Pontikankeittovälineet

cfmkjlöjhgfdghjk

Haluaisin alkaa keittämään pontikkaa. Heti kättelyssä haluan sanoa, että tarkoitus ei ole tehdä sillä bisnestä eikä saavuttaa muutakaan taloudellista hyötyä. Aine tulisi vain omaan käyttöön ja tekisin sitä puhtaasti harrastuksen vuoksi ja mielenkiinnosta tieteeseen tavoitteena paras mahdollinen lopputulos.

Välineethän olisi oltava. Niiden olisi kuitenkin oltava ensiluokkaiset eikä sellaisia ole noin vain saatavilla. On muutama jenkkikäinen nettikauppa, joka myy (viinan)tislausvälineitä ja ne ovat laadultaan hyviä. Mutta mitenköhän tulli suhtautuisi moisiin vehkeisiin? Pelkkä keittoastia voisi vielä mennä jotenkin läpi, mutta vaikkapa kolonni saattaa olla vaikeammin selitettävissä.

Mainittavaa rangaistusta tuskin tulisi, vaikka nuo postitulliin jäisivätkin, mutta rahanmenetys kirpaisisi sekin.

77

8793

Vastaukset

  • Euroopasta löytyy muutaman maineikas valmistaja. En usko, että tulli on oikeasti kiinnostunut asiasta. Kotitislaaminen ei ole kielletty kaikissa EU maissa, hyvä näin.
    Laatu johon pyrit edellyttää hyviä (kalliita) laitteita ja hieman tietotaitoa. Osa myyjistä antaa hyvät ohjeet mukaan. Kotitistaamon hinnalla ostaa korin jos toisekin kossua.

    • Jos asia oikeasti kiinnostaa ja osaat hieman kieliä löydät kaiken tarvittavan tiedon tältä sivulta.

      http://homedistiller.org/intro

      Ei muuta kuinm onnea ja menestystä uudella urallasi...muista se, että alkoholihuurut voivat sekoittaa pää lisäksi myös koko talon - varsinkin jos sattuvat syttymään...

      Kun homman tekee oikein eikä hätäile - onnistuu.


    • Hyvää ja halpaa kirjoitti:

      Jos asia oikeasti kiinnostaa ja osaat hieman kieliä löydät kaiken tarvittavan tiedon tältä sivulta.

      http://homedistiller.org/intro

      Ei muuta kuinm onnea ja menestystä uudella urallasi...muista se, että alkoholihuurut voivat sekoittaa pää lisäksi myös koko talon - varsinkin jos sattuvat syttymään...

      Kun homman tekee oikein eikä hätäile - onnistuu.

      Pontikan keiton peri aate on se, ettei se alkuaine eli kilju kiehu, sillä muuten se tulee ulos siitä pöntöstään. jossa sitä lämmitetään. Suositten kokemattomalle veden kiljun lämpö mittaria, muuten saattaa mennä hyvät humalat hukkaan. No kun siis kiljussasi oleva alkoholi höyrystyy niin se menee putkeen joka menee läpi kymävesi säiliön, jolloin alkoholi höry tiivistyy nestemäiseksi alkoholiksi joka virtaa viinapilleistä astiaan. Ei se periaatteessa mikään erikoisen mutkikas asia ole.
      Se oli ennen niin jännää kun sitä nuorena miehenä keitettiin tietysti metsässä, kun sitä ei uskaltanut kukaan julkisesti keittää kotonaan kun maa oli täyteen ns raittius poliiseja jotka olisi kannalleet heti oikealle poliisille.
      Muista, että pontikan teko on vieläkin luatonta Sumessa, jos keität sitä vaikka kerrostalossa niin lämpimästä pontikasta lähtee erittäin vahva haju joka voi ilmaista naapurille mitä olet tekemässä. Ensimmäiset litrat esm 30 litran kilju panoksesta tulee niin vahvaa pontikkaa että se oikein palaa, jota ei esm koskenkorva viina tee, POntikka on noin 80-90 % alkoholia sisältävä juoma. Ota sitä vaikka veteen lantrattuna.


  • Mieleeni tulee nostalgisia muistikuvia.

    Reilut 40 vuotta sitten Helsingin Kruununhaassa toimi lasisia laboratoriotarvikkeita myyvä liike. Ostin sieltä 10 litran Erlenmeyer-pullon ja Liebig-jäähdyttimen (molemmat lasia). Asunnossani oli kaupunkikaasulla toimiva liesi.

    Rankin tein hyvinkin mahdollisesti ruismaltaista, en muista lähtöaineita tarkemmin.

    Ostamani Liebig-jäähdyttimen toheloin rikki heti alkuunsa.

    Ostin metrin mittaisen kupariputken Ø25 mm, vähän sitä pidemmän ohuen lasiputken Ø10 mm, pari ohutta, n. 10 cm:n pituista kupariputken pätkää, paksun kupariputken päihin sopivat kaksi kumitulppaa ja kumiletkua. Kumitulppien läpi porasin reiät, joiden läpi lasiputki mahtui kulkemaan kupariputken sisällä (keskellä). Lähelle kupariputken päitä porasin reiät, joihin juotin ohuet kupariputket jäähdytysvesiyhteiksi. Näin olin tullut tekaisseeksi entistä ehomman, kookkaamman ja tehokkaamman Liebig-jäähdyttimen.

    Liedellä kuumenevan Erlenmeyer-pullon yläpäässä oli samoin kumitulppa, jossa oli kaksi reikää. Toisen läpi kulki putki ja toisessa oli lämpömittari. Putki oli yhdistetty letkunpätkällä (kaltevaan asentoon tuetun) Liebig-jäähdyttimeni läpi kulkevan lasiputken yläpäähän. Kylmävesihanasta kulki letku jäähdyttimen alempaan jäähdytysvesiyhteeseen, ylemmästä yhteestä johti letku viemäriin.

    Kun rankilla täytettyä pulloa kuumenteli sopivasti ja antoi kylmän veden valua hiljalleen jäähdyttimen läpi, valui jäähdyttimen lasiputken alapäästä kirkasta nestettä alla olevaan keruukuppiin. Ensimmäiset, metanolipitoiset tilkat kannatti ihan "näön vuoksi" (lue: oman terveyden takia) heittää viemäriin. Välillä putkesta tuli tiukkaa ja juotavan makuista tavaraa, kunnes tisle alkoi lopussa laimentua ja muuttua vastenmielisemmän makuiseksi.

    Tisleeni keskiosaa kehuttiin yleisesti, vaikka systeemistä puuttui vielä suunnitelmiin kuulunut kolonni. Se olisi ollut lasinen, pitkänomainen, pystyyn asennettava lieriö, jossa olisi ollut täytteenä lasinpalasia. Kun höyryt olisivat nousseet sen läpi ennen joutumistaan jäähdyttimeen, olisi tuloksena pitänyt olla puhtaampaa tavaraa.

    Jouduin sattuneesta syystä luopumaan laitteistostani sen ollessa tässä kehitysvaiheessaan. Pääsin siitä eroon taloudellisesti hyväksyttävällä tavalla (kuittasin sillä pikku vipin). Virkavallan kanssa en ehtinyt olla tekemisissä. Rikos (jos sitä siksi voi sanoa) lienee nyt vuosikymmeniä myöhemmin jo vanhentunut.

    Keittiökemian empiirisiä opintojani en osaa katua. Mukavaa puuhastelua, jonka tuloksena syntyi muutama litra varsin käyttökelpoista viihdejuomaa. Lystiä riitti niin itselleni kuin lähipiirillekin.

    • Erla pullolla minäkin keittelin aluksi kunnes tein itse paremman (vanhasta 7 ltr painekattilasta). Jäädyttimen tein itse: kupariputki muovisen viemäriputken läpi ja LVI liikeestä löytyi sopivat kumitiivisteet päihin. Jäänytysveden nipat ruuveilla ja epoksiliimalla kiinni: painetta ei kannata eikä tarvitse pitää jäädytysvaipassa. Lämpömittarit keittoastiaan ja kolonniin. Kolonnin täytteeksi marmorikuulia tai puhtaita kiviä sillai harvakseltaan toisiinsa nojaten. Mitä korkeampi kolonnin, sitä parempi, mutta katso myöhemmin. Metallikuulatkin kuulemma toimivat, vaikka en ole itse kokeillut. Kolonni ei saa olla lian pitkä, koska muuten jäähtyy liiaksi eikä aine pääse lauduttimeen vaan kiertää tavallaan keittoastian ja kolonnin yläpään välillä tippuen aina alas eli prosessi pyörii, mutta lauhdutin on tyhjä. Jos tuota ryhtyy kompensoidaan liialla keittoastian lämmöllä, niin tulee pahaa pontikkaa (sikunaa). Itsen virittelin joskus kolonniin ulkopuolisen lisälämmittimen. Tällöin pontikan laatu parani huomattavasti kun pystyi keittoastian lämpöä pitämään mahdollisimman lähellä 78 astetta eikä tullut sikunaa lopputuotteeseen. Aluksi tein näin: rankki astiaan, astian lämmitys päälle, kolonnin lämmitys päälle, jäädytysvaippaan vesi, tippahana kiinni -> lämmitä, kunnes alalämpömittari näyttää n. 70 astetta - >tarkkaile kolonnin lämpömittaria, kun se näyttää 65 astetta, avaa tippahana. Älä päästä alalämpöä nousemaan yli 72 asteen. Tiputtele, mitä tippuu, älä juo, se on metanolia. Kun jäädyttimestä ei enää tule (metanolia), nosta astian lämpö n 78..80 asteeseen, tippahan kiinni. Kun kolonnin ylälämpö on 79 astetta, avaa tippahana. (huom! pannu räjähtää, jos kolonnin ylälämpö menee jossain 85..90 astetta, alalämpö on tärkeä, mutta alalämmöstä pannu ei räjähdä -> eli jos haluaa termostaattiohjatun järjestelmän niin pannun termostaatin asettelut max. 79 astetta ja kolonnin lisälämmittime termostaatti max 80 astetta. Rankin kaikkea etanolia ei kannata keitellä: 7 ltr panoksesta (n. 6 ltr rankkia, 12 %) voi tiputella n. 0,4..0,5 ltr ainetta. Kuulakolonnista tavara tulee n. 80..85 % ulos eli tuosta 6 ltr panoksesta saat pari pulloa n. 40 % viinaa. Sitten vaan rankin jämät vessanpönttöön ja uusi rankkipanos. Rankkia kannattaa aluksen tehdä semmonen käysastiallinen eli n. 30 ltr. Siitä saat yli 80 % pontikkaa semmosen 2..2,5 ltr, eli tommosen n. 5..6 plo kossua. Kun koko tekemäsi rankki on tiputettu johonkin sopivaan astiaan, kaada iloliemi aktiivihiilipanoksesta läpi (löydät netistä, ei maksa paljoa). Sitten minä laitoin puolet lähdevetta joukkoon ja sekoitin vielä tommosen 4..5 grammaa sokeria / litra valmista juotavaa ennen pullotusta. Sokeri peittää viimeisetkin mahdolliset makuvirheet mutta liemi ei kuitenkaan vielä maistu makealta. Sunnuntai-ilta menee kivasti maistellessa omia tuotoksia ja pikku pöhnässä on mukava laittaa uusi rankki käymään: pari viikkoa se ottaa ja tuo 5..6 pulloa on juotu siihen mennessä. Huom! keittohommiin ei kannata pöhnässä, rankin voi tehdä pöhnässä, tai oikeestaan se pitääkin tehdä pöhnäpäiten. Rankin tai kiljunteko-ohjeita on paljon enkä niitä tässä ryhdy käymään läpi. Se verran kyllä totean, että kaurahiutaleista ja rikotuista ohrasuurimoista tuli kyllä parasta ainetta. Noista meikäläisen keittoajoista on niin kauan, että rikos on ennättänyt vanheta jo kauan sitten. Sitäpaitti tein vain omaan käyttöön enkä myynyt koskaan. Vieraille tarjosin, mutta sanoin olevan kaupan vodkaa.


    • Olavi_________________ kirjoitti:

      Erla pullolla minäkin keittelin aluksi kunnes tein itse paremman (vanhasta 7 ltr painekattilasta). Jäädyttimen tein itse: kupariputki muovisen viemäriputken läpi ja LVI liikeestä löytyi sopivat kumitiivisteet päihin. Jäänytysveden nipat ruuveilla ja epoksiliimalla kiinni: painetta ei kannata eikä tarvitse pitää jäädytysvaipassa. Lämpömittarit keittoastiaan ja kolonniin. Kolonnin täytteeksi marmorikuulia tai puhtaita kiviä sillai harvakseltaan toisiinsa nojaten. Mitä korkeampi kolonnin, sitä parempi, mutta katso myöhemmin. Metallikuulatkin kuulemma toimivat, vaikka en ole itse kokeillut. Kolonni ei saa olla lian pitkä, koska muuten jäähtyy liiaksi eikä aine pääse lauduttimeen vaan kiertää tavallaan keittoastian ja kolonnin yläpään välillä tippuen aina alas eli prosessi pyörii, mutta lauhdutin on tyhjä. Jos tuota ryhtyy kompensoidaan liialla keittoastian lämmöllä, niin tulee pahaa pontikkaa (sikunaa). Itsen virittelin joskus kolonniin ulkopuolisen lisälämmittimen. Tällöin pontikan laatu parani huomattavasti kun pystyi keittoastian lämpöä pitämään mahdollisimman lähellä 78 astetta eikä tullut sikunaa lopputuotteeseen. Aluksi tein näin: rankki astiaan, astian lämmitys päälle, kolonnin lämmitys päälle, jäädytysvaippaan vesi, tippahana kiinni -> lämmitä, kunnes alalämpömittari näyttää n. 70 astetta - >tarkkaile kolonnin lämpömittaria, kun se näyttää 65 astetta, avaa tippahana. Älä päästä alalämpöä nousemaan yli 72 asteen. Tiputtele, mitä tippuu, älä juo, se on metanolia. Kun jäädyttimestä ei enää tule (metanolia), nosta astian lämpö n 78..80 asteeseen, tippahan kiinni. Kun kolonnin ylälämpö on 79 astetta, avaa tippahana. (huom! pannu räjähtää, jos kolonnin ylälämpö menee jossain 85..90 astetta, alalämpö on tärkeä, mutta alalämmöstä pannu ei räjähdä -> eli jos haluaa termostaattiohjatun järjestelmän niin pannun termostaatin asettelut max. 79 astetta ja kolonnin lisälämmittime termostaatti max 80 astetta. Rankin kaikkea etanolia ei kannata keitellä: 7 ltr panoksesta (n. 6 ltr rankkia, 12 %) voi tiputella n. 0,4..0,5 ltr ainetta. Kuulakolonnista tavara tulee n. 80..85 % ulos eli tuosta 6 ltr panoksesta saat pari pulloa n. 40 % viinaa. Sitten vaan rankin jämät vessanpönttöön ja uusi rankkipanos. Rankkia kannattaa aluksen tehdä semmonen käysastiallinen eli n. 30 ltr. Siitä saat yli 80 % pontikkaa semmosen 2..2,5 ltr, eli tommosen n. 5..6 plo kossua. Kun koko tekemäsi rankki on tiputettu johonkin sopivaan astiaan, kaada iloliemi aktiivihiilipanoksesta läpi (löydät netistä, ei maksa paljoa). Sitten minä laitoin puolet lähdevetta joukkoon ja sekoitin vielä tommosen 4..5 grammaa sokeria / litra valmista juotavaa ennen pullotusta. Sokeri peittää viimeisetkin mahdolliset makuvirheet mutta liemi ei kuitenkaan vielä maistu makealta. Sunnuntai-ilta menee kivasti maistellessa omia tuotoksia ja pikku pöhnässä on mukava laittaa uusi rankki käymään: pari viikkoa se ottaa ja tuo 5..6 pulloa on juotu siihen mennessä. Huom! keittohommiin ei kannata pöhnässä, rankin voi tehdä pöhnässä, tai oikeestaan se pitääkin tehdä pöhnäpäiten. Rankin tai kiljunteko-ohjeita on paljon enkä niitä tässä ryhdy käymään läpi. Se verran kyllä totean, että kaurahiutaleista ja rikotuista ohrasuurimoista tuli kyllä parasta ainetta. Noista meikäläisen keittoajoista on niin kauan, että rikos on ennättänyt vanheta jo kauan sitten. Sitäpaitti tein vain omaan käyttöön enkä myynyt koskaan. Vieraille tarjosin, mutta sanoin olevan kaupan vodkaa.

      Hienoa tekstiä! Kiitokseni siitä sinulle. Tässä vanha koukkuseliä suortuu vanhoja muistellessa. Tätä ponun keittoa en osannut pitää rikollisena puuhasteluna, jota se tietenkin on. Myyntiin en kuitenkaan sortunut, mutta vieraile tarjoilin. Olivat kanssani asiasta samaa mieltä, jotta pelkästään pieni pahe. Vieläköhän kehtais' saapa nähdä.


    • Olavi_________________ kirjoitti:

      Erla pullolla minäkin keittelin aluksi kunnes tein itse paremman (vanhasta 7 ltr painekattilasta). Jäädyttimen tein itse: kupariputki muovisen viemäriputken läpi ja LVI liikeestä löytyi sopivat kumitiivisteet päihin. Jäänytysveden nipat ruuveilla ja epoksiliimalla kiinni: painetta ei kannata eikä tarvitse pitää jäädytysvaipassa. Lämpömittarit keittoastiaan ja kolonniin. Kolonnin täytteeksi marmorikuulia tai puhtaita kiviä sillai harvakseltaan toisiinsa nojaten. Mitä korkeampi kolonnin, sitä parempi, mutta katso myöhemmin. Metallikuulatkin kuulemma toimivat, vaikka en ole itse kokeillut. Kolonni ei saa olla lian pitkä, koska muuten jäähtyy liiaksi eikä aine pääse lauduttimeen vaan kiertää tavallaan keittoastian ja kolonnin yläpään välillä tippuen aina alas eli prosessi pyörii, mutta lauhdutin on tyhjä. Jos tuota ryhtyy kompensoidaan liialla keittoastian lämmöllä, niin tulee pahaa pontikkaa (sikunaa). Itsen virittelin joskus kolonniin ulkopuolisen lisälämmittimen. Tällöin pontikan laatu parani huomattavasti kun pystyi keittoastian lämpöä pitämään mahdollisimman lähellä 78 astetta eikä tullut sikunaa lopputuotteeseen. Aluksi tein näin: rankki astiaan, astian lämmitys päälle, kolonnin lämmitys päälle, jäädytysvaippaan vesi, tippahana kiinni -> lämmitä, kunnes alalämpömittari näyttää n. 70 astetta - >tarkkaile kolonnin lämpömittaria, kun se näyttää 65 astetta, avaa tippahana. Älä päästä alalämpöä nousemaan yli 72 asteen. Tiputtele, mitä tippuu, älä juo, se on metanolia. Kun jäädyttimestä ei enää tule (metanolia), nosta astian lämpö n 78..80 asteeseen, tippahan kiinni. Kun kolonnin ylälämpö on 79 astetta, avaa tippahana. (huom! pannu räjähtää, jos kolonnin ylälämpö menee jossain 85..90 astetta, alalämpö on tärkeä, mutta alalämmöstä pannu ei räjähdä -> eli jos haluaa termostaattiohjatun järjestelmän niin pannun termostaatin asettelut max. 79 astetta ja kolonnin lisälämmittime termostaatti max 80 astetta. Rankin kaikkea etanolia ei kannata keitellä: 7 ltr panoksesta (n. 6 ltr rankkia, 12 %) voi tiputella n. 0,4..0,5 ltr ainetta. Kuulakolonnista tavara tulee n. 80..85 % ulos eli tuosta 6 ltr panoksesta saat pari pulloa n. 40 % viinaa. Sitten vaan rankin jämät vessanpönttöön ja uusi rankkipanos. Rankkia kannattaa aluksen tehdä semmonen käysastiallinen eli n. 30 ltr. Siitä saat yli 80 % pontikkaa semmosen 2..2,5 ltr, eli tommosen n. 5..6 plo kossua. Kun koko tekemäsi rankki on tiputettu johonkin sopivaan astiaan, kaada iloliemi aktiivihiilipanoksesta läpi (löydät netistä, ei maksa paljoa). Sitten minä laitoin puolet lähdevetta joukkoon ja sekoitin vielä tommosen 4..5 grammaa sokeria / litra valmista juotavaa ennen pullotusta. Sokeri peittää viimeisetkin mahdolliset makuvirheet mutta liemi ei kuitenkaan vielä maistu makealta. Sunnuntai-ilta menee kivasti maistellessa omia tuotoksia ja pikku pöhnässä on mukava laittaa uusi rankki käymään: pari viikkoa se ottaa ja tuo 5..6 pulloa on juotu siihen mennessä. Huom! keittohommiin ei kannata pöhnässä, rankin voi tehdä pöhnässä, tai oikeestaan se pitääkin tehdä pöhnäpäiten. Rankin tai kiljunteko-ohjeita on paljon enkä niitä tässä ryhdy käymään läpi. Se verran kyllä totean, että kaurahiutaleista ja rikotuista ohrasuurimoista tuli kyllä parasta ainetta. Noista meikäläisen keittoajoista on niin kauan, että rikos on ennättänyt vanheta jo kauan sitten. Sitäpaitti tein vain omaan käyttöön enkä myynyt koskaan. Vieraille tarjosin, mutta sanoin olevan kaupan vodkaa.

      Itse tislasin epäonnistuneen viinisatsin samantyyppisillä vehkeillä käyttäen kumiliitoksia. Täyttä paskaa tuli. Maku oli kumimainen, jota ei uusintatislaus poistanut. Noh, kaikkea juon Lasolista ylöspäin!


  • Homma toimii niin kuin kuvailit. Laitteiden tasosta ja tieto-taidosta riippuu tisleen laatu. Yleisesti toimitaan aivan samalla tavalla jos tislataan panosmenetelmällä.
    Ensimmäisenä tulevan tisleen seassa on kevyitä alkoholeja, metanolia sekä etanolia ja vettä, keskivaiheen tisle sisältää etaniolia ja vettä ei juuri muuta, loppu vaiheen tisle sisältää etanolia, raskaita alkoholeja ja vettä.

    Jos ja kun kannattaa satsata tisleen laatua - heitetään ensimmäisen ja viimeiset tistleet pois - toki voi käyttää lasinpesuaan täyteaineena, juoda ei kannata.
    Tislaus kahteen kertaan ja vähintään aktiivihiilisuodatus takaavat kohtuulisen hyvän laadun. Tarkemmat ohjeet löytyvät ylläolevasta linkistä.

    • Sitä minä vain nyt ihmettelen miten kansa.. niin ne hyvät ihmiset suhtautu pontikan keittäjään kuin johonkin kauheaan rikolliseen. Vaikka se pontikan keittäjä on ehkä maailman pienimmän rikoksen tekiä jos häntä rikolliseksi voi edes sanoa. Kun se oli vaan siinä väärää ja on vieläkin, että valtiolta jäi ehkä saamatta ne verotulot, jonka valtio olisi saanut jos se sama määrä viinaa olisi ostettu valtion monopoli ALKO:n liikkeestä. Mutta kaikihan tietävät millaista tämä alkoholi laki on suomessa ollut kieltolakeineen ym niuhottamisineen.


    • kokki6 kirjoitti:

      Sitä minä vain nyt ihmettelen miten kansa.. niin ne hyvät ihmiset suhtautu pontikan keittäjään kuin johonkin kauheaan rikolliseen. Vaikka se pontikan keittäjä on ehkä maailman pienimmän rikoksen tekiä jos häntä rikolliseksi voi edes sanoa. Kun se oli vaan siinä väärää ja on vieläkin, että valtiolta jäi ehkä saamatta ne verotulot, jonka valtio olisi saanut jos se sama määrä viinaa olisi ostettu valtion monopoli ALKO:n liikkeestä. Mutta kaikihan tietävät millaista tämä alkoholi laki on suomessa ollut kieltolakeineen ym niuhottamisineen.

      Tosi kuin vesi. Sitten toisaalta väkivaltarikoksia ei tuomita yhtä ankarasti tai jätetään jopa huomiotta.


    • kokki6 kirjoitti:

      Sitä minä vain nyt ihmettelen miten kansa.. niin ne hyvät ihmiset suhtautu pontikan keittäjään kuin johonkin kauheaan rikolliseen. Vaikka se pontikan keittäjä on ehkä maailman pienimmän rikoksen tekiä jos häntä rikolliseksi voi edes sanoa. Kun se oli vaan siinä väärää ja on vieläkin, että valtiolta jäi ehkä saamatta ne verotulot, jonka valtio olisi saanut jos se sama määrä viinaa olisi ostettu valtion monopoli ALKO:n liikkeestä. Mutta kaikihan tietävät millaista tämä alkoholi laki on suomessa ollut kieltolakeineen ym niuhottamisineen.

      jep onhan USA,n resu pentti myös keittäny,olisko ollu joskus 1800 luvun lopul tai jotain....


  • "Pontikan täytyy maistua pontikalla ja vitun vitulle". Wanha suomalainen sananlasku.

    Jos löydän arkistojeni kätköistä "täydellisen" kotiponupannun piirustukset, niin postaan ne tänne. Eräitä litroja keitellyt.... Sen pannun valmistus tosin vaatii rautaista ammattitaitoa, ei onnistu Pärnäisten korjaamolla.

    Pannun toiminta perustui kolonniin, joka kierrätti aineen useampaan kertaan. Alussa sikunat veks, ja kun alkoi tulla aitoa tavaraa niin kanisteri alle. Kun kaikki alkoholi oli saatu ulos rankista niin viinan tulo loppui. Rankkisäiliö oli 50 litraa ja siitä tuli noin 7 litraa yli 90% tavaraa.

    Kokeilin joskus tislata valmiin aineen toiseen kertaan, mutta lopputulos oli sama.

    Empiiristen kokeilujen jälkeen paras tapa oli sekoittaa aktiivihiili suoraan pontikan joukkoon ja ravistella kunnolla. Sen jälkeen muutama kahvinsuodatin päällekkäin jonka läpi aine laskettiin ja erotti hiilen pontikasta.

    Lantrattiin sopivan vahvuiseksi ja juotiin pois.

    Monenlaisilla laitteilla valmistettua pontikkaa olen juonut, mutta aina sen maun tunnistaa jos on ns. alan mies.

    Saisi jo tuonkin touhun vähitellen laillistaa Euvostoliitto-Suomessa. Joku sosiaalitantta-armeija kai sitäkin vastusta. Harrastus mikä harrastus.

    Pontikkaa en enää juo edes maksusta.

  • http://www.pontikka.info/pontikka/
    mutta lahden yli 70 km on jo poikaa l

  • Jos alkoholijuoman tislaus kiinnostaa, niin kannattaisiko matkustaa jos voi johonkin sellaiseen EU-maahan, jossa se on sallittua ja harrastella siellä? Miten on esim. Espanjassa, jossa alkoholin tislaus kotitarpeiksi lienee sallittua, onko se sitä myös muiden EU-maiden kansalaisille?

    • Eihän pontikan tislaus täällä Suomessakaan suinkaan kiellettyä ole – vasta siitä kiinni jääminen on!

      Olen saanut Italiassa aivan erinomaista pontikkaa. Sen mäski oli valmistettu viinirypäleiden puristustähteistä. Aineesta voitiin siis käyttää myös nimitystä grappa (italia.), marc (ranska), Treber/Trester (saksa) jne.

      Ponumestarin toiminta olisi ollut Italiassa luvallista, jos hän olisi vaivautunut maksamaan siitä säädetyt verot – mutta koska hän ei moiseen halunnut ryhtyä, piti hommat hoidella piilossa.

      Talo oli pikku viinitila, maalaismaisemassa sijaitseva kookkaanpuoleinen erillistalo. Suurin osa rypäleistä meni osuusmeijeriä muistuttavaan seudun viininviljelijöiden osuuskuntalaitokseen viininvalmistusta ja pullotusta varten, mutta oli isännällä kellarissaan pieni ”kotiviinitynnyrikin”, vetoisuudeltaan mukavat 3000 litraa!

      Jossakin talon uumenissa oli kuulemma salakäytävä, josta pääsi kellarin eri osassa sijaitsevalle ”pontikkatehtaalle”, mutta sitä ei nuorelle turistille sentään näytetty.

      Aikaa tuosta Italian-käynnistäni on kulunut yli 40 vuotta ja pontikkamestarista on jo aika jättänyt.


    • Tarkennus pieni kirjoitti:

      Eihän pontikan tislaus täällä Suomessakaan suinkaan kiellettyä ole – vasta siitä kiinni jääminen on!

      Olen saanut Italiassa aivan erinomaista pontikkaa. Sen mäski oli valmistettu viinirypäleiden puristustähteistä. Aineesta voitiin siis käyttää myös nimitystä grappa (italia.), marc (ranska), Treber/Trester (saksa) jne.

      Ponumestarin toiminta olisi ollut Italiassa luvallista, jos hän olisi vaivautunut maksamaan siitä säädetyt verot – mutta koska hän ei moiseen halunnut ryhtyä, piti hommat hoidella piilossa.

      Talo oli pikku viinitila, maalaismaisemassa sijaitseva kookkaanpuoleinen erillistalo. Suurin osa rypäleistä meni osuusmeijeriä muistuttavaan seudun viininviljelijöiden osuuskuntalaitokseen viininvalmistusta ja pullotusta varten, mutta oli isännällä kellarissaan pieni ”kotiviinitynnyrikin”, vetoisuudeltaan mukavat 3000 litraa!

      Jossakin talon uumenissa oli kuulemma salakäytävä, josta pääsi kellarin eri osassa sijaitsevalle ”pontikkatehtaalle”, mutta sitä ei nuorelle turistille sentään näytetty.

      Aikaa tuosta Italian-käynnistäni on kulunut yli 40 vuotta ja pontikkamestarista on jo aika jättänyt.

      Minulle italialainen työtoveri kertoi, että on kotitarpeiksi poltto sallittua Italiassa, jos hän ymmärsi kysymykseni oikein. Emme tosin puhuneet siitä, millaista veroa tms. joutuu maksamaan.


    • Helsingin Sanomissa juttusarjassa maailman ruoista ja juomista oli ilmeinen virhe tai karkea yleistys, kun aiheena oli Serbian luumuviinanpoltto ja sen tulevaisuus Serbian mahdollisesti EU:hun liittyessä. Siinä todettiin vain että "EU:ssa kotipoltto on kiellettyä" -- ei ole. Lainsäädäntö vaihtelee maittain mm. Unkarissa juuri muistaakseni nostettiin kotipolttimon tilavuusrajaa 100:aan litraan (!). Eli ei ole mitään EU:n yhteistä kotipolton kieltoa.


    • HS ei selvil asioist kirjoitti:

      Helsingin Sanomissa juttusarjassa maailman ruoista ja juomista oli ilmeinen virhe tai karkea yleistys, kun aiheena oli Serbian luumuviinanpoltto ja sen tulevaisuus Serbian mahdollisesti EU:hun liittyessä. Siinä todettiin vain että "EU:ssa kotipoltto on kiellettyä" -- ei ole. Lainsäädäntö vaihtelee maittain mm. Unkarissa juuri muistaakseni nostettiin kotipolttimon tilavuusrajaa 100:aan litraan (!). Eli ei ole mitään EU:n yhteistä kotipolton kieltoa.

      Ja tässä aiheesta

      http://budapost.eu/2012/06/a-new-front-line-between-the-eu-and-hungary-home-distilled-palinka/



    • HS ei selvil asioist kirjoitti:

      Helsingin Sanomissa juttusarjassa maailman ruoista ja juomista oli ilmeinen virhe tai karkea yleistys, kun aiheena oli Serbian luumuviinanpoltto ja sen tulevaisuus Serbian mahdollisesti EU:hun liittyessä. Siinä todettiin vain että "EU:ssa kotipoltto on kiellettyä" -- ei ole. Lainsäädäntö vaihtelee maittain mm. Unkarissa juuri muistaakseni nostettiin kotipolttimon tilavuusrajaa 100:aan litraan (!). Eli ei ole mitään EU:n yhteistä kotipolton kieltoa.

      Tässä on linkki HS:n artikkeliin, jossa tuo ylimalkainen toteamus oli:

      http://www.hs.fi/ulkomaat/a1354254800274


  • Niin noh pontikan kotipoltto on kyllä Suomessa laitonta, mutta tuskin viranomaiset lähtevät asiaan puuttumaan jos kyseessä ei ole tarkoitus myydä pontikkaa katukaupassa.

    Mitä taas tullin suhteen, niin menee paikan päälle ottamaan tavarat vastaan ja keksii vain laitteille käyttötarkoituksen joka myös on laillista ei tarvitse asiaa sen enempää setviä.

    Suomen lain mukaan rikoksen suunnittelu ei ole rikos eli jos suunnittelet jotain laitonta ja hankit tarvittavat välineetkin, kyseessä ei ole rikos ja poliisi saatikka tulli ei voi siihen puuttua ellet sitten jää itse verekseltään kiinni.

    Eli tuskin pontikan valmistus välineiden hankita mitenkään laitonta ole eikä tulli niitä takavarikoi jos väität niiden menevän käyttöön joka on myös laillista. Sana sanaa vastaan tilanne siis

    • Rikoksen valmistelu sen sijaan taitaa jo rikos ollakin. Rajanvedosta en tiedä.


  • No niin, pari viikkoa sitten tuli Portugalista refluksikolonnilla varustettu pannu tykötarpeineen. Olen sillä jo keittänyt satsin vettä, jotta se puhdistuisi verstaan epäpuhtauksista ja että oppisin vehkeen tavoille. Tulihan sieltä tavaraa ulos, että eiköhän se ihan toimiva kampe ole.

    Eilen panin mäskin käymään ja tuolla patterin vieressä se pulppuaa. Keittelin siihen vajaan kilon verran maltaita, lisäsin 4,5 kiloa sokeria ja parikymmentä litraa vettä. Ja tavallista hiivaa pari pakettia. Reilu 10%:sta pitäisi noilla määrillä tulla.

    Kunhan mäski on käynyt ja laskettunut, lappoan sen pannuun ja alan ensi kerran tosi toimiin.

    Sehän on selvä, että Alkosta viinansa saa paljon helpommin. Ja paljon halvemmallakin, kun huomioidaan vehkeiden hinta ja pitäähän sille omalle työllekin jotain laskea. Mutta harrastus tämäkin. Kyllähän jotkut juoksevatkin, vaikka autolla pääsisi saman matkan paljon helpommin.

  • "Eilen panin mäskin käymään ja tuolla patterin vieressä se pulppuaa. Keittelin siihen vajaan kilon verran maltaita, lisäsin 4,5 kiloa sokeria ja parikymmentä litraa vettä. Ja tavallista hiivaa pari pakettia."

    Opiskeluaikoina (70-luku) meillä oli kavereiden kanssa "osakeyhtiö" eli omistimme yhdessä keittovälineet - kemiantarvikeliikkeestä ostetuista välineistä kasatut, huippulaatua. Ei se rankki vaadi mitään keittelyitä. Kokeilemalla päädyimme käyttämään Risella-riisiä, paketti sitä, sokerit ja hiivat vain veteen ja siitä tuli siisti rankki eikä mitään mallassotkua. Kokeile seuraavan kerran sitä.

    Annostuksia en enää muista, mutta silloin vasta kemiaa opiskelleina osasimme laskea sokerin määrän oikein.

    • no minkälaista siintä tuli vai loppuiko harrastus jo?


  • Riisiinkin olen jossain ohjeissa törmännyt. Silkasta mielenkiinnosta ajattelin kuitenkin tässä yhteydessä tutstua maltaan mäskäämiseen. Siihen, miten sen omat entsyymit sopivasti keitettäessä pilkkovat tärkkelyksen sokeriksi. Se taito voi olla hyödyllinen silloinkin, jos joskus tulen olutta valmistamaan. Ja mallastahan ne entisajan ukotkin käyttivät niin kiljun kuin rankinkin teossa:)

    Maltaista irtoaa myös hiivalle tärkeitä mineraaleja ja aminohappoja. Riisikin kyllä saattaa siinä suhteessa ajaa saman asian ja voi jossain vaiheessa olla kokeilemisen arvoinen aine sekin.

    • Ei ginin valmstus sattumalta kiinnosta? Onko reseptejä?


    • teorian harrastaja kirjoitti:

      Ei ginin valmstus sattumalta kiinnosta? Onko reseptejä?

      Voi miten tyhmä olen, miinustan oman viestini. Antamasi linkin takana on koko joukko reseptejä.


    • Sori vaan, mutta ei tarvita mitään maltaita ym. hifistelyä. Lopputulos on aina raakaa viinaa.

      50 litraa vettä, kymmenen kiloa sokeria ja kilo leivontahiivaa, tai jotain muuta turbohiivaa. Käy noin viikon ja sen jälkeen viileään, antaa sakan laskeutua pohjalle ja lapolla rankki talteen. On kokeiltu jos minkälaisia rankkiseoksia, esim. omenamehua. Lopputulos on kuitenkin aina sama jos on kunnon vehkeet. Rankkia ei kannata yrittää maustaa vaan valmista pontikkaa.


    • teorian harrastaja kirjoitti:

      Ei ginin valmstus sattumalta kiinnosta? Onko reseptejä?

      Pontikan joukkoon murskattuja katajanmarjoja.


    • Mannakorpi. kirjoitti:

      Sori vaan, mutta ei tarvita mitään maltaita ym. hifistelyä. Lopputulos on aina raakaa viinaa.

      50 litraa vettä, kymmenen kiloa sokeria ja kilo leivontahiivaa, tai jotain muuta turbohiivaa. Käy noin viikon ja sen jälkeen viileään, antaa sakan laskeutua pohjalle ja lapolla rankki talteen. On kokeiltu jos minkälaisia rankkiseoksia, esim. omenamehua. Lopputulos on kuitenkin aina sama jos on kunnon vehkeet. Rankkia ei kannata yrittää maustaa vaan valmista pontikkaa.

      "50 litraa vettä, kymmenen kiloa sokeria ja kilo leivontahiivaa, tai jotain muuta turbohiivaa. Käy noin viikon ja sen jälkeen viileään, antaa sakan laskeutua pohjalle ja lapolla rankki talteen"

      Sulla on väärä resepti. 50-litraa vettä vaatii 14-kiloa sokeria, turbohiiva ilmoittaa, että 25-litraa vettä ja 7-kiloa sokeria on yhtä kuin 15% rankki, muutama lisäpäivä niin 17%. Mutta kiire tietenkin keittelemään rankki, eli kaksi päivää riittää, pieni ero, parin prosentin. Mitään marjoja sinne on turha heitellä tai muutakaan, alkoholihan siitä pois keitetään. Käytä tislauskolonnia, kupariputki halkaisija 50mm, pituus metri, tai 120 cm. Sisälle noita keraamisia raching-renkaita mitä saa kaupoista, lasiset olisi sitten hifistelyä, ja oikeastaan parhaita kun ne saa parhaiten puhtaaksi. Kolonni täyteen paitsi ylhäälle tyhjä höyrystymistila josta ulosmeno ja jäähdytys. Ylhäällä myös lämpömittari. Tietyn ajan kuluttua kolonni asettuu tasapainotilaan ja pysyttelee aika tarkasti asteessa 78,4. Ulos tulee 90-prosenttista tavaraa, tislauksen lopussa lämpö alkaa heittelemään kolonnin päässä, eli mäski kohta "kuiva" alkoholista, heruta kuitenkin viimeisetkin tipat... jäähdyttyään alkoholi käytännössä on aina välillä 80-85%. Suodata aktiivihiilen läpi ihan raakana, mutta älä käytä jotain metrin putkea täynnä hiiltä, johon jää puolet tuotosta, vaan vaikka esim 50mmx250mm putki täynnä aktiivihiiltä, sen suodatusteho pitäisi riittää pariin litraan raakaa tavaraa, jos ei riitä niin suodata uudelleen, mutta toisessa suodatuksessa käytä jo vähemmän aktiivihiiltä, vaikka 1/3 osaa ettei arvokas tavara katoa hiiliin. Onnistumisen kokemuksia, harrastus on hauska. Älä myy kenellekään vaan nauti oman työn tuloksista.


    • gonsultti kirjoitti:

      "50 litraa vettä, kymmenen kiloa sokeria ja kilo leivontahiivaa, tai jotain muuta turbohiivaa. Käy noin viikon ja sen jälkeen viileään, antaa sakan laskeutua pohjalle ja lapolla rankki talteen"

      Sulla on väärä resepti. 50-litraa vettä vaatii 14-kiloa sokeria, turbohiiva ilmoittaa, että 25-litraa vettä ja 7-kiloa sokeria on yhtä kuin 15% rankki, muutama lisäpäivä niin 17%. Mutta kiire tietenkin keittelemään rankki, eli kaksi päivää riittää, pieni ero, parin prosentin. Mitään marjoja sinne on turha heitellä tai muutakaan, alkoholihan siitä pois keitetään. Käytä tislauskolonnia, kupariputki halkaisija 50mm, pituus metri, tai 120 cm. Sisälle noita keraamisia raching-renkaita mitä saa kaupoista, lasiset olisi sitten hifistelyä, ja oikeastaan parhaita kun ne saa parhaiten puhtaaksi. Kolonni täyteen paitsi ylhäälle tyhjä höyrystymistila josta ulosmeno ja jäähdytys. Ylhäällä myös lämpömittari. Tietyn ajan kuluttua kolonni asettuu tasapainotilaan ja pysyttelee aika tarkasti asteessa 78,4. Ulos tulee 90-prosenttista tavaraa, tislauksen lopussa lämpö alkaa heittelemään kolonnin päässä, eli mäski kohta "kuiva" alkoholista, heruta kuitenkin viimeisetkin tipat... jäähdyttyään alkoholi käytännössä on aina välillä 80-85%. Suodata aktiivihiilen läpi ihan raakana, mutta älä käytä jotain metrin putkea täynnä hiiltä, johon jää puolet tuotosta, vaan vaikka esim 50mmx250mm putki täynnä aktiivihiiltä, sen suodatusteho pitäisi riittää pariin litraan raakaa tavaraa, jos ei riitä niin suodata uudelleen, mutta toisessa suodatuksessa käytä jo vähemmän aktiivihiiltä, vaikka 1/3 osaa ettei arvokas tavara katoa hiiliin. Onnistumisen kokemuksia, harrastus on hauska. Älä myy kenellekään vaan nauti oman työn tuloksista.

      Niin ja turbohiiva, ja powerhiiva ja mitä muita pikahiivoja on, nyt ainakin löytyy isommista marketeista ja hinta alle neljä euroa paketti, noin 115 grammaa, ja tuo hiivahan siis on 25 litralle vettä ja 7 kilolle sokeria, jolla tulee kahdessa vuorokaudessa 15% rankki, jota jo sopii keitellä. Lue ohje hiivapussista.


    • gonsultti kirjoitti:

      Niin ja turbohiiva, ja powerhiiva ja mitä muita pikahiivoja on, nyt ainakin löytyy isommista marketeista ja hinta alle neljä euroa paketti, noin 115 grammaa, ja tuo hiivahan siis on 25 litralle vettä ja 7 kilolle sokeria, jolla tulee kahdessa vuorokaudessa 15% rankki, jota jo sopii keitellä. Lue ohje hiivapussista.

      niin ne oli rashing-renkaita, joita löytyy akvaarioliikkeistä tai googlettamalla rashing-ring aquarium, ne liittyy akvaarioihin ja suodattimiin...mukavia hetkiä hyvän ja perinteisen harrastuksen parissa...


    • gonsultti kirjoitti:

      "50 litraa vettä, kymmenen kiloa sokeria ja kilo leivontahiivaa, tai jotain muuta turbohiivaa. Käy noin viikon ja sen jälkeen viileään, antaa sakan laskeutua pohjalle ja lapolla rankki talteen"

      Sulla on väärä resepti. 50-litraa vettä vaatii 14-kiloa sokeria, turbohiiva ilmoittaa, että 25-litraa vettä ja 7-kiloa sokeria on yhtä kuin 15% rankki, muutama lisäpäivä niin 17%. Mutta kiire tietenkin keittelemään rankki, eli kaksi päivää riittää, pieni ero, parin prosentin. Mitään marjoja sinne on turha heitellä tai muutakaan, alkoholihan siitä pois keitetään. Käytä tislauskolonnia, kupariputki halkaisija 50mm, pituus metri, tai 120 cm. Sisälle noita keraamisia raching-renkaita mitä saa kaupoista, lasiset olisi sitten hifistelyä, ja oikeastaan parhaita kun ne saa parhaiten puhtaaksi. Kolonni täyteen paitsi ylhäälle tyhjä höyrystymistila josta ulosmeno ja jäähdytys. Ylhäällä myös lämpömittari. Tietyn ajan kuluttua kolonni asettuu tasapainotilaan ja pysyttelee aika tarkasti asteessa 78,4. Ulos tulee 90-prosenttista tavaraa, tislauksen lopussa lämpö alkaa heittelemään kolonnin päässä, eli mäski kohta "kuiva" alkoholista, heruta kuitenkin viimeisetkin tipat... jäähdyttyään alkoholi käytännössä on aina välillä 80-85%. Suodata aktiivihiilen läpi ihan raakana, mutta älä käytä jotain metrin putkea täynnä hiiltä, johon jää puolet tuotosta, vaan vaikka esim 50mmx250mm putki täynnä aktiivihiiltä, sen suodatusteho pitäisi riittää pariin litraan raakaa tavaraa, jos ei riitä niin suodata uudelleen, mutta toisessa suodatuksessa käytä jo vähemmän aktiivihiiltä, vaikka 1/3 osaa ettei arvokas tavara katoa hiiliin. Onnistumisen kokemuksia, harrastus on hauska. Älä myy kenellekään vaan nauti oman työn tuloksista.

      Lämpötila on tarkka mutta aktiivihiilen kanssa ei kannata säästellä. Metrin suodatusputki on sopiva. Ensimmäinen satsi heitetään pois sama juttu tehdään lopputisleelle. Toki voit käyttää vaikka lasinpesuaineena.
      Kun halutaan hyvää, ei kannata pilata hommaa ahneuttaa ja hätäilemällä.
      Jos tisleeseen halutaan makua käytetään pannutislausta ja jos mahdollisimman mautonta ja puhdasta niin käytetäään kolonnitislainta.

      Valmistaminen ja myynti on laissa kielletty - kannattaa muistaa.


  • Onhan raaka-aineella vaikutusta makuun, ei kai viinoja muuten tehtäisi eri raaka-aineista vaan halvimmasta mahdollisesta...

    • Kyllä ne viinat yleensä tehdään halvimmista raaka-aineista, usko pois.


    • On merkitystä, peruna on halvimpia, vilja sekä rypäleet kalliita. Tässä voi sanoa suoraan sen, että halvin ei ole paras ei edes toiseksi paras.
      Viljatkin jakautuvat aika selvästi niihin joista saa hyvää juomaa ja niihin joista saa paljon juomaa - valitettavasti sellaista ei ole jonka tuotto olisi maksimaalinen olisi myös laadultaan parasta. Viljan laatu vaikuttaa paljon käymistulokseen ja siihen minkä sorttisia sokereita vierteeseen saadaan hiivalle popsittavaksi.


  • nuoruudessani oli veljeltä ostetut ruotsista tilatut ruostumattomat tislausvehkeet.sähköhellalle ja jäähdytys hanan kautta (13 litran säiliö) tuli superia. haju hävisi kun laski aktiivivihiilen ja kahvinsuodattimen läpi.ei tarvinnut tislata moneen kertaan,mistä moisia enää voikaan saada?einari

  • Ostin Texasista pienen kotitislaamon. Maksoi 200 dollaria. On kätevä ettei tarvitse vesiletkuja kun on ilmajäähdytteinen.

  • Muista, mäskiä ei käytetä vaan mäskätään. Mäskin keittämisestä syntyvä vierre käytetään oikealla puhtaalla hiivalla - mitä parempi hiiva sitä vähemmän tulee metanolia. Jos tee kiljusta - ei kannata puhua mäskistä mitään.
    Parasta tulee kun käytetään maltaita jotka mäskätään, keitetään ja vierre käytetään panimohiivalla. Tarkoitus on saada aikaiseksi sokereita jotka kelpaavat hiivalle sekä hiivan kaipaamia etsyymejä .Tislaaminen on jokaisen oma asia...siihen en voi ketään yllyttää - laki kieltää.

  • Minulla olisi kuolleen isän jäämistöstä vaivoikseni jääneet ensiluokkaiset välineet, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, mutta miten ihmeessä ja missä voin kuvitellakaan voivani niitä turvallisesti myydä? Hintakaan ei varmaan päätä huimaisi, kun sain saisin ne varastosta pois. Suoraan kaatopaikallekaan en tohdi viedä...

    • Minkälaiset välineet kyseessä? Kaasu, puu vai hellakäyttöiset. En ole kaikista lämmitystavoista perillä. Itseä kiinnostaisi hella käyttöiset välineet. Luulen, että niille löytyy täälläkin kysyntää. Pontikkavälineet pitää tehdä itse tai hankkia ulkomailta, en ainakaan tunne ketään kuka myisi. Ulkomaitla saisi mutta en tiedä mitä tulli sanoo ja tulevatko poliisit ovelle.


    • Kiljander1 kirjoitti:

      Minkälaiset välineet kyseessä? Kaasu, puu vai hellakäyttöiset. En ole kaikista lämmitystavoista perillä. Itseä kiinnostaisi hella käyttöiset välineet. Luulen, että niille löytyy täälläkin kysyntää. Pontikkavälineet pitää tehdä itse tai hankkia ulkomailta, en ainakaan tunne ketään kuka myisi. Ulkomaitla saisi mutta en tiedä mitä tulli sanoo ja tulevatko poliisit ovelle.

      Kaasukäyttöiset ovat ja kuulemma on erittäin helppo säätää oikea lämpötila.


    • Perinnönsaaja kirjoitti:

      Kaasukäyttöiset ovat ja kuulemma on erittäin helppo säätää oikea lämpötila.

      "Laboratorioon" kuuluu täydellinen paketti: 12 litrainen säiliö, jossa lämpömittari, kolonni myös ruostumatonta terästä, kaasulevy Rinnai; 11 kg kaasupullo...25 litrainen lasipullo pajukorissa...vesilukko. Onhan sitä tavaraa! :-D


    • Perinnönsaaja kirjoitti:

      "Laboratorioon" kuuluu täydellinen paketti: 12 litrainen säiliö, jossa lämpömittari, kolonni myös ruostumatonta terästä, kaasulevy Rinnai; 11 kg kaasupullo...25 litrainen lasipullo pajukorissa...vesilukko. Onhan sitä tavaraa! :-D

      Kiitos! Minulta ei taida löytyä niille paikkaa. Toivottavasti joku löytyy täältä. Vaikuttaa kunnon laitteilta.


    • Kiljander1 kirjoitti:

      Kiitos! Minulta ei taida löytyä niille paikkaa. Toivottavasti joku löytyy täältä. Vaikuttaa kunnon laitteilta.

      Hamppuforumilla voi olla kiinnostuneita, mutta sinne pääsyssä on jo oma vaikeutensa.


    • Kiljander1 kirjoitti:

      Hamppuforumilla voi olla kiinnostuneita, mutta sinne pääsyssä on jo oma vaikeutensa.

      Hamppufoorumi vaikuttaa jo nimenäkin sellaiselta, etten taida sinne edes yrittää! Kunnon laitteet ovat, mutta kuten ymmärrettävää, eihän niitä voi missään kaupitella...


    • Perinnönsaaja kirjoitti:

      Hamppufoorumi vaikuttaa jo nimenäkin sellaiselta, etten taida sinne edes yrittää! Kunnon laitteet ovat, mutta kuten ymmärrettävää, eihän niitä voi missään kaupitella...

      Kiinnostaisi nuo tarjoamasi laitteet, varmaan parempi siirtyä keskustelua jatkamaa pois foorumilta.


    • Moonaminni kirjoitti:

      Kiinnostaisi nuo tarjoamasi laitteet, varmaan parempi siirtyä keskustelua jatkamaa pois foorumilta.

      Sopiihan se, mutta miten? Voiko täällä laittaa viestiä ilman, että koko Suomi näkee yhteystiedot???


    • Perinnönsaaja kirjoitti:

      Sopiihan se, mutta miten? Voiko täällä laittaa viestiä ilman, että koko Suomi näkee yhteystiedot???

      > Eihän pontikan tislaus täällä Suomessakaan suinkaan kiellettyä ole – vasta siitä kiinni jääminen on!

      Kuka on kieltänyt pontikankeitosta kiinnijäämisen?


    • rhä kirjoitti:

      > Eihän pontikan tislaus täällä Suomessakaan suinkaan kiellettyä ole – vasta siitä kiinni jääminen on!

      Kuka on kieltänyt pontikankeitosta kiinnijäämisen?

      Ei kukaan; ja itse en ole moista harrastanut; isävainaa sitäkin ahkerammin...


    • Perinnönsaaja kirjoitti:

      Ei kukaan; ja itse en ole moista harrastanut; isävainaa sitäkin ahkerammin...

      Tehkää tunnus suomi24 tai ulkomaiseen sähköposti-osoitteeseen missä vaihdatte yhteystiedot. Tunnuksen voi antaa kuolla sen jälkeen.


    • Kiljander1 kirjoitti:

      Minkälaiset välineet kyseessä? Kaasu, puu vai hellakäyttöiset. En ole kaikista lämmitystavoista perillä. Itseä kiinnostaisi hella käyttöiset välineet. Luulen, että niille löytyy täälläkin kysyntää. Pontikkavälineet pitää tehdä itse tai hankkia ulkomailta, en ainakaan tunne ketään kuka myisi. Ulkomaitla saisi mutta en tiedä mitä tulli sanoo ja tulevatko poliisit ovelle.

      www.ponupannu.auttaa.fi


  • Minulla on jo Suomi24 -tunnukset. Odottelen sähköpostia...

    • Siis olen tuo nimimerkki "Perinnönsaaja" :-D


    • tuulaonerva kirjoitti:

      Siis olen tuo nimimerkki "Perinnönsaaja" :-D

      en ole varma mutta jos tislausvälineelle on olemassa perusteltu laillinen käyttötarkoitus niin kaupanteolle ja hallussapidolle ei pitäisi olla estettä. Alkoholin valmistaminen tislaamalla vaatii luvan.


    • tuulaonerva kirjoitti:

      Siis olen tuo nimimerkki "Perinnönsaaja" :-D

      joko menivät kaupaksi ?


    • raunik kirjoitti:

      joko menivät kaupaksi ?

      Lähetin viestin, raunik! :-)


    • tuulaonerva kirjoitti:

      Lähetin viestin, raunik! :-)

      Joko laitteet menivät? Olisin kiinnostunu.


    • tuulaonerva kirjoitti:

      Lähetin viestin, raunik! :-)

      Joko laitteet menivät? Olisin kiinnostunu.


  • Ponupannujen maahantuonti ja myynti ei liene laitonta.
    Tislauslaitteiston käyttö viinan valmistukseen toki on.

    kukkien kasvatuspuolellakin valtio sai nenilleen viherpeukun tapauksessa, ts. hampunkasvatukseen soveltuvia tuotteita saa vapaasti myydä koska kauppiasta ei voi velvoittaa selvittämään mitä ostaja tuotteella tekee.

    Joten olettaisin että tuo sama case pätee myös tislauslaitteisiin, myyjää ei voida velvoittaa selvittämään että tislauslaitteistolla tislataan vain vettä, ei alkoholia.

    Pitääpä siis ehdottaa jos saatais lidleihin halpoja saksalaisia tislauslaitteita !

  • minullakin on kolmet täydelliset vehkeet varastoituna suomen sisäpuolelle.
    en harrasta keittämistä vaan yksinomaan juomista joka on niistä jaloin aine mitä
    on keksitty.
    Päivi Räsänen täytyy nyt tehdä esitys jotta pontikkavehkeiden myynti ja valmistus
    sallitaan suomessa niin matkailu viroon vähenee kun kaikki alkaa tehdä omaan käyttöön ponua.ensin täytyy juottaa väkisin räsäselle ponia jotta tietää mitä on saanut ja miltä maistuu tuskin hän tietää tästä aineesta edes kunnolla nimeä.

    • Räsänen olisi varmaan hyvinkin myötämielinen. Se vaatisi tietysti sen, että hänet juotettaisiin kunnolla humalaan ja nakeltaisiin mekkoon ihan huolella. Varmasti nuttura löyhtyisi. Itsellä ei valitettavasti luonto riitä, kyseiseen toimintaan;)


    • Mihin hintaan. Ostan yhdet.


    • > ensin täytyy juottaa väkisin räsäselle ponia jotta tietää mitä on saanut

      Voit viedä räsäsen ponin äärelle, mutta et pakottaa sitä juomaan.


    • pohjoiseen kirjoitti:

      Mihin hintaan. Ostan yhdet.

      www.ponupannu.auttaa.fi


  • jos ne ei tuliskaan suomeen vaav venäjälle

  • Ja pirtu pitää saada Alkoon eikä pidä tarvita mitään ostolupaa kun ei monissa muissakaan EU-maissa tarvitse.

  • www.ponupannu.auttaa.fi Katteles tuolta..

  • Tein 20 l. kolonnipannun hitsaamalla 2X 10l. Rst. kulhoja vastakkain = asensin 1500 W vastuksen kyljestä sisään / ilman termostaattia (ei muuta kun johto valtakunnanverkkoon ) ja metaanit alusta pois = 1 desi....45 min/1 l. on tuotos = lasikolonnilla....= vastuksen teho on ihan-oikee = ja tip/lor/lor = on huoletonta ja siistiä

    • Metaanit?


  • Homeopaattisten valmisteiden valmistus on laillinen käyttötarkoitus tislausvälineille, valitettavasti.

  • Täältä löytyy haponkestävästä teräksestä valmistetut tislaus vehkeet, ken tarvitsee.

    • onko myynnissä vielä?


Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.