voiko minulla olla keliakia?

jokuvatsavamma

hei, eli olen kärsinyt varmaankin noin kaksi vuotta erilaisista vatsavaivoista. on ummetusta, löysää vatsaa, ja kamalaa turvottelua. vatsa menee päivää myöten aivan pinkeäksi ja raskaan oloiseksi. tuntuu että ruoka ei sula. varsinkin viljojen syömisestä tulee olo kuin olisin nielaissut kiven vaikka pureskelen ruuan mielestäni hyvin.

keliakia testit on tehty verikoikeilla. laktoosi-intoleranssia ei myöskään ole.
kuitenkin mun vatsa reagoi näin ja tää on ihan helvetin kamalaa.

antioksidanttiklinikalle vai? mua ärsyttää kun terveyskeskuksen lääkärit ei voi auttaa kun mikään ei näennäisesti ole pielessä. silti voin huonosti päivittäin.
apua?

12

1800

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fuck you gluten!

      Hei! tuttu tilanne.

      Havahduin kesän aikana siihen että mulla kanssa oli kuvailemiasi oireita. Ruoka ei näyttänyt ulosteista päätellen sulavan kunnolla, ulosteet aina kellertäviä jne.
      Vuorotellen ummetusta ja ripulia.
      Päänahan sairaalloinen kutina, näppylöitä ilmaantui.

      Otettiin verikokeet, kaikki negatiiviset. Ei siis syytä gastroskopiaan. (järjetöntä, mun mielestä päinvastoin olisi syytä tähystää jos negatiiviset ja silti oireita).

      No, jätin vuoden alusta gluteenin pois. Tulos ? olo huomattavasti parempi!
      Päänahan sairaalloinen kutina, vatsaongelmat, turvotus, hävisivät.

      Gluteeniin en aio enää koskea. Verikokeiden mukaan mulla ei keliakiaa siis ole, mutta oireet puhuu muuta.

      Suosittelen kokeilemaan! Tiedän että multa jäi nyt sitten välistä ruhtinaallinen kelan 21e /kk korvaus, mutta voi voi sanon minä!

      Yllätyin itsekin kuinka loppujen lopuksi helppoa on olla gluteenittomalla. Tosin sen myönnän että harmittaa ku on taas se aika vuodesta että kauppojen hyllyt tursuaa runebergin torttuja ja laskiaispullia (nam!) - niihin en voi enää koskea.

      Esim Atrialla on hirveästi tuotteita joissa lukee päällä "laktoositon/gluteeniton". Aluksi ostin lihat ilman marinadeja mutta sitten huomasin nuo paketit.

      Se kanssa harmittaa että ennen jos oli jääkaappi tyhjä ja hirveä lumimyräkkä vaikka ulkona eikä huvittanut kauppaan lähteä saattoi tilata vaikka pizzan - eipä voi enää.

      Mutta on se sen arvoista kuitenkin. Tietenkään en voi tietää että onko sinun tapauksessa kyse keliakiasta mutta kyllä se siltä kuulostaa. Tai sitten vain gluteeni-herkkyyttä / vilja-allergiaa. Rakkaalla lapsella monta nimeä - käytännössä hoito on kaikkiin kolmeen sama.

    • jokuvatsavamma

      hei, kiitos. laitan gluteenittoman ruokavalion kokeiluun.
      on ihan uskomatonta miten kärsin esimerkiksi ummetuksesta vaikka syön paljon kasviksia ja viljatuotteita (kuituja). en tavallaan näe tähän enää muuta ratkaisua. on ihan kamalaa kun maha on kokoajan pinkeä ja kipuileva.
      en ymmärrä miksi lääkärit luovuttaa niin helpolla kun pitäisi tehdä lisätutkimuksia koska jostainhan ne oireet on peräisin.

      millä olet korvannut leivän?
      syön yleensä puuroa ja voisin kokeilla nyt tattaria ja ehkä kuitenkin kauraa. gluteenitonta mysliä saa varmaan myös ja riisikakkuja kai sitten...

      • f u gluten

        Hei, no siis toistaiseksi en syö leipää laisinkaan. Riisikakkuja saatan pistellä. Samoin oon löytänyt hyviä sellaisia maissikakkusia, gluteenittomia myös.
        On olemassa gluteenittomia leipiä, olen lukenut.. en vain ole kerennyt niitä nyt metsästelemään. Kuitua pyrin saamaan hedelmistä jne.

        Ennen kuin kuidut pysty kuittamaan täysjyväruisleivällä, eipä voi enää.

        Nykyisin vatsa toimii kyllä ihan erilailla. Turvotukset jne poissa, mutta ei vatsa vieläkään toipunut ole, ruoansulatus vieläkin näkyy vähän reistaavan. toipumiseen menee aikaa.

        kannattaa katsoa http://keliakialiitto.fi/ sekä http://glu.fi -sivustoilta tietoa. Noilta sivustoilta itse lueskelin mitä voi syödä mitä ei.

        ja kun joku kyseli, jos verikokeet on positiivisia niin siinä tapauksessa usein tähystyksellä varmistetaan asia. Ainut keino käsittääkseni saada virallinen diagnoosi.

        Olen lukenut että jossain oppilaitoksissa tai vastaavissa saatetaan vaatia lääkärin lausunto keliakiasta että saa gluteenitonta ruokaa. Niin ja lisäksi se vaaditaan jos aikoo Kelalta hakea sitä 21e tukea.

        Itseltäni nyt jäi diagnoosi sikseen, mutta hällä väliä, jos olo parani huomattavasti.

        Olisi kiva lueskella mitenkä sinulla sitten vaikuttaa tuo jos kokeilet gluteenitonta. Aluksi kauhistuin että "eihän tässä voi mitään syödä" mutta päinvastoin. hyvin pitkälti syön samoin kuin ennenkin, vain leipä ja makaronit yms. jäi pois. Riisiä, perunaa syön tilalla. Olen myös löytänyt salaattien herkullisen maailman - monia salaattikastikkeitakin on gluteenittomia. Kaiken maailman kastikkeiden kanssa kannattaa olla muuten tarkkana olen huomannut. Kerran huomasin Lidlin pakastekasvis-pussissakin lukevan että sisältää gluteenia.


      • kauramies

        Ruokakaupoissa on melko hyvät valikoimat gluteenittomia leipiä. Se on avin ongelma missä ne sijaitsevat. Hämeenlinnan prisma on tosi hyvä gluteenittomien tuotteiden kohdalla. Gluteenittoimia leipoo mm Pirjon Pakari, Vuohelan herkku jne. Aloittajalle voin sanoa, ettei keliakia näkynyt minullakaan juuri muussa kuin päänahan kutinana, kyynärtaipeiden ja suun pieninä rakkoina. Vasta kun reuma puhkesi ja reumalääkäri alkoi ihmetellä kummallisia veriarvoja ja määräsi tähystykseen ja sieltähän se löytyi. Reuman puhkeamisella on meinaan vaan yhteys keliakiaan.


    • .........

      Sama täällä, ja nyt alan kokeilemaan pari viikkoa gluteenitonta ruokavaliota, sillä joka päivä vatsa vaivaa ja väsyttää kovasti.Keliakiassa on vatsa löysä, mutta minulla on ummetusta ja ihmettelen vaikka syön aika vähän, tulee paljon ulos, eli jotain häikkää on ruuansulatuksessa.
      Vaiva alkoi jo n.20v sitten ja olen syönyt haponsalpaajia, koska lääkäri totes et refluksia, mutta ei auta lääkkeet.
      Myös luin tuoss jutun, et gluteenia on lisätty vehnäjauhoihin noin 20 vuotta!,olisko siinä syy.
      Oluen juontia olen myös harrastanut n. 20 vuotta, mutta kohtuudella alle 10 annosta viikossa ja er päivinä.

    • ..........

      Pitääkö aina todeta tähystyksellä keliakia, vai selviääkö verikokeella?

    • keliakia?

      Olen alkanut miettiä olisiko keliakia syy ongelmiini, On tässä jo kolme kuukautta ollut vatsa löysänä turvotusta ja vatsa on usein kipeä.

      • asldfjasdfqqq

        Hei! suosittelen lämpimästi kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota. Jos ongelmat häviää sillä, niin sitten jatkat sillä linjalla!

        Ja ei se tarkoita että kaikesta hyväst tarvii luopua, itselläni ainakin meni niin että hyvin pian omaksuin että mitä voin syödä ja mitä en - ja silti syön hyvää, monipuolista ruokaa (ja herkuttelen myös kohtuudella).

        Kirjoitin tuossa aiemmin tässä ketjussa omassa tilanteestani, ja olen nyt reilun kuukauden ollut gluteenittomalla. Olo on hyvä. Verikokeet oli negatiiviset, ja tähystykseen en varmaan pääse sen takia. Mutta minua ei kiinnosta se että saanko virallista diagnoosia - pääasia että oloni on huomattavasti parempi.


    • noppa1975

      Nykyään pystyy keliagian toteamaan jo verikokeella. En suosittele ennen vaihtaa mitään ruokavaliota gluteenittomaan...

      • kuinka viisas olet

        Hei sinä viisas yksilö.

        Ihan vaan tiedoksi että mulla esimerkiksi verikokeet oli niin negatiiviset kuin vain olla voi, ja silti gluteeni aiheuttaa hirveät oireet mulle.

        Eli verikoe ei todellakaan tarkoita mitään muuta kuin mahdollisesti voi antaa osviittaa sairaudesta.

        Ehkei minulla ole keliakia, ehkä minulla on gluteeniherkkyyttä tai vilja-allergiaa.
        Yksi ja vitun sama mikä se on, mutta jos syön gluteenia niin tuntuu että kuolen.
        Jos en - kaikki on hyvin. Ei turvotusta, ei päänahan verille raapimista kutinan takia, ei ahdistusta, ei ilmaa mahassa, ei ummetusta/ripulia.

        Joten verikokeiden mukaanhan sitten voisin syödä gluteenia ihan vanhaan malliin vai mitä ?

        oi suuri tietäjä sinä!


      • Keliaakikko

        Verikoe ei toimi kaikilla, ihmisistä n. 5% on sellaisia, jolle verikoe sekä pikatesti näyttää miinusta, mutta tähystyksellä todettu keliakia


    • Mies 30V

      Gluteenittomalla jo 3 viikkoo...
      Oloni on mahtava! Erityisesti mieliala on aivan toistaluokkaa!
      Olen PALJON virkeämpi, olen PALJON voimakkaampi (voimaharjoittelussa), en ole tullut flunssaan 3 viikon raskaan treenaamisen jälkeen. Mikä oli ennen takuu varma lopputulos liiallisesta reenistä!
      Oikeestaan olen reenannut siksi koska voimaa, pirteyttä ja sitkeyttä vaan pulppuaa jostain :)
      Oikeesti! Jos oot jatkuvaan väsynyt yms.. Vihainen! Kokeile gluteenitonta!

      :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6183
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3966
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2349
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1383
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe