Paljonko eläkkeelle jäävä on maksanut omasta eläkkeestään?

70v eläkkeelle?

Kiistelin aiheesta eläkkeellä olevan äitini kanssa ja perustin oman väitteeni ison eläkeyhtiön edustajan kertomaan. Eli hän väitti, että nyt eläkkeelle jäävä on maksanut noin kolmanneksen työaikanaan siitä rahasta jonka hän keskimäärin eläkkeellä saa eläkettä.

Eli väittämäni mukaan suuri osa nykyeläkkeiden rahoituksesta perustuu työssäkäyvien maksuihin. Systeemihän on ollut aikanaan ihan OK kun eläkeläisiä oli vähän ja työssäkäyviä paljon. Tämä suhde vain muuttuu nopeasti koko ajan. Se tarkoittaa nuorille polvile aikalailla kohtuutonta taakkaa. Itselläni on noin 25-30 vuotta töitä jäljellä ja en pysty perustamaan mielestäni enää omaa toimeentuloani eläkkeellä eläkkeisiin vaan omaisuuteen jota on työssäkäydessä kerännyt.

Jos jollakulla olisi linkki virallisiin laskelmiin niin se olisi kiva koska vastauksia oletan saavani laidasta laitaan.

32

1977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku vaan

      Laske itse.

      Henkilö maksaa 40 työvuoden aikana 22% palkastaan eläkemaksuina.

      Pääoman reaaliarvo keskimäärin kaksinkertaistuu joka kymmenes vuosi.

      Karkeasti rahaa pitäisi olla eläkkeelle mennessä 8 4 2 1 vuosipalkan verran.
      Siis 15 vuoden bruttopalkka, jotain 25 vuoden nettopalkka.

      Tämä summa tuottaisi 7% tuoton mukaan hieman paremmin kuin työssä sai palkkaa. Koska pääoma ei kuluisi, eläkettä voisi maksaa ikuisesti tai jättää perillisille 25 vuoden nettopalkkaa vastaavan summan.

    • Minun mielestäni

      työnantaja maksaa suurimman osan työntekijän eläkkeestä ja työntekijä vain pikkuruisen prosentin. Sosialisti -Suomessa työntekijän ei siis tarvitse itse eläkettään säästää eikä maksaa, toisin kuin yrittäjien. Ero on vain siinä että yrittäjä joutuu maksamaan itsensä kipeäksi yrittäessään varmistaa itselleen edes jonkinlaista vanhuudenturvaa.

      • Näin on. Itse maksoin lähes 40 vuotta yrittäjäeläkemaksua "itseni kipeäksi" parturikampaamoyrittäjänä siinä toivossa, että saan kohtuu eläkkeen. Nyt olen ollut 3 vuotta eläkkeellä ja eläke on minimieläkkeen suuruinen. Tunnen itseni petetyksi.

        Nuoret yrittäjät, ottakaa selvää tulevasta eläkkeestänne ja vaatikaa valtion tukea kuten esim. maanviljelijät saa!


      • Pienyrittäjä: Rasite
        sinikki12 kirjoitti:

        Näin on. Itse maksoin lähes 40 vuotta yrittäjäeläkemaksua "itseni kipeäksi" parturikampaamoyrittäjänä siinä toivossa, että saan kohtuu eläkkeen. Nyt olen ollut 3 vuotta eläkkeellä ja eläke on minimieläkkeen suuruinen. Tunnen itseni petetyksi.

        Nuoret yrittäjät, ottakaa selvää tulevasta eläkkeestänne ja vaatikaa valtion tukea kuten esim. maanviljelijät saa!

        Juju on että eliittimme on suuryhtiöiden osakkeenomistajia, sekä odottavat pestiä suuryritysten hallituksiin poliittisen uransa lopussa.

        Näin he eivät voi muuta kuin totella suurpääomaa joka pakottaa heidät tappamaan kaiken kilpailun heti alkuunsa. Tämä on perimmäinen syy pienyrittäjän ahdinkoon tässä maassa.


    • 70v eläkkeelle?

      OK. Mutta kumpikaan vastaus ei vastannut kysymykseeni. Kuinka paljon olet maksanut OMASTA eläkkeestä? Suurin osa nyt juuri maksamastasi rahasta menee nykyisten eläkkeiden maksuun ja rahapotti ei todellakaan kasva niin paljoa vuodessa kuin sinne maksetaan sisään. Vai olenko väärässä?

      Ja vaikka tuo koko raha menisi sinulle varattuun rahapottiin niin entä miten oli laita nyt eläkkeelle jäävillä? Ovatko he maksaneet tuon määrän koko työuransa vai onko prosentti noussut vuosikymmenten mittaan?

      Pointti on, että kiistan aihe koskee tänään eläkkeelle jäävää 40 vuotta työtä tehnyttä. Paljonko hänen oikea kertymänsä on ja paljonko siitä on mennyt aiempien eläkkeiden maksuun ja paljonko ovat oikeasti maksaneet 40 vuodessa. Tämän päivän prosenteilla lasku menee todella pieleen.

      • UUUtelias

        Entäs ne jotka eivät maksa mitään eläkemaksuja kun eivät maksa verojakaan?


    • silmään pissitty

      Palkkakuitin mukaan koko vuodelle räknättynä himppu yli 10 000 e Tätä on vaikea suhteuttaa mutta 43 vuotta tuo summa on keikkunut jopa korkeammalla,kun aikanaan urakalla rytkittiin. Eli tollainen 400 000 e Mutta raha on vaihtunut, kurssit muuttuilleet että ei tuo mitään kerro. Ennakkolaskelmien mukaan tuo summa kattaa eläkeeni yli 30 vuotta. Ilman korkolisäyksiäkin.

      Valtio petti ihmiset. Eläkkeen kerrottiin olevan jotain toista kuin käytäntö on nyt.
      Monta vuosikymmentä pelkkää sontapuhetta.

      Jos olisin petoksen arvannut, olisin koko urani hoitanut pimeinä töinä

    • väärinkö?

      Vaikka työnantaja maksaa suurimman osan eläkemaksuista ne lasketaan
      palkkamenoihin eli hän saa vähentää ne verotuksessa, ei hän niitä omistaan maksa.
      Olen tullut ihan hyvin toimeen pienellä eläkkeellä, saan työeläkkeen lisäksi vähän
      kansaneläkettä ja asumistuen(nämä kaksi verorahoista) mutta olen kasvattanut
      myös monta uutta veronmaksajaa joten katson että olen eläkkeeni ansainnut.

      • nyljetty yrittäjä

        Mitä jos firma tekee tappiota? mistä vähennät? työntekijöiden eläkemaksut on silti maksettava.

        Mistä ihmeestä te olette saanut sen käsityksen, että yritykselle tulee rahaa kuin taikaseinästä ja ei se yritys oikeasti maksa mitään kun ne verovähennykset....

        Menisitte hoitoon kommarit.


      • maksava yrittäjä

        Työnantaja ei voi vähetää työeläkkeitä verotuksessa. Työeläkkeet eivät sisällä arvonlisäveroa. Työeläkkeet ovat yritysken menoerä, joka ei tule takaisin mitenkään. Yritys maksaa nimenomaan eläkeet omista tuloistaan, kuten myös muut menot. Verotuksessa voi vähetää maksamansa arvonlisäveron, mutta myös saamistaan tuloista on maksettava verottajalle arvonlisävero. Mitään menoja ei verottaja maksa yrityksille. Silloinhan kannattaisi kaikkien olla yrittäjiä jos maksut saisi takaisin verottajalta. Noin tyhmää kommenttia ei kannattaisi edes kirjoittaa kuin nimimerkki "väärinkö?" on luulotellut. Ehkä olisi kuitenkin viisainta ottaa selvää asioista, ennenkuin leikkii tietävänsä. Joku voi ottaa vielä vaikka tosissaan.


      • Anniheleena51

        Hyvin pärjää sairas eläkkeelläkin...1500e käteen...ja olen minäkin kouluja käynyt...mut työtapturma ja selkä tohjona tässä kipuilen...mut ei hätää .pärjään..Kaksi nuorta miestä minäkin kasvattanut ja kerkesin olla työssä 31v ...ja nyt huilin..sairastan ..onneksi kuntoutus auttaa asiaan ja hyvä huumori...nuoria käy sääliksi miten heidän eläkkeiden käy? kuka maksaa ne...ja kun töitäkään ei kaikille ole


      • ihmettelijä10
        nyljetty yrittäjä kirjoitti:

        Mitä jos firma tekee tappiota? mistä vähennät? työntekijöiden eläkemaksut on silti maksettava.

        Mistä ihmeestä te olette saanut sen käsityksen, että yritykselle tulee rahaa kuin taikaseinästä ja ei se yritys oikeasti maksa mitään kun ne verovähennykset....

        Menisitte hoitoon kommarit.

        Tappiot on yleensä laskennallista eli tavoitteet asetetaan korkealle ja jos ei saavuteta niin se on tappiota...
        Todellisessa tappiotilanteessa firma lopetetaan kannattamattomana!


      • 63v. on ok eläkeikä
        Anniheleena51 kirjoitti:

        Hyvin pärjää sairas eläkkeelläkin...1500e käteen...ja olen minäkin kouluja käynyt...mut työtapturma ja selkä tohjona tässä kipuilen...mut ei hätää .pärjään..Kaksi nuorta miestä minäkin kasvattanut ja kerkesin olla työssä 31v ...ja nyt huilin..sairastan ..onneksi kuntoutus auttaa asiaan ja hyvä huumori...nuoria käy sääliksi miten heidän eläkkeiden käy? kuka maksaa ne...ja kun töitäkään ei kaikille ole

        Eläkkeet on tietynajan keksintö ja tulee uusia keksintöjä asioiden hoitamiseksi! Onhan koneitakin aikoinaan vaadittu veronmaksajiksi eli vähentäneet tekniikallaan usean työpaikan ja samalla potentiaalisen veronmaksajan!

        Kyllä työtä on, mutta ei ole 100% velvoitetta tehdä mitävain tarjotaan! Yhteiskunta on ideoitu rakenteeltaan siten, että voi olla jopa sairaseläkkeellä, mutta tervettä vielä hieman pyritään kiusaamaan jatkamaan työntekemistä vanhoillapäivilläkin...


    • uskoo ken haluaa

      Olet aivan oikeassa siinä, että me nykyiset työssäkävijät maksamme pääosan nykyisten eläkeläisten eläkkeistä ja tulevien työssäkävijöijen pitäisi maksaa pääosa meidän tuleista eläkkeistä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämä yhtälö ei tule tulevaisuudessa toimimaan ainakaan niin hyvin kuin me nykyiset työssäkävijät kuvittelemme.
      Eläkeyhtiön edustajan kertoma kolmannes on varmaankin hyvin lähellä totuutta, kun puhutaan siitä osuudesta eläkemaksuja, joka rahastoidaan tulevia eläkkeitä varten.

    • ahkera tyhmä

      Minä maksan työntekijäni työeläkettä reilu 400 euroa/kk. Ja palkka on himpun verran alle 200 euroa/kk. Kyllä tuolla maksamisella työnantaja makselee työtekjjänsä eläkevuodet mennen tullen ja palatessa. Itselleni en pysty samanlaista eläketurvaa maksamaan, mutta pakko on työntekijää pitää kun en ehdi kaikkea yksin tehä, ja silti teen 7 päivänä viikossa viikossa keskimääärin 15-tuntista työpäivää. Lomaa en ole pitänyt vuosiin yhtään päivää.
      Viisainta olisi lopettaa yrittäminen ja pyöritellä peukaloitaan ja elää ytheiskunnan elätettävänä. Tämä on todellisuutta usseammalla pienyrittäjällä tänä päivänä.

      • vieläkin tyhmä

        vielä tässä "ahkera tyhmä". Siis maksan palkkaa työntekijälleni himpun verran alle 2000 euroa /kk. Jäi yksi nolla puuttumaan. Pieni on palkka ja isot ovat menot. Lisäksi tulevat muut sotumaksut.


    • hellsong

      En tiedä mutta oliko itselle kertynyt 22 elämän vuodessa 16€ eläkettä joista arviolta vuoden yhteensä ollut aktiivi työelämässä. Ei tunnu mitenkään hurmiolliselta tuokaan summa vaikka painaisi vielä 40 vuotta putkeen..Sikäli kun niitä töitä olisi tarjolla johon kannattaisi mennä.

      Perseellään osaavat asiat olla, syytä en tähän tarkkaan sanoa, kun en eläkepuolen juttuja tiedä niin tarkkaan, mutta olettaisin että vika löytynee tuolta arkadian mäeltä päin..

    • pekka töpöhäntä

      Jokaisesta eläkemaksuina kerätyistä eurosta n.25 senttiä kuluu jo olemassa olevien eläkkeiden maksuun loppu rahastoidaan ja sijoitetaa toivottavasti mahdollisimman tuottavasti ,kaikenkaikkiaan hieno järjestelmä ja todennäköisesti maailman paras , se on totta eläkemaksuja maksavia on tulevaisuudessa yhä vähemmän joten jatkossa on eläkkeitä laskettava tai eläkemaksuja nostettava todennäköisesti molempia.

    • Puolivastaus

      Tällä hetkellä eläkeyhtiölle maksetusta eläkkeestä (joka on siis reilu 22 % palkasta) alle 10 % menee "säästöön" tulevaa eläkettä varten ja yli 90 % nykyisten eläkeläisten tilille eläkkeinä.

      Palkasta melkein neljäsosa on eläkettä joka menee entistä pidempään elävien ja lukumäärältään kasvavien mummojen ja pappojen tilille.

      50 luvulla papat elivät keskimäärin 65 vuotiaaksi - nykyään melkein 80 vuotiaaksi.

      Ennen kolmea työssäkäyvää kohden oli yksi elätti. Tulevaisuudessa kaksi käy työssä ja hoitaa vielä kolme elättiä. Nyt tilanne on about fifty-fifty

      Nykyinen malli ei kestä aikaa. Ja sen tietää kaikki.

      • dffwfwef

        Eläkeyhtiöillä on n.140miljardin euron sijoitukset tulevien eläikkeiden rahoitus on kiinni enimmäkseen siitä miten nuo rahat tuottaa


    • cilmoy

      Virallisia laskelmia en tiedä, laskeskelin krran itse omia maksujani, joita oli 32 vuoden aikana kertynyt n.1,5 vanhaa miljoonaa ilman korkoja mutta laskettuna viimeisen vuoden elälemaksun mukaan. 30 vuotta aikaisemmin summa oli inflaation takia vain osa viimeisen vuoden maksusta, sitäpaitsi olin korottanut työtuloani ainakin kerran välillä, Maksu yrittäjillä määräytyi työtulon mukaan. Maksamani summa on euroissa noin 250.000 € ja riittäisi 30.000 € vuosieläkkeellä vain noin kahdeksaksi vuodeksi eli minun tulisi poistua täältä parin vuoden päästä, ehkä niin tapahtuukin. 73 v.yrittäjä,eläkkeelle 66,5 vuotiaana

    • kaarnalaiva

      Nykyäänhän on olemassa elinaikakerroin, joka pienentää tulevaisuudessa eläkkeelle jäävien eläkettä. Tänä vuonna eläketutkijat huolestuivat, sillä tällä hetkellä eläkkeelle jääville puhutaan, että he saisivat eläkettä 60 % ansioistaan, vaikka todellisuudessa määrä on n. 55 %. Elinaikakerroin leikkaa kuitenkin tulevaisuudessa eläkkeelle jäävien eläkettä siten, että eläke jää jopa alle 40 %.

      Tästä ongelmasta pitäisi puhua enemmän julkisuudessa. Meillä ei ole tähän mennessä tarvinnut ottaa ylimääräisiä eläkevakuutuksia, koska työeläke on riittänyt vaatimattomaan elintasoon. Tulevaisuudessa pitää vähintään saada säästettyä itselleen omistusasunto, jonka voi myydä tai vaihtaa pienempään, kun ihminen jää vanhuuseläkkeelle. Jos kuitenkin tulot ovat niin pienet tai ihminen ei ole tajunnut säästää rahojaan eläkepäiviä varten, niin vanhuus tulee olemaan todella ankea. Toisaalta jos monet vanhukset kuolevat tulevaisuudessa esim. syöpään, koska ei ole varaa kalliisiin lääkkeisiin, niin se tietysti leikkaa sitten sitä elinaikakerrointa, jolloin eläkkeiden määrä nousee. Aika karua ja tylyä

    • 63v. on ok eläkeikä

      Eikös eläke ole valtion lupaus ja takaus kun kerrytät sitä itse työvuosillasi n. 5% palkastasi maksaen ja siitä menee eläkertymäksesi 1.5%. Siis erotus 3.5% menee välittömästi nykyisten eläkkeiden maksuun.

      Nimimerkille , "Puolivastaus"! Eläkeläiset eivät ole "elättejä"!

      Itse en ole vielä eläkeikäinen mutta jos työtä on siihen saakka niin 45v. työtä tehty veronmaksajana joka edustaa nykypäivänä huomattavaa työnmäärää. Tällä hetkellä jo 32v. työtä tehty ilman työttömyyttä eli kun eläkkeelle aikanaan siirryn en todellakaan koe olevani "elättinä" vaikka saan silloin ilman työntekemistä elämiseen jonkinlaista tuloa!

    • mk

      Henkilö maksaa eläkkeestään etukäteen 75% ja sitten kun jää eläkkeelle niin muut maksavat sen 25% eläkkeestä ja niin edelleen. Eihän suomessa eläkerahat lopu vaan sitä yritetään pyörittää tulorahoituksella ja ettei pääomiin koskettaisi mutta muutama eläkeyhtön omistama kauppakeskus tai joku muu rakennus myyntiin niin taas on rahaa.

      • kerrot satuja

        Eläkeyhtiöiden kiinteistöt ovat usein sellaisia, että niille ei löydy omistajia hyvään hintaan, talouskasvun painuessa nollaan, tai miinukselle, niitä ei huoli kukaan edes ilmaiseksi, remontit ja lämmitys maksavat paljon.

        Suomalainen työeläkejärjestelmä on samankaltainen pyramidihuijaus, kuin WinCapita, jonka pyörittäjä sai juuri pitkän vankeustuomion. Pyramidihuijauksessa rahaa annetaan ulos sen verrran, että uskottavuus säilyy maksajilla ja viimeksi mukaan tulleet eivät saa juuri mitään.


    • kultaataskuun
      • joku vaan

        Ei nyt ainakaan jalometalleihin.

        Ei kannata ostaa kun hinnat ovat juuri kolminkertaistuneet.

        Sama homma kuin työkaverilla joka ihasteli Soneran hintaa joka oli vain 40 euroa osakkeelta. Nyt on jotain alle viisi.


    • perus-suomea

      Suomalainen eläkejärjestelmä. Maailnan hienoin systeemi,minkä politiikot ja vakuutusyhtiöt muuttivat Suomen suurimmaksi puhallukseksi.

    • Yrittäjä

      hei voit kysyä eläkkeesi määrää eläkeyhtiöltä kelle maksat eläketuloa ja he kertovat paljonko maksat, mutta älä pelästy sitä määrää mitä tulet joskus saamaan eläkettä koska se summa on suurinpiirtein kolmannes nykyisistä netto tuloista..
      Se että täällä jotku kertoo työnantajan maksavan eläkkeesi älä ikinä usko.
      Parhaimman eläkekertymän saat kun olet yrittäjä ja maksat vaikka velalla eläkemaksusi, sillä palkansaaja ei saa vähentää verotuksessa eläkemaksujaan.

    • 9+8

      yrittäjän eläke on se minkä onnistuu pimeenä rahana ottamaan ja sijoittamaan vaikka asuntoihin... sitten eläkkeelle jäädessä myy ne asunnot ja elää niillä rahoilla.

      • heikostitaitaakäydä

        Tuos on ykskin tuttu joka jäi työttömyyseläkkeelle -90luvun alussa oli täyttäny
        viiskymmentä silloin pääsi eläkkeelle jos oli vuoden työttömänä!!!!
        On sen jäljeen rakennellu ok talon ja mökin, vieläkin olis työkuntoinen terveytensä puolesta!

        TKL:n bussikuskit (tampereenliikkenelaitos) pääsi eläkkeelle 55vuotiaana!!!!
        Eli sielläkin terveet elämäntavat omaava kerkiää oleen eläkkeellä enemmän kuin työelämässä!

        Eli näin suuret ikäluokat rahasti näistä nähään enää unta!!!!


    • Paljonhan siitä kestävyysvajeesta ja eläkepommista kohkataan. Pari erityistä seikkaa tulee mieleen:
      - Asetelman kokonaisuudessa jätetään ilmeisen tahallisesti ottamatta huomioon niitten henkilöitten nimissä suoritettuja eläkemaksuja, jotka kuolevat ennen eläkkeelle pääsyään, mutta joittenka henkilöitten palkoista on kuitenkin ajan mittaan kerrytetty rahastojen eläkemaksuvarantoa. Maksettuja eläkerahoja ei palauteta perikunnille.
      - Suosittelen kaikille kaikille ikäluokasta riippumatta säästämistä ja vaurastumista niin eläkeläisyyttä varten kuin jo sitä aikaisemmankin elämisen selustatueksi ja pelivaraksi. Sinänsä meidän työeläkesysteemimme on aivan oivallinen järjestelmä ja se on osoittanut kelpoisuutensa myös meneillään olevien Euroopan talousongelmien aikana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe