Ei makseta ylityökorvauksia

Vastoin tessiä

Mitä teen..
Olen työskennellyt 2kk hotellissa. Palkkakuitti katsellessa kysyin, missä näkyvät ylityökorvaukset. Vastaus oli, että he eivät maksa ylityökorvauksia eivätkä vapaapäivänä tehdystä työstä korvauksia. Tarkistin vielä tessistä varmuuden vuoksi nämä asiat, ja niinhän ne kuuluisi maksaa.

Mitä teen?
En kuulu Pamiin, mutta toiseen liittoon kylläkin.
Epäilen, että esimies vetoaa muihin saamiimme "etuuksiin" työpaikalla, vaikka nämä eivät liity palkkaan mitenkään, esim. ruokaetu.

13

2334

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppien

      Jos työnantajasikin on sitä mieltä, että olet tehnyt ylitöitä työnantajan määräyksestä etkä vain omasta halusta, niin kysy neuvot sieltä liitostasi, mihin kuulut. Sillä tavalla saat parhaat neuvot ja apua palkkasaataviin, jos niitä on.

    • --

      Omalla halulla ja työnantajan määräyksellä ei ole eroa, työnantaja ei voi pakottaa tekemään ylitöitä.

      • ............

        Tässä mahdollisesti kyse oli siitä että ei ole erikseen pyydetty ylitöihin vaan työntekijä on itse halunnut tehdä enemmän tunteja. Tarkoitan siis tuota omalla halulla / työnantajan pyynnöstä ajatuksen eroa. Meillä saa mennä esim. vaikka viikonloppuna töihin jos haluaa, mutta ylityökorvauksia saa vasta kun työnantaja pyytää niitä tekemään.


    • 25

      Jatkossa tee vain työvuorolistan mukaiset tunnit. Äläkä hyväksy listaan ylitunteja.

      Mietinpä että onko hotellialalla näitä ihmeellisiä työajantasausjärjestelmiä, jotka mahdollistavat pitkä viikot/päivät kunhan työaika jää pitemmällä ajalla työaikalain maksimiin (8h/pv, 40h/vko).

    • raataja

      Tässä ei ollut kyse siitä, että työntekijä olisi halunnut lisäätuntei. Ylitöitä on kertynyt, koska töitä on ollut. Ylitöiden synnyn syyssä ei ole mitään erikoista.
      Hotellialalla on 3vko järjestelmä..mutta jos 3vkon aikana tulee yli 120h ylimenevistä maksetaan ylitöinä. eli jotta työnantaja välttyisi ylityön maksulta, pitäisi tunnit tasata tämän saman 3vkon sisällä, ei esim. seuraavassa 3vko jaksossa.

      • neuvos.

        Onko sinulla päivittäinen kirjanpito tunneistasi? Poikkeaako se työnantajan työaikakirjanpidosta? Ei kai siellä ole sitä 9 viikossa tasoittuvaa työaikasysteemiä?

        Kehottaisin sinua soittamaan sen liiton asiantuntijalle, jossa olet jäsenenä. Sieltä saat neuvot siitä, mitä on tehtävissä. Vaikka liittosi ei ole PAM, siellä osataan lukea muidenkin alojen tessejä ja neuvoa oikein.

        Jos olet jäämässä hotellialalle, niin kannattaisi vaihtaa liittoa. Selvitä kumminkin ensin oman liiton kanssa jutun alku ja ota PAM:sta selville, miten he auttavat uusia jäseniä asioissa, jotka ovat tapahtuneet ennen liittymistä.


    • lmlmlmlm

      Ennen kuin teet mitään muuta, kysy auttaisiko työpaikkasi luottamusmies sinua. Olethan sentään järjestäytynyt työntekijä vaikkakin väärässä liitossa.

    • ------

      Tessissä puhuttiin vain yhdestä 3vkon jaksosta. Eli ei pitäisi olla 9 viikon järjestelmää olemassa. Pointti taitaa vain olla se, että työnantaja ei halua maksaa ylitöistä, mikä on outoa, koska tessissä nämä asiat lukevat ja tod.näk. työnantaja joutuu nämä maksamaan vaikka sitten takautuvasti liiton määräyksestä.

      • ------

        Työvuorolistassa lukee vain työn alkamisajankohta--työ voi päättyä koska tahansa, yleensä kuitenkin keskimäärin 7-8h päiviä. Tähän työnantaja sanoo syyksi päivittäin vaihtelevan työmäärän. Tälläinen systeemi vielä toimii lapsettomilla työntekijöillä.
        Lisäksi havaitsin tessistä, että vakituisille kokoaikaisille pitäisi maksaa kuukausipalkkaa, kuitenkin maksetaan tuntipalkkaa.

        Mitkä ovat erot/edut tunti ja kuukausipalkka systeemissä?


      • ?

        Työaika
        Säännöllinen työaika on 111 tuntia kolmessa viikossa.
        Käytössä on kolme työajan tasoittumisjärjestelmää,
        jotka on tarkoitettu kokoaikatyöntekijöille:
        • työaika tasoittuu enintään kuuden (6) kolmiviikkoisjakson
        aikana 111 tunniksi, ja yksittäisen kolmiviikkoisjakson
        säännöllinen työaika saa olla enintään
        129 tuntia
        • työaika tasoittuu enintään yhdeksän (9) kolmiviikkoisjakson
        aikana 111 tunniksi, ja yksittäisen kolmi9
        viikkoisjakson työaika saa olla enintään 135 tuntia.
        Järjestelmän käyttöönotosta pitää sopia työehtosopimuksen
        30 §:n mukaisesti.
        • paikalliseen sopimiseen perustuva vuosityöaikajärjestelmä
        (ns. työaikapankki). ( Katso työehtosopimus
        12 §.)

        http://www.pam.fi/fi/tyo/Taskutessit/MaRan_taskutes2010_suomi.pdf


      • apua!
        ------ kirjoitti:

        Työvuorolistassa lukee vain työn alkamisajankohta--työ voi päättyä koska tahansa, yleensä kuitenkin keskimäärin 7-8h päiviä. Tähän työnantaja sanoo syyksi päivittäin vaihtelevan työmäärän. Tälläinen systeemi vielä toimii lapsettomilla työntekijöillä.
        Lisäksi havaitsin tessistä, että vakituisille kokoaikaisille pitäisi maksaa kuukausipalkkaa, kuitenkin maksetaan tuntipalkkaa.

        Mitkä ovat erot/edut tunti ja kuukausipalkka systeemissä?

        Teillä ei noudateta työehtosopimusta eikä työaikalakia työvuorolistan suhteen.

        http://www.finlex.fi/data/tes/stes4143-PT13Majoityont_palkkaliit_1004.pdf 9 § Työvuorolista
        Työvuorolista on laadittava etukäteen niin, että se asetetaan työntekijöiden nähtäville ilmoitustaululle tai muuhun vastaavaan paikkaan vähintään viikkoa ennen kolmiviikkoisjakson alkamista, ellei työpaikkakohtaisesti 30 §:n mukaisesti toisin sovita.
        Työvuorolista on laadittava muulla kuin lyijykynällä.
        Kolmiviikkoisjakso alkaa aina maanantaina. Vuodenvaihde ei katkaise jaksoa.
        Työvuorolistassa on oltava työn alkamis- ja päättymisajankohdat sekä vapaapäivät.
        Työvuorolistaa ei saa muuttaa ilman työntekijän ja työnantajan suostumusta.
        Kolmiviikkoisjakson jäädessä vajaaksi työsuhteen alkamisen, päättymisen tai palkattoman poissaolon vuoksi säännöllinen työaika saa olla enintään keskimäärin 7,4 tuntia työpäivää kohden.

        http://www.tem.fi/files/18197/tyoaikalaki_esiteteksti2005.pdf
        Työajan tasoittumisjärjestelmän lisäksi työnantajan on laadittava myös työvuoroluettelo, josta käy työajan tasoittumisjärjestelmää yksityiskohtaisemmin ilmi kunkin työntekijän työ- ja lepoajat. Työajan tasoittumisjärjestelmä ja työvuoroluettelo voivat olla samassa asiakirjassa. Työvuoroluettelo on yleensä laadittava samaksi ajanjaksoksi kuin työajan tasoittumisjärjestelmä. Jos tämä on esimerkiksi työtilaisuuksien epäsäännöllisyyden vuoksi erittäin vaikeaa, työvuoroluetteloa ei tarvitse laatia yhtä pitkäksi ajanjaksoksi. Näissäkin tapauksissa työvuoroluettelo olisi laadittava niin pitkälle ajanjaksolle kuin se on mahdollista. Työvuoroluetteloon on merkittävä säännöllisen työajan alkamis- ja päättymisaika sekä päivittäisen lepoajan ajankohta.

        Työnantajalla on lisäksi velvollisuus kirjata tehdyt työtunnit ja niistä suoritetut korvaukset. Työnantajan on säilytettävä työaikakirjanpito sekä tieto työvuoroluetteloiden työntekijöitä koskevista merkinnöistä vähintään työaikalaissa säädetyn kanneajan päättymiseen asti eli kaksi vuotta sen kalenterivuoden päättymisestä, jolloin oikeus saatavaan syntyi.

        Työsuojeluviranomaiset valvovat työaikalain noudattamista sekä työaikalain 10§:n ja 12 §:n nojalla säännöllisestä työajasta tehtyjä paikallisia sopimuksia.

        http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoaikakirjanpito

        Kuulkaa kaikki te yksi tai useampi henkilö , jotka kysytte täällä samaa asiaa eri nimimerkeillä. Soittakaa liittoonne tai jos ette ole liitossa, niin aluehallintoviraston työsuojelun työsuhdeneuvojalle http://www.tyosuojelu.fi/fi/yhteystiedot. Saatte vastauksia omiin ongelmiinne.


    • dsfgsda

      Meillä sama homma eli, jos jostain syystä tarvitsee tehdä esimerkiksi 6 päiväinen työviikko, niin mitään korvauksia ei makseta, saa ainoastaan "plussia".

      Ei kai tuntityön kertymällä voida laistaa lain määräämistä ylityökorvauksista? Laissahan sanotaan, että kaikki työnantajan aloitteesta tehtävä lisätyö on ylityötä ja siitä pitäisi maksaa asianmukainen korvaus. Työpäivän venähtäminen omasta aloitteesta on eri asia ja niistä saakin vain kertymää.

      Itse olenkin aktiivisesti kieltäytynyt ylitöistä, koska firma rikkoo lakia. Mitään muutosta ei tosin ole tullut, vaikka asiasta on sanottukin. Pitää vissiin olla seuraavaksi luottamusmieheen tai suoraan liittoon yhteydessä, kun tulee ylityötarvetta.

      • 42 §

        No niin pitää! Mutta ensin luottamusmieheen. Tes 42 §


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2810
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      94
      2030
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      42
      1543
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      69
      989
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      901
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe