, vaan ahvenanmaalaisten maksamia veroja takaisin. Kuntalainsäädäntö kuulu maakuntapäivien toimivaltaan, joten eduskunta ei voi tehdä päätöksiä Ahvenamaan kuntarakenteesta.


      • oh ho
        ahvennainen kirjoitti:

        Ahvenanmaa ei saa valtionapuja, vaan ahvenanmaalaisten maksamia veroja takaisin. Kuntalainsäädäntö kuulu maakuntapäivien toimivaltaan, joten eduskunta ei voi tehdä päätöksiä Ahvenamaan kuntarakenteesta.

        Vai maksaa Ahvenanmaa kahdensadan miljoonan euron edestä veroja jotka se saa takaisin varustomotukina ja muina tulonsiirtoina. Kerrotkos idiootti miten tämä on mahdollista jos koko maakunnan budjetti on vain 100 miljoonaa jos enää sitäkään.

        Ahvenanmaa yksinkertaisesti kierrättää Ankkalammelta sinne siirretyt varat. Kyllä sinä kiero loinen tämän tiedät vaikka esität yksinkertaista.


      • oh ho kirjoitti:

        Vai maksaa Ahvenanmaa kahdensadan miljoonan euron edestä veroja jotka se saa takaisin varustomotukina ja muina tulonsiirtoina. Kerrotkos idiootti miten tämä on mahdollista jos koko maakunnan budjetti on vain 100 miljoonaa jos enää sitäkään.

        Ahvenanmaa yksinkertaisesti kierrättää Ankkalammelta sinne siirretyt varat. Kyllä sinä kiero loinen tämän tiedät vaikka esität yksinkertaista.

        Aina sitä oppii uutta. Kerrotko vielä missä päin on kunta nimeltä Viking Line ja Tallink Silja? Täytyy soittaa maakuntahallitukseen kuinka paljon ne ovat myöntäneet maakuntaosuuksia näille!


      • Nikkivaras!
        ahvennainen kirjoitti:

        Aina sitä oppii uutta. Kerrotko vielä missä päin on kunta nimeltä Viking Line ja Tallink Silja? Täytyy soittaa maakuntahallitukseen kuinka paljon ne ovat myöntäneet maakuntaosuuksia näille!

        Ahneidenmkaan palkkasveko tuli taas tekemään työtään eli valkopesemään rasistihallintoaan.

        Nimimerkinkin hän varasti ja reksiteröi OIKEALTA Ahvenaiselta, joka aiheellisesti kritisoi suomenkielisten kohtelua Ahneidenmaalla.


      • Nikkivaras! kirjoitti:

        Ahneidenmkaan palkkasveko tuli taas tekemään työtään eli valkopesemään rasistihallintoaan.

        Nimimerkinkin hän varasti ja reksiteröi OIKEALTA Ahvenaiselta, joka aiheellisesti kritisoi suomenkielisten kohtelua Ahneidenmaalla.

        No eipä ole sitä OIKEAA Ahvenaista näkynyt, minun nikissäni on kaksi n:ää, joten se OIKEA voisi ihan hyvin rekisteröidä omansa, koska kirjoittaa sen eri tavalla. Mutta eipä ole tuntunut olevan kiinnostusta. Tietää varmasti, ettei kirjoita totuudenmukaisesti, joten pysyy hiljaa.


    • Burjan

      Ahneidenmaan kunnat voisi ihan nyvin liittää Närpiöön,
      samanlaisia svekkopettureita kaikki tyynnni!

    • Viva Tequila

      Ahvenanmaan hallintomallilla on työllistävä vaikutus, eikä sitä kannata purkaa, koska työttömyys aiheuttaisi sääst öjä suuremmat kustannukset.

    • Närpeksen Herpes

      Ahvenloiset kortistoon kunnan suojatyöpaikoista!

      • Ioni¤

        Ahvenainen totesi varin olennaisen seikan. Ahvenanmaan kunnat eivät saa valtionosuuksia erikseen vaan ne maksetaan "landskapsandel"-nimikkeenä maakuntahallituksen varoista kunnille.

        Oma käsityskantani on se, että kuntarakennetta tulee Ahvenanmaalla jossain määrin tiivistää, mutta on ennen kaikkea jatkettava kuntien yhteisten toimintojen kehittämistä. Selvää on tietenkin se, että saaristoisuus aiheuttaa merkittäviä kustannuspaineita palveluiden tuottamisessa mantereen olosuhteisiin verraten. Kuntien yhdistäminen kuitenkin vaikuttaa yleishallinnon kustannuksia vähentävästi kuntien keskushallinnon virkarakenteen tiivistyessä aivan kuten mantereellakin. Sinänsä kuntien yhdistämisessä välittöminä ksuatnnussäästöinä on yleishallintokustannusten (keskushallinto, valtuusto, kunnallishallistus ja lautakunnat) pieneneminen

        Ahvenanmaan kuntien talouden osalta todettakoon, että maakunnan kuntien toimintamenot ovat noin 147 miljoonaa euroa. Kunnallisten verojen osuus on 84 miljoonaa euroa ja maakuntaosuuden (landskapsandel) osuus on noin 40 miljoonaa miljoonaa euroa, jolloin loput katetaan toimintatuotoilla ja lainanotolla. Vertailukohtana toisin esille maakuntaan nähden asukasaluvultaan samankokoisen noin 27.000 asukkaan Savonlinnan kaupungin, jonka toimintamenot ovat 150 miljoonaa euroa, jossa verotulot ovat 85 miljoonaa ja valtionosuudet 37 miljoonaa. Äkkikatsomalta kuntien osalta voitaisiin puhua samankaltaisesta talousrakenteesta, mitä kuitenkin hämärtää se, että Ahvenanmaan kuntien terveyden- ja sairaanhoidon kustannukset noin 81 miljoonaa euroa kustannetaan maakuntahallituksen budjetista, ei kuntien. Siis yhteenlaskien sairaanhoito mukaan lukien sen toimintamenot olisivat 147 miljoonaa 81 miljoonaa eli 228 miljoonaa ja siten 78 miljoonaan euroa suuremmat verrokkiin Savonlinnan nähden.

        Erittäin mielenkiintoista on myös verrata Ahvenanmaan kunnissa olevan henkilöstön määrää ja ylipäätään julkisen sektorin henkilöstön määrää mantereen vastaavaan määrään. Nojaan tietoihin vuodelta 2008 (ÅSUB rapport 2009).

        Ahvenanmaan kuntien henkilöstömäärä oli viimeisimmän selvityksen mukaan 1837 henkeä eli 67 henkilöä 1000 asukasta kohden ja 13,7 % koko työvoimasta. Manner-Suomessa lukumäärä oli noin 500.00 ja 96 henkilöä 1000 asukasta kohden. Näyttäisi näin ollen siltä, että kuntien henkilöstörakenne olisi Ahvenanmaalla jopa Manner-Suomea keveämpi. On kuitenkin muistettava se, että näihin lukuihin ei sisältyne maakunnallisen sairaanhoito-ja terveystoimen 1066 henkeä, Tarkistan asian. Muualla Suomessa vastaavat tehtävät kuuluvat kunnille ja kuntayhtymille. Olisi siten syytä todeta, että kunnallisen sektorin työvoimaosuus kokonaistyövoimasta nousee noin 2800 henkilöön eli hieman yli 100 henkilöön 1000 asukasta kohden eli hieman yli maan keskiarvon.

        Saaristo on luonnollisesti ongelmallinen alue. Kunnallisten palvelujen järjestämisen suhteen se on varsin haasteellinen tilanne. Kun asutusta, joka tarvitsee kunnallisia palveluja, asuu liikenteellisesti rikkinäisellä saaristoalueilla, voidaan joutua tilanteeseen, jossa joudutaan pitämään yllä enemmän toimintayksiköitä (kouluja, vanhainkoteja yms.) monessa paikassa ja pienempinä kuin pelkästään väestöpohjan kannalta ajatellen olisi tarkoituksenmukaista ja järkevää. Tästä kustannusongelmasta lienee esimerkki peruskouluopetuksen kustannus/oppilas Ahvenanmaalla, joka on noin 11.500 euroa.

        Sinänsä kuntien yleishallinnon kustannukset maakunnassa ovat noin 9 miljoonaa, josta Maarianhaminan osuus noin 1,5 miljoonaa. Tämä osuus tulisi tietenkin huomattavissa kuntien yhdistyessä määrin pienenemään. Epäileväisempi olisin palvelutuotannon kustannusten suhteen. Nythän tietenkin tulisi edelleen kannustaa kuntia pitämään yhteisiä, kouluja, vanhainkoteja jne. silloin kun sellaisen järjestäminen on mahdollista. Aina se ei ole vain mahdollista. Tuskinpa saaristoalueen kuntalaiset haluaisivat kunnallisen päivähoidon olevan Maarianhaminassa tai että peruskoulun ala-asteelaiset matkustaisivat päivittäin Maarianhaminaan. Ymmärrän kyllä palvelutuottamisen lähtökohtaisen kustannushankaluuden; mutta ratkaisuja tehostamiseen tulee etsiä. Välttämättä se ei ole yhden kunnan ratkaisu, vaikkakin kuntarakenteen tiivistämiseen voi olla aihetta.


      • 45
        Ioni¤ kirjoitti:

        Ahvenainen totesi varin olennaisen seikan. Ahvenanmaan kunnat eivät saa valtionosuuksia erikseen vaan ne maksetaan "landskapsandel"-nimikkeenä maakuntahallituksen varoista kunnille.

        Oma käsityskantani on se, että kuntarakennetta tulee Ahvenanmaalla jossain määrin tiivistää, mutta on ennen kaikkea jatkettava kuntien yhteisten toimintojen kehittämistä. Selvää on tietenkin se, että saaristoisuus aiheuttaa merkittäviä kustannuspaineita palveluiden tuottamisessa mantereen olosuhteisiin verraten. Kuntien yhdistäminen kuitenkin vaikuttaa yleishallinnon kustannuksia vähentävästi kuntien keskushallinnon virkarakenteen tiivistyessä aivan kuten mantereellakin. Sinänsä kuntien yhdistämisessä välittöminä ksuatnnussäästöinä on yleishallintokustannusten (keskushallinto, valtuusto, kunnallishallistus ja lautakunnat) pieneneminen

        Ahvenanmaan kuntien talouden osalta todettakoon, että maakunnan kuntien toimintamenot ovat noin 147 miljoonaa euroa. Kunnallisten verojen osuus on 84 miljoonaa euroa ja maakuntaosuuden (landskapsandel) osuus on noin 40 miljoonaa miljoonaa euroa, jolloin loput katetaan toimintatuotoilla ja lainanotolla. Vertailukohtana toisin esille maakuntaan nähden asukasaluvultaan samankokoisen noin 27.000 asukkaan Savonlinnan kaupungin, jonka toimintamenot ovat 150 miljoonaa euroa, jossa verotulot ovat 85 miljoonaa ja valtionosuudet 37 miljoonaa. Äkkikatsomalta kuntien osalta voitaisiin puhua samankaltaisesta talousrakenteesta, mitä kuitenkin hämärtää se, että Ahvenanmaan kuntien terveyden- ja sairaanhoidon kustannukset noin 81 miljoonaa euroa kustannetaan maakuntahallituksen budjetista, ei kuntien. Siis yhteenlaskien sairaanhoito mukaan lukien sen toimintamenot olisivat 147 miljoonaa 81 miljoonaa eli 228 miljoonaa ja siten 78 miljoonaan euroa suuremmat verrokkiin Savonlinnan nähden.

        Erittäin mielenkiintoista on myös verrata Ahvenanmaan kunnissa olevan henkilöstön määrää ja ylipäätään julkisen sektorin henkilöstön määrää mantereen vastaavaan määrään. Nojaan tietoihin vuodelta 2008 (ÅSUB rapport 2009).

        Ahvenanmaan kuntien henkilöstömäärä oli viimeisimmän selvityksen mukaan 1837 henkeä eli 67 henkilöä 1000 asukasta kohden ja 13,7 % koko työvoimasta. Manner-Suomessa lukumäärä oli noin 500.00 ja 96 henkilöä 1000 asukasta kohden. Näyttäisi näin ollen siltä, että kuntien henkilöstörakenne olisi Ahvenanmaalla jopa Manner-Suomea keveämpi. On kuitenkin muistettava se, että näihin lukuihin ei sisältyne maakunnallisen sairaanhoito-ja terveystoimen 1066 henkeä, Tarkistan asian. Muualla Suomessa vastaavat tehtävät kuuluvat kunnille ja kuntayhtymille. Olisi siten syytä todeta, että kunnallisen sektorin työvoimaosuus kokonaistyövoimasta nousee noin 2800 henkilöön eli hieman yli 100 henkilöön 1000 asukasta kohden eli hieman yli maan keskiarvon.

        Saaristo on luonnollisesti ongelmallinen alue. Kunnallisten palvelujen järjestämisen suhteen se on varsin haasteellinen tilanne. Kun asutusta, joka tarvitsee kunnallisia palveluja, asuu liikenteellisesti rikkinäisellä saaristoalueilla, voidaan joutua tilanteeseen, jossa joudutaan pitämään yllä enemmän toimintayksiköitä (kouluja, vanhainkoteja yms.) monessa paikassa ja pienempinä kuin pelkästään väestöpohjan kannalta ajatellen olisi tarkoituksenmukaista ja järkevää. Tästä kustannusongelmasta lienee esimerkki peruskouluopetuksen kustannus/oppilas Ahvenanmaalla, joka on noin 11.500 euroa.

        Sinänsä kuntien yleishallinnon kustannukset maakunnassa ovat noin 9 miljoonaa, josta Maarianhaminan osuus noin 1,5 miljoonaa. Tämä osuus tulisi tietenkin huomattavissa kuntien yhdistyessä määrin pienenemään. Epäileväisempi olisin palvelutuotannon kustannusten suhteen. Nythän tietenkin tulisi edelleen kannustaa kuntia pitämään yhteisiä, kouluja, vanhainkoteja jne. silloin kun sellaisen järjestäminen on mahdollista. Aina se ei ole vain mahdollista. Tuskinpa saaristoalueen kuntalaiset haluaisivat kunnallisen päivähoidon olevan Maarianhaminassa tai että peruskoulun ala-asteelaiset matkustaisivat päivittäin Maarianhaminaan. Ymmärrän kyllä palvelutuottamisen lähtökohtaisen kustannushankaluuden; mutta ratkaisuja tehostamiseen tulee etsiä. Välttämättä se ei ole yhden kunnan ratkaisu, vaikkakin kuntarakenteen tiivistämiseen voi olla aihetta.

        "Ahvenanmaan kunnat eivät saa valtionosuuksia erikseen vaan ne maksetaan "landskapsandel"-nimikkeenä maakuntahallituksen varoista kunnille."

        Eräät ahvenanmaalaiset poliitikot joille kokonaisuus on selvillä ei halua luopua "klumpsumma-systeemistä". Kun lukee oolannin omaa lehteä niin kyllä se siltä tulee esiin.
        Kiintomaalta lähetetään "säkissä" enemmän kuin oolannista tulee, näin se on.


      • Toetterstroem
        Ioni¤ kirjoitti:

        Ahvenainen totesi varin olennaisen seikan. Ahvenanmaan kunnat eivät saa valtionosuuksia erikseen vaan ne maksetaan "landskapsandel"-nimikkeenä maakuntahallituksen varoista kunnille.

        Oma käsityskantani on se, että kuntarakennetta tulee Ahvenanmaalla jossain määrin tiivistää, mutta on ennen kaikkea jatkettava kuntien yhteisten toimintojen kehittämistä. Selvää on tietenkin se, että saaristoisuus aiheuttaa merkittäviä kustannuspaineita palveluiden tuottamisessa mantereen olosuhteisiin verraten. Kuntien yhdistäminen kuitenkin vaikuttaa yleishallinnon kustannuksia vähentävästi kuntien keskushallinnon virkarakenteen tiivistyessä aivan kuten mantereellakin. Sinänsä kuntien yhdistämisessä välittöminä ksuatnnussäästöinä on yleishallintokustannusten (keskushallinto, valtuusto, kunnallishallistus ja lautakunnat) pieneneminen

        Ahvenanmaan kuntien talouden osalta todettakoon, että maakunnan kuntien toimintamenot ovat noin 147 miljoonaa euroa. Kunnallisten verojen osuus on 84 miljoonaa euroa ja maakuntaosuuden (landskapsandel) osuus on noin 40 miljoonaa miljoonaa euroa, jolloin loput katetaan toimintatuotoilla ja lainanotolla. Vertailukohtana toisin esille maakuntaan nähden asukasaluvultaan samankokoisen noin 27.000 asukkaan Savonlinnan kaupungin, jonka toimintamenot ovat 150 miljoonaa euroa, jossa verotulot ovat 85 miljoonaa ja valtionosuudet 37 miljoonaa. Äkkikatsomalta kuntien osalta voitaisiin puhua samankaltaisesta talousrakenteesta, mitä kuitenkin hämärtää se, että Ahvenanmaan kuntien terveyden- ja sairaanhoidon kustannukset noin 81 miljoonaa euroa kustannetaan maakuntahallituksen budjetista, ei kuntien. Siis yhteenlaskien sairaanhoito mukaan lukien sen toimintamenot olisivat 147 miljoonaa 81 miljoonaa eli 228 miljoonaa ja siten 78 miljoonaan euroa suuremmat verrokkiin Savonlinnan nähden.

        Erittäin mielenkiintoista on myös verrata Ahvenanmaan kunnissa olevan henkilöstön määrää ja ylipäätään julkisen sektorin henkilöstön määrää mantereen vastaavaan määrään. Nojaan tietoihin vuodelta 2008 (ÅSUB rapport 2009).

        Ahvenanmaan kuntien henkilöstömäärä oli viimeisimmän selvityksen mukaan 1837 henkeä eli 67 henkilöä 1000 asukasta kohden ja 13,7 % koko työvoimasta. Manner-Suomessa lukumäärä oli noin 500.00 ja 96 henkilöä 1000 asukasta kohden. Näyttäisi näin ollen siltä, että kuntien henkilöstörakenne olisi Ahvenanmaalla jopa Manner-Suomea keveämpi. On kuitenkin muistettava se, että näihin lukuihin ei sisältyne maakunnallisen sairaanhoito-ja terveystoimen 1066 henkeä, Tarkistan asian. Muualla Suomessa vastaavat tehtävät kuuluvat kunnille ja kuntayhtymille. Olisi siten syytä todeta, että kunnallisen sektorin työvoimaosuus kokonaistyövoimasta nousee noin 2800 henkilöön eli hieman yli 100 henkilöön 1000 asukasta kohden eli hieman yli maan keskiarvon.

        Saaristo on luonnollisesti ongelmallinen alue. Kunnallisten palvelujen järjestämisen suhteen se on varsin haasteellinen tilanne. Kun asutusta, joka tarvitsee kunnallisia palveluja, asuu liikenteellisesti rikkinäisellä saaristoalueilla, voidaan joutua tilanteeseen, jossa joudutaan pitämään yllä enemmän toimintayksiköitä (kouluja, vanhainkoteja yms.) monessa paikassa ja pienempinä kuin pelkästään väestöpohjan kannalta ajatellen olisi tarkoituksenmukaista ja järkevää. Tästä kustannusongelmasta lienee esimerkki peruskouluopetuksen kustannus/oppilas Ahvenanmaalla, joka on noin 11.500 euroa.

        Sinänsä kuntien yleishallinnon kustannukset maakunnassa ovat noin 9 miljoonaa, josta Maarianhaminan osuus noin 1,5 miljoonaa. Tämä osuus tulisi tietenkin huomattavissa kuntien yhdistyessä määrin pienenemään. Epäileväisempi olisin palvelutuotannon kustannusten suhteen. Nythän tietenkin tulisi edelleen kannustaa kuntia pitämään yhteisiä, kouluja, vanhainkoteja jne. silloin kun sellaisen järjestäminen on mahdollista. Aina se ei ole vain mahdollista. Tuskinpa saaristoalueen kuntalaiset haluaisivat kunnallisen päivähoidon olevan Maarianhaminassa tai että peruskoulun ala-asteelaiset matkustaisivat päivittäin Maarianhaminaan. Ymmärrän kyllä palvelutuottamisen lähtökohtaisen kustannushankaluuden; mutta ratkaisuja tehostamiseen tulee etsiä. Välttämättä se ei ole yhden kunnan ratkaisu, vaikkakin kuntarakenteen tiivistämiseen voi olla aihetta.

        Ja eikös tänään juuri hesarissa Sitran tutkija kirjoittanut kriittisesti kuntauudistuksesta. Kunnan koolla ja palveluiden tehokkudella ei ole mitään korrelaatiota tutkimusten mukaan. Suuin ongelma lienee esim. kasvukeskusten kavoituspolitiikassa. Ahvenanmaalla tätä ongelmaa ei ole. Tosin en tiedä Maarianhaminan tilanteesta.


      • orvl ikun neul paper

        Vaikka ålantiloiset onkin pikku kaloja isossa meressä uskon heillä silti olevan merkittävän vaikutuksen.


    • kakskielinen

      Puhukaapa nyt omista asioistanne. Ahvenmaan taloudellinen vaikutus Suomen valtiontalouteen on suurin piirtein plus miinus nolla, ei sinne menee suunnilleen tarkkaan sama summa joka sieltä tulee. Jotakin tietoa olisi kyllä hyvä olla, ennenkuin menee aukomaan päätään ihan munatunteella.

      • Oolantikustannus 2-X

        .

        Oolannin maakunta vie n. 2 kertaa enemmän valtionrahoja kuin muut maakunnat keskimäärin per asukas

        .


      • el tos san eli bats

        Hyvä että svekkuli kerrankin myöntää häikäilemättömän röyhkeän omaisuus kierrätyksen. Jos ålantiloiset ovat mielestäsi ansainneet rajattomat tukiaisensa ja etuoikeutensa niin miksi ei vaikka kainuulaiset, lappilaiset tai savolaiset ole. Kyllä kai nyt Lappi sijoitsee strategisesti tärkeämmällä paikkalla kuin Ahneidenmaa.

        Ja vaikka emme voikkaan pysäyttää Venäjän Pohjoista laivastoa niin voimme hidastaa sitä ja varmistaa ettei vuosi 1985 toistu. Toisaalta norjalaiset on amerikkalaisen rahan vankeja ja mitäpä se itsekeskeistä typerää ahnetta ålantiloista liikuttaisi vaikka Venäjän pohjoinen laivasto tappaisi kaikki Vuoreijasta Tromssaan.


    • j.ryyti
    • kakskielinen

      Pääosa Ahvenmaalle maksetusta rahasta on sinne palautettavia valtionveroja, eli varsinainen tukiosuus on huomattavasti pienempi. Valtionverojen palautus on sikäli paikallaan, että valtionhallinnon tehtävistä (Suomessa) iso osa hoidetaan Ahvenanmaalla maakuntahallinnon työnä. Lisäksi Ahvenanmaalle maksetaan valtionapuihin käsittääkseni ns. saaristolisää, mutta sitä maksetaan kyllä myös suomenkielisille saaristoalueille, mm. Saimaan alueella, joten siitä lienee turha mukista.
      Tuijottaminen pelkään euromäärään on siis harhaanjohtavaa, sillä ei kai jossakin Pohjois-Savossa kunnat sentään valtion tehtäviä hoitele? Kun otetaan pois saaristolisän ja palautettavien verojen vaikutus, niin lopputulos ei ole kaukana tuosta plus/miinus nollasta.
      Vaikka ei sen puoleen, kyllä ne itsenäistyäkin voisivat, ei siinä mitään.

      • j.ryyti

        Ahvenanmaa ei osallistu mm. näihin:

        -armeijan ylläpitoon, jonka tehtävä on kriisin sattuessa puolustaa Ahvenanmaata
        -lähetystöverkoston ylläpitoon
        -ei myöskään valtion hallinnon kustannuksiin Manner-Suomessa

        Ahvenanmaa saa 4,5 % kaikista Suomen valtion tuloista päältä. Ml. esim. valtion yhtiöiden osingot ja osakemyyntitulot.

        Kun valtio puolestaan sijoittaa johonkin yhtiöön rahaa ei Ahvenanmaa osallistu sijoitukseen.

        Ahvenanmaa osallistuu vain kun jaetaan niiden tuloja.

        http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/34248-ahvenanmaan-talous-kuralla-imf-apuun


    • 34

      4,5 %?

      • j.ryyti

        VVM ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen välillä on olemassa sopimus,että valtio tulouttaa kaikista tuloistaan Ahvenanmaalle 4,5 %.

        Sitä sanotaan könttäsummaksi, klumpsumman,jonka prosentin kyllä kaikki ahvenanmaalaiset tietävät ja tuntevat. Päätettiin,että on liian vaikeaa laskea Ahvenanmaan keräämät verot ja palauttaa ne Ahvenanmaalle.

        Näin päädyttiin tuohon 4,5 % könttäsummaan. Syystä,että Ahvenanmaa on itsenäinen finansssialue.

        Sillä on oikeus maakuntaveroon (kunnallisverotuksen lisäksi) mutta Ahvenanmaa ei ole ottanut sitä käyttöön,koska rahavirta Helsingistä on ollut niin suotuisa,että ei ole tarvinnut maakuntaveroa ottaa käyttöön.

        Mainittakoon,että Ahvenanmaalla ei myöskään makseta YLE:n tv-maksua.


      • j.ryyti

        34,

        Hyvä havainto. Oikea prosentti on 0,45 %. Valitteluni.


    • 34
      • j.ryyti

        34,

        Ahvenanmaa on itsenäinen finanssialue Suomen valtion rahataloudessa.

        Se,että ahvenanmaalaiset eivät osallistu mitenkään valtion hallinnon kuluihin esim. Helsingissä ei ole estänyt ahvenanmaalaisia valittamsta mm. Helsingin keskusvirastojen ruotsinkielisistä palveluista.

        He saavat ilmaiseksi ne palvelut, osallistumatta niiden tuottamisen kustannuksiin,mutta se ei ole estänyt jatkuvaa valittamista niistä.

        Sellainen on Ahnemaalla ajatuksen juoksu.

        Lähde: mm. Ålands tidningen.


    • oprite

      koska Suomi on kansainvälisillä sopimuksilla luvannut käyttää ruotsia kontakteissa Anhvenanmaalle. Jos Suomi haluaa irtisanoutua tästä niin neuvottelupöytään, ei sellaisesta voi yksipuolisesti irtisanoutua. Ja sen jälkeen hyvästi Kustavista länteenpäin. Ajattele nyt vähän, ei mikään maa omatahtoisesti luovu omista alueistaan.

      • kir orl nel läps pap

        Hui ku pelottaa. Tekö kalastajat julistaudutte itsenäiseksi. Millä lihaksilla? Gripeneilläkö. hahahahah

        Siinä tapauksessa Suomi antaa läpikulun Venäjän voittomattomalla öljyjätille marssia Osloon asti ja alistaa ja orjuuttaa kaikki Pohjolan asukkaat. Äläkä luule että NATO teitä pelastaa. Ei amerikkalaiset joidenkin Arktisella piirillä elävien natsien takia mitään kolmatta maailmansotaa mahtavan Venäjän kanssa aloita.

        Minua ei haittaisi vaikka joituisinkin Siperiaan. Tieto siitä että te itsekkäät typerät raukkamaiset inhottavat pelkurimaiset valehtelevat ylimieliset paskat menitte mukana helpottaisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      44
      2016
    2. Syksyinen aamuketju suden

      Hyvää huomenta ja kaunista syyspäivää. 🌞🍁🍂☕
      Ikävä
      227
      1200
    3. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      131
      1117
    4. Tiiät että oon sulle ainoa sopiva mies

      Jonka oot koskaan nähnyt. Tämä on täysin selvä asia.
      Ikävä
      133
      915
    5. Triatleetti osti Levin

      Mun Lappi on tosiasia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      896
    6. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      23
      855
    7. Onhan se myönnettävä

      Että alkaa jo vähän puuduttamaan tämä. Aion silti ottaa tästä kaiken irti viimeisiä rippeitä myöden. Olenpa sitten suju
      Ikävä
      54
      842
    8. Astuin tuntemattomaan

      kun sinut tapasin, sieluni valo. Niin olen paljaaksi riisuttu kuin syksyiset puut.
      Ikävä
      50
      782
    9. Rakastan sinua niin paljon

      Kun ollaan tutustuttu lisää niin se rakkaus ei ole vähentynyt vaan muuttunut. Jännitys on vähentynyt ja tilalle on tullu
      Ikävä
      40
      760
    10. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      35
      746
    Aihe