lahjamunasoluhoidosta

mr and mrs L

Hei!

Meillä ollaan viimeisen ivf-hoidon itkut itketty ja aika olisi siirtyä lahjasoluihoitoihin. Ivf:t (3) on tehty julkisella ja nyt mietimme miten tästä eteenpäin kuuluisi toimia. Olemme päättäneet jatkaa hoitoja väestöliitossa.

Varataanko tuohon ensin suunnittelu- tai keskusteluaika vai miten tulisi edetä? Olen kuullut, että ennen hoitoa on jokin psykologikäynti. Karsitaanko siellä jotenkin väkeä, että kuka hoitoon pääsee ja kuka ei sovellu? Pelottaa, että jos yhtäkkiä ilmoitetaankin ettei me kelvata hoitoon kun suren edelleen sitä ettei biologista lasta tule. Onko se tieto automaattinen stoppi lahjasoluhoidolle? En haluaisi huijata ja teeskennellä, mutta en myöskään kestä jos taas tulee hoidoissa viivytyksiä, surua ja lisämurhetta kun juuri ollemme pitkän pohdinnan päätteeksi uskaltautuneet kokeilemaan lahajsoluhoitoa.

Kuinka pitkä jono on tällä hetkellä? Onko eri kaupungeissa eri pituiset jonot vai tasataanko luovutetut solut jotenkin kaupungeittain? Meille Turun tai helsingin klinikka olisi helpoimman matkan päässä. Mikähän niissä on tilanne?

Kuinka tarkkaan luovuttajan ja vastaanottajan yhdennäköisyyttä tarkistetaan? Ilmeisesti katsotaan hiusten ja silmien väri ainakin? Entä pituus? Tai muu ruumiinrakenne?

Onko jotain sairauksia tai muita asioita, jotka estävät luovuttajana toimimisen?

Saako pari jotain tietoa luovuttajan ja suvun sairaushistoriasta? Vai jääkö kaikki auki ja sitten vain jäädään odottamaan, että mahtaakohan lapselle kehkeytyä jotain perinnöllisiä sairauksia? Entä jos lapsen kasvussa tulee jotain viivästymää/hidastumaa ja sitten pitäisi ruveta vaikka selvittämään miten vanhemmilla on kasvu mennyt? Mistä tuollaisia tietoja sitten ikinä saa? Monet asiathan ovat vain sattumien summia, kiinni ympäristötekijöistä, elämäntavoista yms. mutta olisi kai lapsellekin vanhempana ihan reilua, että hän tietäisi jotain esim. mahdollisista "sukurasitteistaan" tai riskiryhmiin kuulumisesta erinäisten sairauksien osalta... Vai onko tämä asia, joka jää hämärän peittoon ja toivotaan vain parasta?

Miten toimitaan jos olisi tiedossa oma luovuttaja? Voiko hyvä ystävämme toimia luovuttajana meille? Olen kuullut, että silloin voidaan tehdä ristiinluovutus ja pääsee jonossa nopeammin, mutta onko pakko luovuttaa ristiin? Meille olisi jotenkin henkisesti helpompi vaihtoehto, että tietäisimme lapsen alkuperästä enemmänkin kuin vain hiusten värin... Käykö kuka vaan kenelle vaan luovuttajaksi, vai onko siinä jotain lääketieteellisiä asioita jotka voivat vesittää homman? (Siis lukuunottamatta tietysti sitä, että alkioita ei saataisi.) Onko esim. veriryhmän tms. jollain tavalla täsmättävä?

Huh, paljon on asioita mietittävänä... Olisimme todella kiitollisia jos ehtisitte vastailla edes joihinkin mieltämme askarruttaviin kysymyksiin :)!

1

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitos kysymyksestäsi, niitä on paljon ja ymmärrän että uuden tilanteen tullessa eteen näin kuuluukin olla.
      Oikeastaan suosittelisin nyt sinulle suoraan, että varaatta ajan tänne Turun Väestöliiton klinikalle (sanoit ettei ole väliä tuletteko Helsinkiin vai Turkuun), koska jonotilanteemme on nyt oikein hyvä. Yhteiskäynnillä kerrotaan noihin kaikkiin esittämiisi kysymyksiin vastaukset, minkä jälkeen voitte halutessanne vielä miettiä haluatteko hoitoon lähteä. Psykologin käynnin tarkoitus ei ole missään tapauksessa tarkoitettu "karsimaan" ketkä "kelpaisivat" hoitoon, vaan antaa ihmisille tukea ja neuvoja luovutettujen sukusolujen käyttöön liittyvissä asioissa. Luovuttajat haastatellaan ja tutkitaan tarkasti, joten hoitoon voi lähteä hyvin turvallisin mielin.
      Simpukkayhdistyksen kautta voisitte myös löytää vertaistukea tai muuta neuvoa asiasta.
      En vastaa tässä kaikkiin kysymyksiisi, vaan suosittelen nyt tarttumaan puhelimeen ja tulemaan yhdessä miehesi kanssa klinikalle. Ota mukaasi kaikki aikaisemmat paperisi tehdyistä hoidoista tai voit lähettää ne myös jo etukäteen klinikalle.

      Ystävällisin terveisin,

      Anna-Kaisa/Väestöliiton klinikat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      448
      4795
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1712
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1448
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1349
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1306
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1181
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      990
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      875
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe