Uskonnon harjoittaminen ei valtion ja kunnan tehtävä

Humanistisest

Uskonnon harjoittaminen on yksilöiden ja uskonnollisten yhteisöjen oma asia eikä kuulu valtiovallan ja julkisten palvelujen lakisääteisiin tehtäviin, joten valtion laitosten ja kuntien itsensä tulisi pidättyä hartaustilaisuuksien ja jumalanpalvelusten järjestämisestä muun muassa oppilaitoksissa. Näin todetaan Vapaa-ajattelijain liiton lausunnoissa Opetus- ja kulttuuriministeriölle kohdistettuna sekä lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman 2012-15 että koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman 2011-16 luonnoksiin.

- Varsinkin lasten ja nuorten yhdenvertainen ja syrjimätön kohtelu myös uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapauden suhteen on tärkeää, perustelee pääsihteeri Esa Ylikoski liiton lausuntojen pääviestiä. Vaikka vähemmistöjen perusoikeuksissa kysymys ei ole määrästä, kouluissa on hyvä huomata, että Suomessa jo yli miljoona ihmistä on ev.lut. kirkkoon ja uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia.

- Kun uskonnon opetus ei virallisesti ole tunnustuksellista ja koulun juhlan yksittäinen virsi ei perustuslakivaliokunnan kannan mukaan tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista, tältä pohjalta olisi luonnollista, että peruskoulut ja lukiot eivät muussa toiminnassaan pidä hartaustilaisuuksia ja koululaisjumalanpalveluksia osana koulutyötä. Tämähän ei estäisi kirkkon ja uskonnollisia yhdyskuntia tarjoamasta tilaisuuksiaan varsinaisen koulutyön ulkopuolella, Ylikoski huomauttaa.

Liitto pitää hyvänä, että lasten ja nuorten kasvua aktiivisiksi ja yhteisvastuullisiksi kansalaisiksi painotetaan, jolloin uskonnon tunteja voisi siirtää kansalaistaidon, yhteiskuntatiedon ja historian opetukseen jo alakoulun puolella. Nyt yhteiskuntaoppi alkaa vasta 9. luokalta ja uskontoa on joka vuosi ensimmäiseltä luokalta alkaen. Liitto esittää myös elämänkatsomustietoa kaikille vapaasti valittavaksi oppiaineeksi.

Lausunnot kokonaan:

Lausunto lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lausunnot/lapsetnuoret

Lausunto koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman luonnoksesta
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lausunnot/koulutusasia

5

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jo uskonnonopetus vie lapsilta aikaa,jonka voisi käyttää paremminkin.Tuollaiset uskomiset voisi opettaa kotona, niinkuin uskovat tekevätkin.Manipuloivat jo pikkulapsia.Uskontotunnit voisi käyttää vaikka luovuuden ja jokaisen yksilöllisen lahjakkuuden tukemiseen,taideaineisiin.

    • Et-opelta

      Olisiko omituista, jos työpaikoilla olisi työnantajan järjestämänä jopa viikottain tai parin viikon välein uskonnollisia aamuhartauksia ja muutaman kerran vuodessa pitäisi mennä työpaikan tilaamaan jumalanpalvelukseen läheiseen kirkkoon? Olisiko se oikein perustuslain määrittämien perusoikeuksien, yhdenvertaisuuden (6 §) ja uskonnon ja omantunnnon vapauden (11 §) valossa?

      Olisihan se omistuista, ja harvinaista. Kansainvälisen vertaislututkimuksen tietojen mukaan suomalaisista vain alle 20 prosenttia käy jumalanpalveluksissa edes muutaman kerran vuodessa.

      Edellä mainittu omituisuus on kuitenkin arkipäivää muutamissa julkisen palvelulun työpaikoissa ja niihin liittyvissä sinänsä ei-uskonnollisissa ammateissa. Monet opettajat ja päivähoidon henkilöstö joutuvat kohtaamaan työssään työnantajan järjestämää toistuvaa uskonnon harjoittamista, kuten juuri hartaustilaisuuksia ja jumalanpalveluksia siten, että heidän edellyttään osallistuvan siihen.

      Kuitenkaan uskonnon harjoittaminen ei kuulu päivähoidon ja oppilaitosten lakisääteisiin tehtäviin! Uskontokasvatus ja uskonnon opetus eivät ole tunnustuksellista. Ja on perustuslakivaliokunnassa rajattu, että koulun juhlissa yksittäinen virsi ei tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista, mutta sen sijaan seurakunnan edustajien pitämät uskonnolliset päivänavaukset sekä koululaisjumalanpalvelukset ovat uskonnon harjoittamista.

      Varsinkin julkisen vallan ja julkisten palvelujen tulisi kohdella sidosryhmiään yhdenvertaisesti – myös uskonnon, vakaumuksen ja mielipiteen suhteen. Mahdollista positiivista erityiskohtelua tulisi suunnata vain heikommassa asemassa olevan vähemmistön tosiasiallisen aseman parantamiseen, ei enemmistönä tai muuten vahvassa asemassa olevan tahon suosimiseen, koska se syrjii muita.

      Sitä paitsi ev.lut. kirkon jäsenten kulttuurinen käyttäytyminen uskonnon harjoittamisen suhteen ei tutkimustulosten valossa puolla sitä, että enemmistö heistä haluaisi työnantajan organisoivan heille uskonnon harjoittamista. Monet heistäkin katsovat, että uskonnon harjoitaminen on yksilöllinen ja perheen oma asia ja sen tulisi tapahtua uskonnollisten yhteisöjen omassa piirissä, ei valtion ja kunnan toimesta. Ja joka tapauksessa tulisi ajatella myös ev.lut. kirkkoon kuulumattomia, joita valtion ja kunnan tulisi toiminnassaan kohdella yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi myös uskonnon, omantunon ja vakaumuksen vapauden suhteen.

    • epätietoinen neuvoto

      Miten asiaa voi sitten soveltaa henkilö joka ei usko: ei se kamelitarhauskaan tällä leveysasteella niin helppoa ole?

    • Et-opelta

      On onneksi aika harvinaista ja omituista, jos työpaikoilla olisi työnantajan järjestämänä jopa viikottain tai parin viikon välein esim. evankelisluterilaisia aamuhartauksia ja muutaman kerran vuodessa pitäisi mennä työpaikan tilaamaan jumalanpalvelukseen läheiseen kirkkoon? Eikä pomon johtaman ruokarukouksetkaan ole arkipäivää, edes pikkujouluissa...

      Miten on, pitäisikö erinäisissä kouluissa vallalla oleva käytäntö laajentaa myös kaikkialle työelämään? Minka teette yhdelle näistä pienimmistä, sen teet meille kaikille.... Vai onko kysymys vain siitä, että kun lapset ovat puolustuskyvyttömiä, heille saa tehdä sellaista mitä aikuiset eivät itselleen siedä? Paitsi nössöt kansankynttilät... Herää kysymys, koska uskonnottomat, ei-uskonnolliset opettajat heräävät? Ja koska vanhemmat?

    • Jos kerran aamunavaukset ja yhteiset virrenveisuut eivät ole uskonnottomille ja toisenuskoisille ongelma, niin vastavuoroisesti ehdotan seuraavaa:

      Vaikka kerran kuussa pidetään aamunavauksena yhteinen muslimien rukoushetki.

      Ei kai sekään ketään pahenna?

      Ja jos pahentaa, eikö silloin kristinuskon rituaalitkin pahenna ei-kristittyjä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkä nimistä naista

      Täällä kaipailet?
      Ikävä
      77
      1525
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      7
      1518
    3. Minkä nimistä miestä

      Täällä kaipailet🤔
      Ikävä
      87
      1416
    4. Mitä ajattelit hänestä

      Ensi kohtaamisesta alkaen? Itsellä pikkuhiljaa syventyi rakkaudeksi vaikka alusta asti ajattelin että hän on samallainen
      Ikävä
      85
      1155
    5. Mietitkö tosissasi..

      ..että olisin tullut sinne jonkun muun vuoksi kuin sinun? Ei näinä vuosina tapahtuneet, myös tapahtumatta jääneet, ole
      Ikävä
      3
      886
    6. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      846
    7. Se hetki kun

      Saisi olla kahdestaan ja rutistaa sua
      Ikävä
      74
      805
    8. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      52
      777
    9. Marinin ahdistelija - "Lemmenkipeä huippuosaaja Lähi-idästä"

      Olikin valtamedialle hankala paikka, kun kyseessä olikin "rikastaja" Vähän aikaa sitä voitiin piilotella, mutta pakko ol
      Maailman menoa
      140
      738
    10. Nukkuisitteko hyvin

      Toisten lähellä
      Ikävä
      79
      694
    Aihe