lahjamunasoluhoidosta

mr and mrs L

Hei!

Meillä ollaan viimeisen ivf-hoidon itkut itketty ja aika olisi siirtyä lahjasoluihoitoihin. Ivf:t (3) on tehty julkisella ja nyt mietimme miten tästä eteenpäin kuuluisi toimia. Olemme päättäneet jatkaa hoitoja väestöliitossa.

Varataanko tuohon ensin suunnittelu- tai keskusteluaika vai miten tulisi edetä? Olen kuullut, että ennen hoitoa on jokin psykologikäynti. Karsitaanko siellä jotenkin väkeä, että kuka hoitoon pääsee ja kuka ei sovellu? Pelottaa, että jos yhtäkkiä ilmoitetaankin ettei me kelvata hoitoon kun suren edelleen sitä ettei biologista lasta tule. Onko se tieto automaattinen stoppi lahjasoluhoidolle? En haluaisi huijata ja teeskennellä, mutta en myöskään kestä jos taas tulee hoidoissa viivytyksiä, surua ja lisämurhetta kun juuri ollemme pitkän pohdinnan päätteeksi uskaltautuneet kokeilemaan lahajsoluhoitoa.

Kuinka pitkä jono on tällä hetkellä? Onko eri kaupungeissa eri pituiset jonot vai tasataanko luovutetut solut jotenkin kaupungeittain? Meille Turun tai helsingin klinikka olisi helpoimman matkan päässä. Mikähän niissä on tilanne?

Kuinka tarkkaan luovuttajan ja vastaanottajan yhdennäköisyyttä tarkistetaan? Ilmeisesti katsotaan hiusten ja silmien väri ainakin? Entä pituus? Tai muu ruumiinrakenne?

Onko jotain sairauksia tai muita asioita, jotka estävät luovuttajana toimimisen?

Saako pari jotain tietoa luovuttajan ja suvun sairaushistoriasta? Vai jääkö kaikki auki ja sitten vain jäädään odottamaan, että mahtaakohan lapselle kehkeytyä jotain perinnöllisiä sairauksia? Entä jos lapsen kasvussa tulee jotain viivästymää/hidastumaa ja sitten pitäisi ruveta vaikka selvittämään miten vanhemmilla on kasvu mennyt? Mistä tuollaisia tietoja sitten ikinä saa? Monet asiathan ovat vain sattumien summia, kiinni ympäristötekijöistä, elämäntavoista yms. mutta olisi kai lapsellekin vanhempana ihan reilua, että hän tietäisi jotain esim. mahdollisista "sukurasitteistaan" tai riskiryhmiin kuulumisesta erinäisten sairauksien osalta... Vai onko tämä asia, joka jää hämärän peittoon ja toivotaan vain parasta?

Miten toimitaan jos olisi tiedossa oma luovuttaja? Voiko hyvä ystävämme toimia luovuttajana meille? Olen kuullut, että silloin voidaan tehdä ristiinluovutus ja pääsee jonossa nopeammin, mutta onko pakko luovuttaa ristiin? Meille olisi jotenkin henkisesti helpompi vaihtoehto, että tietäisimme lapsen alkuperästä enemmänkin kuin vain hiusten värin... Käykö kuka vaan kenelle vaan luovuttajaksi, vai onko siinä jotain lääketieteellisiä asioita jotka voivat vesittää homman? (Siis lukuunottamatta tietysti sitä, että alkioita ei saataisi.) Onko esim. veriryhmän tms. jollain tavalla täsmättävä?

Huh, paljon on asioita mietittävänä... Olisimme todella kiitollisia jos ehtisitte vastailla edes joihinkin mieltämme askarruttaviin kysymyksiin :)!

1

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiitos kysymyksestäsi, niitä on paljon ja ymmärrän että uuden tilanteen tullessa eteen näin kuuluukin olla.
      Oikeastaan suosittelisin nyt sinulle suoraan, että varaatta ajan tänne Turun Väestöliiton klinikalle (sanoit ettei ole väliä tuletteko Helsinkiin vai Turkuun), koska jonotilanteemme on nyt oikein hyvä. Yhteiskäynnillä kerrotaan noihin kaikkiin esittämiisi kysymyksiin vastaukset, minkä jälkeen voitte halutessanne vielä miettiä haluatteko hoitoon lähteä. Psykologin käynnin tarkoitus ei ole missään tapauksessa tarkoitettu "karsimaan" ketkä "kelpaisivat" hoitoon, vaan antaa ihmisille tukea ja neuvoja luovutettujen sukusolujen käyttöön liittyvissä asioissa. Luovuttajat haastatellaan ja tutkitaan tarkasti, joten hoitoon voi lähteä hyvin turvallisin mielin.
      Simpukkayhdistyksen kautta voisitte myös löytää vertaistukea tai muuta neuvoa asiasta.
      En vastaa tässä kaikkiin kysymyksiisi, vaan suosittelen nyt tarttumaan puhelimeen ja tulemaan yhdessä miehesi kanssa klinikalle. Ota mukaasi kaikki aikaisemmat paperisi tehdyistä hoidoista tai voit lähettää ne myös jo etukäteen klinikalle.

      Ystävällisin terveisin,

      Anna-Kaisa/Väestöliiton klinikat

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2800
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1798
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1492
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1241
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1184
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      241
      1104
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      963
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      77
      875
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      760
    Aihe