Bonsaini (ficus ginseng) kaljuuntuu! APUA!

Kuihtunut peukalo

IKEAsta isäni osti minulle lahjaksi Ficus Ginseng lajisen bonsaipuun, joka kaiken netistä raapimani tiedon mukaan pitäisi olla suht' helppo kasvi hoidettavaksi. Itselläni ei kovin monia kasveja ole ollut, mutta aiemman Aloe Verani onnistuin tappamaan liikakastelulla. :(

Alun pari ensimmäistä viikkoa meni ihan mallikkaasti uuden bonsain kanssa, uusia lehtiä puhkesi ja kasvi kukoisti, näytti kaikin puolin terveeltä. Tämän jälkeen aloin puussa huomata käpristyviä, ruskeentuvia ja kuivia lehtiä, vaikka annoin noin alle desin vettä puulle joka sunnuntai, tai aina kun multa alkoi tuntumaan kuivalta, jotta en juuria tukehduttaisi. Taisin jossain vaiheessa antaa vettä sitten liikaa, kun myös vihreät lehdet alkoivat tippumaan.

Vihreitä sekä ruskeita lehtiä putoilee bonsaista tälläkin hetkellä useampi kappale päivässä, enkä tiedä millä parantaisin puun oloa. Pienissä ohjeissa jotka puun mukana sain näytetään, että valoa ei tarvita paljoa (auringon kuva, puolet auringosta "pimeää"), eikä paljoa vettä (kastelukannun kuva, vettä aivan kannun pohjalla). Bonsain olen sijoittanut pöydälle aivan ikkunani viereen, ikkuna osoittaa noin suurin piirtein länteen, ehkä ennemmin luoteeseen.

Apuja miten tämän kanssa pitäisi nyt sitten menetellä? Murentaa hieman jo itsetuntoakin tälläinen että helpoimmatkin huonekasvit onnistun tappamaan keinolla, jota en itsekään tiedä. :D

12

8442

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • berberis

      Ficus ginseng ei ole mikään helpoin kasvi maailmassa, jos yhtään lohduttaa. Fikukselle tyypilliseen tapaa se saattaa olosuhteiden vaihtuessa heittää reippaastikin lehtiä pois. Se tarvitsee melkopaljon valoa. Se että lapussa lukee puoliaurinko, tarkoittaa tod.näk. puolivarjoa Keski-Euroopassa, suomessa talvella puoli aurinko on yhtä kuin etelä ikkuna ja melkeinpä vielä lisävalo. Kastelumäärä vaikuttaa ihan sopivalta. Sumuttleu voisi myös auttaa, sillä huoneilma alkaa olemaan julmetun kuivaa, kun lämmitykset lähtevät päälle.

      Lopuksi, kurkkaa vielä lehtien alle ettei sieltä vain löytdy vihennespunkkia tai muuta mukavaa seuraa..

    • Bonsai Hobby

      Olet kastellut liian vähän! Tästä syystä kasvi tiputtaa lehtiään. Samoin kuiva huoneilma. Laita kasvi nyt pihalle jos mahdollista ja suihkuttele vettä kastelukannulla (ei auringossa).

      • Bonsai Hobby

        Bonsaissa lienee myös punkkeja...


    • KUU..

      Miten määritellään Bonsain ikä,pituus cm?

    • ruottalaista

      Ikeasta ei saa mitään hyvää.

      • kestävää Ikeasta

        Ostin Ikeasta 15 vuotta sitten pienen rahapuun alun. Nyt se kasvaa edelleen tuossa ikkunan edessä ja on todellakin PUU. Siitä on lähtenyt myös kymmeniä oksista istutettuja uusia rahapuita maailmalle ystäville.


    • Etkkllllmvh

      Minä kastelen omaa bonsaita joka päivä pari kertaa ja pysyi elossa 2 vuotta... Mutta nyt on jostain syystä yhtäkkiä pudottanut lehtensä,oli todella kallis joten raaski heittää vielä pois jos jtn toivoa vielä olisi, auttaako mikään enää?

    • Bonsaimama

      Pelastin Ikean bonsain löytönurkasta joitakin vuosia sitten. Oli mullaton, ruukussa irrallaan ja maksoi euron. Virvoittelin sen, puhdistin ensin juuret, pistin sen vesiämpäriin yöksi, seuraavana aamuna istutin kunnon multaan. Kitui pari viikkoa, sitten juurtui ja nyt meillä on kaunis ja vehmas - ohjeiden mukaisesti leikattu bonsai.

      Bonsait voivat tiputtaa joitakin lehtiä pimeimpään aikaan, mutta jos on mahdollista antaa sille kesäloma ulkosalla, parveke, terassi jne, se on syksyllä entistä ehompi.
      Älkää luovuttako, kannattaa vaihtaa multa, katsoa ovatko juuret terveet ja lehtien pinnat ilman tuholaisia. Jos ei löydy vikaa, kyllä ne elpyvät, reippaalla otteella suihkuun ja saksilla voi latvoa jos on päässyt muoto kärsimään.

      • zingzang

        olen yleensä pitänyt bonsaipuutani parvekkeella kesäisin, mutta onko tämä kuluva kesä liian kylmä? Yölläkin vaan jotain 6 astetta. Tapanko bonsain? Ainakin puun juurelle on kasvanut kaunis sammalpeite.


      • Bonsaimama
        zingzang kirjoitti:

        olen yleensä pitänyt bonsaipuutani parvekkeella kesäisin, mutta onko tämä kuluva kesä liian kylmä? Yölläkin vaan jotain 6 astetta. Tapanko bonsain? Ainakin puun juurelle on kasvanut kaunis sammalpeite.

        Terassilla - siis ihan ulkotilassa- mutta villiviinin suojassa on minunkin bonsaini. Hyvin viihtyy, en sen kummemmin suojaa, syksyllä otan ennen hallaöitä sisään. Siinä ne nököttävät yhdessä atsalean kanssa. Jälkimmäinen kasvattaa ensin uudet versot, sitten ilmestyvät nuput juuri sopivasti ennen syyskautta.
        Sammalpeite kuulostaa kauniilta, onnittelut!


    • GINSENGbonsai

      * Kastellaan säännöllisesti noin kaksi kertaa viikossa, mutta ei niin että juuret lilluvat vedessä.
      noin ½dl vettä/kastelukerta. (Vähemmän kastelua talvella, enemmän kesällä)

      * Pitää valosta mutta ei vedosta.

      * Tarvitsee paljon tilaa ja ilmaa ympärille.
      Bonsai ei pidä suurista ympäristönmuutoksista ja paikkaa vaihdettaessa se voi pudottaa lehtensä. Se virkoaa, kun kastelua vähennetään reilusti, sillä lehdetön puu haihduttaa vettä huomattavasti vähemmän kuin lehtevä ja kasvava. Moni aloittelija onkin liian innokas hoitamaan puuta, mihin liittyy usein liikakastelu. Myös oksiston ja juurten epätasapaino toisiinsa nähden voi olla kohtalokasta. Liian raju oksien leikkaaminen kerralla tai juurien typistys voi olla bonsaille menetys, josta se ei pysty toipumaan.

    • keep.it.simple

      Periaatteessa on harhaanjohtavaa puhua bonsaista, kuten kaikki tietää ei se ole mikään kasvi, vaan kasvatustyyli.

      Kasvia hoidetaan pääosin sen mukaan mitä lajia se on, ei sen mukaan minkä kokoisessa ruukussa se kasvaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe