Riisitauti?

MiukuMauku

Hei!

Minulla on huhtikuussa 2vuotta täyttävä tyttö. Hän on viime aikoina valittanut kipeitä jalkoja, erityisesti illalla/yöllä. Olen ollut siinä uskossa, että se on kasvukipuja. Eilen hän kuitenkin valitti niitä normaalia aikaisemmin. Kunnolla tutkittuani jalkoja huomasin, että ne ovat hieman käyrät. Tutkiskelin asiaa netistä. Jonka tuloksena päädyin siihen, että kyseessä saattaa olla riisitauti.

Osaako kukaan neuvoa sen suhteen?!? Meillä on kyllä pian 2 vuotis-neuvola ja tietenkin otan asian siellä puheeksi. Mutta näin alkajaisiksi... Riittääkö jos lisäämme kalsiumia ja D-vitamiinia? Mikä avuksi?

10

680

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 100µg

      Kysyhän lääkäriltä. Tuskin on riisitautia, jos olet edes 10µg/vrk antanut. Se estää riistaudin ei muuta.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm


      D-vitamiini ehkäisee sekä lasten että aikuisten diabetesta, kertovat uudet tutkimukset Yhdysvalloista ja Espanjasta. Suomen Diabetesliitto ja THL ovat aiheuttaneet valtavaa vahinkoa kansanterveydelle ja -taloudelle vastustaessaan D-vitamiinia ja muita ravintolisiä.

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2267

      Ja on edullista:
      http://www.iherb.com/Vitamin-D

      http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

    • riittävästi

      Lapset saavat uusista suosituksista huolimatta yhä liian vähän D-vitamiinia, arvioi HYKSin lasten ja nuorten sairaalan apulaislääkäri Outi Mäkitie. D-vitamiinin virallisia saantisuosituksia nostettiin vuosi sitten, mutta käytännössä uusia suosituksia ei ole omaksuttu. Mäkitie tutki helsinkiläisten koululaisten D-vitamiinin saantia. Mittaukset osoittivat, että yli 90% koululaisista oli D-vitamiinin puutos. Mäkitien mukaan tulos on yleistettävissä koko maahan. Apulaisylilääkäri Outi Mäkitie Helsingin Lastenklinikalta kertoo, että lasten kyynärvarren murtumat ovat lisääntyneet 31 prosenttia ja olkavarren murtumat 39 prosenttia 20 viime vuoden aikana. Lastenlääkäri Outi Mäkitien mukaan nykyisetkin D-vitamiinisuositukset ovat liian alhaisia. Tutkitut lapset saivat D-vitamiinia keskimäärin nykyisten suositusten mukaisesti ja joivat maitoa. Siitä huolimatta heidän verestä mitattiin liian vähäisiä pitoisuuksia.
      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      70 % eurooppalaisista kärsii D-vitamiinin vajauksesta. Näin arvioidaan tuoreessa asiantuntijaraportissa. Riittävänä pidettiin 75 nmol/l (30 ng/ml) ylittävää D-vitamiinitasoa.
      http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-01/f-sf-7oe011012.php

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2250


      Ja rahasta sen syöminen ei ole kiinni:
      http://www.iherb.com/Vitamin-D

      http://www.onnistuneetkaupat.fi/iherb-tilausohjeet/

    • kiits

      Kiitoksia vastauksista. Tiesin kyllä että nykyään lapset eivät saa tarpeeksi d-vitamiinia. Olennainen pointti kysymyksessä olikin nyt se riisitauti. Olisiko siitä tietoa???

      • yrjöskä

        Olennainen pointti on se, että vain sinä tiedät, onko lapsesi saanut riittävästi D-vitamiinia.


    • ll

      Eiköhän olisi tärkeintä viedä lapsi pikaisesti pediatrille! Tuskin on riisitautia ja ilman muuta ei jäädä odottelemaan mitään neuvolalääkärin aikaa

    • 50µg
      • 1945

        Olen 68 vuotias nainen minulla on syntymä lahjana saatu riisitauti rintakehäni
        on epämuodostunut . kysyisin kuinka monta minun kaltaisia on suomessa
        Olen kärsinyt koko elämäni ajan


      • ...55
        1945 kirjoitti:

        Olen 68 vuotias nainen minulla on syntymä lahjana saatu riisitauti rintakehäni
        on epämuodostunut . kysyisin kuinka monta minun kaltaisia on suomessa
        Olen kärsinyt koko elämäni ajan

        Vertaistukea löytynee aikuiselle toisaalta.
        Hyvää syksyn jatkoa!


    • D-vitamiinia

      Ei riisitauti ole mihinkään kadonnut.


      Mäkitien mielestä Valtion ravitsemusneuvottelukunta voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen kasvattamalla D-vitamiinin saantisuosituksia välittömästi.

      D-vitamiini vaikuttaa merkittävästi paitsi luuston hyvinvointiin, myös moniin muihin elimistön toimintoihin. Epidemiologisten havaintojen perusteella D-vitamiinin puute saattaa altistaa muun muassa syöpäsairauksille, sydän- ja verisuonitaudeille, autoimmuunitaudeille kuten diabetekselle, MS-taudille ja infektiotaudeille. Näiden torjumiseksi tarvitaan selvästi suurempia kalsidiolipitoisuuksia kuin mitä nykyisten suositusten mukaisilla D-vitamiinimäärillä voidaan saavuttaa. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti paluuta vuoden 1964 suositusten tasolle sekä imeväisten että vanhempien lasten ja nuorten osalta.

      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      Siis eihän nuo suositukset ole edes nousemassa.

    • lastenlääkäri

      Riisitautia on edelleen.

      Nykysuosituksia suurempi D-vitamiinilisä turvallinen ja tehokas tapa saavuttaa hyvä D-vitamiinipitoisuus



      Nykysuosituksia suuremmalla D-vitamiinilisällä voidaan turvata entistä paremmin vastasyntyneiden riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n D-vitamiiniannokset ovat vastasyntyneille turvallisia.

      Suomessa on aiemmin suositeltu vastasyntyneille jopa 100 µg:n D-vitamiiniannoksia. Suositeltua annosta on sittemmin pienennetty, minkä perusteena on osittain ollut pelko suuriin annoksiin mahdollisesti liittyvistä haittavaikutuksista. Nykyään D-vitamiinia suositellaan annettavaksi kaikille imeväisille 10 µg vuorokaudessa. Useat asiantuntijat pitävät riittävänä seerumin kalsidiolipitoisuutena arvon 80 nmol/l ylittävää pitoisuutta. Tuore tutkimusnäyttö viittaa siihen, että nykysuositusten mukainen annostus johtaa liian pieneen seerumin kalsidiolipitoisuuteen eikä turvaa riittävää D-vitamiinin saantia.

      Tutkimme terveistä vastasyntyneistä koostuvassa aineistossa eri D-vitamiiniannosten vaikutusta seerumin kalsidiolipitoisuuteen, kalsiumaineenvaihduntaan ja luustoon.

      Tutkimuksessa satunnaistettiin sokkoutetusti 113 vastasyntynyttä saamaan D3-vitamiinia kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka joko 10, 30 tai 40 µg vuorokaudessa. Tavoitteena oli saavuttaa kolmen kuukauden iässä arvon 80 nmol/l ylittävä seerumin kalsidiolipitoisuus ilman haittavaikutuksia.

      D-vitamiinipitoisuuden lähtöarvot määritettiin syntymän jälkeen napaverinäytteestä, eikä pitoisuuksissa havaittu eroja ryhmien välillä. Napaverinäytteessä kalsidiolipitoisuus oli keskimäärin ainoastaan 53 nmol/l, vaikka valtaosa äideistä oli käyttänyt raskauden aikana säännöllisesti D-vitamiinilisää.

      Kolmen kuukauden iässä lasten seerumin kalsidiolipitoisuus oli annoksen mukaan keskimäärin 88, 124 ja 153 nmol/l. Kalsidiolin tavoitepitoisuus seerumissa saavutettiin kaikilla lapsilla, joiden vuorokausiannos oli 30 tai 40 µg ja joiden hoitomyöntyvyys oli hyvä (yli 80 %). D-vitamiinipitoisuudella tai D-vitamiiniannoksella ei havaittu yhteyttä plasman kalsiumpitoisuuteen, seerumin parathormonipitoisuuteen tai virtsan kalsium-kreatiniinisuhteeseen. Seerumin kalsiumpitoisuus oli kaikilla lapsilla normaali.

      Kolmen kuukauden iässä lasten sääriluun ominaisuuksia tutkittiin perifeerisellä kvantitatiivisella tietokonetomografialla (pQCT). Suurten D-vitamiiniannosten havaittiin vaikuttavan suotuisasti luun kasvuun ja lujuuteen.

      Tutkituilla, nykysuositusta suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saavutetaan suurempi seerumin kalsidiolipitoisuus ja taataan elimistön riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n vuorokausiannos osoittautui turvalliseksi. Suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia luuston kehitykseen. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin selvittämään suurempien D-vitamiiniannosten pitkäaikaisvaikutuksia.


      http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2012-1575




      Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.
      (Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe