Viesti-aselaji täyttä kuraa?

16+9

Onko asia näin? Muiden puheesta saa käsityksen, että aselajissa kannetaan vain raskasta kelaa pitkin metsää selkä kipeänä. Kai tuossa aselajissa nyt edes jotain positiivista on? Laji kiehtoisi muuten kaikkein eniten mennessä armeijaan, koska oma koulutukseni keskittyy digitaaliseen viestintään muutenkin. Kommentteja?

10

21484

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viestiupseeri

      Se vähän riippuu mistä viestimiehistä puhutaan. Varsinainen viestiaselaji on rasittavuudeltaan ehkä kaikkein helpoin tapa käydä intti. Jos et jaksa sivarina, mene viestiin.

      Eri aselajeissa on myös viestimiehiä, jotka huolehtivat yhteyksistä etulinjan joukoissa. Siellä toiminta on toisinaan fyysisesti vaativampaakin, mutta silti selvästi kevyempää kuin jalkaväessä. Joskus vedetään hyökkäyksen mukana puhelinyhteyttä, mutta kun jääkärit jatkavat vielä syvemmälle metsään, viestimies istuu jo teltassa sähkövalon loisteessa päivystämässä. Eikä komentopaikkojen kalustoa suinkaan kuljeteta kantamalla.

      • Viestiasiaa_viestihommi

        Taitaa olla niin, että rasittavuus riippuu täysin kalustosta ja tehtävästä (ihan niin kuin muissakin aselajeissa). Mitään "varsinaista" viestiaselajia ei ole. On viestitehtäviä eri joukoille, kuvailen muutamia hommia karttavan viestimosan näkökulmasta.

        Taistelevia komppanioita tukevat viestitehtävät:
        - tulenjohtopartioiden viestimies (jakaa samat huvit kuin tulenjohtajatkin)
        - linjanrankentajat eli telejoukkueet (kaapelinkiskojat, rankkaa puuhaa silloin kuin on tehtävä, milloin ei käytetä linjojen rakenteluun kohteen suojelutehtäviä ts. vähän liikuntaa paljon valvontaa).

        Joukkoyksikköjen viestijärjestelmät (taisteluosastot ja prikaatit)
        - Viestiasemat. Nämä hommat ovat joko oikeasti rankkoja tai oikeasti helppoja -riippuvat paljon kalustosta ja yksiköstä, minkä viestiyhteyksiä asemilla tuotetaan. Omalla kokemus on mallia edellinen, eli rankkaa. Viestiasemat sijaitsevat pääsuunnasta sivussa, mikä ei suinkaan tarkoita makkaranpaistoa kaukana taistelusta, vaan yhdellä ryhmällä selviämistä keskellä ei mitään. Ainoa tuki on oma huolto, joka varusmiesharjoituksissa vierailee paikalla kerran parissa päivässä. Jääkärikomppanioiden kasvatit eivät aina älyä, että toisin kuin heidän maastossaan, viestiasemien ympärillä ei ole oikeasti ketään, mikä tarkoittaa luonnollisesti vartiointia joka suuntaan ja täten korkeintaan parin, kolmen tunnin yöunia normaalitilanteessa. Kun tähän lisätään vielä suuren kalustomäärän aiheuttama kitka siirryttäessä, niin on selvää että tämän tyypin viestihommat ovat kaukana spedeilystä... itse asiassa homma alkaa muistuttamaan epämiellyttävästi sisseilyä, vaikka toki suurena eron sellaiseen viesti marssii aina pyörillä tai teloilla.
        - JYKS-viestijärjestelmien johto. Istumista teltassa tai muussa laitoksessa joukkoyksikön esikunnassa, mutta kellon ympäri vastuu viestin kulkemisesta.
        - Panssariviesti. Samaa kuin edellä, mutta kenties vielä rajumpaa puuhaa johtuen hurjasta liikkuvuudesta. Mutta toisaalta koska PV panssariviestiä voi koulutuksessa joutua leikkimään alueellisen viestin kapineillakin, jolloin liikkuvuushuvi vasta hauskaa onkin.

        Summarum. Löysäillä voi missä hyvänsä aselajissa, kunhan kikkailee itsensä sopivaan tehtävään (hyi sinua). Eli jos et halua sivariin, löysäile itsesi puolen vuoden jakkejääkäriksi tai huoltomuumiksi.


    • Sumo-Liisa

      Viesti on kaapelinvetoa lukuunottamatta aika kevyttä fyysisesti, henkisesti ehkä raskaimmasta päästä. Monessa aselajissa hommat toimivat kun ne tekee kunnolla, viestissä taas voi aselajin teknisyyden takia mennä sormi suuhun yhteyksien kanssa.

    • mtp50

      Riippuu harjoituksen luonteesta, joko piuhan vetämistä tai radiolla yhteyden pitoa. Itse suoritin palveluksen Panssari Prikaatissa aikaa sitten ja kertauksen raskaan kenttätykistön harjoituksessa. Saa kyllä kilometritolkulla mennä metsässä.

    • Meetwursti

      Digitaalinen viestintä on ollut puolustusvoimissa jo 30 vuotta. Nokia salauslaitteet olivat jokapäiväisiä viestintövälineitä tulenjohdolta. Mutta vaikka saat siis opetella digitaalista puolta myös armeijassa, niin silti luulen että oikeassa sodassa häirintä on siksi voimakasta että käytännössä palataan kaapelinvetoon ja kommunikoidaan sen avulla suullisesti, koska asemissa ei olla kuutta tuntia kauempaa.
      Tosin en tunne uusinta tekniikkaa onko jotain uutta keksitty.

    • Eikuljeviestiei

      Viesti se on maammepuolustuksen heikoinlenkki.

    • Finnjet

      Kaksi pettynyttä ainakin on Riksun ViestiR:iin. Toinen meni sinne että olisi päässyt RadioK:aan ja oppinut morsettamaan, päätyi varastomieheksi. Toinen meni puhelin-asentajana hakemaan linkki-tekniikka koulutusta, päätyi traktori-kuskiksi. Eli siellä tehdään vain orja työläisiä, jotka tekevät koko palvelus-aikansa 06-16 yöväijyt tahallista ilmaista orjatyötä valtiolle, tämä säästökuuri alkoi jo 90 luvun alussa, nyt ollaan ajettu kasarmeja alas ja vielä pitäisi nipistää.
      Vähän samaa "minulla on unelma"-stooria kuin Lento-sota koululuun hakeutuville, kehutaan filmissä ja mainoksissa että Sinustako lentäjä? ja sitten saat duunin varmasti Finnairilta lentäjänä. Hah, korkeintaan pääset kenttä-huoltoon, tankkaamaan koneita.
      Siinä sitä on unelmaa.

    • onjaeiole

      Itsekin "kelaperseenä" olleena sanoisin ettei se kelankantolaite parikaapelikeloineen ole raskas normaalikokoiselle ja -kuntoiselle miehelle. Homman rasittavuus johtuu enemmänkin harjoitusten aiheuttamasta univelasta, linjojen rakentamisesta ja purkamisesta lähinnä yöllä säkkipimeässä ja ryhmän hajoilemisesta potutuksensietokyvyn ylittyessä. Pitkillä yhteyksillä pitää tietysti olla useita keloja mukana ja painavathan ne, etenkin kun touhun mielekkyyttä sopii epäillä. Ei sotatilanteessa juuri vedellä kilometreittäin parikaapelia yöllä räntäsateessa umpirisukkoon ryhmän kompastellessa oksiin ja kiviin. Kertaamassa ollessani ei noita lakuja vedetty kuin 50-100 m yhteyksiä vartiopaikoille ym. Valokuitua kyllä vedettiin pidempiä matkoja mutta linkkejä käytettiin enemmän. Kertaus oli kohdallani lähinnä makaamista ja lämpimänä pysyttelyä. Mitään hienoa viestiasemaa ei ollut, teltta ja radiot kaukokäytettynä puun juurella, varajärjestelmänä. Kuitu välitti tulikomennnot.

    • Anonyymi

      V.90-91 P-SVP/Puhk Oulu/Jääkäriprikaati VK Sodankylä 285vrk. En tiedä mitä viestimiehen tehtävät on nykyään. Mutta silloin oli kyllä parikaapelin ja valokaapeli vetoa. Paitsi silloin kun pääsi keskuslinkille, jonne linkk1 ja linkki2 vedettiin kaapelit. On tuosta armeijasta jo kulunut yli 30v ja kerran olen käynyt kertaamassa. Sääli että lopettivat varuskunnat Oulusta. Oulu on kuitenki aina ollut varuskunta kaupunki. Eikö se tämä Jaakonsaari ollut se ratkaiseva tekijä että varuskunta loppui Oulusta.

    • Anonyymi

      Armeija ei tule toimeen ilman viestiä. Todella tärkeää toimintaa. Pidä siinä laitteet ja yhteydet kunnossa kun on metsäpaloja, räjähdyksiä, sadetta kun samaan aikaan johtojen yli kulkee vehkeitä panssareista lähtien edestakaisin ja omat joukotkin liikkuvat jatkuvasti. Tsemppiä viestimiehet ja -naiset, teitä tarvitaan enemmän kuin uskottekaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2435
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      271
      2058
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      86
      2040
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1767
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1671
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1649
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1544
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1331
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1238
    Aihe