mikä teitä ihmisiä vaivaa?

olen saanut kokea ihan hirvittävää kohtelua fretti harrastajilta myös kasvattajiltakin.se että tuomitaan suoraltakädeltä ennenkuin edes tiedetään mtään.ja se on ihan hirvee virhe jos erehdyt kysymään jotakin fretteihin liittyvää,sinut tuomitaan heti melkeenpä eläinrääkkääjäksi.
eikö kasvattajien pitäisi tuoda tutummaksi tätä lajia ja vastailla kysymyksiin?samaa voisi luulla myös harrastajistakin että mieluusti auttaisivat ja vastaisivat kysymyksiin jos joku jotakin neuvoa kaipailis..vastineeksi saakin vaan kauheita ja perättömiä syytöksiä..
ja toinen mikä niin ihmetyttää on tuo ei-virallisten kasvattajien mollaaminen,kun ei voi mennä yleistämään tässäkään asiassa..tekeekö se niistä freteistä sen huonompia jos ei ole viralliselta kasvattajalta?ei,ei tee..
en kiellä,etteikö ole niitäkin jotka tehtailee poikasia vain rahan takia ja pitää huonosti mutta se on sitten varmaan oma moka jos ei ole ollut tarkkana sen suhteen mitä on hankkinut..
ja se että olisivat jotenkin luonnevikaisia niin se asiahan on korjattavissa,ei niinkään helposti,ja vaatii pitkää pinnaa mutta ei se mahdotonta ole...
saisikohan tämä nyt ihmisiä menemään itseensä ja miettimään ennenkuin alkaa täällä toisiaan mollaamaan ilman mitään sen suurempaa tietämystä..

kiitos

21

354

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • frettimama90

      Enpä kommentoi muuhun kuin tuohon kasvattaja asiaan.
      Kyllä, rekisteröimättömät suvuttomat pennut _ovat huonompia.
      Suomalaiset kasvattajat tekevät suunnattoman suurentyön omien kasvattilinjojensa eteen, jotta he voivat luovuttaa pienen maamme frettikantaan suuremmalla todennäköisyydellä terveitä ja hyväluonteisia pentuja. Kasvattajat tuo maahan pentuja ympäri maailmaa, tarkastellen ensin tarkkaan niitten käyttöä ulkomailla ja valikoiden kasvattieläimensä vielä kotonakin uudestaan. Kun taas nimeltämainitsemattomasta rekisteröimättömästä kasvattamosta pennut löytyy satunnaisesti jopa lemmikkikaupan takahuoneesta, ja linjoissa on ainut suomessa esiintyvä Waardenburgin syndroomainen kanta. Pentueen emä saattaa olla myös pentueen mummo, eikä isäkään kovin kauas sukupuusta hyppää. Rekisteröidyiltä kasvattajilta taas saa jopa 10-vuoden takaista tietoa suvusta, mahdollisesti esiintyneistä sairastapauksista ja kun on hankkinut eläimestä perustietämyksen ennen pentukyselyjä myös varmaa tukea ja tervetullotoivotuksia yhteisöön.
      (
      Myös koirapiireissä vastaanotto on aivan sama jos vain etsii halpaa koiraa, tietämättä mitään koiran yleisestä hoidosta, ruokinnasta, elinolojen ylläpidosta, aktivoinnista tai yleisestikkään mistään. Ei varmasti taputeta päähän jos alkaa rallattelemaan että haluaa halvan chihuahuan häkkikoiraksi, koska ne on ihania ja ei olla ihan varmoja halutaanko koiraa. Ja samalla kysellään voiko koiran ruokkia kissanruualla ja mainitaan että perheellä ei ole aikaa huomioida edes entisiä lemmikkejään.)

      Perustietoinen fretinhankkija tietää ennen eläimen hankintapäätöstä:
      -mitä eläimen pito maksaa.
      -olla etsimättä halpaa frettiä.
      -kääntyä turvallisen kasvattajan puoleen, tai ottaa yhteyttä alueellaan asuviin frettikoteihin.
      -että fretti on hyvin vaativa eläin
      -ruuanhankintapaikat, hyvät ruokamerkit ja ravintolisät
      -fretin yleisimmät sairaudet, niiden oireet ja hoidon
      -fretille myrkylliset ruoka-aineet
      -perheensä varman kannan eläimeen
      -elintila vaatimukset
      -paikalliset frettejä hoitavat eläinlääkärit
      -toiminnassa olevat luotettavat foorumit
      -kuinka google toimii

    • Marjo P

      Yllä olikin jo kerrottu, miksi virallinen kasvattaja on ainut ja oikea reitti hankkia pentu itselleen. Mitä tulee meihin frettiharrastajiin, kieltämättä monet kokeneet harrastajat ovat hyvin jyrkkiä mielipiteissään. Niin olen minäkin. On sen verran paljon elämän aikana tullut frettiasiossa kaikkea paskaa nähtyä, että voin sanoa ihan suoraan ja jyrkästi mielipiteeni asioihin. Olen itse auttanut montaa ei-viralliselta kasvattajalta olevaa frettiä, omistajan apua kaivatessa. Niin tekee moni muukin harrastaja. Mielestäni on ihan oikeutettua hieman valaista asioita jos siihen tarvetta on, jyrkästikin, eikä pitää vain suutansa kiinni. Kannattaisi varmaan hieman kiinnittää huomiota omaan asenteeseen. Jos asenne on tuo, että frettiharrastajat ovat ilkeitä ja tuomitsevia ja viralliset kasvattajat paskoja niin enpä minäkään kauhean suopeasti sellaiseen ihmiseen suhtaudu. Ja todellako kasvattajat ovat sitä varten, että ihmiset ottavat fretit mistä ottavat ja sitten virallisten kasvattajien pitää heitä olla valmiita auttamaan? Jos fretin hankkisi alunperin jo heiltä, olisi se tuki fretin loppuelämän ajan.

      Sellainen asia vielä, että jos joku tulee kyselemään minulta tyyliin "mitä se syö", "mistä niitä saa", onks helppohoitoinen" niin ei niihin paljoa tee mieli vastailla. Jos tuollaisia asiota ei edes vaivaudu netistä itse tonkimaan niin tuskin kannattaa sitä frettiäkään hankkia. Kun perustieto on hallussa ja kaivataan apua kinkkisempiin kysymyksiin useimmat vastailevat kysymyksiin mielellään. Niin ja luonnevikaisuus ei todellakaan aina ole korjattavissa. Jossain tapauksissa fretti ei ole voinut enää elää ihmisten parissa, johtuen huonosta kasvatuksesta ja omistajan tietämättömyydestä.

      Sen haluan myös sanoa, että helppo se on täällä huudella aina nimimerkkien takaa, itse en paljoa sellaisesta kirjoittelusta perusta. Jos pitää mielipiteitään jaella, niin reilusti vain omalla nimellä.

    • VeronicaSherz

      yhdyn ensinmäiseen viestiin...ei voi mennä yleistämään!!!
      itselläni on kolme frettiä ja yhden olen viralliselta kasvattajalta hankkinut ja voin sanoa että nämä kaksi jotka on hankittu ei-viralliselta kasvattajalta niin niistä sain kaiken tiedon,täydellisen sukupuun toisin kuin tältä viralliselta kasvattajalta.
      ja minun mielestä kärkkäästi ei tarvitse kellekkään vastata,ei kysymällä mitään häviä ja voihan joku ihan mielenkiintoaan kysyä mitä fretit syö yms.eikä se tarkoita automaattisesti että tämä eläintä hankkimassa.
      olen kyllä daisyn kanssa tasan samaa mieltä...itsekkin saanut tälläistä vastaanottoa ja minusta se on ihan naurettavaa.niinkuin kellään muilla ei saisi olla frettejä.
      ja se että jos eläimellä on luonneongelma niin pitäiskö se sitten heti lopettaa?minusta ei todellakaan,kyllä se luonne siitä muuttuu jos on oikeat keinot niin ja aikaahan se vaatii mutta tätähän ei näköjään tämä marjo varmaankaan ymmärrä:D ja se että ei nimellä uskalla täällä huuella,heh,eipä voi olla tuosta sinunkaan nimestä varma,suomessa kun sattuu olemaan niin monta Marjo nimistä:D
      ja sitten se vielä että rekisteröimättömät ovat huonompia frettejä,mitä ihmettä? senhän saa eläimen rekisteröityä..
      ja tuo että kasvattajat eivät halua vastata sellaisen ihmisen kysymyksiin joka on eläimensä hankkinut ei-viralliselta kasvattajalta niin sellainen tapa on naurettavaa ja lapsellista joka kertoo vaan siitä että ovat vittuuntuneita kun eivät saanet myytyä omia tehtailujansa:D siitä tässä on kyse..
      huomaa taas täällä keillä on asenteessa parantamisen varaa,huonon maineen vaan saa pian ja aika moni hautaa varmastikkin fretti haaveensa kun heti tulee kauheaa ilkeää vastausta kun tosiaan kysyjätkin voivat olla minkäikäisiä vain...ja voihan asian kiltistikkin esittää kuin se että heti tyrmätään..

    • Nelli E

      Nyt oli oikeen pakko ottaa kantaa vaikka yleensä en näitä "yleisiä" foorumeita jaksakaan lueskella... Eli siis totta tosiaan, mun puolesta ihan jokainen saa hommata lemmikkinsä siis myös fretin ihan mistä tykkää, vaikka ns. puskakasvattajilta kuin virallisiltakin tai vaikka tuottaa Hollannista farmilta tai Marshallilta Jenkeistä. Mutta ottakaahan huomioon myös se että tässä ollaan tehty jonkun verran hommia jotta ollaan voitu alkaa kutsua edes joitain kasvattajia virallisiksi myös frettipiireissä. Jokaisella virallisella kasvattajalla on tietyt kriteerit mitkä tulee täyttää nyt ja tulevaisuudessa jotta saa pitää kasvattajanimensä ja niitä tarkkaillaan kyllä mahdollisuuksien mukaan. Niinpä jokainen kasvattaja pyrkii tekemään hyvää työtä ja kasvattamaan kunnollisia fretinpoikasia vuosittain (niin terveydellisesti kuin fyysisestikin) eivätkä he sillä rahaa tee. Itsehän en ole kasvattaja, mutta todella läheltä seuranneena (yksi näädistäni on sijoitusnarttu) voin valaista sen verran ettei kukaan kasvattaja päivätyötään lopeta parin pentueen vuosi vauhdilla. Samalla voi myös miettiä syytä siihen miksi kasvattajat on melko nihkeitä jos hommaat ns. puskakasvattajalta frettisi etkä saa häneltä tarpeeksi tietoa ja tukea, niin miksi virallisten kasvattajien tulisi aina olla valmiita "palvelemaan" ketä tahansa? Tottakai olisi hienoa jos jokaisella kasvattajalla olisi mahdollisuus toimia 24/7 tukikeskuksena lemmikinomistajille, mutta käytännössähän tuo on mahdotonta.. Siksi myös monet foorumeilla saattavat olla melko nuivia noiden ns. puskakasvattajien pentujen käytösongelmille koska se kertoo jo paljon kasvatustyöstä. Viralliset kasvattajathan keskittyvät myös frettien käsittelyyn paljon ja ovat valmiita auttamaan jos todellisia ongelmia tulee esmes käytöksen suhteen, toiset jopa ottavat fretin takaisin itselleen jos siitä ei pystytä koulimaan kunnollista näätää. Kaikkia käytöshäiriöitä kun ei oikeesti voida poistaa edes pitkällä pinnalla ja yrityksellä, mikä on tottakai valitettavaa mutta on lapsellista ajatella että todellista mielenvikaisuutta on mahdollista parantaa eläimeltä kun ihmisiltäkin se tuntuu olevan lähes mahdotonta... Itse voin ainakin olla hyvillä mielin kun tiedän ettei mun näädät ainakaan ole järjettömän alttiita periytyville sairauksille tms koska kasvattaja on käyttänyt aikaa ja päätään miettiessään miten eri asiat periytyvät, tottahan toki ns puskakasvattajatkin saattavat perehtyä näihin mutta en tiedä miten paljon koska en tunne ketään sellaista. Plus tänään juuri käytiin Porissa keskustassa neljän fretin kanssa ja voitte vaan arvailla paljonko tuli vastailtua juurikin näihin kysymyksin et "mikä toi on" "mitä se syö" "miten se elää" jne. Ja kaikkiin kyselyihin vastattiin oikeinkin fiksusti eli turha on yleistää tätä v*ttumaisuus asiaakaan, kiitosta vaan! Frettifoorumeilla jos tulee kyselyä et mitä noi syö niin haku toiminnolla löytyy kaikkiin yleisimpiin kysymyksiin vastaukset joten harvemmin porukka edes vaivautuu vastaamaan muuta kun et käytä hakua tms ja kai se sitten on huono vastaus... Kaikki ihmiset ei vaan tule kaikkien kanssa toimeen ja kirjoitettu teksti on maailman väärinymmärretyin kommunikointi keino. Välillä saattaa ihan omassa päässä kääntyä fiksukin puhe vaan v*ttuiluksi... Joten ei muuta kun jokainen voi sitten kävellä peilin eteen ja miettiä mitä sieltä näkyy! Itse ainakin olen ylpeä fretinomistaja ja mun puolesta kuka tahansa saa olla tästä lajista/ meistä harrastajista ja kasvattajista mitä mieltä tykkää mutta ei se meistä tee yhtään sen pahempia kuin muistakaan lemmikinomistajista!

    • Manta P

      cutedaisy88 ja etenkin VeronicaSherz, vittu te ootte tyhmiä? Siis ihan oikeasti, noin vanhoja ihmisiä ja näyttää pahasti siltä ettei paljoa järki päätä pakota. Onko teille pukannut joku teini-ikä vähän myöhään vai mikä mättää? :D

      Mitä sillä pitkällä sukupuulla tekee jos sielä suvussa on vain viron tuonteja ja muita "hyviä kasvatusyksilöitä"? Vähän mäyrää, pandaa ja muuta mukavaa.

      Kun on tuollaisia ihmisiä, jotka menevät ottamaan pentuja niiltä pimeiltä kasvattajilta (yleensä siksi kun ovat halvempia tai ei jakseta matkustaa pidempää matkaa hakemaan frettiä) ja tulevat sitten aukomaan päätänsä joka paikkaan että kuinka heidän frettinsä on ihan yhtä hyvä kuin viralliselta kasvattajalta ostettu pentu, niin miks ihmeessä niiden virallisten kasvattajien pitäisi auttaa tuollaisia ihmisiä? Kun on kerran olemassa tieto että on virallisia kasvattajia, niin miksi ihmeessä pitää suosia niitä pimeitä? Sitten lässytetään kuinka se oma pimeä kasvattaja on moninverroin parempi, no jos hän kerran on niin hyvä kasvattaja niin miksi sitten ei hae kasvattajanimeä? Ei ole suuri homma täyttää yhtä lappua ja lähettää sitä liitolle, oma mielipiteeni on että silloin tämä puskakasvattaja tietää itsekin jonkin mättäävän ja pahasti jos ei kerran uskalla sitä kasvattajanimeä hakea.

      Enkä ymmärrä mikä tämä luonnevikaisuusjuttu on, suurin osa näistä "luonnevikaisista" freteistä ovat näätiä, jotka ovat lähtöisin niiltä pimeiltä kasvattajilta. Joitakuita heitä kun ei kauheasti kiinnosta minne se pentu lähtee, niin menevät sitten kokemattomiin koteihin missä ne heitetään häkkiin kun ensimmäisen kerran pikkutytteli saa hampaasta. Nämä "luonneviat" ovat siis täysin ihmisten syytä, eivät sen eläimen. Sama asia pätee koiriin, kyllä se vika on ihan siellä hihnan toisessa päässä eikä koirassa. Tiedän parikin ihmistä jotka ovat tällaisia reppanakiertolaisia ottaneet itselleen ja niiden kanssa on tehty ihan hirvittävä määrä töitä jotta luottamus ihmiseen on saatu palautettua edes jotenkuten ja pureminen saatu vähenemään. Kiitos jonkun idiootin joka vain halusi rahat pennusta mutta ei katsonut kenelle sen myi.

      Suututtaa ihan hirvittävästi tuollainen ihme touhu, kasvattajat tekevät todella ison työn miettiessään kasvatusyksilöitä, he tuovat ulkomailta tarkoin valittuja frettejä jotta lajia saataisiin terveemmäksi sekä rakenteellisesti että fyysisesti muutenkin, he eivät kasvata fancyvärejä niihin liittyvien sairauksien ja muiden ongelmien vuoksi, eivätkä kasvattajat todellakaan taloudellisesti plussalle jää pennuista. :D

      Kummasti vain joka vuosi kaikki kasvattajien pennut löytävät uusiin koteihin ja moni ihminen jää vielä odottamaan seuraavalle vuodellekin sitä pentua viralliselta kasvattajalta, että taitavat nuo teidänlaiset ihmiset olla niitä joilla ei vain riittänyt tieto/taito saada frettä viralliselta kasvattajalta. :) Omasta mielestäni on hienoa että tulee uusia, HYVIÄ fretinomistajia jotka ovat oikeasti ja aidosti kiinnostuneita lajista ja kokevat lemmikin olevan juuri se oikea itselleen, mutta sitten on tuollaisia valopäitä joiden takia osaa fretti-ihmisistä pidetään kärttyisinä :D Fretti hankitaan kun se on niin siisti eläin, siinä vaiheessa on ilmeisesti ihan sama mistä se lemmikki tulee, kunhan on halpa ja sitärataa! Hyi, sietäisitte hävetä.

      • linalie

        nyt tässä siis haukutaan huonoksi fretinomistajaksikin:D eikö noilta äskeisistä viesteistä tullut jo selväksi että on saatu hommattua fretti ihan virallisiltakin tahoilta jotenka minkäänsortin ongelmaa ei oo siinä suhteen etteikö osaisi hoitaa elukootaan...:D hahahah
        kyllä nyt te annatte niin huonon kuvan ittestänne:D ei tarvitse mustamaalata kun te teette sen jo täysin itse ihan omin keinoin noilla teidän kärttysillä vastauksilla:D


    • Marjo P

      Tuohon luonneongelmaan...Olen itse kaksi erityisen vaikeaa tapausta kouluttanut sekä yhden, jolla ongelmat eivät olleet niin pahoja. Eli tiedän tasan tarkkaan mistä puhun kun puhun luonneongelmista. Onneksi kaikki ovat sopeutuneet elämään ihmisen kanssa uudestaan ja luottamus on palannut takaisin. Karu totuus vain on se, että jos eläimen käytös ei ole kuukausienkaan työn jälkeen muuttunut, on minusta parasta että eläin lopetetaan. Ongelmakäyttäytymisen takana on 99 prosentissa kyse siitä, että fretti pelkää. Jos fretti ei enää pysty luottamaan ihmiseen, on sille itselle armeliaampaa päästää se kärsimyksestään, kuin pakottaa elämään rinta rinnan ihmisen kanssa, jota se pelkää. Vai miltä tuntuisi itse elää koko ajan kauhessa pelossa? Tiedän onneksi muutaman tapauksen, jotka ovat päässet eläinpuistoihin asumaan, kun heistä ei enää ole lemmikiksi ollut.

      Kasvattajakeskusteluun haluan vielä lisätä sen, että kun katsoi viime vuonna frettejä jotka olivat vaihtamassa kotia, ne olivat järjestään joko puskasvattajilta tai virontuonteja. Tämä kertoo siitä, että pentuja myydään kenelle vain, kunhan vain saadaan myytyä. Sitten näistä raukkaparoista tulee niitä purevia kiertolaisia joita kukaan ei enää halua. Virallinen kasvattaja velvoittaa omistajan siihen, että jos hänen pitää jostain syystä fretistä luopua, etsitään sille kasvattajan avustuksella uusi koti tai fretti palautuu takaisin kasvattajalle. Puskakasvattajat eivät ole tällaista valmis tekemään ja tuskinpa se frettitrokari jolta olet virolaisen pennun ostanut haluaa frettiä takaisin, jos nyt sattuu edes puhelimeen enää vastaamaan. Tuokin on ihan naurettava ajatus, että virallisten kasvattajien pitäisi olla jotain vuorokauden ympäri päivystäviä avustusjärjestöjä. Foorumeilla minusta kysellään paljon kaikenlaista ja omasta mielestäni siellä porukka myös on pyrkinyt vastailemaan ja auttamaan.

      Tällaiset perättömien huhujen ja mustamaalaamisen levittäjät itse taitavat olla pääsyy siihen, että frettiharrastajien maine on huono. Syy ei ole se, että olisimme kaikki täysiä kuspäitä. Niin ja jos ei ole valmis auttamaan ja sun muuta, niin miksi yhdistykset sitten järjestävät mm. frettipäiviä?

    • Marsurakastaja

      Oon samaa mieltä sun kans, cutedaisy

      • Marsurakastaja

        Tai oikestaan en oo. Muut puhu järkee :)


      • mejustme
        Marsurakastaja kirjoitti:

        Tai oikestaan en oo. Muut puhu järkee :)

        Otin ensimmäisen frettini ns. epäviralliselta kasvattajalta. Frettini oli täydellinen, osasi käydä hiekkalaatikolla, ei purrut. Kasvattaja oli vienyt pennut eläinlääkärin tarkastukseen ja sirutettavaksi. Sain mukaani myös kaikki pojan sukutaulut, kauppakirjan, hoito-ohjeet, pentupaketin, hieman ruokaa, leluja yms. Fretit olitiin myös rekisteröity.

        Joten, älkää ihmiset väittäkö ettei epäviralliselta kasvattajalta saisi hyviä ja terveitä fretinpentuja !!!


      • jep12
        mejustme kirjoitti:

        Otin ensimmäisen frettini ns. epäviralliselta kasvattajalta. Frettini oli täydellinen, osasi käydä hiekkalaatikolla, ei purrut. Kasvattaja oli vienyt pennut eläinlääkärin tarkastukseen ja sirutettavaksi. Sain mukaani myös kaikki pojan sukutaulut, kauppakirjan, hoito-ohjeet, pentupaketin, hieman ruokaa, leluja yms. Fretit olitiin myös rekisteröity.

        Joten, älkää ihmiset väittäkö ettei epäviralliselta kasvattajalta saisi hyviä ja terveitä fretinpentuja !!!

        Olen täysin sama mieltä!!!!


      • timitinti
        mejustme kirjoitti:

        Otin ensimmäisen frettini ns. epäviralliselta kasvattajalta. Frettini oli täydellinen, osasi käydä hiekkalaatikolla, ei purrut. Kasvattaja oli vienyt pennut eläinlääkärin tarkastukseen ja sirutettavaksi. Sain mukaani myös kaikki pojan sukutaulut, kauppakirjan, hoito-ohjeet, pentupaketin, hieman ruokaa, leluja yms. Fretit olitiin myös rekisteröity.

        Joten, älkää ihmiset väittäkö ettei epäviralliselta kasvattajalta saisi hyviä ja terveitä fretinpentuja !!!

        totta!!!
        ei pidä mennä mollaamaan epävirallisia kasvattajia suoriltakäsin!!


      • Frettirakas omistaja!
        timitinti kirjoitti:

        totta!!!
        ei pidä mennä mollaamaan epävirallisia kasvattajia suoriltakäsin!!

        Mejustme: Jos sinä olet sattunut saamaan pimeältä kasvattajalta sen suvultasn täydellisen hyvin opetetun fretinpennun, joja oli vieläpä kasvattajan toimesta rekisteröity (kumma kun vain viralliset kasvattajat voivat pentueensa rekisteröidä, muut voivat rekisteröidä vasta 6kk ikäisenä), älä kuitenkaan tule sitä tänne ylistämään. Miksikö? Siksi, ettei kaikilla käy yhtä hyvä tuuri. Myös siksi ettet voi olla varma onko sukupuu aito, kun se ei ole virallinen etkä voi vielä frettisi juuri saaneena tietää minkälaisia ongelmia sillä myöhemmin saattaa olla. Se voi kuolla nuorena tai sillä voi vaikka olla jokin perinnöllinen sairaus. Sitä kun ei eläinlääkärin tarkastuksessa näe.

        Vuosittain kiertoon lähtee kymmeniä frettejä netin myyntipalstoilla, ja jokaikinen näist on pimeiden kasvattajien; suomalaisten puskakasvattajien, frettitrokareiden ha eläinkauppojen tuotoksia. Yksikään näistä ei ole virallisen kasvattajan. Tiedän lukemattoman monia tapauksia jossa fretti on otettu pimeältä kasvattajalta otettu, kasvattajalta ei saa apua vaan kysellään harrastajilta ja virallisilta kasvattajilta apua kun ei tiedetä mikä pentua vaivaa kun eläinlääkäri ei löydä oireisiin syytä ja fretti menehtyykin nuorena. Tiedän, itsepähän on mokannut kun on ottanut pimeän pennun mutta mielestäni tuo on aivan hirveä hinta tuollaisesta virheestä. Eräskin omistaja yritti kaikkensa pennun pelastamiseksi, juoksi päivittäin lääkärissä ja tutkimuksissa sen kanssa mutta pentu menehtyi silti. Ja vain muutaman kuukauden ikäisenä. Pimeän pennun ostaminen kostautuu lähes poikkeuksettomasti myöhemmin eläinlääkärikuluina, kärsimyksenä ja suruna.

        Lisäksi, pimeät kasvattajat eivät vain saa yhtä hyviä kasvatusyksilöitä kuin viralliset, jotka tuovat tarkoin valittuja frettejä arvostetuilta ja kokeneilta ulkomaalaisilta kasvattajilta Suomeen. Eivät nuo ulkomaalaiset parhaat kasvattajat myy pentuja muille kasvattajille kuin virallisille. Ja sitten ne tarkoin kasvatetut ja valitut kasvatusyksilöt vielä hybäksytetään puoöueettomalla lautakunnalla jotta ne kelpuutetaan kasvatusyksilöiksi. Linjoihin lisätään aina uutta ja kaikkein terveintä verta eikä sellaisilla yksilöillä kasvateta joilla on suvussa ollut riskivärejä tai sairauksia. Kaikki Suomessa elävät mäyrät, pandat ja DEWit ovat peräisin pimeiltä kasvattajilta. Jopa 75% näistä sairastavat perinnöllistä Waardenburgin syndroomaa, mutta kumma juttu että kaikki puskakasvattajat sanovat pmien linjojensa olevan terveitä. Mussäs ne 75% sitten piileskelee? Ja sanoisin ettei ole olemassa yhtään sellaista mäyräkuvioista frettiä, jolla ei olisi ollenkaan suvussaan tuot syndroomaa, joten ei, linjat eivät ole terveitä. Ja kumma kun monet puskakasvattajat luovuttavat pentunsa 8viikon ikäisinä sirutettuina, ROKOTETTUNA ja joskus jopa rekisteröitynä sukupuut mukana. Mikä mättää? He eivät pentujaan pysty rekisteröimään ollenkaan, ja fretin saa rokottaa vasta 12-14viikon iässä. Aikaisemmin VAIN jos emon rokotukset eivät ole kunnossa. Ja pentuetta teetättäessä niiden todellakin pitäisi olla kunnossa. Ja mitä teet puskakasvattajan sukupuulla joka ollessaan aito on yleensä luokattoman huono täynnä Viron tuontifrettejä, tai jos se on todella hyvä se on väärennetty. Kun puskakasvattajilta ei voi saada virallista sukupuuta vaan kasvattaja on sen joka tapauksessa väsännyt itse tietokoneella oli se sitten väärä tai oikea.

        Ja tiedän LUKEMATTOMIA, siis kymmeniä tapauksia joissa pimeät pennut uuteen kotiin muuttaessaan eivät osaa käydä hiekkalaatikolla ja purevat ja hyökkäilevät todella aggressiivisesti neuvottoman omistajan kimppuun. Ja tätä jatkuu kuukausia, joskus läpu elämän hieman lievempänä. Mutta hei! mitäs sitten vaikka aggressiivisuys jatkuisi koko fretin elämän kun ottamalla pimeän pennun olet ainakin varmustanut ettei se elämä ole kovin pitkä!


      • Frettirakas omistaja
        Frettirakas omistaja! kirjoitti:

        Mejustme: Jos sinä olet sattunut saamaan pimeältä kasvattajalta sen suvultasn täydellisen hyvin opetetun fretinpennun, joja oli vieläpä kasvattajan toimesta rekisteröity (kumma kun vain viralliset kasvattajat voivat pentueensa rekisteröidä, muut voivat rekisteröidä vasta 6kk ikäisenä), älä kuitenkaan tule sitä tänne ylistämään. Miksikö? Siksi, ettei kaikilla käy yhtä hyvä tuuri. Myös siksi ettet voi olla varma onko sukupuu aito, kun se ei ole virallinen etkä voi vielä frettisi juuri saaneena tietää minkälaisia ongelmia sillä myöhemmin saattaa olla. Se voi kuolla nuorena tai sillä voi vaikka olla jokin perinnöllinen sairaus. Sitä kun ei eläinlääkärin tarkastuksessa näe.

        Vuosittain kiertoon lähtee kymmeniä frettejä netin myyntipalstoilla, ja jokaikinen näist on pimeiden kasvattajien; suomalaisten puskakasvattajien, frettitrokareiden ha eläinkauppojen tuotoksia. Yksikään näistä ei ole virallisen kasvattajan. Tiedän lukemattoman monia tapauksia jossa fretti on otettu pimeältä kasvattajalta otettu, kasvattajalta ei saa apua vaan kysellään harrastajilta ja virallisilta kasvattajilta apua kun ei tiedetä mikä pentua vaivaa kun eläinlääkäri ei löydä oireisiin syytä ja fretti menehtyykin nuorena. Tiedän, itsepähän on mokannut kun on ottanut pimeän pennun mutta mielestäni tuo on aivan hirveä hinta tuollaisesta virheestä. Eräskin omistaja yritti kaikkensa pennun pelastamiseksi, juoksi päivittäin lääkärissä ja tutkimuksissa sen kanssa mutta pentu menehtyi silti. Ja vain muutaman kuukauden ikäisenä. Pimeän pennun ostaminen kostautuu lähes poikkeuksettomasti myöhemmin eläinlääkärikuluina, kärsimyksenä ja suruna.

        Lisäksi, pimeät kasvattajat eivät vain saa yhtä hyviä kasvatusyksilöitä kuin viralliset, jotka tuovat tarkoin valittuja frettejä arvostetuilta ja kokeneilta ulkomaalaisilta kasvattajilta Suomeen. Eivät nuo ulkomaalaiset parhaat kasvattajat myy pentuja muille kasvattajille kuin virallisille. Ja sitten ne tarkoin kasvatetut ja valitut kasvatusyksilöt vielä hybäksytetään puoöueettomalla lautakunnalla jotta ne kelpuutetaan kasvatusyksilöiksi. Linjoihin lisätään aina uutta ja kaikkein terveintä verta eikä sellaisilla yksilöillä kasvateta joilla on suvussa ollut riskivärejä tai sairauksia. Kaikki Suomessa elävät mäyrät, pandat ja DEWit ovat peräisin pimeiltä kasvattajilta. Jopa 75% näistä sairastavat perinnöllistä Waardenburgin syndroomaa, mutta kumma juttu että kaikki puskakasvattajat sanovat pmien linjojensa olevan terveitä. Mussäs ne 75% sitten piileskelee? Ja sanoisin ettei ole olemassa yhtään sellaista mäyräkuvioista frettiä, jolla ei olisi ollenkaan suvussaan tuot syndroomaa, joten ei, linjat eivät ole terveitä. Ja kumma kun monet puskakasvattajat luovuttavat pentunsa 8viikon ikäisinä sirutettuina, ROKOTETTUNA ja joskus jopa rekisteröitynä sukupuut mukana. Mikä mättää? He eivät pentujaan pysty rekisteröimään ollenkaan, ja fretin saa rokottaa vasta 12-14viikon iässä. Aikaisemmin VAIN jos emon rokotukset eivät ole kunnossa. Ja pentuetta teetättäessä niiden todellakin pitäisi olla kunnossa. Ja mitä teet puskakasvattajan sukupuulla joka ollessaan aito on yleensä luokattoman huono täynnä Viron tuontifrettejä, tai jos se on todella hyvä se on väärennetty. Kun puskakasvattajilta ei voi saada virallista sukupuuta vaan kasvattaja on sen joka tapauksessa väsännyt itse tietokoneella oli se sitten väärä tai oikea.

        Ja tiedän LUKEMATTOMIA, siis kymmeniä tapauksia joissa pimeät pennut uuteen kotiin muuttaessaan eivät osaa käydä hiekkalaatikolla ja purevat ja hyökkäilevät todella aggressiivisesti neuvottoman omistajan kimppuun. Ja tätä jatkuu kuukausia, joskus läpu elämän hieman lievempänä. Mutta hei! mitäs sitten vaikka aggressiivisuys jatkuisi koko fretin elämän kun ottamalla pimeän pennun olet ainakin varmustanut ettei se elämä ole kovin pitkä!

        Jatkoa edelliseen viestiini:

        Kun viralliselta kasvattajalta vain saisi terveen pennun joka on syntynyr terveistä tarkoin valituista vanhemmista joilla on todella hyvä suku ja upea rakenne. Ja saisit mukaasi vain virallisen sukupuun, rekisteröintitodistuksen, sopimukset pennusta, leluja ja ruokaa, kattavat hoito-ohjeet, todistuksen sirutuksesta ja eläinlääkärikäynnistä ja terveydestäsekä vain ikuisen palautusoikeuden ja kasvattajan ikuisen tuen ja avun. Huh huh, kukas hullu nyt tuollaista haluaisi kun tarjolla on halpoja, huonisukuisia ja usein sairaita pentuja jotka pilaavat Suomen frettikannan huonontaen linjoja ja kuolevat sitten nuorena ettei niitä tarvitse edes pitkään jaksaa katella! Ja hei niitähän saa paljon kivemmän värisinäkin pimeänä, mitäs sitten vaikka eläin olisikin vakavasti sairas koko elämänsä kun se on niin kivan värinen! Virallisten kasvattajien fretit ovat paljon terveempiä, pitkäikäisempiä, paremmin koulutettuja ja oarempia rakenteeltaan kuin pimeär pennut. Lisäksi voit luottaa kasvattajan olevan SITOUTUNUT tiettyihin sääntöihin ja siihen että tarkoituksena on parantaa suomen frettikantaa luomalla siihen entustä pitkäikäisempiä, terveempiä ja parempilinjaisia frettejä. Ja tämän hän on todistanut hakemalla sitä kasvattajanimeä. On myös barmaa että emo ja pennut ovat saaneet raskaus- ja kasvuajan parasta mahdollista hoitoa, ruokaa ja käsittelyä. Pystyykö puskakasvattaja todistamaan nämä kaikki asiat sinulle? Ja auttaako hän sinua koko fretin elämän? Jos auttaa niin miksi nettikin.on pullollaan ihmisiä jotka ovat pulassa pimeiden, aggressiivisten ja mahdollisestu kuolemansairaiden frettiensä kanssa? Ajatelkaa kirjoitustani. Ajatelkaa edes vähän.

        Ja sinä joka omistat 2pimeää frettiä joiden mukana tuli täydelliset (ei viralliset, kenties väärennetyt ja päästä keksityt) sukupuut, ja yksi virallinen fretti jonka mukana ei tullut sukupuuta ollenkaan tai se oli lyhyt tai huono: Ensinnäkin, valita virallisesta kasvattajasta Suomen Frettiliittoon. Toiseksi varmista.pimeiden frettiesi sukupuiden olevan aitoja (Ai niin, eihän sitä pysty tarkistamaan!!). Ja kolmanneksi kerro kuka virallimen kasvattaja oli kyseessä. Jos jotakin tuollaista tapahtuu siitä.pitää valittaa ja kertoa muillekkim jottei muilla käy samoin!

        Ja te jotka puhuitte frettien luonneongelmista, kuunnelkaa sitä 10-vuoden kokemuksen omaavaa Marjoa. ;)


        Minulle fretit ovat todella tärkeitä, ja otan henkilökohtaisesti monet fretteihin liittyvät asiat. Tämä siksi että rakastan frettejäni yli kaiken. Saatan joskus todella ärsyynnyttyäni jostakin frettejä kohtaan niin väärin olevasta asiasta suuttuessani, mutta pyrin silti aina auttamaan ja vastailemaan asiallisesti. Haluan vaikuttaa omalta osaltani kaikkien frettien hyvinvointiin ja arvostan todella sitä kaikkea mitä viralliset kasvattajat ja aktiiviset harrastajat tekevät Suomen frettikannan hyväksi. Jos huonosukuisten frettien pennuttaminen pimeästi loppuisi, voisi ehkä joskus tulevaisuudessa Suomalaisten frettien keski-ikä olla korkeampi, ja fretit olisivat paljon nykyistä terveempiä. Tämä ei tule onnistumaan jos pimeitä pentuja tullaan kasvattamaan ja ostamaan ja edelleenpennuttamaan. Tilanne alkaa jo olemaan Suomessakin hälyyttävä, muttei yhtä paha kuin ulkomailla. Ehkä voisimme vielä korjata sen?


      • Frettirakas omistaja
        timitinti kirjoitti:

        totta!!!
        ei pidä mennä mollaamaan epävirallisia kasvattajia suoriltakäsin!!

        Jatkoa edelliseen viestiini:

        Kun viralliselta kasvattajalta vain saisi terveen pennun joka on syntynyr terveistä tarkoin valituista vanhemmista joilla on todella hyvä suku ja upea rakenne. Ja saisit mukaasi vain virallisen sukupuun, rekisteröintitodistuksen, sopimukset pennusta, leluja ja ruokaa, kattavat hoito-ohjeet, todistuksen sirutuksesta ja eläinlääkärikäynnistä ja terveydestäsekä vain ikuisen palautusoikeuden ja kasvattajan ikuisen tuen ja avun. Huh huh, kukas hullu nyt tuollaista haluaisi kun tarjolla on halpoja, huonisukuisia ja usein sairaita pentuja jotka pilaavat Suomen frettikannan huonontaen linjoja ja kuolevat sitten nuorena ettei niitä tarvitse edes pitkään jaksaa katella! Ja hei niitähän saa paljon kivemmän värisinäkin pimeänä, mitäs sitten vaikka eläin olisikin vakavasti sairas koko elämänsä kun se on niin kivan värinen! Virallisten kasvattajien fretit ovat paljon terveempiä, pitkäikäisempiä, paremmin koulutettuja ja oarempia rakenteeltaan kuin pimeär pennut. Lisäksi voit luottaa kasvattajan olevan SITOUTUNUT tiettyihin sääntöihin ja siihen että tarkoituksena on parantaa suomen frettikantaa luomalla siihen entustä pitkäikäisempiä, terveempiä ja parempilinjaisia frettejä. Ja tämän hän on todistanut hakemalla sitä kasvattajanimeä. On myös barmaa että emo ja pennut ovat saaneet raskaus- ja kasvuajan parasta mahdollista hoitoa, ruokaa ja käsittelyä. Pystyykö puskakasvattaja todistamaan nämä kaikki asiat sinulle? Ja auttaako hän sinua koko fretin elämän? Jos auttaa niin miksi nettikin.on pullollaan ihmisiä jotka ovat pulassa pimeiden, aggressiivisten ja mahdollisestu kuolemansairaiden frettiensä kanssa? Ajatelkaa kirjoitustani. Ajatelkaa edes vähän.

        Ja sinä joka omistat 2pimeää frettiä joiden mukana tuli täydelliset (ei viralliset, kenties väärennetyt ja päästä keksityt) sukupuut, ja yksi virallinen fretti jonka mukana ei tullut sukupuuta ollenkaan tai se oli lyhyt tai huono: Ensinnäkin, valita virallisesta kasvattajasta Suomen Frettiliittoon. Toiseksi varmista.pimeiden frettiesi sukupuiden olevan aitoja (Ai niin, eihän sitä pysty tarkistamaan!!). Ja kolmanneksi kerro kuka virallimen kasvattaja oli kyseessä. Jos jotakin tuollaista tapahtuu siitä.pitää valittaa ja kertoa muillekkim jottei muilla käy samoin!

        Ja te jotka puhuitte frettien luonneongelmista, kuunnelkaa sitä 10-vuoden kokemuksen omaavaa Marjoa. ;)


        Minulle fretit ovat todella tärkeitä, ja otan henkilökohtaisesti monet fretteihin liittyvät asiat. Tämä siksi että rakastan frettejäni yli kaiken. Saatan joskus todella ärsyynnyttyäni jostakin frettejä kohtaan niin väärin olevasta asiasta suuttuessani, mutta pyrin silti aina auttamaan ja vastailemaan asiallisesti. Haluan vaikuttaa omalta osaltani kaikkien frettien hyvinvointiin ja arvostan todella sitä kaikkea mitä viralliset kasvattajat ja aktiiviset harrastajat tekevät Suomen frettikannan hyväksi. Jos huonosukuisten frettien pennuttaminen pimeästi loppuisi, voisi ehkä joskus tulevaisuudessa Suomalaisten frettien keski-ikä olla korkeampi, ja fretit olisivat paljon nykyistä terveempiä. Tämä ei tule onnistumaan jos pimeitä pentuja tullaan kasvattamaan ja ostamaan ja edelleenpennuttamaan. Tilanne alkaa jo olemaan Suomessakin hälyyttävä, muttei yhtä paha kuin ulkomailla. Ehkä voisimme vielä korjata sen?


    • ferret223

      mitenkäs on nämä kasvattajat jotka ovat olleet frettiliiton hyväksymiä kasvattajia mutta ovat sitten liitosta eronneet ja alkaneet puskakasvattajaksi?nehän siirtyy automaattisesti nyt sitten mustalle listalle:D

      • Frettejä

        He ovat kuitenkin joskus todistaneet sitoutuvansa noihin yllämainittuihin sääntöihin joten tapauksesta riippuen he kuitenkin ovat ns. "arvoasteikolla" ylempänä kuin frettitrokarit ja puskakasvattajat, mutta hekin ovat nykyään siis pimeitä kasvattajia. Liitosta on eronnut kaksi kasvattajaa joista itse tiedän vain tämän tuoreemman erotapauksen. En siis tiedä kuka tuo toineb on enkä kommentoi hänen toimintaansa millään tavalla. Tämä toinen taas erosi liitosta mielipide-erojen ja eripuraisuuden takia.

        Kuitenkin, näillä liitosta eronneilla kasvattajilla on sama juttu kuin puskakasvattajillakin: he eivät saa rekisteröityä pentueitaan, eivätkä he saa yhtä hyviä kasvatusyksilöitä, kun viralliset kasvattajat. Suomessa kasvattajat myyvät kasvatusfrettejä vain ja ainoastaan virallisille kasvattajille. Ulkomaalaisetkaan, paikallisen liiton arvostetut kasvattajat eivät myy frettejään pimeille kasvattajille kasvatusyksilöiksi, ei liitosta eronneille eikä muille puskakasvattajille. MUTTA koska eronneet kasvattajat ovat joskus olleet liitossa, on heillä silloin ollut mahdollisuus hankkia todella hyvät kasvatusyksilöt joilla kasvattamista he varmasti jatkavat. Tulevaisuudessa he vain eivät saa yhtä hyviä kasvatusyksilöitä kuin viralliset kasvattajat.

        Frettiä hankittaessa on viralliselta kasvattajalta sen ottaminen ainoa oikea tapa. He ovat tehneet vuosien kasvatustyön parantaakseen linjojaan kasvattamalla aina vain terveimmillä, pitkäikäisimmillä, rakenteeltaan ja väritykseltään parhaimmilla ja hienoimmilla freteillä. Kyllä sen huomaa kun tutkii virallistenkkn kasvattajien sivuilta aiempia pentueita, etteivät ensimmäisen pentueet olleet yhtä "hienoja" kuin nykyiset. He ovat tehneet kovan ja pitkän työn tuodakseen tähän maailmaan aina entistä terveempiä, pitkäikäisempiä, hienompia ja upeampia frettejä. Kyllä jo fretin ulkonäöstä voi erottaa onko se kokeneen virallisen kasvattajan tuotos vai ei-niin-kokeneen puskakasvattajan tuotos. Itse ainakin arvostan tätä työtä, jonka tarkoituksena on luoda pikkuhiljaa Suomen frettikannasta terveempi ja parempi.

        En silti sano, että aloitteleva virallinen kasvattaja olisi samalla tasolla kuin pimeät kasvattajat ja varsinkin puskakasvattajat. He saavat upeat kasvatusyksilöt näiltä kokeneemmilta kasvattajilta jotka ovat jo tehneet pohjatyön vuosien mittaan, ja näin ollen aloittelevalla virallisella kasvattajalla voi olla aivan yhtä hyvät kasvatusyksilöt kuin kokeneemmillakin virallisilla kasvattajilla. Lisäksi heillä pitää myös kasvattajanimen hankkiessaan olla kokemusta freteistä sekä tietoa ja taitoa - ja ennen kaikkea halua oppia uutta. Heillä on ne kokeneemmat kasvattajat apuna opastamassa ja neuvomassa sekä hätätilanteissa auttamassa. Kuka puskakasvattajaa on auttamassa hädän hetkellä? Onko puskakasvattajilla vuosien kokemusta omaavaa henkilöä opastamassa? Ja mistä he saavat yhtä hyvät kasvatusyksilöt, kun kukaan ei ole vuosia linjoja parantanut? Sanomattakin on selvää että viralliselta kasvattajalta saat pennun, jolle on annettu parhaimmat mahdolliset eväät hyvään, pitkään ja terveeseen elämään. Ja yleensä vielä samaan hintaan kuin trokareilta, eläinkaupoista ja puskakasvattajilta. Ja jos hinta on halvempi niin viimeistään siinä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida, sillä siitä 350eurostakaan ei käteen paljoa jää joten jos hinta on sen alle niin silloin ainakin ollaan jostakin kuluista tingitty ja reilusti.


    • ...

      Mulle se on ainenki iha sama mikä sukupuu fretilläni on. Ostin tämän virosta kaks vuotta sitten ja nou problemoh! Eikä ole tietoa onko virallinen tai ei. Eipä oikeestaan edes kiinnosta. Rehdiltä vaikutti, juotiin kahvit, juteltiin yms. Ja fretit oli tarkistettu eläinlääkäris, hankittu EU-passi, sirutettu ja rokotettu. Joten iha sama onko fretti vaikka oranssi. -.-'
      Sama pätee muissakin eläimissä, pidän eniten sekarotuisista koirista. esimerkki "apua! en voi ostaa tota koiraa kun en tiedä, minkä rotuinen on tai mimmoisista vanhemmista tulee".
      Ihan hyviä noi virolaiset fretit ovat olleet.. terveitä ja niin pois päin. Ja aion jatkossakin ostaa samalta kasvattajalta. Vaikka mulle ei raha merkitse mitään, mut on mukavempaa ostaa alle 200e fretin ku yli 300e. Hoitamiseen jää enemmän sitten rahaa..

      • Heippa!

        Taitaapi olla niin, että koirissa ne sekarotuiset ovatkin yleensä terveempiä kuin jotkut rotukoirat. Freteillä se taas menee toisinpäin, sillä täysin erilaisen ulkomuotonsa, sekä pienen kokonsa vaikuttaen siihen että freteille tulee monenmoisia sairauksia, vaivoja, kasvaimia ja erilaisia syöpiä vanhempana. Virallisista suvuista nämä ovat kitketty pois, kun taas virolaisten trokarien tuontifreteistä ei ole. Kannattaa silti rokottaa frettiäsi hyvin ja olla sen terveydestä paljon tarkempi kuin kunnon fretin, sillä on erittäin todennäköistä että frettisi saa jonkun ikävän vaivan kiusakseen jota suvussa esiintyy. Kannattaa myös tarkistaa sirut ym. sillä ne, ja passit ovat trokareiden huonosukuisissa pimeissä freteissä lähes poikkeuksetta väärennettyjä vaikka niissä onkin leimat, tarrat ja allekirjoitukset. Kokemuksesta puhun, niinkuin myös silloin kuin puhun viron tuontifrettien olevan paljon "huonompia" kuin viralliset. Niiden suvusta, sairauksista tai taustoista ei tiedetä mitään ja väärän valinnan tehnyt ostaja saa usein maksaa virheestään aivan hirvittävän hinnan; fretin menettämisen ja elämän päättymisen nuorempana, kuin virallisella pennulla. Frettisi on vasta 2-vuotias, mutta olen todella iloinen ettet sinä ole joutunut virheestäsi vielä kärsimään ja että frettisi on vielä kunnossa. On silti lähestulkoon mahdotonta odottaa sen elävän 7-13 -vuotiaaksi. Onnea kuitenkin teille ja toivottavasti frettisi pysyy terveenä, minun kun ei pysynyt..


      • Syanidi
        Heippa! kirjoitti:

        Taitaapi olla niin, että koirissa ne sekarotuiset ovatkin yleensä terveempiä kuin jotkut rotukoirat. Freteillä se taas menee toisinpäin, sillä täysin erilaisen ulkomuotonsa, sekä pienen kokonsa vaikuttaen siihen että freteille tulee monenmoisia sairauksia, vaivoja, kasvaimia ja erilaisia syöpiä vanhempana. Virallisista suvuista nämä ovat kitketty pois, kun taas virolaisten trokarien tuontifreteistä ei ole. Kannattaa silti rokottaa frettiäsi hyvin ja olla sen terveydestä paljon tarkempi kuin kunnon fretin, sillä on erittäin todennäköistä että frettisi saa jonkun ikävän vaivan kiusakseen jota suvussa esiintyy. Kannattaa myös tarkistaa sirut ym. sillä ne, ja passit ovat trokareiden huonosukuisissa pimeissä freteissä lähes poikkeuksetta väärennettyjä vaikka niissä onkin leimat, tarrat ja allekirjoitukset. Kokemuksesta puhun, niinkuin myös silloin kuin puhun viron tuontifrettien olevan paljon "huonompia" kuin viralliset. Niiden suvusta, sairauksista tai taustoista ei tiedetä mitään ja väärän valinnan tehnyt ostaja saa usein maksaa virheestään aivan hirvittävän hinnan; fretin menettämisen ja elämän päättymisen nuorempana, kuin virallisella pennulla. Frettisi on vasta 2-vuotias, mutta olen todella iloinen ettet sinä ole joutunut virheestäsi vielä kärsimään ja että frettisi on vielä kunnossa. On silti lähestulkoon mahdotonta odottaa sen elävän 7-13 -vuotiaaksi. Onnea kuitenkin teille ja toivottavasti frettisi pysyy terveenä, minun kun ei pysynyt..

        Frettiblogi kaikille niille, jotka ovat freteistä tai niiden kanssa elämisestä ja frettien käyttäytymisestä ovat kiinnostuneita: www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Vastaan myös täysin puolueettomasti ja tunnollisesti kaikkiin kysymyksiin ja kommentteihin, eikä vääriä tai huonoja kysymyksiä olekaan. Olen asiallinen jokaista blogiin eksynyttä ihmistä kohtaan ja valmis kertomaan kaikesta fretteihin liittyvästä parhaan taitoni ja tietoni mukaan. Saa myös pelkästään käydä ihastelemassa frettineitojani. ;)


      • hitta
        Syanidi kirjoitti:

        Frettiblogi kaikille niille, jotka ovat freteistä tai niiden kanssa elämisestä ja frettien käyttäytymisestä ovat kiinnostuneita: www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Vastaan myös täysin puolueettomasti ja tunnollisesti kaikkiin kysymyksiin ja kommentteihin, eikä vääriä tai huonoja kysymyksiä olekaan. Olen asiallinen jokaista blogiin eksynyttä ihmistä kohtaan ja valmis kertomaan kaikesta fretteihin liittyvästä parhaan taitoni ja tietoni mukaan. Saa myös pelkästään käydä ihastelemassa frettineitojani. ;)

        Hih luettavaa. (: laittakaa lisää


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      702
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      701
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      666
    Aihe