Alhainen hemoglobiini

mietityttää

Hellou!

Olen raskaana rv 25 0 ja viime neuvolakäyntini oli ennen joulua joulunalusviikolla. Tuolloin hemoglobiiniarvokseni mitattiin muistaakseni 107 (terveydenhoitaja ei ollut muistanut merkata arvoa ylös kun kotona yritin tarkistaa...). Terveydenhoitaja sanoi ettei vielä aloitettaisi rautalisää... Miksi ihmeessä?!

Terveyskirjaston mukaan raskausajan anemian raja on 110. Minulla on lääkärineuvola vasta puolentoista viikon päästä ja sinne asti pitäisi nyt mietiskellä että onkohan arvot nousseet vai laskeneet entisestään. Hieman aneemiselta olo välillä tuntuu. Rautakuuria ei saisi aloittaa omin päin myrkytysvaaran vuoksi.

Miksi lisäraudan syöminen aloitetaan niin vaihtelevilla arvoilla ympäri Suomea? Ystäväni passitettiin raskausaikana lisäraudalle kun hemoglobiiniarvot olivat ~119. Itsellä alle 110 mutta "vielä ei ole aihetta aloittaa"...

Kokemuksia?

24

7473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hvjj

      Mielestäni voit aloittaa lisäraudan syömisen. Rautalisää ei suositella pienillä viikoilla, koska silloin äidillä on tavallisesti vielä hyvä hemoglobiini. Jos taas silloin syö lisärautaa niin veri voi ikäänkuin paksuuntua liikaa ja sitten verenkierto istukassa voi heiketä. Aloita rauta vaikka joka toinen päivä. Obsidania suositellaan. Ja ota tabletti jonkin c-vitamiini pitoisen mehun kanssa, c-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä. Jos hemoglobiinisi olikin esim 117 niin se on periaatteessa vielä ihan ok, mutta toki täytyy kuunnella myös omaa vointia!

    • rautaa huiviin

      oon syönyt rautaa lähes koko raskauden. Normaali hb:n on 140-150, nyt viimeksi 125 ja syön silti rautaa. Tuo arvo on minulle liian matala. En minä ainakaan ole myrkytystä saanut. Noudattaa annostelua niin ei tule myrkytystä. Itse otan yhden tbl/päivä.

      • verilättyjä

        Se on ihan luonnollinen ilmiö, että hemoglobiini laskee raskausaikana ja nykysuositusten mukaan ei ole kyllä mitään järkeä syödä rautaa, jos hemppa on 125. Kyllä minullakin normaalisti keikkuu tuolla 140-150 välillä, nyt 127, mutta en missään nimessä aloita lisärautaa. Yleensä kroppa tietää mitä tekee ja uusimpien tutkimusten mukaan ei välttämättä olisi ylipäätään hyväksi syödä lisärautaa, ellei äiti ole selvästi aneeminen.

        Alkuperäiseltä kysyn, että syötkö lihaa? Ruokavaliolla voi ihan oikeasti koettaa nostaa hemoglobiinia, tähän tarkoitukseen esimerkiksi veriletut ovat oikein hyviä. Ne sisältävät rautaa melkein kaksikymmentä kertaa enemmän kuin esimerkiksi pinaati tai muut kasvikset, joita perinteisesti pidetään rautapitoisina. Kannattaa ainakin kokeilla, rautalääkitys kun monilla pistää myös mahan sekaisin.


      • Anonyymi

    • Maltofer

      Minulla oli jo viikoista 20 aina loppuun asti kun lapsi syntyi rv 39 2 huono hb.
      Se heitteli 109 ja 105 välillä. Minulla ei rauta imeytynyt, siis vaikka tosiaan mitä tahansa olisin tehnyt.
      Synnytyksessä hb laski sitten 90 ja siitä seurasi verensiirto.
      Kätilö sanoi,että jos en olisi syönyt rautaa ollenkaan, vaan luovuttanut sen takia, kun se ei imeytynyt kunnolla, olis hb laskenut vielä alemmaksi synnytyksessä, mikä olisi ollut TODELLA huono asia..tuo 90 oli jo riittävän huono asia.
      Hyvä, mutta kallis rauta on maltofer..se maksaa kyllä aika paljon, mutta ei ainakaan laita mahaa sekaisin.Minun mahalle kun muut eivät meinanneet käydä..ja pakko oli jotain syödä, että edes 100 yläpuolella se hb olisi raskauden ajan pysynyt.

    • tjrjr

      Itse syön raskausmonivitamiinia jossa rauta jo mukana.
      Hyvänä on arvot pysyny.

    • mietityttää

      Kiitos kommenteista!

      Syön valmiiksi raskausmonivitamiinia, jossa on tietenkin rautaa myös mukana. Lisäksi syön kyllä lihaa, nyt olen koittanut vielä kiinnittää huomiota ruoka-aineisiin jotka vahvistavat tai hidastavat raudan imeytymistä.

      Veri laimenee raskauden aikana ja näillä viikoilla tuo hemoglobiini taitaa olla alhaisimmillaan, mutta silti minua jäi mietityttämään miksi sen annetaan olla noin alhainen. Soitin välipäivinä päivystykseenkin (neuvolalla ei ollut vastaanottoaikaa), josko voisin aloittaa lisäraudan omin päin. Ei kuulema kannata, eikä hoitaja osannut sanoa juuta eikä jaata siihen ovatko arvoni liian alhaiset. Kun kuitenkin "kuuluu kuvaan".
      Ilmeisesti alhainen hemoglobiini ei sitten ole haitallinen/vaarallinen sikiölle tai itselleni?

      Varmaankin odottelen ensi viikon neuvolakäyntiä, sitten saan taas ajankohtaiset lukemat ja koska kyseessä on lääkärikäynti niin hän varmasti osaa sanoa onko kuuri tarpeellinen.

      -AP

      • verilättyjä

        Jos sinulla ei ole pahoja anemian oireita, niin mitään vaaraa ei alhaisesta arvosta sinänsä ole. :) Tosiaan "kuuluu kuvaan", niin kuin sinulle sanottiinkin. Kun kerran syöt lihaa, niin toistan tuon, mitä tuolla ylempänä sanoin, eli kokeilepa verilettuja. Tässä muutamien elintarvikkeiden rautapitoisuuksia:

        Maksa 21 mg
        Veriohukainen 19 mg
        Vehnälese 19 mg
        Kaakaojauhe 11 mg
        Mysli 6,8 mg
        Näkkileipä 6,1 mg
        Pinaatti 2 mg
        Kana 1,1 mg
        Parsakaali 1,1 mg
        Vehnäleipä 0,9 mg
        Kinkkuleikkele 0,7 mg
        Silakka 0,6 mg
        Kaurapuuro 0,6 mg
        Raejuusto 0,1 mg

        Eli kuten huomaat, veriletut ovat maksan jälkeen (jota ei odottajalle suositellakaan) paras raudan lähde. :)


      • verilättyjä
        verilättyjä kirjoitti:

        Jos sinulla ei ole pahoja anemian oireita, niin mitään vaaraa ei alhaisesta arvosta sinänsä ole. :) Tosiaan "kuuluu kuvaan", niin kuin sinulle sanottiinkin. Kun kerran syöt lihaa, niin toistan tuon, mitä tuolla ylempänä sanoin, eli kokeilepa verilettuja. Tässä muutamien elintarvikkeiden rautapitoisuuksia:

        Maksa 21 mg
        Veriohukainen 19 mg
        Vehnälese 19 mg
        Kaakaojauhe 11 mg
        Mysli 6,8 mg
        Näkkileipä 6,1 mg
        Pinaatti 2 mg
        Kana 1,1 mg
        Parsakaali 1,1 mg
        Vehnäleipä 0,9 mg
        Kinkkuleikkele 0,7 mg
        Silakka 0,6 mg
        Kaurapuuro 0,6 mg
        Raejuusto 0,1 mg

        Eli kuten huomaat, veriletut ovat maksan jälkeen (jota ei odottajalle suositellakaan) paras raudan lähde. :)

        Hupsista, äskeisestä tekstistä jäi vielä pois, että ruoka-aineiden rautapitoisuudet siis per 100 g.


    • saffi

      moikka!

      mullekki sanottiin neuvolassa rv 23 kun tuo arvo oli 106 että vielä ei tarvitse rautakuuria aloittaa, ellei ole väsynyt.. mutta mä alotin heti samana päivänä kun neuvolasta pääsin ja aloitin retafer nimisen rautalääkityksen ja nyt arvot ovat taas ok. ja raskausviikkoja 30

    • mietityttää

      Suurkiitokset noista tiedoista! :)
      Olenpahan taas hieman fiksumpi.

      Ja helpottavaa ettei jollekin muullekaan määrätty rautakuuria vielä alhaisesta hb:sta huolimatta.
      Kyseinen terveydenhoitaja ei nimittäin ollut omani vaan joku "loppuharjoittelun" suorittaja tms, ja kävi kieltämättä mielessä sekin että olikohan hänen arvionsa oikea, vaikkei pitäisi epäillä.. :)

      Kiitos vielä!

      -AP

    • Hyvä vaihtoehto on myös luontaistuotekaupasta tai apteekista saatava nestemäinen Floradix jota lääkäri suositteli minulle hemoglobiinin nostoon. Olen sitä käyttänyt aikaisempien raskauksien aikana ja hyvin on toiminut, vatsakin pysyy hyvänä. Oma arvoni oli vimeksi 92 ja vasta epäilen olevani raskaana.

      Niin ja lääkäri suositteli myös että maitotuotteita ei pitäisi käyttää rautalääkkeen ottamisen yhteydessä koska se estää/hidastaa raudan imeytymistä.

    • cccvvvbbb

      Minulla oli viime neuvola käynnillä kans 107hb ja terkka kysyi että onko olo sen mukainen. sanoin että joo, en jaksa mitään tehdä eikä 12h yöunetkaan riitä minulla on 2 alle 5-vuotiasta tässä hoidettavana. sain aloittaa kuurin. ostin obsidanin, sitä olen syönyt aikaisemmissakin raskauksissa. Otan yhden tabsun päivässä ja hitaasti tuntuu vaikuttavan..jospa se tästä :)

    • PikkuLilliEmonen

      Kannattaa kuunnella omia tuntemuksia ennen kaikkea. Mieluummin aloittaa raudan varovasti pikku hiljaa hyvissä ajoin kun antaa mennä anemian puolelle. Mulla on raskauden aikana pahimmillaan ollut hb vain 93 ja olo on ollut ihan KAMALA: tavaton uupumus, vaikea saada happea, huimaa, heikottaa, silmissä vilisee... Viimeksi oli 104 ja vieläkään ei olo ole mikään parhain.

      Mulla on auttanu runsas verilettujen ja maksalaatikon syönti rautaa ylös, ja se etten napostele esim suklaata (kalsium!) näiden rautaruokien kanssa. Eli ravinto on vähintään yhtä tärkeää kun rautalisät. :) Mulla ei Retafer-rautalisä edes imeytynyt, Obsidan imeytyy mutta tekee mahan tosi kipeäksi.. Sellainen Floradix-rautamehu on ollut tähän mennessä paras. :)

      • ei maksaa

        Ihan hyviä ohjeita annoita, paitsi että runsasta maksan syöntiä ei voi suositella raskausaikana A-vitamiinin yliannostusvaaran takia. Siitä on ihan suositus olemassa. Veriletut sen sijaan ovat hyvä vaihtoehto.


      • PikkuLilliEmonen
        ei maksaa kirjoitti:

        Ihan hyviä ohjeita annoita, paitsi että runsasta maksan syöntiä ei voi suositella raskausaikana A-vitamiinin yliannostusvaaran takia. Siitä on ihan suositus olemassa. Veriletut sen sijaan ovat hyvä vaihtoehto.

        Neuvolassa sanottiin että maksalaatikko ei haittaa jos sitä ei ihan joka päivä syö. :) Joten syön sitten joitakin kertoja viikossa. Niin ja lisäksi persiljaa leivän päälle. Ja C vitamiinia sisältäviä hedelmiä ja mehuja niiden kans.. :) joka päivä hieman erilaista.

        Anemiasta vaan tulee niin hirvee olo että oksat pois ja haluan saada hempan ylös ennen synnytystä lähes keinolla millä hyvänsä :D Muuten en ihan oikeesti jaksa :(


    • kokemus

      Hyvä sitä rautaa on syödä. Itselläni oli raskauden alussa hb 161. Laski raskauden mittaan päälle sataan ja söin rautaa. Ennen synnytystä hb oli 150. Synnytyksessä tuli komplikaatioita ja hb laski 60 tietämiin. Sain verensiirron ja erittäin paljon rautatabletteja synnytyksen jälkeen ja kotiutuessa oli hb 71.

      Tämä tapahtui ensimmäisen synnytykseni yhteydessä ja nyt toisessa raskaudessa pidän kyllä varmasti huolen, että hb on synnyttämään mennessä reilusti yli sadan, mielellään 130-140 tietämissä.

    • djgjfj

      Mulla oli koko raskauden ajan hemoglobiini 100-104 tienoilla vaikka söin rautaa kun enne raskautta hemoglobiini ollu 138 luokkaa

      • kokemus

        djgjfj: Kokeilitko eri rautavalmisteita? Kaikkihan eivät välttämättä jokaisella imeydy yhtä hyvin..


    • aina ei imeydy

      Kaikilla ei muutenkaan rauta imeydy hyvin, joillain ei oikeastaan ollenkaan, etenkin noin raskausaikana. Minulla on jokaisen (3lasta) kohdalla ollut se ongelma, että rauta ei ole imeytynyt. Hb ennen raskautta 130, ja koko raskauden myös noissa 100-107 tienoilla.
      Kokeilin ties mitä..söin lisävitamiinia,en syönyt/juonut maitovalmisteita tai kahvia tms.
      Tein kaiken niin kuin neuvottiin, ja silti se rauta ei vaan imeytynyt.
      Sitten synnytyksessä tippui 70:een ja verensiirto, kotiin lähdössä hb 95 ja kotiin tuli rautakuuri, joka sitten pikkuhiljaa nosti hb:n taas siihen 130 tienoille..mutta siis raskausaikana minulla ei se rauta vaan imeytynyt.

      • kyllähyväimeytyy

        Huono rautavalmiste ei imeydy.


    • mami81

      Heip! Itsellä nyt vk 10 ja HB oli 104
      Terveydenhoitaja sanoi että odotetaan 2 viikkoa ennen kuin aloitettaisiin rautatabletit ..

    • mami81

      Tosin tää nla hoitaja on mua nuorempi joka turvautuu kirjan ohjeisiin kirjaimellisesti .. Nyt pitäisi juoda päivässä 9-10d maitoa ..hyväähän se on ..mut paras oli kun näki sen ilmeen ..ku kysy ruokavaliosta ja sanottiin että kotiruokaa ja itse tehdään ..

    • rautaavaan

      Rauta
      HB:n viitearvot :
      Miehet: 134–167 g/l
      Naiset: 117–155 g/l

      Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B12, folaatti, C-vitamiini) ja runsaat kuukautiset.

      Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää. Toki laadukkaat juustot, voi, kerma ja hapatetut maitotuotteet sitä vastoin ovat ok tai jopa terveysruokaa. Esimerkiksi useista juustoista saa arvokasta K2-vitamiinia.

      Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön.

      Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.

      Raudanpuuteanemia on lasten yleisin anemia. Länsimaissa sitä esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.
      http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo

      Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy huonosti.

      Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa.

      Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on anemia, ennen rautavalmisteen käyttöä.


      Tässä 2 hyvää valmistetta, joista ei saa vatsavaivoja eli vältä apteekin valmisteita. Otetaan maidottoman ja viljattoman ruuan kera (vältä myös kofeiinia). Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja Citymarket.

      http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

      http://www.valioravinto.fi/kelasin-rauta


      Tässä viljojen mahdollisista haitoista:
      http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm


      Seerumin rauta kertoo tarkemmin elimistön rautatilanteen kuin hemoglobiini tai ferritiini.
      http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

      http://oyslab.fi/ohjekirja/2566.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe