Vaihto Concertasta Dexedrineen?

JussiParikka

Minulla on Concerta-lääkitys tarkkaavaisuushäiriöön, mutta vaikka siitä onkin apua, on olo lääkkeen aikana juuri sen mukainen, eli tuntee epämiellyttävällä tavalla olevansa vahvassa lääkityksessä.

Ennen lääkityksen saamista käytin amfetamiinia itselääkitsemiseen, ja on sanottava, että amfetamiini tuntui sopivan minulle Concertaa paremmin; olo oli rauhallisen kirkas, ei aiheuttanut unettomuutta eikä olo ollut tukalan "lääkemäinen". Lähdin aikanaan tutkituttamaan itseni neurologille lähinnä saadakseni laittoman ja mahdollisesti vaarallisia jatkeaineita ja epäpuhtauksia sisältävän pirin tilalle laillisen ja turvallisen lääkkeen.

Haluaisin vaihtaa Concertan siis deksamfetamiini-lääkkeeseen, mutta en uskalla ottaa asiaa puheeksi lääkärini kanssa, koska pelkään huumetaustani paljastumisen vievän minulta kokonaan stimulanttilääkityksen. Stratteraan minulla ei ole varaa, ja olen siitä kuullut muutenkin paljon negatiivista.

Käsittääkseni Dexedrine on lääkkeenä Concertaa edullisempikin (kumpaankaan ei ole tiedossa Kela-korvausta, koska olen yli 26-vuotias). Osaisiko kukaan kertoa, kuinka minun tulisi lähestyä aihetta lääkärissä voidakseni vaihtaa lääkkeen ilman että riskeeraan jääväni kokonaan ilman lääkitystä? Katupiriin palaaminen ei ole vaihtoehto, ja ilman ADHD-lääkitystä opinnoista ei tule mitään.

6

1747

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gdg

      Etene rehellisesti. Näissä asioissa pohditaan yksilökohtaisesti. Monelle huumeita käyttäneille on määrätty näitä stimulantteja, joten se ei varmaankaan ole este. Luultavasti olet vain sitten tiheämmissä kontrolleissa. On vaikea uskoa, että yksikään lääkri sanoisi sinulle, että voivoi, mene kadulle takaisin.

    • marinakoko

      Mulla on tällä hetkellä dexet käytössä ja ehdottomasti parasta mulle. Vaikutusta ei huomaa muuten kun siten, että tarkkaavaisuus yms. paranee. :D Concertasta ja Equasymissä kyllä myös oireisiin tehoa, mutta lääkkeen vaikutuksen huomasi myös suht voimakkaina fyysisinä oireina., pahimpana voimakas rintakipu.

      Mun lääkäri useampaan kertaan antoi ymmärtää, ettei dexeä tipu. Siinä vaiheessa kun lopetin kysymästä, kun olin jo luopunut toivosta, ja valittelin voimakasta rintakipua - lääkäri yllättäen ja pyytämättä antoi dexe-respan - ja sillä siis mennään edelleen ja oon tosi tyytyväinen lääkkeeseen.

      Mulla ei oo minkään näköistä huumeilutaustaa, mutta lääkäri vaan sanoi olevansa tosi varovainen dexen kanssa. Todellakin ensiksi sanoi melkein suoraan, ettei tipu (kysyin sitä halvemman hinnan kela-korvauksen takia).

      Kannattaa varmaan lähestyä lääkäriä ikävien sivuvaikutusten kautta, sanoisin. Eikä ainakaan olla liian innokaasti dexeä kyselemässä. Ja voithan sä yrittää selittää sitä kustannusten kautta. Dexeen saa Kela-korvauksen yli 25-vuotiaatkin eli tulee todella paljon halvemmaksi kuin Concerta.

    • JussiParikka

      Marinakoko,

      kiitos vastauksestasi (ja kiitos gdg myös)! Käsitykseni Dexen edullisuudesta piti siis paikkansa.. Ja oli hyvä kuulla sivuvaikutusten olevan huomaamattomampia kuin Concertassa.

      Itselläni Concertasta on myös tullut välillä rintakipua, ja on kiinnostavaa, jos Dexestä ei tule.

      Sivuoireiden ohella juuri kustannussyihin voisin tosiaan vedota - talouteni on tällä hetkellä vähän huonommassa jamassa ja Concerta on aivan kohtuuttoman kallis lovi siihen.

      Ja jos Dexeen on tosiaan KELA-korvaus olemassa, ei kai lääkärillä ole muuta vaihtoehtoa kuin määrätä sitä, jos haluaa minun syövän lääkkeitä! Vaikka en Dexeä aikanaan pyytänytkään, muistan lääkärin sanoneen kertoessaan lääkityksestä että "Minä en määrää Dexedrineä ollenkaan, tällä lääkäriasemalla sitä määrää vain eräs toinen lääkäri". Mietin vain, puhuikohan lääkäri totta, vai yrittääkö vaan tehdä vaikeaksi Dexen saamisen..

    • gdg

      "Mietin vain, puhuikohan lääkäri totta, vai yrittääkö vaan tehdä vaikeaksi Dexen saamisen.. "

      En usko, että valehteli; jos hän _ei_olisi halunnut syystä tai toisesta Dexdrineä määrätä, hän varmaankin olisi sanonut suoraan ei, sen sijaan, että vihjaa toisesta lääkäristä, joka kirjoittaa. Sehän oli reilua sinua kohtaan, että heti kertoi ettei määrää niitä. ITse käytän concertaa, en saa korvauksia, mutta concerta on sopinut niin hyvin etten aio vähään aikaan edes pohtia sen vaihtamista. Rahatilanteeni onneksi voi venyä conceretojen ostamiseen juuri ja juuri: olisin hukassa, jos olisi toisin ja varmasti jo vähintään sairaseläkkeellä.

      En ymmärrä miten KELALLA on varaa tuollaiseen lyhytnäköisyyteen, että aikuisille ei korvata lääkettä, jolla moni kuntoutuu työkykyiseksi...

      Meillä vain yksi lääkäri hoitaa keskitetysti adhd-aikuisia ja hän määrää lääkityksen (ei niin iso paikkakunta, siksi kai yksi lääkäri riittää). Tämä on oikeastaan kaikille hyvä ratkaisu, uskon. Potilaat saa parempaa hoitoa, kun lääkrin on pakko pitää ammattitaitonsa yllä tässä asiassa sekä se ettei niin helposti lääkettä väärätä ns. väärälle potilasryhmälle, eli näille, jotka kärkkyvät lääkkeitä laittomassa mielessä.

      Itse hakeuduin ensin omatoimisesti "väärälle" lääkärille, joka kyllä tutki alustavasti, mutta sanoi sitten, että heillä muuten toinen lääkäri hoitaa kaikki adhd-asiakkaat, joille tulisi lääkitys jä lähetti minut sinne.

    • Turtunut

      On perin merkillistä miten vaikea on saada apua Adhd/add hoitoon. Vaikka diaknoosi on paperilla. tuntuu että kunnon lääkitystä tänäpäivänä on mahdotonta saada. pitääkö lekurit kaikkia huume veikkoina?
      olen kyllästynyt nuolemaan persettä.
      anomalla anoa apua on se sitten lääke tai terapia istunto, hirveä työ vakuuttaa että apua tarvittas. avaimia elämään normaalia elämää.

    • eikannatahoitaa

      jos olet peruskoulun ja amiksen niipinnapin päässy läpi vain sillä perusteella et olit vaan joka päiva paikalla.et varmaan tule näköjään saamaan edes dignosia,saatika lääkeitä.saat kyllä ssri lääkkeet ja lääkettä närästukseen että voit taas alkaa ryyppäämän.sit teet taas ehkä sen puol vuotta töitä ja taas lopetat kun et pääse lomalle omasta päästä,sit oot taas 5v työttömänä kunnes työkkäri pakottaa johnki paska hommaan,ja taas sanot itsellesi nyt on pakko hakea apua,soitat lääkäriin ne antaa ajan kuukauden päähän tai kahen,no toteat vaan sit et vitut,ja annat asian olla.ja kierre jatkuu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      185
      1485
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1207
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      313
      1143
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1084
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      967
    6. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      928
    7. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      922
    8. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      100
      915
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      60
      886
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      875
    Aihe