Parkinsonin alkuvaiheet / eteneminen

Nikke1962

Olen 50 v. mies ja kävin neuroligilla kun minulla alkoi ajoittainen levovapina oikeassa kädessä 6 kk sitten. Muita Parkinson diagnoosin edellyttämiä oireita ei ainakaan vielä ole.

Haluaisin tietää onko kenelläkään kokemusta, kuinka kauan kestää että (mahdollinen) lihasjäykkyys tai liikkeiden hitaus iskee päälle lepovapinaoireiden alkamisen jälkeen ? (Edellyttäen tietysti, että kyseessä on alkava Parkinson).

Kiitokset omista kokemuksista etukäteen !

2

1034

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 100µg

      THL: D-vitamiini ehkäisee Parkinsonin tautia

      Päivitetty 15.7.2010

      Veren pieni D-vitamiinin pitoisuus lisää Parkinsonin taudin riskin kolminkertaiseksi, ilmenee Suomen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 30-vuotisesta seurantatutkimuksesta. Sen julkaisi Archives of Neurology –lehti. Mm. BBC uutisoi raportin. Lehden pääkirjoitus vaatii nostamaan D-vitamiinin saantisuosituksen ajan tasalle.

      THL (ent. Kansanterveyslaitos) on aina vastustanut vitamiinien käyttöä ruoan lisänä. Nyt tuuli näyttää kääntyneen, kun sen omat tutkimukset puoltavat vitamiinien nauttimista ruoan lisänä.

      Parkinsonin tautia koskevassa tutkimuksessa analysoitiin 3175 henkilön (50–79 ikävuotta) seerumin D-vitamiinin pitoisuus. Verinäytteet oli otettu Mini-Suomi–tutkimuksessa 1978–1980, jolloin kellään tutkituista ei ollut diagnosoitu Parkinsonin tautia. Seurannan aikana (29 v) siihen sairastui 50 tutkittua. Verinäytteistä kävi ilmi, että seerumin pieni D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) liittyy kolminkertaiseen Parkinsonin taudin riskiin (verrattuna henkilöihin, joiden S-D-25 oli suurin tässä aineistossa). Sekoittavat tekijät kontrolloitiin huolellisesti.

      ”Nämä tukevat johdonmukaisesti esitystä, että [seerumin] suuri D-vitamiinipitoisuus antaa suojaa Parkinsonin tautia vastaan”, kirjoittavat tutkijat.

      Neurologian apulaisprofessori Marian Evatt (Emory University School of Medicine) kehottaa pääkirjoituksessaan harkitsemaan D-vitamiinin saantisuosituksen nostoa. Hän muistuttaa, että S-D-25:n pitoisuus, joka on vähintään 75 nmol/l, näyttää olevan ihanteellinen luuston terveydelle. D-vitamiini saattaa myös suojata hermosoluja, jotka kuolevat Parkinsonin tautiin sairastuneilla, asiantuntijat sanovat. ”Tutkijat eivät vielä tiedä, mikä olisi ihanteellinen S-D-25:n pitoisuus aivojen terveydelle”, Evatt muistuttaa. Uudet tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

      Evattin oma työryhmä (Emory University) tutkii parhaillaan D-vitamiinilisän vaikutusta Parkinson-potilaisiin, joiden S-D-25 on pieni (tutkimussuunnitelma).

      D-vitamiinin puutteen yhteyttä Parkinsonin tautiin on epäilty jo 20 vuotta. Tämä THL:n tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa se osoitetaan tieteellisesti laajassa aineistossa.

      BBC News 12.7.2010

      Knekt P, Kilkkinen A, Rissanen H, et al. Serum Vitamin D and the Risk of Parkinson Disease. Archives of Neurology. 2010;67(7):808-811. doi:10.1001/archneurol.2010.120

      Pekka Puskan johtama THL on tehnyt valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle ja -taloudelle vastustamalla vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttöä. Pelkästään D-vitamiinin riittävä saanti säästäisi terveydenhuollon kuluissa arviolta 2,5 miljardia euroa vuodessa. Summa on lähes yhtä suuri kuin valtion puolustusmenot (2,7 mrd).

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1769

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      57
      753
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      628
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe