KULTAISEN NOUTAJAN PENTU TULEE KOTIIN

Kohta kultsin mamma

Elikkä, meille varattiin tänään ihana kultaisen noutajan narttupentu ja saamme hauvavauvelin kotiin ennen joulua joulukuussa.
Meillä on ennestään melkein 5-vuotias uroskoira ( sekarotuinen ) joka tuli meille pari vuotta sitten joten ei ole ollut meillä pennusta asti. Nyt kyselisinkin mitä kannattaa hommata kotiin pennulle ennen kultsin kotiintuloa?
Kannattaako hommata oma peti? Toisella koirallamme on oma pesä jossa nukkuu.
Kaipaan kaikenlaista tietoa mitä kannattaa hankkia ja mitä huomioida ennen pennun kotiintuloa ja kotiintullessa ym. koska ennen meillä ei siis pentukoiraa ole ollut.
Olisin kiitollinen vastauksista :)

4

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kohta kultsin mamma

      Ja vielä, ruokinnasta.
      Mikä ruoka on paras pennulle teidän mielestä? Tietenkin otan kasvattajan ruokintaohjeet huomioon mutta mikä olisi laadukkain ruoka ja tarvitseeko esimerkiksi kuivaruokaa sekoittaa johonkin kermaviiliin ym? Kannataako opettaa pelkkään kuivaruokaan vai antaa muutakin? Toinen koiramme syö periaatteessa pelkkää kuivaruokaa ( Hill´s ) mutat välillä muutakin.

      • Onnea !!!

        Kasvattajan tulee antaa ohjeet koiran ruokinnasta ja usein he antavat myös ruokaa mukaan, koska kannattaa aloittaa sillä ruoalla, mitä pentu on tottunut syömään. Yleensä mukaan tulee pentupaketti, joka sisältöä uskaltaa kysyä kasvattajalta, niin ei tule kahdenkertaisia hankintoja. Meillä pakettiin sisältyi tarvikereppu, jossa kuppi, noutajatalutin, pyyhe, lelu ja puruluu. Sen lisäksi mukaan tuli yksi säkillinen ruokaa ja ohjekansio, jossa oli ruokinta, rokotusohjeet, tiedot pentueen suvusta ym...

        Saat mukaan golden info -kirjan, jossa on perustieto pennun kasvatuksesta ja kultaisesta muutenkin.

        Oman pedin voi toki hankkia, mutta ei ehkä kannata ihan ensimmäiseksi investoida kovin hienoa, koska pentu luultavasti puree sen jostakin kohti rikki. Samalla kannattaa huomioida ettei pedin puremisesta koidu pennulle vaaraa. Meillä ensimmäinen peti oli laatikko, jossa vanha täkki. Kun se oli enemmän tai vähemmän hajotettu, ostettiin sitten se oma peti.

        Paljon onnellisia hetkiä uuden pikkuisenne kanssa - niin ja huumorintajua :) !!!


    • :)

      Onnea pennusta!
      Juu, alkuun riittää pediksi vaikka tarpeeksi suuri pahvilaatikko vanhalla täkillä. Hampaita koitellaan kuitenkin reunoihin ja pehmusteisiin, saattaapa pissakin lirahtaa.

      Meillä on luotsattu 3 koiraa pennusta aikuiseksi ja oman tiedon etsinnän, kantapään kautta tulleiden oppien ja viisaampien vinkeillä pääsee pitkälle. Kasvattajalta kannattaa kysyä neuvoa jos ihan mikä tahansa mietityttää, hän haluaa ihan yhtälailla kasvattinsa viihtyvän ja sen parasta. Aivan varmasti ymmärtää hassuimmatkin kysymykset ja neuvoo.

      Kun koira tulee uuteen kotiin, kannattaa aloittaa paikkoihin tutustuminen hissuksiin ja koiran omilla ehdoilla. Vanhemman koiran kanssa kannattaa ensitapaaminen tehdä vaikka ulkona, on vähän puolueettomampaa aluetta tavata kuin sisätilat. Siitä voi sitten haistelujen jälkeen mennä sisälle ettei pentu kylmety. Sisällä kannattaa ottaa matot ihan suosiolla pois lattioilta, ainakin niissä tiloissa joissa pentu oleilee, siihen saakka kunnes on sisäsiisti. Lattioille kannattaa laittaa sanomalehteä joilla pentu voi käydä pissillä jos ulos saakka ei ehdi. Pentu viedään pihalle pissalle heti heräämisen, leikkimisen ja ruoan jälkeen. Sanomalehti vaihdetaan heti sille pissaamisen jälkeen (pissattua lehteä ei tietääkseni saa viedä kierrätyslootaan). Jos/kun tarpeet tulee ei toivottuun paikkaan, niin vaikka kuinka tekisi joskus mieli, niin älä huuda koiralle tai työnnä kuonoa siihen (sillä tavalla vahingoitat vain suhdettanne koiran kanssa). Koira "eleettömästi" toiseen huoneeseen, siivoat jätökset pois ja pyyhkäiset pesuaineella päältä, niin koira ei haista omaa pissaansa siitä eikä pissaa uudelleen niin helposti siihen. Meillä oli valmiiksi tehtyä pesuliuosta suihkepullossa, sillä oli kätevä suihkauttaa lattiaa lopuksi.

      Vanhempaa koiraa ja pentua ei välttämättä kannata jättää ainakaan pariin ensimmäiseen kuukauteen keskenänsä ilman valvontaa, eli esim. samoihin tiloihin työpäivän ajaksi. Meillä on pentu ollut eristettynä portein rajattuna eteisessä silloin kun ei olla kotona/alakerrassa. Näkevät toisensa ja pääsevät haistelemaan kalterien välistä, mutta eivät pääse hampaiksi toisiinsa. Myös olohuone on meillä rajattu koiravapaaksi alueeksi kun emme ole paikalla. Kaikki lattioilla ja koiran ulottuvilla oleva kannattaa käydä läpi (ihan samoin kuin vauvojen kanssakin) ettei ole sellaista mitä koira ei saisi järsiä tai mikä vahingoittaisi koiraa ja sähköjohtoja/pistorasioita/ym kannattaa kanssa vilkaista silloin tällöin, mieluiten suojata jollain ettei pääse puremaan (kaverin koira oli pentuaikoinaan erikoistunut modeemin piuhoihin ;) ). Koiralle kannattaa jättää ja antaa puruluita purtavaksi niin "hampaiden kutinaan" ei järsi niin helpolla muuta. Puruluiden ei kannata olla solmupäisiä, koska solmu voi lähteä irti ja koira tukehtua. Porsaankorviakaan ei kannata antaa (ainakaan pennulle) valvomatta, koska nekin pilkkoutuu liian suurina ja aiheuttaa tukehtumisvaaran myös. Kannattaa vähän miettiä ja seurata antaako luita silloin kun ovat samoissa tiloissa, ettei tule tappeluita niistä.

      Ulkona en päästäisi vieraita koiria haistelemaan omin luvin. Voivat purra tai säikäyttää pennun, joten kannattaisi varmaan aloittaa tutustumiset tutuista ja turvallisista koirista. Vieraille, väkisin haistelemaan tuleville koirille ja koirien omistajille voi vaikka ärähtää ihan kunnolla jos eivät usko. Heille olet satunnainen ohikulkija, mutta sinä itse lenkität koiraasi toivottavasti yli kymmenen vuotta. Koira kannattaa opettaa odottamaan lupaa sinulta ennen kuin pääsee tutustumaan. Lenkitystä pennut eivät kaipaa (ainakaan kovin pitkää) ja lenkkeilyäkin "saa" aloittaa vasta puolivuotiaana, siihen saakka riittää lyhyet kävelyt ja omaehtoinen liikunta pihassa. Pentua ja nuorta koiraa kannattaa totuttaa pikkuhiljaa "kaikkeen mahdolliseen": kaupungilla kulkemiseen, ajoneuvoihin, erinäköisiin ihmisiin, pyöriin, pyörätuoleihin, alikulkutunneleihin, hissiin jne... Todellakin sitten pikkuhiljaa :).

      Golden Ringin pentuopas on tosi hyvä opaskirja ja kannattaa lukea ja tietty kysyä kasvattajalta lisää jos jokin mietityttää. Itsellä ainakin pennun tullessa vanhemman koiran kaveriksi on molemmilla kerroilla ollut stressaavaa aluksi, mutta parin viikon jälkeen jo kaikki sujuu ja uusiin juttuihin on jo tottunut.

      Huumorintajua, rakkautta ja rajoja, niillä pärjää :)

    • alkuperäinen aloitta

      Kiitos neuvoista :) nyt vaan odotellaan et pentu tulee meille :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2723
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2070
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1817
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1696
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 95
      1625
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe