Epilepsian laukeaminen synnytyksen yhteydessä

kahdenlapsenäiti

Hei!

Onko ketään muuta, kellä tullut ensimmäinen kohtaus elämässä synnytyksen yhteydessä?

Minulla tuli täysin yllätyksenä ja odottamatta kohtaus tunti synnytyksen jälkeen. (nyt vauva reilu kuukauden)
Kohtaus oli kouristus-tajuttomuuskohtaus.
5 päivää synnytyksestä kävin aivokäyrässä ja siellä oli poikkeamaa. (vilkkuvat valot eivät sillä hetkellä toimineet)
Lääkitys (Deprakine 300mg 300mg) määrättiin siis toistaiseksi, eli jos kohtaukset tarpeeksi kauan poissa, voidaan lopettaa jos aivokäyrä normaali.

Oli aika järkyttävää kuulla tällainen diagnoosi kun ei suvussakaan ole epilepsiaa eikä muita aivosairauksia, eikä oikein tutuillakaan.
Pikkuhiljaa alkaa tottua ajatukseen, mutta inhottavalta se vieläkin tuntuu.

Onko siis muita saman kokeneita`?
Olisi tosi kiva kuulla muiden vastaavia tarinoita, onko kohtaukset pysyneet sitten poissa jne?
En tiiä ketään, kellä ois synnytyksen yhteydes puhjennu, enkä oo kuullut.

Kertokaa!

7

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kolmen äiti

      Hei!
      Minulle puhkesi epilepsia kolme viikkoa ennen laskettua aikaa odottaessani ensimmäistä lastani. Aivokäyrässä oli selvä poikkeama ja aloitettiin Deprakine-lääkitys. Kohtauksia on sen jälkeen ollut suunnilleen parin vuoden välein. Nyt lääkitys on vaihdettu Lamictaliksi väsymyksen ja painonnousun vuoksi mikä oli erittäin hyvä ratkaisu, nyt vointi on tosi hyvä.

      Kohtauksia on onneksi ollut niin harvoin että ainoastaan lääkkeiden ottaminen muistuttaa koko sairaudesta. Arjessa rassaa eniten kohtauksista seuraava vuoden ajokielto: täällä maaseudulla kun ei pääse edes kauppaan ilman autoa puhumattakaan töissä käymisestä ja lasten kuljettamisesta jne...

      • kahdenlapsenäiti

        Kiva kun vastasit! Helpottavaa kuulla joku toinenki..
        Mulla on väsymystä ollut nyt kans ja tuntuu ettei lopu ikinä, paino myös noussut pikkusen, ei kyllä yhtään kivaa. Mutta mulle yritetään vaihtaa tässä mahdollisimman pian se Lamictal.
        Onko sulle tullut sen jälkeenkin lapsia? Miten raskaudet menny,onko silloin tullut kohtausta, millaisessa yhteydessä kohtauksesi on tullut sillon kun on tullut? Synnytykset ok jne?

        Joo kurjinta tässä on tuo ajokielto tosiaan, ite en oo mikään kotihiiri ollut ja nyt ei sitten pääse päivisin lasten kans mihinkään eikä ikinä voi yksin ottaa ja lähteä illalla kun mies on tullut töistä.

        Vastailepa jos ehdit vielä! Kiinnostais jutella enempi samaa kokeneiden kanssa.


      • kahdenlapsenäiti

        ai, nimimerkkisi on kolmen äiti, en heti huomannut.. no kerro niistä. :)


    • Emron

      Moi!
      Mulla on ollut epilepsiadiagnoosi melko lailla tasan kuusi vuotta, tosin yksi yksittäinen kohtaus tuli jo noin 8,5 vuotta sitten. Ensimmäinen kohtaus tuli, kun olimme esikoispoikamme (tuolloin 3,5kk) kanssa lähdössä vauvauintiin aamuvarhaisella. Mies soitti paikalle ambulanssin, mutta olen siinä jälkitokkurassa sanonut ambulanssimiehille, etten halua jatkotutkimuksiin, joten asiaa ei viety eteenpäin.
      Seuraava kohtaus tulikin sitten toisen lapsen raskausaikana (viikoilla 23 jotain) ja sen jälkeen aloitettiin tutkimukset ja tehtiin diagnoosi. Lääkitys aloitettiin neljä viikkoa ennen laskettua aikaa Deprakinella, jota yritettiin huonolla menestyksellä vaihtaa sitten vuoden sisään Lamictaliin. Kohtauksia tuli vielä viisi ja sitten olin melkein kolme vuotta kohtaukseton, Deprakine-lääkityksellä.
      Nyt olen kolmatta kertaa raskaana viikolla 30 1 ja lääkitystä on jouduttu raskauden aikana nostamaan kahdesti, sillä olen saanut kaksi kouristuskohtausta. Tällä hetkellä 300mg Deprakineä menee annostuksella 3 3, kun annostus raskauden puoliväliin asti oli 2 2... Nyt olen sitten sairaslomalla loppuajan ja pelottaa ihan hirveästi, miten tässä vielä käy. Tai miten selviän synnytyksestä ilman kohtausta...

    • Heippa!

      Mulle epilepsia laukes raskauden viimeisellä kolmanneksella.. Alkuun lääkkeenä oli trileptal joka onneksi vaihdettiin Lamictaliin (mikä sopii myös mulle hyvin).
      Mulla paikallisalkuinen. Imetysaikana tuli yksi "isompi" kohtaus (tällöinkin sain auroja ennen kohtausta) --> ambulanssi mutta sekin tuli kun olin ekaa kertaa hikijumpalla raskauden jälkeen (yritin vetää jumpan samoin ku aina ennenki) joten epäilen sillä olevan oma asiansa.

      Pelkäsin paljon olla vauvan kanssa kaksin kotona...mutta sain paljon auroja, päivittäin ja aina soitin miehelleni töihin joka oli luurimen päässä aina niin kauan että kohtaus meni ohi (1-5min).. Jos siis olis tullut iso kohtaus niin mies olis soittanut naapurin meille.

      Syöttötuolina meillä oli sellainen "taitettava" ja kaksin ollessa syötin aina alempana (jos saan kohtauksen niin lapsi ei tipu korkealta).. lämmitin ruuat mikrossa, en kylvettänyt.. Mut nää oli mun pelkoja.. ja helpotti kun ennalta ehkäisi asioita.. ja puhelin jutut sovin useamman kanssa että jos soitan ja en sano mitään niin tietävät että jotain saattaa olla tapahtunut (pysytyn auroissa toimimaan mutta puhekyky menee)..

      Meilläkään ei suvussa ole epilepsiaa ja tuli yllätyksenä.
      Lapsi nyt kohta 4v. Mulla kohtaukset (aurat) vähentyneet.. joskus tulee kausia että 1krt/vko ja herään että ainii mulla on epilepsia kun taas saattaa mennä monta kk ilman mitään oireita (hyvä että muistan lääkkeet ottaa :) )
      Lääkkeenä Lamictal ja kun se ei yksin vienyt tarpeeksi oireita pois niin rinnalle lisättiin Frisium ja helpotti..

      En tiiä vastasko yhtään vastaus mitä hait :D

      Tsemppii sulle ja toivottavasti kohtaukset pysyy pois :)

    • Marsu32

      Hei! Minä tässä olen juuri olen epiä sairastanyt 8 vuotta. Mulla epilepsia puhkesi raskausaikana, sain aivotulehduksen, johtuen taas eräästä toisesta sairaudesta joka puhkesi samaan aikaan. Lääkityksenä mulle aloitettiin silloin deprakine ja frisium ja kohtaukset pysyivät poissa, lukuunottamatta yhtä kouristuskohtausta. Sairastuin siis oliko nyt viikolla 12, oireina kova päänsärky, verinen vuoto sekä kova kuume. Silloin kuulema pohdittiin otetaanko lapsi ulos, koska olin niin huonovointinen. Niin vain siitä selvittiin, lääkkeet eivät ole aiheuttanneet lapselle oppimisvaikeuksia ainakaan vielä, oppi lukemaan eskarissa ja nyt ekalla koulussa matikan kokeissa tulee kymppejä. Ainoa asia mitä mietin on lapsen hampaat, oikomishoito on edessä. Vauva-aikana en tehnyt mitään ertyisjärjestelyjä. Mulla epilepsia pysyi hyvin kurissa 4 vuotta, mutta sit sen jälkeen lääkitystä ollaan jouduttu vaihtelemaan, välillä arvot päin p:tä, välillä munuaistulehdus jne... Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille!

    • nimime

      Äidillä puhkesi epilepsia kun olin 2vko ikäinen. Äitini oli 33v. Luin lehdestä vastaavasta tapauksesta, hänkin 33v. Esikoinen kyseessä molemmissa. Kerrotteko missä iässä tämä on tapahtunut, aina esikoisen kohdalla? Aika mielenkiintoista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5479
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3375
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1883
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      21
      1699
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1548
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      13
      1447
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe