Eli haluaisin sivistää itseäni. Olen jo lukenut Sotamies Svejkin, Sinuhen, erään roomalaisen muistelmat. Onko jotain erityisiä kirjoja jotka kannattaa lukea? Puhun nyt kansainvälisesti tunnettuja, en vain jotain seitsämän veljestä. Eli varmaan dostojevskit, mutta muita? Pahoittelen etten jaksanut selata aikaisempia keskusteluja etsiessäni vastausta tähän kysymykseen.
Millä kirjoilla sivistän itseäni?
11
1394
Vastaukset
- Sologdin
"Kansojen historia" on hyvä jatko jo lukemallesi.
- renessanssi
Kansojen historia -sarja on hyvä.Olen itsekin lukenut joitakin osia.Lisäksi Kaari Utrion tietokirjat,varsinkin Perhekirja.Kirjakauppoihin on tullut uusi historiateos(sarjan ensimmäinen osa)Sen nimi on Herääminen:Eurooppa 1300-1600.
- Lukenut
Dietrich Schwanitz: Sivistyksen käsikirja.
Kaikenkattava, mutta melko tiivis ja ihmisläheinen länsimaisen sivistyksen kooste. - jamppo
www.satakirjaa.fi
Tuolta löydät asiantuntijoiden valitsemat 100 klassikkoa. muita jotka eivät yltäneet 100 joukkoon. Aloita vaikka noista. - lukija
Lue nyt ihmeessä ainakin Shakespearen Hamlet. Siinä tiivistyy jo aika paljon länsimaisesta sivistyksestä.
- renessanssi
Shakespeare on hyvä.Lue Sonetteja.
- Himolukija
Ei klassikkoja läpi kahlaamalla mitenkään fiksuunnu. Sivistys, mitä se on?
Ehkä Raamattu kannattaisi kuitenkin lukea. Ehkä myös Odysseia. Heimskringla?(* Ja Shakespearea? Nietzscheä ainakin jaksaa lukea, huvikseenkin.
*) Heimskringla on Snorri Sturlasonin, islantilaisen runoilijan ja historioitsijan, kirjoittama historia Norjan kuninkaista, suomennettu nimellä "Norjan kuningassaagat", selkämyksessä isolla SNORRI, löytyy useimmista kirjastoista. Nimi Heimskringla, "maan kehrä", tulee kirjan alkusanoista, islanniksi oikeastaa "kringla heimsins". Jos haluat briljeerata klassikolla, lue tämä. Harva on sen lukenut. Kirjailija J.L.Borges luki, taisi tykätäkin, ainakin viittaa useasti teokseen.- Carla
Samaa mieltä kuin Himolukija.
Tuntuu jotenkin oudolta tällainen mekanistinen ajatus, että sivistystä voisi jotenkin "asentaa" itseensä x yksikköä... - Susanne
Carla kirjoitti:
Samaa mieltä kuin Himolukija.
Tuntuu jotenkin oudolta tällainen mekanistinen ajatus, että sivistystä voisi jotenkin "asentaa" itseensä x yksikköä...Yhtähyvin voisi ajatella sivistystä silmälläpitäen että joukkoon kuuluu esim.
Arthur Clarken kirja 2001. Onhan kirja kansainvälisesti tunnettu ja sen pohjalta on tehty myös mainetta niittänyt elokuva.
Sivistys on monimuotoinen juttu. :) - ...
Nietzscheä ennen kannattaa ehkä kuitenkin lukea "perinteisempää" filosofiaa.
Platonilta jotain (ainakin ns. luolavertaus ja "sielunvaellusoppi", valitettavasti en muista mistä dialogeista löytyvät), Descarteen metodista, Kantia (tai ainkin jokin johdattelu Kantiin) ja sitten vaikkapa Marxilta jotain, esim. Kommunistisen puolueen manifesti. Tietysti tuohon jää valtavia aukkoja, esim. Brittiläinen empirismi (sieltä sitten ehkä jotain Humelta). Niin ja Ranskasta ehkä vielä Rousseauta ja Montaignea, jotka ovat hyviä humanismin ymmärtämisen kannalta.
Ainakin Platonin dialogit ovat sellaisia joita kyllä jaksaa lueskella aika hyvin. Marx on ok, kun taas Kant on aika hankala tapaus.
Nietzscheä toki kannattaa lukea, mutta ongelmana on että jos ei oikein tunne filosofiaa ja filosofian historiaa voi Nietzschen kanssa mennä aika pahasti metsään - siis minusta N:stä ei kannata välttämättä aloittaa länsimaiseen filosofiaan/filosofian historiaan tutustumista.
Kuten Himolukija mainitsi, niin Shakespearelta jotain ja tosiaan ainakin jonkinlainen käsitys Odysseiasta - jos ei runomuotoisena jaksa kahlata läpi, niin sitten edes proosaversio.
Mitäs muuta? Hmm... itselleni on tuo englannin kielinen kirjallisuus kaikkein läheisintä, joten sieltä tulee mieleen (sekalaisessa järjestyksessä):
- Charles Dickens (realismi/sarjanovelli),
- Jane Austen (viktoriaaninen aika),
- Bronten siskokset (orastavaa feminismiä),
- Daniel Defoa (Robinson Crusoe),
- James Joyce (Irlanti, modernismi),
- Herman Melville (Moby Dick, kaikkien aikojen jenkkiklassikko),
- Jonathan Swift (Irlantilainen satiiri),
- Virginia Woolf (feminismi, modernismi),
- Joseph Conrad (Heart of Darkness, mm. kolonialismiin liittyvää)
- Mary Shelley (Oma ykkösuosikkini klassikoista. Frankenstein on uskomattoman upea ja tärkeä kirja - paljon teemoja mm. nykykauhun ja sci-fin taustalla. Liittyy myös myytteihin sekä tietenkin tieteen kritikkiin.)
Tuossa nyt tuollaista summittaista ja pikaisesti pohdittua "klassikkolistaa". - ...
Susanne kirjoitti:
Yhtähyvin voisi ajatella sivistystä silmälläpitäen että joukkoon kuuluu esim.
Arthur Clarken kirja 2001. Onhan kirja kansainvälisesti tunnettu ja sen pohjalta on tehty myös mainetta niittänyt elokuva.
Sivistys on monimuotoinen juttu. :)Totta tuokin. Tieteiskirjallisuus osana populaarikulttuuria on ilman muuta tärkeä osa nykymaailman "sivistystä".
Populaarikulttuurin merkkiteokset ovat nykyään akateemisissa piireissäkin ok tutkimusaineistoa, voi jopa puhua populaarikirjallisuuden kaanonista. Tosin en kyllä ala luettelemaan mitä kaikkea tuohon voikaan kuulua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t917485- 373977
- 453520
- 2362814
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402662- 452492
- 1322401
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292289Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna202248- 451972