FRETTI EI SAA OLLA HÄKISSÄ!! Jos aiot hankkia fretin, LUE TÄMÄ!

Fretin omistaja

Olen silmäillyt täällä tätä fretti -palstaa, ja olen törmännyt aiheisiin nimeltä Fretin häkki, Fretille marsun vanha häkki, yms.
Toivon, että te kaikki, joilla jo on fretti, tai suunnittelette sellaisen hankkimista, että luette tämän, ja otatte nämä asiat huomioon häkkipulmissanne.

Fretti ei missään nimessä ole häkkieläin, kuten ei kissa tai koirakaan. Pitäisitkö kissaa tai koiraa häkissä täysipäiväisesti, tai edes osan ajasta (esim.silloin kun et ole kotona)? En usko että pitäisit. Myöskään frettiä ei kuulu laittaa ikinä, missään tapauksessa häkkiin.
Fretti eli kesyhilleri on ERITTÄIN aktiivinen eläin, joka tarvitsee paljon tilaa ja paljon huomiota. Fretti on siinä suhteessa rinnastettavissa koiriin ja kissoihin, että niitä on pidettävä huoneistossa vapaana, ja sen sanoo jo järkikin.
Jos harkitset fretillesi häkkiä, et luultavasti ole ottanut kyseisistä eläimistä tarpeeksi tietoa.

Ihan siis oikeasti, ennenkuin hankitte fretin, etsikää tarpeeksi tietoa kyseisestä eläimestä, älkääkä laittako sitä häkkiin, sillä fretti tarvitsee todella paljon tilaa, ja häkissä se masentuu vakavasti, joka johtaa ikävä kyllä kuolemaan.
Lisäksi, fretti on yöaktiivinen, joten sitä ei voi sulkea häkkiin öisinkään. Eikä silloin kuin itse olet töissä tai koulussa, sillä siihen menee suurin osa päivästä, ja fretti on häkissä suurimman osan elämästään.
Häkki ei todellakaan ole hyvä idea fretille, ja se on törkeää eläimen kiduttamista, josta ei seuraa eläimelle mitään muuta kuin kärsimystä.

Mieti nyt, pitäisitkö koiraa tai kissaa pienessä häkissä? Älä siis pidä frettiäkään.

Toivon, että otatte neuvosta vaarin, ja tarjoatte eläimellenne hyvän elämän hyvässä kodissa osana perheen arkea.

20

3744

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näinpä

      Ja miten ihmiset kehtaavat pitää koiria ulkona aitauksissa? Vapainahan niitten pitää olla!
      Entä hevoset, siinä vasta rääkkäystä kun yön yli ovat piltuissaan!
      Puhumattakaan linnuista, järkyttävää kohtelua.

      • aöhgmmögbwrb

        Totta, onkin aivan sama asia, että pitääkö koiraa 50 neliön häkissä pihalla, vai frettiä metri x metri häkissä sisällä. Fretti ON aktiivisempi eläin kuin koira ja fretti ei todellakaan kuulu häkkiin. Jos fretti on edes osan ajasta häkissä, siitä tulee syrjäytyneempi, agressiivisempi, säikympi, ongelmia tulee luottamuksessa ja fretti yleensä tuhoaa paljon (myös vapaana ollessaan) jos elää häkissä. Fretti voi jopa masentua.

        Fretti ei ole häkkieläin. Oksettaa ihmiset jotka pitävät lemmikkiään häkissä. Itse en ottaisi edes marsua, koska tiedän että joutuisin pitämään sitä häkissä, mutta en suostu. En arvosta ollenkaan ihmisiä jotka pitää frettejä (tai muita lemmikkejä) liian pienessä häkissä. (Enkä usko että kenelläkään voi olla tarpeeksi suurta häkkiä fretille. Edes ferretnation-häkki ei sitä ole.)


      • sassu:)

        meidän koirakin on ulkona häkissä mutta häkki on 5x8m suuri, ja koira pääsee lenkille vähintään 2krt päivässä:)


      • Anonyymi

        mun mielestä koiria EI SAA pitää ulkona vapaana...


    • niiiiiiiiiiiii--

      älkää jauhako paskaa... ulkokoirat kuten huskyt, eivät tykkää olla sisätiloissa, koska ne ovat ulkokoiria, en itekkään pitäis koiraa pienessä häkissä pihalla, mutta n. 6m x 6m on hyvän kokoinen aitaus koiralle. Sen ymmärrän jos ootte sitä mieltä ettei lyhytkarvaisia sisäkoiria ulos, mutta paksukarvaiset esim. huskyt, newfoundlandit ja sen sellaiset koirat voivat hyvin olla ulkona.

      Lintuja ei voi pitää mun mielestä vapaana sisällä, sillä te telovat itsensä helpommin kaikkialle kodin esineisiin ja ulostavat joka paikkaan.

      Ja hevoset ovat yleensä vain talvisin yöt karsinoissaan, koska esin ravurit jne. eivät ole niinkuin esim. islanninhevoset, että ne kestäisivät hyvin kylmyyttä. Ja ne ovat niin kauan talvella ulkona kuin niitä pystyy pitämään, ettei ne jäädy. Kesällä hevoset ovat yleensä yöt ja päivät ulkona, paitsi ukkosella ne kannattaisi laittaa sisälle. Ja nyt varmaan mietit miksei niitä päästetä vapaiksi, että kyllä ne pärjää ilman ihmisiä, ei ne pärjää. Hevoset ovat pari tuhatta vuotta ollut ihmisten vastuulla ja suomen talvessa ne jäätyisivät kuoliaiksi, myös onnettomuusriskejä tulisi.

      Ja nyt sitten tullaan pää aiheeseen fretteihin.. Mun mielestä niiden ei kuuluisi olla vapaana koko talossa tai huoneessa jos huoneessa on töpseleitä yms.
      Mun mielestä niiden kuuluisi olla ISOSSA häkissä ja päästää pois häkistä esim 15-30 minuutiksi muutamia kertoja päivässä. Jos frettiä pitää vapaana talossa, se saattaa jäädä joihinkin koloihin jumiin tai laittaa uteliaana tassunsa töpseliin ja henki lähtis :( Ja kun fretin ottaa pois häkistä, sitä täytyy vahtia koko ajan.

      • aclguhmöohf

        Ei todellakaan noin. Tuolla tavalla et saa muuta kuin agressiivisen ja turhautuneen fretin riesaksesi. Taas on eräs frettinaaras myynnissä, 9kk, koko elämänsä elänyt häkissä, omistaja käsittelee sitä hanskoilla koska fretti on helvetin agressiivinen. Miksikö? Siksi ettei se ole saanut virikkeitä vaan on kököttänyt elämänsä häkissä, jossa fretin ei todellakaan kuulu olla.
        Meidän fretit juoksevat 24/7 irti asunnossa, pistorasioita on vaikka muille jakaa mutta ikinä ei ole mitään sattunut. En todellakaan vahdi niitä, vaan ne melskaavat omin päin. Aivan samalla tavalla koirakin voisi työntää nenän pistorasiaa, pään uuniin, kaataa kirjahyllyn niskaansa... Ei koiraakaan pidetä häkissä. Tai lasta, kuinka moni lapsi EI ole telonut itseänsä repimällä pyötäliinan mukana kukkaasetelmat niskaansa tai kaatamalla hyllyn/pöydän/penkin? Tapaturmia sattuu, ei sen takia ketään saa teljetä häkkiin. "Ettei nyt vaan sattuisi mitään". Sitä paitsi urosfretille häkki on vaarallinen, tiedän niin monta kaveria jotka ovat jääneet penisluusta häkin pinnoihin kiinni. Se on tapaturma josta voi jopa henki lähteä niin järjettömän kivun takia.

        Ei_frettejä_häkkiin_ollenkaan!


      • sassu:)

        mekin hankitaan fretti täs lähiaikoina, en ees ajatellu sille minkään laista häkkiä, oon turvallistanu kokonaisen yläkerran frettiä varten, eikä oo ees kova homma:)


    • ldlkwdkd

      Jos antaa frettinsä juosta vain 15-30 min muutamia kertoja päivässä saa huomata että käsissään on turhautunut, säikky ja epäsosiaalinen fretti. Pidän tuota eläimen rääkkäyksenä, niin sosiaalinen eläin fretti kuitenkin on. Meillä juostaan kokoajan vapaana kaksikerroksisessa talossa, vain nukkuessa ollaan omassa huoneessa. Ja IKINÄ ei ole ollut ongelmia. Jos fretin hommaa, pitää talo turvallistaa niin ettei vaaratilanteita pääse syntymään. Eikä todellakaan vahdita kokoajan, hulluksihan siitä tulis kun yrittää tollaisen perässä ravata.

      Ehkä tätä on vaikea käsittää jos ei fretti omista, mutta jos edes harkitsee fretin häkissä pitämistä saa luvan olla hankkimatta koko lemmikkiä. Eikä yksikään hyvä kasvattaja varmasti anna pentujaan tuollaiseen kotiin...

    • miunmarsut

      Onko se eläinrääkkäystä, että pidän omia marsujani (kaks urosta) häkissä, koska kun päästän ne pois sieltä, ne pissii heti alleen ja juoksevat lähimpään mahdolliseen piilopaikkaan, vinkuvat siellä niin kauan kunnes nostan takaisin häkkiin... Marsut tulivat minulle 3kk sitten yhdeltä henkilöltä, joka oli laiminlyönyt niitten hoidot pahasti, lopulta sain ne itselleni.
      Sylissä marsut tykkäävät olla ja pihalla kesäisin aitauksessa, mutta missään huoneessa vähän yli 140 neliön talossa eivät viihdy...
      Tuli vain mieleen kommentista '' Itse en ottaisi edes marsua, koska tiedän että joutuisin pitämään sitä häkissä, mutta en suostu.''
      Marsuillani on iso kaksikerroksinen häkki. Ja vaikka kummatkin ovat uroksia, niin en ole koskaan kuullut/nähnyt niitten edes nahistelevan. Eivät ole veljeksiä, mutta ovat kuulemma olleet pennusta asti samassa häkissä. Nukkuvatkin ihan vierekkäin ja syövät vierekkäin : ))

      • Sedä

        Vaikka tämä ei marsupalsta olekaan:
        Ei marsu-urokset yleensä tappelekaan, vaikka se onkin varsin yleinen harhaluulo. Myös urokset pitää ehdottomasti pitää laumoissa. Nostatko marsut pois häkistään, vai annatko niiden tulla sieltä ulos itsekseen? Niitä luonnollisesti pelottaa ulkomaailma, mutta ne voivat hyvinkin tottua siihen ja nauttia ulkoilustaan, jos annat niiden tutustua siihen rauhassa ja annat niille tarpeeksi piilopaikkoja jotta paikat eivät vaikuttaisi liian avoimilta.

        Marsua ja frettiä ei kyllä aktiivisuudeltaan voi verrata toisiinsa, mutta mielestäni myös marsulle kuuluu oikeus jaloitteluun.


    • tupuonpoika.com

      Meillä on Tupu niminen pikku fretti ja se ei ole häkissä mutta ei se ole vapaanakaan talossa ... Sillä on vain huone koska sitä ei voi päästää vapaaksi helvetin isoon taloon.
      Tupu on hyvin sosiaalinen koska saa käydä päivittäin ulkona ja on olohuoneessa joka toinen päivä vapaana :)
      Huoneessa hänellä on virikkeitä ja kaikkea mukavaa :)
      Elääkö Tupu teidän mielestäänne hyvin ? vai pitäisikö Tupu päästää vapaaksi koko taloon..

    • miunmarsut

      Marsujen häkki on öisin kiinni, etten aamulla vahingossa astuis päälle. Mut päivän ne saa vapaasti tulla ulos häkistään (siinä on semmonen lauta mitä pitkin ne kävelee) mut ku ne ei koskaan halua tulla pois : (( Nostan pois häkistä, nii juoksevat piiloon tai takasin häkkiin mahollisimman nopeasti. Ja niillä on ollu jo kohta 4kk aikaa kotiutua : ) Ja jos ne pelästyy häkissä ollesaan, ne repii heinäpidikkeen pois seinästä ja menee sen alle piiloon, tai hyppää suoraan sinne : D

    • frettiina

      Itselläni on kaksi frettiä joilla on valtavan kokoinen häkki. Elukat ovat irti kotona AINA kun olen itsekkin kotona. Laitan fretit yöksi häkkiin tai kun lähden käymään kaupassa, koska yksin niitä ei uskalla jättää. Molemmat ovat iloisia, sosiaalisia, uteliaita, aktiivisia siitä huolimatta, että nukkuvat häkissä tai ovat häkissä kauppareissun ajan. Häkin luukut ovat koko päivän auki, että jos väsy yllättää pääsevät nukkumaan, ellei jokin muu pesäpaikka kelpaa sillä hetkellä nukkumiseen.

    • Freetujen puolesta!

      Tämä ei siis ole mikään marsupalsta. Miksi ihmeessä tulette tänne selittämään marsuista ja hevosista, linnuista ja koirista?? Tämä on FRETTI palsta; täällä keskustellaan freteistä, ja siitä että vain idiootit luulevat fretin olevan häkkieläin ja vielä idiootimmat luulevat että niitä pitäisi vielä VAHTIA koko ajan kun ne ovat vapaana! Huh huh, komppaan yllämainittua, että hulluksihan siinä todellakin tulisi! Fretti ei edelleenkään ile mikään häkkieläin kuten ei kissakaan. Ja fretit sattuu vielä olwmaan AKTIIVISEMPIA kuin kissat --> ne tarvitsisivat jopa enemmän tilaa kuin kissa, tai vähintään saman verran. Ja ei ole vielä koskaan tullut vastaan tarpeeksi suurta häkkiä fretille, ei missään kaupoissakaan tai netissä. Tilan jossa eläintä pidetään tulisi olla lainkin mukaan riittävä eläimen lajinomaisrlle käyttäytymiselle. Onko häkki tätä? Ei todellakaan, siellä ei ole mitään tutkittavaa, eikä siellä pysty juoksemaan tai hyppimään. Ja lisäksi häkit todella ovat VAARALLISIA freteille, juurikin tuon takia, että monia urosfrettejä pn jäänyt häkin kaltereihon kiinni penisluustaan ja ne ovat menehtyneet siihen. Häkki on siis vaarallisempi paikka fretille kuin huo.e tai asunto! Joteb tämä on aivan paskapuhetta että frettiä pitäisi siksi pitää ja kiduttaa häkissä, ettei sille vain sattuisi mitään. Hah hah, oikeasti menkää itteenne kaikki, kuinka moni pitäisi koiraa tai kissaa 1m x 1m häkissä ettei se VAAN SATUTTAISI itseään asunnossa??!?!

      Jos ette osaa, pysty tai edes halua antaa eläimelle sen tarvitsrmaa tilaa ja huolenpitoa, niin älkää sitteb ottako koko eläimtä ollenkaan vain omaksi iloksenne! Eläin siinä kärsii ihmisten itsekkyyden vuoksi. Joskus on enemmän eläinrakkautta jättää se eläin ottamatta juuri tuon takia ja antaa sille mahdollisuus parempaan kotiin, sellaiseen jossa se saa mitä tarvitsee ja ansaitseekin.

      Oli pakko nostaa aihetta vähän, että ihmiset tajuaisi, oppisi, ymmärtäisi ja LUKISI TÄMÄN! Ja toivottavasti myös muuttaisi tapojaan ja alkaisivat vihdoinkin ajattelemaan eläimen parasta.

    • XD

      000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000O00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
      Etsi kuvasta O pitäisi olla aika helppo

      • Syanidi

        Freteistä ja niiden elämästä, hoidosta ja käyttäytymisestä kiinnostuneille: Kaikille avoin frettiblogi.

        www.taskuvarkaani.blogspot.com

        Kaikkiin kysymyksiin ja kommentteihin vastataan asiallisesti, puolueettomasti sekä parhaan tiedon ja taidon mukaan. Huonoja tai vääriä kysymyksiä ei ole, joten saa kysyä aivan mitä tahansa. Blogissa kysymyksiin myös vastataan niin nopeasti kun on tarvetta, sillä jokaisesta kommentista menee suora ilmoitus bloginpitäjän puhelimeen.

        Mukavia lukuhetkiä freteistä kiinnostuneille. Blogissa saa myös käydä vain tutustumassakin fretteihin ja niiden elämään. (:


    • Anonyymi

      Lukekaapa faunattaren sivut ennen kun tulette tänne pätemään kiitos!

    • Anonyymi

      Fretti ei ole häkkieläin mutta jos olet poissa kotoa ei fretti siitä kärsi vaikka sen panisikin isoon häkkiin toisen fretin kanssa ja fretit nukkuvat 70% vuorokaudesta joten nillä on hyvä olla häkki jossa ne voivat nukkua rauhassa ja fretit voi panna häkki yöksi oska ne EIVÄT OLE YÖ ELÄIMIÄ VAAN ILTAELÄIMIÄ
      Mutta niiden ei ole hyvä olla koko ajan häkissä vaan mahdollisimman paljon vapaana talossa jos siellä ei ole vaarallista fretille tai tietyssä rajatussa turvatarkastetussa tilassa ja olisi myös hyvä että se saisi juosta piha aitauksessa jonkin aikaa ja vaikka jos fretti siitä pitää niin päästä hihnassa kävely lenkille ja kaiken tuon pitää tapahtua omistajan valvonnassa

    • Anonyymi

      Ai ei koorat häkkiin. mihin laitat koiran rauhoittumaan jos se on esim hyvin villillä päällä, ai huoneeseen se voi tehdä huoneessa ihan mitä vaan vaikka hajottaa jotain vaikka olisi killtti koira. Meillä on kaksi käyttölinjasta labradorinnoutajaa metsästykseen, toinen on kohta jo neljä vuotias ja muutenkin rauhallisempi luonne joten se on yöt ja päivät vapaana. Tosin toinen koiramme on puoltoista vuotias eli vielä vähän pentueleitä mutta kuitenkin hyvi eri luonteinen ja vähän teatterieleinen, draamaqueen. Mutta nuorempaa ei voisi missään nimessä jättää päiväksi vapaaksi yöllä se pärjää jo ihan hyvin. Eikä ne meidän koirat ole mitään agressisia tai masentuneita. Mistä sä revit ton että koirat vois häkistä masentua tai tulla aggressiiviseksi sama frettien kanssa, onhan koiratkin hyvin seurallisia ihmiskeskeisiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe