Lääkäri ilmoitti tänään röntgenkuvasta löytyneen luun pinnalla olevan hiusmurtuman jalkaterän etuosassa, varpaiden lähellä. Syynä fillarilla kaatuminen kolaroinnin yhteydessä ja ensikäynnillä lääkäri ei ei katsonut röntgeniä edes tarpeelliseksi, vaan diagnosoi kudosvaurioksi. Itse jälkikäteen totesin, että röntgenin kuitenkin haluaisin varmuuden vuoksi ja soittelin perään. Osittain tämän vuoksi nyt hieman epäilen saamaani ohjeistustakin...
Paranemisaika on kuulemma 4-6 viikkoa ja jalka voi olla myös kipeä koko sen ajan. Rasitusta ei lääkärin mukaan tarvitse paranemisen vuoksi varoa, lähinnä kipu siitä voi tehdä tukalaa. Kysymykseni on ensinnäkin onko jalalle varaaminen ja mahdollisesti liikuntakin ok eikä tosiaan pahenna murtumaa tai hidasta paranemista? Onko lajien suhteen ero? Arvatenkin juoksu voi tuntua ikävältä, mutta entä pyöräily? Rasitusmurtumasta ei ole kyse, mutta silti epäilen tuota ohjetta, kun jossain huomasin ohjeistuksen rasituksen välttämiseksi. Olen melkolailla liikunta-addikti, joten halajan lenkkipolulle heti kun mahdollista!
Minun oli myös tarkoitus lähteä kolmen viikon kuluttua reissuun, jossa tulisi käveltyä paljon. Nyt mietin mikähän tilanne mahtaa olla tuolloin. Lieventyykö kipu mahdollisesti sen verran, että matkaan lähdöstä edelleen voi haaveilla vai pitääkö suosiolla perua ja alkaa penäämään korvauksia vakuutuksesta :(
Eipä ole aiempia kokemuksia hiusmurtumista ja niiden paranemisesta, joten olisiko jollaoin muulla kokemusperäisiä mielipiteitä? :)
hiusmurtuma jalkaterän etuosassa - rasitus ja kivun väheneminen?
4
5540
Vastaukset
- 50µg
Lepää jalkasi kanssa ja kuulostele sitä. Äläkä vaan lähde rasittaan liikaa. Ei takuulla parane.
Muist riittävä D-vitamiini.
Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on yleensä D-vitamiinin puutos.
Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.
Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.
Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.
Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.
http://tinyurl.com/6y4n9nl
Monikin varmaan ihmettelee, että miksi ennen ei ole puhuttu julkisesti lasten luuston hauraudesta vai onko se jotain ihan uutta, niin onhan sitä tutkittu jo yli 10 vuotta sitten.
http://www.tiede.fi/keskustelut/post1657861.html#p1657861
Yli puolet kouluikäisistä ei käytä lainkaan D-vitamiinivalmisteita. Tuoreen tutkimuksen mukaan D-vitamiinin saantisuositus toteutuu sitä huonommin mitä vanhemmista lapsista on kyse. 13–17-vuotiaista enää joka viides ottaa päivittäin D-vitamiinia.
Pienet lapset saavat teini-ikäisiä enemmän D-vitamiinia. Lähes kolme neljästä alle kolmevuotiaasta saa D-vitamiinivalmistetta päivittäin.
Suositusten mukaan alle 18-vuotiaiden tulisi käyttää D-vitamiinilisää joka päivä.
Yliopiston Apteekin Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn haastateltiin syyskuussa 1 003 ihmistä, jotka ovat 15–79-vuotiaita.
http://tinyurl.com/5twkvoa - -murtunut-
Minunkin maalaisjärkeni mukaan rasitus ei voine olla hyväksi, joten olen sitä toistaiseksi välttänyt. Mutta lääkäri tosiaan ei tivaamisenkaan jälkeen ollut sitä mieltä, että rasitus paranemiseen vaikuttaisi :S
29-vuotiaana lapsuus- ja nuoruusiän D-vitamiinin saantiin on valitettavasti liian myöhäistä vaikuttaa, mutta nyt paranemisaikana (ja talviaikana muutenkin) vitamiinivalmiste varmasti olisi paikallaan. Kuulun siihen ryhmään, joka ei ensimmäisen parin-kolmen ikävuoden jälkeen ole ko. valmisteita syönyt, sillä tuolloin ei D-vitamiinin saantisuositusten taustalla ole ollut nykyistä tietoa. - 50µg
"""Alentunut D-vitamiinipitoisuus on keskeinen riskitekijä rasitusmurtumissa. Asia selviää Tampereen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin varusmiesten D-vitamiinivajeen yleisyyttä ja vaikutuksia.
Tutkimuksen mukaan riski saada rasitusmurtuma kasvaa jopa nelinkertaiseksi, kun D-vitamiinipitoisuus on alhainen. Tutkimukseen osallistui 756 tervettä varusmiestä, joiden rasitusmurtumat kirjattiin kolmen kuukauden aikana.
Tutkimuksessa ilmeni myös, että D-vitamiinin vajeesta kärsivillä varusmiehillä on tilastollisesti merkittävästi enemmän hengitystieinfektioista johtuvia poissaoloja. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinivalmisteen käyttö saattaa vähentää hengitystieinfektioita.
Ilkka Laaksin solubiologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa."""
http://www.aamulehti.fi/Terveys/1194746825083/artikkeli/suurin riskitekija tama vitamiini ehkaisee rasitusmurtumissa.html
"The doses of sunshine or oral vitamin D3 used in healthy children should be designed to maintain 25(OH)D levels above 50 ng/mL. As a rule, in the absence of significant sun exposure, we believe that most healthy children need about 1,000 IU of vitamin D3 daily per 11 kg (25 lb) of body weight to obtain levels greater than 50 ng/mL. Some will need more, and others less. In our opinion, children with chronic illnesses such as autism, diabetes, and/or frequent infections should be supplemented with higher doses of sunshine or vitamin D3, doses adequate to maintain their 25(OH)D levels in the mid-normal of the reference range (65 ng/mL) — and should be so supplemented year-round (p. 868)."
- Cannell JJ, Vieth R, Willett W, Zasloff M, Hathcock JN, White JH, Tanumihardjo SA, Larson-Meyer DE, Bischoff-Ferrari HA, Lamberg-Allardt CJ, Lappe JM, Norman AW, Zittermann A, Whiting SJ, Grant WB, Hollis BW, Giovannucci E. Cod liver oil, vitamin A toxicity, frequent respiratory infections, and the vitamin D deficiency epidemic. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2008 Nov;117(11):864–70.
1000 IU jokaista lapsen 11 painokiloa kohden ympäri vuoden, allekirjoittajana mm. Christel Lamberg-Allardt. Tavoitetaso artikkelin mukaan olisi 65 ng/ml eli noin 160 nmol/l.
http://manninen-nutraceuticals.blogspot.fi/2009/09/christel-lamberg-allardt-siirtynyt.html
Suomalaisten keskiarvo on n. 43 nmo/l nykyisillä virallisella saantisuosituksilla.
HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090
Muuttuiko mikään uusien D-vitamiinisuositusten myötä?
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090 - viisas
Voi luoja että yksinkertaiseen kysymykseen pitää sotkea tuo D-vitamiini.
Voit kävellä kivun sallimissa rajoissa, muista tukevapohjainen jalkine, ettei jalkaterä suotta väänny kivuliaasti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1135223
- 675034
- 904094
Miten mä olisin
Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.753600Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv603178- 432781
- 152287
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️521904- 381750
Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.371618