Kuopiolaisilla on kalakukkonsa, Mikkeli on ominut
Marski-leivät ja -leivokset, mutta mikä on
tyypillinen savonlinnalaisruokalaji? Muikutko,
miten tehtyinä? (Lukevatko sikäläiset tätä?)
Savonlinnan herkku
42
4309
Vastaukset
- savonlinnasta lähtenyt
perinneherkku on "lörtsy" eli litteä, isokokoinen
lihapiirakka, jota saa myös makealla
omenatäytteellä- också från Nyslott
Lörtsy är den tunna munken med äppelfyllning och
socker på!! Nam!! ;)= - Pena
också från Nyslott kirjoitti:
Lörtsy är den tunna munken med äppelfyllning och
socker på!! Nam!! ;)=Lörtsy säljes också med köttfyllning, men en
riktig läcker lörtsy har äppelfyllning med
socker på. Båda säljes i Nyslott. - tuomari
ei pe....e! Ennen kun meni nakkikioskille ja
pyysi lihapiirakan sai sen littanan version, joka
hakkaa HK:n piirakat mennen tullen. Nykyään pitää
pyytää jotain he....tin lörtsyä. Kuka keksi
lanseerata noin typerän nimen. Ei silloin ennen
tuommoista ollut kun minäkin Savonlinnassa asuin.
Lörtsyt ja perse!¤%¤## - topi
Eikö lörtsy ole aika myöhäinen tulokas
Savonlinnassa; eikä se ole alkuaan idempää?
Omivatko savolaiset tässä jotakin karjalaista? - faabio
tuomari kirjoitti:
ei pe....e! Ennen kun meni nakkikioskille ja
pyysi lihapiirakan sai sen littanan version, joka
hakkaa HK:n piirakat mennen tullen. Nykyään pitää
pyytää jotain he....tin lörtsyä. Kuka keksi
lanseerata noin typerän nimen. Ei silloin ennen
tuommoista ollut kun minäkin Savonlinnassa asuin.
Lörtsyt ja perse!¤%¤##Kuule, se lörtsy on juuri oikea ja sopiva nimi.
Ehkä vika on siinä, että et osaa sanoa sitä sanaa?
Purentavika, hampaat ristissä, ässävika, muu
vika. Lörtsy on lörtsy ja sillä siisti! - Anonyymi
tuomari kirjoitti:
ei pe....e! Ennen kun meni nakkikioskille ja
pyysi lihapiirakan sai sen littanan version, joka
hakkaa HK:n piirakat mennen tullen. Nykyään pitää
pyytää jotain he....tin lörtsyä. Kuka keksi
lanseerata noin typerän nimen. Ei silloin ennen
tuommoista ollut kun minäkin Savonlinnassa asuin.
Lörtsyt ja perse!¤%¤##Joo,lörtsy on hirvee nimi.Se on lihis tai lihapiirakka.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Joo,lörtsy on hirvee nimi.Se on lihis tai lihapiirakka.
Mutta kuopiolainen pullea lihapiirakka voittaa lörtsyn mennen tullen!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta kuopiolainen pullea lihapiirakka voittaa lörtsyn mennen tullen!
Samoin Imatran ja Lappeenrannan Vety ja Atomi ovat aivan eri sarjassa jonkun lörssyn kanssa.
- Jussi
Savonlinnan herkut:
1. Lihatsu suomimakkaralla. Lihapiirakka on siis
Savonlinnassa Lörtsy. Aito ja oikea lörtsy on
Laurikaisen, Lörtsypöjat ja Sirkka Makkonen on
myös OK ja kaikki muut epäonnistuneita kopiota
(varo).
Lihatsu Suomimakkaralla on parhaimmillaan Viremon-
nakkarilla (kysy kyläläisiltä). Suomimakkara on
sellainen paksu pötikkä mikä pyörii siinä
pyöritin koneessa ja enne lörtsyn väliin laittoa
se pilkotaan, Suomimakkaraat et muista
kaupungeista saa.
Annokseen oikeat mausteet on sinappi, ketsuppi,
kurkkusalaatti, sipuli ja perunasalaatti.
Annoksen lisukkeeksi sopii oikein hyvin pieni
maito.
kokonaisuudella hintaa ~20mk. SUOSITTELEN.
2. Kebab riisillä Uskudar-kebapissa. Tälläistä
kebappia ei suomesta muualta saa (olen etsinyt
sen sata eri kebaa, eikä oo lähellekkään
löytynyt). Uskudar on kokemus jos ei pelkää
hieman voimakkaampaa makua, täältä ei
mitään "mikroaaltouunikebappia" saa.
Uskudarilla on myös syötävät pitsat ja hinta on
aina edullinen (et lähde nälkäisenä)
3. Lankkumuikut Seurahuoneen terassilla on myös
koettava aina kun siihen tilaisuus tulee.
Muikut on tietysti voissa paistettu ja koko on
sellanen sopiva eli tupakan mittasia.
Hintaa kertyy suunnilleen samanverran kun
kahdella edellisellä yhteensä.
!. kyllä sieltä muualtakin hyvää saa mutta nää on
maininnan ansainneet.- pena
Sujomimakkara kuulostaa niin erikoiselta, että
ensi kerran Savonlinnassa käydessäni -
toivottavasti pian - pyrin löytämään kaupan,
josta sitä saa kunnon kiekuran. - pena
pena kirjoitti:
Sujomimakkara kuulostaa niin erikoiselta, että
ensi kerran Savonlinnassa käydessäni -
toivottavasti pian - pyrin löytämään kaupan,
josta sitä saa kunnon kiekuran.Anteeksi, painovirhepaholainen iski juuri tekstin
alussa: pitää olla tietysti: "Suomimakkara" ilman
j:tä. - Jussi
pena kirjoitti:
Sujomimakkara kuulostaa niin erikoiselta, että
ensi kerran Savonlinnassa käydessäni -
toivottavasti pian - pyrin löytämään kaupan,
josta sitä saa kunnon kiekuran.Kaupoista löytyvä Suomimakkara ei ole
sinnepäinkään mistä Savonlinnan nakkareilla on
kyse, mistä sen saavat on arvoitus.
Käy vaan Viremon-nakkarilla niin saat oikeaa
suomimakkaraa, pyydä "Lihatsu-suomella-
kaikkimausteet ja perunasalaatti ja pieni maito" - topi
Jussi kirjoitti:
Kaupoista löytyvä Suomimakkara ei ole
sinnepäinkään mistä Savonlinnan nakkareilla on
kyse, mistä sen saavat on arvoitus.
Käy vaan Viremon-nakkarilla niin saat oikeaa
suomimakkaraa, pyydä "Lihatsu-suomella-
kaikkimausteet ja perunasalaatti ja pieni maito"Maidon voisin jättää pois, mutta muu kuulostaa
tosi lupaavalta. Ensi kerralla kokeilen. - Timo
suomimakkaraa kun savonlinnasta. Ja Uskudar-
kebapeja on muillakin paikkakunnilla kun
Savonlinnassa. Ainakin Joensuun Uskudarissa on
yhtä hyvät kebapit kun Savonlinnassakin, mutta
myönnettävä on että kyllä on parhaat kebapit
Uskudarissa mitä minäkään oon Suomesta tähän
päivään mennessä löytänyt. - Jussi
Timo kirjoitti:
suomimakkaraa kun savonlinnasta. Ja Uskudar-
kebapeja on muillakin paikkakunnilla kun
Savonlinnassa. Ainakin Joensuun Uskudarissa on
yhtä hyvät kebapit kun Savonlinnassakin, mutta
myönnettävä on että kyllä on parhaat kebapit
Uskudarissa mitä minäkään oon Suomesta tähän
päivään mennessä löytänyt.Mistä saa muka sellasta Suomi-makkaraa kuin
Savonlinnan nakkareilta, olethansaanut sitä?
Joo Uskudar on myynyt nimeään ja reseptejään
pariin muuhunkin kaupunkiin... ja toivottavasti
lisääntyy, kovasti täällä Kuopiossa kaipaan
Savonlinnan herkkuja.
Kuulin juuri viikonloppuna että Mc Donalds olisi
pannut lapun luukulle Savonlinnassa, ei taida
näin korkean nakkarikulttuurin kaupungissa
Mäkkärit pärjätä, pitäsköhän Viremon-nakkarin ja
Uskudaarin lääjentua läpi mualiman? - Pena
Jussi kirjoitti:
Mistä saa muka sellasta Suomi-makkaraa kuin
Savonlinnan nakkareilta, olethansaanut sitä?
Joo Uskudar on myynyt nimeään ja reseptejään
pariin muuhunkin kaupunkiin... ja toivottavasti
lisääntyy, kovasti täällä Kuopiossa kaipaan
Savonlinnan herkkuja.
Kuulin juuri viikonloppuna että Mc Donalds olisi
pannut lapun luukulle Savonlinnassa, ei taida
näin korkean nakkarikulttuurin kaupungissa
Mäkkärit pärjätä, pitäsköhän Viremon-nakkarin ja
Uskudaarin lääjentua läpi mualiman?Voi savonlinnalaisia onnitella, jos Mäkkäri on
joutunut panemaan lapun luukulle.
Ostakaapa paikallisia muikkuja ja suomimakkaraa
erilaisissa muodoissa! Ne on poikaa!
Kun seuraavan kerran tulen Nyslottiin, lähtee
kyllä suomimakkaraa mukaan. - Jussi
Tuli viikonloppuna pistäydyttyä Viremolla,
lihatsu suomella ja kaikki
mausteet perunasalaatti! Kyllä kannatti, oli
parempaa kuin muistinkaan! - jas
nimittäin tuo ensimmäinen vaihtoehto varsinkin -
onhan muuten mahtava sapuska.. Huomaan että
samalla luukulla on joskus notkuttu. - topi3
pena kirjoitti:
Sujomimakkara kuulostaa niin erikoiselta, että
ensi kerran Savonlinnassa käydessäni -
toivottavasti pian - pyrin löytämään kaupan,
josta sitä saa kunnon kiekuran.Jollette ole Savonlinnassa, niin yrittäkääpä ostaa muualta suomimakkaraa. Monesta paikkaa sitä ette saa.
Se muuten on maukasta! On vahinko, että erilaiset lenkit ovat sen korvanneet ja monet kuluttajat eivät edes tunne sitä.
Onneksi ainakin Savonlinnassa on pidetty kiinni tästä perinteisestä isänmaan makkarasta. - Herra
topi kirjoitti:
Maidon voisin jättää pois, mutta muu kuulostaa
tosi lupaavalta. Ensi kerralla kokeilen.Hyvveehän se on, nimeommaan Viremolla. Se tulee nykyisin Tuotteelta, jossa tehdään myös muita tosi hyviä herkkuja.(välillä se tuli jostain muualta tai sitä ei saanut ollenkaan) Toistaiseksi markkinat on pienet mutta kyllä ainakin Savonlinnan kaupoista pitäis löytyä esim aladoopi joka on aivan toista kuin suurten valmistajien.Ja ne muut makkarat, oivoi..
- eija 60
Jussi kirjoitti:
Tuli viikonloppuna pistäydyttyä Viremolla,
lihatsu suomella ja kaikki
mausteet perunasalaatti! Kyllä kannatti, oli
parempaa kuin muistinkaan!entisenä savonlinnalaisena tiedän että viremon
nakkikioski on parhaita paikkoja savonlinnassa.mitä tiedän hyvät sapuskat sieltä saa kaikilla mausteilla - topi
eija 60 kirjoitti:
entisenä savonlinnalaisena tiedän että viremon
nakkikioski on parhaita paikkoja savonlinnassa.mitä tiedän hyvät sapuskat sieltä saa kaikilla mausteillaSa on hyvä paikka. Kunnon ruoka-annoksen ohella saa kuulla annoksen oikeaa murrettakin.
- Anonyymi
Sirkka Makkosem lörtsy torikujalla on paha, en tykkää. Se laitimmainen koju veden äärellä on edes siedettävä, mutta lippakioskin laurikaiset tietysti parasta. Torille pitäisi saada jokin laatustandardi lörtsyille.
- Toivo
Monipuoliset vastaukset osoittavat, että SLN
pystyy hyvin ruokkimaan jokaisen läpikulkevan.
Kannattaa myös kokeilla paikallisia ravintoloita.
Kokemuksesta voin suositella.- ei enää!!!
Liian paljon yritystä ja ei osaamista!!
koko lailla nähnyt Sln:n gasronomian!
SE todellakin on lörtsy tai maailman väsyneimmät lankku muikut!!
Kuka tota saatanan paskaa jaksaa syödä!!!
Paljon ruokaa tehneenä jaksaisin uskoa johonkin muuhunkin.mutta ei Sln:ssä ole tilaa uusille yrittäjille kun majakka ja s-huone vievät kaikki "ihanilla" muikku ateriolla.
Huvilalla vähän yritystä. Kiitos niille!
- ivo
Olen vähän ihmetellyt, miksei täällä ei ole
mainittu kalaruuista. Savonlinnahan on vesien
ympäröimä kaupunki, jossa voi mennä vaikka
ongelle. Muikkuja pitäisi ainakin olla runsaasti.
Onko niihin jo niin totuttu, ettei niitä pidetä
minään herkkuna tai edes erikoisuutena?
Eihän niitä tietysti makkarakioskeissa myydä.
(Vertailukohdaksi voisi mainita tyypillisen
tamperelaisen herkun, mustanmakkaran.)- ben
Entäs Saimaan erikoisuus, neulamuikut? Kuinka
niitä pyydetään? Ne ovat niin pieniä, etteivät
jää minkäänlaiseen verkkoon.
- toivo
Onko Savonlinnassa ollenkaan leipomoita vai
tuleeko leipä kauppoihin muualta? (Tähän voinee
vastata vain savonlinnalainen.)- Jussi
Ikäväkyllä en ole paikkakuntalainen, mutta
vastaan silti.
Mistäs luulet noiden herkkujen eli Lörtsyjen eli
lihatsujen tulevan Savonlinnan nakkareille? Äkkiä
arvaisin että Leipomoilta, yrittäähän ne niitä
kopioidakkin, mutta on ne kopiot surkeita.
Savonlinnassa on paljon hyviä leipomoita, mutta
Lörtsyjä osaa tehdä vain kolme (koko Suomessa),
muut tekee niitä iljettävän huonoja kopioita,
mitkä ei edes ulkonäöltään oikin muistuta oikeeta.
1. Laurikaisen leipomo - se alkuperäinen Lörtsy
2. Sirkka Makkonen - Tosihyvä (melkein
Laurikaista parempi)
3. Lörtsypojat - Aitoa kunnioittaen
- pena2
Kerrotaan, että kansainvälisen ns. roskaruuan
ketjun yritys on sulkemassa ovensa Savonlinnassa.
Se ei olekaan ihme tuossa erinomaisten kebabien,
suomimakkaran ja lörtsyjen kaupungissa.
Paikallinen ruokakulttuuri on vahvempi.
Savonlinna on myös gastronomian kaupunki ja se
ilmenee jo katutasolla. - topi
Kun lukee tuota keskustelua, niin on valmis
ehdottamaan Savonlinnan vaakunaan suomimakkaran
käyrää.
Mitä siellä vaakunassa lieneekään nykyään?- Jussi
vois laittaa lihatsun suomella ja sitten siihen
alle kebab riisillä, heh heh, hieno vaakuna tuli,
kuvastaa kylää. - kyösti
Tuskinpa tuo kenellekään iso yllätys on,
että "sisäsiittolan" vaakunaa komistaa ne
kolme "navetan kivijalan" tornia.
- tobias
Savonlinnalla on omat herkkunsa. Eipä ihme, että
Mäkkärikin vetäytyi paikallisten herkuntuottajien
tieltä. Sillä jos millä on todistusvoimaa. - omenalörtsy
Lihalörtsy ja omenalörtsy! ja vielä uutuutena
kasvislörtsy! - ean
Liha- ja makkarapuoli samoin kuin lörtsyt tässä on jo huolella käsitelty. Miten on leivän ja pullan osalta asia? Onko siellä omaa leipomoa vai tehdäänkö leipä Kerimäellä tai Rantasalmella?
- Ohase varma
Lihatsu Suomela se vasta näläkee siirtää!
Se vuan pitää syyvvä siten että uamula ku rapulassa herree ni vieläkin löytyy paijan sisästä makkaran palasia. Nuama ja posket sinapissa!
voijjaahan tuole nimeks laittoo vaikka Linnan Läiskäys !- Anonyymi
Katohhan niät! Omppaa joku löötännä näennii vanahan ketjun:D:D Viremon rillikkii on jo hävinnä katukuvasta aekkoo sitte:D:D Liekkö ennee Suomimakkarrookkaa olemassa:D
- Anonyymi
Savonlinnalaisten keskuudessa herkkua on erilaiset coctailhuumeet. Valtakunnallisesti näkyy myös tilastoissakin.
- Anonyymi
Siiskosen hapanjuureen leivottu vaalea leipä on niin hyvää, kuin ennen vanhaan.
- Anonyymi
Kalakukko tyypillinen kuopiolaisruokalaji? Ei kuulosta oikein uskottavalta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323737- 851875
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151701Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541392Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1221248VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu921228Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi321149- 681099
- 681004
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k102975