AUK:hon pääsyn edellytys

Redsammy

Aikoinaan kun inttiin menin olin erittäin halukas aliupseerikouluun. Ammuin kohtalaisesti, kunto oli ihan ok eli en ollut huonoimpia, lukiosta C:n paperit, P-kokeiden tuloksista ei mitään hajua.

Minulle kuitenkin kerrottiin suoraan luutnantin suusta että aukkiin minun kaltaisellani työläis penskalla ei ole mitään mahdollisuuksia. AUK on vain vähimmässään keskiluokkaisen taustan omaaville.
Yritin kuitenkin ja petyin en siis päässyt aukkiin. Yksiköstäni kukaan duunaritaustainen ei päässyt aukkiin.

Tämä siis 2003. Onko se nykyäänkin sitä vielä. meinaan serkkupoika on menossa tammikuussa ja kovin on innokas aukin suhteen. en tahtoisi tappaa hänen motivaatiotaan suoraan mutten halua antaa epärealistisia käsityksiäkään hänelle. Onhan hänenkin vanhempansa vain duunareita ja asuvat mamulähiössä. Lukionkin kävi kunnialla 3 vuodessa.

23

11495

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Koiviston kaudella

   Onpas luokkayhteiskunta kiristänyt otettaan. 80-luvun lopussa yleensä tarvittiin ylioppilaspohjaa AUK:iin pääsyyn, ja tottahan on että ylemmissä sosiaaliluokissa koulutetaan lapset pitemmälle. Mutta ei silloin kyselty vanhempien taustaa sinänsä. Minustakin tuli lopulta vänrikki, vaikka isä oli vain valtion työnjohtaja ja äiti tehdasduunari. Ei siis varsinainen herrasperhe.

   Meidän alokastuvasta AUK.n kyllä kävi myös peruskoulupohjainen kirvesmies, ja ihan aiheesta En tosin tiedä mikä hänen vanhempiensa sosiaalinen asema oli. Jospa vaikka olivat jotain pamppuja.

  • saderyöppy

   AUK kuuluu kaikille riippumatta koulupohjasta. AUK:n pääsyyn vaikuttavat; 1. menesty-
   minen sotilastiedoissa ja -taidoissa, 2. psykotestit, 3. kouluttajan lausunnot jne........... Päätöksen asiasta tekee aina perusyksikön päällikkö kuultuaan sotilaan kouluttajaa. Kaikki alokkaan perustiedot siviilistä on päällikön tiedossa, kuten esimerkiksi rikosre- kisteri, koulupohja jne...Samoin alokkaan kaikki tekemiset alokaskaudella kirjataan ylös koulutusseurantaan. Pysykotestien tulokset ovat päällikön hallinnassa ja niistä ei saa tietoa kukaan, varsinkaa p-koe 2:n tuloksista. Perusyksikön päällikkö vastaa sotilaan
   pääsystä AUK:n. Tietenkin alokkaan halukkuus johtajakoulutukseen on ratkaisevassa
   asemassa. Aivan samalla tavoin RUK:n pääsyn ratkaisee AUK:n johtaja.

  • Lehmispuro

   Tärkein asia alokaskaudella on se, että saadaan oikea mies/nainen oikealle paikalle
   sodanajan tehtävään. Siitä vastuussa ovat aina työpisteen päälliköt eli yksikönpäälli-,
   köt ja Auk:n johtajat.Heitä läheisesti tässä vaativassa tehtävässä avustavat perus-
   yksikön varapäälliköt, -vääpelit ja kouluttajat, jotka tekevät käytännössä kaiken käy-
   tännön koulutustyön. Kouluttajajien tehtävät ovat avainasemassa, koska he ovat lä-
   heissä suhteessa koulutettaviin. Armeijassamme kaikkivalinnat tehdään avoimesti
   ja äärettömän rehellisesti. Jokainen ammattisotilas on tehnyt virkavalan, mikä heitä
   velvoittaa rehelliseen analisointiin.

   • Anonyymi

    Niinpä varmaan, Amikset siellä jyrää, liian fiksut pannaan rivimiehistöön. Äö llä ei mitään tekemistä pärjäämisen kanssa.


  • adamantine21

   NO ei toi ny ihan paikkaansa pidä. Tärkein seikka on kuitenkin luokkatausta. Alempia sosiaaliluokkia pidetään taustansa takia poliittisesti epäluotettavina ja siten he ovat AUK:hon sopimatonta ainesta

   Sen jälkeen kun luokkataustaltaan epäilyttävät on karsittu voivat nuo loput asiat pitää jossain määrin paikaansa. Toki rahalla nyt voi ostaa virkamiehen kuin virkamiehen eli sillä voi toki kiertää joitain esteitä.

   Armeijamme valinnoista mitään ei tehdä rehellisesti eikä millään muotoa avoimesti rahan pyytäminen ja antaminen on myös perusyksiköissä ihan arkipäiväistä touhua.
   Ja virkavala.... vittu mikä vitsi. rehellinen virkamies on satuolento. Jokainen virkamies on joko a) ostettavissa b) ostettu c) mitätön eli kukaan vaivaudu lahjomaan d) peloteltu hiljaiseksi

  • Vääräseteli

   Varusmiesten arviointi ja arvostelu tehdään aina ammattisotilaiden voimin. Käsi-
   tyksiään varmentamaan kouluttajat käyttävät joskus apukouluttajiaan eli ryhmän-
   johtajien ja upseerikokelaiden näkemyksiä. Siis arvoinnit ja arvostelut tekevät
   ammattinsa osaavat aliupseerit ja upseerit. Toista kuitenkin on kertausharjoituk-
   sissa, joissa arvioinnin ja arvostelun tekevät reserviläisjohtajat. Kuitenkin asiat
   varmistaa joukkueen kouluttaja, joka on ammattisotilas. Kuitenkin nämä arvos-
   telut ovat mielestäni hieman arveluttavia. Niissä näyttelee usein suuntaa kateus,
   väärät kemiat, siviilissä saadut nuoruuskokemukset tiettyjen henkilöiden kanssa
   jne......Arvosteluun olisi käytettävä kaikki saavutetut tulokset armeijan palvelukses-
   ta.

  • Reserviläinen...

   Olin 2001 Vekaranjärvellä ja tuvassani oli monta yli-innokasta särmääjää, jotka pitivät varmana aliupseerikouluun pääsemistä.

   Onneksi heistä yksikään ei päässyt. Sen verran epävarmoja kavereita olivat jo alokaskaudenkin pahoissa paikoissa.

   Näiden sählääjien tilalle pakotettiin sitten muutama vähemmän kiinnostunut, mutta terävä kaveri.

   Vanhempien koulutus tai asema ei vaikuta valintoihin muuten kuin siinä määrin missä se vaikuttaa varusmiehen kykyihin.

   Kannattaa muistaa, että sinne mahtuu vain 30% eli 70% jää rannalle...

   • Cat Scratch Fever

    "Kannattaa muistaa, että sinne mahtuu vain 30% eli 70% jää rannalle..."

    Joissain hommissa, esimerkiksi tulenjohdossa suhde on 50/50 peruskoulutuskaudelta aukkiin ja sitten aukista uudelleen 50 % eteenpäin rukkiin. Tulenjohtoryhmä kun on 1 1 2.


  • Oliko aloittajalla

   puhtaat taustat? Rikosrekisteristä menee moneen paikkaan tiedot ja tälläiset asiat saattaa ratkaista.Tavallisena duunarina kävin Rauk.n vuosikymmeniä sitten,eikä silloin ainakaan perhetaustat asioihin vaikuttaneet.Samanlaisia kavereita oli kurssilla mukana.

  • dcvsddc

   Kyrvän pituus ratkaisee.

   • uhygtf

    Miten sinulle kävi, näyttöä? =)


  • Per-kel

   Nauraa tahdon, minustakin rääpäleestä tuli alikessu vaikka istuin 14 vrk bosessa.- Ja takaan että könsyjä vitutti !

  • miuhjii

   Parhaan hyödyn saa lääkintä puolen aliupseerin tai upseerin koulutuksesta. Myös mm aseseppä, miks ei myös jos haluaa ajaa ajokortin kuormaautolle niin ei mene aika ihan kokonaan hukkaan siviiliäkään ajatellen...

  • kulmaraudat

   Hikipinkona aukkiin komppapäällikön kehuin muka Haminan kautta takaisin, mutta tyssäsi aukissa surkeaan jouk.johtajaan.

  • Ihan_oikein_meni

   Elikkästen yritit siis AUK:n vuonna 1917.

   Silloin ei tosiaankaan AUKkkiin päässyt jos oli punikki tai ryssä.

  • SurkeaVekara

   Aukkiin pääsee helposti kun alkaa perseennuolijaksi! Ainakin minä pääsin siten! Aika oli Vekara2/86.....ihan vitullista pelleilyä oli...

  • Anonyymi

   Ei sinne päyevimmät ja potentiaaliset pääse tai ehdoteta.
   MIksi*? No siksi, että ovat uhka, hidaste,haaste kouluttajille,jotka ovat kyvyiltään rajalliset ja tukevat taas ylempiään jne.
   Armeija menettää paljon haalimalla joukkoonsa jo siellä oleville sopimussotilaille ym. henkilöstölle nk. sopivia (jokkoon sopivia) henkilöitä pätevien tehtävien hoitamisen sijasta. On myös kouluttajan ja muun organisaation osamaattomuutta olla huomioimatta ja hyödyntämättä päteviä, hyvin suorituneita, mutta hiljaisia ja ryhmätyötaitoisia.Tuloksista viis ja valmiustasosta ja valmiustaidoista viis kunhan on nk. kivaa. Tämä koskee varsinkin Santahaminaa.
   Valtion hommat oli ne sitten mitä sidosryhmää tahansa on suurimmalta osalta verorahojen väärinkäyttöä tänä päivänä.

  • Anonyymi

   Aloittaja puhuu p*skaa. Kävin auk:n PorPr:ssa 80-luvulla. Mitään tuommoista jakoa ei ollut. Jopa upseerikokelaissa oli duunareita.

   • Anonyymi

    Joo, eikä koulutusvalinnoista päättävillä skappareilla ole mitään Stasi-tyyppisiä arkistoja, josta pengottaisiin jokaisen aukkiin pyrkivän perhetaustat…


  • Anonyymi

   RAUKiin pääsee kunhan vastaa myöntävästi kun kysytään että haluaako pöydän esimieskurssile silti vaikka sen kurssin takia varusesineenä olo aika pitenee.

   Niille jotka eivät tiedä niin armeijan ruokailussa varus esiineet ruokailevat 10 - 12 hengen pöydissä, jossa joukossa sitten on ainakin yksi RAUKin käynyt pöydän esimiehenä. Ja joka saa siksi istua pöydän lyhyemmässä päässä kun muut istuvat sitten pöydän pitkillä sivuilla.

   Asemaan liittyy mahdollisuus korruptoitua kun on lihapullapäivä sillä silloin pöydän esimies voi kauhaista hiukkaisomman annoksen lihapullia kuin ne pöydässä istuvat pelkät mokkerit.

   Pöydän esimiehen koulutus sisältää jonkin verran rauhanturvaus koulutusta sillä pöydän esimiehen velvollisuus on keskeyttää se jos mokkerit innostuu ruokalassa ruokasotasille esimerkiksi vanikanpalasilla toisiaan pommittamaan.

  • Anonyymi

   Eihän AUK mikään punakaartin plutoonanpäällikkökurssi olekaan.

  • Anonyymi

   Mistä luutnantti työläistaustan tiesi? Senverran provossa on totuuden siementä että omana aikanani aukissa oli sangen valju ja vetämätön oppilas jolla oli aikanaan hyvin tunnetun ja näkyvän oikeistopoliitikkosuvun sukunimi ja kaveri myös oli suvun jälkikasvua. Niin vain RUKin ovet aukeni. Senverran koulun johtaja politikoi omaksi selkänojakseen, vaikkei vaatimattomalla kapteenin arvollaan niissä piireissä liikkunutkaan. Joku rykmentin isommista tapeista sen sijaan saattoi liikkuakin.

   • Anonyymi

    Tuo kersantti Koistinen jo lupaili sellaista pienempää ylennystä… No tehdään teistä sitten vääpeli ja te vastaavasti sitten vink, vink, sinne ministerin suuntaan…


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

   Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
   Maailman menoa
   272
   2693
  2. En sitten aio sinua odotella

   Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
   Ikävä
   72
   1452
  3. Muistatko kun kerroin...

   että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
   Ikävä
   40
   1433
  4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

   Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   30
   1208
  5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

   Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
   Ikävä
   7
   1154
  6. En vain ole riittävä

   Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
   Ikävä
   27
   1153
  7. Kuka sinä oikeen olet

   Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
   Ikävä
   45
   1151
  8. Kellä on rumin tukka?

   Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
   Haapavesi
   9
   1141
  9. Oon pahoillani että

   Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
   Ikävä
   43
   1089
  10. Kuinka paljon nalle harmittaa

   Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
   Ikävä
   10
   1080
  Aihe