Ei makseta ylityökorvauksia

Vastoin tessiä

Mitä teen..
Olen työskennellyt 2kk hotellissa. Palkkakuitti katsellessa kysyin, missä näkyvät ylityökorvaukset. Vastaus oli, että he eivät maksa ylityökorvauksia eivätkä vapaapäivänä tehdystä työstä korvauksia. Tarkistin vielä tessistä varmuuden vuoksi nämä asiat, ja niinhän ne kuuluisi maksaa.

Mitä teen?
En kuulu Pamiin, mutta toiseen liittoon kylläkin.
Epäilen, että esimies vetoaa muihin saamiimme "etuuksiin" työpaikalla, vaikka nämä eivät liity palkkaan mitenkään, esim. ruokaetu.

13

2201

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppien

      Jos työnantajasikin on sitä mieltä, että olet tehnyt ylitöitä työnantajan määräyksestä etkä vain omasta halusta, niin kysy neuvot sieltä liitostasi, mihin kuulut. Sillä tavalla saat parhaat neuvot ja apua palkkasaataviin, jos niitä on.

    • --

      Omalla halulla ja työnantajan määräyksellä ei ole eroa, työnantaja ei voi pakottaa tekemään ylitöitä.

      • ............

        Tässä mahdollisesti kyse oli siitä että ei ole erikseen pyydetty ylitöihin vaan työntekijä on itse halunnut tehdä enemmän tunteja. Tarkoitan siis tuota omalla halulla / työnantajan pyynnöstä ajatuksen eroa. Meillä saa mennä esim. vaikka viikonloppuna töihin jos haluaa, mutta ylityökorvauksia saa vasta kun työnantaja pyytää niitä tekemään.


    • 25

      Jatkossa tee vain työvuorolistan mukaiset tunnit. Äläkä hyväksy listaan ylitunteja.

      Mietinpä että onko hotellialalla näitä ihmeellisiä työajantasausjärjestelmiä, jotka mahdollistavat pitkä viikot/päivät kunhan työaika jää pitemmällä ajalla työaikalain maksimiin (8h/pv, 40h/vko).

    • raataja

      Tässä ei ollut kyse siitä, että työntekijä olisi halunnut lisäätuntei. Ylitöitä on kertynyt, koska töitä on ollut. Ylitöiden synnyn syyssä ei ole mitään erikoista.
      Hotellialalla on 3vko järjestelmä..mutta jos 3vkon aikana tulee yli 120h ylimenevistä maksetaan ylitöinä. eli jotta työnantaja välttyisi ylityön maksulta, pitäisi tunnit tasata tämän saman 3vkon sisällä, ei esim. seuraavassa 3vko jaksossa.

      • neuvos.

        Onko sinulla päivittäinen kirjanpito tunneistasi? Poikkeaako se työnantajan työaikakirjanpidosta? Ei kai siellä ole sitä 9 viikossa tasoittuvaa työaikasysteemiä?

        Kehottaisin sinua soittamaan sen liiton asiantuntijalle, jossa olet jäsenenä. Sieltä saat neuvot siitä, mitä on tehtävissä. Vaikka liittosi ei ole PAM, siellä osataan lukea muidenkin alojen tessejä ja neuvoa oikein.

        Jos olet jäämässä hotellialalle, niin kannattaisi vaihtaa liittoa. Selvitä kumminkin ensin oman liiton kanssa jutun alku ja ota PAM:sta selville, miten he auttavat uusia jäseniä asioissa, jotka ovat tapahtuneet ennen liittymistä.


    • lmlmlmlm

      Ennen kuin teet mitään muuta, kysy auttaisiko työpaikkasi luottamusmies sinua. Olethan sentään järjestäytynyt työntekijä vaikkakin väärässä liitossa.

    • ------

      Tessissä puhuttiin vain yhdestä 3vkon jaksosta. Eli ei pitäisi olla 9 viikon järjestelmää olemassa. Pointti taitaa vain olla se, että työnantaja ei halua maksaa ylitöistä, mikä on outoa, koska tessissä nämä asiat lukevat ja tod.näk. työnantaja joutuu nämä maksamaan vaikka sitten takautuvasti liiton määräyksestä.

      • ------

        Työvuorolistassa lukee vain työn alkamisajankohta--työ voi päättyä koska tahansa, yleensä kuitenkin keskimäärin 7-8h päiviä. Tähän työnantaja sanoo syyksi päivittäin vaihtelevan työmäärän. Tälläinen systeemi vielä toimii lapsettomilla työntekijöillä.
        Lisäksi havaitsin tessistä, että vakituisille kokoaikaisille pitäisi maksaa kuukausipalkkaa, kuitenkin maksetaan tuntipalkkaa.

        Mitkä ovat erot/edut tunti ja kuukausipalkka systeemissä?


      • ?

        Työaika
        Säännöllinen työaika on 111 tuntia kolmessa viikossa.
        Käytössä on kolme työajan tasoittumisjärjestelmää,
        jotka on tarkoitettu kokoaikatyöntekijöille:
        • työaika tasoittuu enintään kuuden (6) kolmiviikkoisjakson
        aikana 111 tunniksi, ja yksittäisen kolmiviikkoisjakson
        säännöllinen työaika saa olla enintään
        129 tuntia
        • työaika tasoittuu enintään yhdeksän (9) kolmiviikkoisjakson
        aikana 111 tunniksi, ja yksittäisen kolmi9
        viikkoisjakson työaika saa olla enintään 135 tuntia.
        Järjestelmän käyttöönotosta pitää sopia työehtosopimuksen
        30 §:n mukaisesti.
        • paikalliseen sopimiseen perustuva vuosityöaikajärjestelmä
        (ns. työaikapankki). ( Katso työehtosopimus
        12 §.)

        http://www.pam.fi/fi/tyo/Taskutessit/MaRan_taskutes2010_suomi.pdf


      • apua!
        ------ kirjoitti:

        Työvuorolistassa lukee vain työn alkamisajankohta--työ voi päättyä koska tahansa, yleensä kuitenkin keskimäärin 7-8h päiviä. Tähän työnantaja sanoo syyksi päivittäin vaihtelevan työmäärän. Tälläinen systeemi vielä toimii lapsettomilla työntekijöillä.
        Lisäksi havaitsin tessistä, että vakituisille kokoaikaisille pitäisi maksaa kuukausipalkkaa, kuitenkin maksetaan tuntipalkkaa.

        Mitkä ovat erot/edut tunti ja kuukausipalkka systeemissä?

        Teillä ei noudateta työehtosopimusta eikä työaikalakia työvuorolistan suhteen.

        http://www.finlex.fi/data/tes/stes4143-PT13Majoityont_palkkaliit_1004.pdf 9 § Työvuorolista
        Työvuorolista on laadittava etukäteen niin, että se asetetaan työntekijöiden nähtäville ilmoitustaululle tai muuhun vastaavaan paikkaan vähintään viikkoa ennen kolmiviikkoisjakson alkamista, ellei työpaikkakohtaisesti 30 §:n mukaisesti toisin sovita.
        Työvuorolista on laadittava muulla kuin lyijykynällä.
        Kolmiviikkoisjakso alkaa aina maanantaina. Vuodenvaihde ei katkaise jaksoa.
        Työvuorolistassa on oltava työn alkamis- ja päättymisajankohdat sekä vapaapäivät.
        Työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman työntekijän ja työnantajan suostumusta.
        Kolmiviikkoisjakson jäädessä vajaaksi työsuhteen alkamisen, päättymisen tai palkattoman poissaolon vuoksi säännöllinen työaika saa olla enintään keskimäärin 7,4 tuntia työpäivää kohden.

        http://www.tem.fi/files/18197/tyoaikalaki_esiteteksti2005.pdf
        Työajan tasoittumisjärjestelmän lisäksi työnantajan on laadittava myös työvuoroluettelo, josta käy työajan tasoittumisjärjestelmää yksityiskohtaisemmin ilmi kunkin työntekijän työ- ja lepoajat. Työajan tasoittumisjärjestelmä ja työvuoroluettelo voivat olla samassa asiakirjassa. Työvuoroluettelo on yleensä laadittava samaksi ajanjaksoksi kuin työajan tasoittumisjärjestelmä. Jos tämä on esimerkiksi työtilaisuuksien epäsäännöllisyyden vuoksi erittäin vaikeaa, työvuoroluetteloa ei tarvitse laatia yhtä pitkäksi ajanjaksoksi. Näissäkin tapauksissa työvuoroluettelo olisi laadittava niin pitkälle ajanjaksolle kuin se on mahdollista. Työvuoroluetteloon on merkittävä säännöllisen työajan alkamis- ja päättymisaika sekä päivittäisen lepoajan ajankohta.

        Työnantajalla on lisäksi velvollisuus kirjata tehdyt työtunnit ja niistä suoritetut korvaukset. Työnantajan on säilytettävä työaikakirjanpito sekä tieto työvuoroluetteloiden työntekijöitä koskevista merkinnöistä vähintään työaikalaissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti eli kaksi vuotta sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin oikeus saatavaan syntyi.

        Työsuojeluviranomaiset valvovat työaikalain noudattamista sekä työaikalain 10§:n ja 12 §:n nojalla säännöllisestä työajasta tehtyjä paikallisia sopimuksia.

        http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoaikakirjanpito

        Kuulkaa kaikki te yksi tai useampi henkilö , jotka kysytte täällä samaa asiaa eri nimimerkeillä. Soittakaa liittoonne tai jos ette ole liitossa, niin aluehallintoviraston työsuojelun työsuhdeneuvojalle http://www.tyosuojelu.fi/fi/yhteystiedot. Saatte vastauksia omiin ongelmiinne.


    • dsfgsda

      Meillä sama homma eli, jos jostain syystä tarvitsee tehdä esimerkiksi 6 päiväinen työviikko, niin mitään korvauksia ei makseta, saa ainoastaan "plussia".

      Ei kai tuntityön kertymällä voida laistaa lain määräämistä ylityökorvauksista? Laissahan sanotaan, että kaikki työnantajan aloitteesta tehtävä lisätyö on ylityötä ja siitä pitäisi maksaa asianmukainen korvaus. Työpäivän venähtäminen omasta aloitteesta on eri asia ja niistä saakin vain kertymää.

      Itse olenkin aktiivisesti kieltäytynyt ylitöistä, koska firma rikkoo lakia. Mitään muutosta ei tosin ole tullut, vaikka asiasta on sanottukin. Pitää vissiin olla seuraavaksi luottamusmieheen tai suoraan liittoon yhteydessä, kun tulee ylityötarvetta.

      • 42 §

        No niin pitää! Mutta ensin luottamusmieheen. Tes 42 §


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5484
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      21
      2440
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      50
      1674
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1297
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe