Välivuosi eikä "mitään tekemistä"

rähmäkäpälä

Terveeeee
Mulla on tämmöinen tilanne, että pidän lukion jälkeen välivuotta opiskelusta ihan omasta tahdostani. Ei kiinnostanut opiskelu, ja ajattelin säästellä rahoja jatkoa varten, eikä jonkunlainen työkokemus ole koskaan pahaksi. Ajattelin siis hakea töitä ja sainkin yllättäen homman joka osoittautui kuitenkin ihan paskaduuniksi. kuukauden olen töissä ollut ja nyt päätän ottaa lopputilin vaikkei tietoakaan uudesta työpaikasta. hakemuksia on lähetelty sinne ja tänne muttei vielä oikein mitään sopivaa löytynyt. En kertakaikkiaan jaksa tämänhetkistä työtäni. Haluan nauttia elämästä vielä kun olen nuori ja siks en jaksa tehdä jotain ihan vastenmielistä työtä. Onko siis ihan väärin viettää välivuosi tekemättä erityisemmin mitään? Joku työ olis tosin tosi hyvä juttu, joku jota kans jaksaisi tämmöinen laiskuri tehdä. Tuntuu vaan vähän siltä ettei mikään kiinnosta ja tulevaisuus näyttää epätoivoiselta. hain syksyn yhteishaussa yhteen kouluun mutta en tiedä kuinka hyvin pärjään pääsykokeissa. anteeksi kaikki tää valitus... mut olisko kellään mitään näkökulmia tähän? onko oikein viettää välivuosi ottamalla rennosti ja tekemällä mitä huvittaa, esim harrastusten parissa? monet sanoo ettei välivuosi kannata mut itse tunnen olevani sen tarpeessa. Haluan aikaa itselleni, onko se ihan typerää? vai meneekö siinä vuosih hukkaan?
Arvostan kaikenlaisia mielipiteitä. Oon vaan vähän hukassa...

6

1143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+1

      Kyllä, kannattaa ehdottomasti viettää välivuosi tehden "ei mitään" ja nauttia samalla elämästä. Vuoden jälkeen kannattaa laajentaa sitä kymmeneksi vuodeksi ja sitten eteenpäin neljäksikymmeneksi vuodeksi. On tosi jees olla hedonisti, palvella itseään ja nauttia elämästä, juuri miten itse vain haluaa. Pääasia on, että joku kustantaa tämän kaiken.
      Lähde vaikkapa Intiaan, sillä elämä on ihan jees etkä ole hukassa edes itseltäsi. Tai mene Thaikkuihin vuodesksi, reppu selkään ja kokemuksia keräämään. Tai yksi vaihtoehto on ihan maailmanympärimatka, liftaten tai sitten lentokoneella. Kai isäsi ja äitisi kustantavat sinulle lennot vaikkapa halpalentoyhtiöillä paikasta toiseen, jotta voit keskittyä itseesi.
      Tässä yksi näkökulma, joita olit vailla.

    • It's up to you

      " Onko siis ihan väärin viettää välivuosi tekemättä erityisemmin mitään? "

      Miksi kysyt sitä meiltä muilta? No, tietysti se on "väärin" esimerkiksi bkt:n kasvun näkökulmasta, jostain muusta näkökulmasta ehkä sitten oikein, jos niin haluaa ajatella. Itsehän sen parhaiten tiedät, mitä jaksat ja mitä et.

      • musta näin

        Nojaa... mä jos tuun kohta pitää välivuoden ni lähen sijaistamaan. Suosittelisin sullekin, sillä se on helppoa hommaa ja työkään ei vakituista, joten sitä ois aina sillontällön eripitusissa jaksoissa. Onhan siis iha OK olla tekemättä mtn, mut kyllä must kannattaa jotain tehä vaikkeikaan ihan kokoajan.


    • eräsvälivuottapitävä

      Mua henkilökohtasesti ärsyttää yleinen negatiivinen asenne sellaisia välivuotta pitäviä kohtaan, jotka jäävät ns. kotiin vain hengailemaan. Täällä länsimäissä korostetaan liikaa suorittamista, suorittamista ja vielä kerran suorittamista. Tuntuu ettei elämä muuta olekaan kuin suorittamista ja jatkuvaa tekemistä. Koko ajan jokaisen ihmisen pitäisi TEHDÄ JOTAIN, jotta hänet voitaisiin luokitella ns. kunnolliseksi ja hyödylliseksi ihmiseksi.

      Totta kai välivuotta pitävällä on töihin / au pairiksi / vapaaehtoistyöntekijäksi meno oiva vaihtoehto, mutta mielestäni kannattaisi pysähtyä miettimään, tarviiko sitä koko ajan olla pää kolmantena jalkana tekemässä jotain? Chillatkaa ihmiset. Joskus on hyvä pysähtyä hengähtämään ja vain OLLA, tutkiskella itseään ja miettiä, mitä elämältään haluaa. Tietenkään ei ole hyvä jumittua mitääntekemättömäksi liian pitkäksi aikaa. Kuitenkin joillekin tällainen tekemättömyys tekee todella hyvää - kaipuu koulunpenkille kasvaa ja opiskelumotivaatio lisääntyy. Lisäksi stressi ja väsymys yleensäkin helpottavat. Toisaalta jotkut voivat ahdituakin pelkästä chillailusta...

      Ottakaa huomioon, että mahdollisuutta tällaiselle mitääntekemättömyydelle tuskin tulee enää ennen eläkeikää, ellette jää työttömäksi. Itse pidän tällä hetkellä välivuotta. Kävin jouluun asti töissä, ja nyt tammikuun olen selaillut eri koulutusoppaita ja paneutunut mitä hakisin opiskelemaan. Voin kertoa että joskus tämä ns. mitääntekemättömyys tekee ihmiselle hyvää.

    • chichi

      "Minä asun kotona, äiti/isä elättää, käy töissä, stressaa murehtii, maksaa minun laskut, minä olen laiska ja chillaan kotona, vähän pilveä polttelen vain ja chillaan, en tuo rahaa pöytään, saan nukkua kun muut menevät töihin ja elättävät minut, on se mulla niin helppoa, harmi ettei muilla ole, mutta minäpä chillaan vain, on se helppoa..."
      Joo, kärjistin, mutta ite tajuan laiskottelun vain silloin jos maksaa jotain sille, joka sen laiskottelun kustantaa = kustantaa oman laiskottelunsa. Minusta on vain jotenkin tosi yksioikoista, lapsellista ja noloa jos vain oman laiskuutensa takia jää leviämään kotisohvalle eikä mieti yhtään vanhempia. Eri asia tietysti jos on jotain mielenterveysongelmaa tai syrjäytymistä, mutta ne ei yleensä ole tahdonalaisia juttuja, kun taas joku laiskotteluvuosi on.
      Olen itekin sitä mieltä, että töitä ehtii tehdä monta vuotta vielä, eikä ihmisillä ole mikään kiire stressaamaan ja kuolemaan työelämään. Mutta en osaa siltikään mieltää sitä järkeväksi, että toisella kädellä osoittaa sormella, että älkää nyt suorittako koko elämäänne, ja toisella kädellä ottaa rahat ja ruuat ja majoituksena joltain onnettomalta työssä puurtavalta "suorittajalta", yleensä vanhemmalta. Joku sen laiskottelunkin maksaa.
      Jos meinaa vain ottaa rennosti välivuoden, niin on se reilua antaa sitten vaikka koko työttömyystuki vanhemmalle tai ostaa ees ite ruokaa, niin ei tartte ihan olla loisena joka ei tee mitään, opiskele mitään, eikä yritä välttämättä edes kehittyä ihmisenä.

    • Hei,
      Olen toimittaja Veera Honkanen ja teen juttua nuorista työttömistä Huili-lehteen. Huomasin tämän keskustelun ja ajattelin, että teillä voisi olla omakohtaisia kokemuksia, joita olisi hyvä kertoa muillekin.

      Olen kiinnostunut siitä, miksi palkkatyö tai opiskelu ei kelpaa ja millaisia vaihtoehtoja niille on? Miten valintaasi on suhtauduttu?

      Teen juttua Huuhkaja.fi-sivustolla, http://huuhkaja.fi/?p=496. Voit kertoa tarinasi täällä, Facebookissa tai sähköpostitse [email protected].

      Tervetuloa keskustelemaan!

      - Veera

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4688
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4203
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2785
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      209
      1817
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1357
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1233
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1212
    Aihe